ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέπει και πάλι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Βρίσκεται ακόμη πιο πίσω και από τις χαλαρές αποφάσεις του Οκτωβρίου και οδηγεί σε νέα αναβολή κάθε ουσιαστικής συζήτησης για τον Μάρτιο.

Αυτή η τακτική δίνει ουσιαστικά άφεση στην Τουρκική επιθετικότητα και αποθρασύνει την Τουρκία. Μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων χωρών, πλήττει όμως ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει ασυζητητί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης να απαιτήσει ουσιαστικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τέλος στην υποχωρητικότητα, είναι ώρα για αποφασιστική στάση.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕΕΠ

Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παράτυπη διαδικασία Επιλογής Πρόεδρου της ΕΕΕΠ

Το Κίνημα Αλλαγής στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την γνωμοδότηση επί της Πρότασης του Υπουργού Οικονομικών για τη θέση του Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π., έθεσε τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της Επιτροπής Παιγνίων και τον ρόλο της σύμφωνα με το νόμο ίδρυσής της, όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς Παιγνίων αλλά κυρίως για το δημόσιο συμφέρον και την πρόληψη και αποτροπή του εθισμού.

Στη συνέχεια θέσαμε το ζήτημα της παράτυπης διαδικασίας αφού η πρόταση δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις της παρ. 3 β του άρθρου 16 του ν. 3229/2011 και συγκεκριμένα την προϋπόθεση επιλογής Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π. εκ των μελών της Επιτροπής και αποχωρήσαμε από την διαδικασία ψηφοφορίας σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε κομματικές σκοπιμότητες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Δήλωση Ανδρέα Πουλά, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

Ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν υπό το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας, το υγειονομικό προσωπικό καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει και τον αυταρχισμό και την εκδικητικότητα ορισμένων Διοικήσεων Νοσοκομείων.

Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για ΕΔΕ και μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν είναι αρεστό στις Διοικήσεις.

Τα φαινόμενα αυτά είναι απαράδεκτα, δημιουργούν αναστάτωση στο υγειονομικό προσωπικό και αντιπαραθέσεις μεταξύ των συναδέλφων.

Ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση και να επιλύσει το θέμα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου

Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη.

Είναι χώροι ελεύθερης διδασκαλίας, διακίνησης ιδεών και έρευνας.

Έξω οι μπαχαλάκηδες, έξω οι έμποροι ναρκωτικών.

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να το διασφαλίσει, παρά τις τυμπανοκρουσίες.

Οι προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις των αρμόδιων Υπουργών, δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του Πανεπιστημίου και γι΄ αυτό μας βρίσκουν απέναντι.

Είναι η γνωστή λογική της Κυβέρνησης για αστυνομοκρατούμενα Πανεπιστήμια.

Οι Πανεπιστημιακοί φύλακες πρέπει να εποπτεύονται και να λογοδοτούν στον Πρύτανη, να έχουν ειδική εκπαίδευση, και να μην επιβαρύνουν τους ήδη ισχνούς Προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων.

Τέλος λέμε ΝΑΙ στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ.

ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ…»

Σημαντική ενίσχυση του διεθνούς κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπήρξε η υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 10 Δεκεμβρίου 1948 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που έθεσε τους θεμελιώδεις κανόνες ως προς τα βασικά ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν.

Παρόλο που δεν αποτελεί ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, η Οικουμενική Διακήρυξη, υπήρξε η βάση τόσο για το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όσο και για το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και αποτέλεσε μαζί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα με απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, η ανθρωπότητα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα και σε δημοκρατικές χώρες της Δύσης, πολύ περισσότερα σε χώρες ιστορικής καθυστέρησης σε όλους τους τομείς, σε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η χώρα μας έχει ενσωματώσει διεθνείς συνθήκες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της δίκαιο, προσδίδοντας τους υπερνομοθετική ισχύ σε συνδυασμό με την παροχή συνταγματικής προστασίας. Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει από τη θεσμική αποτύπωσή της.

Η φτώχεια, θεωρείται η σοβαρότερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο. Στη σύγχρονη Ελλάδα η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αρθούν άμεσα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι Ρομά στην πρόσβασή τους στην εργασία, τη στέγαση, την υγειονομική μέριμνα και την παιδεία.

Χρειάζεται όμως και μια σφαιρική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αφορούν στην εργασία και στην υποχρεωτική εκπαίδευση που για πολλά παιδιά δεν υπάρχει στην πράξη, στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Προβλημάτων που αφορούν στην ταχεία διεκπεραίωση δικών χωρίς ταλαιπωρία των υποδίκων και στην γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δημόσιο χωρίς μακρόσυρτες διαδικασίες μέχρι και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων ομοφύλων ζευγαριών ή και μεταναστών που δικαιούνται ελληνοποίησης.

Έχουν γίνει πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Πολιτισμού

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρία Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και δυναμικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας μας.

Η προστασία και η ανάδειξη του πολιτισμικού μας αποθέματος με παράλληλη διασφάλιση της σύγχρονης δημιουργίας αποτελούν βασικούς άξονες των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής.

Μέσα στην πρωτοφανή κρίση για τον Πολιτισμό που δημιουργούν οι συνθήκες της πανδημίας σας προτείναμε να δημιουργηθεί το Ταμείο Αρωγής του Πολιτισμού.

Με άμεση χρηματοδότηση από τα αδιάθετα των πόρων που είχαν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις συνολικά 87 εκατομμύρια ευρώ.

Και να θυμίσω κα Υπουργέ, ότι ο κόσμος του Πολιτισμού ακόμη περιμένει απαντήσεις στα διαχρονικά αιτήματα για την απουσία ανώτατου πτυχίου για τους αποφοίτους δημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών σπουδών, για τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον Πολιτισμό.

Ο Πολιτισμός δέχεται μία τεράστια πίεση τη στιγμή αυτή.

Χρειάζονται μακροπρόθεσμες και βιώσιμες πολιτικές.

Τώρα, επί του Νομοσχεδίου :

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, αποτελεί πάγιο αίτημα εργαζομένων και φορέων στο χώρο του πολιτισμού.

Το Ταμείο λειτουργεί σήμερα με βάση νόμο του 1977, έναν νόμο άλλης εποχής που προκαλούσε διοικητικές δυσλειτουργίες στο Ταμείο.

Σήμερα λοιπόν, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων αναδιοργανώνεται και μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Ο Οργανισμός εισέρχεται σε μια νέα εποχή και βασικοί του στόχοι πρέπει να είναι η αύξηση των πολιτιστικών πόρων η προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων και μουσείων καθώς και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τους επισκέπτες.

Πρέπει να δοθεί τέλος σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς υποδομές, χωρίς αναψυκτήρια, με άδεια πωλητήρια.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα 45 με 60 αναψυκτήρια σε όλη τη χώρα ήταν κλειστά.

Είναι μια εικόνα που δεν τιμά την πατρίδα μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο νέος Οργανισμός, παραμένει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την λειτουργία του υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.

Και μας προβληματίζει, η προοπτική δημιουργίας ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που θα διαχειρίζεται τους πόρους του ΟΔΑΠ.

Ενός Νομικού Προσώπου που είχε νομοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4551/2018.

Και σήμερα το ξεχνά και τάσσεται εναντίον του!

Η δική μας στάση κα Υπουργέ, είναι σαφής και σταθερή.

Το 2018 καταψηφίσαμε τη δημιουργία του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου από το ΤΑΠ.

Και σήμερα, σας ζητάμε να μας διευκρινίσετε :

Γιατί χρειάζεται ένα ακόμη Νομικό Πρόσωπο κα Υπουργέ;

Ποια θα είναι η δομή και οι αρμοδιότητές του;

Γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη διαχείριση των ακινήτων και των αναψυκτηρίων ο ίδιος ο ΟΔΑΠ;

Ακόμα και μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που φέρατε, η ασάφεια παραμένει.

Στα θέματα των δαπανών και της δομής του Οργανισμού :

Θετικές οι διορθώσεις που κάνατε στα άρθρα 26 και 27, όπως σας είχαμε προτείνειώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες των Υπηρεσιών του ΟΔΑΠ.

Επίσης θετική η επέκταση της αποζημίωσης για υπερωρίες στους Γραμματείς των Κεντρικών Συμβουλίων, όπως επίσης σας είχαμε προτείνει.

Ωστόσο, η μεταφορά της δαπάνης για την υπερωριακή απασχόληση των αρχαιοφυλάκων και του προσωπικού καθαριότητας των αρχαιολογικών χώρων, από τον ΟΔΑΠ στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά από 2 χρόνια, δεν έχει καμία δικαιολογητική βάση.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και έτσι πρέπει να συνεχίσει.

Όσον αφορά στο προσωπικό :

Ο νέος Οργανισμός αναλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες και χρειάζεται να του αποδοθούν κατάλληλοι πόροι και προσωπικό.

Οι 300 θέσεις του προσωπικού δεν επαρκούν.

Χρειάζεται να αυξηθούν και ταυτόχρονα να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις.

Θυμίζω, ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ΤΑΠ πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση.

Και ταυτόχρονα, να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του υπάρχοντος προσωπικού.

Κλείνω την τοποθέτησή μου για τον ΟΔΑΠ με το ζήτημα των αρχαιοφυλάκων.

Καταθέσαμε μια τροπολογία που αποκαθιστά μια διαχρονική αδικία.

Οι αρχαιοφύλακες είναι οι άνθρωποι που ουσιαστικά κρατούν ανοιχτούς τους αρχαιολογικούς χώρους.

Εργάζονται σε μόνιμη βάση πέραν του πενθημέρου, 50-60 ημέρες παραπάνω από άλλους υπαλλήλους και μάλιστα συχνά σε αντίξοες συνθήκες.

Και η εργασία τους αυτή την 6η ημέρα, δεν προσμετράται μέχρι σήμερα συνταξιοδοτικά.

Είναι καιρός η Πολιτεία να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Για το λόγο αυτό σας ζητάμε να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το ζήτημα της δωρεάς του Μουσείου Βρανά στο Ελληνικό Δημόσιο, εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, το έχουμε θέσει επανειλημμένως.

Προσωπικά, αναφέρθηκα στο Μουσείο σε τοποθετήσεις μου σ’αυτή την αίθουσα τόσο στις 17/7 όσο στις και 20/11, ζητώντας να έρθει προς συζήτηση σχετικό Νομοσχέδιο.

Το Μουσείο Βρανά στη Λέσβο, είναι ένα Μνημείο.

Δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη.

Αναστηλώθηκε και μετετράπη σε Μουσείο από την πολιτιστική εταιρία Αρχιπέλαγος, μια ομάδα διακεκριμένων ανθρώπων του πολιτισμού.

Από το 2017 έχει ξεκινήσει η διαδικασία δωρεάς του Μουσείου εκ μέρους της εταιρίας Αρχιπέλαγος.

Απέμενε η αποδοχή της δωρεάς από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την ψήφιση σχετικού Νομοσχεδίου.

Κάτι που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ποτέ.

Με αποτέλεσμα η συμβολαιογραφική πράξη εντέλει να λήξει τον Μάρτιο του 2019.

Σήμερα, το παρόν Νομοσχέδιο είχε περιλάβει στην αρχική του μορφή, την ίδρυση του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά, διατάξεις οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Και τούτο διότι προέκυψε ότι οι διατάξεις του Νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνονταν στους όρους της συμβολαιογραφικής πράξης δωρεάς.

Ενός εγγράφου που δεν είχε γνωστοποιηθεί στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστοι οι όροι της δωρεάς στους Βουλευτές.

Η Υπουργός μας ενημέρωσε, ότι η συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς, δεν βρέθηκε στο πρωτόκολλο του Γραφείου της Υπουργού μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο.

Μια διαπίστωση που δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Γι’αυτό και θα πρέπει το ζήτημα να διερευνηθεί και στη συνέχεια το Υπουργείο σε συνεργασία με τη δωρήτρια εταιρία, να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την επόμενη μέρα του Μουσείου, με σεβασμό στην ιστορία του και στην προσφορά της δωρήτριας εταιρίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η συνέχεια της κράτους εξαρτάται από μας.

Χρειάζεται συνέπεια λόγων και έργων.

Και έρχομαι στο θέμα της εξαγωγής αρχαιοτήτων και της συνεργασίας του μουσείου Μπενάκη με το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού της Μελβούρνης.

Ζήτημα για το οποίο μάλιστα καταθέσατε και σχετική τροπολογία κ. Υπουργέ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ελλάδα είναι κοιτίδα του πολιτισμού, τον οποίο μετέδωσε στα πέρατα της γης.

Σήμερα, ο πολιτισμός αποτελεί ισχυρό εργαλείο στην ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων της πατρίδας μας και των δεσμών μας με την Ομογένεια.

Με τη στήριξη της εξωστρέφειας των Μουσείων μας, αναδεικνύεται ο φιλελληνισμός, προβάλλεται η πατρίδα μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά σε Έλληνες του εξωτερικού αλλά και σε πολίτες άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα, με την προβολή των αρχαιοτήτων μας σε εκθέσεις του εξωτερικού και με τον δανεισμό τους υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ενισχύουμε τις απαιτήσεις μας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα μας.

Κι αυτό γιατί, η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προβάλλεται στο εξωτερικό, όχι όμως με παράνομες ενέργειες και με κλοπή αρχαιοτήτων, όπως έχει συμβεί με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα ας μη ξεχνάμε, ότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, υπάρχουν τρόποι για να διασφαλισθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματική προστασία των αρχαιοτήτων μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με μια βασική προϋπόθεση.

Τη συνέχεια του κράτους και την τήρηση των διακρατικών συμφωνιών.

Όσο αυτά είναι δεδομένα, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Αντιθέτως, όπου υπάρχουν συμφωνίες, καταπολεμώνται οι παράνομες ενέργειες και η αρχαιοκαπηλία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Μουσείο Μπενάκη, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή και μεγάλη αξία για τον πολιτισμό στη χώρα μας.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στις ανάγκες του Μουσείου, ώστε να εκπληρώνει τους σκοπούς του, ιδίως εν μέσω των συνθηκών που διαμορφώνει η πανδημία.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, η προοπτική που διανοίγεται, μέσα από τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μελβούρνη για τη δημιουργία Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Μελβούρνης.

Και τούτο μάλιστα, εν μέσω μιας μεγάλης επένδυσης.

Τα εκθέματα στη Μελβούρνη θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της χώρας μας, φέρνοντας Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ξένους πολίτες πιο κοντά στην ιστορία μας και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σας τονίσαμε εξαρχής, ότι οι όροι με τους οποίους θα υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, οφείλουν να είναι σαφείς και με αυστηρό έλεγχο του Υπουργείου και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Να γνωρίζει και να ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο ποιες συγκεκριμένες αρχαιότητες θα δανεισθούν στο εξωτερικό και με ποιους όρους.

Με την τροπολογία που φέρατε κα Υπουργέ, τροποποιείτε το άρθρο του Αρχαιολογικού Νόμου σχετικά με την έννοια των Μουσείων και εντάσσετε σε αυτή τη νέα ρύθμιση για τη δυνατότητα δανεισμού αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 25,

Και ορίσατε ρητά ότι η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται για τα Μουσεία που ιδρύει και λειτουργεί το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα πρέπει ωστόσο να μας πείτε κα Υπουργέ, γιατί η αλλαγή του άρθρου 45 του Αρχαιολογικού Νόμου γίνεται με τροπολογία.

Να μας διευκρινίσετε επίσης, ποιες είναι οι αλλαγές που χρειάζονται στο θεσμικό πλαίσιο των Μουσείων, οι οποίες επέρχονται με την τροπολογία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο θέμα των επιχορηγήσεων των οπτικοακουστικών έργων από το ΕΚΟΜΕ :

Το νέο πλαίσιο των επιχορηγήσεων διαμορφώθηκε πριν από μόλις 5 μήνες.

Σήμερα, με το άρθρο 58, προβλέπεται ότι θα μπορούν να επιδοτούνται από το ΕΚΟΜΕ τιμολόγια από αλλοδαπές εταιρίες μέχρι το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Η διάταξη μπορεί θεωρητικά να προσελκύσει ξένες παραγωγές, δημιουργώντας πλούτο για τη χώρα μας και θέσεις εργασίας.

Ωστόσο μια τέτοια δυνατότητα πρέπει να τεθεί υπό προϋποθέσεις.

Διότι, με τη σημερινή της μορφή, ευνοεί τις μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού οδηγεί σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από φορολογία και εισφορές και κυρίως, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές παραγωγές και την απασχόληση των Ελλήνων συντελεστών.

Αυτών δηλαδή που πρέπει να θωρακίσουμε.

Γι’αυτό σας προτείνουμε :

1ον Οι αμοιβές με αλλοδαπά τιμολόγια να είναι επιλέξιμες σε ένα ποσοστό των συνολικών δαπανών για αμοιβές προσωπικού, άρα να διασφαλίζεται ότι θα συμμετέχουν ΚΑΙ Έλληνες συντελεστές σε όλες τις κατηγορίες.

2ον Να διεκπεραιώνονται οι πληρωμές από έναν τραπεζικό λογαριασμό ώστε να ελέγχεται η διαδρομή τους.

3ον Να φορολογηθούν οι αμοιβές στην πηγή του εισοδήματος, άρα στην Ελλάδα, ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα.

Είναι προτάσεις που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των Ελλήνων συντελεστών.

Τέλος, με το άρθρο 60 του Νομοσχεδίου, επεκτείνεται μέχρι 31/12/2021 η δυνατότητα των επιχειρήσεων του πολιτισμού να χορηγούν πιστωτικά σημειώματα αντί της επιστροφής χρημάτων για παραστάσεις που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Είναι μια αναγκαία και καλοδεχούμενη βοήθεια, που θα πρέπει ωστόσο να συνδυαστεί με περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ανθρώπων του πολιτισμού που σήμερα παλεύουν για την επιβίωση.

Ολοκληρώνοντας, να αναφερθώ στην τροπολογία του Υφυπουργού Αθλητισμού, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών Ομοσπονδιών για το έτος 2020.

Εκλογές που συνδέονται ευθέως με την εγγραφή των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μέχρι 31/12/2020.

Κυρία Υπουργέ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κανείς δε διαφωνεί με την ύπαρξη Μητρώου, ώστε να καταγραφούν τα ενεργά σωματεία και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των σωματείων σφραγίδων.

Ωστόσο, σήμερα κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην αντίπερα όχθη.

Το Μητρώο επιβάλλεται να είναι ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς κι όχι να εργαλειοποιείται για να ελεγχθεί το εκλογικό σώμα.

Ακόμα δε και πρακτικά μιλώντας, το Μητρώο έχει εξελιχθεί σε μια χρονοβόρα διαδικασία που εξελίσσεται μετ’εμποδίων.

Χιλιάδες σωματεία αναμένουν την ολοκλήρωση της εγγραφής τους και βρίσκονται αντιμέτωπα με γραφειοκρατικά αδιέξοδα, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας!

Πολύ αμφιβάλλω αν τα σωματεία θα προλάβουν να εγγραφούν στο Μητρώο.

Και ο αποκλεισμός τους από τις εκλογές και από τη χρήση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων για το λόγο αυτό, είναι ανεπίτρεπτος.

Τέλος, στο θέμα του ποδοσφαίρου αναμένουμε από τον κ. Υφυπουργό να καταθέσει στη Βουλή την ολιστική μελέτη της FIFA και UEFA για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού Ποδοσφαίρου καθώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη στις 25 Φεβρουαρίου μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της FIFA και UEFA.

Οι πολίτες και οι φίλαθλοι δικαιούνται να γνωρίζουν τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 10.12.2020

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η Ελλάδα ν’ απορρίψει ασυζητητί το σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Για μία ακόμη φορά, το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέπει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Μάλιστα, υστερεί και σε σχέση με τις χαλαρές αποφάσεις του Οκτωβρίου και οδηγεί σε νέα αναβολή κάθε ουσιαστικής συζήτησης ως το Μάρτιο. Όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η τακτική αυτή αποθρασύνει την Τουρκία και πλήττει ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό, η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει ασυζητητί το συγκεκριμένο σχέδιο και ο κ. Μητσοτάκης ν’ απαιτήσει ουσιαστικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων. Τέλος στην υποχωρητικότητα – είναι ώρα για αποφασιστική στάση!

Πανεπιστήμια: Όχι στην αστυνομοκρατία, ναι στη φύλαξη και την κάρτα εισόδου

Ασφαλώς και τα πανεπιστήμια χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη απέναντι στο έγκλημα, στην ανομία και τους βανδαλισμούς. Αλλά η κυβέρνηση έχει αποτύχει να το διασφαλίσει, ακόμη και μετά τις νέες ρυθμίσεις για το άσυλο. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία που τώρα προτείνει δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Δεν μπορούν να υπάρχουν αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια και αυτό το είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή, ήδη από το καλοκαίρι του 2019, στη συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Αντίθετα, η φύλαξη πρέπει να γίνεται από πανεπιστημιακούς φύλακες, ειδικά εκπαιδευμένους, που πρέπει να εποπτεύονται και να λογοδοτούν στον Πρύτανη και να μην επιβαρύνουν τους ήδη ισχνούς προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων. Επίσης, λέμε «ναι» στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ.

Νοσοκομεία: Επίδειξη αυταρχισμού και εκδικητικότητας από διοικητές εν μέσω πανδημίας

Μοιάζει αδιανόητο, αλλά είναι πραγματικότητα: ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν υπό το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας, το υγειονομικό προσωπικό καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει και τον αυταρχισμό και την εκδικητικότητα ορισμένων διοικήσεων νοσοκομείων! Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για ΕΔΕ και μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν είναι αρεστό στις διοικήσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση και να επιλύσει το θέμα ο υπουργός Υγείας

Διορισμός Προέδρου ΕΕΕΠ: Παράτυπη η διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση

Το Κίνημα Αλλαγής, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την γνωμοδότηση επί της πρότασης του υπουργού Οικονομικών για τη θέση του Προέδρου της ΕΕΕΠ, αφενός έθεσε τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της Επιτροπής Παιγνίων και τον ρόλο της κυρίως ως προς το δημόσιο συμφέρον.

Αφετέρου έθεσε το ζήτημα της παράτυπης διαδικασίας για το διορισμό του Προέδρου, αφού η πρόταση δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις της παρ. 3β του άρθρου 16 του ν. 3229/2011.

Περισσότερα ΕΔΩ

Καταψηφίσαμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ρυθμίσεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας

“Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια εσφαλμένη φιλοσοφία γύρω από το σωφρονιστικό σύστημα που είναι βεβιασμένη, ατεκμηρίωτη και άκρως συντηρητική”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Οι ρυθμίσεις που τροποποιεί, για τις άδειες των κρατουμένων και τις αγροτικές φυλακές, γίνονται με οριζόντιο τρόπο, γενικά και αφηρημένα, και καταλήγουν άδικες για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων. Πρόσφατη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη έδειξε πως το 98% των κρατουμένων τηρεί τους όρους των αδειών.

Η κυβέρνηση δεν προσκόμισε καμία μελέτη, καμία επιστημονική έρευνα, καμία εισήγηση από κάποιον φορέα που να δικαιολογούν την αυστηροποίηση του πλαισίου. Όσες τέτοιες υπάρχουν, όπως η άποψη της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, είναι αντίθετες στη λογική της κυβέρνησης. Η μόνη “τεκμηρίωση” που προσφέρει η κυβέρνηση είναι το χάιδεμα του πιο συντηρητικού ακροατηρίου της. Η Νέα Δημοκρατία έχει επίσης υποβαθμίσει καίρια τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής: ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας τελεί εν υπνώσει, η ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζεται για ελάχιστους κρατουμένους, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αναγκάζονται να αγοράσουν υλικό οι δικηγόροι και οι συγγενείς των ανθρώπων. Το νομοσχέδιο απέχει από το να χαρακτηριστεί πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Ο κ. Καμίνης ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 1999, η οποία ήταν σταθμός για τη σωφρονιστική πολιτική στη χώρα

Περισσότερα ΕΔΩ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.