ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


0
(0)

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο, Ανθή Βούλγαρη και Γιώργο Παπαχρήστο.

Αποδείχτηκε πως δεν είχαν σχέδιο ούτε πως θα κρατήσουν ανοιχτή την Εθνική οδό ούτε πως να την κλείσουν χωρίς να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.

Η κριτική που κάναμε, εμείς πρώτοι, για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, δεν αφορά προφανώς τη σημερινή εικόνα αλλά την χθεσινή που ήταν εντελώς διαφορετική. Χθες νωρίς το πρωί υπήρξε προφανής αστοχία στο σχεδιασμό. Μέχρι και αργά το προηγούμενο βράδυ μας διαβεβαίωναν ότι είναι πανέτοιμοι να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες και ενώ ο κόσμος ξεκίνησε να πάει στις δουλειές του, ξαφνικά ο αρμόδιος Υπουργός, από μόνος του όπως είπε, αποφάσισε να κλείσει την Εθνική οδό. Και επειδή δεν είχαν τη κατάλληλη προετοιμασία ούτε για αυτό, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στους παράλληλους δρόμους της Εθνικής. Από την στιγμή που διαπίστωσαν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν είχαν διασφαλίσει ότι ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με τους ιδιώτες που διαχειρίζονται και έχουν και αυτοί ευθύνη για αυτά τα οδικά τμήματα, να τα κρατήσουν ανοιχτά, θα έπρεπε εγκαίρως να υπάρξει ενημέρωση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Τελικά δεν είχαν σχέδιο ούτε πως θα κρατήσουν ανοιχτή την Εθνική οδό και αποδείχτηκε ότι δεν είχαν ούτε είναι σχέδιο πως θα την να την κλείσουν και να διοχετεύσουν τα αυτοκίνητα από αλλού.

Αναγνωρίζω τις δυσκολίες αλλά επειδή μιλάτε με έναν άνθρωπο που γνωρίζει από πολιτική προστασία, πρέπει να σας πω ότι η πολιτική προστασία θέλει προετοιμασία, θέλει σχέδιο, θέλει δουλειά, θέλει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στη μάχη, δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Δυστυχώς η κυβέρνηση και σε αυτό, δίνει βαρύτητα μόνο στην επικοινωνία. Προφανώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα να μην γίνει καμία παρανόηση σε αυτό. Και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι προσεκτικός, η ατομική ευθύνη έχει αξία. Αλλά η ατομική ευθύνη, έρχεται μετά την ευθύνη της Πολιτείας να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και την ευθύνη των Δήμων και των περιφερειών να δουλέψουν σωστά, για να λειτουργεί η πολιτική προστασία πραγματικά υπέρ του πολίτη.

Να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης των δικτύων ηλεκτροδότησης

Μας απασχολεί, και το ερευνούμε ήδη μέσω της Βουλής, το θέμα της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ και θα δώσουμε συνέχεια. Γιατί δεν είναι μόνο σήμερα λόγω κακοκαιρίας, πρόσφατα είχαμε το βραχυκύκλωμα και τη φωτιά και διαπιστώνουμε ότι είναι απανωτές οι βλάβες και τα προβλήματα. Είναι ολοφάνερο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δίκτυο να εγκαταλειφθεί και σήμερα πληρώνουμε αυτές τις συνέπειες. Δεν υπάρχουν όμως πλέον δικαιολογίες, πρέπει πλέον να επιταχύνουν τις σχετικές εργασίες στη ΔΕΗ. Όλα είναι πιο δύσκολα φέτος , τώρα έχουμε και τα έντονα καιρικά φαινόμενα και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια.

Ζητάμε άμεση προτεραιότητα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων

Εμείς σεβαστήκαμε απόλυτα ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εμβολιασμού πρέπει να καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή και ειδικούς επιστήμονες. Όμως παρατηρώντας πως εξελίσσονται τα πράγματα, θέλω να θέσω δύο ζητήματα που θεωρούμε καίρια. Το πρώτο αφορά το θέμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. Έχουμε ήδη από αρχές Φεβρουαρίου έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα αυτό. Μέχρι και σήμερα, παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις δεν υπάρχει σαφής εικόνα πότε ξεκινά η διαδικασία εμβολιασμού και ποιες κατηγορίες ασθενειών περιλαμβάνει. Δεν μπορεί π.χ να μην προηγηθούν νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και διαβητικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασθενών που θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν νοσήσουν. Είναι κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για την θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους να βρίσκονται σε συνωστισμό πολλές φορές, επομένως μπαίνουν σε κίνδυνο. Πρέπει άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων.

Το δεύτερο θέμα για τους εμβολιασμούς είναι η πλήρης επιβεβαίωση ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι με εξασφάλιση και των δύο δόσεων και όχι μόνο της πρώτης και βλέπουμε. Υπενθυμίζω ότι με βάση τη ενημέρωση από την κυβέρνηση – και είχαμε συμφωνήσει στη Βουλή – η χώρα μας δεν θα ακολουθούσε το παράδειγμα άλλων χωρών που επέλεξαν να αξιοποιήσουν, ως πρώτη δόση όλα τα εμβόλια που έχουν στα χέρια τους, χωρίς να είναι σίγουροι ότι έχουν εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση όσων εμβολιάζουν. Ρωτάω λοιπόν αν ισχύει ή έχει αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός γιατί φαίνεται ότι τον έχουν εγκαταλείψει. Ζητάμε, λοιπόν, μία επίσημη ενημέρωση για να ξέρουμε αν είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί και εμβολιάζονται καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει δημόσια γνωστό για να γνωρίζουμε όλοι με σαφήνεια πως προχωράμε.

Στο Κίνημα Αλλαγής μένουμε ασφαλείς αλλά όχι αδρανείς. Θα «σαρώσουμε» τη χώρα με ψηφιακές περιοδείες

Εμείς φροντίζουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε συνωστισμό, ούτε να βάλουμε ανθρώπους σε κίνδυνο. Μένουμε ασφαλείς αλλά όχι αδρανείς. Σχεδιάσαμε, λοιπόν, με τα νέα παιδιά που είναι στο οργανωτικό και την επικοινωνία, ένα νέο μοντέλο περιοδειών μέσω διαδικτύου. Ξεκινάμε λοιπόν από την ερχόμενη Δευτέρα σε όλους τους νομούς ανά περιφέρεια, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων να μιλήσουμε τους παραγωγικούς φορείς, τους υγειονομικούς αλλά και στελέχη μας σε κάθε περιοχή. Θα υπάρχει ένας κύκλος 4-5 τέτοιων τηλεδιασκέψεων με κεντρικό άξονα τα θέματα της επόμενης μέρας της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και της αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Με έμφαση βέβαια και στο πρέπει να γίνει για άμεσα μέτρα στήριξης και δεν γίνεται δυστυχώς αποτελεσματικά από την κυβέρνηση.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΠΡΟΟΔΟΣ, ΑΛΛΑΓΗ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Άρθρο Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Πρόοδος, αλλαγή, μεταρρύθμιση

Είκοσι ημέρες σχεδόν, κράτησε η συζήτηση για την Παιδεία στην δημόσια σφαίρα.

Και όμως, ελάχιστα είδαμε να αφορούν τις πραγματικές προκλήσεις του αύριο, της Ελλάδας του 2030. Και δυστυχώς, αυτό ήταν επιλογή. Επιλογή της συντηρητικής κυβέρνησης, με τις αποσπασματικές αλλαγές, που στοχεύουν στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση και όχι την ουσία.

Η ΝΔ νομοθετεί δεύτερη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Αυτό από μόνο του δείχνει την αποτυχία της. Δεύτερον, θεσπίζει έναν υπουργικό αλγόριθμο που θα επιλέγει τους εισακτέους του κάθε ιδρύματος, αντί να κάνει πράξη το εθνικό απολυτήριο, να αποσυνδέσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και να δώσει σε εκείνα αυτή την αρμοδιότητα. Τρίτον, αρνείται να ασχοληθεί με την πραγματική αναβάθμιση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενισχύοντας την έρευνα, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο σύνδεσης σπουδών με την ανάπτυξη, την παραγωγή και την αγορά εργασίας, αξιολόγησης των μελών ΔΕΠ, των δομών και υποδομών, αξιοκρατικής εκλογής των ακαδημαϊκών δασκάλων με διαφανείς διαδικασίες. Γιατί; Μα γιατί δεν ενδιαφέρεται για την Δημόσια Παιδεία. Δεν αντιλαμβάνεται την εκπαιδευτική διαδικασία ως μέσο άμβλυνσης των ανισοτήτων και μετατρέπει τις σπουδές σε προνόμιο λίγων. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια οδηγούνται σε βίαιο μαρασμό.

Αυτό είναι ο ορισμός της συντήρησης. Ο περιορισμός των ευκαιριών. Όποιος έχει χρήματα, μπορεί να σπουδάσει. όποιος δεν έχει, πρόβλημα του. Αυτή η αντίληψη δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά, με το Κέντρο, με τη Σοσιαλδημοκρατία. Θυμίζω ότι οι δυο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα, με Πρωθυπουργούς τον Ελευθέριο Βενιζέλο και του Γεώργιο Παπανδρέου είχαν στον πυρήνα τους την ανοιχτή πρόσβαση κάθε Έλληνα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ίδρυση σχολείων, πρόσβαση στην εκπαίδευση, δωρεάν σπουδές, κοινωνική κινητικότητα, πρόοδος.

Αυτή ακριβώς ήταν, είναι και θα είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Από τη μια η δημιουργία ευκαιριών για όλους και η στήριξη των μη προνομιούχων, με δημόσιες πολιτικές στην παιδεία και την υγεία. Και από την άλλη, η αποδοχή ότι «οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο».

Από τη μια η δημιουργία θεσμών που εμβαθύνουν την Δημοκρατία και κάνουν τους πολίτες συμμέτοχους και από την άλλη προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ, της ροής της πληροφορίας, καταστολής, άρνησης αποδοχής των λαθών, ειρωνείες για παράδοση των κλειδιών, από οποίους έχουν παράπονα από την κυβέρνηση.

Από τη μια εργασία με προοπτική και εξέλιξη, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών , από την άλλη παραβίαση του ΑΣΕΠ με συνεντεύξεις, απελευθέρωση πλειστηριασμών, πτωχευτικό κώδικα στα μέτρα κερδοσκόπων.

Σε αυτή την σύγκρουση, η οποία θα γίνει ακόμα πιο εμφανής, μετά το τέλος της πανδημίας, το Κίνημα Αλλαγής θα μπει με δυο άξονες. Την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και της προοδευτικής παράταξης στην Αλλαγή της ζωής των Ελλήνων. Και την αξιακή, ιδεολογική, πολιτική τοποθέτηση δίπλα στους πολίτες που αγωνίζονται σήμερα να επιβιώσουν Και, που έχουν όραμα να βελτιώσουν τη ζωή τους, χωρίς να πρέπει να θυσιάσουν την αξιοπρέπεια τους.

Με θεσμικές παρεμβάσεις, ουσιαστικές προτάσεις, αποτελεσματικές λύσεις που έρχονται μέσα από την κοινωνία και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΜΕ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σε επικοινωνία που είχε ο αρμόδιος τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα ενημερώθηκε για την προσπάθειες που καταβάλουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αρκετών περιοχών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα στις περιοχές που οι διακοπές ηλεκτροδότησης διαρκούν.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εδώ και χρόνια τονίζει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την ασφάλεια τροφοδοσίας όλης της χώρας. Αποδεικνύεται ότι η συντήρηση των δικτύων τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει.

Χρειάζεται ένας σοβαρός προγραμματισμός για την επόμενη ημέρα ώστε οι πολίτες να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα συχνότερες διακοπές ρεύματος.

Φθάνει πια …

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Εισήγηση Βασίλη Κεγκέρογλου, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ για τα οπτικοακουστικά μέσα

Η ενσωμάτωση της οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα, διεξάγεται σε μια περίοδο αποκάλυψης του πλάνου για την χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Οι μεθοδεύσεις στην ΕΡΤ για το καμουφλάζ των απαράδεκτων εικόνων και των επικίνδυνων μηνυμάτων της κυβερνητικής αποστολής στην Ικαρία, με επικεφαλής τον Π/θ, είναι μόνο ενδεικτικές για το τι συμβαίνει.

Την ίδια ώρα οι κυβερνητικές ανεπάρκειες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης περισσεύουν.

Σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό και τα μέτρα προστασίας, αντί να διορθώνονται, επαναλαμβάνονται.

Η προτεραιότητα για παραλείψεις και κενά που αποκαλύπτονται, δεν είναι να καλύπτονται με συμπληρωματικά μέτρα αλλά να συγκαλύπτονται και να μετατίθενται οι ευθύνες συνήθως στους πολίτες και ενίοτε στους επιστήμονες.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει βαλτώσει.

Μικρός αριθμός εμβολιαστικών κέντρων κυρίως στην περιφέρεια χωρίς αξιοποίηση της ΠΦΥ.

Γολγοθάς οι μετακινήσεις ευπαθών ομάδων, όταν δεν αποκλείονται εντελώς από τον ηλικιακό κόφτη.

Αναθέσατε στο Βοήθεια στο Σπίτι, τη μετακίνηση τους, χωρίς μέσα και τήρηση πρωτοκόλλων δημόσιας υγείας.

Εξίσου όμως μεγάλα προβλήματα παρουσιάζουν και τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.

Στην διαμαρτυρία 350.000 επαγγελματιών, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και πολλών μεσαίων που έμειναν με την αίτηση στο χέρι αλλά και των 100.000 που πήραν από 1.000 Ευρώ επιστρεπτέας, η κυβέρνηση τους απαντά ότι έχουν πλουτίσει!

Στην κραυγή αγωνίας, των 400.000 ανέργων που είναι εκτός οποιασδήποτε στήριξης, των εργαζομένων που φτωχοποιούνται διαρκώς και των πλέον αδύναμων που δυστυχούν, η κυβέρνηση αντιπαραθέτει την ευημερία των αριθμών.

Επαίρεται ότι έχει διαθέσει 32 ολόκληρα δις αλλά για κάποιο λόγο, δεν έφτασε ούτε ένα ευρώ σε αυτούς.

Σε αντίθεση με αυτές τις ανεπάρκειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, χρόνο και χρήμα για την επικοινωνιακή πολιτική και το πλάνο προπαγάνδας ομολογουμένως πάει καλά.

Αν μάλιστα η κυβέρνηση ασχολείτο με τον ίδιο ζήλο, με τα προβλήματα που πλήττουν τους πολίτες, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Ακολουθείται μια πολιτική ασφυξίας των Μέσων ενημέρωσης, με εκμετάλλευση της πανδημίας και εδώ, για να υλοποιηθούν σκοπιμότητες.

Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης το κάνει αποτελεσματικότερα απ’ ότι, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς.

Οι εκθέσεις του ΕΣΡ 2018- 2019 είναι αποκαλυπτικές για την αλήθεια.

Αντί του πλουραλισμού και της πολιτικής πολυφωνίας, ισχυροποιήθηκε η δικομματική μονοφωνία.

91% Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ και 9 % οι υπόλοιποι. ΕΡΤ και κεντρικά κανάλια. Με τα στοιχεία μάλιστα να είναι χειρότερα για την ΕΡΤ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ήταν καλύτερος στη χειραγώγηση της ΕΡΤ.

Έχετε δίκιο και οι δύο, είναι αληθινές οι κατηγορίες του ενός για τον ο άλλο.

Υπάρχει όμως μια επιπλέον αλήθεια,

το ΠΑΣΟΚ κατήργησε την ΥΕΝΕΔ με τον ν. 1288/82 και την μετέτρεψε σε ΕΡΤ 2 και με τον ν. 1730/87 δημιούργησε την ενιαία ΕΡΤ και την Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών- Ακροατών.

Τα τελευταία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κάνατε και κάνετε οτιδήποτε για να την ξαναγυρίσετε πίσω, στο καθεστώς του α. ν. 383/68.

Η Ελλάδα όμως, η κοινωνία, οι πολίτες, οι νέοι και η δημοκρατία, χρειάζονται μια αναβαθμισμένη δημόσια τηλεόραση που να λειτουργεί με τους κανόνες του πλουραλισμού και της πολυφωνίας.

Μια ΕΡΤ που να σέβεται τον πολίτη, τόσο ως χρηματοδότη της, όσο και ως τηλεθεατή και ακροατή.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το πνεύμα και το γράμμα, διοίκησης και λειτουργίας.

Η εμπλοκή της Βουλής στην επιλογή της διοίκησης είναι το ελάχιστο, όπως ήδη προτάθηκε.

Η επιτροπή θεσμών πρέπει να έχει τη δυνατότητα συζήτησης των πεπραγμένων του δημόσιας ΕΡΤ, τρεις φορές τουλάχιστον το χρόνο και πολλά άλλα, για τα οποία όμως απαιτείται πολιτική βούληση.

Κάθε θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αξιολογείται στην πορεία του χρόνου, να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, να συγχρονίζεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις και κυρίως με τις κοινωνικές ανάγκες και τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Και αυτό αφορά και τα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως τη λειτουργία τους και ενώ στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, λείπουν οι βιώσιμες λύσεις.

Εμείς επιμένουμε ότι:

Για την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών,

την πολυφωνία και τον πλουραλισμό και την ποιότητα των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, που αποτελούν και κρίσιμα στοιχεία της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, υπάρχουν τρείς συν μία (3+1) βασικές προϋποθέσεις:

Η εμπέδωση αισθήματος εργασιακής ασφάλειας του δημοσιογράφου και των εργαζομένων γενικότερα, που ενισχύει την ανεξαρτησία τους,
Η βιωσιμότητα του Μέσου και η νόμιμη λειτουργία του, χωρίς εκκρεμότητες και εξαρτήσεις
Η λειτουργία της ΕΡΤ ως δημόσιο και όχι ως κυβερνητικό μέσο.
Η αποτελεσματική λειτουργία της Ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ. Πέρα από τις κυρωτικές και για τις ρυθμιστικές, και αρμοδιότητες ελεγκτικές προς διασφάλιση του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος.
Προς τούτο είναι ήδη γνωστά αυτά που πρέπει να γίνουν και από το ίδιο αλλά και από την κυβέρνηση για την υποστήριξη του έργου του και την επιτέλεση του σκοπού του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Περιμένουμε έργα και όχι λόγια.

Το άρθρο 11 είναι σημαντικό αφού αναφέρεται στην ανάγκη διασφάλισης του πλουραλισμού αλλά το προβλεπόμενο ΠΔ παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον.

Επιπλέον στο άρθρο 30, γιατί αυξάνεται το χρόνο από 3 σε 5 μέρες που υποχρεούται ένα μέσο να απαντήσει και να διορθώσει την προσβολή σε πρόσωπα και θεσμούς.

Για την βιωσιμότητα των Μέσων.

Η πανδημία προφανώς έχει ανατρέψει τα δεδομένα στα Μέσα που έχουν ανάγκη στήριξης, όπως άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρέπει να διαχωριστούν τα άμεσα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας, από τη διαδικασία επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου η οποία πρέπει να γίνει υπό συνθήκες κανονικότητας.

Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των Μέσων Μαζικής επικοινωνίας, με διαφανείς διαδικασίες, αντικειμενικά και καθορισμένα κριτήρια, που να μην μετακυλούν όμως το κόστος στους εργαζόμενους:

1.Αντί της μείωσης του προσωπικού με το άρθρο 41, προτείνουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για τα Κεντρικά και όλα τα Περιφερειακά και Τοπικά μέσα. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές κ.λπ.

Η όποια επανεξέταση του κάτω πλαφόν εργαζομένων στα κεντρικά, πρέπει να γίνει μετά την πανδημία υπό συνθήκες κανονικότητας.

Άλλωστε η κυβέρνηση διατείνεται, ότι απαγορεύονται οι απολύσεις μέσα στην πανδημία από επιχειρήσεις που στηρίζονται.

2.Καθαρή λύση με το μίσθωμα, με διευκόλυνση στην καταβολή του ετήσιου μισθώματος, ακόμη και με μετακύλιση και με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου από 10 σε 11 χρόνια.

3.Ανάλογη ρύθμιση για τα Περιφερειακά κανάλια με καταβολή μέρους του μισθώματος, στη DIGEA

4.Εφαρμογή επιτέλους του νόμου του ΠΑΣΟΚ για κατανομή του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα Περιφερειακά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

5.Ολική επαναφορά της διάταξης για την υποχρέωση του δημοσίου να δημοσιεύει τις ανακοινώσεις διακηρύξεις, διαγωνισμούς κ.λπ. στον τοπικό και περιφερειακό τύπο.

6.Οι υψηλές αποσβέσεις για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προστασία περιβάλλοντος και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων για τα ΜΜΕ αλλά και όλες τις επιχειρήσεις.

Μετά την επιμονή σας, να μην μετατεθεί η συζήτηση ή έστω η εφαρμογή της ρύθμισης για τις αμοιβές των υψηλόβαθμων της ΕΡΤ, μετά την πανδημία, το άρθρο 45 αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει.

Το άρθρο 49 παρατείνει τη θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών από τη λήξη της, αντί 6 μήνες που ήταν, μέχρι το διορισμό νέων, δηλ. στο διηνεκές, δεν γίνεται αποδεκτό.

Θετικό το 50. Επιτέλους, ακούστηκαν, έστω ορισμένα, από τα προβλήματα των Περιφερειακών Μέσων για τα οποία το Κίνημα Αλλαγής επιμένει, με λύσεις και προτάσεις που ήδη καταθέσαμε.

Καταθέσαμε επίσης δύο τροπολογίες για την ραδιοφωνία.

Αφορούν την κάλυψη νομοθετικών κενών, η 1η για τις περιοχές με γεωμορφολογικές ιδιομορφίες που προκαλούν προβλήματα στην μετάδοση του σήματος και τις τεχνικές λύσεις που απαιτούνται, την οποία βελτιώσαμε με νέα, και η 2η για την δυνατότητα επαναλειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών.

Παρακαλώ να γίνουν δεκτές ή να αιτιολογηθεί η απόρριψη τους.

Με τις διατάξεις του Μέρους Α’ του Σχεδίου Νόμου ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 2018/1808/ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Το άρθρο 8 χρειάζεται ξεκάθαρη διατύπωση για να μην γίνει μπούμερανγκ λογοκρισίας αλλά και για τις μειονότητες.

Το άρθρο 17 πριμοδοτεί το ΕΚΟΜΕ που χρηματοδοτείται από άλλους πόρους, αντί του ΕΚΚ που δεν διαθέτει σημαντικούς πόρους, χωρίς αιτιολόγηση.

Υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες είχαν ενσωματωθεί ήδη με το Π.Δ. 109/2010

Ενισχύεται, η προστασία της σωματικής, της ψυχικής, της ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο.

Διευκολύνεται, η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών.

Υπενθυμίζω όμως και τις επιπλέον προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ και αναφέρω ενδεικτικά δύο:

Για τον υποτιτλισμό σε πραγματικό χρόνο, για ζωντανές εκπομπές, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των κωφών/βαρήκοων ατόμων και την σύσταση, υπό το ΕΣΡ επιτροπής, με τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ για την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων για τα ΑμεΑ.

Αναμένουμε την ανταπόκριση σας, στην κριτική και τις προτάσεις μας.

Το Κίνημα Αλλαγής, θεωρεί τα πολωτικά κομματικά μέτωπα που διχάζουν, επιζήμια για τον τόπο και ανώφελα για την κοινωνία και επιδιώκει την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών για το εθνικό και κοινωνικό όφελος αλλά και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των πληττόμενων.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΑΛΛΟ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100, 3 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη», ανέφερε σχετικά με την ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής που αναφερόταν στην εκπομπή των δύο δημοσιογράφων, ότι το πρόβλημα που στηλίτευσε το Κίνημα έχει δυο μέρη.

Πρώτον γιατί οι δηλώσεις και οι προτάσεις του Κινήματος αλλοιώνονται, αποκρύπτονται ή και διαστρεβλώνονται κατ’ εξακολούθηση και δεύτερον διότι δε μπορεί να εμφανίζεται ο Υφυπουργός κ. Συρίγος, ως αναλυτής της ταυτότητας του Κινήματος, χωρίς αντίλογο από εκπρόσωπο μας.»

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι «η θέση μας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βάση το Εθνικό Απολυτήριο και η Πρόταση Νόμου μας για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων αποτέλεσε την προμετωπίδα των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης την ώρα που η ΝΔ αρκείται στην συζήτηση για θέματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με την εφαρμογή των νόμων ή με την υιοθέτηση του νόμου 4009/2011 τον οποίο μάλιστα είχε ψηφίσει».

Παράλληλα, όσον αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Κινήματος, πως «ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει, αλλά με τήρηση της δεοντολογίας. Το να κρίνει ο Υφυπουργός Παιδείας της ΝΔ τις θέσεις του Κινήματος γύρω από αυτά τα θέματα, σαν να πρόκειται για ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό σχολιαστή, δεν είναι αντικειμενικό. Ο κος Συρίγος, δεν μπορεί να εκφράζει γνώμες για τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ, να λέει ότι το κόμμα έχει κρίση ταυτότητας, χωρίς αντίλογο.

Στην ουσία δε του θέματος, η ΝΔ θα έπρεπε να εξηγεί τη στάση της γιατί έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με αυτά που έλεγε πριν τελευταίες εκλογές, όταν υιοθετούσε την ανάγκη επαναφοράς του «νόμου Διαμαντοπούλου». Αντ’ αυτού, βλέπουμε μόνο αποσπασματικές και επικοινωνιακές κινήσεις. ενάμιση χρόνο ισχύει ο νόμος της κα Κεραμέως για το άσυλο και μένει ανεφάρμοστος και αδρανής. Και είναι λογικό να διαμαρτυρόμαστε όταν υπάρχει διαστρέβλωση στις προτάσεις μας, όταν ακούγεται ότι άλλα κόμματα είναι δήθεν πιο εκσυγχρονιστικά και μεταρρυθμιστικά από εμάς, από τη στιγμή που δεν αναφέρονται καν οι προτάσεις μας. Θυμίζω δε ξανά, ότι εμείς έχουμε δώσει μάχες πολλά χρόνια τώρα για τα Ελληνικά πανεπιστήμια που πρέπει να είναι ανοιχτά, δημοκρατικά, με όλες τις αντιλήψεις που ζυμώνονται και αναδεικνύονται, καθώς είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι χώροι ανομίας και μπάχαλου. Η θέση μας είναι κρυστάλλινη και δεν χωράει καμία διαστρέβλωση και παρερμηνεία. Έχουμε πει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιακή φύλαξη κατά τα πρότυπα όλων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων η οποία θα συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία όπου και όποτε χρειάζεται. Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι «στη βουλή προχθές έγινε μια εμπεριστατωμένη και ουσιαστική τοποθέτηση από τη Φώφη Γεννηματά απέναντι στους δυο αρχηγούς, με αναλυτικές αναφορές στις προτάσεις μας. Να θυμίσω, επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης, «ότι πριν από λίγα χρόνια ψηφίστηκε με 270 βουλευτές από την Ελληνική βουλή ένας εμβληματικός νόμος, που έμεινε γνωστός ως νόμος Διαμαντοπούλου, που είχε διαμορφώσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και την ακαδημαϊκή κοινότητα και ο οποίος περιελάβανε και ζητήματα φύλαξης. Αυτός ο νόμος που ξήλωσε στην συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι ένα νόμος που είχε λύσει αυτά τα ζητήματα. Εμείς αυτό το τμήμα του νόμου επαναφέραμε, όσον αφορά τη φύλαξη, και η ΝΔ που τότε το είχε ψηφίσει, επέλεξε να φέρει ένα νόμο που θα μείνει στην ιστορία ως νόμος Μητσοτάκη Βελόπουλου. Αυτή, δε, η σημειολογία δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο υπουργείο της κυρίας Κεραμέως, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον διάλογο και τη συμμετοχή της σε αυτό».

Παράλληλα ο κ. Χρηστίδης στη συνέντευξή του σχολίασε το γεγονός της δημιουργίας κλίματος στην κοινή γνώμη, με ένα παράδειγμα: «Με βάση το ότι το μοντέλο Κεραμέως εφαρμόζεται μόνο στην Τουρκία, θα είχε ενδιαφέρον σε μια δημοσκόπηση να δούμε πόσοι συμφωνούν με το ευρωπαϊκό η με το τουρκικό μοντέλο φύλαξης των πανεπιστημίων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι πολλές φορές η ερώτηση δείχνει και την απάντηση. Το μοντέλο που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης με σώμα που υπάγεται στο υπουργείο δημόσιας τάξεως δεν υπάρχει πουθενά στην ΕΕ , τη μεγάλη Βρετανία η τις ΗΠΑ. Θυμίζω ενάμιση χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι με την κατάργηση του ασύλου καταργούμε την ανομία τα πανεπιστήμια. Ενάμιση χρόνο μετά συνεχίσαμε να βλέπουμε μολότοφ στα πανεπιστήμια, συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις ή θα ασχοληθούμε με το γεγονός ότι έχουμε ένα πανεπιστήμιο στα 200 καλύτερα του κόσμου και ένας άνθρωπος που θέλει να γίνει καθηγητής πρέπει να φτάσει 45-50 χρονών;», ενώ συνέχισε : « Άκουσα να λένε οι Υπουργοί της ΝΔ στη Βουλή ότι φέρνουν την δημοκρατία στα πανεπιστήμια. Αλήθεια, 40 και πλέον χρόνια τώρα, στη Μεταπολίτευση, δεν είχαν δημοκρατία τα πανεπιστήμια μας; Τόσοι και τόσοι βουλευτές της ΝΔ που ήταν και είναι καθηγητές στα δημόσια πανεπιστήμια, που δίδασκαν; Τόσοι πρυτάνεις, που έγιναν βουλευτές της ΝΔ, τι πανεπιστήμια διοικούσαν; Αντιδημοκρατικά;»

Ο Π. Χρηστίδης τόνισε, ότι οι νόμοι υπήρχαν και υπάρχουν, το ζήτημα είναι να εφαρμοστούν επιτέλους. «Κανένας δεν πιστεύει πως ο χώρος των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ένας χώρος όπου πρέπει να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, να υπάρχει βία εναντίον της ζωής και τιμής των ανθρώπων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση προς την παιδεία η οποία είναι ελάχιστη, στο μέλλον της πατρίδας μας, η έμφασή μας πρέπει να είναι στην έξυπνη ανάπτυξη, και αυτή έχει ειδικό χαρακτηριστικό την παιδεία, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και επειδή όλοι γνωρίζουμε πως ήταν το εκπαιδευτικό μας σύστημα πριν 30 και 40 χρόνια, το γεγονός ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αριστεία μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων για εμάς στο ΚΙΝΑΛ είναι το βασικό διακύβευμα. Αντί να ασχολούμαστε με το τη διασύνδεση σπουδών- αγοράς εργασίας, συζητάμε όσα θα μπορούσαν να είναι απλά αποφάσεις της συγκλήτου».

Τέλος, τόνισε ότι όποιοι επικαλούνται προτάσεις και θέσεις του ΚΙΝΑΛ που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα θα υπάρχει άμεση απάντηση: «Δεν μπορεί κάποιοι να θεωρούν με άξονα τις δημοσκοπήσεις και την αποσπασματική ερμηνεία τους, με βάση μια προπαγάνδα η οποία χρησιμοποιεί fake news, χωρίς καν να μας ρωτούν, ότι μπορούν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Πώς μπορεί να λέει κάποιος, να πάμε στο ένα η στο άλλο κόμμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του, όσα έχουμε αποφασίσει και έχουμε πει τόσες φορές;

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος μας δεν είναι ένα σύνθημα. Έχει πολιτικό περιεχόμενο και ουσία και είναι ομόφωνη απόφαση του πολιτικού μας συμβουλίου, τόσων συνεδρίων, απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης. Το έχει πει επανειλημμένα η Φώφη Γεννηματά, το επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη μας. Όσοι καλλιεργούν σενάρια για δήθεν συνεργασίες, διαψεύδονται από την πραγματικότητα και θα λαμβάνουν καθημερινά την απάντηση που πρέπει. Τα ακούγαμε αυτά και το 2015-2019 και στις τελευταίες εκλογές, για τις δήθεν συμπορεύσεις. Τα έλεγε και ο Τσίπρας όταν ήταν Π/Θ, τα λέει τώρα και ο Μητσοτάκης. Το Κίνημα αξιώνει το σεβασμό στις απόψεις και τις προτάσεις του έτσι όπως διατυπώνονται και κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο από όλους μας. Δεν καταγγέλλουμε δημοσιογράφους. Καταγγέλλουμε όμως τη διαστρέβλωση και την προπαγάνδα από όπου και αν προέρχεται. Και κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ: «Τονίζω εμφατικά ότι άλλο η κριτική, την οποία τη δεχόμαστε αδιαπραγμάτευτα και άλλο η παραποίηση, η απόκρυψη και η διαστρέβλωση των λεγομενών μας. Όποιος το αποπειράται, θα παίρνει και την ανάλογη απάντηση».

Ρυθμός Επικαιρότητας | 16.2.2021

Φ. Γεννηματά: Κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες

“Έχουμε ήδη από αρχές Φεβρουαρίου καταθέσει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Μέχρι και σήμερα, παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις δεν υπάρχει σαφής εικόνα πότε ξεκινά η διαδικασία εμβολιασμού και ποιες κατηγορίες ασθενειών περιλαμβάνει. Δεν μπορεί π.χ να μην προηγηθούν νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς  και διαβητικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασθενών που θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν νοσήσουν. Είναι κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για την θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους να βρίσκονται σε συνωστισμό πολλές φορές, επομένως μπαίνουν σε κίνδυνο. Πρέπει άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων.

Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει με απόλυτη διαφάνεια ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι με την εξασφάλιση και των δύο δόσεων και όχι μόνο της πρώτης και… βλέπουμε. Ισχύει αυτός ο σχεδιασμός; Ή τον έχουν εγκαταλείψει; Διότι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι με σαφήνεια πώς προχωράμε σ’ αυτή τη μάχη.”

Διαβάστε τη συνέντευξη

Δείτε το βίντεο

Τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και τις διακοπές ρεύματος, παρά την κακοκαιρία, πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν άμεσα. Το Κίνημα Αλλαγής μέσω του αρμόδιου βουλευτή Γιώργου Αρβανιτίδη επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος για ενημέρωση και διευκρίνισεις. Πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός προγραμματισμός για την επόμενη μέρα, καθώς αποδεικνύεται ότι η συντήρηση των δικτύων τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Είναι άλλωστε ένα θέμα που ερευνάται ήδη μέσω της Βουλής κι εμείς θα δώσουμε συνέχεια. Πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση από την κυβέρνηση στον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την ασφάλεια τροφοδοσίας όλης της χώρας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Νομοσχέδιο για ΜΜΕ: Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να «πνίξει» τα Μέσα Ενημέρωσης και να υλοποιήσει σχέδιο προπαγάνδας

Το νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση συμπίπτει με μια περίοδο αποκάλυψης του πλάνου της για τη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Σε αντίθεση με αυτές τις ανεπάρκειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, χρόνο και χρήμα για την επικοινωνιακή πολιτική και το πλάνο προπαγάνδας ομολογουμένως πάει καλά! Ακολουθείται μια πολιτική ασφυξίας των Μέσων Ενημέρωσης, με εκμετάλλευση της πανδημίας για να υλοποιηθούν σκοπιμότητες. Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης το κάνει αποτελεσματικότερα απ’ ό,τι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς.

Οι εκθέσεις του ΕΣΡ 2018- 2019 είναι αποκαλυπτικές για την αλήθεια. Αντί του πλουραλισμού και της πολιτικής πολυφωνίας, ισχυροποιήθηκε η δικομματική μονοφωνία. 91% ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και 9 % οι υπόλοιποι στην ΕΡΤ και τα κεντρικά κανάλια, με τα στοιχεία μάλιστα να είναι χειρότερα για την ΕΡΤ. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά το πνεύμα και το γράμμα διοίκησης και λειτουργίας της ΕΡΤ.

Για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, για την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών,

την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, συντρέχουν 3+1 βασικές προϋποθέσεις:

  • Η εμπέδωση αισθήματος εργασιακής ασφάλειας του δημοσιογράφου και των εργαζομένων γενικότερα, που ενισχύει την ανεξαρτησία τους.
  • Η βιωσιμότητα του Μέσου και η νόμιμη λειτουργία του, χωρίς εκκρεμότητες και εξαρτήσεις.
  • Η λειτουργία της ΕΡΤ ως δημόσιο και όχι ως κυβερνητικό μέσο.
  • Η αποτελεσματική λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής του ΕΣΡ.

Πρέπει, επίσης, να διαχωριστούν τα άμεσα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας από τη διαδικασία επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου, η οποία πρέπει να γίνει υπό συνθήκες κανονικότητας.

Προτείνουμε:

  • Αντί της μείωσης του προσωπικού, ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας.
  • Καθαρή λύση με το μίσθωμα, με διευκόλυνση στην καταβολή του ετήσιου μισθώματος.
  • Ανάλογη ρύθμιση για τα περιφερειακά κανάλια.
  • Εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ για κατανομή του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα περιφερειακά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
  • Ολική επαναφορά της διάταξης για την υποχρέωση του Δημοσίου να δημοσιεύει τις ανακοινώσεις διακηρύξεις, διαγωνισμούς κ.λπ. στον τοπικό και περιφερειακό τύπο.
  • Υψηλές αποσβέσεις για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προστασία περιβάλλοντος και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ξεκινάμε ψηφιακές περιοδείες: μένουμε ασφαλείς, αλλά όχι αδρανείς

Στο Κίνημα Αλλαγής, μένουμε ασφαλείς, αλλά όχι αδρανείς. Γι’ αυτό και σχεδιάσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακών περιοδειών, μέσω Διαδικτύου, εξαιτίας των μέτρων προστασίας. Θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα σε όλους τους νομούς ανά περιφέρεια, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων, για να μιλήσουμε με τους παραγωγικούς φορείς, τους υγειονομικούς, αλλά και στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα. Και θα δώσουμε έμφαση στην επόμενη μέρα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, αλλά και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με έμφαση στο τι πρέπει να γίνει για άμεσα μέτρα στήριξης και δεν γίνεται δυστυχώς αποτελεσματικά από την κυβέρνηση, όπως τόνισε κατά τη συνέντευξή της στο Mega η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Άλλο η κριτική, άλλο η διαστρέβλωση των θέσεών μας”

Οι δηλώσεις και οι προτάσεις του Κινήματος αλλοιώνονται, αποκρύπτονται ή και διαστρεβλώνονται κατ’ εξακολούθηση. Δε μπορεί να εμφανίζεται ο Υφυπουργός κ. Συρίγος, ως αναλυτής της ταυτότητας του Κινήματος, χωρίς αντίλογο από εκπρόσωπο μας. Αυτό τόνισε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, σε συνέχεια της κριτικής που άσκησε το Κίνημα σε εκπομπή, όπου ο κ. Συρίγος διαστρέβλωσε τις προτάσεις μας για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει, αλλά με τήρηση της δεοντολογίας. Το να κρίνει ο Υφυπουργός Παιδείας της ΝΔ τις θέσεις του Κινήματος γύρω από αυτά τα θέματα, σαν να πρόκειται για ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό σχολιαστή, δεν είναι αντικειμενικό. Ο κος Συρίγος, δεν μπορεί να εκφράζει γνώμες για τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής, να λέει ότι το κόμμα έχει κρίση ταυτότητας, χωρίς αντίλογο.

Η θέση μας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βάση το Εθνικό Απολυτήριο και η Πρόταση Νόμου μας για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων αποτέλεσε την προμετωπίδα των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης την ώρα που η ΝΔ αρκείται στην συζήτηση για θέματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με την εφαρμογή των νόμων ή με την υιοθέτηση του νόμου 4009/2011 τον οποίο μάλιστα είχε ψηφίσει».

Όποιοι επικαλούνται προτάσεις και θέσεις του Κινήματος Αλλαγής που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα θα υπάρχει άμεση απάντηση. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος μας δεν είναι ένα σύνθημα. Έχει πολιτικό περιεχόμενο και ουσία και είναι ομόφωνη απόφαση του πολιτικού μας συμβουλίου, τόσων συνεδρίων, απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης. Το έχει πει επανειλημμένα η Φώφη Γεννηματά, το επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη μας. Όσοι καλλιεργούν σενάρια για δήθεν συνεργασίες, διαψεύδονται από την πραγματικότητα και θα λαμβάνουν καθημερινά την απάντηση που πρέπει.

Δεν καταγγέλλουμε δημοσιογράφους. Καταγγέλλουμε όμως τη διαστρέβλωση και την προπαγάνδα από όπου και αν προέρχεται. Άλλο η κριτική, την οποία τη δεχόμαστε αδιαπραγμάτευτα και άλλο η παραποίηση, η απόκρυψη και η διαστρέβλωση των λεγομενών μας. Όποιος το αποπειράται, θα παίρνει και την ανάλογη απάντηση.

Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.