ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Τελευταία ενημέρωση 19 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει με δηλώσεις, αλλά με κυρώσεις

Έχω πάρει πρωτοβουλίες εδώ και αρκετό καιρό. Έχω προκαλέσει τον κ. Μητσοτσάκη και εντός Βουλής. Θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αποφασίσουν στο ίδιο τραπέζι μία εθνική γραμμή. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει εθνική γραμμή στην Ελλάδα. Και το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης λένε διαφορετικά πράγματα επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει μία ενιαία στρατηγική. Κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. Και το γεγονός ότι αρνείται ο κ. Μητσοτάκης να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να εξασφαλίσει ένα αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό και ομοψυχία στη χώρα τον καθιστά υπεύθυνο. Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και πέρα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Τσίπρα. Δεν ήθελε το διάλογο και τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να έχει τα χέρια του λυμένα. Και το χειρότερο είναι ότι επιβεβαιωνόμαστε. Ότι υπάρχει διάλογος με την Τουρκία εν κρυπτώ. Κάτι που μάθαμε από τους Τούρκους. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν μένω στις καταγγελίες απλώς, παίρνω πρωτοβουλίες διαρκώς. Έστειλα επιστολή και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να υπάρξουν αποφάσεις όχι μόνο για το Ταμείο της ανασυγκρότησης και την επιτυχία της Συνόδου, αλλά στο πώς θα βάλει φρένο η Ευρώπη στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει από τις προκλήσεις, έχει προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, σε επιθετικές πράξεις εναντίον μας. Η Τουρκία έχει μια ξεκάθαρα αναθεωρητική στρατηγική, καταπατά το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί να συνομιλεί με όλους ως μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη με τους δικούς της όρους. Αυτό που καταλαβαίνει η Τουρκία δεν είναι οι δηλώσεις, αλλά οι κυρώσεις. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να έρθουν όλα στο φως για το Μάτι

Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλάι των κατοίκων και αναδείξαμε ότι υπάρχουν ευθύνες. Το χειρότερο από όλα είναι ότι το βράδυ, την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και ενώ το γνώριζε η κυβέρνηση, έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου για να καλύψουν τις ευθύνες αυτές. Πέρα από πρωτοσέλιδα, η δικαιοσύνη που έχει αναλάβει την υπόθεση πρέπει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και όλα να έρθουν στο φως. Μιλάμε για πάνω από 100 ανθρώπινες ζωές, για παιδιά. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Δεν μπορώ ούτε να το σκέφτομαι και να το θυμάμαι. Ήταν ένας παράδεισος το Μάτι και έγινε δυστυχώς ένας χώρος τραγωδίας. Αξίζει λοιπόν για τη μνήμη των ανθρώπων, των δικών τους, αυτών που κατοικούν σήμερα στο Μάτι να βρεθεί ποιοι έχουν ευθύνες για αυτό που συνέβη.

Novartis: Το σκάνδαλο του φαρμάκου και οι ευθύνες της δεξιάς δεν αντιμετωπίστηκαν

Υπάρχει η πολιτική σκευωρία και το σκάνδαλο του φαρμάκου. Και το σκανδαλώδες είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με το στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας και δεν αντιμετώπισε το σκάνδαλο του φαρμάκου. Με συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές και θα τα επαναλάβουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Αποκαλύφθηκε μέσα στην Προανακριτική ότι υπήρχε σκευωρία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών τους αντιπάλων. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος των στελεχών μας. Από την άλλη πλευρά δεν διερευνήθηκε ποτέ το σκάνδαλο του φαρμάκου. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ τον τελευταίο χρόνο δεν προσπάθησαν να τεκμηριώσουν τη διεκδίκηση, να βρουν πόρους ως αποζημίωση για αυτό το σκάνδαλο, όπως πέτυχε η Αμερική. Τα έχω πει επίσημα και θεσμικά μέσα στη Βουλή από το 2018.

Η φαρμακευτική δαπάνη που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ήταν μέρος του προβλήματος της κρίσης. Αλλά, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε απαλλάξει τον κ. Καραμανλή από τις ευθύνες του.

Εμείς είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση

Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις. Έχουμε αξιοπιστία στα επιχειρήματά μας. Κρατάμε τις αποστάσεις που χρειάζεται κάθε φορά. Στη μία περίπτωση έχουμε μία κυβέρνηση, τη Δεξιά, τον πολιτικό και ιδεολογικό μας αντίπαλο. Κάνουμε σκληρή αλλα τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Και η πραγματικότητα είναι ότι εμείς κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση αυτή την ώρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι γονατισμένη, είναι απαξιωμένη και δεν έχει το πολιτικό και ηθικό ανάστημα για να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο. Και αυτό βολεύει τον κ. Μητσοτάκη, κρατώντας τον κ. Τσίπρα εκτός κάδρου των πολιτικών ευθυνών.

Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι υιοθετούν τις προτάσεις μας. Είναι όμως κατανοητό ότι εμείς έχουμε προτάσεις. Από την αρχή της πανδημίας η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να τα δώσουμε όλα, λες και υπάρχει κάποιο λεφτόδεντρο. Στη συνέχεια προσπάθησαν να αντιγράψουν ακόμα και τον τίτλο του προγράμματός μας, το «Όρθια Κοινωνία, Ζωντανή Οικονομία». Στη συνέχεια κάπου χάθηκαν με τα προβλήματα τους, ψάχνουν ταυτότητα να βρουν τι είναι.

Δεν μας αφορούν τα δικά τους προβλήματα. Εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό και από τους δύο. Είμαστε η Προοδευτική Παράταξη, η συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε το αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και απέναντι στις συντηρητικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ και τον άκρατο λαϊκισμό του.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Fm και το δημοσιογράφο Νίκο Ανδρίτσο

Οι σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι πραγματικά σοκαριστικές και επειδή η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει περάσει πολλά -ειδικά την τελευταία δεκαετία- είναι σημαντικό να αναδεικνύονται ειδήσεις και ρεπορτάζ που ρίχνουν πραγματικό φως σε σκοτεινές στιγμές που σημάδεψαν την πατρίδα μας. Τα γεγονότα που ζήσαμε στην τραγωδία στο Μάτι είναι πράγματι μια μαύρη στιγμή για τη χώρα μας. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που όλοι κουβαλάμε μέσα μας και ακόμη δεν έχουμε αναλύσει και βρει τις αιτίες της τραγωδίας αυτής, οι οποίες πρέπει να φωτιστούν άπλετα, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μάθουν ποιος/οι πραγματικά ευθύνονται για τις 102 ζωές που θρηνήσαμε και ζητούν δικαίωση.

Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει όμως με σαφήνεια να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δικαιούται κανένας να επεμβαίνει στην δουλειά των εμπειρογνωμόνων και στην δουλειά της δικαιοσύνης είτε είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση.

Η ανευθυνότητα που επέδειξε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που θα τουςακολουθεί για πάντα. Θυμόμαστε όλοι την θλιβερή εκείνη εικόνα του κ. Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, και τον μετέπειτα τρόπο, την απίστευτη ανευθυνότητα με την οποία κινήθηκε η τότε κυβέρνησήτου. Θυμόμαστε όλοι ότι εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόταν καμία κριτική, είτε από δημοσιογράφους, είτε από την αντιπολίτευση και λειτουργούσε με υπεροψία και αλαζονεία. Επίσης όλοι θυμόμαστε, δυστυχώς, τι ειπώθηκε από μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο και πως αντιμετώπιζαν τη δικαιοσύνη και τις προκύπτουσες ευθύνες τους. Σε κάθε περίπτωση, επειδή εδώ μιλάμε για μια απόπειρα ωμής παρέμβασης σε μια έρευνα που θα φωτίσει μια σκοτεινή στιγμή της νεοελληνικής μας ιστορίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε και ευελπιστούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη εις βάθος και απόδοση ευθυνών κυρίως για τις 102 ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα και με βάρβαρο τρόπο. Χρειάζεται άμεσα η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τη δουλειά της και φυσικά να δούμε αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Είναι προφανές πως στην τραγωδία στο Μάτι κυριάρχησε η ανευθυνότητα και η παντελής έλλειψη προετοιμασίας από τους αρμόδιους και η εγκληματική ασχετοσύνη διοίκησης και διαχείρισης κρίσης από το πολιτικό προσωπικό.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ευρωπαϊκή ένωση μας έχει συνηθίσει, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια σε καθυστερήσεις και αναβολές, και όλο αυτό συνήθως καταλήγει σε ένα κακό αποτέλεσμα, σε μια κακή συμφωνία, η οποία θα επιβαρύνει τους πολίτες της Ένωσης στο τέλος. Εάν, δυστυχώς, ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται συθέμελα και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Δεν θα αντέξει η ευρωπαϊκή ένωση αν έχουμε νέες καθυστερήσεις και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά αυτοί οι οποίοι φέρνουν τα εμπόδια οι οποίοι είναι υπεύθυνοι απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες και απέναντι στην Ιστορία. Είναι αυτονόητο πως εμείς επιθυμούμε να υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία άμεσα. Επιβάλλεται μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που την συνοδεύει και γι΄ αυτό δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστεί η ΕΕ διχασμένη και αδύναμη. Είναι χρέος των ηγετών της ΕΕ (και έχουμε ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για αυτό) να πάρουν γενναίες αποφάσεις προς όφελος του συνόλου των πολιτών της Ένωσης.

Πρέπει όμως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και μια σειρά των λεγομένων «φειδωλών» χωρών, να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος που και οικονομικά στέρησαν πολιτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδυνάμωσαν τα άκρα (ακροδεξιά, λαϊκιστές) και τις ανισότητες από την λάθος στάση τους. Αν δεν δώσουν τώρα χρήματα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ένωσης μια σειρά χωρών που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, πότε θα το κάνουν; Τώρα το έχουμε ανάγκη που είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια κατάσταση πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στα χρονικά ένα παγκόσμιο lockdown σαν αυτό που ζήσαμε πριν λίγους μήνες και αυτό από μόνο του πρέπει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά κάποιον που πιστεύουν πως διαρκώς η οικονομία είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.