ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Reading time: 9 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 27 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, με αντικείμενο τις Προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για ένα Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ώρα αποφάσεων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ενεργά και με γενναία, στοχευμένα μέτρα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις, να προστατέψει τους εργαζόμενους. Να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας τώρα.

Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Η καμπάνα του κινδύνου κτύπησε από τον Μάρτη κιόλας. Κατεγράφησαν 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις, σε μισό μήνα κρίσης.

Γι’ αυτό προτείνουμε σήμερα ένα επεξεργασμένο, τολμηρό κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Με κάλυψη από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του 40% του μισθού τους για 6 μήνες με όρο την απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα αυτό. Ταυτόχρονα προβλέπονται κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια, γι αυτό προτείνουμε αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Αλλιώς το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη.

Καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή μας ώστε να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η Κοινωνία».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία

Ενημερωτικό Σημείωμα | Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας

27.04.2020

Α. Εισαγωγή

Η άρση των περιοριστικών μέτρων δρομολογείται. Όμως η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κλάδοι ολόκληροι επλήγησαν – όπως ο Τουρισμός και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτόν – και είναι ζητούμενο σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες. Σε πολλές άλλες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Αρκετές αντιμετωπίζουν άμεσα θέμα επιβίωσης. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση για το 2020 και άγνωστο ακόμη σε ποια προβλήματα για τη συνέχεια, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων προϋποθέτει σε αυτές τις συνθήκες την ενεργή παρέμβαση της Πολιτείας. Δεν αρκούν τα προσωρινά επιδόματα. Είναι επιβεβλημένη η στήριξη των επιχειρήσεων, με μεγαλύτερες στοχευμένες παρεμβάσεις στους κλάδους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες. Στήριξη όμως άμεσα συνδεδεμένη με την διατήρηση της απασχόλησης, των εργαζομένων σε αυτές. Γιατί αλλιώς οι εργαζόμενοι θα αποτελέσουν το εύκολο θύμα: με απολύσεις, περικοπή μισθών, δυσμενή αλλαγή των συμβάσεων τους.

Χρειάζεται άμεση παρέμβαση τώρα. Για αυτό προτείνουμε ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα Επιδότησης της εργασίας για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας τώρα, αντί να επιδοτούμε εκ των υστέρων δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες (κατά τους διεθνείς οργανισμούς) νέους ανέργους.

Β. Οι στόχοι του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που προτείνουμε έχει τέσσερις στόχους:

 • Να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας, με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν
 • Να συμβάλει στο να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
 • Να δώσει κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων
 • Να στηρίξει το εργατικό δυναμικό στις αγροτικές επιχειρήσεις και την παραγωγή

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα

Προτείνουμε 4 συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των στόχων μας:

1. Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40 % του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν (και εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης) για έξι μήνες. Ο υπολογισμός της κάλυψης θα γίνει με βάση τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ο αριθμός των ενισχύσεων ανά επιχείρηση θα αντιστοιχεί στον αριθμό των εργαζομένων που αυτή έθεσε σε αναστολή εργασίας, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που είναι διαθέσιμα. Αν έκλεισε με απόφαση του κράτους, τότε για το 100% των εργαζομένων της.

Οι άλλες επιχειρήσεις θα ενισχύονται ανάλογα με το πόσους εργαζομένους έθεσαν σε αναστολή. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για το εξάμηνο και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων και των όρων (πχ αμοιβές) εργασίας για το ίδιο διάστημα.

2. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά και θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, για τους μήνες που θα παραμείνουν ανοιχτές. Καλύπτονται για το σύνολο των εργαζομένων τους. Θα χρειαστούν βέβαια και μέτρα τόνωσης την ανταγωνιστικότητας τους (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – διαμονή, επιδότηση μεταφορών, μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού).

3. Παρέχεται κίνητρο για νέες προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον βαθμό που επλήγησαν από την κρίση. Για κάθε 1000 ευρώ που κοστίζει μια νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, η επιχείρηση θα έχει φοροαπαλλαγή για 1500 ευρώ.

4. α) Κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού (ή ημερομισθίου) και του εργόσημου στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, για όσο διάστημα απασχοληθούν με ανώτατο όριο του 6 μήνες.

β) Κάλυψη του εργόσημου από το κράτος για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν αυτήν την περίοδο με έγκριση κανονισμού de minimis (με βάση δήλωση ΟΣΔΕ και το βασικό ημερομίσθιο), με παράλληλες δράσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Δ. Κάλυψη κόστους προγράμματος

Ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχεί κυρίως στα πρώτα δύο μέτρα που προτείνουμε, προεκτιμάται στο 1.000.000 και απαιτεί ένα ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου για την κάλυψη του 40% του (μέσου) μισθού για 6 μήνες. Αυτό προκύπτει από το άθροισμα των αριθμών των εργαζομένων που πήραν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ (800.000 περίπου) και τον αριθμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχεία διακοπών (200.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 940 ευρώ μηνιαίως (1142 ευρώ για 1.850.000 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και 403 ευρώ για 720.000 εκατομμύρια εργαζόμενους με μερική απασχόληση). Στα ξενοδοχεία για μεγάλες και μικρές μονάδες κατά μέσο όρο, είναι 702 ευρώ.

Το ποσό των 2 δις ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος, μπορεί να αντληθεί :

 • Από το πρόγραμμα SURE που ενέκρινε η ΕΕ για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις προστασίας της απασχόλησης. Για την Ελλάδα αντιστοιχεί 1-1,5 δις ευρώ.
 • Από τα 600 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που δικαιούμαστε ακόμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΣΠΑ) και το de minimis για τον αγροτικό τομέα.
 • Από το απόθεμα – “μαξιλάρι” που διατηρείται στα ταμεία του κράτους (αν χρειαστεί)

Το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα 3 και 4 είναι μικρό και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ.

Επισημαίνουμε ότι απολογιστικά το κόστος του προγράμματος θα είναι πολύ μικρότερο, αν συνυπολογισθει ότι σε περίπτωση λουκέτων και μαζικών απολύσεων θα έχουμε:

 • περισσότερες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας
 • απώλεια εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα
 • μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους από φόρους (ΦΠΑ και εισοδήματος )

Ε. Στήριξη ανέργων

Επιβάλλεται ότι θα χρειαστούν και μέτρα στήριξης των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, που σε αυτες τις συνθηκες είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά, μέσα από:

 • επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και επανακατάρτισης, εφόσον βέβαια ελέγχεται πλήρως η ορθή εκτέλεση τους
 • ουσιαστική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για αναπτυξιακά έργα και κοινωνικές υποδομες για την επανένταξη τους στην εργασία
 • μεγάλη διεύρυνση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Ζ. Επίλογος

Προτείνουμε το ενδιάμεσο αυτό πρόγραμμα για να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγική βάση και να προστατέψουμε τους εργαζομένους τώρα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον επί ερειπίων. Γιατί τότε το κόστος της ανόρθωσης θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη.

Η έκταση του προβλήματος αναδεικνύεται από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Μαρτίου:

 • 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις σε μισό μήνα κρίσης.
 • 8.000 δυσμενείς μετατροπές ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 • 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας έναντι του Μαρτίου του 2019

Ας αναλογιστούμε τι θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες. Είναι άμεση ανάγκη να μείνει Ζωντανή η οικονομία και Όρθια η κοινωνία, ώστε με ομαλές συνθήκες να δημιουργήσουμε το αύριο, το μέλλον.

Αναμφίβολα η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ,που θα στηρίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό των επιχειρήσεων, την δικτύωση τους, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε την επόμενη μέρα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανόρθωσης, που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες, ώστε να μην πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύναμοι, το μάρμαρο της κρίσης. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συμφωνία.

 

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κοινό Δελτίο Τύπου των Τομέων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής

Όσα συμβαίνουν αυτές τις δυο ημέρες στη Σάμο ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενα. Οι συνθήκες στις φαβέλες της Σάμου, τις Λέσβου, της Χίου της Λέρου και της Κω προσβάλλουν την ανθρώπινη και εθνική αξιοπρέπεια. Δημιουργούν εστίες ανομίας και ανεξέλεγκτης βίας.

Η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα καθυστέρησε την πραγματική και βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δουν την πραγματικότητα. Η αρχική αδιαφορία, ο αυταρχισμός και οι επιτάξεις στη συνέχεια, η αδιαφάνεια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, επέτειναν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Η υγειονομική κρίση προστίθεται στην ανθρωπιστική κρίση που ενδημεί στα νησιά μας εδώ και πάνω από 4 χρόνια. Οι αρμόδιοι υπουργοί εξαγγέλλουν, υπόσχονται αλλά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Υπάρχει η πληροφορία πως η ένταση και η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μετά την ματαίωση της υπεσχημένης μεταφοράς 2.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Αλλά με 7.000 ανθρώπους σε δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 640 είναι αδόκιμο να ψάχνουμε ποιος είναι ο λόγος της έντασης.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό για την Πολιτική Προστασία και την διαχείριση κρίσεων κ. Χαρδαλιά:

Ποιό ήταν το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Σάμου;

Ποιά ήταν τα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του προσωπικού του Πυροσβαστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Σάμου; Διότι, αυτό που είδαμε όλοι στα ΜΜΕ ήταν 7000 άτομα ανεξέλεγκτα, σε συνθήκες τραγικές για τους ίδιους, να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση, εμποδίζοντας την Πυροσβεστική να προχωρήσει στην έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πληροφορούμαστε, επίσης ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για το ΚΥΤ και την Αντιπυρική. Υπάρχει προγραμματισμός για την κάλυψη των κενών στις νευραλγικές αυτές υπηρεσίες;

Πρέπει η ΓΓΠΠ να λάβει μέτρα και να εκπονήσει σχέδια επέμβασης, πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε νεκρούς.

Η αποθήκη ψυχών έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό πυριτιδαποθήκη και ωρολογιακή βόμβα. Ήρθε η ώρα να φύγουν οι μπουρλοτιέρηδες και να αναλάβουν οι πυροτεχνουργοί.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προστασία των ανθρώπων (αιτούντων άσυλο και ντόπιου πληθυσμού) και την αποσυμφόρηση των νησιών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:15)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου και ώρα 20:15.

ΣΧΟΛΙΟ Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι ακούμε τους ειδικούς επιστήμονες και σεβόμαστε την άποψή τους για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά την Πρωτομαγιά και τον ισχυρό της συμβολισμό, είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ. ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: ΖΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό τουρισμού (ΑΠ: 635/26-4-2020) κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεώργιος Φραγγίδης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και επανεκκίνησης του Τουρισμού. Ζητά από τον Υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν υφίσταται τέτοιο σχέδιο και με ποιες ενέργειες η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό και θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τονίζει ότι τα μέχρι τώρα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου. Αναφέρει ότι «οι προβλέψεις δείχνουν πτώση του τζίρου κατά 50%, δεκάδες ιδιοκτήτες έβαλαν πωλητήριο στις μονάδες τους υπό την πίεση της ρευστότητας, πάνω από 3.000 ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά φέτος το καλοκαίρι και όσα ανοίξουν πιθανότατα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό». Επίσης, «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος υποδεικνύει ότι θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης περίπου 1,8 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων». Ο κίνδυνος στρατιές εργαζομένων να οδηγηθούν στην ανεργία, οι συναφείς κλάδοι του τουρισμού να μαραζώσουν και να απειληθεί άμεσα η κοινωνική συνοχή, είναι υπαρκτός.

Ο κ. Φραγγίδης υπογραμμίζει ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Τουρισμό θα πρέπει να περιέχει τις παραμέτρους της εξασφάλισης της υγείας των ταξιδιωτών, την προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της αειφορίας, το άνοιγμα σε νέες αγορές.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.