ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΘΕΣΙΝΟΙ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ


Reading time: 18 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 7 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα

Όλοι μας αισθανόμαστε τον περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για την ανθρώπινη ζωή.

Για όλους μας είναι δύσκολο να μένουμε σπίτι, αισθάνεσαι τον περιορισμό της ελευθερίας σου, άστε που παραμονεύει ο πειρασμός να είσαι όλη τη μέρα μπροστά στο ψυγείο σου. Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος είναι η ανθρώπινη ζωή και για την προστατεύσουμε πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Προσπαθούμε να δουλέψουμε στο σπίτι, επεξεργαζόμαστε προτάσεις για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα, για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες.

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, για να μην κινδυνεύσει η ύπαρξη της Ε.Ε.

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη έφθασε.

Είναι η ώρα της αλήθειας και της αλληλεγγύης. Με τολμηρά και πέρα από τα συμβατικά μέτρα να κρατήσουμε όρθια τα κράτη μέλη και την Ένωση.

Με νέο χρήμα. Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων.

Στηρίζουμε τη λύση για ένα κορωνο-ομόλογο της Ένωσης, που δεν θα συνοδεύεται από μνημόνια και διόγκωση του δημόσιου χρέους των χωρών.

Αν και πάλι η Ευρώπη καθυστερήσει και ολιγωρήσει, αν επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, θα μπει σε κρίση που θα απειλήσει την ύπαρξή της. Μην κοροϊδευόμαστε θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ένωση. Ο στόχος μας είναι μια Ευρωπαϊκή ομοσπονδία και όχι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ή η διάλυση της Ένωσης.

Να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία

Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν παρθεί, όμως είναι ανεπαρκή, διότι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Λέμε ότι είναι ανεπαρκή και αυτό φαίνεται καθώς η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε νέα μέτρα, υιοθετώντας αρκετές από τις  προτάσεις μας. Γιατί αυτό συμβαίνει και ας μην το παραδέχονται δημόσια. Δεν στεκόμαστε σε αυτό, δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν κενά και αδικίες. Για παράδειγμα τα μέτρα δεν καλύπτουν τους μακροχρόνια άνεργους, τους χιλιάδες εργαζομένους με λίγα ένσημα στον τουρισμό και άλλες ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Μιλάμε για εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα προς το ζην. Δεν πρέπει να περιμένουνε τις συνολικές προτάσεις για το μετά. Τώρα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Υπάρχει το μετά και πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφού συνεκτιμήσουμε τις συνέπειες της κρίσης και τη στάση της Ε.Ε, αφού συζητήσουμε τα κόμματα και οι εταίροι. Όμως, υπάρχει και το τώρα. Να κρατήσουμε την παραγωγική δραστηριότητα να μην κλείσουν επιχειρήσεις και ομάδες εργαζομένων να μην μείνουν έξω από τη στήριξη της πολιτείας. Κατά προτεραιότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στηριχθούν και οι αγρότες που είναι οι φτωχοί συγγενείς. Να δοθεί παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας. Είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί. Εγώ λοιπό ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πρότασή μας να ενταχθούν οι νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ισχύει για τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αρθεί εδώ και τώρα αυτή η αδικία.

Δεν είμαστε χθεσινοί, η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό και την πατρίδα.

Δεν είναι ώρα για καυγάδες, αλαζονεία και μικροπολιτική. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν θα διστάσουμε ούτε για μια στιγμή να ασκήσουμε κριτική για λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις. Μακριά από κορώνες και λαϊκισμούς. Δεν ενδίδουμε στο λαϊκισμό. Δεν θα κάνουμε πλειοδοσία παροχών. Ούτε θα υιοθετήσουμε τη λογική του δεν πληρώνω που την πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μιλάμε πολλές γλώσσες για να τους ικανοποιήσουμε όλους. Και αφού το θίξατε να σας πω ότι αντιθέτως, ο Σύριζα πατάει σε δύο βάρκες. Παρουσιάζει με δύο πρόσωπα ένα του αρχηγού και ένα των στελεχών για να κερδίζει πολλά ακροατήρια. Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και περιγράφει με τα μέτρα του ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας. Μας βάζουν σε νέους κινδύνους. Αυτή η πολιτική δεν βοηθά τη χώρα και ούτε την πολιτική να ανακτήσει την αξιοπιστία που χρειάζεται. Δείχνουν ότι είναι «κολλημένοι» στην εποχή του δεν πληρώνω, αλλά αυτά δεν περνάνε πια. Έχουμε ακούσει παλαιότερα και από την άλλη πλευρά, τη ΝΔ, το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», αλλά η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και ο κορωνοϊός μας έχουν κάνει τον ελληνικό λαό να βλέπει  τα πράγματα πιο ώριμα. Εμείς αναμετριόμαστε με το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό και την πατρίδα. Δεν είμαστε χθεσινοί, η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό και την πατρίδα.

Όταν δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να μιλάμε για εκλογές.

Είναι δυνατόν τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές να μιλάμε για εκλογές; Υπάρχει κυβέρνηση, δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο ακόμα και έχει την ευθύνη να οδηγήσει με ασφάλεια την χώρα μακριά από την κρίση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και αυτό κάνουμε.

Θα πρέπει να αποκατασταθεί η κανονικότητα με ασφάλεια για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύκλο της πανδημίας

Αυτό λένε όλοι οι γιατροί ότι μπορούμε να έχουμε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα μέχρι να μας δώσουν το πράσινο φως από την επιστημονική επιτροπή, ούτε να χαλαρώσουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ, αλλά να σχεδιάσουμε από τώρα τη δεύτερη φάση. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η κανονικότητα με ασφάλεια για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύκλο της πανδημίας. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρόταση Μόσιαλου. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει πρόταση Μόσιαλου – Μητσοτάκη, όπως λέχθηκε και γράφτηκε χθες. Υπάρχει πρόταση Μόσιαλου που έχω στηρίξει εδώ και πολλές ημέρες και από τη Βουλή απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό καλώντας τον να την αποδεχθεί. Καλά κάνει ο Πρωθυπουργός και ανταποκρίνεται. Η πρόταση αυτή λέει πως όταν μπορεί να δοθεί στην αγορά το γρήγορο τεστ δεν θα αρκεί να το παράξει μία επιχείρηση που το ανακάλυψε, αλλά θα πρέπει να αγοραστεί η  πατέντα και κάθε χώρα να κάνει μαζική και γρήγορη παραγωγή και το ίδιο να γίνει και για τα εμβόλια αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσουμε την Ε.Ε να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Αλλά ακόμα και αν η Ε.Ε. καθυστερήσει, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε πως θα προστατέψουμε τους πολίτες μας για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα το κλειδί για την επόμενη φάση

Πριν από 35 χρόνια εγκαινιάστηκε το πρώτο κέντρο υγείας στην Ελασσόνα από το Γ. Γεννηματά. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ΕΣΥ είναι το μεγάλο μας όπλο. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί τα κινητά συνεργεία που θα κάνουν επισκέψεις στα σπίτια θα είναι το κλειδί. Για να προστατέψουμε τα κρούσματα στο σπίτι με σωστή περίθαλψή, γιατί είδαμε να χάνονται ζωές και στο σπίτι και για τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τι γίνεται. Είμαστε οι πρώτοι που μιλάμε για αναγέννηση του ΕΣΥ, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα και ότι ξεκινήσει θα είναι πιλότος για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα.

Να οριστεί άμεσα η ύλη για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τα παιδιά που αγωνιούν άμεσα ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να οριστεί η ύλη που θα εξεταστούν. Θα πρέπει να είναι μειωμένη αφού δεν κατάφεραν τα παιδιά να διδαχθούν το σύνολό της. Είναι το πρώτο και αναγκαίο μέτρο που θα μειώσει σημαντικά την αγωνία τους, γνωρίζοντας από τώρα ποια θα είναι αυτή η μειωμένη ύλη που θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

1. Η κρίση του κορονοϊού κατά κοινή ομολογία άλλαξε πάρα πολλά πράγματα στον κόσμο, αν όχι τα πάντα. Η επόμενη ημέρα εκτιμάται πως θα ενισχύσει τις δημόσιες πολιτικές σε τομείς όπως η οικονομία και η υγεία; Θα έχει επιπτώσεις στην παγκοσμιοποίηση; Κάποιοι βλέπουν επιστροφή στο εθνικό κράτος…

Απάντηση

Το «αύριο» μετά την κρίση, δεν θα είναι γραμμική συνέχεια του «σήμερα». Πάρα πολλά θα αλλάξουν.

Αλλαγές που θα εκτείνονται από περιορισμούς στην ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, των προϊόντων, των πολιτών, μέχρι την άμεση εφαρμογή στην ζωή μας όλων των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής.

Αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μετασχηματισμούς, συγχωνεύσεις, ανατροπές σε κλάδους και επιχειρήσεις, αλλά και θα απαιτήσουν νέες ρυθμίσεις και προσαρμογές στις εργασιακές σχέσεις.

Αυτή την στιγμή, ίσως δεν μπορούμε να τις συνειδητοποιήσουμε στο σύνολό της.

Μπορούμε όμως να πούμε ότι αναμφίβολα θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του κράτους. Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, τις κοινωνικές υποδομές, την παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών στους πολίτες, την έρευνα και το περιβάλλον.

Όπως και θα υποχωρήσουν οι αντιλήψεις που διακηρύσσουν ότι η ασύδοτη αγορά, μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Ο κίνδυνος της έξαρσης του εθνικισμού, της περιχαράκωσης, της μειωμένης αλληλεγγύης υπάρχει. Όπως και της προσπάθειας περιορισμών στην λειτουργία των θεσμών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Δείτε τι επιχειρεί να κάνει ο Όρμπαν.

Πιστεύω ότι η απάντηση βρίσκεται στον αντίθετο δρόμο.

Να μείνουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραίνο. Με συνεργασία και αλληλεγγύη.

Αλλά με σημαντικές προσαρμογές στην λειτουργία των διεθνών θεσμών, με διάθεση πολλαπλάσιων πόρων για την ανόρθωση οικονομιών και χωρών, και φυσικά με μια βαθιά «αλλαγή ρότας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε να ανταποκριθεί επί τέλους αυτή στις ανάγκες των πολιτών της.

2. Στο πλαίσιο αυτό την τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πώς την κρίνετε; Η νέα κρίση τι κινδύνους εγκυμονεί για την ενότητά της και τη συνοχή ακόμα και της ευρωζώνης;

Απάντηση

Δεν πρέπει η Ευρώπη να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Οφείλει τώρα να διασφαλίσει με γενναίες, αντισυμβατικές αποφάσεις, αποφάσεις και εκτός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ότι οι οικονομίες θα μείνουν ζωντανές, οι κοινωνίες όρθιες.

Αν δεν το κάνει το κόστος της ανόρθωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο, επώδυνο και η Ευρώπη θα κινδυνεύσει με κρίση στο εσωτερικό της. Φανταστείτε τι θα σημαίνει αν μετά την Μ. Βρετανία, σπάσει και ο κρίκος της Ιταλίας.

Θα ανοίξει τον δρόμο για τις πιο επικίνδυνες, λαϊκίστικες φωνές που την αμφισβητούν.

Έχει προταθεί ένα σχέδιο Μάρσαλ, με νέο χρήμα μέσω της έκδοσης νέου τύπου ομολόγου.

Είναι ώρα αποφάσεων γι’ αυτό. Και προσοχή, χωρίς απαιτήσεις για νέα μνημόνια ή διόγκωση του χρέους των χωρών.

3. Η ελληνική κυβέρνηση τι θα πρέπει να πράξει για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης την επόμενη μέρα της πανδημίας;

Απάντηση

Πριν την επόμενη ημέρα υπάρχει το «σήμερα».

Όπως έχει τονίσει η Φώφη Γεννηματά, αν η οικονομία και η κοινωνία καταρρεύσουν, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ «να το γυρίσουμε».

Γι’ αυτό παρουσιάσαμε συνολικά τις 7 προτάσεις μας για την Οικονομία και την Κοινωνία. Με επίκεντρο τους Μικρομεσαίους, τους Αγρότες, τον Τουρισμό, τους Εργαζόμενους και Άνεργους, τους ασθενέστερους δανειολήπτες, τους μαχητές της «πρώτης γραμμής».

Στη συνέχεια βέβαια -άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτές τις πολιτικές-πρέπει να συγκροτήσουμε ένα Ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Με την μορφή μιας Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας. Σχέδιο που θα προκύψει μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους Κοινωνικούς εταίρους.

Το κόστος της ανάταξης θα είναι μεγάλο. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που μόλις έβγαινε από την κρίση, με αναιμική ανάπτυξη και όλες τις αβεβαιότητες στο προσκήνιο.

Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Όπως και είναι πια επιβεβλημένο στο σχέδιο αυτό να χρησιμοποιήσουμε τα 20 δις του αποθέματος, που προέρχεται από την υπερφορολόγηση του λαού μας.

Όμως προσοχή, το Σχέδιο πρέπει να χαρακτηρίζεται από δύο λέξεις: «Αποτελεσματικότητα» και «Δικαιοσύνη».

Γιατί μόνο τότε η Κοινωνία θα το στηρίξει, μόνο τότε οι παραγωγικές δυνάμεις θα κινητοποιηθούν για να εγγυηθούν την επιτυχία τους.

4. Πόσο υπαρκτή θεωρείτε την περίπτωση τελικά την κρίση να την πληρώσουν πρωτίστως οι εργαζόμενοι;

Απάντηση

Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάσει θυσία. Είναι ένα κύριο μέλημα μας.

Τόνισα πριν την λέξη «Δικαιοσύνη». Μερικά κυβερνητικοί παράγοντες άφησαν ανοιχτό το περιθώριο για μείωση μισθών και συντάξεων. Το θεωρώ απαράδεκτο και ειδικά για την χώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι οι σημερινοί μισθοί και οι συντάξεις προέρχονται από σοβαρές μειώσεις μέσα στα χρόνια της κρίσης. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι μπορούν να μειωθούν κι άλλο όταν το 70% των μισθωτών αμείβονται με μηνιαίο μισθό κάτω των 700 ευρώ;

Το ίδιο ισχύει και για τα σενάρια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις και αναφέρομαι τόσο στο άρθρο 9 της ΠΝΠ (που μετά την κατακραυγή επιχειρείται να διορθωθεί), όσο και στην άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει υποχρεωτικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να επεκτείνει την ισχύ άλλων που λήγουν. Και μάλιστα για ευαίσθητους κλάδους, για σερβιτόρους και ντελιβεράδες.

Μια είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι θα δείξουν την υπευθυνότητα που πρέπει στις διεκδικήσεις τους. Το έπραξαν πολλές φορές ως τώρα.

Αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο «εύκολος στόχος» και να αντιμετωπίζουν την διαρκή αμφισβήτηση βασικών δικαιωμάτων τους.

Και μην ξεχνάμε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διόγκωση της ανεργίας. Για αυτό η θέση μας για «ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» είναι όρος επιβίωσης για το μέλλον.

5. Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έχει ως στόχο το Κίνημα Αλλαγής; Πιστεύετε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο την αναβίωση του δικομματισμού, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν πολύ μπροστά, απόλυτο κυρίαρχο στην πολιτική ζωή την παρούσα φάση;

Απάντηση

Δεν αμφισβητώ ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε θετικές κινήσεις για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, ούτε μηδενίζω και τα οικονομικά μέτρα που πήρε.

Αλλά θυμίζω ότι οι δημοσκοπήσεις μέσα στην κρίση, παραδοσιακά ευνοούν την εκάστοτε Κυβέρνηση. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό.

Αλλά η αντιμετώπιση της κρίσης και η ανόρθωση της χώρας και της κοινωνίας είναι Μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας ταχύτητας.

Στην πορεία, στην πράξη θα κριθούμε όλοι. Και η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Τώρα αν με ρωτάτε αν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν την αναβίωση του δικομματισμού, η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Για αυτό και αποσιωπούν ότι μια σειρά προτάσεις που υιοθετήθηκαν προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής.

Η ένταξη της πρωτοβάθμιας, το δίκτυο πρώτης γραμμής κατά της πανδημίας είναι μια από αυτές.

Αλλά αυτές οι λογικές δεν έχουν θέση σε μια μακρά περίοδο που απαιτείται συνεννόηση, πνεύμα ενότητας και συνεργασίας.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι και στο πολιτικό μας σύστημα οι αλλαγές που θα προκύψουν θα είναι μεγάλες.

6. Πόσο πιθανές θεωρείτε πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο, με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκλεγεί με τελείως διαφορετική εντολή, καθώς ο κορονοϊός άλλαξε τα πάντα;

Απάντηση

Μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση έχει εντολή να διαχειρισθεί και τις κρίσεις και τις συνέπειές της.

Όταν η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναμπεί επειγόντως σε τροχιά, θα είναι τυχοδιωκτισμός να καταφύγουμε σε εκλογές και μάλιστα διπλές, που θα εντείνουν επικίνδυνα διαλυτικά φαινόμενα.

Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια δύσκολες καταστάσεις. Όχι νέες περιπέτειες.

Ελπίζω πραγματικά ότι κανείς δεν θα βάλει το προσωρινό κομματικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Γιατί αν το κάνει, πιθανόν θα βρεθεί και προ εκπλήξεων. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα του πως έπεσαν «από το άλογο» στις εκλογές που έγιναν μετά από κρίση, αυτοί που νόμιζαν ότι ήταν «καβάλα».

7. Και το Κίνημα Αλλαγής; Τι θα πράξει σε αυτό το τοπίο που δημιουργείται; Με ποια στρατηγική θα πορευτεί;

Απάντηση

Είμαστε σαφείς. Υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Συγκροτημένη και ουσιαστική παρουσία, με τον δικό μας αυτόνομο προοδευτικό λόγο. όπως είναι η στρατηγική μας επιλογή.

Μέσα στην κρίση στηρίξαμε όσα μέτρα της Κυβέρνησης θεωρούσαμε σωστά.

Παρεμβήκαμε με προτάσεις και κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ότι θεωρούμε ως λάθη και παραλήψεις. Για να αντιμετωπισθούν.

Αλλά είμαστε και ενεργά απέναντι σε ότι εκτιμούμε ότι δημιουργεί κινδύνους για το αύριο και αναιρεί βασικά δικαιώματα του λαού μας. Όπως ήταν το περιβόητο άρθρο 9 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Με αυτή τη στρατηγική θα πορευτούμε.

Και θα καταθέσουμε το δικό μας σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης και την ανόρθωση της χώρας.

Σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις ζωντανές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις.

ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Ερώτηση για την έλλειψη εργατών γης και τις δυσκολίες μετακίνησης και παραμονής τους στην Ελλάδα, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού, κατέθεσε ως επικεφαλής μαζί με άλλους Βουλευτές, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών ενόψει συγκομιδής βασικών αγροτικών προϊόντων είναι μεγάλο, ειδικά από τη στιγμή που λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων και της αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων Υπηρεσιών, λόγω του κορονοϊού, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην μετάβαση στις αγροτικές εγκαταστάσεις των εργατών, που στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαπής καταγωγής, αλλά και ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας, για όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα, από τους αγρότες. Εξ’ ου και πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση για να μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις εξ’ αποστάσεως αλλά και να γίνεται ελεύθερα η μετακίνηση των εργατών τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής.

Ο κος Πάνας δήλωσε σχετικά: «Η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελεί ζήτημα για όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο συγκομιδής αγροτικών προϊόντων όπως η πατάτα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα. Ιδίως στη Χαλκιδική, ένα από τα βασικά προϊόντα του Νομού, τα βερίκοκα, θα πρέπει να συλλεχθούν από τα κλαδιά σε δύο με τρεις ημέρες από τη στιγμή που θα ωριμάσουν, διαφορετικά θα χαθεί η παραγωγή. Αν δε δοθεί λύση άμεσα, το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και με τη συγκομιδή της ελιάς και του σταφυλιού, με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και την απειλή της ίδιας της παραγωγής.»

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα, 6-4-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1)τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

2) τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

3)τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

Θέμα: «Να δοθεί λύση στην έλλειψη εργατών γης, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών.»

Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόβλημα με τους εργάτες γης είναι διαχρονικό και πολύπλευρο και αποτελεί αγκάθι για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Εστιάζεται σε δύο βασικούς παράγοντες, την νόμιμη παροχή εργασίας και την νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας των ατόμων αυτών που κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαπής καταγωγής.

Αυτή τη στιγμή, εν μέσω της κορύφωσης του περιορισμού των μετακινήσεων, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και όσο πλησιάζει η περίοδος της ετήσιας συγκομιδής πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων (κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας), η ανησυχία των αγροτών της χώρας για την έλλειψη εργατικών χεριών απαραίτητων για να φέρουν σε πέρας τη συγκομιδή, τη διαλογή και τη συσκευασία, αυξάνεται διαρκώς.

Αφενός, για τους αλλοδαπούς εργάτες, κατά κύριο λόγο βουλγαρικής, και αλβανικής καταγωγής, πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησής τους, ώστε να μεταβούν στους τόπους της παροχής της εργασίας, πάντα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.

Ιδίως, για τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας και να γίνεται με απλούστερο τρόπο η προμήθεια του εργόσημου για τους εποχικούς.

Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση με το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες.

Αφετέρου, ανοιχτό ζήτημα παραμένει η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας εξάμηνης, κατά κύριο λόγο, διάρκειας, για τους εργάτες γης που είναι ήδη στη χώρα. Οι υπηρεσίες αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων, δε λειτουργούν για το κοινό και οι αγρότες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις παραπάνω συμβάσεις δε μπορούν να προβούν στην ανανέωση αυτή.

Το θέμα αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο εξ’ αποστάσεως.

Δεδομένου ότι, ακόμα και εν μέσω της υγειονομικής αυτής κρίσης, η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων οφείλει να συνεχιστεί, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με σκοπό την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την επάρκεια σε τρόφιμα για τον πληθυσμό.

Δεδομένου ότι, τα έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού περιορίζουν ως και απαγορεύουν τη μετακίνηση των εργατών γης, διογκώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα έλλειψής τους.

Δεδομένου ότι, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη διμερής συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους διεθνείς, για την μετακίνηση των εργατών γης από χώρες εντός Σένγκεν (π.χ. Βουλγαρία) και εκτός Σένγκεν (π.χ. Αλβανία).

Δεδομένου ότι, λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων Υπηρεσιών, δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανανέωση των συμβάσεων των εργατών γης που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις εργασίας θα λήξουν πριν λήξουν καν τα περιοριστικά μέτρα και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αντίστοιχη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης των εργατών γης ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους (εντός ή εκτός Σένγκεν), ώστε να εξασφαλιστούν εγκαίρως τα απαραίτητα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων στη χώρα και ταυτόχρονα για τη διατροφική επάρκεια της χώρας;
Προτίθεσθε να προβείτε στη διευκόλυνση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας των εργατών γης που είναι ήδη στη χώρα, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία εξ’ αποστάσεως;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Μουλκιώτης

Ευαγγελία Λιακούλη

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Γιώργος Φραγγίδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΖΟΥ

Αποχαιρετούμε τον Βαγγέλη Λάζο, ιδρυτή των εκδόσεων «Δωδώνη» και τιμούμε τη σπουδαία προσφορά του στο χώρο των εκδόσεων και του πολιτισμού.

Με τη σύζυγό του, Μαρία Πορτολομαίου-Λάζου, εστίασαν στην έκδοση θεατρικών έργων, φιλοσοφικών και ιστορικών βιβλίων, συμβάλλοντας στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ειδικότερα, χάρη στη συστηματική έκδοση θεατρικών έργων από όλο τον κόσμο, εδώ και δεκαετίες, το σύνολο του θεατρικού κόσμου της χώρας, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών απόκτησαν πρόσβαση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο και ήρθαν σε επαφή με τους μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς και τις διεθνείς τάσεις του θεάτρου.

Η δουλειά του και η ποιότητα των εκδόσεών του αποτελούν παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Β. ΚΙΚΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΜΑΣΚΩΝ ΣΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»

Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια με θέμα: «Διάθεση ακατάλληλων μασκών στο υγειονομικό προσωπικό»

Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών που εργάζονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας μεγάλος προβληματισμός έχει προκύψει για την καταλληλότητα μασκών που έχουν προμηθευτεί για την προστασία από τον Covid-19 και οι οποίες έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μέσω δωρεών από την Κίνα.

Ειδικότερα, για να κυκλοφορήσει ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν (όπως είναι οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή FFP3) στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από έναν φορέα πιστοποίησης (πχ TUV) και στη συνέχεια να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα στον ΕΟΦ οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής Χώρας, ώστε να πάρει το CE και μετά να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο. Δυστυχώς, παρότι το συγκεκριμένο υλικό με προέλευση από την Κίνα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας με κάθε επισημότητα,φαίνεταιότι δεν πιστοποιήθηκε ως προς την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών πριν διανεμηθεί στο υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία των χρηστών του σε μεγάλο κίνδυνο. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες η Ολλανδία και η Ισπανία, πραγματοποίησαν ποιοτικούς ελέγχους στα αντίστοιχα προϊόντα και ανακάλεσαν εκατομμύρια μάσκες υποτιθέμενης αυξημένης προστασίας, με χώρα προέλευσης την Κίνα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας το οποίο καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει περιστατικά νοσούντων από τον Covid-19,χωρίς τη στοιχειώδη προστασία που μπορεί να του προσφέρει το κατάλληλο υγειονομικό υλικό. Τη στιγμή μάλιστα που όπως είναι γνωστό περίπου το 11% των υγειονομικών ήδη νοσούν με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους, για την ταχύτητα διασποράς της νόσου, για την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και για την παροχή της κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών από τον Covid-19, εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της πανδημίας.

Δεδομένου ότι η έλλειψη κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας από τον Covid-19 προσβάλλει την υγεία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αυτών δηλαδή που φροντίζουν για την υγεία του ελληνικού λαού

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Με ποιον τρόπο προτίθεστε να προμηθεύσετε το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με κατάλληλα και εγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας έναντι του Covid-19;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την συνεχιζόμενη προμήθεια επαρκούς ποσότητας μασκών στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και ποια η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους προτού φτάσουν στα νοσοκομεία της χώρας;

3. Ποιος ανέλαβε την ευθύνη για την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων με τις συγκεκριμένες μάσκες προέλευσης από την Κίνα, χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως εάν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μιχάλης Κατρίνης

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπουράν Μπαρχάν

Γιώργος Φραγγίδης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.