ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ


Reading time: 36 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2020 by manos (ceo)-admin

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με κάθε τρόπο.

Η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης οφείλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη μέλη.

Αν χρειαστεί η Κυβέρνηση να ασκήσει veto.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο.

1) Η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Πώς κρίνει το ΚΙΝ.ΑΛ τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών και της οικονομίας, σε συνάρτηση με την πανδημία;

Τα μέτωπα είναι ανοιχτά και δυστυχώς εξελίσσονται προβληματικά.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία κάνει ότι θέλει και ι η Δύση, το ΝΑΤΟ, μερίδα χωρών της ΕΕ, ακόμα και ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί κάθε φορά να «καλοπιάσει» την Άγκυρα σπρώχνοντας κάτω από το χαλί τις όποιες τουρκικές προκλήσεις, Είναι η ίδια η Άγκυρα ωστόσο που κάθε φορά εκθέτει εκείνους που της τείνουν χείρα φιλίας, μέσα από νέες καιροσκοπικές προκλήσεις. Το πρόσφατο, προεκλογικό άνοιγμα τμήματος της παραλίας στο Βαρώσι και οι δοκιμές των S-400 έρχονται να επιβεβαιώσουν το συγκεκριμένο μοτίβο, λίγες ημέρες έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην τουρκική πρωτεύουσα. Το ερώτημα σε ό,τι μας αφορά ως Ελλάδα είναι σαφές: Θα μπορούσε το καθεστώς Ερντογάν να κάτσει και να συζητήσει καλή τη πίστει με την ελληνική πλευρά; Για να απαντήσει κανείς, θα πρέπει να διερωτηθεί εάν και κατά πόσο μια – έστω προσχηματική – διαπραγμάτευση στην παρούσα φάση με την Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσα ή έμμεσα οφέλη για την Άγκυρα. Οι τελευταίες απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες του Τούρκου Προέδρου αποτελούν εκφράσεις της πολιτικής που ακολουθεί μετά την αναδίπλωσή του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε δηλώσει πως η Τουρκία θα υπονομεύσει την προσέγγιση με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κυπριακού. Και αυτό κάνει με σειρά ενεργειών της, όπως το άνοιγμα ενός τμήματος της περίκλειστης από τις 14 Αυγούστου 1974 Αμμοχώστου. Η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί και πάλι ως κράτος-ταραχοποιός παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ εκθέτοντας την ΕΕ.

Την «εθνική στρατηγική», δυστυχώς, αντί να την αποφασίζουμε όλοι μαζί μέσα από ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, τουναντίον τη μαθαίνουμε από άρθρα του κου Μητσοτάκη στο διεθνή τύπο, στις σχετικές ανακοινώσεις των Τούρκων αξιωματούχων καθώς και στις ευρύτερες αναφορές στις εφημερίδες.

Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε στην εθνική στρατηγική, θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για όλα αυτά, το λέω εμφατικά και καθαρά. Ο κος Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την στρατηγική την οποία έχει χαράξει ο ίδιος με το επιτελείο του. Αυτό είναι το ίδιο λάθος που έκανε και ο κος Τσίπρας ενάμιση χρόνο πριν γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την οικονομία, μόνο η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει τέτοια οικονομική πρόβλεψη. Το έχει ξανακάνει το 2004-2009. Φέτος θα έχουμε ύφεση που θα αγγίξει διψήφιο νούμερο. Με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας, την μείωση των εισοδημάτων, τον κίνδυνο λουκέτων για τους μικρομεσαίους, την αύξηση των κόκκινων δανείων. Και ως εκ θαύματος με τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές από την Κυβέρνηση, προβλέπεται ανάπτυξη 7,5% το 2021 (!!). Υποτιμούν την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού. Πόσο μάλλον όταν η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ολοκληρωμένο, πλήρες και υλοποιήσιμο σχέδιο για την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών πόρων. Αποτελεί άσκηση επί χάρτου με προβλέψεις και νούμερα που δεν εδράζονται πουθενά, δεν απορρέουν από πουθενά και προσπαθεί εν τέλει να περιγράψει ένα… θαύμα. Εμείς κρούουμε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Επιμένουμε στις προτάσεις μας, τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, το σχέδιο για τη «Νέα Αλλαγή» που διατυπώθηκε αναλυτικά από τη την Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη στο Helexpo Forum και στο πρόγραμμα μας που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία για να σταθεί όρθια σε τούτες τις πραγματικά πρωτόγνωρες και αχαρτογράφητες συνθήκες που ζούμε σε συνδυασμό και με την πανδημία.

2) Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις εσωτερικές της ανακατατάξεις, δείχνει να απλώνει δίχτυα στην κεντροαριστερά. Νιώθετε να απειλείστε εξ αριστερών σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπλεχτεί στα δίχτυα της εσωστρέφειας, των εμμονών, του κυβερνητικού παρελθόντος του, στη σύγκρουση των τάσεων του.

Απειλή νιώθει κάποιος που δεν πατά γερά στα πόδια του, δεν ξέρει τι πρεσβεύει αξιακά και πολιτικά και άγεται και φέρεται από τις συγκυρίες της στιγμής μπας και κερδίσει κανένα ψηφαλάκι.

Εμείς στο Κίνημά μας διαμορφώνουμε την πολιτική μας προσανατολισμένη απόλυτα στην Ελληνίδα και στον Έλληνα, στοχεύοντας να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, οδηγώντας τους πολλούς και όχι τους λίγους και εκλεκτούς, όπως κάνει η ΝΔ, στην ανάκαμψη και την ευημερία. Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών και η προσπάθεια προσαρμογής σε μια δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας, η διαμαρτυρία και η προσπάθεια ουσιαστικής προσπάθειας πολιτικής έκφρασης και δράσης με ουσία, αρχίζει σιγά – σιγά και ζητά προοδευτική διέξοδο. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η προοδευτική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία και είναι βέβαιο ότι αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα. Ήδη το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα που αργά, αλλά σταθερά αυξάνει τις δυνάμεις του. Από εκεί και πέρα εμείς δουλεύουμε και δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Παρουσιάσαμε στο Forum της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μια ολοκληρωμένη πρόταση. Συνεχίζουμε με προτάσεις και τεκμηριωμένες θέσεις να προσφέρουμε ουσία στον πολιτικό λόγο.

Η δουλειά μας είναι καθημερινά δίπλα στην ελληνική κοινωνία, εκεί που ο άνθρωπος υποφέρει, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Παρουσιάσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την αναγέννησή του ΕΣΥ. Στις πρόσφατες πλημμύρες η αρχηγός και κλιμάκιο του κόμματος ήταν εκεί στις καταστροφές. Ήμασταν και θα είμαστε συνεχώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Παράλληλα η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις στη βουλή για το τι πρέπει να γίνει, όχι μόνο αποσπασματικά μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες στη Θεσσαλία και στο Ιόνιο. Αναδείξαμε το επιτελικό φιάσκο με τις μάσκες -αλεξίπτωτα και τις αστοχίες του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία, και φυσικά ήμασταν έξω από το εφετείο χθες και καλέσαμε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να σταθούμε ενωμένοι μαζί εναντίον του φασισμού και της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για την πατρίδα και τους πολίτες, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Πιστεύουμε σε ένα νέο κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, ένα πλήρες σχέδιο νέων ευκαιριών για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και μόχθο, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και την Ελλάδα. Ένα σύστημα διαγενεακής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο ενισχύει τους πολίτες που παράγουν.

Το Κίνημά μας δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Από θέση ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας, ασκεί κριτική στη συντήρηση, τις χαμηλές προσδοκίες και ταχύτητες, τη διαχειριστική αντίληψη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι θα αξιοποιήσει τη νέα δυναμική του θέση για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη έστω της εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας, ειδικά σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες για τα εθνικά θέματα. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη, ριζοσπαστική πορεία μας. Είναι ομόφωνη απόφαση, που πάρθηκε συλλογικά. Η αυτονομία του Κινήματός μας είναι αξιακού, στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος, γιατί ακριβώς η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα πρωταγωνιστής αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

3) Στην Αχαΐα, το ΚΙΝ.ΑΛ καταγράφει έναν “επαναπατρισμό” στελεχών και ψηφοφόρων, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο από τη Ν.Δ. Κατά πόσο αυτό σηματοδοτεί κάτι για το κόμμα σας.;

Η Αχαΐα είναι η μήτρα της Παράταξης μας. Υπάρχει ιστορική μνήμη, πολιτική παρακαταθήκη, σπουδαίο πολιτικό προσωπικό, που άφησε τεράστια παρακαταθήκη στην περιοχή. Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου σε συνδυασμό με την δουλειά που κάνει η οργάνωση του κινήματος δημιουργεί νέες συνθήκες. Σας λέω, ότι στην Αχαΐα, όπως και στην υπόλοιπη ελλάδα θα υπάρξουν εκπλήξεις. Στην πρόσφατη συνέντευξή της η πρόεδρος απηύθυνε ξανά κάλεσμα και προσκλητήριο σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα. Το προσκλητήριο αυτής της μάχης τους χωρά όλους. Τ Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε και να προχωρήσουμε νικηφόρα.

4) Κάποιοι – κι εδώ στην Αχαΐα – λένε πως θα επιστρέψουν στο χώρο σας, μόνο αν αυτός ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Πώς το ακούτε;

Μα είμαστε ΠΑΣΟΚ. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Προσωπικά, είτε ως μέλος της ΠΑΣΠ, είτε της Νεολαίας, είτε του Κινήματος και στα πολύ δύσκολα χρόνια της περιόδου 2011 με 2015, πίστευα ότι οι πολιτικές των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνέβαλαν ουσιαστικά στην αλλαγή της ζωής του Έλληνα, στην δημιουργία ευκαιριών, στην προστασία και αναβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την αξιοκρατία, την διαφάνεια.

Και αυτό που συμβαίνει με το brand ΠΑΣΟΚ είναι ένα κοινωνιολογικό και πολιτικό φαινόμενο που επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κομμάτι μιας νοσταλγίας αλλά το μοναδικό κίνημα που στέριωσε στις ψυχές των Ελλήνων, γιατί είδαν την ζωή τους να βελτιώνεται.

Είναι σημαντικό ότι ένα σημαντικό κομμάτι ειδικά της νεολαίας αναζητά την ιστορία, τα σύμβολα και το brand ΠΑΣΟΚ, ψάχνει και αφουγκράζεται την ιστορική του πορεία, τα συνθήματα και το λόγο του, τα έργα και την καθοριστική του συνεισφορά στην ιστορία της πατρίδας.

Είναι σίγουρα αυτό που ζούμε ζώσα ιστορία και με κανένα τρόπο δεν έχει να κάνει με την ανάμνηση, την αναπόληση ή σχετίζεται με μνημόσυνα και «περασμένα μεγαλεία». Αντίθετα, εδράζεται στις προκλήσεις του αύριο, στα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος μας, στο διακύβευμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και στις προκλήσεις αυτής για τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, με νέα αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία πολιτικών αειφορίας και ανάπτυξης για όλους.

Η Ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφεται.

Εμείς δημιουργούμε τώρα το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

Το Κίνημά μας έχει κάνει την μεγαλύτερη ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, από όλα τα πολιτικά κόμματα και αυτή η ανανέωση είναι διαρκείας και μακράς πνοής. Η Φώφη Γεννηματά είναι η πρώτη πολιτική αρχηγός που έβαλε σε καίρια κρίσιμα πόστα της παράταξης νέους ανθρώπους και τους υποστήριξε, άνοιξε το κόμμα και διεύρυνε τη δυναμική της βάσης και αυτό το πιστώνεται και δημοσκοπικά με τη σημαντική δημοφιλία που έχει σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Το Κίνημα αλλαγής είναι η μόνη προοδευτική πρόταση και διέξοδο για τη Χώρα και το προοδευτικό αντίβαρο ως απάντηση στη συντήρηση της ΝΔ και τον Λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου τώρα είναι η ώρα και το κατάλληλο timing για να επιδιωχθεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και να προταχθεί το σοσιαλδημοκρατικό διακύβευμα που πρεσβεύουμε.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της. Αυτό είναι πια η νέα κανονικότητα για όλους. Και οι κρίσεις θέλουν οραματικές ηγεσίες και ομάδες που διαχειρίζονται τα προβλήματα με ικανότητα και σωφροσύνη και παράλληλα θέτουν τους στόχους και τα προτάγματα του Αύριο.

Οι πιέσεις που δεχόμαστε στα εθνικά ζητήματα, με την Τουρκία να έχει χαράξει μια νέο οθωμανική επιθετική στρατηγική, με το μεταναστευτικό- προσφυγικό να παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, με την πανδημία να έχει επανέλθει, να απειλεί την υγεία, την οικονομία, την εργασία, τη ζωή μας όπως την ξέραμε. Τα προβλήματα μονιμοποιούνται, δεν είναι προσωρινά. Συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας. Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.

Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη με κοινωνική προστασία και προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας. Προτάσσουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Σκέφτομαι και έχω ένα όνειρο και ένα στόχο παράλληλα. Στην Ελλάδα του 2030, ο παρασιτισμός, ο λαϊκισμός και η μιζέρια να δώσει τη θέση της στην Εθνική περηφάνια, την συλλογική προκοπή και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Γι’ αυτά πρέπει να αγωνιστούμε μαζί.

Ας ταυτιστούμε με αξίες. Αυτός είναι ο πυρήνας της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ας φέρουμε την πραγματική πολιτική στο προσκήνιο. Ας ανακόψουμε την παραπολιτική και τη δυσωδία της δημαγωγίας και της εξουσιομανίας των εμμονικών μαθητευομένων μάγων και των «παραμάγαζών τους», που μας κόστισαν πολύ, είναι πια απορριπτέοι από όλους ακόμα και από τους ίδιους τους τους εαυτούς. Ας πείσουμε τους πολίτες ότι παίρνουμε το μήνυμα τους και καταλαβαίνουμε την αγωνία και τις απαιτήσεις τους.

Είμαστε εδώ με πίστη στις ιδέες μας, στις αξίες μας, με το όραμά μας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον ελληνισμό, με τις θέσεις μας, έτοιμοι να χαράξουμε ξανά νέα πορεία για τη χώρα μας. Χρέος μας να χτίσουμε ακόμα πιο δυναμικά μια Ελλάδα πολιτών που αισθάνονται ίσοι, συμμέτοχοι, ασφαλείς, δημιουργικοί, ελεύθεροι και με θετική προοπτική για την προσωπική τους αλλά και τη συλλογική μας ζωή.

Ευπρόσδεκτοι, λοιπόν, όσοι πιστεύουν στα παραπάνω, να επιστρέψουν σπίτι τους !

5) Ποιος είναι ο κυρίαρχος στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ στην Αχαΐα, με δεδομένο ότι σηματοδοτεί πολλά για όλη την επικράτεια, λόγω της πολιτικής γης των Παπανδρέου;

Η Πάτρα και ευρύτερα η Αχαΐα είναι για εμάς και το Κίνημά μας μια επικράτεια με ιστορία, άξια σεβασμού και προπύργιο αξιακού διακυβεύματος . Αποτελεί πηγή έμπνευσης, πηγή στήριξης για αγώνες δημοκρατικούς που έχουμε μπροστά μας να δώσουμε. Όπως ήταν πάντα πηγή έμπνευσης και για τον Ανδρέα, και για το Γεώργιο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Τρεις Πρωθυπουργοί, 3 εξαιρετικές ιστορικές φυσιογνωμίες που ξεκίνησαν την πορεία τους από αυτά τα τιμημένα χώματα και συμπυκνώνουν την νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Από το ’81, με τη μεγάλη αλλαγή, με τις γενιές του 1-1-4, της αντίστασης και τη νέα γενιά της αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο που ο Γιώργος Παπανδρέου, ειδικά στις ομιλίες του από την Αχαΐα επιλεγεί να αναφέρεται στην ενότητα και την ανεξάρτητη πορεία της παράταξης, στο δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, με αναφορά και στον ιδιαίτερο συμβολισμό για τη χώρα, την αντιμετώπιση της πανδημίας με «όχημα» το ΕΣΥ που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της «Αλλαγής». Έχουν περάσει 24 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα και οι συγκλονιστικές ανατροπές που έφερε η πανδημία έδειξαν ποσό επίκαιρες είναι οι σκέψεις και οι ιδέες του, η σημασία ενός ισχυρού συστήματος υγείας, η ανάγκη ενός κράτους πρόνοιας για όλους.

Εμείς θέλουμε να είμαστε ξανά πρωταγωνιστές σε όλη την Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Εκτός από τις παρακαταθήκες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώνουμε την πίστη μας σε έναν ακόμη σημαντικό στόχο, να ξανακάνουμε την Αχαΐα, τον τόπο των προοδευτικών αγώνων, προπύργιο της Δημοκρατίας, οχυρό της Προοδευτικής Παράταξης. Όπως είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου την Τετάρτη 24 Ιουνίου στο Καλέντζι ανήμερα της μνήμης από την απώλεια του ιδρυτή της «Αλλαγής» …«Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος, από το Καλέντζι, για να διαμηνύσουμε σε όλους αυτήν μας την αποφασιστικότητα» αναφέροντας ότι «η παράταξή μας, σε πείσμα των επικριτών της και των πολιτικών της αντιπάλων, έχει να επιτελέσει αυτόν τον ιστορικό ρόλο, της «Αλλαγής». «Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την Παράταξη από επιλογές που την καθιστούν βορά στις ορέξεις και της δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ και οφείλουμε να το κάνουμε γνωρίζοντας ότι, στην αντίθετη περίπτωση, η ιστορία θα μας αγνοήσει» επανέλαβε, επιστρέφοντας στο θέμα της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝΑΛ.

Εδώ θέλω τονίσω- αν μου επιτρέπεται- ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας καινοτόμος, προοδευτικός πολιτικός, ο πρώτος που είχε μίλησε για ευρωομόλογο και αμοιβαιοποίηση χρέους από το 2009. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τον έλεγε Πινοσέτ, Γερμανοτσολιά και άλλα και η ΝΔ ήταν στα κάγκελα με το λάβαρο με το «αντιμνημόνιο» και τα «Ζάππεια». Τώρα η ΕΕ εν μέσω νέας οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, υλοποιεί αυτό ακριβώς που δεν έκανε 10 χρόνια πριν και οδήγησε την Ελλάδα στα βράχια.

Με την επαφή που έχουμε με τον κόσμο και την κοινωνία βλέπουμε καθημερινά πως χρειάζεται και επιβάλλεται η δημιουργία ενός σημαντικού πόλου αναφοράς, το είπα και παραπάνω, ενός ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, και αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος παρά αυτοί που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ τη σημερινή του μορφή μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, η ιστορική συνέχεια δηλαδή της Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.

Αντιλαμβανόμαστε τις σύγχρονες προκλήσεις, ανεβαίνουμε δημοσκοπικά βήμα-βήμα και σκοπός μας είναι να ανέβουμε και άλλο, και να κάνουμε ένα άλμα στην κορυφή, και θα το κάνουμε.

Στόχος μας είναι με το σχέδιο και τις θέσεις μας να βοηθήσουμε τη Χώρα να βγει από την κρίση πιο ενωμένη, πιο δυνατή αλλά και με ένα όραμα μιας μεγάλης ταχύτητας και πρωταγωνιστικής διάθεσης που έχουμε ανάγκη να υιοθετήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί.

Για μας τα ΝΑΙ μας είναι ΝΑΙ και τα ΟΧΙ, ΟΧΙ. Στο λόγο μας και στην πολιτική μας δεν υπάρχει γκριζάδα και παρανόησή. Όλα καθαρά και διάφανα μπροστά στο λαό, για το λαό και την κοινωνία της προκοπής και της δημιουργίας. Πάνω απ’ όλα η πατρίδα και μακριά από εμάς η μικροπολιτική και το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος.

Προχωράμε λοιπόν με το βλέμμα στο μέλλον, μπροστά και θα είμαστε ξανά πρωταγωνιστές, είναι στο DNA μας!

6) Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου έχει στοιχειώσει, την ώρα που καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές. Βλέπετε πολιτικό έλλειμμα εκ μέρους της Κυβέρνησης;

Είναι πράγματι ένα έργο που έχει βαλτώσει ανεπανόρθωτα και επηρεάζει την οικονομική και την πραγματική ζωή των διερχομένων σε αυτόν αφού ο υπάρχων δρόμος, είναι ένας δρόμος καρμανιόλα, με πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα να έχουν προκληθεί σε αυτόν.

Είναι σημαντικές οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος και η σημερινή κυβέρνηση βλέπουμε ότι συνεχίζει τα ίδια λάθη. Ο υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής δεν έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα για το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου και αυτό εισπράττουμε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δημάρχους της Ηλείας και των ευρύτερων περιοχών. Η κυβέρνηση πάγωσε το έργο με την αναστολή των προκαταβολών για την έναρξη των έργων στα πέντε από τα οκτώ κομμάτια του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος», κάνοντας ότι ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2015.

Και στις δύο περιπτώσεις οι μεγάλοι χαμένοι είναι η Πελοπόννησος και οι πολίτες της Ηλείας και των όμορων περιοχών.

Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς γνωρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως τις προθέσεις της Ε.Ε αφού αν δεν ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2023 χάνεται η χρηματοδότηση και θα ζητηθεί η επιστροφή 293 εκ. ευρώ από τη χώρα μας.

Μέσα στην περίοδο της βαθιάς κρίσης, που βιώνουμε, το βέβαιον είναι ότι μεγάλα εθνικά- αναπτυξιακά έργα, όπως η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου , μπορούν να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα και να αποτελέσουν ισχυρή βάση για το αύριο και για την γρήγορη ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας, στο σύνολό της. Είναι το δίχως άλλο μη διαπραγματεύσιμη «συνθήκη» και αυτονόητη αναγκαιότητα ότι ο κλειστός αυτοκινητόδρομος- η Ολύμπια Οδός- θα πρέπει να κατασκευαστεί στο σύνολό της, στα πλαίσια της ισόρροπης και ισόνομης ανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας και προκειμένου να ενσωματωθεί στον δυτικό οδικό άξονα της χώρας, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ισοβαρούς ανάπτυξης ανάμεσα στο ριγμένο δυτικό και ανεπτυγμένο ανατολικό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας. Η Ολυμπία οδός αποτελεί έργο εθνικής εμβέλειας με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Η ολοκλήρωση του έργου, με νέα χάραξη πλέον στην περιοχή του Καϊάφα, θα αποτελέσει την αφετηρία για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας με πολλαπλάσια αποτελέσματα για την περιοχή μας. Η καθυστέρηση και, πλέον, η πρωτοφανής στασιμότητα που παρατηρείται στην εκτέλεση του έργου, προκαλεί εύλογη ανησυχία. Καθήκον της κυβέρνησης είναι, πέρα από την πρόθεση και την πολιτική βούληση, να δώσει συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Λύση που θα κατευθυνθεί σε επιτάχυνση των εργασιών, θα τονώσει την απασχόληση και θα οδηγήσει σε ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο για τη Δυτική Πελοπόννησο.

Ελπίζω να μη χρειάζεται και αυτό για να προχωρήσει με απευθείας εντολή από τον κ. Μητσοτάκη και το Μαξίμου, όπως πολλά άλλα που βλέπουμε καθημερινά θέματα να βαλτώνουν από υπουργούς της κυβέρνησης και να χρειάζονται παρέμβαση από τον από μηχανή…θεό !

7) Ο χώρος σας ήταν πάντα συνυφασμένος με τον αγροτικό κόσμο. Σήμερα αυτός πλήττεται από την πανδημία, μη έχοντας καμία κρατική στήριξη. Σε ποια κατεύθυνση πιέζεται κοινοβουλευτικά;

Ο αγροτικός κόσμος είναι για τη Νέα Δημοκρατία ο φτωχός συγγενής. Παραγωγοί που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και ειδικά λόγω της πανδημίας, δοκιμάζονται καθημερινά. Εμείς θεωρούμε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο του τόπου πρέπει να στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τον αγροτικό κόσμο, να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις του. Οι σχέσεις αγροτικού κόσμου και δημοκρατικής παράταξης είναι ριζωμένες με βαθιές, κοινές, ακατάλυτες στο χρόνο και στην αξία, ρίζες. Γιαυτό προτείναμε:

1) Άμεση Προκαταβολή Ενισχύσεων μέσα στον Ιούνιο ύψους 850εκ ευρώ με ταμειακή διευκόλυνση που θα συμψηφισθεί με τις ενισχύσεις του 2020 αργότερα. Το δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους ενώ οι αγρότες θα μπορέσουν να αποκτήσουν εφόδια για να συνεχίσουν να παράγουν:

2) Ειδική εισοδηματική στήριξη όλων των αγροτών που επλήγησαν, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και όλων των κλάδων του πρωτογενή τομέα.

3) Αξιοποίηση των 460 εκατ. € που επιστρέφονται στη χώρα μας από πρόστιμα, για εγγυοδοσία και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης.

4) Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο

5) Πάγωμα οφειλών προς το ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία

6) Ένταξη των αγροεργατών στο πρόγραμμα ενίσχυση εργασίας και αναζήτηση ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης-πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου.
7) Βιώσιμη λύση για τις οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης.

8) Υιοθέτηση της κάρτας αγροτικού πετρελαίου.

9) Αξιοποίηση στο maximum του Κανονισμού denininus για κάλυψη μέρους του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αναφέρθηκα ήδη στους ελαιοπαραγωγούς.

Αλλά φωνή βοώντος «εν τη ερήμω». Η κυβέρνηση αρκείται στα επικοινωνιακά παιχνίδια και δεν κάνει ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις ουσίας. Για εμάς ο εμπαιγμός αυτός πρέπει να σταματήσει. Φέραμε άμεσα στη βουλή την ενίσχυση αυτή. Δεν χωράνε καθυστερήσεις και επικοινωνιακές φανφάρες για κάτι τόσο σοβαρό και σημαντικό για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

8) Το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συχνά επανέρχεται. Βλέπετε εκλογές και με ποιο πολιτικό σκεπτικό θα μπορούσε το ενδεχόμενο αυτό να επαληθευτεί;

Υπάρχουν νέες οικονομικές συνθήκες, που θα οδηγήσουν σε νέες κοινωνικές συνθήκες και νέο πολιτικό σκηνικό. Σε αυτό η ΝΔ θα κριθεί για όσα δεν έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα έκανε. Και εμείς, μαζί με τους πολίτες, θα αλλάξουμε σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ “A LA CARTE”

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής,

στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»

με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κοτροκόη

 

Η δίκη της Χρυσής Αυγής:

Δυστυχώς, χάνουμε την μεγάλη εικόνα που κερδίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Της συντεταγμένης στάσης του πολιτικού συστήματος απέναντι στο φασισμό και το νεοναζισμό.
Ακόμα και το χθεσινό κώλυμα που έβαλε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, καταδεικνύει την ανωτερότητα της δημοκρατίας. Πως ακόμα και οι αρνητές της δημοκρατίας, έχουν την ευκαιρία αξιοποίησης όλων των δημοκρατικών διαδικασιών και μέσων, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Και για αυτό έχει και ακόμα μεγαλύτερη αξία, τόσο η δικαστική, όσο και η ομόθυμη πολιτική τους καταδίκη.
Έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα από την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο με τις δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη για τα τεκταινόμενα του πρώτου διαστήματος και τις ευθύνες Σαμαρά, όσο και για σημαντικές καθυστερήσεις της δίκης επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τις δηλώσεις του Υπουργού του κ. Κοντονή, ότι θα υπήρχαν προεκτάσεις που αφορούν τη Χρυσή Αυγή και παρόλα αυτά προχώρησαν στην ψήφιση του.
Στο διάλογο που κάνουμε σήμερα, όμως, δεν αποτυπώνεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν έχει ασχοληθεί κανείς με το πώς φτάσαμε ως εδώ και το σημαντικότερο, τι πρέπει να κάνουμε για να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο ανόδου τέτοιων ακραίων φασιστικών ή νεοναζιστικών δυνάμεων. Να θυμηθούμε εδώ τις φωνές που υπήρχαν τόσο στη ΝΔ, που μιλούσαν για την ενσωμάτωση μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, όσο και τις φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους της Χρυσής Αυγής. Να μην ξεχνάμε όμως και τις πλατείες των αγανακτισμένων, όπου μπορεί να μην υπήρχαν Χρυσαυγίτες με ταμπέλες, υπήρχαν όμως κρεμάλες, «μούντζες» στη Βουλή και επιθέσεις σε πολιτικούς. Κάποιοι τότε «δεν έβλεπαν» τον κίνδυνο για το πολίτευμα και τη δημοκρατία, έβλεπαν μόνο μια συγκυριακή πολιτική ευκαιρία, οξύνοντας με την ακραία ρητορική τους την ένταση και το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής που υπήρχε.
Έγινε μεγάλη κουβέντα για το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης «Αυγής», όμως δεν θυμάται κανείς ότι στις 26/05/2011 η «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της εμφάνιζε, τον τότε εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου μαζί με συνεργάτες του, χαρακτηρίζοντας τους ως τρομοκράτες.
Δεν γίνεται να είμαστε δημοκράτες a la carte. Την Τετάρτη να είμαστε δημοκράτες και από την Πέμπτη να εμφανιζόμαστε ξανά με ακραίες και διχαστικές λογικές, όπως και στο παρελθόν.

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία με την οποία αλλάζει ο ποινικός κώδικας και επανέρχεται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας επιπλέον και την αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία, που δίνει το δικαίωμα στον Άρειο Πάγο να μην ανακηρύσσει σχηματισμούς όπου υποψήφιοι τους έχουν καταδικαστεί και βαρύνονται για θέματα που αφορούν στη δημοκρατία και το πολίτευμα μας.
Ελληνοτουρκικά:

Δεν περιμέναμε τις προκλήσεις της Τουρκίας, στην Αμμόχωστο, ή με το Oruc Reis, για να αντιληφθούμε την πραγματική της στρατηγική. Είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας συζητά υπό συγκεκριμένους όρους, γνωρίζοντας ότι έχουμε απέναντι μία Τουρκία που ανοίγει διαρκώς το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος μας. Βάζοντας μέσα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα θέματα της Θράκης και πολλά άλλα που για μας είναι κατακόκκινες γραμμές. Φυσικά, συζητάμε για ένα και μόνο θέμα και μόνο αν σταματήσει η Τουρκία τις επιθετικές ενέργειες της. Πράγμα που τώρα φυσικά δεν συμβαίνει.
Υπάρχει ένα ζήτημα όμως πάρα πολύ σημαντικό. Με την επιστροφή του από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος. Πώς γίνεται να είμαστε ικανοποιημένοι, χωρίς καν να έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος κυρώσεων και χωρίς καν να υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματης ενεργοποίησης των κυρώσεων. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις και όλοι συντεταγμένα να το διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, όσο πιο ισχυρά γίνεται.

«ΜΕΙΩΣΗ» ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ «ΑΠΟΣΥΡΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ένα «άνυδρο», οικονομικά, καλοκαίρι λόγω της πανδημίας οδηγεί σε ένα «παγωμένο» χειμώνα για την απασχόληση λόγω των κυβερνητικών επιλογών.

Τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι το 9μηνο του 2020 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) δημιουργήθηκαν 133.361 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πρόσκαιρη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο πρέπει να αποδοθεί στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών (πρόγραμμα που διευρύνθηκε λόγω πανδημίας) και την πρόσκαιρη ύφεση της κρίσης τον Αύγουστο, εξέλιξη που επέτρεψε κινήσεις αισιοδοξίας στην αγορά. Εις μάτην…

Η στατιστική «μείωση» της ανεργίας τον Ιούλιο, εν σχέσει με τον προηγούμενο μήνα, για την οποία επιχαίρει ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, οφείλεται στην απογοήτευση των πολιτών οι οποίοι φοβούμενοι από τον κορονοϊό και εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 55.167 συμπολίτες μας μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος-Ιούλιος 2020) δηλώσαν «μη ενεργό (εργατικό) δυναμικό». Ποσοστιαία αυτός ο αριθμός είναι ίσος με την μείωση της ανεργίας μεταξύ Ιουνίου (18%) και Ιουλίου (16,8%) για την οποία επιχαίρει η κυβέρνηση. Η «απόσυρση» των εργαζομένων ωστόσο σημαίνει φτωχοποίηση των πολιτών και καταστροφή των δεξιοτήτων. Δεν είναι για κομπασμό!

Το Κίνημα Αλλαγής είχε έγκαιρα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης εν μέσω έκτακτων και ακραίων συνθηκών στην αγορά, όπως η επιδότηση του 40% των αποδοχών, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτή είναι η λύση για την απορρόφηση των ανέργων, ειδικά για εκείνους που διαθέτουν χαμηλή εξειδίκευση και όχι το 8ωρο λάστιχο και οι απλήρωτες υπερωρίες που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση…

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα συνάντηση με το Προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Παρόντες στη συνάντηση, που έγινε στη Βουλή, ήταν ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος και o Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Χρήστος Λούσης. Από το Κίνημα Αλλαγής συμμετείχαν στη συνάντηση ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης και ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πόντας.

Μετά τη συνάντηση η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση οδηγεί την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση στον αφανισμό. Στηρίζει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς. Απέκλεισε την μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ενισχύσεις του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Μέσα στην κρίση της πανδημίας τους άφησε χωρίς ουσιαστική στήριξη. Και τώρα ο νόμος που κατέθεσε δεν προσφέρει πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επαγγελματίες, δεν προστατεύει την Α’ κατοικία τους, και αντίθετα μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ1 «ΑΠΟ ΤΙΣ 6» (ΑΥΡΙΟ 14/10 ΚΑΙ ΩΡΑ 9 ΠΜ)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αύριο Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 09:00 π.μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις 6» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, «ΚΑΜΠΑΝΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Όχι απλά «καμπανάκι» αλλά κανονική καμπάνα για την κλιματική αλλαγή, έκρουσε για άλλη μία φορά ο ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.

Ο Οργανισμός επισημαίνει την αποτυχία των πολιτικών ηγετών διεθνώς να σταματήσουν τη μετατροπή του πλανήτη σε «μια μη κατοικήσιμη κόλαση» για εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εξάπλωση του covid19.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στη σχετική έκθεση, ο αριθμός των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία φαινόμενα σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τις 6.681 έναντι 3.656 που ήταν τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών κόστισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, επηρέασαν αρνητικά την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων άλλων και προκάλεσαν οικονομικές απώλειες σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και καθώς όπως προκύπτει από την έκθεση, οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες δεν έχουν κατανοήσει τον κόσμο γύρω τους, αποδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο η τεράστια υποκρισία και της ελληνικής Κυβέρνησης που βλέπει την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία πρόσκαιρου κέρδους και όχι περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Η έκθεση του ΟΗΕ, δεν εξαιρεί την ελληνική Κυβέρνηση από τον καταστροφικό δρόμο τον οποίο έχει πάρει ο πλανήτης.

Εμείς ωστόσο στο Κίνημα Αλλαγής, βασισμένοι στις παραδοσιακές οικολογικές και σοσιαλιστικές αξίες του ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το τιμόνι για μία μεγάλη δημιουργική Αλλαγή, απέναντι στη δυστοπία της Κλιματικής.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 13.10.2020

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της με κάθε τρόπο

Όπως δήλωσε σήμερα η Φώφη Γεννηματά, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε τρόπο. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα. Όμως, και η Ευρώπη οφείλει στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη. Αν χρειαστεί, μάλιστα, η κυβέρνηση θα πρέπει ν’ ασκήσει το δικαίωμα του βέτο και να μην παρακολουθήσει πάλι, όπως στην προηγούμενη Σύνοδο, την Ευρώπη να κάνει βήματα πίσω και να υποχωρεί από τη γραμμή της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Ούτε να την αφήσει ν’ ανέχεται τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Έχουμε επισημάνει εγκαίρως ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά της. Αντιθέτως, όσο η Ευρώπη δεν επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τόσο περισσότερο αυτή αποθρασύνεται και συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην περιοχή, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Την πρώτη φορά που το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλέσαμε την κυβέρνηση να αποτρέψει την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ούτως ώστε ν’ αποτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος μας. «Εθνικό χρέος» το χαρακτήρισε τότε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Δυστυχώς, όμως, είδαμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και οι επιλογές της αναιρούν η μία την άλλη, ενώ η εξωτερική της πολιτική διακρίνεται από αντιφάσεις. Δεν επιδίωξε εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Επέλεξε τη μυστική διπλωματία κι ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα τη «συμφωνία του Βερολίνου», απέρριψε την πρότασή μας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Καλή επιτυχία στην Άννα Διαμαντοπούλου

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Άννα Διαμαντοπούλου. Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό για την διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό.

Οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”). Όπως αποχώρησαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, που αντικαταστάθηκαν από περισσότερα νέα, που δίνουν σήμερα τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα δηλαδή, με τη μεγαλύτερη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό.

Σε ο,τι αφορά στις προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητά εναγωνίως αφορμές για να βγει από τα εσωτερικά του αδιέξοδα, απαξιούμε να απαντήσουμε.

Η ανεργία αυξάνεται, αλλά ο κ. Βρούτσης πανηγυρίζει

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για την αγορά εργασίας. Δείχνουν συγκεκριμένα ότι το 9μηνο του 2020 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) δημιουργήθηκαν 133.361 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πρόσκαιρη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο πρέπει να αποδοθεί στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών (πρόγραμμα που διευρύνθηκε λόγω πανδημίας) και την πρόσκαιρη ύφεση της κρίσης τον Αύγουστο, εξέλιξη που επέτρεψε κινήσεις αισιοδοξίας στην αγορά.

Η στατιστική «μείωση» της ανεργίας τον Ιούλιο, εν σχέσει με τον προηγούμενο μήνα, για την οποία επιχαίρει ο υπουργός Εργασίας, οφείλεται στην απογοήτευση των πολιτών, οι οποίοι, φοβούμενοι από τον κορονοϊό και εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία, δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν: 55.167 συμπολίτες μας μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος-Ιούλιος 2020) δηλώσαν «μη ενεργό (εργατικό) δυναμικό». Ποσοστιαία αυτός ο αριθμός είναι ίσος με την μείωση της ανεργίας μεταξύ Ιουνίου (18%) και Ιουλίου (16,8%) για την οποία επιχαίρει η κυβέρνηση!

Όμως, η «απόσυρση» των εργαζομένων ωστόσο σημαίνει φτωχοποίηση των πολιτών και καταστροφή των δεξιοτήτων. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, είχαμε έγκαιρα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης εν μέσω έκτακτων και ακραίων συνθηκών στην αγορά, όπως η επιδότηση του 40% των αποδοχών, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή είναι η λύση για την απορρόφηση των ανέργων, ειδικά για εκείνους που διαθέτουν χαμηλή εξειδίκευση και όχι το 8ωρο λάστιχο και οι απλήρωτες υπερωρίες που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση. Περισσότερα ΕΔΩ

Η Κυβέρνηση οδηγεί τους μικρομεσαίους σε αφανισμό

Με τις επιλογές της, η κυβέρνηση οδηγεί τη μικρομεσαία επιχείρηση στον αφανισμό και στηρίζει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς. Απέκλεισε τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ενισχύσεις του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Μέσα στην κρίση της πανδημίας τους άφησε χωρίς ουσιαστική στήριξη.

Ο νόμος που κατέθεσε δεν προσφέρει πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επαγγελματίες, δεν προστατεύει την Α’ κατοικία τους. Αντίθετα μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους, όπως επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Βουλή με το προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Παράλληλα, κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκε τη Βοιωτία και συνομίλησε με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εμπόρων, των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών του νομού. Περισσότερα ΕΔΩ

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. TΟ ORUC REIS ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις 6» με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να λέει ότι θα περάσει και θα κάνει έρευνες εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη η διαφορά. Εδώ υπάρχει παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής και πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή την φορά είμαστε αποφασισμένοι. Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την εντολή πρέπει να δώσει στο στράτευμα, στους αρχηγούς και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, είναι δικαίωμά κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχουν αυτό το δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε την αμφισβήτησή του ευθέως από την Τουρκία και το Oruc Reis. Όμως, δεν ακούω τον Πρωθυπουργό να το λέει αυτό. Είναι ακόμα στη συζήτηση ότι θα υποστούν κάποιες κυρώσεις. Ποιες κυρώσεις, πότε, αφού περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια; Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο υποχωρητικότητας για την Ελλάδα. Πρέπει να αποτραπεί η διέλευση του Oruc Reis από τα 12 ναυτικά μίλια. Θα είναι μεγάλη ήττα για την πατρίδα μας, για τις νέες γενιές, αν επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να συμβεί αυτό.

Επέκταση τώρα στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδα στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ

Αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας και δεν το έχει κάνει παρά το γεγονός ότι το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, είναι να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. Αυτή είναι μία πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα με ασφάλεια και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, γιατί εμείς δεν ενεργούμε έξω από το διεθνές δίκαιο. Εμείς δεν είμαστε Τουρκία και δεν θα γίνουμε Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υποχωρητικοί. Αυτά που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση. Δεν προχώρησε ούτε καν με την Ιταλία, που το είχε ανακοινώσει. Είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια, αλλά στα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα

Τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών είναι για να διαμορφώνουν Εθνική Γραμμή και όχι να υιοθετούν τις κυβερνητικές αποφάσεις ούτε τετελεσμένα.

Αν είχε κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα αντιλαμβανόταν την ανάγκη για αρραγές εσωτερικό μέτωπο και θα είχε ανταποκριθεί στο αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει. Δεν το έκανε, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για όσα συμβαίνουν να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που ποτέ με καμία άλλη κυβέρνηση και με κανέναν άλλο Πρωθυπουργό δεν είχαμε φτάσει. Τώρα δεν επανερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση, δεν έχει νόημα γιατί τα Συμβούλια Αρχηγών είναι για να διαμορφώνουν Εθνική Γραμμή και όχι να υιοθετούν τις κυβερνητικές αποφάσεις ούτε να νομιμοποιούν τετελεσμένα.

Σε ποιο κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει και που το πάει η Τουρκία;

Είναι χαρακτηριστικό την ώρα που το Oruc Reis ξεκινούσε την νέα ακόμα πιο προκλητική του έξοδο, οι Έλληνες πολίτες διάβαζαν συνέντευξή του Πρωθυπουργού που διαφήμιζε πανευτυχής και αισιόδοξος ότι ξεκινούν πάλι οι διερευνητικές. Σε ποιο κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει γύρω του; Αλίμονο αν ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει την πληροφόρηση από τις αρχές Εθνικής Ασφαλείας αλλά και την αίσθηση να αντιλαμβάνεται και να προβλέπει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εφησυχάσει ότι όλα είχαν τακτοποιηθεί την ώρα που ο Ερντογάν προχωρούσε σε κίνηση παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία

Η νέα πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά συνολικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία έχει αφήσει στην άκρη την ευρωπαϊκή της στρατηγική και πλέον ασχολείται με πως θα γίνει μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, παρουσιάζεται μάλιστα ως ο προστάτης των μουσουλμάνων στην περιοχή, μία δύναμη που θέλει να συζήτα με όλους τους ισχυρούς της Γης με τους δικούς της όρους. Αυτό απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Αλλοίμονο αν δεν γίνει κατανοητό και στο εσωτερικό της χώρας μας και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι απαράδεκτο ο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία που μπορούν να αλλάξουν το στάτους στην περιοχή. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να αναληφθεί άμεσα σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Πέρα από τη συζήτηση περί κυρώσεων, που έχει ξεφτίσει, καθώς φαίνεται ότι δεν υπολογίζει ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία ότι μπορούν να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτησή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ανησυχώ ιδιαιτέρως γιατί στην ημερησία διάταξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συμπεριλαμβάνεται η παραβατικότητα της Τουρκίας. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτησή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο που δεν βρίσκεται στην ατζέντα υποβαθμίζεται το πρόβλημα και δίνει το μήνυμα σε όλους και προφανώς στη Τουρκία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αμηχανία για το πως θα αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιληφθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταση και την κρισιμότητα του προβλήματος.

Έχει μεγάλη ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης μετά από όλους αυτούς τους μήνες για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι φανερό ότι θα έπρεπε οι κυρώσεις ήδη να έχουν αποφασιστεί. Να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει σε θέματα που την ενδιαφέρουν σε σχέση κυρίως με την οικονομίας της, με την τελωνειακή ένωση, δεν είναι όλα λυμένα. Χρειάζεται μία νέα σχέση, μία νέα συμφωνία με την Τουρκία, που δεν θα αφορά μόνο σε παροχές και βοήθεια προς την Τουρκία για να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα της, αλλά θα έχει συγκεκριμένες ρήτρες , υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από τη μεριά της. Αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Οι κυρώσεις θα έπρεπε να είναι ήδη στο τραπέζι και να μπορούν να ενεργοποιηθούν με ένα συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με εγρήγορση και επιτέλους με σχέδιο. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα με τη λογική του κ. Μητσοτάκη «βλέποντας και κάνοντας». Δεν είναι δυνατό να επιλέγει τη μυστική διπλωματία, να υπάρχει κρυφή ατζέντα να μην ξέρουμε ακόμα ποια είναι η κρυφή συμφωνία στο Βερολίνο που ο ίδιος αποκάλυψε, χωρίς ποτέ να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»

Τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα επισκέφθηκε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και του παρέδωσε επιστολή για τη «Χρυσή Αυγή».

Αμέσως μετά την συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ζήτησα σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η αρμόδια διαρκής επιτροπή της Βουλής με μοναδικό αντικείμενο τη νομοθετική επεξεργασία που θα κλείσει οριστικά το δρόμο στις επόμενες εκλογές στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», σε μέλη και στελέχη της, αλλά και σε κάθε παρακλάδι της.

Μπορούμε να συνεννοηθούμε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε αυτήν την κατεύθυνση. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας δεν χωρά διχαστικές αντιπαραθέσεις. Μόνο όλοι μαζί κλείνουμε το δρόμο και τελειώνουμε τους νεοναζί.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην πολύκροτη και πολύχρονη δίκη της «Χρυσής Αυγής» αποτελεί, αναμφίβολα, έναν σημαντικό σταθμό στην πρόσφατη ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται πλέον, με δικαστική απόφαση, ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα έδρασε και λειτούργησε ως εγκληματική οργάνωση.

Μετά τη δικαστική κρίση, η ευθύνη της οργανωμένης Πολιτείας μετατοπίζεται στο νομοθετικό πεδίο. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εισαχθούν άμεσα, στην ισχύουσα νομοθεσία, ειδικές προβλέψεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική συμμετοχή στις εκλογές προσώπων και συνδυασμών υποψηφίων με αποδεδειγμένη εγκληματική δράση, που μάλιστα κατατείνει στην προσβολή της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατά την έννοια του άρθρου 29 του Συντάγματος.

Η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας, που οφείλει να ενώνει όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν προσφέρεται για διχαστική αντιπαράθεση η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε όλοι, υπερβαίνοντας τις πολιτικές μας διαφορές, να επιδείξουμε σύνεση και την αναγκαία ελάχιστη συνεννόηση για κοινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, προτείνουμε και ζητούμε την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με μόνο αντικείμενο τη συζήτηση και την από κοινού επεξεργασία νομοθετικής παρέμβασης ώστε να αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε επικείμενες εκλογές όχι μόνο η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» και τα καταδικασμένα διευθυντικά της στελέχη και μέλη, αλλά και κάθε πιθανό παρακλάδι ή παράγωγο της.

Με εκτίμηση,

Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της ηγεσίας του S&D με εκπροσώπους εθνικών κοινοβουλίων παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι

Συνάντηση εργασίας διοργάνωσε χθες η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) με εκπροσώπους εθνικών Κοινοβουλίων με θέμα συζήτησης το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το ταμείο ανάκαμψης και τους «ιδίους πόρους» της ΕΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τον Φίλιππο Σαχινίδη, μέλος του ΕΠΣ, ο οποίος μέσα από την παρέμβαση του προς τον Επίτροπο Τζεντιλονι έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις: :

“Η απόφαση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντική αλλά η συνεισφορά του στην ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ θα περιορίζεται από την οπισθοβαρή εκταμίευση των επιχορηγήσεων. Με δεδομένη την ασύμμετρη επίπτωση της κρίσης στις επιμέρους οικονομίες της ευρωζώνης που έχει ως συνέπεια οικονομίες όπως η ελληνική να έχουν πιο αργή ανάκαμψη είναι αναγκαίο να παραταθεί η αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο 2021.

Τέλος επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ έτσι ώστε μελλοντικά, για όσο διάστημα δεν υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δημοσιονομικός σταθεροποιητικός μηχανισμός, να διευκολύνονται οι κυβερνήσεις σε κρίσεις όπως η κρίση πανδημίας να χρησιμοποιούν τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να σταθεροποιούν τις εθνικές οικονομίες.”

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι απάντησε στον κ. Σαχινίδη ότι η κρίση είχε ως αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πολλές χώρες να έχει υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ενώ το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ. Η ανάκαμψη είναι αργή και για αυτό το λόγο η αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα επεκταθεί και στο 2021. Τέλος είπε ότι η πρωτοβουλία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων θα ξεκινήσει την Άνοιξη του 2021. Στόχος να γίνουν πιο απλοί και να διευκολύνουν την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων.

Φώφη Γεννηματά: Κατακόκκινη γραμμή για την Ελλάδα τα 12 ναυτικά μίλια

Στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή: αυτή των ερευνών εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Όπως τόνισε στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Φώφη Γεννηματά, «πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή την φορά είμαστε αποφασισμένοι. Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την εντολή πρέπει να δώσει στο στράτευμα, στους αρχηγούς και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, είναι δικαίωμά κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχουν αυτό το δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε την αμφισβήτησή του ευθέως από την Τουρκία και το Oruc Reis».

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν λένε τα παραπάνω. Η συζήτηση είναι ότι θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Θα είναι αργά, όμως, εάν αυτές επιβληθούν όταν το Oruc Reis θα έχει περάσει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Επίσης, πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα πρέπει να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στις περιοχές όπου υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. Το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, αλλά δεν το κάνει. Θα μπορούσε να το έχει πράξει ο κ. Τσίπρας όταν κυβερνούσε, αλλά δεν το έκανε.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για να σταματήσει άμεσα η πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από την Ευρώπη. Είναι φανερό ότι θα έπρεπε οι κυρώσεις ήδη να έχουν αποφασιστεί και να μπορούν να ενεργοποιηθούν με ένα συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.Να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει σε θέματα που την ενδιαφέρουν σε σχέση κυρίως με την οικονομία της, με την τελωνειακή ένωση. Χρειάζεται μία νέα σχέση, μία νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που δεν θα αφορά μόνο σε παροχές και βοήθεια αλλά θα έχει συγκεκριμένες ρήτρες, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από τη μεριά της.

Δείτε το βίντεο

Πρόταση για κοινή νομοθετική πρωτοβουλία ενάντια στους νεοναζί

Η απόφαση του Εφετείου για τις ποινές των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής κλείνει και τυπικά τον κύκλο της εγκληματικής οργάνωσης. Όμως, ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελειώνει εδώ. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να τελειώσουμε μαζί με τους νεοναζί, όπως έχουμε επισημάνει.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί και η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία επισκέφτηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να συνεδριάσει η αρμόδια διαρκής επιτροπή, με μοναδικό αντικείμενο τη νομοθετική επεξεργασία που θα κλείσει οριστικά το δρόμο στις επόμενες εκλογές στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, σε μέλη και στελέχη της, αλλά και σε κάθε παρακλάδι της. Να συνεννοηθούμε επιτέλους τα κόμματα και από κοινού να πάρουμε μια απόφαση που θα θωρακίσει τη Δημοκρατία στο μέλλον από τέτοια φαινόμενα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε έγκαιρα τροπολογία στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ιθαγένεια, με την οποία εμποδίζονται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης να είναι υποψήφια στις εκλογές ή να κατεβαίνουν σε αυτές κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων με τη συμμετοχή των προσώπων αυτών, καθώς και κόμματα που έχουν καταστατικό, διακήρυξη αρχών, λειτουργία και δράση που παραβιάζει ή απειλεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Περισσότερα εδώ.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.