ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΜΠΟΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Περάσαμε το πρώτο κύμα της δοκιμασίας με τον κορωνοϊό. Γλυτώσαμε το μεγάλο κακό.

Σταθήκαμε πειθαρχημένοι στα δύσκολα για να προστατέψουμε την υγεία μας, τη δημόσια υγεία.

Ενάμιση μήνα τώρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποδεικνύουμε καθημερινά ότι όταν είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Ξέρουμε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους, το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών, στηρίξαμε ανεπιφύλακτα το «μένουμε σπίτι».

Ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Από τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα των επιστημόνων, τους μαχητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέχρι τους εργαζόμενους στα super market,στα φαρμακεία, τους αστυνομικούς, τα στελέχη της πολιτικής προστασίας, των ενόπλων δυνάμεων, τους διανομείς, τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές και την καθαριότητα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Τώρα, έρχεται η ώρα να ξαναπιάσουμε σιγά σιγά το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε τώρα όμως πρέπει να συμβιώσουμε με τον κορωνοϊό.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά Κυβερνητικό σχέδιο.

Η εφαρμογή του με βήματα, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά κυρίως από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Εκεί είναι το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος.

Να μην καταργήσει στην πράξη , η γραφειοκρατία της Κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή.

Δεν θα σταθώ στο γιατί θεωρούσαν πριν από λίγους μήνες ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα ή γιατί μας έλεγαν ότι δεν χρειάζονται μάσκες -ίσως έκαναν και κακό-, αλλά τώρα επιβάλλονται. Καταλαβαίνω ότι στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας προχωράμε λίγο με το βλέποντας και κάνοντας και τίποτα δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων. Να το δεχτώ αυτό.

Όμως, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής, χωρίς περισσότερα τεστ και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας, για τα οποία έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες συγκεκριμένη πρόταση που έγινε αποδεκτή αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, η άρση των μέτρων γίνεται επικίνδυνη άσκηση και είναι αδιανόητο να αλλάξουμε στην πράξη τώρα στρατηγική. Και να υιοθετήσουμε λογικές τύπου Τζόνσον περί «ανοσίας της αγέλης».

Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων.

Τουλάχιστον φροντίστε να δοθούν χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να παρέχουν σε επάρκεια μάσκες, απολυμαντικά, γάντια. Για να μην γίνουν πειραματισμοί με τα παιδιά.

Όσο αφορά τις μάσκες, από τη στιγμή που γίνονται υποχρεωτικές, πρέπει να υπάρξει αυστηρή διατίμηση για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια και να παρέχονται δωρεάν σε δημόσιες υπηρεσίες , στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα super market.

Το βάρος είναι μεγάλο για μια τετραμελή οικογένεια εργαζόμενου και είναι υποχρέωση της πολιτείας να συμβάλει.

Τίποτα δεν θα είναι όπως χθες στην οικονομία και στην απασχόληση.

Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα. Ζητάτε σήμερα τα ρέστα για την ύφεση και την ανεργία στη χώρα και δεν ξεκινάμε καλά. 35 δισ. έλλειμμα παραδώσατε, ζητήστε καλύτερα μια συγνώμη. Γιατί η εμπιστοσύνη χτίζεται στην ειλικρίνεια.

Η καμπάνα κτύπησε ήδη στη χώρα μας.

42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις τον Μάρτιο. Στο μισό μήνα κρίσης. Ο Τουρισμός, οι μικρομεσαίοι, οι Αγρότες είναι σε κίνδυνο.

Στόχος μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία.

Αν καταρρεύσει τώρα η παραγωγική βάση της χώρας το κόστος της κρίσης θα είναι πολλαπλάσιο και η ανόρθωση πολύ πιο δύσκολη.

Δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε ερείπια. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας θέση και για αυτό αγωνιζόμαστε με υπευθυνότητα και με προτάσεις . Είπατε μόνος σας ότι τώρα δανειζόμαστε με την βοήθεια της ΕΚΤ. Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα. Και το μέρος αυτό από το μαξιλάρι που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών. Αν δεν το κάνουμε τώρα ο κίνδυνος των μνημονίων θα είναι μπροστά.

Χρειάζεται να παρέμβουμε τώρα με ενδιάμεσο πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την άμυνα μας και να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση με ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας.

Εμείς μιλάμε για Πρόγραμμα ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τις επιλογές της Κυβέρνησης που διαμορφώνουν μια δυσμενή πραγματικότητα.

Πρώτον

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για το τώρα και το μετά.

Προχωρούν σε αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, με αόριστες κατά περίπτωση εξαγγελίες. Τώρα μιλούν για πακέτο μέτρων 24 δις ευρώ. Αθροίζοντας μέτρα, αναβολές πληρωμών, δάνεια που θα επιστραφούν και εγγυήσεις. Μέτρα που εξυπηρετούν συνήθως τους λίγους και ισχυρούς. Θα επανέλθω σε αυτό.

Κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας. Η μονοπώληση της ενημέρωσης και το λιβάνισμα της Κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα.

Ο Πρωθυπουργός είναι δέσμιος της επικοινωνίας και της πελατειακής λογικής.

Στήνεται κομματικό κράτος της δεξιάς με την καθοδήγησή του. Αν δεν είναι έτσι ας μας απαντήσει.

Η αδιαφάνεια καλά κρατεί.

Το σκάνδαλο με τα voucher έχει πρώτο υπεύθυνο τον κ.Μητσοτάκη.

Παντού αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες και πλυντήριο τις ΠΝΠ.

Προγράμματα διαφήμισης συνολικά 20 εκ. ευρώ, ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες.

Προβλήματα έχουν ανακύψει και στις διαδικασίες προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Επιπλέον ανακύπτουν θέματα Δημοκρατίας.

Οι θεσμοί επιβάλλεται να βγουν από την καραντίνα.

Η κανονική λειτουργία της Βουλής, ο κοινωνικός διάλογος, η πολυφωνία στην ενημέρωση είναι αναγκαία συστατικά της Δημοκρατίας μας και προϋπόθεση αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Είναι αδιανόητο να έρχονται σημαντικά νομοσχέδια, χωρίς να συζητηθούν διεξοδικά και να εκφραστούν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Δεν χωρούν διαδικασίες fast track στο Κοινοβούλιο.

Δεύτερο

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αφήνονται στο περιθώριο.

Στον τομέα της εργασίας ,δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχέδιο.

Η ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό.

Το Υπουργείο Εργασίας εκτεθειμένο ήδη από την τηλεκατάρτιση μαϊμού, αδυνατεί να σχεδιάσει μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο μαζικής ανεργίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, κάτω από την πίεση μας και την απήχηση της πρότασής μας, διαρρέει τώρα σχέδιο για «επιδότηση εργασίας». Σχέδιο που συνδέεται όμως με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, με δυσμενείς αλλαγές στους όρους και τις συμβάσεις των εργαζομένων. Καταλαβαίνετε.

Τρίτο

Οι Τράπεζες συνεχίζουν το βιολί τους.

Εφαρμόζουν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια που στερούν κυρίως μικρομεσαίους που έχουν ανάγκη τη ρευστότητα και τα δάνεια. Το χρήμα διοχετεύεται πάλι στους έχοντες.

Επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης με αυτές τις κατανομές κονδυλίων και τα τραπεζικά κριτήρια δεν πρόκειται να γίνει. Μένει ακάλυπτη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Ανοίγει η Κυβέρνηση τα τμήματα των δικαστηρίων που έχουν σχέση με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Μόνοι κερδισμένοι οι Τράπεζες για άλλη μια φορά.

Μένουν απροστάτευτοι οι πολίτες στις υπερβολικές χρεώσεις των Τραπεζών, την ώρα μάλιστα που διευρύνονται οι αυτόματες συναλλαγές.

Τέταρτο

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπαίζονται, αφήνονται στην τύχη τους.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μαζί με τους αυτοαπασχολουμένους είναι πάνω από 700.000 και οι 250.000 που είναι παράλληλα και εργοδότες απασχολούν 1.600.000 εργαζομένους.

Είναι η ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας.

Στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για αυτή την κατηγορία φέρεται να έχουν εξασφαλιστεί δάνεια επανεκκίνησης 500 εκ ευρώ ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα 7 δις ευρώ. Η κατανομή δεν είναι απλά ετεροβαρής είναι προκλητικά άδικη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τους οδηγεί στην εξαφάνιση και αυτή είναι μια απόφαση συνειδητή που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Δεν έχετε το δικαίωμα κύριε Μητσοτάκη ούτε φυσικά και τη λαϊκή εντολή να οδηγήσετε στη δραματική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι το lock down έπληξε τη μικρομεσαία επιχείρηση όσο κανένα άλλο κλάδο της οικονομίας και εσείς στερείτε από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες το δικαίωμα στην επανεκκίνηση.

Πέμπτο

Τους αγρότες να εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Στα Κυβερνητικά μέτρα οι αγρότες παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Και μάλιστα την ώρα που οι κτηνοτρόφοι έβλεπαν τις τιμές των αμνοεριφίων να καταρρέουν, οι καταναλωτές τα αγόραζαν τρεις φορές επάνω. Κανένας έλεγχος για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Και στη νέα φάση που περνάμε, ο πόλεμος έχει δύο μέτωπα, το υγειονομικό και την οικονομία. Γι αυτό και καταθέτω σήμερα ορισμένες από τις προτάσεις του Ενδιάμεσου Προγράμματος μας. Προτάσεις άμεσης εφαρμογής, συγκεκριμένες , στοχευμένες και ρεαλιστικές.

Στο Υγειονομικό μέτωπο στήριξη του ΕΣΥ.

Μου αρέσει αυτό, όλοι σφάζονται στην ποδιά του ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ αποδείχθηκε το μεγάλο μας όπλο απέναντι στην πανδημία. Και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει την σφραγίδα του σε αυτό. Ότι και αν λέτε δεν θα ξαναγράψετε την ιστορία. Τελεία και παύλα.

Άμεσα χρειαζόμαστε περισσότερα ΤΕΣΤ για να ξέρουμε που βαδίζουμε, για υγειονομική ασφάλεια. Υπάρχει εξ αρχής έλλειμμα και πρέπει τώρα να καλυφθεί.

Λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια.

Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια και επαναφορά τους σε πλήρη λειτουργία.

Οργάνωση κέντρων COVID εκτός Νοσοκομείων και ενίσχυση στο Βοήθεια στο σπίτι.

Να γίνει ορθολογική διαχείριση των δωρεών , με χαρά άκουσα ότι θα μας ενημερώσει ο Υπουργός Υγείας, από Ανεξάρτητη αρχή με λογοδοσία στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Να γίνει ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές.

Να ληφθούν μέτρα για τα νησιά το καλοκαίρι. Με νέες προσλήψεις όπου χρειάζονται.

Και βέβαια επί τέλους ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αυτά είναι επείγοντα μέτρα άμεσης ανάγκης.

Φυσικά η ανάγκη αναγέννησης του ΕΣΥ προβάλλει σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Στο δεύτερο μέτωπο της οικονομίας καταθέτω 6 συγκεκριμένες προτάσεις.

1, Πρόγραμμα επιδότησης Εργασίας.

Προτείναμε ένα επεξεργασμένο, τολμηρό κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, με όρο την απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα αυτό και τη μη δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων και των όρων εργασίας. Αντίθετα εσείς εκ των προτέρων καθιερώνετε τη μετατροπή των συμβάσεων και εξασφαλίζεται τη μετάβαση.

Μέτρο κοστολογημένο, ύψους 2 δις που μπορούν να καλυφθούν από το SURE (1,5 δις) και το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο(600 εκ).

……………………………. . …………………………….

2, Στήριξη των ανέργων.

Κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας για 6 μήνες.

Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας

……………………………. . …………………………….

3, Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας αλλά και το γεγονός ότι πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορεί να ζητείται η προκαταβολή του φόρου με βάση τα εισοδήματα του 2019, όταν για εφέτος θα είναι δραματικά μειωμένα. Η κυβερνητική επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αρκεί.

Ειδικά για εφέτος η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, πρέπει να είναι μηδενική και για τις υπόλοιπες 50%. Ο φόρος που αντιστοιχεί στα τυχόν πραγματικά έσοδα, θα πληρωθεί μετά την εκκαθάριση σε δόσεις. Παράλληλα μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 24% στο 20% εντός του 2020. Και βιώσιμη λύση στο θέμα των επιταγών, με την ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη της, με χορήγηση από τις Τράπεζες δανείου ισόποσου με όσα χρειάζεται για να πληρώσει.

……………………………. . …………………………….

4. Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τα funds να πετούν έξω από τα σπίτια τους οικογένειες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Είναι απάνθρωπο. Άκουσα τις προτάσεις σας έρχεστε να κάνετε μια τρύπα στο νερό.

Η κατάσταση και λόγω της κρίσης θα γίνεται συνεχώς δυσχερέστερη.

Και νέα προβλήματα θα ανακύψουν.

Έχουμε καταθέσει τροπολογία για παράταση της προστασίας και σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την αναζήτηση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης ώστε να μην κρύβονται κακοπληρωτές πίσω από όσους έχουν ανάγκη.

Επιτέλους κάντε την αποδεκτή. Τι περιμένετε;

Θέλω ακόμα να επισημάνω ότι η κρίση της πανδημίας προκαλεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων. Από το 2016 καταθέσαμε δημόσια την πρόταση μας για τη δημιουργία bad bank . Τότε, έπεσαν να με φάνε. Με είπαν λαϊκίστρια.

Σήμερα η θέση μας για τη bad bank υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους, πρόσφατα και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

……………………………. . …………………………….

5. Ειδικά Προγράμματα για τους Αγρότες.

Η ανόρθωση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα ή αν θέλετε από τον αγροτοδιατροφικό τομέα για συμπεριλάβω και τη μεταποίηση.

Προτείνουμε άμεσα:

-Προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων μέσα στον Μάιο.

-Ειδική εισοδηματική στήριξη κτηνοτρόφων και αλιέων με ενεργοποίηση του μηχανισμού deminimis.

-Επιδότηση του μισθού και του εργόσημου, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης.

……………………………. . …………………………….

6, Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τουρισμού.

Η κρίση της πανδημίας πλήττει ιδιαίτερα τον Τουρισμό. Με επιπτώσεις στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Χρειάζεται ένα ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ με αξιοποίηση του διεθνούς brand της Ελλάδας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του.
Στο Ειδικό Σχέδιο προτείνουμε να περιληφθούν :

Μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων όπως:
Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και αναστολή πληρωμής οφειλών.
Μείωση ΦΠΑ για δυο χρόνια στην εστίαση και στη διαμονή στο 6% και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στο 13%.
Κατάργηση για δυο χρόνια του τέλους διανυκτέρευσης και του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Τόνωση της ρευστότητας για την επανεκκίνηση με κρατικές εγγυήσεις για δάνεια.
Στοχευμένη καμπάνια προβολής σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους φορείς του χώρου.
Μεγάλο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση οικογενειών.

Η Ελλάδα ασφαλής χώρα. Πρωτόκολλο της Ε.Ε. για «πιστοποιητικά» και ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις. Αλλιώς δεν θα ξεπαγώσει ο τουρισμός για φέτος.

Με δεδομένο δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του μισού εκατομμυρίου των εποχικά απασχολούμενων κυρίως στον τουρισμό και τον επισιτισμό δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει το 2020 τις προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας, πρέπει να υπάρξουν δυο αλλαγές. Πιο ελαστικές προϋποθέσεις και επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης από το Ταμείο Ανεργίας.

……………………………. . …………………………….

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έχω μιλήσει επανειλημμένα για Αλλαγή πορείας.

Αλλαγή πορείας που χρειάζεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με αυτή την Ευρώπη δεν πάμε μπροστά.

Κρίνεται πια το μέλλον της Ένωσης.

Είναι ώρα για μια νέα Ευρωπαϊκή συνθήκη. Στόχος να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Στην Ευρώπη δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Χρειάζεται Νέο χρήμα. Καινοτόμα εργαλεία, μη συμβατικές λύσεις. Πρόγραμμα 1,5 τρις ευρώ για όλη την Ευρώπη, ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.

Μεταβιβάσεις και όχι δάνεια στα κράτη, χωρίς νέα μνημόνια.

Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια.

κ. Μητσοτάκη, βγείτε μπροστά, όχι πίσω από τις πλάτες του Μακρόν και του Σάντσεθ. Δώστε τη μάχη.

Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε αυτή την προοπτική μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εμείς δίνουμε καθημερινά την μάχη. Μια μάχη που δεν είναι εύκολή. Κάνετε και εσείς βήματα στο λαϊκό κόμμα έχετε ευθύνη

Επίλογος

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας.

Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε έναν δικό μας δρόμο. Της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα. Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο.

Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA .

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες αλλαγές που δημιούργησε η κρίση.

Το πως θα προσδιοριστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά.

Βιώνουμε ένα βίαιο τεχνολογικό μετασχηματισμό, που έχει οφέλη αλλά έχει και κόστη. Μεγαλώνει τις ανισότητες ακόμη και μέσα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Για τους συντηρητικούς , η απάντηση φαίνεται να είναι η ίδια. Επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας με λατρεία της αγοράς.

Οι λαϊκιστές, σε αμηχανία και απόγνωση θα καλλιεργήσουν τον απομονωτισμό, τον εθνικισμό.

Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση, δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις . Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που φαίνεται όμως μέσα στις πολιτικές τους.

Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του κράτους, όλοι πια αναγνωρίζουν τη σημασία του να προστατεύσει τον πολίτη από τους κινδύνους, να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία. Δεν είναι πια το κράτος που δαιμονοποιείται για όλα τα δεινά, αλλά αυτό που καθοδηγεί τα βήματα των κοινωνιών στο τεντωμένο σχοινί ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Αβέβαιο, έλεγε ο Γεώργιος Γεννηματάς, είναι το μέλλον γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν. Και εμείς και προσβλέπουμε και προβλέπουμε και δουλεύουμε γι’ αυτό το μέλλον.

Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Να είστε βέβαιοι ότι η Παράταξη της Αλλαγής που έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες στηριζόμαστε και σήμερα θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή.

Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δήλωση Χρήστου Γκόκα Υπεύθυνου Τομέα Υποδομών και Μεταφορών Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής για την ερώτηση σχετικά με τις απολύσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για μεθοδεύσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που οδηγούν σε απολύσεις εργαζομένων, είναι πολύ σοβαρές και επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις μας για την έλλειψη προστασίας των θέσεων εργασίας γενικότερα.

Η ιταλικών, πλέον, συμφερόντων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εξαγοράστηκε το 2017 από την TRENITALIA, έναντι μόλις 45 εκατ. €, και με επιχορήγηση στη συνέχεια 50 εκατ. € ανά έτος για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών, συνεχίζει να απολαμβάνει την ευνοϊκότατη έως και σκανδαλώδη μεταχείριση και από τη σημερινή Κυβέρνηση, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών η χορήγηση με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, και πάλι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της σύμβασης για τις άγονες γραμμές (ΥΓΟΣ) και για τα επόμενα 15 έτη με 50 εκατ. € ανά έτος. Ενώ υπάρχουν και άλλες ευνοϊκές συμβάσεις.

Πέρα από την προνομιακή αυτή μεταχείριση η εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει μια σειρά μέτρων που ελήφθησαν και αφορούν πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις. Ενώ δεν ανέλαβε μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία να αυξήσει το μεταφορικό εμπορευματικό της έργο, όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, η ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεθοδεύει την αντεργατική πολιτική της με έμμεσες απολύσεις 125 εργαζομένων συνολικά, μη ανανεώνοντας συμβάσεις που λήγουν και μη επαναφέροντας εργαζομένους που λήγει η στρατιωτική τους θητεία, δηλαδή έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό.

Ως Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, με τους συναδέλφους Γιώργο Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου, καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στηρίζοντας τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, και ζητώντας από τον Υπουργό να απαντήσει για τις ενέργειές του, ώστε να αποτραπούν οι επικείμενες απολύσεις, και στην περίπτωση που αυτές πραγματοποιηθούν να απαντήσει αν θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΡΙΣΚΟ. ΕΝΑ CRASH TEST ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου, Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας, Κινήματος Αλλαγής

«Σεβόμαστε τις Εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την προσέγγισή της για τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Η εξειδίκευση και η εφαρμογή είναι ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Ακολουθείται η λογική της τμηματικής λειτουργίας, ξεκινώντας από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και καταλήγει στην ενδεχόμενη λειτουργία και των Δημοτικών Σχολείων. Το ρίσκο είναι δεδομένο καθώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ουσιαστικά, το προσεχές άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα δύσκολο crash test για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, παραμένουν τεράστια κενά και ασάφειες. Κατά την συνήθη τακτική του υπουργείου, κανένας διάλογος δεν έχει γίνει με την εκπαιδευτική κοινότητα, που είναι αυτή που καλείται να υλοποιήσει πρωτόγνωρα μέτρα σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

Τα μέτρα που θα ληφθούν πρωτίστως οφείλουν να εξασφαλίζουν την υγεία όλων μαθητών και εκπαιδευτικών. Η εξάντληση της προβλεπόμενης ύλης έπεται. Η εξειδίκευση των μέτρων είναι επιβεβλημένη:

*Να δοθεί πλήρης εξουσιοδότηση στα συλλογικά όργανα διοίκησης των σχολικών μονάδων για τις αναγκαίες αλλαγές:

στα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων,

στην λειτουργία των σχολείων,

στη διαχείριση του ωραρίου των εκπαιδευτικών

*Να ενισχυθεί οικονομικά και λειτουργικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε η καθαριότητα να υπάρχει για όλες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και να εξασφαλιστεί η διαρκής επάρκεια σε υγειονομικό και απολυμαντικό υλικό ώστε να υπάρχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

*Το «Ψηφιακό Σχολείο» ήρθε και θα μείνει. Αυτήν τη περίοδο, δεν μπορούν να καλυφθούν τα προβλήματα της έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού των Νέων Τεχνολογιών από το ΠΔΕ και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στα σχολεία, παρότι «οι Υπολογιστές και τα λαπ-τοπ είναι στο δρόμο». Ελπίζουμε να υπάρξει εξοπλιστικός και επιμορφωτικός σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Η απαιτούμενη διαφάνεια επιβάλλει πλήρη ενημέρωση για το ύψος και την πορεία των οικονομικών προσφορών και δωρεών για ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που έγιναν από ιδρύματα και πολίτες, κατά το πρότυπο του Υπουργείου Υγείας.

Απέναντι σε αυτή την υγειονομική απειλή, που αλλάζει τη ζωή των πολιτών και της κοινωνίας, δεν υπάρχουν περιθώρια για «στενές» πολιτικές και μικρόψυχες συμπεριφορές. Χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές, που να ξεκινούν από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, την τεκμηρίωση, τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Με μια σειρά από κυβερνητικές αστοχίες, κινδυνεύει να διαρραγεί ό,τι πολυτιμότερο κερδίσαμε το προηγούμενο διάστημα: την ομόνοια στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο.

1. Ούτε Πάσχα ούτε Πρωτομαγιά με οικονομική υποστήριξη:

  •  Με μεγάλες καθυστερήσεις πληρώνονται οι αναστολές υπαλλήλων – μεγάλο ποσοστό εργαζομένων ακόμη δεν έχουν λάβει το ποσό των €800
  •  Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα επιδόματα προς τους εργοδότες (τόσο των υποχρεωτικά κλεισμένων επιχειρήσεων όσο και των πληττόμενων ΚΑΔ)
  •  Καμιά πληρωμή δεν έχει γίνει μέσω My business support για τις ατομικές επιχειρήσεις.

2. Αδικαιολόγητες και αδιευκρίνιστες διακρίσεις στον προγραμματισμό του ανοίγματος των καταστημάτων

  •  Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι αδιανόητη η επιλογή συγκεκριμένων Κωδικών Δραστηριότητας, λόγου χάρη των αθλητικών και όχι των καταστημάτων που πωλούν παπούτσια
  •  Δεν έχουν εξηγηθεί τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία γίνεται ο διαχωρισμός: είναι η δραστηριότητα, το μέγεθος του καταστήματος ή τι άλλο;

3. Έλλειψη Πρόβλεψης για τον περισσότερο πληττόμενο κλάδο Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Διαμονής

  •  Δεν υπάρχουν οδηγίες για την υγιεινή και ασφάλεια
  •  Να ελαφρυνθούν τα λειτουργικά βάρη με τη μείωση των δημοτικών τελών για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Κάθε ώρα που περνά, βυθίζει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα σε τέλμα. Το λιγότερο που περιμένουμε από την κυβέρνηση, είναι η υλοποίηση όσων έχει υποσχεθεί.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναφερθήκατε και στην πρωτολογία σας στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία. Πράγματι. Όπως επίσης ότι έχει ενισχυθεί η εθνική αυτοπεποίθηση. Και ότι υπάρχει μία χαραμάδα αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό. Ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αναμφίβολα κάνατε το καθήκον σας. Δεν μηδενίζουμε το έργο που έχει γίνει, αλλά προφανώς υπάρχουν κενά, παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη. Και αναμφίβολα και εμείς από την μεριά μας συμβάλαμε σε αυτό το κλίμα με την υπεύθυνη στάση μας. Όμως, κ. Πρωθυπουργέ, αυτός ο σπόρος που φυτέψαμε όλο αυτό το διάστημα θέλει πότισμα για να φυτρώσει. Αλλοίμονο αν τώρα δεν προσέξουμε και δεν κάνουμε όλα όσα χρειάζονται και γι’ αυτό καταθέτουμε διαρκώς όλες αυτές τις προτάσεις. Η κρίση που θα ακολουθήσει θα συντρίψει την αισιοδοξία. Και θα επαναφέρει την οργή, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι κυνική αυτή η συζήτηση με τον τρόπο, που γίνεται για το θέμα της ύφεσης. Γιατί πίσω από κάθε μονάδα, λουκέτα, ανεργία, περικοπές, φτώχια απόγνωση. Οφείλουμε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν δεν τα καταφέρουμε, ανοίγουμε το δρόμο στο λαϊκισμό στην ακροδεξιά και σε νέο διχασμό.

Έχουμε υποχρέωση, στο βαθμό που μας αναλογεί, να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη στον τόπο. Η δίκαιη κατανομή των βαρών στα δύσκολα που μας περιμένουν δεν πρέπει να μείνει απλώς ένας λόγος κενός περιεχόμενου. Πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές επιλογές. Με ένα στόχο. Να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι αδύναμοι. Και η δική μας ευθύνη είναι ακριβώς, με τις προτάσεις μας να φροντίσουμε να μη συμβεί αυτό. Είμαστε, λοιπόν, προσηλωμένοι σε αυτό το στόχο. Θέλω να πω δύο λόγια για τους πόρους.

Σίγουρα δεν υπάρχει το λεφτόδεντρο. Υπάρχουν όμως, σημαντικές δυνατότητες σήμερα. Λόγω της κρίσης και όχι για κάποιον άλλο λόγο συμμετέχουμε στο QE. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει γρήγορα και στο έπακρο όλου τους πόρους από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα εργαλεία που μας δίνει. Και βεβαίως πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί για το 2020. Και τους πόρους του SURE, που δεν είναι λίγοι, πρέπει να τους αξιοποιήσουμε, στο επίπεδο της ένωσης να αυξηθούν οι πόροι στο επόμενο διάστημα γιατί είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα.

Έρχομαι στα επί μέρους ζητήματα:

Πλειστηριασμοί. Περίμενα ότι στην δευτερολογία θα αποδεχόσασταν αφού δίνετε αυτή την παράταση στο αποτυχημένο πρόγραμμα, που σας περιέγραψα πριν και με στοιχεία. Περίμενα ότι θα δεχόσασταν το πρόγραμμα μας για διακομματική επιτροπή. Αντί γι’ αυτό είπατε ότι θα παρουσιάσετε ένα πρόγραμμα που με ποιους το έχετε συζητήσει κ. Πρωθυπουργέ; Μόνο με τους τραπεζίτες. Επιμένω και το επαναφέρω το ζήτημα. Όλοι σε αυτή την αίθουσα συμφωνούμε. Βγείτε τώρα να πείτε ότι αποδεχόμαστε την πρόταση για διακομματική επιτροπή, το έχουμε μπροστά μας και όλοι μαζί να συζητήσουμε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και βέβαια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τις δεσμεύσεις. Θα μας ακολουθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και για τα παιδιά και για τα εγγόνια μας.

Εργασιακά. Εάν δεν ληφθεί τώρα μέριμνα οδηγούμαστε σε ριζική μετατροπή των όρων και συμβάσεων στην Ελλάδα. Θα μιλάμε για ένα κύμα, για εργασιακό μεσαίωνα με πολύ μειωμένες αποδοχές. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και μάλιστα με την υπογραφή σας να συμβεί.

Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν μερικές συμβάσεις που έχουν λήξει και σας ζητάμε εδώ και πολύ καιρό και εμείς και η ΓΣΕΕ να νομοθετήσετε για την παράτασή τους. Κάντε το. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις νέων συμβάσεων μέσα σε αυτή την κρίση. Σας φωνάζαμε να κηρύξετε υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση για τον επισιτισμό. Με πολύ κόπο κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία. Το ότι δεν το πράξατε όλο το προηγούμενο διάστημα σήμερα τους καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους μέσα στην κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Συντάξεις. Σας λέγαμε όλο αυτό το διάστημα ότι αφήσατε ακάλυπτους περίπου 120.000 συνταξιούχους που περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους και δεν έχουν κανένα έσοδο. Παραλάβατε 120.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέρατε τον περασμένο Φεβρουάριο, προ της κρίσης, να τον ανεβάσετε αυτό τον αριθμό στις 162.200, 22% αύξηση των εκκρεμών συντάξεων. Αυτό εσείς το χαρακτηρίζετε αποτελεσματική πολιτική; Εγώ το χαρακτηρίζω ανικανότητα.

Έρχομαι στο περίφημο επίδομα του Πάσχα. Σας έχουμε ζητήσει και με τροπολογία που καταθέσαμε να δοθεί στους αστυνομικούς και στα στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή και στους εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές. 17/3 εσείς κ. Πρωθυπουργέ σε διάγγελμά σας, είπατε ότι θα μεριμνήσετε για την στήριξη των αστυνομικών και των ένστολων γενικότερα και δεν μπορεί να μένει η ευγνωμοσύνη μονάχα στα λόγια. Μεριμνήσατε μόνο να κοπούν από το επίδομα. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Να είστε συνεπείς με αυτά που είπατε στο δικό σας διάγγελμά.

Άνθρωποι του πολιτισμού, το πρόβλημα. Είναι ολοφάνερο ότι δεν θα μπορούν να έχουν δουλειά για πάρα πολύ καιρό. Χρειάζεται ειδικό σχέδιο στήριξης του κλάδου και δεν έχουμε ακούσει σχεδόν τίποτα.

Δύο κουβέντες στο voucher. Επειδή προσπαθήσατε να ρίξετε τους προβολείς προς τα πίσω ότι άλλοι προ του κ. Τσίπρα έχουν την ευθύνη να σας πω ότι η κομπίνα αφορά το μητρώο με πλατφόρμες που φτιάξατε εσείς, η κυβέρνησή σας σε τρεις ημέρες. Εσείς έχετε την ευθύνη. Παρασκευή μεσημέρι βγήκε η προκήρυξη, Κυριακή απόγευμα έληγε και Δεύτερα πρωί μία επιτροπή τα είχε αξιολογήσει διαβάζοντας 100.000 σελίδες και έφτιαξε το μητρώο για 180.000 επιστήμονες. Και ξέρετε ότι το πρόγραμμα είναι και μαϊμού, εκτός από την κομπίνα που στήθηκε. Το πρόγραμμα επί της ουσίας είναι μαϊμού με τις ευλογίες του Υπουργείου. Πολλοί που μπήκαν στο πρόγραμμα δούλευαν με τηλεργασία παραλλήλως και γνώριζαν περισσότερα από όσα προσπαθούσατε να τους διδάξετε. Σίγουρα ο χώρος των ΚΕΚ χρειάζεται αναβάθμιση, αξιολόγηση και πιστοποίηση και κριτήρια, γιατί σύντομα θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί

πολλές οικογένειες θα αποφύγουν να στείλουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Μην τους ρίχνετε τα βάρη για την κομπίνα, δεν συμμετείχαν.

Έρχομαι στα θέματα της υγείας. Επειδή περνάμε στη δύσκολη φάση που πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας. Αν αυτό δεν υπάρξει δεν θα πετύχουμε σε ζητήματα πρόληψης και αποτελεσματικής και έγκαιρής αντιμετώπισης για τους ανθρώπους που θα νοσήσουν. Η παρακολούθηση και η φροντίδα μπορεί να γίνει μέσα από ένα σοβαρό σύστημα πρωτοβάθμιο, να έχει κινητά συνεργεία επίσκεψης στα σπίτια και για το ολοκληρωμένο σύστημα θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δομές από τους δήμους και βεβαίως τα πολύπαθα κέντρα υγείας, που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα υπό την αυστηρή εποπτεία ΕΟΠΥΥ. Επειδή πρέπει να οργανώσουμε ζητήματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών πρέπει να αφήσουν πίσω κάποιοι τα όνειρα για υγεία πολλών ταχυτήτων. Προνομιακή για τους έχοντες και προνοιακή για τους μη έχοντες.

Για να αναγεννηθεί το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται πόρους για την καλύτερη οργάνωση και ενίσχυση των νοσοκομείων και για την έρευνα, που ταυτόχρονα χρειάζεται να δοθούν πόροι για ψηφιακή τεχνολογία στα νοσοκομεία, για μόνιμες προσλήψεις, για καλύτερες υποδομές. Χρειάζεται αποκέντρωση στη διοίκηση και αξιοκρατική διοίκηση επιτέλους και όχι κομματική, ειδικό σχέδιο για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές και βέβαια σχέδιο για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών, που μπαίνουν οριστικά στη ζωή μας.

Όλα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνει το σχέδιο αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έρχομαι στο προσφυγικό / μεταναστευτικό. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Σάμο πρέπει να μας κινητοποιήσουν. Είναι φανερό ότι μετά την πρώτη φάση που προσπαθήσατε με αυταρχισμό και με επιτάξεις στα νησιά, περάσαμε σε ένα στάδιο με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που έριχναν λάδι στη φωτιά. Οι αποθήκες ψυχών έχουν γίνει πια πυριτιδαποθήκες. Τα προβλήματα είναι τεράστια, στην ανθρωπιστική κρίση έχει προστεθεί και η υγειονομική, το ζήτημα θέλει άμεση αντιμετώπιση και από την πλευρά της Κυβέρνησης, αλλά επιτέλους να εγκαταλείψετε την αφωνία στο εξωτερικό μπας και αλλάξει τίποτα στην πολιτική της Ευρώπης για το μεταναστευτικό. Όλες οι χώρες του βορρά έχουν λύσει τα προβλήματά τους μεταφέροντας σε εμάς το πρόβλημα και δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να μας εκβιάζει διαρκώς.

Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση γιατί στις διαρκείς προκλήσεις και υπερπτήσεις που γίνονται πάνω από τη χώρα μας, όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν είναι συγκυριακή, αλλά μέρος της αναθεωρητικής της πολιτικής. Γι’ αυτό πρέπει η χώρα μας να έχει μία ξεκάθαρη εθνική πολιτική με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Ζητάμε ενημέρωση των εκπροσώπων μας, θεσμική και στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Κλείνοντας μία αναφορά στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς έχετε το χαβά σας. Το Μαξίμου διαρκώς διαρρέει σενάρια εκλογών και τσιμπάει ο κ. Τσίπρας και αρχίζει διάφορα μικροκομματικά και τακτικισμούς για δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Έχουμε χαράξει σταθερή αυτόνομη πορεία. Δεν θα αλλάξουμε. Έτσι είμαστε χρήσιμοι για τον ελληνικό λαό και προσηλωμένοι σε ένα διαφορετικό δρόμο, μακριά από τη συντήρηση και το λαϊκισμό. Αυτό είναι το Κίνημα Αλλαγής η παράταξη της αλλαγής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΚΡΗΤΗ TV

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στον τ/σ Κρήτη TV

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσει απόψε στις 20:50 συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, Κρήτη TV και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Σαλαπάτα.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.04.2020

Σημεία Παρέμβασης της Προέδρου του Κινήματος, Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

Α. Υγειονομική Κρίση
Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς. Χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής, χωρίς περισσότερα τεστ και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας, για τα οποία έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες, η άρση των μέτρων γίνεται επικίνδυνη άσκηση.

Τουλάχιστον φροντίστε να δοθούν χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να παρέχουν σε επάρκεια μάσκες, απολυμαντικά, γάντια. Για να μην γίνουν πειραματισμοί με τα παιδιά. Όσο αφορά τις μάσκες, από τη στιγμή που γίνονται υποχρεωτικές, πρέπει να υπάρξει αυστηρή διατίμηση για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια.

Κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας. Η μονοπώληση της ενημέρωσης και το λιβάνισμα της Κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα. Ο Πρωθυπουργός είναι δέσμιος της επικοινωνίας και της πελατειακής λογικής. Στήνεται κομματικό κράτος της Δεξιάς με την καθοδήγησή του.

Το ΕΣΥ αποδείχθηκε το μεγάλο μας όπλο απέναντι στην πανδημία. Και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει την σφραγίδα του σε αυτό. Ότι και αν λέτε δεν θα ξαναγράψετε την ιστορία. Τελεία και παύλα.

Άμεσα χρειαζόμαστε περισσότερα ΤΕΣΤ για να ξέρουμε που βαδίζουμε, για υγειονομική ασφάλεια. Λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια. Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια και επαναφορά τους σε πλήρη λειτουργία. Οργάνωση κέντρων COVID εκτός Νοσοκομείων και ενίσχυση στο Βοήθεια στο σπίτι. Ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές. Να ληφθούν μέτρα για τα νησιά το καλοκαίρι. Με νέες προσλήψεις όπου χρειάζονται. Και βέβαια επί τέλους να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Β. Οικονομική Κρίση
Το σκάνδαλο με τα voucher έχει πρώτο υπεύθυνο τον κ.Μητσοτάκη. Παντού αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες. Προγράμματα διαφήμισης συνολικά 20 εκ. ευρώ, ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες. Επιπλέον ανακύπτουν θέματα Δημοκρατίας. Οι θεσμοί επιβάλλεται να βγουν από την καραντίνα. Δεν χωρούν διαδικασίες fast track.

Είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τα funds να πετούν έξω από τα σπίτια τους οικογένειες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Είναι απάνθρωπο. Άκουσα τις προτάσεις σας έρχεστε να κάνετε μια τρύπα στο νερό.Η κατάσταση και λόγω της κρίσης θα γίνεται συνεχώς δυσχερέστερη. Και νέα προβλήματα θα ανακύψουν.

Η κρίση της πανδημίας προκαλεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων. Από το 2016 καταθέσαμε δημόσια την πρόταση μας για τη δημιουργία bad bank . Τότε, έπεσαν να με φάνε. Με είπαν λαϊκίστρια. Σήμερα η θέση μας για τη bad bank υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους, πρόσφατα και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ζητάνε σήμερα τα ρέστα για την ύφεση και την ανεργία στη χώρα. Αυτοί που παρέδωσαν 35 δισ. έλλειμμα. Αυτοί που σήμερα δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο. Προχωρούν σε αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, με αόριστες κατά περίπτωση εξαγγελίες. Μιλούν για πακέτο μέτρων 24 δις ευρώ. Αθροίζοντας μέτρα, αναβολές πληρωμών, δάνεια που θα επιστραφούν και εγγυήσεις. Μέτρα που εξυπηρετούν συνήθως τους λίγους και ισχυρούς

Αν καταρρεύσει τώρα η παραγωγική βάση της χώρας το κόστος της κρίσης θα είναι πολλαπλάσιο και η ανόρθωση πολύ πιο δύσκολη. Δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε ερείπια. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας θέση. Χρειάζεται να παρέμβουμε τώρα με ενδιάμεσο πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την άμυνα μας και να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση με ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας.

Στον τομέα της εργασίας, δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχέδιο. Η ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό. Το Υπουργείο Εργασίας εκτεθειμένο ήδη από την τηλεκατάρτιση μαϊμού, αδυνατεί να σχεδιάσει μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο μαζικής ανεργίας. Το Υπουργείο Οικονομικών, κάτω από την πίεση μας και την απήχηση της πρότασής μας, διαρρέει τώρα σχέδιο για «επιδότηση εργασίας». Σχέδιο που συνδέεται όμως με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, με δυσμενείς αλλαγές στους όρους και τις συμβάσεις των εργαζομένων.

Εφαρμόζουν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια που στερούν κυρίως μικρομεσαίους που έχουν ανάγκη τη ρευστότητα και τα δάνεια. Το χρήμα διοχετεύεται πάλι στους έχοντες. Ανοίγει η Κυβέρνηση τα τμήματα των δικαστηρίων που έχουν σχέση με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Μόνοι κερδισμένοι οι Τράπεζες για άλλη μια φορά. Μένουν απροστάτευτοι οι πολίτες στις υπερβολικές χρεώσεις των Τραπεζών.

Στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για αυτή την κατηγορία φέρεται να έχουν εξασφαλιστεί δάνεια επανεκκίνησης 500 εκ ευρώ ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 7 δις ευρώ. Η κατανομή δεν είναι απλά ετεροβαρής είναι προκλητικά άδικη. Η κυβέρνηση της ΝΔ τους οδηγεί στην εξαφάνιση και αυτή είναι μια απόφαση συνειδητή που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Στα Κυβερνητικά μέτρα οι αγρότες παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Και μάλιστα την ώρα που οι κτηνοτρόφοι έβλεπαν τις τιμές των αμνοεριφίων να καταρρέουν, οι καταναλωτές τα αγόραζαν τρεις φορές επάνω. Κανένας έλεγχος για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια.

Γ. Οι προτάσεις για ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της Οικονομίας
Πρόγραμμα επιδότησης Εργασίας. Προτείναμε ένα επεξεργασμένο, τολμηρό κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
Στήριξη των ανέργων. Κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας για 6 μήνες. Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας
Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να ζητείται προκαταβολή φόρου με βάση το 2019. Μείωση των φορολογικών συντελεστών, λύση στο θέμα των επιταγών.
Προστασία της Α’ κατοικίας. Έχουμε καταθέσει τροπολογία για παράταση της προστασίας και αναζήτηση μόνιμης βιώσιμης λύσης. Επιτέλους κάντε την αποδεκτή. Τι περιμένετε;
Ειδικά Προγράμματα για τους Αγρότες. Η ανόρθωση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα, από τον αγροτοδιατροφικό τομέα για συμπεριλάβουμε και τη μεταποίηση.
Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τουρισμού. Χρειάζεται ένα ειδικό σχέδιο με αξιοποίηση του διεθνούς brand της Ελλάδας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του.

Δ. Η αντιπολίτευση της Παράταξης της Αλλαγής
Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε έναν δικό μας δρόμο. Της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα. Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA .

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες αλλαγές που δημιούργησε η κρίση. Για τους συντηρητικούς , η απάντηση φαίνεται να είναι η ίδια. Επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας με λατρεία της αγοράς. Οι λαϊκιστές, σε αμηχανία και απόγνωση θα καλλιεργήσουν τον απομονωτισμό, τον εθνικισμό. Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση, δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις . Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που φαίνεται όμως μέσα στις πολιτικές τους. Να είστε βέβαιοι ότι η Παράταξη της Αλλαγής που έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες στηριζόμαστε και σήμερα θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Προέδρου

Δείτε την σε βίντεο

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.