ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΡΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τ/σ STAR Κεντρικής Ελλάδος και στη δημοσιογράφο Θώμη Παληού, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε:

Ελπίζω η εξοργιστική εικόνα του πρόσφατου Eurogroup και η κατακραυγή του κόσμου, να τους συνεφέρει όλους. Και σήμερα να υπάρξει θετική κατάληξη ,για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία σε κάθε κράτος μέλος. Χρειάζονται τολμηρές και πέρα από τα συμβατικά μέτρα αποφάσεις. Να μην καταρρεύσουν μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Αλλά και μετά την κρίση για την επανεκκίνηση των οικονομιών. Με νέο χρήμα, χωρίς μνημόνια και διόγκωση του δημοσίου χρέους των χωρών.
Οι συντηρητικές αντιλήψεις για την διαρκή λιτότητα και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά προγράμματα ανήκουν στο παρελθόν. Δεν πιστεύω να υποστηρίζει κανείς ακόμη ότι για το 2021 είναι δυνατόν να μας ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3;5%. Τώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας, ναυάγιο θα σημαίνει τορπίλη στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην Ελλάδα επιβάλλεται σθεναρή κοινή στάση για την υποστήριξη των αναγκαίων τολμηρών αποφάσεων.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΓΚΟΚΑ ΚΑΙ Κ. ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Κοινή δήλωση Χρήστου Γκόκα, Υπεύθυνου Τομέα Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. και Κώστα Κόκκορη, Γραμματέα Τομέα Μεταφορών του Κινήματος Αλλαγής

Η πανδημία του Covid-19 που πλήττει τη χώρα μας και όχι μόνο , έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Ανάμεσα στους άμεσα πληττόμενους βρίσκονται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου του κλάδου των αερομεταφορών, οι οποίοι ζητούν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης και προστασίας.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, στις επιχειρήσεις του κλάδου απασχολείται μεγάλος αριθμός προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου, αλλά για όλο το χρόνο, με συνεχείς και διαδοχικές ανανεώσεις.

Από τον συνδυασμό των διατάξεων του Κεφαλαίου Α.3 της ΚΥΑ με αριθμ. 12998/232/28.03.2020, ουδεμία πρόνοια υφίσταται για εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η συμφωνημένη διάρκεια λήγει είτε πριν είτε μετά την 21.3.2020, ενώ στον αντίποδα, καταβάλλεται η ειδική αποζημίωση σε εργαζόμενο που αποχωρεί οικειοθελώς πριν την 19.3.2020, ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασής του θα έληγε την 21.3.2020.

Επομένως καθίσταται σαφές ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή, ιδίως για τους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον κλάδο των αερομεταφορών, οι οποίοι εξαιρούνται και από τις διατάξεις του ΠΔ 81/2003, όπως αυτό ισχύει, για τις διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής κατατέθηκαν ως κοινοβουλευτική αναφορά όλα τα παραπάνω στοιχεία, στηρίζοντας τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και προτείνουν να προβλεφθεί η χορήγηση ειδικής αποζημίωσης για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον κλάδο των αερομεταφορών, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, ακόμα και για τις περιπτώσεις αυτοδίκαιας λήξης τους από την 1.3.2020 και για όλο το χρόνο ισχύος των «Μέτρων Στήριξης» των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

150 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ | PRESS BRIEFING 09.04.2020

Το πλαίσιο

Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να κάνουμε αντιπολίτευση ουσίας, εποικοδομητική και προγραμματική. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση, για την αντιπολίτευση. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα εξάλλου, το Κίνημα Αλλαγής παράγει προτάσεις, κοινοβουλευτικό έργο και είναι παρόν σε όλες τις μεγάλες θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στην πρώτη γραμμή.

Είμαστε ουσιαστικοί, στοχευμένοι και χρήσιμοι

Δεν μηδενίζουμε όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. Αλλά διαπιστώνουμε καθυστερήσεις και ανεπάρκειες. Τις έχει επισημάνει η Πρόεδρος Φ. Γεννηματά και στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς . Πολλές από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί στην πορεία και αυτό είναι θετικό.. Άλλωστε το ΕΣΥ, που αποτελεί την ναυαρχίδα στην αντιμετώπιση της κρίσης του covid19, είναι έργο της Παράταξής μας.

Θυμίζουμε ενδεικτικά:

Την ένταξη ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό
Το δίκτυο πρώτης γραμμής για τεστ στα σπίτια
Την αγορά πατέντας για παραγωγή τεστ
Ένταξη της πρωτοβάθμιας υγείας στον σχεδιασμό
Την προστασία του υγειονομικού προσωπικού κ.α.
Γνωρίζουμε πώς είναι να διαχειρίζεσαι μια κρίση μόνος σου και οι άλλοι να βρίσκονται απέναντί σου. Όμως, ένα πατριωτικό κόμμα δεν επενδύει σε μικροπολιτικά συμφέροντα, όταν η χώρα μας, η Ευρώπη, ο πλανήτης βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πολιτικές μας προτεραιότητες: Όρθια Κοινωνία, Ζωντανή Οικονομία

Πρώτη προτεραιότητά μας, είναι να βγει η κοινωνία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημία. Βασικό όπλο για την επίτευξή της, ειναι η θωράκιση και η μόνιμη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεύτερη προτεραιότητά μας, είναι να βγει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή. Να μην εκτιναχθεί η ανεργία, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και να μην πάμε σε νέα μνημόνια, που θα βυθίσουν τη χώρα σε νέα καταστροφική ύφεση.
Τρίτη προτεραιότητά μας είναι ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα προκύψει από το διάλογο κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων.
Τέταρτη προτεραιότητα μας είναι η αταλάντευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και μια δίκαιη, αλληλέγγυα και ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα, που θα επιμερίζει ευθύνες.
Πώς θα τα πετύχουμε

Δίνουμε σήμερα μια πρώτη καταγραφή περίπου 150 παρεμβάσεων μας που αφορούν την διαχείριση της κρίσης και τις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στο σύνολο της, οι τομείς πολιτικής και όλα τα στελέχη μας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους τους παραγωγικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς παρακολουθούν την εξέλιξη της κρίσης, αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα, εντοπίζουν προβλήματα, κενά, αδικίες και παρεμβαίνουμε άμεσα με υπεύθυνο και θεσμικό, διατυπώνοντας για όπου απαιτείται ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρεμβαίνουμε άμεσα αλλά και μέσω της συμμετοχής μας στο PES και διεκδικούμε από την Ε.Ε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης με νέα κεφάλαια, χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις της προηγούμενης κρίσης. Νέα κεφάλαια μέσω ενός νέου «Ευρωομολόγου Ζωής» που θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους χωρίς να προσμετράται στο εθνικό χρέος των χωρών, για άμεση ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, ρευστότητα των επιχειρήσεων, στήριξη των μικρομεσαίων, των εργαζομένων και των ανέργων.

Αλλά και με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020, η λόγω της κρίσης συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και της η Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι εργαλεία άμεσα αξιοποιήσιμα.

Η επόμενη μέρα

Η κρίση δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για να βαθύνουν οι προϋπάρχουσες ανισότητες.

Χρειάζεται σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης και προστασίας των κλάδων και των εργαζομένων που θα πληγούν από την πανδημία.

Ένα πιθανό δεύτερο κύμα του ιού προϋποθέτει για την αντιμετώπισή του, την μόνιμη και βιώσιμη ενίσχυση του ΕΣΥ, τη μαζική χρήση τεστ, την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του πληθυσμού, την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Δημοκρατίας, καθιστούμε σαφές ότι ο περιορισμός ελευθεριών, ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ημερομηνία λήξης. Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Δικαιώματα των Εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ο δρόμος προς το e-Κίνημα

Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως καταλύτης για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κόμματος:

Οι συσκέψεις στελεχών και της Κ.Ο, οι συνεδριάσεις των τομέων γίνονται ήδη διαδικτυακά.
Δίνουμε έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, την διαχείριση μηνυμάτων πολιτών που ζητούν βοήθεια και αλληλεγγύη
Η Συνήγορος του Μέλους διαχειρίζεται αιτήματα μελών και φίλων για τον κορωνοϊό
Ετοιμάζουμε το ψηφιακό κόμμα που θα επιτρέπει την συνεδρίαση και λήψη αποφάσεων των οργάνων του
Διασυνδέουμε ψηφιακά την κεντρική δομή με την Περιφέρεια και τα Δίκτυα Πολιτικής

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τις 150 παρεμβάσεις που αφορούν την διαχείριση της κρίσης και τις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας.

Περιλαμβάνουν τους ακόλουθους οικονομικούς κλάδους και κοινωνικές ομάδες:

Ναυτιλία
Παιδεία
Τουρισμός
Πρόνοια – Ανθρώπινα δικαιώματα – ενδοοικογενειακή βία
Μέτρα στήριξης επαγγελματιών, επιστημόνων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών, συνταξιούχων, εργαζομένων σε διαφόρους κλάδους.
Μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – ενίσχυση συστήματος υγείας
Πρωτογενής τομέας
Οικονομία – Τράπεζες – Ευρώπη
Πολιτισμός
Δικαιοσύνη – Φυλακές
Ένοπλες Δυνάμεις
Γραμμή Επικοινωνίας μελών Κινήματος Αλλαγής

Download (XLSX, Unknown)

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΜΙΝΗ – Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ – Μ. ΣΚΑΝΔΑΜΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Κοινή δήλωση Γιώργου Καμίνη – Γιώργου Μουλκιώτη – Μαρίνου Σκανδάμη για το περιστατικό θανάτου στις φυλακές Θήβας

Από σημερινά δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε δυστυχώς τον θάνατο κρατουμένης στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας και την εξέγερση που ακολούθησε στη φυλακή. Οι συγκρατούμενες της θανούσας φέρονται να αποδίδουν το θάνατό της σε μόλυνση από τον κορονοϊό. Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εξέγερση και έσπευσε να επικαλεστεί “παθολογικά αίτια” για το θάνατο της κρατούμενης.

Ποιά είναι αυτά τα “αίτια” και πώς εντοπίστηκαν τόσο γρήγορα και με τόση βεβαιότητα; Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση διερεύνηση του περιστατικού, με ιατροδικαστικά δεδομένα. Σε περίπτωση που τυχόν αληθεύουν οι καταγγελίες, απαιτείται να διεξαχθεί αμέσως μοριακός έλεγχος των ατόμων, με τα οποία η θανούσα ήταν σε επαφή και η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων.

Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας και με αφορμή τα γεγονότα στις φυλακές της Ιταλίας, ο πρώτος εξ ημών ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φυλακών και την προστασία κρατουμένων και υπαλλήλων, τον άμεσο αποσυνωστισμό των φυλακών με συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και τις συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας με τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αποφεύγεται στο μέτρο του δυνατού το μέτρο του εγκλεισμού για μια κρίσιμη χρονική περίοδο .

Ένα μήνα μετά, τα πρώτα μέτρα της Πολιτείας για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τον κορονοϊό, το προσωπικό των φυλακών και οι κρατούμενοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τις φυλακές, για τα οποία ο πρώτος εξ ημών πληροφορήθηκε στις 6 Απριλίου, δηλαδή 26 ημέρες μετά την αρχική ερώτησή του.

Ένα μήνα μετά, παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε αποσυνωστισμό των φυλακών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί, επικίνδυνα πλέον, και τους δύο βασικούς πυλώνες θωράκισης των φυλακών από την πανδημία, όπως τους έχει υποδείξει, μεταξύ άλλων και το Συμβούλιο της Ευρώπης : αποσυνωστισμός και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Η ολιγωρία από εδώ και πέρα, θα είναι εγκληματική.

Γιώργος Καμίνης Βουλευτής Επικρατείας Κινήματος Αλλαγής, κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας Κινήματος Αλλαγής

Μαρίνος Σκανδάμης, Γραμματέας Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ, ΑΜΕΣΑ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Κάνουμε για πρώτη φορά, ψηφιακό briefing, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα τα πούμε με όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Κινήματος Αλλαγής. Είναι ένα σημαντικό καινοτόμο βήμα, δεν έχει γίνει live briefing με ηλεκτρονική παρουσία δημοσιογράφων.

Η ουσία είναι να περάσουμε αυτή την κρίση που χτυπά την ελληνική κοινωνία και φυσικά όλο τον πλανήτη.

Eίναι σημαντικό να πούμε πως μπαίνοντας στην 4η Βιομηχανική επανάσταση, μπορούμε να αντιληφθούμε τα θετικά της, όλες οι γενιές της πατρίδας μας κατοχυρώνοντας φυσικά τα δικαιώματα που έχει ο κάθε πολίτης στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην εργασία. Είτε δουλεύει από το σπίτι είτε με φυσική παρουσία στη δουλειά του.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι μέτρα που υποστηρίζονται από όλους τους Έλληνες πολίτες και φυσικά είναι σε σωστή κατεύθυνση. Για αυτό και εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει αυτή την κατεύθυνση γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δίπλα μας, στην Ιταλία συμβαίνει και συνέβη μια τραγωδία, την οποία δεν θα πρέπει να την ζήσουμε στην πατρίδα μας.

Είναι ευτύχημα το γεγονός οι Έλληνες γιατροί, οι Έλληνες επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι των δημοσίων νοσοκομείων του ΕΣΥ, έχουν καταφέρει να πείσουν την ελληνική κοινωνία να μείνει σπίτι. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει βοηθήσει την καμπύλη των κρουσμάτων να παραμείνει χαμηλά. Οι Έλληνες έχουν δείξει τρομερή αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει πετύχει αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα και έτσι πρέπει να παραμείνουμε, μέσα στα σπίτια μας, για όσο μας τον λένε οι ειδικοί. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι θα το περάσουμε όλο αυτό σε ένα – δύο μήνες, όποτε μας πουν οι γιατροί, πρέπει ως τότε να μείνει όρθια και η ελληνική οικογένεια και η ελληνική οικονομία με κάθε τρόπο.

ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλό θα είναι να μην λαϊκίζουμε σε αυτή την κρίσιμή περίοδο. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση, για την αντιπολίτευση. Υπάρχει ένα κοινωνικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους, αυτό αφορά τους μαθητές της 3Ης Λυκείου. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει άμεσα πότε και με ποιόν τρόπο θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Εμείς μιλάμε για πανελλαδικές εξετάσεις, με μειωμένη ύλη έτσι ώστε να δώσουν τα παιδιά τις εξετάσεις τους, με όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα και να μην παραταθεί η αγωνία τους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Αλλαγής,  πολύ έγκαιρα την προηγούμενη εβδομάδα,  πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση για να λήξει αυτή η αγωνία όσο το δυνατόν συντομότερο.

Εμείς, επίσης, έχουμε πάρει μια σαφή θέση υπέρ του Ευρω-ομολόγου που θα αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. Πρέπει η Γερμανία και Ολλανδία να κάνει πίσω σε αυτή την εμμονή της, δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην οποία ο Νότος θα πληρώνει τα κέρδη του Βορρά.

Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει το Eurogoup να καταλήξει αύριο, αντιλαμβανόμενο την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν μπορεί η Ευρώπη να χάσει και άλλο χρόνο και άλλο κόσμο.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που καλύπτουν κοινωνικές ομάδες.

Τι έχει αφήσει όμως έξω η κυβέρνηση και πρέπει να το δει άμεσα:

Τους 470.000 μακροχρόνια άνεργους, άνθρωποι όλων των ηλικιών που δεν είχαν πρόσβαση στην εργασία για πολλούς μήνες και έχουν ανάγκη ένα εισόδημα για να ζήσουν.

Πρωτογενής Τομέας, για τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές και μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Οι παραγωγοί αυτοί ζουν σήμερα μέσα σ έναν περιοριστικό κύκλο που τους επιβάλει η κυβέρνηση.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν ανήκουν στην κατηγορία όσων προστατεύει η κυβέρνηση και όμως πλήττονται από την κρίση.

Άνθρωποι που τελείωσαν βίαια από την εργασία τους, πριν από κάποιες εβδομάδες και θα πρέπει να περιέλθουν σε ένα σχέδιο ολιστικής προστασίας.

Οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν την μάχη, πρέπει επιτέλους να πάρουν τα βαρέα και ανθυγιεινά και σε αυτούς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ευγνωμοσύνη

Καταλαβαίνω πως η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της και άλλα ενδεχόμενα, όμως σε κάποια πράγματα έχει πάρει λανθασμένες αποφάσεις όπως για παράδειγμα στα εργασιακά. Δείχνουν εμμονές και ιδεοληψίες, αυτό που έχει κάνει ο κ. Βούτσης με την περίφημη ΠΝΠ του, είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Δεν προστατεύει τους εργαζόμενους και είναι χαρά του εργοδότη που θέλει να τους διώξει .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να πατά σε δύο βάρκες, έχει βάλει κάποιους να λένε το ένα και κάποιους άλλους το άλλο, για να απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια και να αποκομίζει μικροκομματικά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση δεν βοηθά αυτή την στιγμή η ακραία ρητορική και η πόλωση.

Πιστεύουμε πως θα έχουμε τον χρόνο να «χτυπηθούμε» πολιτικά και ιδεολογικά και με την κυβέρνηση και με οποιοδήποτε άλλο, μόλις τελειώσει όλο αυτό και λειτουργήσει η οικονομία μας. Η  λογική «θα λογαριαστούμε» είναι λάθος και απορρίπτεται από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Καλό θα ήταν αυτοί που εκφράζουν αυτό τον διχαστικό λόγο να μείνουν στην άκρη.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Είναι δυνατόν όταν δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές να μιλάμε για εκλογές; Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή με τους επιστήμονες να αγωνιούν και ανησυχούν, όποιος σκέφτεται εκλογές είναι τυχοδιώκτης. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και αυτό κάνουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έχουμε καταθέσει πάνω από εκατό προτάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή όλο αυτό διάστημα που ο κορονοϊος ταλανίζει τον κόσμο. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, άκουσα σήμερα υπουργούς πως θα στείλουν συνεργεία για να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο και να κάνουν τεστ επι τόπου, ήταν μια πρόταση που είχαμε καταθέσει εμείς από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρέπει η κυβέρνηση να είναι πιο γενναιόδωρη στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι αντιπολιτεύσεις, πράγμα το οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν το έζησε το 2010.

Χθες ήταν η επέτειος ίδρυσης του πρώτου κέντρου υγείας στη χώρα, στην Ελάσσωνα στο νομό Λάρισας από τον Γ. Γεννηματά, εκ τότε ιδρυθήκαν άλλα 200 σε όλη την χώρα. Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο στυλοβάτης αυτής της τεράστιας προσπάθειας. Ένα έργο με σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και ένα έργο στο οποίο και η ΝΔ, η οποία πίστευε ότι η αυτορρύθμιση των αγορών θα λύσει όλα τα ζητήματα, στέφει το βλέμμα της και θεωρεί ότι αντιμετωπίζει τα ζητήματα.

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως πρέπει ν΄ ακούμε τους ειδικούς. Η ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της το έχει κάνει και έχει δείξει τεράστια αυτοπειθαρχία, χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο μένοντας στο σπίτι.

Γιατί η ατομική ευθύνη δημιουργεί νέες συνθήκες για την κοινωνική ειρήνη και ισορροπία και σε αυτό έχουμε πάρει Άριστα 10΄. Συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες που έχουν υπακούσει τους ειδικούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α. ΤΡΙΤΣΗΣ

«Σήμερα, η κυβέρνηση, δια των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, εν μέσω πανδημίας, ανακοίνωσε ένα «νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης», στο οποίο μάλιστα έδωσε το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων, Αντώνη Τρίτση. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό, που στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ανέρχεται στα 2,5 δισ. για τέσσερα χρόνια, έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και στοχεύει στην άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και στην εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Αυτό το σημαντικό πρόγραμμα όμως, ανακοινώθηκε με διαδικασίες κατεπείγουσες, ως συνέχεια και στο πλαίσιο της από 30/03/2020 ΠΝΠ με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», χωρίς να υπάρξει ευρεία διαβούλευση για το περιεχόμενό του, για τις αναγκαίες παραμέτρους του, για την ιδιαιτερότητα των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και επηρεάζουν δραματικά τη λειτουργία των ΟΤΑ και βεβαίως για την διαδικασία.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι να επικρατεί έντονη ανησυχία στις τάξεις των αυτοδιοικητικών καταρχήν για την τύχη των έργων που είχαν ήδη ενταχθεί στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, διότι, αφενός στο επίσημο σημερινό δελτίο τύπου του ΥΠ.ΕΣ, αναφέρεται ότι “Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. Όπως έχω δεσμευτεί ούτε ένα έργο δεν χάνεται….”, αφετέρου όμως, η μεταφορά στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ καθίσταται πλέον απολύτως επισφαλής, μετά την επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, που ουσιαστικά «παγώνει» τα μη συμβασιοποιημένα έργα, δηλαδή τις νέες εντάξεις έργων, εφόσον αυτά δεν σχετίζονται με την πανδημία.

Οπότε η τύχη των ενταγμένων στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ προκαλεί ανησυχία, με τον Υπουργό Εσωτερικών να εξαγγέλλει αυτό , που η επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην ουσία της, αναιρεί.

Περαιτέρω, προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα, καθώς αλλάζει εντελώς αναιτιολόγητα η διαδικασία ένταξης έργων, μελετών και προμηθειών και αφαιρείται άμεσα η αρμοδιότητα αξιολόγησης των αιτημάτων από την Ειδική 5μελή Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούταν από στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της ΜΟΔ ΑΕ . Το ίδιο έργο ανατίθεται πλέον σε μια Επιτροπή Αξιολόγησης που αποτελείται από συμβασιούχους μηχανικούς και εμπειρογνώμονες ιδιώτες, με τη συμμετοχή μόνο ενός στελέχους της ειδικής επιτροπής.

Αναρωτιόμαστε : Σχετίζεται αλήθεια η πανδημία του κορονοϊού με την αλλαγή του τρόπου ένταξης των έργων, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Ειδική επιτροπή στελεχών του δημοσίου και τη δημιουργία νέας «Επιτροπής Αξιολόγησης»;

Ο …κορονοϊός επέβαλε αυτή την απόφαση;

Ή μήπως έχει καμία σχέση μ’αυτά, ο ανατρεπτικός, μεταρρυθμιστής και οραματιστής της εθνικής και τοπικής αυτοανάπτυξης, Αντώνης Τρίτσης;»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Οι ώρες απαιτούν Εντιμότητα και Διαφάνεια

Οι ώρες που περνάει ο Ελληνικός Λαός είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ιδίως για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, και τους Επιστήμονες, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί, ενώ σωρεία υποχρεώσεών τους όχι, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση ως γνωστό εξαίρεσε μεγάλο μέρος του Επιστημονικού Κόσμου και των Επαγγελματιών, από το επίδομα των 800 Ευρώ και παρέχει σε αυτούς, μία αποζημίωση μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης ύψους 600 Ευρώ. Με κάποιους όμως κλάδους επιστημόνων, κάνει κάτι ακόμα χειρότερο. Ενώ οι ΚΑΔ τους είναι σε αυτούς που δικαιούνται το επίδομα των 800 Ευρώ, την ίδια ώρα τους εντάσσει και στους ΚΑΔ που δικαιούνται την αποζημίωση τηλεκατάρτισης, ύψους 600 Ευρώ, επί παραδείγματι ο ΚΑΔ 7022 , ο οποίος αφορά μελετητές προερχόμενους από όλους σχεδόν τους Επιστημονικούς κλάδους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ενώ η κυβέρνηση έχει ανοίξει την πλατφόρμα για να λάβει κάποιος την αποζημίωση κατάρτισης, την ίδια ώρα δεν έχει ανοίξει την πλατφόρμα για τη λήψη του επιδόματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι διάφοροι επαγγελματίες θα σπεύσουν να εισπράξουν την αποζημίωση κατάρτισης , χωρίς να έχει διευκρινιστεί επισήμως αν αυτό θα σημαίνει ότι θα χάσουν το Δικαίωμα να εισπράξουν το ποσό του επιδόματος των 800 Ευρώ, για το μήνα Απρίλιο.

Καλούμε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν η λήψη της αποζημίωσης τηλεκατάρτισης ύψους 600, σημαίνει για το μήνα Απρίλιο την απώλεια του επιδόματος των 800 Ευρώ. Σε περίπτωση κατάφασης την καλούμε να επιτρέψει την ακύρωση του σχετικού αιτήματος τηλεκατάρτισης, για όποιον το επιθυμεί. Οι ώρες απαιτούν Εντιμότητα και Διαφάνεια.

Ο γραμματέας του Τομέα Επιστημόνων Παντελής Καμάς

Ρυθμός Επικαιρότητας | 09.04.2020

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τ/σ STAR Κεντρικής Ελλάδος και στη δημοσιογράφο Θώμη Παληού, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε:

Ελπίζω η εξοργιστική εικόνα του πρόσφατου Eurogroup και η κατακραυγή του κόσμου, να τους συνεφέρει όλους. Και σήμερα να υπάρξει θετική κατάληξη ,για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία σε κάθε κράτος μέλος. Χρειάζονται τολμηρές και πέρα από τα συμβατικά μέτρα αποφάσεις. Να μην καταρρεύσουν μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Αλλά και μετά την κρίση για την επανεκκίνηση των οικονομιών. Με νέο χρήμα, χωρίς μνημόνια και διόγκωση του δημοσίου χρέους των χωρών.

Οι συντηρητικές αντιλήψεις για την διαρκή λιτότητα και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά προγράμματα ανήκουν στο παρελθόν. Δεν πιστεύω να υποστηρίζει κανείς ακόμη ότι για το 2021 είναι δυνατόν να μας ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3;5%. Τώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας, ναυάγιο θα σημαίνει τορπίλη στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην Ελλάδα επιβάλλεται σθεναρή κοινή στάση για την υποστήριξη των αναγκαίων τολμηρών αποφάσεων.

Απαγόρευση απολύσεων, επιδότηση εργασίας για το Μάιο

Έχουμε δύο κατηγοριών επιχειρήσεις. Όσες μείνουν κλειστές και τον Μάιο έχουν ως μοναδική δυνατότητα τη στήριξη από την Κυβέρνηση, αρκεί να μην κάνουν απολύσεις. Όσες μένουν ανοιχτές, με μειωμένο τζίρο, πρέπει να εξεταστεί για αυτές η δυνατότητα επιδότησης της εργασίας, όπως προβλέπει το υπο διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και έχει εφαρμοστεί στην Δανία.

Στήριξη των περιφερειακών ΜΜΕ

Η δημοκρατία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Όπως η Κυβέρνηση βρήκε τα χρήματα για να στηρίξει τα κεντρικά ΜΜΕ, το ίδιο πρέπει να πράξει και για τα περιφερειακά ΜΜΕ. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πολυφωνίας και πλουραλισμού. Τις ίδιες αξίες πρέπει να υπηρετούν και τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας. Η κατάσταση ανάγκης στην οποια βρισκόμαστε δεν πρέπει να γίνει μόνιμη, αλλά να επιστρέψουμε τάχιστα στην αναγκαία πολυφωνία.

Για τα παραπάνω δείτε την συνέντευξη της Προέδρου στο Star Κεντρικής Ελλάδας

 

Ευτυχώς το παρ ολίγον σφάλμα διορθώθηκε

Η αρχική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για ατομική προσευχή και λειτουργία των Εκκλησιών για κάποιες ώρες εντός της Μεγάλης Εβδομάδας δικαίως δημιούργησε αναστάτωση. Ευτυχώς δόθηκαν οι κατάλληλες διευκρινίσεις και οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν μόνο για διοικητικούς λόγους, ενώ με σαφήνεια οι πιστοί κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο θείο δράμα από το σπίτι. Θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό να διεξαχθεί οποιαδήποτε λειτουργία παρουσία πολιτών την πιο κρίσιμη περίοδο για την πανδημία.

Πρώτη κατοικία: όχι στα ημίμετρα

Η προστασία της πρώτης κατοικίας όσων βρίσκονται σε διαπιστωμένη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους είναι εμβληματική για την κοινωνική συνοχή. Το επισημαίναμε και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις νόμου, το επαναφέραμε και στα χρόνια της ΝΔ με τροπολογία, πριν την πανδημία ζητήσαμε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα επεξεργαζόταν λύση για το ζήτημα, ενώ τώρα το εντάξαμε στις 7 προτεραιότητες για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Τώρα πια δεν χωράνε μισόλογα ή μεσοβέζικες λύσεις, όπως η σκέψη για τετράμηνη παράταση που μοιράστηκε στη Βουλή σήμερα ο κ. Σταϊκούρας. Από κοντά βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα θυμήθηκε να ζητήσει την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βασική ευθύνη γιατί αυτος καθιέρωσε την πλήρη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όταν ήταν Κυβέρνηση, με θετική ψήφο μάλιστα της ΝΔ.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.