ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Σημεία συνέντευξης Πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τ/σ MEGA, με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Η αντικειμενική παρουσίαση της δουλειάς όλων μας είναι υποχρέωση των ΜΜΕ, διαφορετικά υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας.

Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ, γιατί παραμονεύει ο κίνδυνος για διόγκωση του δημοσίου χρέους των κρατών και αυτό θα σημαίνει νέα επώδυνα μνημόνια

Δυστυχώς έχουμε πάλι ένα συμβιβασμό στην Ευρώπη. Ήταν κατώτερη η απόφαση των περιστάσεων και των προσδοκιών των ευρωπαίων πολιτικών. Περιορίστηκαν πάλι σε διευκολύνσεις με δανεισμό, που σημαίνει ότι προκύπτουν πάλι όροι, επικράτησαν συντηρητικές αντιλήψεις και δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις για νέο χρήμα και καινοτόμα εργαλεία. Απουσιάζει οποιοδήποτε ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση των οικονομιών, για την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση της έξαρσης της ανεργίας. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε αρχικώς στην επιστολή που είχαν συνυπογράψει με Ισπανία και Πορτογαλία για ένα σχέδιο Μάρσαλ με την έκδοση ενός κορωνομόλογου. Δεν τελειώνει εδώ ο αγώνας για την αλλαγή της πορείας. Μπαίνουμε σε μία κρίσιμη περίοδο. Είναι ιστορικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ελληνικής, αρχής γεννωμένης στην επόμενη σύνοδο κορυφής. Ο πόλεμος είναι μπροστά και πρέπει να διεκδικηθούν περισσότερα. Παραμονεύει ο κίνδυνος για διόγκωση του δημοσίου χρέους των κρατών και αυτό θα σημαίνει νέα επώδυνα μνημόνια. Δεν αντέχει η χώρα να ξαναμπεί σε μία τέτοια περιπέτεια.

Η Νέα Δημοκρατία αρνείται ακόμα σήμερα να ενταχθούν οι νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που καταθέσαμε για να ενταχθούν οι νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενέταξαν τους νοσηλευτές του ιδιωτικών νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγιεινά, δεν πρόλαβαν να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για τους νοσηλευτές του δημοσίου. Σύριζα και Νέα Δημοκρατία δεν το έκαναν και για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται την ένταξη τους.

Εκφράζω την περηφάνιά μου γιατί αν έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας είναι το ΕΣΥ και το «Βοήθεια στο σπίτι» που είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, της παράταξης μας. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να επεκταθεί το έκτακτο βοήθημα του Πάσχα και στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι» και στους αστυνομικούς και τους ένστολους, που είναι στην πρώτη γραμμή.

Η κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται μέχρι τώρα στην παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας.

Είναι λάθος της κυβέρνησης να μην προχωρά στην παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας. Και είναι υποκρισία γιατί σηκώνει τόσο ψηλά το θέμα ο Σύριζα, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, διότι απελευθερώθηκαν επί των ημερών του οι πλειστηριασμοί. Μόνο από τη δική μας κυβέρνηση σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης υπήρξε προστασία της α’ κατοικίας

Όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες

Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή αγωνιούν για την ζωή τους, την υγεία τους, το μέλλον τους, τα παιδιά τους. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι η αντικειμενική παρουσίαση της δουλειάς όλων μας είναι υποχρέωση των ΜΜΕ και αν αυτό δεν γίνεται, υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι γι’ αυτό που περνάει ο ελληνικός λαός. Ο Σύριζα πατάει σε δύο βάρκες. Παρουσιάζει ένα πρόσωπο με τον αρχηγό και ένα άλλο με τα στελέχη του για να μιλά σε πολλά ακροατήρια. Οι εποχές έχουν αλλάξει ,δεν περνούν αυτά. Οι έλληνες θέλουν αποτελέσματα. Εμείς υποδεικνύουμε που υπάρχουν κενά, λάθη και παραλείψεις, αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε, όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες.

Όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί το φόβο του ελληνικού λαού θα το βρει μπροστά του

Ο κόσμος αναγνωρίζει τη δουλειά που κάνουμε, δείχνουμε καθημερινά τι σημαίνει υπευθυνότητα για όλα τα μεγάλα θέματα. Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στα εθνικά θέματα και τώρα στην κρίση της πανδημίας. Είναι αδιανόητο να γίνονται συζητήσεις για δημοσκοπήσεις και την πορεία των κομμάτων μέσα στην κρίση του κορωνοϊού. Όπως επίσης θεωρώ αδιανόητες τις συζητήσεις που πηγάζουν προφανώς από το Μαξίμου και τους παπαγάλους του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Όλα αυτά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες ξεκινούν από το Μαξίμου. Το να εκμεταλλεύεται κανείς το φόβο του ελληνικού λαού, είναι απίστευτος τυχοδιωκτισμός και θα το βρει μπροστά του. Και επειδή μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για φοβικότητα της αντιπολίτευσης. Του απαντώ ότι τέτοιου είδους φοβέρες δεν περνούν. Εμείς με την στάση μας έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ευθύνης με μεγάλη προσφορά. Περιμένουμε το σεβασμό όλων, της κυβέρνησης, των ΜΜΕ και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο διαρκεί αυτή η κρίση και θα είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό.

Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι χρειάζεται ειδικό σχέδιο και τεστ στους καταυλισμούς των Ρομά.

Το πιο σημαντικό η υγεία των ανθρώπων. Από τις 24/3 είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται ειδικό σχέδιο και τεστ στους καταυλισμούς των Ρομά, στις φυλακές στις δομές προσφύγων και μεταναστών, καθώς και στα γηροκομεία. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Προειδοποιώ η καραντίνα θέλει περιφρούρηση. Δυστυχώς η κυκλοφορία συνεχίζεται. Μέτρα τώρα στους καταυλισμούς και στις δομές.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, διάλογος των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων για την επόμενη μέρα .

Είναι νωρίς για να καταγράψουμε τις συνέπειες της κρίσης. Θέλω να πιστεύω ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν θα τελειώσουν εδώ. Αυτό που χρειάζεται από τη μεριά μας είναι εθνική συνεννόηση, διάλογος των κομμάτων για ένα δικό μας εθνικό ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Συνεννόηση και όχι τυχοδιωκτικός. Αντίπαλος μας είναι ο κυνισμός και ο λαϊκισμός.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΒΡΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια

1) Κυρία Γεννηματά, πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού; Έχετε ενδείξεις πως έχουν οδηγήσει σε ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού;

Μέχρι τώρα φαίνεται να κερδίζουμε τη μάχη ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού στη χώρα μας. Με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών πάρθηκαν άμεσα αναγκαία περιοριστικά μέτρα. Η εκδήλωση της επιδημίας στην Ιταλία δίπλα μας, μας κινητοποίησε έγκαιρα. Εμείς προτείναμε εξ’ αρχής να δράσουμε άμεσα και στηρίξαμε χωρίς δισταγμό τα αυστηρά μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επιτυχία εφαρμογής τους. Με άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ, που αποτελεί τη ναυαρχίδα στον πόλεμο. Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης, αποδίδουν καρπούς βεβαίως χάρη και στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Συνεχίζουμε χωρίς χαλάρωση και εφησυχασμό γιατί μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε όλοι μαζί αυτό που μέχρι τώρα καταφέραμε. Πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μέχρι να μας δώσουν το πράσινο φως από την επιστημονική επιτροπή. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και όλα τα μέτρα ασφάλειας, για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύκλο της πανδημίας.

2) Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού. Πώς εκτιμάτε την αποτελεσματικότητά τους; Χρειάζονται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων;

Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, άλλωστε πολλά από αυτά αποτελούν υλοποίηση δικών μας προτάσεων. Είναι όμως ανεπαρκή. Όπως αποδεικνύεται και από την ανάγκη συνεχούς συμπλήρωσής τους. Δεν πρέπει όμως να καθυστερήσουμε ούτε να ολιγωρήσουμε. Τώρα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Για παράδειγμα τα μέτρα δεν καλύπτουν κατηγορίες ανέργων αλλά και εργαζομένων σε εποχιακές, επισφαλείς και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ούτε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε προσωρινή σύνταξη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης, αθέατοι, στη σκιά των προβολέων δημοσιότητας. Ακόμα και για τους υγειονομικούς που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή, η Κυβέρνηση αρνείται την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους και  την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Για αυτό καταθέσαμε επτά στοχευμένες προτάσεις που καλύπτουν κρίσιμα κενά, παραλείψεις και αδικίες που υπάρχουν. Υπάρχει το μετά την κρίση, όπου πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφού συνεκτιμήσουμε τις συνέπειες της και τις αποφάσεις της Ε.Ε, με διάλογο ανάμεσα στα κόμματα και τους κοινωνικούς  εταίρους. Όμως, υπάρχει και το τώρα,  να κρατήσουμε την παραγωγική δραστηριότητα, να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Είναι αναιμικές οι εξαγγελίες στήριξης των επιχειρήσεων και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα καταρρεύσουν γιατί το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο. Με  προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες που στα κυβερνητικά μέτρα παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Και βέβαια είναι αδιανόητη η μη αποδοχή των προτάσεων μας για την παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας.

3) Υπάρχουν όμως διαθέσιμοι πόροι για όλα αυτά;

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει δέντρο που κόβεις χρήματα και ούτε, δυστυχώς είναι δεδομένο ότι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει τα αντανακλαστικά και την αλληλεγγύη που επιβάλλουν οι συνθήκες. Με τολμηρά και πέρα από τα συμβατικά μέτρα.  Δεν έχουμε ακόμα τις οριστικές αποφάσεις. Ξέρουμε όμως τι έχουμε πει, τι πρέπει να γίνει.  Χρειάζεται νέο χρήμα. Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.

Στηρίζουμε τη λύση για ένα κορωνο-ομόλογο της Ένωσης, που δεν θα συνοδεύεται από μνημόνια και διόγκωση του δημόσιου χρέους των χωρών.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό , με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν δυνατότητες για την ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 και λόγω της κρίσης συμμετέχουμε στο QE, που σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια και μπορεί η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν το ΕΣΠΑ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με βάση λοιπόν αυτές τις  πραγματικές δυνατότητες και την συνεχόμενη ισχυρή και τεκμηριωμένη πίεση προς την  Ευρώπη πρέπει με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο να κινηθεί η κυβέρνηση. Για συγκεκριμένες «τακτοποιήσεις» άλλωστε η κυβέρνηση μια χαρά βρήκε χρήματα. Στην πολιτική όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

4) Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης; Βλέπετε νέα μέτρα, όπως μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς αλλά και πιθανές απολύσεις;

Σε μια χώρα που οι πολίτες της και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη και οικονομικά πιο ευάλωτοι έχουν υποστεί ήδη τεράστια μείωση εισοδημάτων από την πολυετή οικονομική κρίση δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι και οι αδύναμοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο, να μετατραπούν σε εξιλαστήρια θύματα και αυτής της κρίσης. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απόλυτη κοινωνική και οικονομική κατάρρευση. Ούτε να το σκεφτεί κανείς. Είναι επικίνδυνη ακόμα και η διακίνηση τέτοιων σεναρίων που εντείνουν το φόβο και επιδεινώνουν την ανασφάλεια. Η επόμενη μέρα  θα είναι τελείως διαφορετική.  Απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο επανάκαμψης της οικονομίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται διάλογος, συνεννόηση και κοινωνική συμφωνία. Γι’ αυτό δεν πρέπει τώρα, στην σκιά της πανδημίας, να επιχειρούνται από εργοδότες και την Κυβέρνηση λύσεις που υπονομεύουν μια τέτοια προοπτική.

5) Η διαχείριση της κρίσης υγείας επέφερε, πέραν των άλλων και σημαντική αναστάτωση στην εκπαίδευση με κυρίαρχο πρόβλημα την αβεβαιότητα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις που ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες…

Πράγματι, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας βιώνει την ανάγκη προσαρμογής σε εντελώς νέα δεδομένα. Εκπαιδευτικοί όλων βαθμίδων  αλλά και οι μαθητές και οι γονείς καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, χωρίς προετοιμασία και χωρίς επαρκή βοήθεια. Και μάλιστα την ώρα που και αυτοί καλούνται να διαχειριστούν το αίσθημα περιορισμού και την προσωπική αγωνία και ανασφάλεια για την υγεία τους. Καταβάλουν, παρ’ όλα αυτά μεγάλη προσπάθεια και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι πρόβλημα που «καίει» παιδιά και γονείς και για αυτό έχω ζητήσει εδώ και μέρες από την κυβέρνηση να οριστεί άμεσα η ύλη που θα εξεταστούν, που θα πρέπει να είναι προφανώς μειωμένη αφού δεν κατάφεραν τα παιδιά να διδαχθούν το σύνολό της. Καμιά περαιτέρω καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.

6) Σε γενικές γραμμές είδαμε μια συναινετική στάση των κομμάτων μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής, καταθέτει συνεχώς προτάσεις και παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναδειχθεί αρκετές ήδη υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση. Ο ιός έφερε πιο κοντά τις πολιτικές δυνάμεις;

Το αντίθετο, ο τρόπος που κάθε πολιτική δύναμη επέλεξε να πορευτεί, κατέστησε ακόμα πιο εμφανείς τις διαφορές μας στις πολιτικές επιλογές αλλά και σε θέματα αντίληψης ακόμα και νοοτροπίας. Όμως προφανώς δεν είναι ώρα για κορώνες, αλαζονεία και μικροπολιτική. Σε ότι μας αφορά δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια με συγκεκριμένες ,εναλλακτικές προτάσεις. Επισημάναμε ταυτόχρονα λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις. Κάναμε πάνω από 100 παρεμβάσεις με την ΚΟ και τους τομείς ου κινήματος. Αναδείξαμε μεταξύ άλλων προβλήματα και δώσαμε προτάσεις για την προστασία των υγειονομικών, των νησιών, της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας με κινητές ομάδες και επισκέψεις στα σπίτια, την συμμετοχή όλων των εργαστηρίων και των ιδιωτικών για την αύξηση των ΤΕΣΤ κι αυτά πέρα από τις προτάσεις για την οικονομία. Πολλές από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.  Τις αποδέχονται έστω κι αν δεν το παραδέχονται. Δυστυχώς δεν βρίσκουν  και τον «χώρο» που αξίζουν σε ορισμένα  ΜΜΕ. Δεν είναι όμως αυτό τώρα το πρωτεύον. Δεν είμαστε χθεσινοί. Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια αντέξαμε παρά τις  αντιγραφές και τους αποκλεισμούς και όλα αυτά δεν μας πτοούν. Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό και την πατρίδα. Δύο από τους βασικούς θεσμούς που στηρίζουν τη μάχη κατά του ιού και των επιπτώσεών του , το ΕΣΥ και η Βοήθεια στο σπίτι είναι η μεγάλη διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ.

7) Είδαμε επίσης κάποιες κοινές θέσεις από το Κίνημα Αλλαγής και το ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργούνται μήπως προϋποθέσεις σύγκλισης ;

Εμείς ποτέ – και προφανώς ούτε τώρα -δεν ενδώσαμε στο λαϊκισμό, δεν πλειοδοτήσαμε σε παροχές, δεν ενθαρρύναμε τη λογική του «δεν πληρώνω» που την πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός . Δεν μιλάμε πολλές γλώσσες για να τους ικανοποιήσουμε όλους. Αντίθετα ο Σύριζα πατάει σε δύο βάρκες. Παρουσιάζεται με δύο πρόσωπα ένα του αρχηγού και ένα των στελεχών για να κερδίζει πολλά ακροατήρια. Το πρωί ζηλεύουν το ΠΑΜΕ, το μεσημέρι παρουσιάζουν νέα προγράμματα Θεσσαλονίκης, το απόγευμα τους φταίει ο κ. Τσιόδρας και το βράδυ ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του συστημικού και θεσμικού παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα έχουν αλλάξει και την επόμενη μέρα ο λαϊκισμός και ο κυνισμός θα έχουν ηττηθεί.

8)Η μέχρι στιγμής διαχείριση της κρίσης, και τα… θηριώδη δημοσκοπικά ποσοστά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ακούγεται ότι άνοιξαν την… όρεξη στο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πολιτικά έναν πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό Μητσοτάκη;

Είναι αδιανόητο τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, να μιλάνε από το Μαξίμου με τους παπαγάλους τους για εκλογές. Αρνούμαι πραγματικά να συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση. Αποτελεί θεσμική ύβρη στην αγωνία και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, αυτές τις δύσκολες ώρες για τη ζωή τους, την υγεία τους, τη δουλειά τους, το σχολείο των παιδιών τους, τις σπουδές τους, την επιχείρησή τους. Στο Κυβέρνηση, αντί για εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς, οφείλουν να κάνουν χρήση της νωπής εντολής που τους έδωσε ο λαός πριν από λίγους μήνες, για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του κορωνοιού και να βγούμε χώρα και πολίτες με ασφάλεια μακριά από την κρίση.

9) H αλλαγή ηγεσίας των Εργατικών της Αγγλίας με την εκλογή του Στάρμερ τι σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία; Και πως παράλληλα, θα κινηθεί ιδεολογικά το ΚΙΝΑΛ, στην μετά τον κορωνοϊό εποχή;

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αφού έχουμε έναν έμπειρο και φιλοευρωπαϊστή σοσιαλδημοκράτη, που εξελέγη μάλιστα με υψηλό ποσοστό και χωρίς εσωτερικές διαιρέσεις στο κόμμα του. Έχω ήδη επικοινωνήσει μαζί του και θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τις επόμενες ημέρες, αφού και ο ίδιος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αναζητούμε κοινούς τόπους για την διαχείριση της επόμενης μέρας που πρέπει να έχει ισχυρό το ιδεολογικό και πολιτικό αποτύπωμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Μπαίνουμε σε μια εποχή τεράστιων διλημμάτων και κρίσιμων αποφάσεων. Έχουμε όμως στις αποσκευές μας τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και σημαντικά διδάγματα από την πρόσφατη κρίση ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται και να παρέχει τα δημόσια αγαθά με καθολικό τρόποη κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλοδώρημα αλλά επένδυση για το μέλλον, ότι χρειάζονται νέες γέφυρες παγκόσμιας συνεργασίας και σε τομείς, όπως η υγεία και η επιστημονική έρευνα. Ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι τρόπος να ηγείσαι. Κυρίως όμως ότι μέσα στις πιο σκοτεινές ώρες ανθίζει η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η ελπίδα.

ΟΤΑΝ Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Ανακοίνωση Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Έκπληξη και απορία προκάλεσε η ανεύθυνη στάση του Υπουργείου παιδείας για την καταγραφή των αναγκών εκπαιδευτικών και μαθητών σε φορητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η καθημερινή και χωρίς ουσία επικοινωνιακή πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σκόνταψε στη δική της ανευθυνότητα. Μέσα σε μια ημέρα αυτοακυρώθηκε η απόφασή της, γιατί πολύ απλά δεν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Το να αναθέτει στους Διευθυντές των σχολείων μια ευθύνη, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν – να προσδιορίσουν δηλαδή ποιοι μαθητές και ποιοι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη τεχνολογικής υποστήριξης – καταδεικνύει στην καλύτερη περίπτωση ασχετοσύνη και προχειρότητα!

Η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. διατρέχεται από διοικητισμό και αλαζονεία! Δεν έχει κανένα εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πνεύμα. Γι’ αυτό και δεν επιζητεί τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Με διαδοχικές και αλληλοαναιρούμενες κάθε φορά οδηγίες και διευκρινίσεις οδηγείται τελικά σε αδιέξοδο!

Αρχικά, ζητά από τους διευθυντές να καταθέσουν τις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών, μετά αναφέρεται στις ανάγκες των σχολείων και «επ’ ουδενί φυσικών προσώπων, εκπαιδευτικών ή μαθητών», στη συνέχεια ανακοινώνει ότι θα υπάρχει μία συσκευή ανά 50 μαθητές και στο τέλος σημειώνει ότι η όλη υπόθεση δεν αφορά τις ανάγκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας αλλά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει σχέση γενικά με τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Δηλαδή τίποτα το συγκεκριμένο!

Παράλληλα, είναι υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εισβολή ιδιωτικών εταιρειών στην ψηφιακή εκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ., γιατί άφησε ανενεργό το πεδίο τις δημόσιες πλατφόρμες του Ψηφιακού σχολείου, που είχε διαμορφώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2011.

Προτείνουμε:

  • Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση λύση του τεχνολογικού προβλήματος με τη στήριξη σοβαρής κρατικής χρηματοδότησης – αφού αναγκαστικά θα είναι ευρείας κλίμακας – και με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη διανομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να διαμορφώσει σχέδιο ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του Ψηφιακού σχολείου στο σύνολό του με δημόσια υποστήριξη χωρίς τη συνέργεια ιδιωτικών εταιρειών. Η εισαγωγή της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή θα πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να αφήσει τους ανούσιους εντυπωσιασμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Όχι γιατί, ούτως ή άλλως, η πραγματικότητα «εκδικείται» την ανευθυνότητα. Αλλά γιατί η χώρα μας χρειάζεται προοδευτική μεταρρυθμιστική εκπαιδευτική πολιτική!

ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση

Η απώλεια του Περικλή Κοροβέση αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της Αριστεράς των Ιδεών αλλά και της Πράξης, με συνέπεια χωρίς συμβιβασμούς. Αγωνιστής ενάντια στη χούντα, αντισυμβατικός συγγραφέας και διανοούμενος κράτησε αγωνιστικά και με ανιδιοτέλεια ψηλά τις αξίες του ανθρωπισμού, του αλτρουισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 10.04.2020

Θέματα: μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Eurogroup, τροπολογία για υγειονομικούς, εθελοντισμός, κορωνοϊός και Ρομά, πρώτη κατοικία

Στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση
Σε όλες τις προτάσεις μας μέσα στην πανδημία, επισημαίνουμε ότι είναι μονόδρομος η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να μην δημιουργηθεί ντόμινο ύφεσης και ανεργίας στη χώρα. Και ότι με βάση τις ήδη 150 προτάσεις μας, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, για να καταγράψουμε ανάγκες, να πιέσουμε για λύσεις και να έχουμε την αναγκαία ενημέρωση για το σχέδιο ανασυγκρότησης της επόμενης μέρας. Σήμερα, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση της πανδημίας. Mετά τη συνομιλία η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η παρέμβαση της Πολιτείας είναι αναγκαία για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, με μια δέσμη εφτά πολιτικών, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Eurogroup: Συμβιβασμός ανάσας, χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη
Οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν ένα συμβιβασμό ανάσας, χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη. Μπορεί να εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες για την κρίση, αλλά είναι κατώτερες των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών της Ένωσης. Οι συνεδριάσεις του Eurogroup αντανακλούν τις εμμονές ορισμένων Κυβερνήσεων στις συντηρητικές πολιτικές λιτότητας. Αυτές, που αν επικρατήσουν, οδηγούν σε παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον, με κίνδυνο διόγκωσης του δημόσιου χρέους και την έλευση επώδυνων περιοριστικών πολιτικών μέσω μνημονίων.

Διαβάστε  εδώ τη δήλωση της Προέδρου του Κινήματος

Με καθυστέρηση τα μέτρα για την προστασία των κοινοτήτων Ρομά από τον κορωνοϊό

Με ανακοίνωση των Τομέων Εθελοντισμού & Κοινωνικών Κινημάτων και Κοινωνικής Ευθύνης & Συνοχής στις 24 Μαρτίου, εγκαίρως είχαμε επισημάνει το πρόβλημα ,που σήμερα κλήθηκαν να διαχειριστούν οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στη Νέα Σμύρνη  της Λάρισας. Οι υποβαθμισμένες συνθήκες στέγασης, η έλλειψη βασικών υποδομών, η δυσκολία πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων καθιστούν τους Ρομά που διαβιούν σε οικισμούς και κυρίως σε καταυλισμούς ιδιαίτερα εκτεθειμένους σε ασθένειες.

Τα επαναλαμβάνουμε και σήμερα: προτείνουμε άμεσα την ενίσχυση των οικισμών τους με απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κλιμάκια ενημέρωσης για προσωπική υγιεινή και φροντίδα, απολυμάνσεις των χώρων, παροχή όλων των απαραίτητων υλικών ιατρικής φροντίδας και συνοδευτικά με οικονομική ενίσχυση είτε με διανομή κοινωνικής επιταγής για προμήθεια διατροφής, ειδών απολύμανσης και φαρμάκων. Με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα όπου κρίνεται απολύτως αναγκαία η μετακίνηση τους ειδικά για ευαίσθητες ομάδες, εγκυμονούσες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους να μεταστεγαστούν για όσο είναι απαραίτητο  σε υποδομές της κρατικής πρόνοιας, της εκκλησίας, των εταιρειών κοινωνικής ευθύνης, μεγάλων χορηγών κλπ. Τέλος και δεδομένου ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών οι Δήμοι είναι επιφορτισμένοι με επιπλέον υποχρεώσεις η αξιοποίηση των διαμεσολαβητών των Κέντρων Κοινότητας Παραρτήματος Ρομά καθώς και των εκλεγμένων εκπροσώπων Ρομά στα συλλογικά όργανα, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Για 6.500 περίπου πολίτες Ρομά και την διαχείριση του προβλήματος στο νομό Λάρισας τοποθετήθηκε σχετικά η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ σχετική ερώτηση του Γ. Καμίνη αποσκοπεί στο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα προστασίας, ενημέρωσης και διανομής υγειονομικού και αντισηπτικού εξοπλισμού που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Πολιτεία.

Δείτε εδώ  ο πλήρες κείμενο της ερώτησης

Το τρις εξαμαρτείν της κυβέρνησης για τους μαχητές της πρώτης γραμμής

Φαίνεται ότι η ευαισθησία της Κυβέρνησης για αυτούς που δίνουν ακόμη και τη ζωή τους για να μένουμε εμείς ασφαλείς, εξαντλείται σε χειροκροτήματα. Για τρίτη φορά η Κυβέρνηση αρνήθηκε την τροπολογία μας για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Υγειονομικοί, εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ και των Ενόπλων Δυνάμεων, στο ΕΚΑΒ, στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, στις κοινωνικές δομές, προγράμματα και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, στο Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κλπ αλλά και οι ένστολοι της πρώτης γραμμής υπέστησαν για τρίτη φορά την εξαπάτηση από την Κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η αδυναμία της κυβέρνησης να μην έχει ως θύμα την πρώτη κατοικία

Είκοσι ημέρες πριν λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για παράταση. Αποκηρύσσει μεν τους πλειστηριασμούς, κρυπτόμενη πίσω από το προσωρινό κλείσιμο των δικαστηρίων. Την ίδια ώρα που τράπεζες και funds προετοιμάζονται για μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε χιλιάδες δανειολήπτες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πτωχευτικό πλαίσιο με την πρώτη κατοικία απροστάτευτη. Εδώ και τώρα οι κυβερνώντες να πάρουν την απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών και να διαμηνύσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μια έκτακτη οικονομική κρίση και όχι σε μια τακτική μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Καμπάνια ενημέρωσης και ρόλος ΜΜΕ: κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης

Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι κομβικός για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και την εξασφάλιση της πολιτικής πολυφωνίας. Σε ο,τι αφορά το κονδύλι των 11 εκ. το Κίνημα Αλλαγής θέτει τέσσερις προϋποθέσεις:

  1. Να τηρείται η νομιμότητα με Διαφάνεια, Διαύγεια, Κριτήρια και Λογοδοσία.
  2. Να τηρείται η υποχρέωση για 30% στα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα
  3. Να λαμβάνονται υπ’ όψιν αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια:
    Αριθμός εργαζομένων, τηλεθέαση, κυκλοφορία, ακροαματικότητα
  4. Να στηριχθεί και να επιδοτηθεί η εργασία για το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να λειτουργούν τα ΜΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό μας λιθαράκι αλληλεγγύης

Σήμερα, με την παρουσία του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, βρεθήκαμε στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer και παραδώσαμε στους υπευθύνους του κέντρου χρήσιμο υγειονομικό υλικό, αναγκαίο μάλιστα για μία δομή που φιλοξενεί ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, άτομα κατεξοχήν ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κάθε μέρα, όσο μπορούμε, βάζουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι. Ως Κίνημα Αλλαγής αποδεικνύουμε καθημερινά τι σημαίνει να είσαι χρήσιμος μέσω των πολιτικών σου παρεμβάσεων. Και τι σημαίνει να κάνεις την αλληλεγγύη πράξη.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.