ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ


0
(0)

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τρεις μήνες πριν μας διαβεβαιώνατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, η χώρα ανοίγει στον τουρισμό με ασφάλεια και το επιτελικό σας κράτος είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Σήμερα είναι φανερό ότι αποτύχατε σε όλα τα επίπεδα.

Η πανδημία είναι εδώ ξανά απειλητική. Χθες ανακοινώθηκαν κρούσματα ρεκόρ.

Δεν πιάσατε τους στόχους που και οι ίδιοι θέσατε στους εμβολιασμούς. Χθες ανακοινώσατε νέα μέτρα που θα κριθούν στην πράξη από την ύπαρξη και λειτουργία αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχου από τους μηχανισμούς τους Κράτους.

Κάτι που μέχρι τώρα και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες δεν υπήρξε.

Έχετε ευθύνη για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό.

Δεν έχετε ενισχύσει ακόμα το ΕΣΥ.

Δεν πείσατε αλλά διχάσατε τους πολίτες.

Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του Φθινοπώρου του 20.

Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής.

Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους.

Το Κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Κανένα σύστημα πρόληψης δεν υπήρχε και η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων οδήγησε σε ένα τραγικό αλαλούμ με αποτέλεσμα κάτοικοι, εθελοντές και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης με αγωνία να φωνάζουν επί ημέρες ότι παλεύουν μόνοι τους.

Οι πυρκαγιές κ.Μητσοτάκη δεν σβήνονται με επικοινωνιακά shows.

Οι δικαιολογίες και η προσχηματική σας συγνώμη δεν πείθουν.

Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες και επιμένουμε να αποδοθούν με την απομάκρυνση από τις θέσεις τους των αρμοδίων υπουργών. Πότε θα το κάνετε αυτό; Ήρθατε σήμερα εδώ να μας πείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας. Με τα δάση να καπνίζουν, με τα δάση να πεθαίνουν. Με την οργή και την αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο που έχω να σας πω μετά την θεωρία που αναπτύξατε για τα όποια ορφανά λάθη υπάρχουν, ότι από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.

Για τη ΝΔ όμως πάντα φταίνε οι άλλοι.

Το 2007 έφταιγε μας είπατε ο «στρατηγός άνεμος» και κάνατε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια και στους νεκρούς, μοιράζοντας χιλιάδες ευρώ.

Το 2021 που είχε άπνοια θυμηθήκατε την «κλιματική κρίση». Αλλά δεν μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη στην Ευρώπη στις καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές. Οι άλλες χώρες της Μεσογείου θίγονται λιγότερο από την κλιματική κρίση;

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν.

8,5 φορές πιο πολλές από τις προηγούμενες χρονιές

Χάθηκαν δάση, σπίτια, καλλιέργειες.

Στην Εύβοια, στην Ηλεία, στη Γορτυνία, στην Β. Αττική, στην Αχαΐα, στα Βίλια, στην Μεσσηνία, στην Μάνη.

Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αισθάνονται ότι το μέλλον τους «κάηκε» στα συντρίμμια. Καταστράφηκε η παραγωγική βάση, δεν θα έχουν δουλειά για χρόνια.

Επισκέφθηκα η ίδια τις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές.

Η λέξη που κυριαρχεί στα χείλη όλων είναι μία, εγκατάλειψη.

Τα όσα μας είπατε στην πρωτολογία σας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητά, με τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, με τα αποτελέσματα της δουλειάς των Υπουργών σας, με τα όσα νιώθουν οι κάτοικοι των περιοχών και δεν το νιώθουν απλά, το βλέπουν, το βιώνουν για δεκαετίες.

Εκλιπαρούσαν για βοήθεια, για περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και κυρίως περισσότερα εναέρια μέσα.

Καταγγέλλουν την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δεν ακούστηκε η φωνή των ντόπιων που γνώριζαν που έπρεπε να τη σταματήσουν με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι φωτιές να σβήσουν στη θάλασσα.

Ειπώθηκε ήδη, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ ξανά. Δεν κάνουμε μόνο εμείς κριτική. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δικό σας στέλεχος, κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης. Οφείλετε μία απάντηση γι’ αυτό κ. Πρωθυπουργέ. Θα πρέπει να τον καλέσετε να τεκμηριώσει την καταγγελία του. Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε η δικαιοσύνη να τον καλέσει. Εκτός αν εσείς ο ίδιος θεωρείτε ότι δεν είναι σοβαρό πρόσωπο για να έχουν βάση τα όσα λέει. Τοποθετηθείτε και πάρτε θέση.

Μας είπατε ότι φέτος είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη χρονιά. Πόσα τελικά επιχειρούσαν και πόσα επιχειρήσουν σε κάθε περιοχή.

Ποιος αποφάσιζε στο κέντρο επιχειρήσεων για την κατανομή των εναέριων μέσων; Γιατί σε όσες συνεντεύξεις δόθηκαν, απαντήσεις δεν πήραμε.

15 Ιουνίου, στην κοινή συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί σας κ.Χρυσοχοίδης και Χαρδαλιάς δήλωναν:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι έχει γίνει μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση – με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Ο Υφυπουργός πολιτικής προστασίας:

Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί.

Είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας αρρυθμίες και αγκυλώσεις που ταλανίζουν χρόνια το σύστημα πρόληψης στη χώρα μας, και να επιλυθούν επιτέλους θέματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, με τη συμβολή και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και αυτών που τους εποπτεύουν».

Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία.

Κ.Μητσοτάκη,

στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναδείχθηκαν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα στο ισχύον τότε Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

Ποιος έχει την ευθύνη που μετά από 2 χρόνια δικής σας διακυβέρνησης ισχύει ουσιαστικά το ίδιο σύστημα αφού ο νόμος Ν.4662/2020 που εσείς ψηφίσατε έμεινε στα χαρτιά και δεν εφαρμόζεται ακόμα;

Με λίγα λόγια όχι μόνο αναβαθμίσατε τους επιχειρησιακά υπευθύνους και υπόλογους αλλά διατηρήσατε και το ίδιο σύστημα διαχείρισης της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό.

Κύριε Μητσοτάκη,

Ήταν πράγματι η προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε θύματα.

Όμως μόνο η εκκένωση των περιοχών, με ταυτόχρονη εγκατάλειψη σπιτιών, καλλιεργειών, δασών δεν αποτελεί σοβαρό σχέδιο για ένα ευνομούμενο κράτος.

Δεν είναι υπεύθυνη στάση η απόφαση «σώζουμε ζωές με τα υπόλοιπα δεν ασχολούμαστε καν».

Επιλέγετε να βάλετε το πήχη χαμηλά. Σας ενδιαφέρει μόνο η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε τραγικά γεγονότα.

Και κατανοώ τη δυσκολία της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και θα περίμενα έστω και τώρα μία λέξη αυτοκριτικής για τα όσα έχουν γίνει. Η λέξη αυτοκριτική δεν ακούστηκε ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τα όσα τραγικά έχουμε ζήσει σε αυτό τον τόπο.

Η κοινωνία όμως δεν σας ψήφισε γι αυτό.

Οι πολίτες περίμεναν αυτό που υποσχεθήκατε. Ότι θα αισθάνονται ασφαλείς. Αποτύχατε όμως κ.Μητσοτάκη.

Το δήθεν επιτελικό σας κράτος , που χτίζατε επικοινωνιακά, κατέρρευσε.

Ότι στραβά αρμενίζατε ήταν φανερό πριν ακόμα από το εφιαλτικό 20ήμερο των μεγάλων πυρκαγιών.

Κάηκαν τα Γεράνεια στις 19 Μαΐου και δεν είχε ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν μισθωμένα πτητικά μέσα.

Στις 15/7/2021 τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι μέχρι τότε – τους 2.5 πρώτους μήνες της αντιπυρικής περιόδου – οι καμένες εκτάσεις ήταν 118.460 στρ όταν ο μέσος όρος των 12 προηγούμενων χρόνων την αντίστοιχη περίοδο είναι 29.020 στρ, ποσοστό αύξησης δηλαδή πάνω από 400%.

Και εσείς με τους υπουργούς σας αυτοθαυμαζόσαστε δημόσια αντί να ανασκουμπωθείτε και να δείτε το πρόβλημα.

Η κλιματική κρίση είναι πραγματικό γεγονός, δεν είναι άλλοθι για την κυβερνητική σας ανεπάρκεια.

Απαιτεί αλλαγές παντού.

Η πολιτική προστασία έπρεπε να μετασχηματιστεί σε πολιτική δημόσιας ασφάλειας.

Σας το προτείναμε. Δεν το πράξατε.

Η «εθνική πολιτική μείωσης κινδύνου καταστροφών», έμεινε στα χαρτιά, ουδέποτε εκπονήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια, ουδέποτε συστάθηκε ο αναγκαίος εθνικός μηχανισμός, ουδέποτε λειτούργησαν τα Περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας.

Όλα συγκεντρώνονται στην πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, ακόμη και με παραγκωνισμό της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Και στο τέλος -απόδειξη αποτυχίας- αναστείλατε τα βασικά άρθρα του Νόμου, εκτός εκείνων που αφορούν το προσωπικό, για να κάνετε τα ρουσφέτια σας στην Πυροσβεστική.

Στο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας οι ελλείψεις ήταν και είναι δραματικές.

·Υποχρηματοδότηση που φθάνει μόνο το 10% των αιτούμενων ποσών των δασικών υπηρεσιών και τραγική υποστελέχωση με δασονόμους. Αντί των 17,7 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών, δόθηκαν μόνο 1,7 εκ. ευρώ.

·Αντιπυρικές ζώνες δεν υπήρχαν. Το ίδιο και δασικοί δρόμοι.

·Υποδομές (δεξαμενές, κρήνες κλπ) ελάχιστες και χωρίς γεννήτριες με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σε διακοπή ρεύματος.

·Καμία μέριμνα για καθαρισμό δασών και ρεμάτων.

·Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδίου στην Πυροσβεστική για την δασοπυρόσβεση.

·Μπλεγμένες αρμοδιότητες πυροσβεστικής-δασαρχείων-αποκεντρωμένων διοικήσεων-που αντί αποτελεσματικής παρέμβασης οδήγησαν σε ένα απαράδεκτο πιγκ-πογκ επίρριψης ευθυνών.

Δεν υπήρξε συντονισμός και σχέδιο στις στιγμές της κρίσης.

Όταν εκδηλώνονταν πολλές εστίες πυρκαγιάς, δεν υπήρχε εξειδικευμένο σχέδιο δράσης και οι αρμόδιοι ακολουθούσαν ένα σύστημα –«γιουρούσι»-αναποτελεσματικό και εξοντωτικό για τους πυροσβέστες.

Οι καθυστερήσεις για παράδειγμα στην Εύβοια ήταν τραγικές,

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν πολύ αργά, όταν η φωτιά είχε πια ξεφύγει.

Τα λάθη διαδέχτηκαν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν και να πάρουν διαστάσεις οι αναζωπυρώσεις στη Ζήρεια, στην Βαρυμπόμπη, στην Ηλεία κ.α. Προχθές πάλι και στα Βίλια.

Δεν υπήρχε κανένα κριτήριο, για τις αλλαγές στις προτεραιότητες δράσης των εναέριων ή των επίγειων μέσων.

Αλήθεια γιατί δεν βγήκε από την αρχή ο στρατός να περιφρουρεί τις περιοχές για αναζωπυρώσεις; Οι μεγαλύτερες καταστροφές ήταν από τις αναζωπυρώσεις. Γιατί οι μεγαλύτερες καταστροφές προήλθαν από αναζωπυρώσεις. Αφού είδατε τι έγινε στη Ζήρεια δεν προετοιμαστήκατε για τη Βαρυμπόμπη και θρηνήσαμε και την Εύβοια. Και δηλώνετε σήμερα ότι πετύχατε όλους τους στόχους; Δεν χωρά ούτε στη λογική τα όσα ακούσαμε από εσάς.

Ήταν ελλιπής ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση του προσωπικού. Στελέχωση με κομματικά κριτήρια.

Θαυμάζουμε τους Ρουμάνους για την άρτια οργάνωση τους, την ώρα που οι δικοί μας παλεύουν φιλότιμα αλλά με ασύρματους του προηγούμενου αιώνα.

Αλλά και η οργάνωση των Πυροσβεστικών υπηρεσιών απεδείχθη ανεπαρκής. Στην κατανομή του προσωπικού, αλλά και στις επιλογές των στελεχών που γίνονται πια με αμιγώς κομματικά κριτήρια.

Σας ρωτώ ευθέως πλέον ποιος φταίει; Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;

Οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι ακόμα στη θέση τους, δηλώνουν ότι τα έκαναν όλα καλά και μάλιστα μετά την πρώτη φωτιά στη Βαρυμπόμπη αλληλοσυγχαίρονταν, μιλώντας για «Καταπληκτική δουλειά που έφερε καρπούς». Είσαστε τόσο εκτός πραγματικότητας. Είναι όλα θέμα επικοινωνίας, τι εντυπώσεις θα δημιουργήσετε; Δεν μετράει το αποτέλεσμα;

Είχατε πει το 2018 μετά το ΜΑΤΙ,

«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις, αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες .»

Εγώ συμφωνώ απολύτως με αυτά που είχατε πει. Εσείς; Συμφωνείτε τώρα κύριε Μητσοτάκη με τα λόγια σας; Διότι δεν το βλέπουμε στην πράξη. Φαίνεται διαφορετική η στάση σας τώρα, που είστε Πρωθυπουργός. Θυμίζει ακριβώς τη στάση που είχε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός, ο οποίος και σήμερα παρουσιάζεται αμετανόητος. Σα να παίζετε ένα περίεργο παιχνίδι εσείς οι δύο το whoiswho. Τελικά όποιος από τη Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα βρίσκεται σε αυτή τη θέση συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο; Τελικά αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της δημοκρατικής παράταξης. Εμείς νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στην επόμενη μέρα, σε αυτά που κατά την άποψη μας πρέπει να γίνουν. Η επόμενη μέρα απαιτεί συνεννόηση, δεν το κάνατε μέχρι τώρα, μετά από όλη αυτή την καταστροφή ελπίζω να δούμε κάτι να αλλάζει σε αυτό.

1. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων.

Είναι αναγκαία τα μέτρα ανακούφισης που εξαγγέλθηκαν, αλλά δεν αρκούν.

· Να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημα των αγροτών, κτηνοτρόφων, για 3-5 χρόνια. Και να δοθούν ενισχύσεις για να αναπληρωθεί το φυσικό, ζωικό κεφάλαιο. Ειδικό σχέδιο για τους ρητινοσυλλέκτες της Β. Ευβοίας που εξαφανίζεται το επάγγελμα τους.

· Ενισχύσεις και για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για μεγάλο διάστημα μετά την καταστροφή γιατί δεν θα έχουν πρώτη ύλη.

· Στεγαστική συνδρομή στο 100% για να ξανακτισθούν (ή επισκευασθούν) όλα τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές. Δεν αρκούν τα άτοκα δάνεια, δεν φέρουν ευθύνη οι πολίτες για τις ζημιές που υπέστησαν.

· Να ανασταλούν οι φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές.

· Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τις αποζημιώσεις των δασεργατών και την κατά προτεραιότητα απασχόληση τους στα έργα αποκατάστασης.

· Σε κάθε περίπτωση να θεσμοθετηθεί ένα εγγυημένο εισόδημα για αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους που αποδεδειγμένα επλήγησαν, για όσο χρόνο χρειασθεί η απόδοση των μέτρων ανασυγκρότησης.

2. Άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Συγκρότηση Εθνικού Σχεδίου Προστασίας από δασικές πυρκαγιές. Αναδασώσεις.

Όλες οι καμένες περιοχές να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες…..

Να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες στα καμένα για να αποφύγουμε νέες καταστροφές από τις βροχές του Φθινοπώρου.

Να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για τα αναγκαία έργα.

Εκτεταμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης, με δασικούς δρόμους αντιπυρικές ζώνες, δημιουργία επαρκών δεξαμενών με γεννήτριες και υπογειοποίηση του δικτύου της ενέργειας.

Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης των δασών με στοχευμένη μείωση της καύσιμης ύλης για την μείωση των κινδύνων.

Εκπαίδευση φορέων και κατοίκων και τοπικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

3. Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

Σύστημα δημόσιας ασφάλειας σημαίνει:

Ύπαρξη μιας οριζόντιας δομής (μια αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) που θα σχεδιάζει, θα παρακολουθεί την εφαρμογή και θα αξιολογεί το σύνολο των απειλών και κινδύνων.

Η οριζόντια δομή θα εκχωρήσει αρμοδιότητες για το σύνολο των φάσεων της πολιτικής προστασίας (δηλαδή για την πρόληψη, ετοιμότητα, καταστολή, αποζημίωση) στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Κεντρική υπηρεσία και αυτοδιοικητικές θα δικτυώνονται με σκοπό την γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των ενεργειών τους.

Επιπλέον, κανένας δεν θα μπορεί να υποκαταστήσει τις επιχειρησιακές μονάδες στο πεδίο(πχ Πυροσβεστική).

·Επιτελικός-συντονιστικός ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δημιουργία μονάδων πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων.

Είναι ώρα επίσης να προχωρήσουμε επιτέλους στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο. Ακουσα ότι προτίθεστε να το φέρετε. Είναι πρότασή μας και οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι στο Τραπέζι.

4. Συγκρότηση για κάθε μια από τις πληγείσες Περιφέρειες, ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, την διαχείριση του οποίου θα αναλάβει μια Ειδική Δομή-Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας με συμμετοχή όλων των φορέων.

·Τα Προγράμματα Ανασυγκρότησης πρέπει να δημιουργούν ένα νέο «πρότυπο ανάπτυξης, στην κάθε περιοχή. Με δεδομένο ότι και πολλές από τις παραδοσιακές δραστηριότητες δεν θα μπορούν να γίνουν για χρόνια.

·Χρειάζεται σχεδιασμός, μελέτες και κίνητρα (ασφαλιστικά και φορολογικά), ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις στην περιοχή και να ανασυγκροτηθούν οι υφιστάμενες.

Βάρος στην δημιουργία νέας τουριστικής ταυτότητας, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ –όχι για λίγους και μεγάλους- στην αγροδιατροφή, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλών τεχνολογικά επιχειρήσεων.

Στήριξη της μικρής-μεσαίας επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.

·Παροχή πληροφόρησης για τις νέες δυνατότητες και συμβουλευτικές υπηρεσίες για νέες επενδύσεις.

·Ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για την κάλυψη εργαζόμενων που χάνουν τη δουλειά τους σε βάθος χρόνου.

Γενναία επιδότηση εργασίας μέσω φοροαπαλλαγών, για την πρόσληψη των ανέργων σε νέες δραστηριότητες και τις δράσεις αποκατάστασης.

Εκπαίδευση και επανακατάρτιση τους για τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν και τις νέες απαιτήσεις.

·Παρέμβαση για την αποκατάσταση και βελτίωση των υποδομών και δικτύων, ειδικά για την Εύβοια.

Είναι ευκαιρία τα Προγράμματα Ανασυγκρότησης, να δημιουργούν ένα υπερτοπικό πόλο ανάκαμψης για την κάθε Περιφέρεια με ξεχωριστή αναπτυξιακή ταυτότητα.

Έχω αναφερθεί σε μια τέτοια συγκεκριμένη πρόταση για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με βάση το τρίπτυχο brand-location-product, που αναβαθμίζει και διευρύνει την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή.

Οι πόροι θα προέλθουν από τον αναπροσανατολισμό, την αλλαγή στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανασυγκρότησης, αλλά και από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα της νέας ΚΑΠ.

Ούτε ένα ευρώ όμως δεν πρέπει να διατεθεί χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, χωρίς λογοδοσία.

Γι’ αυτό και ζητάμε κάθε πρόγραμμα να συζητείται σε Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα το εγκρίνει και θα ελέγχει την πορεία του.

Η ανασυγκρότηση των περιοχών είναι έργο που ούτως ή άλλως υπερβαίνει την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Η «νέα ανάπτυξη» στις πληγείσες περιοχές πρέπει να είναι «πράσινη» και όχι «πράσινης εκμετάλλευσης» για μεγάλα συμφέροντα.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να δεχτεί λύσεις τύπου 2007 που απέτυχαν παταγωδώς και άφησαν πίσω βαριές σκιές για την οικονομική διαχείριση του ταμείου από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ.

ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ των περιοχών.

Δεν θα αφήσουμε ολόκληρες περιοχές να εγκαταλειφθούν ούτε να γίνουν όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων.

Στόχος μας είναι να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα και γι’ αυτό θα ελέγχουμε την κυβέρνηση και θα την πιέζουμε σε κάθε της βήμα από εδώ και πέρα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΤΑΝ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΤΑΙ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΕΙΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΛΕΓΕΤΑΙ MANSPLAINING

Δευτερολογία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

Πρέπει να ομολογήσω ότι χάρηκα όταν ανακοινώθηκε αυτή η συζήτηση γιατί το Κίνημα Αλλαγής την προκάλεσε ζητώντας να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή. Όμως, νιώθω απογοητευμένη γιατί ακούγοντας τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσής, η συζήτηση είναι μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν και από τα αισθήματά τους που είναι οργή και αγανάκτηση. Υπάρχουν άνθρωποι που πάλεψαν με αυτοθυσία και αξίζει να το αναγνωρίσουμε. Από τους Πυροσβέστες που δούλεψαν χωρίς καθοδήγηση και σχέδιο μέχρι το Λιμενικό που ειδικά στην Εύβοια έσωσε χιλιάδες ζωές και δεν ακούστηκε κουβέντα γι’ αυτό. Την Αστυνομία που βοήθησε στις εκκενώσεις των οικισμών, την αυτοδιοίκηση που έδωσε μάχη και τους εθελοντές που χάρη σε αυτούς σώθηκαν ολόκληροι οικισμοί.

Έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα που δείχνουν ότι το δήθεν επιτελικό κράτος  του κ. Μητσοτάκη απέτυχε σε όλα τα επίπεδα παταγωδώς.  Δυστυχώς απέτυχε και για τα δάση και για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Απέτυχε στην πανδημία, στις πυρκαγιές,  οι  πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς με αυτή την Κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από τα τεκμηριωμένη κριτική και την αποδόμηση με συγκεκριμένα  στοιχεία και γι’ αυτό επέλεξε να αποχωρήσει πριν από τη δευτερολογία μου και μάλιστα υπέπεσε σε ατόπημα προσπαθώντας να υποτιμήσει αυτά που είπα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει.

Οφείλει να σέβεται. Είναι προφανές πως όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγνώμη. Γιατί ξέρω  καλά πως λειτουργούν τα αεροπλάνα και πως γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων, τουλάχιστον στην Αττική στο κομμάτι της υπερνομαρχίας, που με αφορούσε.  Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα είναι πόσα επιχειρούσαν σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν τα αεροπλάνα. Ποιος πήρε τα αεροπλάνα από την Εύβοια και ποιος έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις από το κέντρο επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι δεν έχει να μου δώσει απαντήσεις ή μάλλον είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να μου δώσει και γι’ αυτό κατέφυγε στο συγκεκριμένο ατόπημα. Γιατί δεν ήθελε να δώσει την απάντηση, που δείχνει ποιος έχει την ευθύνη και ποιος πρέπει να την αναλάβει. Ευθύνη έχει συνολικά η Κυβέρνηση. Και αν πράγματι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους, όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός τότε εκ του αποτελέσματος η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της κοινωνίας. Και για την αναφορά ότι ζητούν οι πολίτες ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι τους την ώρα της φωτιάς,  με τον αλαζονικό τρόπο που ειπώθηκε, δείχνει πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα και από το πώς ο κόσμος νιώθει. Ο κόσμος προσπαθούσε να σώσει τα σπίτια του και εκλιπαρούσε για βοήθεια  και δεν την έβρισκαν πουθενά. Τα λιγοστά πυροσβεστικά οχήματα έφευγαν λέγοντας να εκκενώσουν το χώρο αυτή είναι η εντολή, φύγετε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό είπε ο Περιφερειάρχης και τον έβαλαν στη συνέχεια να ανασκευάσει. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες σε όλες τις περιοχές. Πρέπει να σας πω ότι οι ίδιοι οι Πυροσβέστες έλεγαν ότι χρειάζονταν στην Εύβοια για το μέγεθος της φωτιάς 200 πυροσβεστικά και δεν διέθεταν ούτε 22. Από την ώρα που έφυγαν τα αεροπλάνα καταστράφηκαν επτά οικισμοί. Κανένας δεν θα αναλάβει αυτή την ευθύνη και μιλάτε ειρωνικά ότι ο καθένας θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι του  όταν υπάρχει τέτοιο μέγεθος καταστροφής. Περίμενα συγγνώμη ειλικρινή, αλλά είναι φανερό ότι η συγνώμη είναι προσχηματική.  Δεν υπάρχει κανένα επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Στο Μαξίμου υπάρχει μία ανώνυμη εταιρεία, που ασχολείται μόνο με επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα λίγων και ισχυρών. Και φάνηκε αυτό και μετά όπως χειρίστηκαν το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς και με τα Ελληνικά Πετρέλαια και πώς χειρίστηκαν τα κολέγια σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και πώς χειρίζονται τα θέματα των ΑΠΕ μόνο για τους μεγάλους και ισχυρούς και πώς χειρίζονται το θέμα του εργασιακού και ασφαλιστικού.

Βεβαίως η πολιτική προστασία είναι στον πυρήνα του Κράτους. Οι μηχανισμοί ελέγχου στους χώρους εργασίας δεν είναι στον πυρήνα του Κράτους; Αυτό μας λέτε σήμερα λοιπόν. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή σας για το πώς αντιμετωπίζετε τα θέματα των εργαζομένων και των ελέγχων στο χώρο αυτό. Με όλες αυτές τις επιλογές σας τις πολιτικές και την αδυναμία σας να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις, διευρύνονται οι ανισότητες σε δύσκολες συνθήκες για τον τόπο. Το ‘22 θα είναι μία πολύ δύσκολη οικονομικά χρόνια για τους Έλληνες πολίτες και έχετε μεγάλη ευθύνη για αυτή την εξέλιξη.

Μη μας κουνάτε συνέχεια το δάχτυλο να σας δώσουμε ποιος θα συνεργαστεί μαζί σας και ποιος θα σας πει τις προτάσεις μας. Εσείς δεν έχετε θεσμική λειτουργία και δεν την επιδιώκετε. Σας έχουμε υποδείξει τους εκπροσώπους μας εδώ και μήνες, σας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και μήνες, ούτε καν τις έχετε διαβάσει, ούτε ασχολείστε και έρχεστε για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσετε μια τεράστια κρίση με επικοινωνιακούς όρους. Αυτό ξέρετε μόνο να κάνετε. Και βρίσκετε άλλοθι στην κλιματική αλλαγή. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Κι αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη με τον Γιώργο Παπανδρέου τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν οι μόνοι που εγκαίρως μιλήσαμε γι αυτήν και δεν μιλήσαμε απλώς, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Πότε δημιουργήθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής; Επί ημερών μας. Πότε έγινε το Πράσινο Ταμείο; Πότε έγινε το πρόγραμμα Ήλιος; Πότε έγιναν οι συνεργασίες στη Μεσόγειο; Και τώρα η Μεσόγειος φλέγεται, αλλά έχουμε το θλιβερό πρωτείο μπροστά και από την Τουρκία, να έχουμε τις περισσότερες καμένες εκτάσεις αναλογικά.

Και δεν παραιτείται κάνεις και όλοι μένουν στη θέση τους και όλοι έκαναν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Φταίμε εμείς που δεν καταλαβαίνουμε. Αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά ο ελληνικός λαός. Η Greenpeace λέει: “η κλιματική αλλαγή είναι η καλύτερη δικαιολογία για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία και ξέρουν ότι δεν έκαναν τίποτα όταν μπορούσαν”. Αυτό ακριβώς συνέβη. Δεν κάνατε τίποτα, όταν μπορούσατε από αυτά που μπορούσατε.

Και βεβαίως υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από όλες τις προηγούμενες καταστροφές. Ακόμα τα μπάζα είναι στο Δαμάσι δεν μαζεύτηκαν. Η γραφειοκρατία καλά κρατεί. Και το χειρότερο από όλα έχει να κάνει με την Κρήτη. Μήνες ολόκληρους για να βγουν οι αποφάσεις, 9 και 10 μήνες για να αποζημιωθούν επιχειρήσεις. Τεράστια καθυστέρηση, η οποία είναι ανεπίτρεπτο να επαναληφθεί στη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πληγείσες περιοχές.

Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κερδοσκοπία στα καμένα. Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να δοθεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία και έλεγχο. Φαίνεται ότι φοβάστε όμως τον έλεγχο και τη θεσμική λειτουργία. Γιατί φοβάστε λοιπόν να υπάρχει Επιτροπή της Βουλής που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των προγραμμάτων και των πόρων -διακομματική-; Υπάρχει πιο σαφής και ξεκάθαρη και διαυγής πρόταση από αυτή; Δείξτε επιτέλους λίγη υπευθυνότητα. Επιτέλους γίνετε λίγο ειλικρινείς.

Κοιτάξτε, πράγματι όλοι κρινόμαστε τελικά από τον Ελληνικό λαό και είναι προφανές ότι μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αίτημα για νέα αλλαγή αποκτά μία νέα δυναμική σε αυτό τον τόπο. Και εμείς είμαστε εδώ το Κίνημα Αλλαγής, η Προοδευτική Παράταξη, με την πρότασή μας για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για να δώσουμε απαντήσεις. Να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις σε αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν στον τόπο τους. Δεν θα αφήσουμε να εγκαταλειφθούν αυτές οι περιοχές. Θα ασκήσουμε σκληρό έλεγχο και πίεση. Αλλά, το κυριότερο από όλα είναι ότι πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για να διεκδικήσουμε εμείς ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο και να κάνουμε πράξη αυτή τη μεγάλη προοδευτική, νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μετά από τόσα χρόνια λιτότητα, μνημόνια, καταστροφές και αποτυχίες.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ «Πρώτο Πρόγραμμα» και τον δημοσιογράφο Γ. Πίκουλα

Η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά πίσω από τις εξελίξεις στην πανδημία. Ζητούμενο ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων. Προβληματικός ο τιμωρητικός χαρακτήρας που υπονομεύει και την ίδια την ιχνηλάτηση. Δεν μπορεί να αλλοιώνεται ο οριζόντιος χαρακτήρας της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Για τη διαχείριση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία:

Δυστυχώς το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαρκούς λήψης νέων μέτρων, αποδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας, έγκαιρης πρόληψης, οργάνωσης, εφαρμογής και ελέγχου των προηγούμενων.

Και το λέω αυτό γιατί το στοίχημα που είχε τεθεί για το τείχος ανοσίας απέτυχε. Αυτή τη στιγμή, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που ακούγαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βρισκόμαστε λίγο πάνω από το 50% στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Αυτό δείχνει, ότι έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώνονταν διαρκώς δεν ελέγχθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε. Ειδικά στην τουριστική περίοδο, οι έλεγχοι όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού τεστ ήταν ελάχιστοι και ανεπαρκείς.

Και αυτό συνεχίστηκε και στην πορεία, και φτάσαμε χθες να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και μία αρνητική προοπτική από δω και στο εξής.

Για τα χθεσινά μέτρα της Κυβέρνησης και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν:

Ως Κίνημα Αλλαγής ταχθήκαμε σθεναρά υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού και ψηφίσαμε υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και σε όλους όσους έρχονται σε επαφή μέσω της δουλειάς τους με ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου. Και αυτό διότι ο εμβολιασμός, μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς, ενισχύει ουσιαστικά το τείχος προστασίας των ανθρώπων που αν νοσήσουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Ήμασταν πάρα πολύ καθαροί και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από την αρχή της πανδημίας και σε κάθε έκφανση τους, βάζοντας ο καθένας το δικό του προσωπικό λιθαράκι στην περαιτέρω μείωση διασποράς του ιού.

Όμως ακούγοντας χθες τα νέα μέτρα, με την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς διατίθενται δωρεάν, πόσο μάλλον όταν οι υπηρεσίες αυτές ενισχύουν την ιχνηλάτηση του ιού, μου γεννάται ένας προβληματισμός. Γιατί αντί να ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης, που είναι παραπάνω από αναγκαία και κρίσιμη σε αυτή τη συγκυρία, μπαίνουν νέα προσχώματα και εμπόδια σε αυτήν, και μάλιστα με τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

Και επιπρόσθετα, τίθεται μία παράμετρος που αφορά την αλλοίωση του οριζόντιου χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Δεν νομίζω, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνία, πως στους καπνιστές την αξονική θώρακος θα την χρεώνουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει, ότι θα βάλουμε νερό στο κρασί μας ως προς την αναγκαιότητα να συνεισφέρουμε όλοι μας σε μια αποτελεσματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για τον εμβολιασμό του, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αφήσουμε πίσω οριστικά το υγειονομικό – τουλάχιστον – σκέλος της κρίσης.

Για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και τις καταγγελίες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την «εντολή μη κατάσβεσης» στη Β. Εύβοια:

Είναι όντως σοκαριστικό (σσ. αυτό που δήλωσε ο κ. Σπανός). Και ειδικά για μία περιοχή όπως η Β. Εύβοια, μια περιοχή που επισκέφθηκα και εγώ μαζί με τη Φώφη Γεννηματά, όπου διαπιστώσαμε πραγματικά ότι μιλάμε για μία τεράστια καταστροφή, και περιβαλλοντική – έχουν καεί πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους – αλλά και ως προς τα σπίτια, τις καλλιέργειες και την παραγωγική βάση της περιοχής.

Η καταγγελία είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει και ο κ. Περιφερειάρχης να εξηγήσει συγκεκριμένα ποιος το είπε και τι εννοεί. Και, φυσικά, σήμερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να απαντήσει στη Βουλή για τις καταγγελίες αυτές, δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται και για στέλεχος της ΝΔ, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σοβαρή την κριτική του απέναντι στην πολιτική ηγεσία που συντόνιζε και λάμβανε τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια.

Η εικόνα που μας μετέφεραν οι κάτοικοι των περιοχών που επισκεφθήκαμε ήταν απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη, ως προς την έλλειψη εναέριων μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στοιχείο που αποδεικνύεται και από την έκταση που πήρε η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από τον Ευβοϊκό έφτασε στο Αιγαίο και επέστρεψε στον Ευβοϊκό, ουσιαστικά σβήνοντας μόνο στα όρια της θάλασσας. Αυτό καταδεικνύει και τη βαρύτητα των ευθυνών, αλλά και την έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικότητας. Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε να αναληφθούν πολιτικά οι ευθύνες.

Το ζητούμενο τώρα είναι όλοι μαζί να δουλέψουμε – και αυτό θα κάνουμε ως Κίνημα Αλλαγής – για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής αυτής αλλά και όλων των περιοχών που έχουν πληγεί, οι οποίες δυστυχώς απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με επαρκείς πόρους, και στο οποίο κύριοι μέτοχοι και διαχειριστές θα είναι η αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των περιοχών, και όχι κάποιοι «φωτεινοί παντογνώστες» που δεν γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν. Θα δουλέψουμε ώστε την επόμενη ημέρα, οι άνθρωποι αυτοί να μην ξεχαστούν, να μην μαραζώσουν οι περιοχές τους και να μην αναγκαστούν να τις εγκαταλείψουν.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 25.8.2021

Φ. Γεννηματά στη Βουλή: “Μαζί με τη συγγνώμη χάθηκε και το φιλότιμο”

«Είναι φανερό ότι αποτύχατε σε όλα τα επίπεδα, αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Πυρκαγιές

«Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής. Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το Κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Κανένα σύστημα πρόληψης δεν υπήρχε και η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων οδήγησε σε ένα τραγικό αλαλούμ με αποτέλεσμα κάτοικοι, εθελοντές και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης με αγωνία να φωνάζουν επί ημέρες ότι παλεύουν μόνοι τους. Ήταν πράγματι η προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε θύματα. Όμως μόνο η εκκένωση των περιοχών, με ταυτόχρονη εγκατάλειψη σπιτιών, καλλιεργειών, δασών δεν αποτελεί σοβαρό σχέδιο για ένα ευνομούμενο κράτος».

Κυβερνητικές ευθύνες

«Στο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας οι ελλείψεις ήταν και είναι δραματικές: Υποχρηματοδότηση και τραγική υποστελέχωση, Αντί των 17,7 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών, δόθηκαν μόνο 1,7 εκ. ευρώ. Αντιπυρικές ζώνες δεν υπήρχαν. Το ίδιο και δασικοί δρόμοι Υποδομές (δεξαμενές, κρήνες κλπ) ελάχιστες και χωρίς γεννήτριες με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σε διακοπή ρεύματος & καμία μέριμνα για καθαρισμό δασών και ρεμάτων. Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδίου στην Πυροσβεστική για την δασοπυρόσβεση & μπλεγμένες αρμοδιότητες πυροσβεστικής-δασαρχείων-αποκεντρωμένων διοικήσεων-που αντί αποτελεσματικής παρέμβασης οδήγησαν σε ένα απαράδεκτο πιγκ-πογκ επίρριψης ευθυνών».

 

Προτάσεις Κινήματος Αλλαγής

  • Άμεση καταγραφή ζημιών & αποζημιώσεις.
  • Άμεσα αντιπλημμυρικά & αντιδιαβρωτικά έργα. Εθνικό Σχέδιο Προστασίας από πυρκαγιές. Αναδασώσεις
  • Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων.
  • Συγκρότηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

 

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Κι αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη με τον Γιώργο Παπανδρέου τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν οι μόνοι που εγκαίρως μιλήσαμε γι αυτήν και δεν μιλήσαμε απλώς, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να δεχτεί λύσεις τύπου 2007 που απέτυχαν παταγωδώς και άφησαν πίσω βαριές σκιές για την οικονομική διαχείριση του ταμείου από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ. Μέτοχοι και διαχειριστές των Προγραμμάτων πρέπει να είναι οι θεσμικοί φορείς και κάτοικοι των περιοχών. Δεν θα αφήσουμε ολόκληρες περιοχές να εγκαταλειφθούν ούτε να γίνουν όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων».

“Όλοι κρινόμαστε τελικά από τον Ελληνικό λαό. Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αίτημα για νέα αλλαγή αποκτά μία νέα δυναμική σε αυτό τον τόπο. Και εμείς είμαστε εδώ το Κίνημα Αλλαγής, η Προοδευτική Παράταξη, με την πρότασή μας για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για να δώσουμε απαντήσεις. Πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για να διεκδικήσουμε εμείς ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο και να κάνουμε πράξη αυτή τη μεγάλη προοδευτική, νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.”

Βίντεο ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Με mansplaining «απαντά» ο πρωθυπουργός στην τεκμηριωμένη κριτική της Φ. Γεννηματά

Με υποβόσκων σεξισμό και mansplaining στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επέλεξε να «απαντήσει» από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτησή της για τη διαχειριστική ανεπάρκεια του δήθεν επιτελικού κράτους στις πυρκαγιές και συγκεκριμένα για τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στις φωτιές. Η κ. Γεννηματά προχωρώντας σε ένα σημαντικό βήμα για τους γυναικείους αγώνες για ισότητα, σε μία περίοδο όπου γυναίκες βρήκαν το θάρρος να «σπάσουν» το απόστημα του φόβου και να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής βίας, διατύπωσε για πρώτη φορά μέσα στη Βουλή τον όρο του Mansplaining*. Ένα βήμα ενάντια στα στερεότυπα και μια απαραίτητη απάντηση για μια χρόνια παθογένεια.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Γεννηματά: «Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη.. Γιατί ξέρω καλά πως λειτουργούν τα αεροπλάνα και πως γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων, τουλάχιστον στην Αττική στο κομμάτι της υπερνομαρχίας, που με αφορούσε. Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα είναι πόσα επιχειρούσαν σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν τα αεροπλάνα. Ποιος πήρε τα αεροπλάνα από την Εύβοια και ποιος έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις από το κέντρο επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι δεν έχει να μου δώσει απαντήσεις ή μάλλον είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να μου δώσει και γι’ αυτό κατέφυγε στο συγκεκριμένο ατόπημα.

*mansplaining: είναι ο συνδυασμός των λέξεων man (άνδρας) και explaining (εξήγηση) και ορίζεται ως “η πράξη του να εξηγείς κάτι σε κάποιον, συνήθως άντρας προς γυναίκα με τρόπο περιφρονητικό ή κηδεμονικο/πατροναριστικό”. Ο όρος έχει υποτιμητική σημασία.

 

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *