ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Οκτωβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Στην συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα είπατε ότι δεν σας αρκεί το 8%. Ποια είναι η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσετε, για να πετύχετε τον στόχο σας;

Θέλουμε να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Διανύσαμε έναν δύσκολο και ανηφορικό δρόμο τη τελευταία δεκαετία και αντέξαμε. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Η δήθεν μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΝΔ ξέφτισε. Η κοινωνία έζησε το ΣΥΡΙΖΑ και ζει και τη ΝΔ. Αναστοχάζεται. Θυμάται πότε έζησε καλύτερα και αναγνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τον Έλληνα και την Ελληνίδα ψηλότερα. Τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια νέα Αλλαγή, προοδευτική που μόνο εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε να καθοδηγήσουμε. Ξέρουμε από πού ερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Είμαστε η προοδευτική δύναμη που αποτελεί ουσιαστικό ανάχωμα στη Συντήρηση. Η παράταξη που κάνει πραγματική αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική και καταθέτοντας προτάσεις. Ανοίγουμε τις οργανώσεις και τους τομείς πολιτικής στα νέα μυαλά , στη νέα γενιά. Συνδεόμαστε ξανά με τους κοινωνικούς χώρους, τα συνδικάτα, τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όλους τους αγωνιστές της καθημερινότητας που κρατούν την κοινωνία όρθια. Με προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση, ρίχνουμε καθημερινά φως στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στο πλευρό όσων συμπολιτών μας ασφυκτιούν, ενώνουμε φωνές, όνειρα και αγώνες στον εναλλακτικό δρόμο της Νέας Αλλαγής.

Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία θεωρείτε πως η κυβέρνηση απέτυχε τους προηγούμενους μήνες;

Η Κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο σε όλους τους τομείς, με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας. Τα λάθη της είναι πια ορατά με σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες. Γι’ αυτό και η δυσφορία παίρνει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά. Στη δεύτερη φάση της πανδημίας τους ξέφυγε ο έλεγχος. Από την καραντίνα στον εφησυχασμό και στη χαλαρότητα. Κανένας σχεδιασμός για τον άνοιγμα της οικονομίας και των συνόρων. Ελλιπή και επιπόλαια μέτρα στον τουρισμό. Αποσπασματικά και καθυστερημένα στην οικονομία, σε βάρος μικρομεσαίων και εργαζομένων. Επέβαλαν ουσιαστικά τον συνωστισμό στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άφησαν στην τύχη τους τα γηροκομεία και τις δομές κοινωνικής φροντίδας και μεταναστών. Το κράτος επανιδρύεται με γαλάζιους μετακλητούς. Εύβοια, Θεσσαλία, Ιόνια νησιά στενάζουν από τις καταστροφές, η Κυβέρνηση τους άφησε μόνους. Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο: μετά το «μισή δουλειά-μισός μισθός» περάσαμε στο «δεν πληρώνω υπερωρίες». Η Τουρκία, απουσία κυρώσεων, συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις. Νέα πρόκληση τώρα σε βάρος της Κύπρου με την Αμμόχωστο. Αλήθεια εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένος ο κ. Μητσοτάκης μετά από αυτές τις εξελίξεις; Το «αλάθητο» του κ. Μητσοτάκη κλονίζεται πλέον σε όλους τους τομείς.

Στο πρόγραμμα ανάκαμψης που παρουσιάσατε, δώσατε ιδιαίτερη σημασία στις επενδύσεις, σε βάθος τετραετίας. Πώς αποτιμάτε την επιλογή της Microsoft να επενδύσει στην Ελλάδα;

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ, 100 δισ. παραγωγικών επενδύσεων σε ορίζοντα τετραετίας. Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν 50.000 νέες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, και θα γίνουν πόλοι εργασίας, δημιουργίας, ανάπτυξης και νέου πλούτου σε κάθε περιφέρεια. Παρουσιάσαμε το νέο παραγωγικό μοντέλο που προτείνουμε στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διατεθεί περίπου το 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε επενδύσεις, με ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, χωρίς να χαθεί κανένα ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος, στις έξυπνες υποδομές, στο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε εμβληματικές επενδύσεις για να αξιοποιήσουμε το πλούσιο ταλέντο και τις γνώσεις των νέων μας. Και γιατί όχι, να δημιουργήσουμε τις δικές μας επιχειρήσεις με τεχνολογίες αιχμής που θα εξάγουν τεχνογνωσία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Προφανώς, κάθε μεγάλη επένδυση -και ιδιαίτερα στη νέα ψηφιακή οικονομία- είναι καλοδεχούμενη, εφόσον έχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα, από τις εγκαταστάσεις μέχρι τις θέσεις εργασίας και τα φορολογικά έσοδα.

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία, η διάσωση της οικονομίας ή η δημόσια υγεία; Είστε υπέρ ενός νέου λοκντάουν στην Αττική, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από τους επιστήμονες;

Δεν πρόκειται για δίλημμα. Και όσοι το παρουσιάζουν έτσι, προσπαθούν να κρυφτούν από τις ευθύνες τους. Μια νέα καραντίνα θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία. Η Κυβέρνηση είχε αρκετούς μήνες να σχεδιάσει το άνοιγμα της οικονομίας μέσα σε δύσκολες, αλλά γενικώς προβλέψιμες συνθήκες. Είχε και έχει την ευθύνη να μας κρατήσει ασφαλείς. Έχει ευθύνη για τις αποφάσεις που καθορίζουν την καθημερινότητά μας, τα ωράρια, τους κανόνες ασφάλειας, τη λειτουργία των νοσοκομείων, τη μετακίνηση των πολιτών, τα τεστ, την προστασία των ευπαθών ομάδων. Ας ακούσει επιτέλους τις προτάσεις μας, πριν να είναι αργά και οδηγηθούμε σε έσχατες λύσεις που θα προσθέσουν ασήκωτα βάρη στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των πολιτικών άκρων, μετά την απόφαση για την Χρυσή Αυγή; Φοβάστε τυχόν επανάληψη των πλατειών του 2011, αυτή τη φορά με την μορφή των αρνητών της μάσκας;

Η ελληνική Δικαιοσύνη πήρε μια ιστορική απόφαση. Δικαίωσε τα θύματα και τη Δημοκρατία. Θωράκισε το κύρος της Δικαιοσύνης και επιβεβαίωσε ότι σε αυτόν τον τόπο δε χωρά ο φασισμός. Η Χρυσή Αυγή είναι και με δικαστική απόφαση πια, εγκληματική οργάνωση και τα μέλη της μια συμμορία που ήθελε να ανατρέψει τη Δημοκρατία με όπλα τη βία και το μίσος. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο, ότι μπορούμε να τελειώνουμε με τους νεοναζί, όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Πρώτοι εμείς ως ΠΑΣΟΚ τότε, επισημάναμε ότι πρόκειται για εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Πολλοί δεν άκουγαν. Γι’ αυτό και τώρα επιμένουμε ότι ο αγώνας δεν τελειώνει στην αίθουσα του δικαστηρίου ή έξω από το Εφετείο. Συνεχίζεται στο δημόσιο διάλογο, στη Βουλή, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας, στα τηλεοπτικά πάνελ, στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, όπου δηλαδή μπορεί να εισχωρήσει ξανά ο μισαλλόδοξος εξτρεμιστικός λόγος. Γι’ αυτό είναι καθήκον της Πολιτείας, των ΜΜΕ και των κομμάτων να συζητούν και να διαβουλεύονται διαρκώς με την κοινωνία. Για να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ή επικίνδυνες θεωρίες συνομωσίας που τροφοδοτούν τον διχασμό και τη βία. Πιστεύω βαθιά στην δύναμη της πειθούς και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτήν κόντρα σε κάθε απόπειρα αυταρχισμού και παραπληροφόρησης. Όσο για τις αποκαλύψεις Κοντονή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογη και το στίγμα ότι επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να μην στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα, θα τους ακολουθεί για πάντα.

Τώρα που βρίσκεστε και οι δύο πάνω από έναν χρόνο στην αντιπολίτευση, διεκδικώντας το ίδιο ακροατήριο, ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι η προοδευτική διέξοδος απέναντι στη συντήρηση. Το αφήγημα του κ.Τσίπρα κατέρρευσε όταν δοκιμάστηκε στην πράξη, με την κυβερνητική του πολιτική. Όπου συνεργάστηκε με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και στελέχη της καραμανλικής δεξιάς και επένδυσαν στο μίσος και στο λαϊκισμό, στη χειραγώγηση των θεσμών και εξευτέλισαν αρχές και αξίες της αριστεράς. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίποτα δεν δείχνει ότι άλλαξαν. Είναι πια ακίνδυνος αντίπαλος για τη ΝΔ. Η Παράταξή μας είναι ο προοδευτικός πόλος. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική αντιπολίτευση, που δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια συνέπειας και υπευθυνότητας. Κάθε μας κριτική, συνοδεύεται από προτάσεις. Κάθε μας πρόταση εμπεριέχει τις αξίες και το έργο του ΠΑΣΟΚ, όπως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η κοινωνία εισπράττει ότι το κίνημα μας μπορεί να γίνει το στήριγμά της. Το βλέπω καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, στις περιοδείες που κάνω και στις τηλεδιασκέψεις. Μας ακούν με εμπιστοσύνη και ελπίδα. Οι προτάσεις μας απαντούν στις ανάγκες τους για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΕΙ ΧΗΜΙΚΑ

Για τα επεισόδια έξω από υπουργείο παιδείας

Η ανακοίνωση που έβγαλε το υπουργείο παιδείας δεν αρμόζει στο αντίστοιχο υπουργείο παρά μόνο στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.

Αυτή η κυβέρνηση ειδικά στο κομμάτι της παιδείας έχει αποτύχει πλήρως.

Έχει αποδείξει εδώ και καιρό ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να ανοίξει διάλογο ούτε με τους μαθητές, ούτε με την εκπαιδευτική κοινότητα, για να βρεθεί μία ουσιαστική λύση για τη δημόσια εκπαίδευση.

Το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης βαραίνει τα παιδιά, τα οποία ανήκουν σε οικονομικές τάξεις που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη στη δημόσια εκπαίδευση και πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο.

Για το αδιέξοδο αυτό την αποκλειστική ευθύνη την έχει εξολοκλήρου αυτή η κυβέρνηση.

Έξι μήνες είχαν μία και μοναδική δουλειά. Να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο σωστά και λειτουργικά και κυρίως με σωστές υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Αντιθέτως, υποτίθεται, ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες σχεδίαζαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλο το χρόνο και τελικά άνοιξαν και με εντελώς ανοργάνωτες τάξεις και συνθήκες μπάχαλου και μια εβδομάδα μετά από την προβλεπόμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με τέτοιες συνθήκες ούτε οι μαθητές προστατεύονται από τον covid και έχει παράλληλα δημιουργηθεί και μια αλληλουχία προβλημάτων με κλιμακούμενη ένταση, πράγμα που εμείς εκτιμούμε ότι γίνεται σκόπιμα και επίτηδες και με στρατηγική.

Συμφέρει τη ΝΔ να υπάρχει ένταση και να δημιουργείτε φασαρία και συνεχής αναφορά σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ, για να αλλάζει την ατζέντα από τα πραγματικά ζητήματα της καθημερινότητας η οποία καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των υπουργών της και του έργου τους.

Την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν καταλήψεις γιατί αναγκάζονται να στοιβάζονται 25 μαθητές σε κάθε τάξη και αυτό είναι υγειονομικά ανεπίτρεπτο. Αλώστε οι ίδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες το υποστήριζαν αυτό ένα μήνα πριν, για να κατανοήσουμε όλοι μας το μπάχαλο που επικρατεί στο σχεδιασμό τους.

Για τα γεγονότα στο εφετείο

Καμία εικόνα δε μπορεί να αμαυρώσει το μεγαλείο της θετικής αντίδρασης και της ανακούφισης την οποία ένιωσαν όλοι οι Έλληνες με την ανακοίνωση της απόφασης της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε γιατί τις τελευταίες 48 ώρες ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα. Ξαφνικά σαν να άλλαξε η ατζέντα τεχνηέντως.

Η μάχη ενάντια στο φασισμό δεν ξεκίνησε το 2011-2012 με την γιγάντωση της ΧΑ, ούτε τελείωσε με την προχτεσινή απόφαση.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.