ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Δεκεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Τηλεδιάσκεψη με 150 στελέχη του Κινήματος Αλλαγής από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της συγκρότησης του Δικτύου Απόδημου Ελληνισμού, είχε σήμερα η Φώφη Γεννηματά.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής , έθεσε συγκεκριμένους στόχους για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Απόδημους Έλληνες :

1ον Ψήφος των Απόδημων

· Πρώτο ζήτημα είναι η προετοιμασία για την μαζική συμμετοχή τους στις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος Νόμος.

Χρειάζεται σε κάθε χώρα ειδικός «πυρήνας» ,που θα αναλάβει την οργάνωση και ενημέρωση τους.

· Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την βελτίωση του Νόμου ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι απόδημοι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια και για την εκλογή συγκεκριμένου αριθμού απόδημων βουλευτών.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αναγκαίου για τον αυξημένο αριθμό των ψήφων, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα.

2ον Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Να ενισχύσουμε τα δίκτυα του Ελληνισμού και τους διαύλους επικοινωνίας με την ομογένεια.

Πρέπει να επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ, που εμείς δημιουργήσαμε και οι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποψίλωσαν και απαξίωσαν.

Θα χρειασθούν νέες βάσεις και αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να τις συζητήσουμε, να διαμορφώσουμε το ταχύτερο το σχέδιο μας. Και εν συνεχεία να το θέσουμε σε διαβούλευση με όλη την ομογένεια, χωρίς αποκλεισμούς.

Και χωρίς την σκανδαλώδη προσπάθεια της ΝΔ να καταργήσει τα περιφερειακά ΣΑΕ και να αποφασίζουν για την εσωτερική διάρθρωση του Οργάνου 35 σύνεδροι που ορίζει ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο.

3ον Φορείς της Ομογένειας

Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού της διασποράς, για να ανασυγκροτηθούν και να λειτουργήσουν με εξωστρέφεια οι ομογενειακοί φορείς (Ελληνικές Κοινότητες και Ομοσπονδίες).

Απαιτούνται νέες αντιλήψεις, τολμηρές αλλαγές, στις οποίες οι δικοί μας άνθρωποι, τα στελέχη μας πρέπει να πρωτοστατήσουν. Για να είναι φορείς αντιπροσωπευτικοί , με δημοκρατική λειτουργία, ελκυστικοί για τη νέα γενιά, να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Υποστηρίζουμε βέβαια την λειτουργία πολιτιστικών, εθνικοτοπικών, θεματικών συλλόγων και επιμελητηρίων, ενθαρρύνουμε τα δίκτυα επικοινωνίας των Ελλήνων της διασποράς.

4ον Πολιτική και κοινωνική συμμετοχή της χώρας εγκατάστασης

Η πατρίδα μας είναι μικρή χώρα, όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Γιατί παντού υπάρχουν απόδημοι, ομογενείς και ελληνικής καταγωγής πολίτες που νοιάζονται και πονούν την Ελλάδα. Και αυτή είναι η δύναμή μας. Η δύναμή μας είναι οι ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές της Αμερικής. Δύναμή μας είναι οι Έλληνες βουλευτές και άλλοι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο, δύναμή μας είναι οι επιστήμονές μας που διαπρέπουν, είναι οι επιχειρηματίες της Διασποράς, όλοι αυτοί που μπορούν να παρέμβουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Η δύναμή μας, είστε εσείς οι ίδιοι.

Πιστεύω ότι αυτό το παράδειγμα πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι. Γιατί πρέπει όλοι να λειτουργείτε ως πολιτικά υποκείμενα όχι μόνο όσον αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα σας. Να έχετε τη δύναμη του δικαιώματος της ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, και τότε θα μπορείτε να είστε υπολογίσιμη δύναμη στη χώρα που ζείτε.

Η πλήρης και ισότιμη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή στις χώρες ήταν και παραμένει για μας σαφής θέση.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα μπορείτε να βοηθήσετε περισσότερο και πιο ουσιαστικά την Ελλάδα.

5ον Εκπαίδευση-Πολιτισμός- Κέντρα Ελληνισμού

Πάντα υπήρξε στις προτεραιότητες της Παράταξής μας η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, η εκμάθηση της γλώσσας, η γνώση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αποδήμων.

Επιδιώκουμε σταθερά την συνεννόηση με την Ομογένεια για την χάραξη στρατηγικών στόχων που θα αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης και διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας. Οι ευέλικτες μορφές εκπαίδευσης είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, όπως και η επικοινωνία και προώθηση ελληνικών πολιτιστικών προϊόντων από την Ελλάδα.

Στην ψηφιακή εποχή ασφαλώς μας ενδιαφέρει πολύ η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, υποστηρίζουμε την εξ αποστάσεως εκμάθηση της γλώσσας.

Κατανοώ απόλυτα την αγωνία των συμπατριωτών μας στην Βικτώρια της Αυστραλίας για τη απόφαση του πανεπιστημίου La Trobe να διακόψει τις ελληνικές σπουδές, γεγονός που θα στερήσει από την Ομογένεια αλλά και από τους υπόλοιπους Αυστραλούς πολίτες τη δυνατότητα να μάθουν σε ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Γι’ αυτό και έκανα σχετική δήλωση στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, εκφράζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό πρόγραμμα. Τα ξένα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια συμβάλλουν στη διατήρηση του γλωσσικού πλουραλισμού . Χαίρομαι που καρποφόρησαν οι προσπάθειες των συμπατριωτών μας, του κόμματος των Εργατικών και άλλων φορέων και έτσι δόθηκε 3χρονη παράταση στο πρόγραμμα, με την δέσμευση να δώσει η Ελληνική Κοινότητα 190.000 $ για αυτό το διάστημα.

Έδρες Ελληνικών σπουδών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Εκεί πρέπει να ρίξουμε ειδικό βάρος και να τονώσουμε οικονομικά τις υπάρχουσες αλλά , να δημιουργήσουμε νέες και να δημιουργήσουμε και να προβάλλουμε Κέντρα Ελληνισμού. Σας υπενθυμίζω ότι η πλατφόρμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας «Μαθαίνω Ελληνικά» δημιουργήθηκε στην Έδρα Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Βανκούβερ Σάιμον Φρέιζερ και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου.

6ον Από το brain drain στο brain gain.

Η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων και ειδικά των νέων επιστημόνων, πρέπει να γίνει ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες τους αποτελούν σημαντικό εφόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Προτείνουμε δράσεις σε 2 επίπεδα:

1ον: Για την παρακίνηση επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται στο εξωτερικό:

Ø Με διευκολύνσεις για τις διαδικασίες εξεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα (ειδικές πλατφόρμες, ενίσχυση δικτύωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών).

Ø Οικονομική στήριξη της μετεγκατάστασης τους.

Ø Παροχή φορολογικών κινήτρων για όσους επανέρχονται και συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συστήνουν νέα επιχείρηση.

Ø Επιδότηση μισθού σε επιχειρήσεις για πρόσληψη Ελλήνων με υψηλή εξειδικευμένη εργασία στο εξωτερικό.

2ον Για την διασύνδεση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την έρευνα και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ø Συνεργασία ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, με στόχο την δημιουργία κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ø Υποδομές για την διευκόλυνση της δικτύωσης με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού (ψηφιακές πλατφόρμες-συνέδρια).

Ø Διευκόλυνση με κίνητρα επιχειρηματιών της διασποράς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ø Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και σχεδιασμού πολιτικών σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, τις επαγγελματικές ενώσεις και τις Ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Εκεί που εμείς κτίζαμε, η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας γκρεμίζει. Υποβάθμισε την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, του μοναδικού κυβερνητικού φορέα που έχει αποκλειστική σχέση με την Ομογένεια. Μάλιστα παρόλο που ακόμα δεν ψηφίστηκε ο κανονισμός του ΥΠΕΞ, λειτουργεί ήδη από τον Αύγουστο η μια συντμημένη Γραμματεία της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού. Εμείς με ανακοίνωση μας καταγγείλαμε την πρακτική τους:

Δεν περιμένουμε τίποτε από αυτούς.

Παίρνουμε και σε αυτό το θέμα την κατάσταση στα χέρια μας.

· Συγκροτούμε το δίκτυο μας. Το δίκτυο των ανθρώπων που πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής.

· Επεξεργαζόμαστε τις πολιτικές μας.

· Ανοίγουμε το διάλογο με όλους τους ομογενείς μας.

· Διεκδικούμε τις βέλτιστες λύσεις, αυτές που αξίζουν στους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά έχουν πάντα την Ελλάδα στην καρδιά τους.

· Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ως Έλληνες πατριώτες για να έρθουν καλύτερες ημέρες για την χώρα και τον Ελληνισμό.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

650.000 αγρότες διαπιστώνουν ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων που δικαιούνται δεν τους έχουν καταβληθεί στο ακέραιο όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Οι επιδοτήσεις που τους καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μειωμένες κατά 10% χωρίς καμία ενημέρωση και εξήγηση. Πάνω από 100 εκ ευρώ επιδοτήσεων παρακρατήθηκαν από τους αγρότες την στιγμή που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς.

Αιτία η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καλύψει παράνομα ρουσφέτια, με την κατανομή επιδοτήσεων μέσα από το εθνικό απόθεμα, σε άτομα που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν ασκούν και γεωργική δραστηριότητα. Για να ικανοποιηθούν αυτά τα ρουσφέτια περικόπηκαν δικαιώματα επιδοτήσεων από τους πραγματικούς παραγωγούς.

Για την παράνομη παρακράτηση υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που οφείλουν οι αρμόδιοι να τις αναλάβουν. Καλώ άμεσα τον κ. Μητσοτάκη να βάλει τέλος στην εξαπάτηση των αγροτών και να επιστρέψει όλες τις επιδοτήσεις που παράνομα παρακρατήθηκαν.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με θέμα την έκτακτη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την περίοδο των εορτών.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Γιάννης Βαρδακαστάνης Πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης, η Γραμματέας του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Π. Μουρίκη, ο Πρόεδρος του Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων Γρ. Λέων και η Αντιπρόεδρος Ρ. Μπέη, ο Πρόεδρος Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας Δ. Κνης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΚΛΕ Γ. Λουκάς, ο Εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ Κ. Μπάζος, η Πρόεδρος Εργαζομένων του «Βοήθεια στο σπίτι» στην Αττική Σ. Κολιζέρα, η Πρόεδρος των Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Μεραμβελιωτάκη.

Επίσης μετείχαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου, ο βουλευτής Γ. Μουλκιώτης και οι Γραμματείς των Τομέων Πρόνοιας και Εργασίας Ε. Μπέκου και Χ. Μέγας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Η μάχη για την προστασία της ζωής δίνεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά η μάχη της αξιοπρέπειας δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Αφήνουν ακάλυπτους πολλούς χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και 345.000 ανέργους. Κανένας συμπολίτης μας με άδειο τραπέζι τα Χριστούγεννα και προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες στον εμβολιασμό.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα και τα επόμενα βήματα. Το θέμα της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες έχει σχέση με πειθώ, αξιοπιστία, ουσιαστικούς ελέγχους και όχι με αυταρχισμό και απειλές των υπουργών.

Προτείνουμε άμεσα μέτρα στήριξης όσων έχουν ανάγκη, ενόψει των γιορτών:

1ον Να λάβουν το επίδομα ανεργίας (για 3 μήνες) όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Καλούμε την Κυβέρνηση να την αποδεχθεί.

2ον Να διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του έκτακτου «διπλού» επιδόματος αλληλεγγύης των 400-800 ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Ώστε να περιληφθούν φτωχές οικογένειες και ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που σήμερα αποκλείονται.

Είναι αναγκαίο να διπλασιασθεί ο αριθμός των δικαιούχων, με βάση τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για το κοινωνικό μέρισμα το 2014.

3ον Να αγορασθούν από το κράτος αδιάθετες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και να μοιρασθούν -με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης- σε φτωχές οικογένειες.

4ον Έκτακτη επιχορήγηση για τα προγράμματα στήριξης των αστέγων και αύξηση του προγράμματος επανένταξής τους για το 2021 από 5 σε 10 εκ ευρώ.

5ον Χρηματοδότηση των δομών των Δήμων κατά της φτώχειας μέσω ΕΣΠΑ, και άμεσες μόνιμες προσλήψεις για την ενίσχυση του «Βοήθεια στο σπίτι».

6ον Να εκπίπτουν από τον φόρο όσα ποσά ξοδεύει ο εργοδότης για την πρόσληψη ανέργων από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητά τους.

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ : “ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΛΑΓΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤ΄ΕΞΑΙΡΕΣΗ”

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στο ν/σ του Υπ. Υγείας

Υπάρχουν πολλά ζητήματα, πολιτικά και ιδεολογικά, που μας χωρίζουν τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με τα άλλα κόμματα.

Όμως, τα εθνικά και τα μείζονα θέματα της χώρας πρέπει να μας ενώνουν.

Όπως και η υγεία των πολιτών γι’ αυτή την περίοδο.

Στο ερώτημα των πολιτών ποιους να ακούσουν για τον εμβολιασμό ή και την επιλογή μεθόδου;

Τους πολιτικούς ; τους δημοσιογράφους ; τους δημοσιολόγους ; ή τους πολιτικάντηδες ;

Απαντώ: Τους επιστήμονες και τον προσωπικό σας γιατρό.

Το Κίνημα Αλλαγής τοποθετήθηκε θετικά με βάση την έγκυρη και θεσμικά εκφρασμένη επιστημονική άποψη.

H κρίσιμη περίοδος της πανδημίας, απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα από την Κυβέρνηση, το σύστημα διακυβέρνησης και όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν τους πολίτες μόνο ως ψηφοφόρους.

Το Κίνημα Αλλαγής, στη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας θεωρεί τους πολίτες ανθρώπους και μέλη μιας κοινωνίας που βιώνει τα δύσκολα.

Από την πρώτη στιγμή που για μας ήταν η 20 Ιανουαρίου του 2020 πολιτευόμαστε υπεύθυνα.

-Ελέγχουμε την Κυβέρνηση και ταυτόχρονα προτείνουμε με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών.

-Με ανάλυση της κατάστασης με συνεκτίμηση των επιστημονικών, οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων.

-Με σχεδιασμό με τα διαφορετικά σενάρια εξελίξεων αλλά πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή του.

-Έγκαιρες αποφάσεις και δράσεις, επιστημονικά έγκυρες και κοινωνικά αποτελεσματικές.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η αξιοποίηση της εμπειρίας είναι βασική παράμετρος επιτυχίας.

Αντί αυτών, η Κυβέρνηση και όλα σχεδόν τα Υπουργεία παρουσιάζουν μια αντιφατική εικόνα.

-Άλλοτε εφησυχασμός και άλλοτε κραυγές αδιεξόδου.

-Άλλοτε αδράνεια και πολλές φορές άρνηση για αναγκαίες αποφάσεις προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και άλλοτε πρεμούρα και επιλεκτική επίσπευση αποφάσεων και διευθετήσεων που βγάζουν μάτι με τη φωτογραφικότητα τους.

Κορυφαίο παράδειγμα η τροπολογία Κεραμέως που διατηρεί στο περιθώριο τους πτυχιούχους ΤΕΙ και εντάσσει τους αποφοίτους κολλεγίων.

Ακόμη και αναγκαίες προμήθειες και υπηρεσίες προωθούνται με διακόρευση της διαφάνειας και μονιμοποίηση του κατ’ εξαίρεση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται με τους διαγωνισμούς περιορισμένου αριθμού προμηθευτών ή παροχών υπηρεσιών που όλως τυχαίως περιλαμβάνουν κυρίως φίλους σας και καμιά φορά κανένα ξέμπαργκο για ξεκάρφωμα.

Το ν/σ των 160 τροπολογιών που συζητούμε με χρόνο 3 δευτερόλεπτα για κάθε άρθρο, αποτυπώνει την πραγματικότητα και τη σκοπιμότητα της Κυβερνητικής συμπεριφοράς.

-Χελώνα στις αναγκαίες αποφάσεις

-Λαγός στις διευθετήσεις, την διακόρευση της διαφάνειας και το κατ΄εξαίρεση.

Ρυθμίσεις αναγκαίες εδώ και τώρα έρχονται την τελευταία στιγμή ενώ κρίσιμος χρόνος για την εφαρμογή τους, έχει παρέλθει.

Η Κυβερνητική αδράνεια και ο εφησυχασμός λοιπόν, καθιστά τις αναγκαίες ρυθμίσεις ως επείγουσες.

Προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει πριν πολλούς μήνες, ακόμη και από την αρχή της θητείας σας ή την αρχή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις απορρίψατε, άλλες με επαίνους, άλλες σιωπηλά και άλλες με ύβρεις.

Και αφού είδατε να διογκώνονται τα προβλήματα , τις φέρνετε μετά από μεγάλη καθυστέρηση και όταν έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

1.Διενέργεια μαζικών tests.

Επιμένει μονότονα εδώ και καιρό η κυρία Γεννηματά στην ανάγκη για μαζικά tests και κωφεύετέ.

Τώρα φέρνετε ρύθμιση.

Καλοδεχούμενη αλλά αν είχατε υιοθετήσει την πρόταση μας στην ώρα της, θα είχαμε προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις στην Βόρεια Ελλάδα, την Αττική αλλά και το 2ο lockdown.

Την ίδια συμπεριφορά δείχνετε και για την εκπλήρωση όλων των υγειονομικών προϋποθέσεων για το ασφαλές άνοιγμα

2. Για την ενίσχυση του Εθνικού συστήματος Υγείας και τη στελέχωση του.

Αδρανείτε για προκηρύξεις μόνιμης στελέχωσης αλλά και για την ένταξη συμβασιούχων και επικουρικού στο ΕΣΥ αλλά και στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας, σε όλες τις κοινωνικές δομές και οργανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία αλλά και για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τις απαραίτητες διαδικασίες με την εποπτεία του ΑΣΕΠ για την ένταξη τους στο μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Φέρνετε ρυθμίσεις για τρεις (3ς) μήνες παράτασης, χωρίς προοπτική,

3.Η αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Σας καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση εδώ και 1,5 χρόνο και έρχεστε τώρα που κατέρρευσε ο μύθος του ψηφιακού συστήματος του κ.Βρούτση να την υιοθετήσετε.

Το πρόβλημα άρχισε να μεγεθύνεται από το 2012 και μετά αλλά η εξέλιξη το τελευταίο διάστημα είναι δραματική.

Από τις 113.470 εκκρεμείς συντάξεις τον Μάρτιο του 2019 να έχουμε φτάσει στον υπέρογκο αριθμό των 173.000 τον Σεπτέμβριο του 2020, με επιπλέον 120.000 επικουρικές και 60.000 εφάπαξ σε εκκρεμότητα. Σας ζητούσαμε να κρατήσετε τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ από τον ΟΑΕΔ και να καλέσετε τους συνταξιούχους να συνδράμουν την προσπάθεια και αρνηθήκατε. Τώρα με το άρθρο 80 το υιοθετείτε για τους συνταξιούχους, αλλά οι 8 μήνες πρέπει να γίνουν 12.

4.Οι χρονικές παρατάσεις που δίνετε ποικίλουν από Υπουργείο σε Υπουργείο και αποκαλύπτουν την έλλειψη συντονισμού και ενιαίου αφηγήματος για την εξέλιξη της πανδημίας.

Άλλες μέχρι τέλος Φεβρουαρίου όπως η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσα ασφαλισμένων.

Άλλες μέχρι 31-03-21 και άλλες μέχρι τέλος του 2021.

Αυτές που αφορούν στήριξη κοινωνικών ομάδων και προθεσμίες πολιτών είναι το πολύ μέχρι Μάρτιο. Όσες αφορούν διευθετήσεις πάνε μέχρι τέλους 2021.

Στήριξη ανέργων και εργαζομένων.

Πόσες ερωτήσεις, προτάσεις και τροπολογίες σας έχουμε καταθέσει για την στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων.

Κάθε τόσο φέρνετε λειψές ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν περιπτωσιολογικά το πρόβλημα.

Λειψή και ατελέσφορη η ρύθμιση σας στο άρθρο για τους εποχικά εργαζόμενους.

Σας έχουμε καταθέσει τροπολογίες.

Η 1η για την επίλυση του προβλήματος των εποχιακά εργαζομένων και τον χαρακτηρισμό των εποχιακών επιχειρήσεων

Η 2η για την στήριξη όλων των ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, η οποία σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια, δεν δικαιούνται επιδότηση ανεργίας οποιασδήποτε μορφής ή δεν έχουν ενταχθεί σε οποιαδήποτε πρόγραμμα στήριξης .

Προτείνουμε οι άνεργοι χωρίς στήριξη να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον Δεκέμβριο για 3 μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη για άλλους 3.

Παρακαλώ αν τις απορρίψετε να αιτιολογήσετε τον λόγο.

5.Σας καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για ένα ασφαλές άνοιγμα της αγοράς και την επίτευξη των υγειονομικών προϋποθέσεων.

6.Εδώ και καιρό σας έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη των Περιφερειακών ή τοπικών μέσων.

-Με επιδότηση εργασίας

-Με κατανομή του 30% της διαφημιστικής δαπάνης σε αυτά

-Με αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης

Φέρατε τη ρύθμιση για την παράταση της υποχρέωσης των κρατικών δημοσιεύσεων μόνο για ένα χρόνο και την παράταση για την καταβολή του 50% της συνδρομής στη digea μέχρι τον Φεβρουάριο.

Θα τις ψηφίσουμε αλλά δεν αρκούν.

Με το άρθρο 66 επιδοτείτε το μεταφορικό κόστος των Αθηναϊκών Εφημερίδων.

Να επιδοτηθεί και των Περιφερειακών.

7. Στους αγρότες αντί ουσιαστικών μέτρων στήριξης περικόψατε και την ενιαία ενίσχυση κατά 10% και με την αναγκαία ρύθμιση για το ακατάσχετο παραδέχεστε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί.

Η ανικανότητα της Κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική στη διαχείριση των μετακαλούμενων εργατών γης. Δεν αναφέρομαι στην άθλια υγειονομικά διαχείριση αλλά στην κοινωνική.

Από τον Μάη έχουν μετακληθεί περίπου 50.000 εργάτες γης και με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν τους έχει αποδοθεί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

2.5 εκ μεροκάματα ανασφάλιστων εργατών γης!

Το Δημόσιο δεν εισπράττει φόρους και εισφορές και οι αγρότες που τους απασχολούν να κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα και έλλειψη παραστατικών εξόδων αμοιβών εργασίας.

Καταθέσαμε τροπολογία που λύνει το θέμα.

Αναφέρω συνοπτικά τις υπόλοιπες τροπολογίες του Κινήματος Αλλαγής:

-«Απονομή σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου, που επήλθαν κατά την εργασία ή εξαιτίας αυτής από COVID-19 .».

-Ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων όλων των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010 και χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του

-Μετεγγραφές φοιτητών οι οποίοι απώλεσαν γονέα λόγω covid-19.

-«Θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

-Ενίσχυση ιατρών που υπηρετούν σε νησιωτικές υγειονομικές μονάδες ή σε παραμεθόριες, άγονες και προβληματικές περιοχές, λόγω covid-19

Βελτίωση της ρύθμισης για τα λεωφορεία και τους εργαζομένους σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς

-Χορήγηση επιδότησης τακτικής ανεργίας σε εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους που δεν λαμβάνουν καμία άλλη στήριξη

Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την κακή νομοθέτηση και τα 3 δευτερόλεπτα για κάθε άρθρο.

Δεν θα συναινούμε στην διακόρευση της διαφάνειας και την καταστολή της χρηστής διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος και δεν θα ψηφίσουμε τις σχετικές διατάξεις.

Ψηφίζουμε τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τους δήμους που αποτελούσαν και πρόταση μας, αλλά και τις ρυθμίσεις για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ψηφίζουμε τις διατάξεις που δίνουν νέες αναγκαίες παρατάσεις λόγω πανδημίας ακόμη και αυτές που έπρεπε να αφορούν μεγαλύτερο διάστημα αλλά κάθε μέτρο στήριξης, ακόμη και τα ελλιπή, για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και απαιτούμε την υιοθέτηση των τροπολογιών μας που δίνουν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΙΚΑΝΟΙ ΣΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ

«Επιμένει ο κ Θεοδωρικάκος, τις αλλαγές που φέρνει στο ΑΣΕΠ, να τις χαρακτηρίζει, «μεγάλη μεταρρύθμιση»

Είναι ένα πολιτικό ψεύδος !

Πρόκειται για μια τροποποίηση του εμβληματικού Νόμου 2190/1994 του ΠΑΣΟΚ, του «Νόμου Πεπονή», της κορυφαίας μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με μια εγκύκλιο.

Ο πολυδιαφημισμένος «πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός», που φέρνει δήθεν σαν νέο καθεστώς στις προσλήψεις, υπάρχει ήδη στο Ν. 2190/94.

Μάλιστα, από το 1994-2004 πραγματοποιήθηκαν 23 γραπτοί διαγωνισμοί για 45.000 θέσεις με 710.000 υποψήφιους, καθώς και 2 γραπτοί διαγωνισμοί στον τραπεζικό τομέα για 800 θέσεις και 140.000 υποψήφιους.

Ως αποδεικνύεται η ΝΔ είναι σε πλήρη αδυναμία να προωθήσει την οιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Αλλά ματαιοπονεί αν νομίζει ότι θα πείσει κανέναν, «αλλάζοντας τίτλο» στις πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκαναν πράξη οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Όμως το χειρότερο είναι ότι και επιχειρούν να τις υπονομεύσουν με «γαλάζιες συνεντεύξεις» και άλλα τρικ, ώστε να εξυπηρετήσουν τα ρουσφέτια τους. Το πελατειακό κράτος της ΝΔ και πάλι στο προσκήνιο.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 21.12.2020

Φ. Γεννηματά για ευάλωτες ομάδες: Κανείς με άδειο τραπέζι τα Χριστούγεννα

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την περίοδο των εορτών παρουσίασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Όπως τόνισε, η μάχη για την προστασία της ζωής δίνεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά η μάχη της αξιοπρέπειας δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Αφήνουν ακάλυπτους πολλούς χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και 345.000 ανέργους.

Δεν πρέπει να μείνει κανείς συμπολίτης μας με άδειο τραπέζι τα Χριστούγεννα. Και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες στον εμβολιασμό. Γι’ αυτό, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  • Να λάβουν το επίδομα ανεργίας για 3 μήνες όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. 
  • Να διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του έκτακτου «διπλού» επιδόματος αλληλεγγύης των 400-800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση. 
  • Να αγοραστούν από το κράτος αδιάθετες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και να μοιραστούν -με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης- σε φτωχές οικογένειες. 
  • Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τα προγράμματα στήριξης των αστέγων και να αυξηθεί το ποσό για το πρόγραμμα επανένταξής τους για το 2021 από 5 σε 10 εκατ. ευρώ.
  • Να χρηματοδοτηθούν οι δομές των Δήμων κατά της φτώχειας μέσω ΕΣΠΑ και να γίνουν άμεσες μόνιμες προσλήψεις για την ενίσχυση του «Βοήθεια στο σπίτι».
  • Να εκπίπτουν από το φόρο όσα ποσά ξοδεύει ο εργοδότης για την πρόσληψη ανέργων από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις ευπαθείς ομάδες.

Φ. Γεννηματά: Εξαπάτηση 650.000 αγροτών με μειωμένες επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την εξαπάτηση των αγροτών, καθώς 650.000 αγρότες διαπίστωσαν ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων που δικαιούνται δεν τους έχουν καταβληθεί στο ακέραιο, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.  Όπως ανέδειξε το Κίνημα Αλλαγής και επισημαίνει σε δήλωσή της η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, οι επιδοτήσεις που τους καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μειωμένες κατά 10%, χωρίς καμία ενημέρωση και εξήγηση. Δηλαδή, πάνω από 100 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων παρακρατήθηκαν από τους αγρότες και μάλιστα τη στιγμή που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς. Ο λόγος είναι η πρόθεση της ΝΔ να καλύψει παράνομα ρουσφέτια, με την κατανομή επιδοτήσεων μέσα από το εθνικό απόθεμα, σε άτομα που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν ασκούν και γεωργική δραστηριότητα. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και οι αρμόδιοι οφείλουν να τις αναλάβουν. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να βάλει τέλος στην εξαπάτηση των αγροτών και να επιστρέψει όλες τις επιδοτήσεις που παράνομα παρακρατήθηκαν.

Υπόθεση Folli-Follie: Πρώτοι είχαμε αναδείξει το ζήτημα, όταν άλλοι σιωπούσαν.

Αναφορικά σε σημερινά δημοσιεύματα, θυμίζουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε αναδείξει από το 2018 στη Βουλή τις ευθύνες για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και των τραπεζών σχετικά με την κατάρρευση της αξίας της μετοχής της εταιρείας. Περιμένουμε να έρθει ο φάκελος στη Βουλή και τότε θα τοποθετηθούμε αναλυτικά και ολοκληρωμένα, διά της θεσμικής οδού.

Παιδεία: ισοπέδωση πτυχίων, άφαντη η ύλη των πανελληνίων

Η υπουργός Παιδείας επιλέγει να ισοπεδώνει τη λογική, τους επιστήμονες και τη νέα γενιά. Χωρίς κανένα διάλογο, «νύχτα» και εκπρόθεσμα, με τροπολογία, αποδίδει ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολλεγίων, σε σχέση με τους αποφοίτους των δημόσιων πανεπιστημίων. Παραβιάζει τη θέση που κατέχουν οι επιστημονικοί φορείς, ως αρμόδιες δημόσιες αρχές για τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Αλήθεια, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας; Αυτή είναι η αριστεία και αξιοκρατία της ΝΔ;

Ταυτόχρονα, η αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών είναι στο κόκκινο, καθώς η ύλη των πανελληνίων ακόμη …αγνοείται! Το θέμα ανέδειξε με ερώτησή της από την υπουργό Παιδείας η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στο θολό τοπίο προστέθηκε και η ανασφάλεια που προκάλεσε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων για καθιέρωση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ από τη φετινή χρονιά και την ξαφνική ανατροπή των δεδομένων για τους υποψηφίους. Επίσης, ενώ σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι η φετινή ύλη θα είναι η ίδια με την ύλη της προηγούμενης χρονιάς, ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.

ΑΣΕΠ: Πολιτικό ψεύδος η «μεγάλη μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης!

Η κυβέρνηση, διά του κ. Θεοδωρικάκου, επιμένει να χαρακτηρίζει ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τις αλλαγές που φέρνει στο ΑΣΕΠ. Όμως, πρόκειται για πολιτικό ψεύδος, διότι η τροποποίηση του «Νόμου Πεπονή», έργου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με μια εγκύκλιο. Διότι ο πολυδιαφημισμένος «πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός», που φέρνει δήθεν σαν νέο καθεστώς στις προσλήψεις, υπάρχει ήδη στο «Νόμο Πεπονή»: από το 1994 έως το 2004 πραγματοποιήθηκαν 23 γραπτοί διαγωνισμοί για 45.000 θέσεις με 710.000 υποψήφιους, καθώς και δύο γραπτοί διαγωνισμοί στον τραπεζικό τομέα για 800 θέσεις και 140.000 υποψήφιους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τροπολογίες Κινήματος Αλλαγής: Άμεσες λύσεις σε επείγοντα ζητήματα

Πολυσχιδή πρωτοβουλία για την επίλυση ζητημάτων που επείγουν, με την κατάθεση επτά τροπολογιών στο κατεπείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Μεταξύ αυτών, προβλέπονται:

Απόδημος Ελληνισμός: Έτσι θα ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις της Διασποράς

Απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους Έλληνες θέλει να δώσει το Κίνημα Αλλαγής, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Για το θέμα είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με 150 στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απ’ όλο τον κόσμο η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της συγκρότησης του Δικτύου Απόδημου Ελληνισμού, όπου μεταξύ άλλων πρότεινε:

Για την ψήφο των αποδήμων, πρώτο ζήτημα είναι η προετοιμασία για μαζική συμμετοχή τους στις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος.
Για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, προτείνεται η επαναλειτουργία του για να ενισχυθούν τα δίκτυα του Ελληνισμού και οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ομογένεια και τους φορείς της.
Για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αλλά και τη δημιουργία Κέντρων Ελληνισμού, προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής παραμένει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η εκμάθηση της γλώσσας, η γνώση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των αποδήμων.
Στόχος είναι η ανάσχεση της φυγής στο εξωτερικό των νέων και ειδικά των νέων επιστημόνων. Το brain drain πρέπει να μετατραπεί σε brain gain κι αυτό συνιστά εθνικό στόχο. Γι’ αυτό, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει δράσεις σε δύο επίπεδα. Πρώτον, διευκολύνσεις εργασίας, οικονομική στήριξη, φορολογικά κίνητρα, επιδότηση μισθού κτλ. για την επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα. Δεύτερον, συνεργασία ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, υποδομές για τη διευκόλυνση της δικτύωσης με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, κίνητρα επιχειρηματιών της διασποράς για επενδύσεις στην Ελλάδα και μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης και σχεδιασμού πολιτικών για τη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την έρευνα και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.