ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Reading time: 26 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 6 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρο Βασιλικό και τον Αντιπρόεδρο Άρη Σουλούνια.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα τουρισμού Γιώργος Φραγγίδης και ο Γραμματέας του Τομέα Γιώργος Νικητιάδης.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι επιβεβλημένη η ολοκληρωμένη παρέμβαση της πολιτείας, τόσο για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού το 2020,όσο και για την ανταγωνιστική προσαρμογή του στη συνέχεια, στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση.

Η Κυβέρνηση ήδη καθυστέρησε. Πολλές προαναγγελίες προθέσεων, αλλά κανένα συγκεκριμένο σχέδιο επανεκκίνησης.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ήδη στην Βουλή (κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης) ολοκληρωμένη Πρόταση για τις κατευθύνσεις ενός Εθνικού Σχεδίου για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση.

Παράλληλα πιέζουμε και για την στήριξη της ΕΕ σε όλες τις χώρες του Νότου, όπου ο Τουρισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ.

Για τον λόγο αυτό αποστέλλω επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ,με συγκεκριμένες προτάσεις για νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές που θα βοηθήσουν να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και όρθιοι οι εργαζόμενοι μέσα στην κρίση.
Οι στόχοι μας όπως εξειδικευόνται στο Εθνικό Σχέδιο είναι:


1//•Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός

Πρωταρχικό μέλημα η προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων
•Να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων.
•Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ)πριν το άνοιγμα και κατά την λειτουργία των μονάδων.

2|||Στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού

•Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για δύο χρόνια, στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κατάργηση του τέλους διαμονής,
Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
•Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020
•Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
• Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020,και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφληση τους.
•Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020,με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών

3///Στηρίζουμε την απασχόληση και τους εργαζομένους

•Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40 %, για όσες εποχιακές επιχειρήσεις ανοίξουν και για όσο παραμείνουν ανοιχτές, Χωρίς όμως δυσμενείς αλλαγές στους όρους και συμβάσεις εργασίας.
•Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά.
•Κάλυψη με επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες για όσους δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων.

4//Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών. Με κατεύθυνση την στήριξη και μικρών, μεσαίων μονάδων.

Επισημαίνω ότι στην χώρα μας η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος υπερβαίνει το 25% του ΑΕΠ και αντίστοιχο ποσοστό της απασχόλησης. Είναι σαφές ότι αν δεν στηριχθεί το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και όχι μόνο για μια χρόνια.
Και ότι μεγάλο μέρος του κόστους των μέτρων στήριξης, θα επιστρέψει στο κράτος μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα που θα επιφέρει (φόροι, εισφορές, κατανάλωση).
—————————————————
Συνημμένα αποστέλλουμε τις προτάσεις μας για το Εθνικό Σχέδιο εξόδου του τουρισμού από την κρίση, που επεξεργάστηκαν ο υπεύθυνος της ΚΟ Γ. Φραγγίδης και ο Γραμματέας του Τομέα Γ. Νικητιάδης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

A] Ο τουρισμός της χώρας αποτελεί πανθομολογουμένως τον διαρκή στυλοβάτη της Ελληνικής οικονομίας. Με συμβολή σχεδόν 25% στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, είναι ο κλάδος που συγκράτησε την απόλυτη απομείωση του ΑΕΠ της χώρας στην πολυετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Σήμερα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τουρισμός και η οικονομία δέχονται μεγάλα πλήγματα που ενδέχεται να οδηγήσουν εκ νέου σε φαινόμενα μνημονιακού χαρακτήρα, που πιστεύαμε ότι αφήσαμε πίσω μας. Η υγειονομική κρίση, εφόσον δεν επιλυθεί σύντομα και αποτελεσματικά το πρόβλημα από την ιατρική (εμβόλιο, φάρμακα), θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική και κοινωνική κρίση.

Οι προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες: δραματική μείωση σε έσοδα και αφίξεις τουριστών, μεγάλος αριθμός ακυρώσεων, πώληση ή αναστολή λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν, απολύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, κατάρρευση αεροπορικών εταιρειών, προβλήματα επιβίωσης ακόμα και μεγάλων tour operators, απειλή αφελληνισμού των τουριστικών επιχειρήσεων, μαρασμός των συναφών κλάδων.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει τον τουρισμό με οριζόντια και αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του χώρου και δε συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο και πολιτική για την στήριξη και επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Ο τουρισμός, έχοντας το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα από οποιασδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, καθίσταται ταυτόχρονα ευάλωτος και ισχυρός. Είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο στην παρούσα κρίση αλλά την ίδια στιγμή είναι εκείνος που μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα ευρύτερο πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξή του και την έξοδό του από την κρίση με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό.

Β] Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζοντας την παραγωγική και εποικοδομητική πολιτική που ακολουθεί τη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα, καταθέτει σήμερα εξειδικευμένες προτάσεις για ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, που μπορεί να οδηγήσει στη διάσωση του κλάδου, στοχεύοντας σε τρεις κατευθύνσεις: 1) Στο τουριστικό προϊόν, 2) Στους εργαζόμενους και 3) Τις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο θα περιλαμβάνει:

Στόχος 1: Ενίσχυση του Τουριστικού προϊόντος

– Διαμόρφωση εικόνας της Ελλάδας ως «ασφαλούς προορισμού», μέσω κατάλληλων εργαλείων επικοινωνίας, μάρκετινγκ και προβολής. Η καλή πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες είναι ισχυρά όπλα για το χτίσιμο αυτής της εικόνας. Η ανάλογη κινητοποίηση των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό είναι ουσιαστικής σημασίας.

– Άμεση εφαρμογή ρεαλιστικών και ενιαίων πρωτοκόλλων λειτουργίας σε μεταφορές και διαμονή, σε χώρους επίσκεψης, αναψυχής, σίτισης και παροχής τουριστικής βιωματικής εμπειρίας. Απαραίτητη είναι η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων (ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, εργαζόμενοι, πελάτες).

– Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ειδικώς στους τουριστικούς προορισμούς με ανθρώπινους πόρους και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση ειδικών και έκτακτων καταστάσεων.

– Ανάπτυξη εσωτερικού τουρισμού, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και παροχή κινήτρων. Πρόκειται για το μόνο είδος τουρισμού στο οποίο μπορεί να στηριχθεί άμεσα η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, χωρίς μεγάλο υγειονομικό ρίσκο. Επειδή όμως μέχρι σήμερα καταλάμβανε περίπου το 10% των συνολικών τουριστικών εσόδων ενώ αναμένεται και έλλειψη ρευστότητας του αγοραστικού κοινού την επόμενη μέρα, η παροχή κινήτρων είναι επιβεβλημένη. Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανάταση της ψυχολογίας των Ελλήνων, στην διακίνηση χρήματος στην ελληνική αγορά που θα προοριζόταν για διακοπές στο εξωτερικό, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μπορεί να αναπτυχθεί με τους ακόλουθους τρόπους: α) επιδότηση των διακοπών των πολιτών αναλόγως εισοδήματος και παροχή ευέλικτων «πακέτων» για ολόκληρο το χρόνο, τα οποία θα συνδιαμορφωθούν από τους αεροπορικούς, ακτοπλοϊκούς και οδικούς μεταφορείς της χώρας, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα. Έτσι, ο Έλληνας που έχει ταλαιπωρηθεί από τη μακρόχρονη κρίση και τώρα την πανδημία, θα μπορεί να απολαύσει διακοπές με χαμηλότερους οικονομικούς όρους από εκείνους των ξένων επισκεπτών. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να τύχουν κεφαλαίων κίνησης και χρηματοδοτήσεων με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες επιχειρήσεις της τουριστικής οικονομίας και να τύχουν των ίδιων διευκολύνσεων και φοροαπαλλαγών, β) ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, με επιδότηση ευέλικτων πακέτων διακοπών για τους πολίτες, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένη βάση.

– Ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (γαστρονομικού, αγροτουρισμού, ιαματικού, ιατρικού, θρησκευτικού, κλπ) και σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, στοχεύοντας στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Προσφορά ευέλικτων και εξατομικευμένων μοντέλων διακοπών και εμπειριών, που θα στηρίζονται στη βιωματική εμπειρία και θα είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών,. Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουμε: α) επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση του τουρισμού καθ’όλο το έτος με βάση και τον χειμερινό τουρισμό, β) προσέλκυση τουριστών υψηλής οικονομικής δυνατότητας και μεγαλύτερα έσοδα, γ) μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δ) ταυτόχρονη στήριξη αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, ε) αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

– Στροφή σε νέες αγορές και ανάπτυξη ασφαλών υγειονομικά τουριστικών συνεργασιών με χώρες που τα έχουν πάει καλά στην πανδημία, όπως τα Βαλκανικά κράτη και η Μέση Ανατολή.

– Βranding περιφερειών, προορισμών και πόλεων με τουριστικό ενδιαφέρον.

– Ενίσχυση νεοσύστατων επιχειρήσεων με αντικείμενο την αναγνώριση και την κάλυψη/αντιμετώπιση τουριστικού κινδύνου. Το τουριστικό προϊόν γίνεται όλο και πιο ευάλωτο σε κινδύνους. Η πρόσφατη πανδημία αλλά και νωρίτερα η πτώχευση της ταξιδιωτικής εταιρείας «Thomas Cook», το απέδειξαν. Κανένας επαγγελματίας δε θα έχει αντίρρηση με ένα επιπλέον κόστος να εξασφαλιστεί για περίπτωση κινδύνου. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε τόνωση της επιχειρηματικότητας.

– Μείωση του τέλους προσγείωσης στα αεροδρόμια της χώρας κατά το ήμισυ, μέχρι το 2021 με ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου.

       …………………………… . …………………………… . ……………………………

Στόχος 2: Στήριξη των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας απαιτεί γενναία στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης αφορούν την πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης αλλά όχι την επόμενη μέρα στον τουρισμό. Η κύρια φιλοσοφία οφείλει να είναι η στήριξη της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

– Επιδότηση της απασχόλησης για κάποιο διάστημα, υπό όρους όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας, που θα ωφελήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει πρόταση για: α) επιδότηση του 40% του μισθού του εργαζομένου μέχρι 6 μήνες σε εποχιακές επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές, β) επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, χωρίς όρια ενσήμων, στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά. Προτείνεται επιπλέον: γ) κάλυψη για όλο το φθινόπωρο /χειμώνα με επίδομα ανεργίας, όλων όσων δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων, δ) λόγω της μικρής τουριστικής περιόδου, άμεση ένταξη στο επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, που έχουν εξαιρεθεί, ε) νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα έτη 2020,2021 με κατεύθυνση τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά κίνητρα για τη μετακίνηση οικογενειών.

Οι προτάσεις για τους εργαζόμενους θα πρέπει να ισχύσουν και για εκείνους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου προϊόντος τους διατίθεται στον τουρισμό, όπως επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που δραστηριοποιούνται στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας, οι μεταποιητικές βιοτεχνίες, κ.ά. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ήδη παρέχει τους πόρους για τη στήριξη της εργασίας.

– Παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν ή θα λήξουν και της μετενέργειας τους για ένα χρόνο.

                                  

       …………………………… . …………………………… . ……………………………

Στόχος 3: Στήριξη των επιχειρήσεων του Τουρισμού.

  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τους εργαζομένους τους μέχρι τέλος του 2020 και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εποχιακές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους μέχρι τέλος του 2020.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι μόνο των ενήμερων τραπεζικά, μέσω παροχής χαμηλότοκων δανείων με κρατική εγγύηση και ύψος κεφαλαίου ίσο με το 40% του τζίρου του 2019. Το ήμισυ του κεφαλαίου θα αποτελεί ενίσχυση χωρίς επιστροφή, σύμφωνα και με τον προσανατολισμό της Ε.Ε.
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη προτείνει: α) Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και αναστολή πληρωμής οφειλών, β) Μείωση ΦΠΑ για δύο χρόνια, στην εστίαση και στη διαμονή στο 6% και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στο 13%, γ) Κατάργηση για δύο χρόνια του τέλους διανυκτέρευσης και επάνοδος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  • Περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και εξέταση της αναστολής των πληρωμών προς το Δημόσιο για το 2020
  • Καταβολή των υποχρεώσεων που έχει το κράτος προς τις επιχειρήσεις
  • Διευκόλυνση δανειοληπτών με παράταση δόσεων δανείων σε τράπεζες και funds για ένα 18μηνο, ώστε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν από καλύτερη θέση το 2020 και το 2021
  • Μείωση των ενοικίων των τουριστικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη φοροελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και για την περίοδο διάρκειας της κρίσης.
  • Κατανομή της χρηματοδότησης από το Recovery Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας με βάση το τζίρο τους τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα επαναλειτουργίας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Τουρισμός: α) αντιπροσωπεύει το 10%-11% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, β) συμβάλλει με 12% στην απασχόληση, γ) είναι η τέταρτη κατηγορία εξαγωγών της Ένωσης, με την κατανάλωση να αποφέρει έσοδα άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κρισιμότητά του για την Ε.Ε. είναι αναμφισβήτητη και η χώρα μας σ’ αυτή τη φάση πρέπει να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σταθερή απαίτηση της κυβέρνησης οφείλει να είναι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το 2022, όπως έχει προτείνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη υποχρεωτικών πλεονασμάτων.

Χρειάζεται άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. από την κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, για:

– Αγορά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις κυβερνήσεις για τεστ ανίχνευσης του ιού και νέα εμβόλια, ώστε να αποτελέσουν δημόσια αγαθά.

– Έκδοση κοινού υγειονομικού πιστοποιητικού για χώρες – μέλη της Ε.Ε., χώρες υπό ένταξη στην Ε.Ε. αλλά και χώρες εκτός Σένγκεν, εφόσον εκδίδονται πιστοποιήσεις στην ίδια τη χώρα με αποδεκτά υγειονομικά κριτήρια. Διαφορετικά, οι ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές θα ελέγχονται από μονάδες υγειονομικού ελέγχου στις πύλες εισόδου της Ελλάδας με διεξαγωγή γρήγορων μοριακών τεστ.

– Θέσπιση ομοιογενών κανόνων – διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια στις μετακινήσεις (αέρα-θάλασσα-ξηρά), στην εστίαση, στη διαμονή, στους επισκέψιμους χώρους.

– Χάραξη κοινής στρατηγικής και κοινών πολιτικών στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην εκπόνηση σχεδίου για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων από τις χώρες – μέλη.

– Προστασία των ευρωπαϊκών τουριστικών επιχειρήσεων από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης τρίτων χωρών.

– Εκμετάλλευση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλων των δυνατών ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των παραγωγικών δομών, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον τουρισμό (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα SURE, Πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, Recovery Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλπ).

– Διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διάθεσης στο τουριστικό τομέα μεγαλύτερου μέρους των εγκεκριμένων ήδη για τη χώρα κονδυλίων.

– Συμμαχία με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για άσκηση πολιτικής πίεσης και διεκδίκησης κοινών αιτημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός τουρισμός, εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας του covid-19, επηρεάζεται αρνητικά από τις μεταναστευτικές ροές και την τουρκική προκλητικότητα. Σ’ αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία, έχει την ανάγκη στήριξης της Πολιτείας. Η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί την επιβίωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του τουρισμού για την οικονομία της χώρας και το οικονομικό στραγγάλισμα που μπορεί να υποστούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, καταθέτει σήμερα το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ με την απαίτηση και έκκληση, η κυβέρνηση επιτέλους να αντιληφθεί ότι ο τουρισμός χρειάζεται ειδικό σχέδιο εθνικής εμβέλειας για την στήριξή του.

 

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής για την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου

Η χθεσινή απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη σε οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Σε μία περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία συνεκτική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που προκαλεί, οι Γερμανοί Δικαστές δίνουν γροθιά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από αίτημα συντηρητικών οικονομολόγων και ακροδεξιών πολιτικών, έκρινε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι αντίθετο στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Επιπλέον, αν και η απόφαση αυτή δεν αφορά το έκτακτο μέτρο αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας άνω του ενός τρις ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού, το επηρεάζει σημαντικά. Το «whatever it takes» που είχε δηλώσει τόσο ο πρώην Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όσο και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ, τίθεται εν αμφιβόλω.

Η απόφαση αυτή εκφεύγει της Ευρωπαϊκής νομικής παράδοσης και είναι αυθαίρετη καθώς οι Γερμανοί Δικαστές έβαλαν στην άκρη τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζοντας κάτι διαφορετικό. Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην ενιαία εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, χάρη στο σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Γερμανικό Δικαστήριο αποφάσισε να παραβιάσει την αρχή αυτή, προκρίνοντας τη δική του οπτική στην ερμηνεία των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αν το παράδειγμα αυτό, το ακολουθήσουν και τα άλλα Ανώτατα Δικαστήρια των Κρατών Μελών, τότε μιλάμε για το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πράξη αυτή αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, ανοίγοντας πολιτικά το κουτί της Πανδώρας. Κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας πήραν το απαραίτητο πράσινο φως για να συνεχίσουν τις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αρχών, όπως η διάκριση των εξουσιών και το κράτος Δικαίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι από τους πρώτους που καλωσόρισαν την συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, χώρας της οποίας οι προσπάθειες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη έχουν μέχρι τώρα αποτραπεί χάρη στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ένωσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Γ. ΚΑΜΙΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά

Βρισκόμαστε πια υπό καθεστώς αποκλιμάκωσης της καραντίνας και τα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα φαίνονται – παρά την ελλιπή καταγραφή – να μειώνονται σημαντικά. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, που εξαιρείται των μέτρων κοινωνικής προστασίας. Αναφερόμαστε στους πρόσφυγες, που αποτελούν μελανό σημείο στο σχέδιο της Κυβέρνησης, για τους οποίους ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός από δημοσιογράφο του CNN, χωρίς να πάρει απάντηση. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, αλλά και όλον τον κόσμο, βρισκόμαστε μπροστά σε μία πιθανή τραγωδία, για την οποία έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει.

Η Κυβέρνηση, ως πολιτική παράταξη, δέσμια του κλίματος που έχει καλλιεργήσει στο προσφυγικό επί χρόνια, αντιμετώπισε το θέμα με πάγιο κριτήριο την επιδίωξη πολιτικού κέρδους, επιδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία την σκληρότητά της, για την οποία δημοσίως επαίρονται υπουργοί της, όταν δηλώνουν την πρόθεση να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε απελπισμένους ανθρώπους, στο πλαίσιο ενός γενικού δόγματος αποτροπής. Στο πνεύμα αυτό, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, δεν υπήρξε η δέουσα μέριμνα και φροντίδα που θα απαιτούσε μία σοβαρή προσπάθεια για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων προκύπτουν από την πολλαπλή κρίση γύρω από τον Covid-19.

Η στάση αυτή, πέραν της προφανούς παραβίασης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, αποτελεί δυνητικά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ειρήνη, ενώ στερεί το κράτος από το εχέγγυο της εμπιστοσύνης στις κινήσεις και τις δομές του.

Αυτές οι πρακτικές, στο παράδειγμα της Ριτσώνας, οδήγησαν σε μαζικές απόπειρες διαφυγής από τη δομή, με την Αστυνομία να πρέπει συγχρόνως να αποτρέψει το σπάσιμο της καραντίνας, αλλά και να περιφρουρήσει τη δομή από τη δράση όσων αντιλαμβάνονται την στάση της Κυβέρνησης ως κάλεσμα για κινητοποιήσεις μίσους. Είναι αυτονόητο, πως αυτές οι πρακτικές θα ωθήσουν κάποιους να κρυφτούν, αντί να αναζητήσουν στήριξη, στη βάση της εμπιστοσύνης, ειδικά εάν νομίζουν ή γνωρίζουν πως οι ίδιοι ασθενούν. Είναι σαφές πως η όποια τιμωρητική λογική, έχει αρνητικά αποτελέσματα για όλους.

Η πανδημία του κορωνοϊού, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής της στη χώρα μας, έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως και συνεχίζει να ανησυχεί όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες), τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις οργανώσεις προσφύγων, τις Επιστημονικές Ενώσεις της χώρας, ιατρούς, αρθρογράφους και φυσικά την αντιπολίτευση. Όλοι οι προαναφερθέντες, με ποικίλους τρόπους έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε αυτό το πλαίσιο, πώς δικαιολογείται η εξαφάνιση και η αφωνία του Υπουργού Υγείας και του επιτελείου του, παρότι γνωρίζουν επακριβώς τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα;

Ας σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση αποδίδει την επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην αυστηρή τήρηση των επιστημονικών οδηγιών, στο ζήτημα των προσφύγων αγνοεί επιδεικτικά την πάνδημη επιστημονική καταδίκη της κωλυσιεργίας της. Δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός που να έχει υπερασπιστεί αυτή την στάση. Πώς δικαιολογείται αυτός ο ad hoc σεβασμός της επιστημονικής άποψης;

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά την τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για την Πολιτική Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs – LIBE) στις αρχές Απριλίου, διατύπωσε την ακραία άποψη πως οι πρόσφυγες είναι ασφαλέστεροι μέσα στους καταυλισμούς των νησιών, έναντι κάθε σκέψης για αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα, κάτι που τελικά ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση πριν από λίγες μέρες.

Επίσης αμφισβήτησε τη δυνατότητα μεταφοράς σε ξενοδοχεία, λόγω υποτιθέμενης μη διαθεσιμότητας και μεγάλου κόστους, ενώ ήδη προεκλογικά ήταν γνωστές οι τοπικές αντιδράσεις και εμφανής η ανάγκη διαλόγου.

Στην ίδια συνεδρίαση, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, παρότρυνε την Ελληνική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα τα 35 εκατομμύρια Ευρώ που έχουν διατεθεί για την κάλυψη της δαπάνης των ξενοδοχείων, ώστε να μεταφερθούν σε αυτά οι πρόσφυγες – κυρίως οι πιο ευάλωτοι – από τις υπερπλήρεις και ακατάλληλες δομές. Μετέφερε μάλιστα τη διαβεβαίωση την οποία έλαβε από την UNHCR περί διαθεσιμότητας ξενοδοχείων για την μεταφορά των ευάλωτων ομάδων, οπότε το μόνο ερώτημα είναι, τι απέγινε ο διάλογος που υποσχεθήκατε;

Η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στα κρούσματα στη Ριτσώνα, αλλά και στο μεγάλο κίνδυνο για τον πληθυσμό της Λέσβου, σχολιάζοντας, πως αν μεταδοθεί στους πρόσφυγες, θα προκληθούν δραματικές καταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι, ελλείψεις σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη, παρατηρήθηκαν και στην περίπτωση της Μαλακάσας.

Τα ισχύοντα μέτρα κρίνονται επαρκή και ικανά από την Κυβέρνηση και πώς μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο, όταν βλέπουμε περιπτώσεις σαν αυτή της δομής φιλοξενίας στο Κρανίδι; Η εμφάνιση τόσο πολλών ασυμπτωματικών περιπτώσεων υπογραμμίζει τον ύπουλο χαρακτήρα της διασποράς σε αυτήν ακριβώς τη φάση. Χαρακτηριστική είναι επίσης η ανίχνευση του πρώτου κρούσματος για τρίτη φορά σε εγκυμονούσα γυναίκα (Ριτσώνα, Κιλκίς, Κρανίδι) και μάλιστα πρόκειται για διαγνώσεις που έγιναν παρεμπιπτόντως. Δεν συνιστούν όλα αυτά επαρκείς λόγους για αναθεώρηση στους ελέγχους που γίνονται, για διαμένοντες σε οργανωμένους και μη χώρους;

Στη Λέσβο, χωρίς να λησμονούμε την γνωστή σε όλους περίπτωση της Μόριας, μαθαίνουμε ότι στην πόλη της Μυτιλήνης νοικιάστηκε χώρος (το πρώην κτίριο των «Γιατρών του Κόσμου» στον Καρά Τεπέ) προκειμένου να μεταφερθούν και να στεγαστούν σε αυτόν νεοεισερχόμενοι, μέχρις ότου παρέλθει το διάστημα της καραντίνας των 14 ημερών που απαιτείται.

Στις 6 Απριλίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης σημείωσε για το παραπάνω γεγονός πως: «όταν τελειώσει η κρίση δημόσιας υγείας, και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα, θα κλείσει την ίδια μέρα και ο χώρος καραντίνας». Και συνέχισε: «Δεν θέλουμε δυο δομές στη Λέσβο. Ο χώρος καραντίνας που επιλέχθηκε και φυσικά έπρεπε να υπάρξει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι έκτακτο μέτρο. Μετά τις 15 ημέρες καραντίνα, όποιες νέες αφίξεις θα πηγαίνουν στη Μόρια».

Όμως κανείς δεν λέει ότι η μετακίνηση στη Μόρια των νεοεισερχόμενων που διαμένουν προσωρινά στο χώρο της καραντίνας – ακόμα και σε περίπτωση απέλασής τους – είναι έτσι και αλλιώς υποχρεωτική, αφού μόνο εκεί μπορούν να ταυτοποιηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, υγιείς ή με κορωνοϊό, θα μείνουν για πάντα στον χώρο της καραντίνας. Τόσο αυτοί, όσο και όσοι έρθουν στο μέλλον.

Ένα ακόμη παράδειγμα: Για την απομόνωση ασθενών στο ΚΥΤ της Χίου, έχει τοποθετηθεί ένας οικίσκος δυναμικότητας δύο κλινών, πέρα από το ιατρείο, το οποίο έχει εγκαταστήσει με ενέργειές της η Περιφέρεια. Η στελέχωση και σε αυτές τις δομές είναι πενιχρή, αν υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι οι συνθήκες υγιεινής στους χώρους αυτούς δημιουργούν τεράστιο συνωστισμό.

Στο ΚΥΤ της Χίου, μπαινοβγαίνουν καθημερινά διακόσιοι άνθρωποι, δηλαδή η φύλαξη, οι αστυνομικοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες. Αυτονόητο είναι ότι, ακόμη και τα στελέχη των ΚΥΤ, θεωρούν τα μέτρα αυτά ανεπαρκή.

Από την άλλη μεριά, στη Λέρο, με τη νέα αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες, έφτασαν να βρίσκονται στο νησί περίπου 3.200 πρόσφυγες, ενώ αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους υπολογίζεται να είναι περίπου 2.200. Πολλοί από αυτούς, ακόμη και οικογένειες με παιδιά που δεν χωράνε στο hot spot, με την επιδείνωση του καιρού βρήκαν καταφύγιο στα υπό κατάρρευση κτίρια του Ψυχιατρείου γύρω από το hot spot.

Στο χώρο του hot spot δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι, τουαλέτες και νιπτήρες με τρεχούμενο νερό. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος για τις υγειονομικές συνθήκες. Το hot spot βρίσκεται εντός της δομής του Νοσοκομείου, άρα μέρος της ευθύνης πάει στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, στις 2 Απριλίου, δήλωνε στη Βουλή πως: «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει εκπονήσει το επιχειρησιακό σχέδιο «Αγνοδίκη», σύμφωνα με το οποίο υλοποιούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να δημιουργούνται κατάλληλοι χώροι, ώστε πιθανά κρούσματα να παραμένουν σε περιορισμό ή καραντίνα, διαφυλάσσοντας έτσι την υγεία τόσο των διαμενόντων στα ΚΥΤ, όσο και του ευρύτερου πληθυσμού».

Είναι φανερό ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση ως «υγειονομική βόμβα» σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό την ευθύνη και τη φύλαξη της Ελληνικής Πολιτείας.

Είναι σαφής η άμεση ανάγκη συντονισμού των αρμόδιων Υπουργείων για την εντατικοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης, πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των κρουσμάτων, όπου η πρόληψη δεν επαρκεί. Η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των διαμενόντων, όπως και των εργαζόμενων, σε δομές φιλοξενίας, αποτελούν αναπόσπαστη υποχρέωση της Πολιτείας, όπως και η απόλυτη τήρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί,

1. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Πολιτείας και παρά τις πρώτες κινήσεις αποσυμφόρησης που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων συνεχίζουν να εμφανίζουν χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, λόγω του έντονου συγχρωτισμού; Τι κινήσεις έχουν γίνει, στο πλαίσιο και της κριτικής που ασκήθηκε από την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε., κυρία Johansson, και ποιες σχεδιάζονται για άμεση υλοποίηση;

2. (α) Προτίθεστε να προχωρήσετε αποφασιστικά στον περαιτέρω συντονισμό και λήψη μέτρων για την άμεση αποσυμφόρηση και αποτελεσματική πρόληψη στις δομές φιλοξενίας;

(β) Θα προχωρήσετε στην ενημέρωση φιλοξενουμένων και υπαλλήλων, αλλά και στη βελτίωση των παροχών καθαριότητας και των υποδομών προσωπικής υγιεινής;

(γ) Υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο που να μπορείτε να παρουσιάσετε στη Βουλή, βασισμένο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αντί του φόβου, της μισαλλοδοξίας και του δόγματος της αποτροπής με κάθε κόστος, ακόμα και της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων;

3. Πώς εξειδικεύεται ο σχεδιασμός σας στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και ειδικότερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπό το πρίσμα της περιορισμένης δυνατότητας του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδή μολυσματικών περιστατικών;

4. Υπό το βάρος των ανωτέρω:

(α) Τι προτίθεστε να πράξετε στην κατεύθυνση του απαραίτητου συντονισμού για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των τοπικών νοσοκομείων, ειδικά για περιπτώσεις όπως αυτή των Δωδεκανήσων;

(β) Ποιες είναι οι μέχρι τώρα ενέργειές σας για την βέλτιστη επιτόπια διαχείριση του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των σχετικών περιστατικών;

5. (α) Έχουν ερωτηθεί οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και ειδικά το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ για το σχέδιο «Αγνοδίκη» στο Ανατολικό Αιγαίο, το οποίο φαίνεται κι αυτό να ενεργοποιείται μόνο κατόπιν κρούσματος;

(β) Ποια πρόβλεψη υπάρχει για την ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στα νησιά, όταν όλοι γνωρίζουμε πως δοκιμάζονται ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες;

(γ) Πώς αποτιμάται ο σχετικός κίνδυνος από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας;

6. (α) Με δεδομένες τις ανησυχίες της ίδιας της Κυβέρνησης για δεύτερο κύμα του Covid-19 το φθινόπωρο, ποια πρόβλεψη έχει ληφθεί και ποιός είναι ο ακριβής προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την προμήθεια συσκευών διακομιδής μολυσματικών περιπτώσεων (κάψουλα), ενόψει μίας πιθανής αύξησης αναγκών στις απομακρυσμένες περιοχές;

(β) Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή η μία και μόνη διαθέσιμη κάψουλα;

(γ) Είναι ασφαλής και πιστοποιημένη η λειτουργία της, όπως απαιτούν εξάλλου οι Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα η Πολεμική Αεροπορία;

7. Με ποια κριτήρια και ιατρικές ενδείξεις διατάσσεται αεροδιακομιδή υπό συνθήκες πανδημίας και πώς αξιολογούνται τα περιστατικά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ευνοιοκρατίας;

8. Με δεδομένες τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν αρχικά, αλλά και ότι ο προγραμματισμός γίνεται πάντα στη βάση κάλυψης του χειρότερου σεναρίου, τι έχετε κάνει στην κατεύθυνση της επάρκειας υγειονομικών υλικών για τους υπαλλήλους, τους αστυνομικούς, αλλά και τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας, προκειμένου να θεραπευθεί η σειρά προβλημάτων και ελλείψεων που διαπιστώθηκαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας;

9. Θα προχωρήσετε σε προληπτικές δράσεις ανίχνευσης κρουσμάτων στις δομές;

10. (α) Πότε προγραμματίζεται η μεταφορά προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με δεδομένο ότι πέρα από τον αυξημένο κίνδυνο για τους ίδιους, η ομάδα αυτή κινδυνεύει να αποτελέσει τον κρίσιμο «κρίκο» διασποράς της νόσου από τις δομές στην τοπική κοινωνία, λόγω της νοσηλείας που θα απαιτηθεί για τους βαρέως πάσχοντες;

(β) Ποιο το σχέδιο που αναπτύσσεται αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα;

11. Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων σας σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές δομές, σε σχέση με το κυβερνητικό Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων;

12. Να κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφο του επιχειρησιακού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης «Αγνοδίκη» και τις σχετικές με αυτό απόψεις/εισηγήσεις του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Γιώργος Καμίνης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «Η ΤΙΜΗ… ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ! ΝΤΡΟΠΗ!»

Στις 2 Απριλίου κατέθεσα ερώτηση-υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας άμεσα να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και των αμαξοστασίων των δήμων της χώρας (ΟΤΑ), μέσω χορήγησης μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών ή και με άλλους τρόπους και για όσο χρόνο διατηρηθεί η πανδημία, αναγνωρίζοντας έτσι την ανεκτίμητη προσφορά τους.

Πρόκειται για τους Ανθρώπους, που από την ημέρα που η χώρα μπήκε στη δίνη της πανδημίας, με εντατικούς ρυθμούς, καθαρίζουν και απολυμαίνουν κτίρια, παιδικές χαρές, δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους.

Υδροφόρες και άλλα μηχανήματα,  πλένουν καθημερινά με την χρήση απολυμαντικού, κεντρικούς δρόμους και κοινόχρηστους χώρους στο κέντρο και στις συνοικίες των δήμων, ενώ έμφαση δίνεται  στο πλύσιμο και τον ψεκασμό των κάδων απορριμμάτων.

Όλοι αυτοί, οι υπάλληλοι της καθαριότητας και των αμαξοστασίων των δήμων της χώρας, είναι οι αφανείς «Άνθρωποι της πρώτης γραμμής», που βρίσκονται στους δρόμους από τα μεσάνυχτα,  κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και με υπερωρίες, για να διατηρήσουν καθαρές τις πόλεις, απολυμασμένους τους κοινόχρηστους χώρους και τους κάδους και προφυλάσσοντας συνολικά τη δημόσια υγεία, στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας.

Οι κλάδοι της «πρώτης γραμμής», είναι αυτοί που εκτίθενται περισσότερο από όλους μας στον κορωνοϊό.

Το καθήκον είναι γι’ αυτούς,  υπέρτερο της υγείας τους και της ζωής τους.

Δυστυχώς, έλαβα χθες και δημοσιοποιώ την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το αίτημα ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ και δεν μπορούν να ενισχύσουν αυτούς τους εργαζομένους για δημοσιονομικούς λόγους!

Την ίδια ώρα που τους επιστρατεύουν με προχθεσινή απόφασή τους, για την απολύμανση και καθαρισμό και όλων των δημοσίων χώρων, κάτι που ήδη προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις  στον κλάδο των υπαλλήλων ΟΤΑ.

Βεβαίως, λένε, ότι αναγνωρίζουν τη μεγάλη δράση τους και τους …τιμούν!

Άλλωστε η αναφορά της «τιμής» είναι τζάμπα.

Μπορείς να την επικαλείσαι και να σου κοστίζει… τίποτε!

Ντροπή!»

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΦΙΝ

Ανάρτηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την εκδήλωση μνήμης στην Μαρφίν

Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη

Με αφορμή όσα έγιναν σε πλατείες, ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, για την προστασία της υγείας μας. Ο συνωστισμός δημιουργεί κινδύνους.

Λέμε όμως ναι στην πρόληψη, όχι στην καταστολή. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι προϋποθέσεις για να μείνουμε ασφαλείς. Με σχέδιο να προλαμβάνει.

Οι Δήμοι οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες, να περιφρουρούν τους χώρους ευθύνης τους. Ο ΕΟΔΥ οφείλει να δώσει σαφείς οδηγίες.

Η αστυνομική βία εντείνει τα προβλήματα δεν τα λύνει.

Η Δημοκρατία στηρίζεται στην πειθώ, στον διάλογο, η επιβολή είναι η ύστατη λύση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ PES ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Πρέπει να δοθούν καθαρά μηνύματα στην επερχόμενη Σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Πρώτα από όλα πρέπει να επισημάνουμε ,ότι οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων δεν θα εγκαταλειφθούν μόνες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θα έχουν την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξη μας. Για αυτό τον λόγο ήδη αναγγέλθηκε ένα πακέτο 38 εκατομμυρίων ευρώ και η συνολική βοήθεια θα φθάσει στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα είναι η ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη.

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να δουλέψει με νέο χρήμα, νέα εργαλεία και μεταβιβάσεις -όχι δάνεια -χωρίς νέες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Εμείς, οι Σοσιαλιστές ,πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο, ώστε να μείνουν ζωντανές οι οικονομίες και οι κοινωνίες και η ΕΕ να μπορεί να διατηρήσει την συνοχή της και να εγγυηθεί την επιβίωση της.

Το μέλλον της Ευρώπης θα διασφαλιστεί με μια νέα συνθήκη, η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη.

Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξη μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτή είναι προϋπόθεση, για σταθερότητα, ειρήνη, δημοκρατία και ανάπτυξη στην περιοχή.

Η απόφαση  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Το κόμμα μας άνοιξε αυτή τη διαδικασία από το 2003. Πιστεύουμε ότι αυτή  πρέπει να επιταχυνθεί.

Βεβαίως απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της διεύρυνσης και προϋποθέσεις όπως:

•Τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

•Τον σεβασμό όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας από την Αλβανική Κυβέρνηση.

•Την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας και το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων της και των συνθηκών που η Βόρειος Μακεδονία έχει υπογράψει.

Είναι αναγκαίο η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, να προβλέψουμε τα αναγκαία κεφαλαία που θα υποστηρίξουν αυτή τη συνεργασία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Δήλωση του Γιώργου Καμίνη, ειδικού εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης

«Μετά τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) κ. Γ. Κατοπόδη αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ανδρ. Ποττάκη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο πάσχει από σοβαρότατα προβλήματα νομιμότητας ως προς τις διατάξεις του για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ ήταν σαφής: για τα άρθρα 56 και 59, που παγιώνουν την πρακτική των κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεων, δεν ζητήθηκε η προηγούμενη γνώμη της Αρχής ούτε αυτή κλήθηκε να παραστεί στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως προβλέπει ο ν. 4013/2011, νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι σχετικές διατάξεις, ήδη προβληματικές το 2018, καταλύουν πλέον κάθε έννοια νομιμότητας στο πεδίο των δημόσιων συμβάσεων, καθώς προάγουν τη διαφθορά, νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και βεβαίως θα προκαλέσουν την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί συνεχώς “κατά παρέκκλιση” εκμεταλλευόμενη την κρίση της πανδημίας και τα γεγονότα του ‘Έβρου!

Οι πρακτικές αυτές αποτελούν μία μόνιμη κηλίδα στον τρόπο με τον οποίο διαδοχικές κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, αντιμετωπίζουν το ζήτημα του προσφυγικού τα τελευταία χρόνια. Έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη διαφθορά (έρευνα της OLAF) και καλλιεργούν διαρκώς ένα τοξικό κλίμα σκανδαλολογίας στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το προσφυγικό. To Κίνημα Αλλαγής ζητά την άμεση απόσυρση των επίμαχων διατάξεων»

Τι υποστηρίζουν ΕΑΑΔΗΣΥ και Συνήγορος του Πολίτη

Σύμφωνα με προηγούμενες γνώμες της Αρχής (Α/12/2018 και Α/8/2020), συμβάσεις του δημοσίου που συνάπτονται κατά παρέκκλιση των τακτικών διαγωνιστικών διαδικασιών επιτρέπονται μόνον εφόσον συντρέχει ειδικώς αιτιολογημένη κατεπείγουσα ανάγκη, οφειλόμενη σε γεγονότα απρόβλεπτα. Παρόμοιες επιφυλάξεις για τις απευθείας αναθέσεις εξέφρασε και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος τόνισε πως η Ανεξάρτητη Αρχή έχει αποφανθεί για τα θέματα αυτά από το 2017.

“Διατάξεις οι οποίες παρατείνουν την ισχύ του τεκμηρίου κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε απρόβλεπτα γεγονότα, εγείρουν ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο….. και την εθνική έννομη τάξη…..”, είχε πει η ΕΑΑΔΗΣΥ, στην υπ΄αριθ. Α12/2018 Γνώμη, σχετικά με την παράταση, το 2018, αντιστοίχων κατά παρέκκλιση διατάξεων που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (με το ν. 4368/2016). Πρόκειται για τις ίδιες διατάξεις που η σημερινή Κυβέρνηση έχει ήδη παρατείνει μια φορά (με το άρθρο 17 του ν. 4650/2019) και σήμερα επιχειρεί να παρατείνει εκ νέου προσθέτοντας επιπλέον και νέα κατηγορία απόρρητων συμβάσεων!

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.