ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ: ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ


Reading time: 20 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 1 Ιουλίου 2021 by energinews (admin)

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

Η σοβαρότητα του κινδύνου με την μετάλλαξη, απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση. Η Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει επιτέλους τα επικοινωνιακά show, που έχουν αρχίσει και εκθέτουν τη χώρα.

Οι ανεφάρμοστες εξαγγελίες και οι απειλές των Υπουργών δεν είναι λύση. Χρειάζεται συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς, αλλά και επιτάχυνση των εμβολιασμών με ενημέρωση, υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κινητές μονάδες. Αρκετά με το θέαμα χρειάζεται δουλειά.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ, ΕΝΕΡΓΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, στους οποίους τόνισε:

Φίλες και φίλοι, ξέρετε ότι έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα εδώ και πολλά χρόνια, σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, για να κρατήσουμε τα ναυπηγεία και τις θέσεις εργασίας σας, ζωντανά. Έχουμε έρθει -όλο το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής- σήμερα εδώ, γιατί θεωρούμε ότι βρίσκονται τα ναυπηγεία αλλά και η δική σας η δουλειά και προοπτική σε μια κρίσιμη καμπή. Θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε δίπλα σας. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση μέχρι να έχουμε επιτέλους αποτελέσματα.

Έτσι όπως γίνεται ο διαγωνισμός, που δεν έβγαλαν κανένα συμπέρασμα από ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση, δεν εξασφαλίζεται ότι μετά την αγορά θα συνεχίσουν αυτές οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν ως ναυπηγική βιομηχανία. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα από όλα. Παράλληλα, δεν έχει κάνει τίποτα η κυβέρνηση, ενώ το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, για να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Μπορούσε να το έχει κάνει, έχει ξαναγίνει. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να διασφαλίσει τα εργασιακά σας δικαιώματα. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να δοθούν οι οφειλές, ενώ υπάρχουν οι δικαστικές αποφάσεις και ο δρόμος έχει ανοίξει και μπορούσε να έχει πιέσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να καλύψει την ασφαλιστική σας κάλυψη για το 18μηνο που ήταν εκ περιτροπής η εργασία σας.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Εμείς πιστεύουμε βαθύτατα στην αξία των ναυπηγείων, στη συμβολή που μπορεί να έχουν και στην ανάπτυξη και στην οικονομία και στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων. Η τεράστια συμβολή που μπορεί να έχουν στην αμυντική μας βιομηχανία σε μία κρίσιμη στιγμή με όλη αυτή την επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι κρίσιμο να έχουμε τα ναυπηγεία ζωντανά, ενεργά, δημιουργικά με μέλλον και προοπτική. Και μάλιστα τώρα που φτάνουμε πάρα πολύ κοντά στην άρση του περιορισμού ναυπήγησης εμπορικών πλοίων. Όταν φτάσουμε σε αυτή τη φάση θα εκτοξευθεί, θα πολλαπλασιαστεί η αξία των ναυπηγείων και μαζί η δουλειά σας και η τεχνογνωσία σας. Είναι κρίμα λοιπόν να ξεπουληθούν όλα, ως οικόπεδα, να βρεθείτε στο δρόμο, ενώ υπάρχει αυτή η τεράστια δυναμική και προοπτική και μπορείτε να συμβάλετε με τις γνώσεις σας και την εμπειρία σας, σημαντικά στην πορεία της χώρας, σε όλα τα επίπεδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε εδώ. Μετά από όλες τις ερωτήσεις και τις ενέργειες που έχουμε κάνει στη Βουλή, πλέον καταθέτουμε προσωπικά ερώτηση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό -ως μέγιστο μέσο πίεσης- για να πάρουμε απαντήσεις και δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για την προοπτική των ναυπηγείων, για την προοπτική της εξασφάλισης των θέσεών σας, των δεδουλευμένων σας και όλων όσων δικαιούστε και οφείλει η κυβέρνηση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΑΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΕΣ, ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Αν πιάσουμε τις συγγνώμες, τι να πει και ο Ανδρέας Γεωργίου.

Αν μιλάμε για συγνώμες και συγχωροχάρτια, τι να πει και ο Ανδρέας Γεωργίου, τον οποίο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησαν ως το πρόσωπο που διόγκωσε το έλλειμμα και ο άνθρωπος ταλαιπωρείται και λοιδορείται, να το τονίσουμε, μόνο στην Ελλάδα από συγκεκριμένους κύκλους, ενώ διεθνώς έχει αναγνωριστεί η συμβολή και ο ρόλος στην αντιμετώπιση της κρίσης και έχει και σήμερα θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς.

Όταν μιλάει, λοιπόν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλυτέρα πρώτα να βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλό και να θυμούνται τότε που αποκαλούσαν τον Παπανδρέου, Πινοσέτ, καθώς και όλα τα «κοσμητικά επίθετα» που στόλιζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και φυσικά τότε που διέσπειραν ψέματα και επένδυσαν στο αντιμνημόνιο και το διχασμό.

Δεν μαθαίνουμε όλη την αλήθεια για τις τηλεοπτικές άδειες, γιατί η ΝΔ κλείνει άρον άρον την λειτουργία της επιτροπής

Ούτε η ΝΔ αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να χυθεί άπλετο φως σε μια σειρά υποθέσεων ειδικά για την περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών. Η ΝΔ κλείνει άρον άρον την επιτροπή χωρίς να έχουν κληθεί εξαιρετικά σημαντικοί μάρτυρες και ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία που το προηγούμενο χρονικό διάστημα έλεγε ότι είχε στην διάθεσή του. Επομένως εύλογα προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με τον οποίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεννοούνται για να κλείσουν μια υπόθεση.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τους πολιτικούς από τους πολίτες. Είναι ιερή μας υποχρέωση να φτάνουμε σε κάθε υπόθεση το μαχαίρι στο κόκκαλο. Άπλετο φώς παντού και μακριά από σκιές. Με στοχοπροσήλωση πρέπει σε κάθε υπόθεση να περιμένουμε να έχουμε τα τελικά αποτέλεσμα και πορίσματα ακόμα και αν είναι χρονοβόρα η διαδικασία και στη συνέχειά να τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα και ορθολογισμό. Πληγώθηκε πολύ η Ελληνική Δημοκρατία και οι συμπολίτες μας κυρίως από τα fake news , τον διχασμό και τις ψεύτικες κατηγορίες την τελευταία δεκαετία.

Υπάρχουν θεσμικές άμυνες στη χώρα για να δώσουν λύσεις. Λύση δεν αποτελεί αυτή η κοκορομαχία την οποία αναπτύσσει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να φτάνουμε στην ουσία του ζητήματος και αυτό είναι κάτι που ξεκινά από τα ζητήματα δικαιοσύνης και των τηλεοπτικών αδειών μέχρι και τα ζητήματα της πανδημίας και της διαχείρισής της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ : ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ – ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ – ΑΦΗΓΗΜΑ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ομιλία Γιώργου Αρβανιτίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025

Το 2019 ΔΕΝ συζητήσαμε το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ διότι ΔΕΝ βόλευε τότε το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το 2020 ΔΕΝ το συζητήσαμε διότι η Κυβέρνηση της ΝΔ προφασίστηκε τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. για τον Covid-19.

Καταλήγουμε λοιπόν σήμερα να συζητάμε το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 2022-2025 ως μια τυπική διαδικασία, μόνο εδώ στην Βουλή.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα αφήγημα ταχείας ανάκαμψης, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση. Με κάθε τρόπο χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο, για να υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.

Θέλει να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση κανονικότητας για τα χρόνια που έρχονται 2022-2025.

Δυστυχώς, ακόμα και τώρα που μιλάμε, η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα.

Ενώ δεν έχει δείξει ΚΑΜΙΑ πρόθεση να επαναδιαπραγματευτεί τις βαριές κληρονομιές του ΣΥΡΙΖΑ:

 • Το παράλογο πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5%.
 • Την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια.
 • Την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την κατάργηση του νόμου ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς, για τα επόμενα χρόνια, 2022 – 2025 θα δούμε να μονιμοποιείται το άδικο μείγμα φορολογικής πολιτικής, κυρίως, για τα λαϊκά νοικοκυριά που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει η σημερινή, δηλαδή την αύξηση της αναλογίας μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων. Με βάση τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου η αναλογία αυτή θα βαίνει αυξανόμενη και για τα επόμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία και ένα πολύ μεγάλο πακέτο οικονομικών πόρων, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια (2022-2025) ελλοχεύουν ΔΥΟ τεράστιοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία.

Πρώτον:

Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών να έχει, δυστυχώς, ελάχιστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και

Δεύτερον:

Η επιστροφή σε λογικές λιτότητας και παράλογων υπερ-πλεονασμάτων.

Η Κυβέρνηση πρέπει ξεκάθαρα να ταχθεί με τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης που πιέζουν για κατάργηση των προβλέψεων περί πλεονασμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση της ΝΔ να υιοθετήσει την πρότασή μας, για μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη, θα είναι πολύ δύσκολος και δυστυχώς το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έτσι όπως το έχετε δομήσει, θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα των 2 ταχυτήτων και οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου που μας φέρατε είναι χωρίς αντίκρισμα.

———————————————————————————————————————————-

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Αρβανιτίδη:

ΔΕΝ μπορούμε να εμπιστευτούμε τις προβλέψεις σας.

ΔΕΝ μπορούμε να ΜΗΝ κάνουμε αυστηρή κριτική όταν βλέπουμε ότι οι προβλέψεις και οι παραδοχές γίνονται όχι τόσο για να σχεδιαστούν οι πολιτικές αλλά για να διαμορφωθούν προσδοκίες και θετικό κλίμα στην κοινωνία μέσα από αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες.

ΔΕΝ μπορούμε να ΜΗΝ κάνουμε κριτική όταν βλέπουμε μια Κυβέρνηση να ψάχνει για δικαιολογίες και όχι για λύσεις.

Και το λέω αυτό γιατί η αιτιολογική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου διαπνέεται από μια λογική:

«Ξέρετε εμείς κάναμε και κάνουμε το βέλτιστο δυνατό αλλά για την απόκλιση της Ελληνικής Οικονομίας σε σχέση με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών φταίει κυρίως η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού

ΔΕΝ λέμε ότι είναι εύκολο να κάνετε σταθερές προβλέψεις μέσα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, αλλά με όσα περιγράφετε σ’ αυτό το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ παρουσιάζετε μια ψευδαίσθηση κανονικότητας.

Ψευδαίσθηση Κανονικότητας και στα τέσσερα βασικά σημεία που παρουσιάζετε, στον ρυθμό ανάπτυξης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στις επενδύσεις και στην ανεργία.

Πρώτον, σε σχέση με τους ρυθμούς Ανάπτυξης:

Πιστεύω ότι επενδύετε πολλά στο ελατήριο του 6,2 για το 2022 και ξεχνάτε το τι έχει γράψει το κοντέρ πιο πριν.

Η χώρα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, μετά την Ισπανία και την Ιταλία το προηγούμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση έκανε την πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αλλά εν τέλει είχε δυσανάλογα χαμηλότερη οικονομική απόδοση από όλες τις χώρες.

Το επιχείρημα του τουρισμού δεν είναι πειστικό αφού δείχνει ότι χώρες, επίσης, με μεγάλη τουριστική εξάρτηση τα πήγαν καλύτερα από εμάς, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος κ.α.

Είναι προφανές ότι η κατανομή των πόρων θα μπορούσε να ήταν καλύτερα στοχευμένη και να έπιανε τόπο.

Δεύτερο, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο Μεσοπρόθεσμο μας λέτε ξεκάθαρα, «ό,τι δώσαμε-δώσαμε» για τη στήριξη των ευάλωτων και πληγέντων από την πανδημία, το ανέφερε και ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Τρίτον, μας λέτε ότι θα «βρέχει» επενδύσεις.

Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γι΄ αυτό έφυγε.

Έφυγε γιατί ο ελληνικός λαός διαμόρφωσε την πεποίθηση ότι εκείνη η κυβέρνηση ΔΕΝ μπορεί να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

Αν όμως κ. Υπουργέ σκοπεύετε να διαχειριστείτε το θέμα, όπως με τους «ακρογωνιαίους» επενδυτές της Πειραιώς ή τις μπουλντόζες του Ελληνικού που μπαίνουν από βδομάδα σε βδομάδα εδώ και δύο χρόνια τότε ΔΕΝ είναι να αισιοδοξεί κανείς αλλά να ανησυχεί ακόμη περισσότερο.

Τέταρτον, λέτε ότι θα έχουμε μείωση της ανεργίας.

Η ανεργία όμως δεν αποκλιμακώθηκε – ΚΥΡΙΩΣ – επειδή αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά επειδή αυξάνεται ο πληθυσμός εκτός εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τα (εποχικά διορθωμένα) στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι μειώθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο κατά 32.000, αλλά οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 217.400 (επιστρέφοντας στα επίπεδα του τέλους 2016) ενώ οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 219.400 (επιστρέφοντας στα επίπεδα των μέσων του 2008).

Εσείς σε μια τέτοια αγορά εργασίας, όπου η ψαλίδα ανάμεσα σε εργαζόμενους και μη ενεργούς έκλεισε απότομα και επέστρεψε σε επίπεδα Δεκεμβρίου 2014 επιλέξατε να θεσμοθετήσετε το απλήρωτο δεκάωρο και την εξίσωση των υπερωριών σε όλους τους κλάδους.

Αντί να προωθήσετε την απασχόληση περισσότερων συμπολιτών μας, θεσμοθετείτε την υπεραπασχόληση αυτών που παραμένουν στην αγορά εργασίας.

Και ΕΔΩ είναι η βασική διαφορά μας!

Αλλά και η απόσταση και η διαχωριστική γραμμή που σας χωρίζει με την έννοια της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν«Πληρώστε τους περισσότερα» αναφερόμενος στους εργαζόμενους που αναζητούν και ΔΕΝ βρίσκουν οι εργοδότες στις ΗΠΑ, ΔΕΝ σας περνά καν από το μυαλό….

Ακόμα και το αφήγημα του Πρωθυπουργού για την πιο «πράσινη» κυβέρνηση, η οποία κατευθύνει πόρους στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και την «πράσινη» μετάβαση της Οικονομίας, ΔΕΝ είναι και τόσο… «πράσινο»!

Αν δει κανείς τα συγκριτικά στοιχεία των προγραμμάτων των άλλων κρατών μελών, που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προπαγανδίζει η Κυβέρνηση της ΝΔ ότι θα διοχετεύσει στην Πράσινη Μετάβαση το 37% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ώρα που :

 • Η Σλοβακία διοχετεύει το 42% των πόρων
 • Η Αυστρία το 59%
 • Το Λουξεμβούργο το 61%
 • Η Δανία το 59%
 • Η Ισπανία το 49%
 • Η Γερμανία το 42%

Και ΔΕΝ είναι μόνο ποσοτικό το ζήτημα, που θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλο το ποσοστό, μιας και εμείς ξεκινάμε από πιο χαμηλά, σε σχέση με την Δανία ή την Αυστρία πχ (Χώρες στα δικά μας μεγέθη).

Αλλά είναι και ποιοτικό, γιατί το Σχέδιο της Κυβέρνησης προωθεί ένα μοντέλο εισαγωγών και κατανάλωσης.

Τα χρήματα, δηλαδή θα επιστρέψουν πίσω σε αυτούς που μας χρηματοδοτούν για να προωθήσουμε την ανάπτυξη της χώρας και υπάρχει ο κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων επενδύσεων να έχει ελάχιστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Προβλέπετε επίσης την κινητοποίηση περίπου ενός ευρώ ιδιωτικής δαπάνης, για κάθε ένα ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για το πώς θα το πετύχουμε αυτό και η πρόβλεψη, κατά την άποψή μας, είναι υπεραισιόδοξη.

Βλέπουμε τέλος στο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ότι σωρευτικά στην 5ετία, οι ΟΤΑ θα ενισχυθούν με καθαρές προσλήψεις μόλις 2.500 εργαζομένων, έναντι 30.000 εργαζομένων, που προγραμματίζετε στην κεντρική διοίκηση.

Το επιτελικό κράτος, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι είναι τελικά ένα συγκεντρωτικό κράτος.

Είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τους στόχους που βάζετε στο Μεσοπρόθεσμο.

Κυρίως όμως διαφωνούμε με τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής σας πολιτικής που περιγράφονται σε αυτό και για αυτό το καταψηφίζουμε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Μιχάλης Κατρίνης: «Από εδώ και πέρα αρχίζει για όλους η ώρα της αλήθειας.»

Την εκτίμηση ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής , αποτυπώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τις επιθυμίες της σε εκτιμήσεις αφού υποτιμά κρίσιμα δεδομένα ,έχει υπεραισιόδοξες προβλέψεις και κρύβει το plan b που σίγουρα υπάρχει, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Τόνισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025 είναι πολύ υψηλά για τις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βάζει υψηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων από αυτά που είχαν επιβληθεί στη χώρα με το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε πλεονάσματα 2,2% για την περίοδο μετά το 2023.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Κατρίνης τόνισε:

΄΄Αν δεν επιτευχθούν οι υπεραισιόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη, για την αύξηση των επενδύσεων κατά 30% μόνο το 2022, πως θα πιάσετε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025;

Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα επιβάλλεται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις;

Στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου υπάρχει αύξηση των 12,5 δις σωρευτικά μέχρι το 2025. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης πως θα ισοσκελίσετε την απώλεια των στόχων για τα φορολογικά έσοδα;’’

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν συμμετέχει στη συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, τη στιγμή που στιγμή που η Ελλάδα είναι μια χώρα με υ δημόσιο χρέος που αγγίζει το 210% του ΑΕΠ και η εφαρμογή των κανόνων θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τους Έλληνες πολίτες.

‘’Το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θέλει να ανοίξει η σχετική συζήτηση, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φοβάται να αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής των κανόνων αυτών.’’ τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

‘’Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, και σίγουρα είναι πολύ μακριά από τις ωραιοποιημένες και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο, από τη στιγμή που:

-η ελληνική οικονομία , πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία, είχε μπει σε ύφεση, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

-η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

-οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται και σε λίγο καιρό θα εκτοξευθούν αφού θα πρέπει οι πολίτες να καταβάλουν υποχρεώσεις που είχαν ανασταλεί και τις τρέχουσες οφειλές.

Η πανδημία πάγωσε εξελίξεις, σκέπασε με ένα πέπλο την πραγματικότητα, πάγωσε και τον πολιτικό χρόνο. Από εδώ και πέρα όμως αρχίζει για όλους η ώρα της αλήθειας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει, σκοπίμως , όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Στο σχεδιασμό του , είναι οι πρόωρες εκλογές. Ότι και αν λέει, όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνει.’’

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ

Προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Θέμα: «Έλλειψη Εθνικού Σχεδίου για την ναυπηγική Βιομηχανία και αβεβαιότητα για την τύχη των Ναυπηγείων».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα ναυπηγεία της χώρας, του Σκαραμαγκά αλλά και της Ελευσίνας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ουσιαστικό οικονομικό πνεύμονα για τη χώρα, αφού βρίσκονται στο πλέον στρατηγικό σημείο της Μεσογείου.

Ωστόσο, τα επαναλαμβανόμενα λάθη, που συνεχίζονται και σήμερα, κατάφεραν το ακατόρθωτο, να κινδυνεύουν σήμερα και τα δύο ναυπηγεία να βρεθούν στα όρια της ολικής απαξίωσης, που αν συμβεί, θα σημαίνει τον οριστικό θάνατο της βαριάς βιομηχανίας στον τομέα της ναυτιλίας.

Οφείλουμε σε αυτόν τον τόπο να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, πέρα από σκοπιμότητες, για να αντιληφθούμε ρεαλιστικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά και να μπορέσουμε να τα επαναφέρουμε στην κανονικότητα, αναγκαίο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό στην υψηλή τεχνολογία που αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας, καταλύτης στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μας, σε γεωπολιτικό επίπεδο, ενισχυτής της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ της χώρας μας.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τρεις διαφορετικές προκηρύξεις για την πώληση ακινήτων και εξοπλισμού των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (Ναυπηγεία «Σκαραμαγκά»), σε συνέχεια προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών, στη λογική τριχοτόμησης του πάλε ποτέ ενιαίου και κραταιού μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας. Στην περίπτωση δε του ακινήτου στο οποίο περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη μόνιμη δεξαμενή της ανατολικής μεσογείου πωλείται ξεχωριστά από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) το οικόπεδο και οι εγκαταστάσεις του και ξεχωριστά ο συναρτώμενος εξοπλισμός από τον Ειδικό Διαχειριστή, υπονομεύοντας ουσιαστικά την όποια μελλοντική προοπτική λειτουργίας του ή αξιοποίησής του ως ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα.

Από την άλλη πλευρά δεν τίθεται τιμή εκκίνησης για τα τμήματα του ναυπηγείου και του εξοπλισμού που αφορούν οι δύο προκηρύξεις (συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων κατασκευής και επισκευής πολεμικών πλοίων), ενώ δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που να αφορούν σε ελάχιστες τουλάχιστον εγγυήσεις τεχνογνωσίας των υποψήφιων αγοραστών ή έστω δέσμευσης ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις και εξοπλισμός θα εξακολουθούν μετά την ολοκλήρωση της αγοράς να λειτουργούν ως ναυπηγική βιομηχανία. Ακόμη περισσότερο στις εν λόγω προκηρύξεις δεν περιλαμβάνεται καμία μέριμνα ή όρος που να αφορά σε δέσμευση διατήρησης, έστω ενός ελάχιστου αριθμού, των θέσεων εργασίας του προσωπικού του ναυπηγείου, ενώ δεν παρέχεται καμία διασφάλιση για την αποζημίωση των εργαζομένων επί των οφειλόμενων δεδουλευμένων τους, που σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή τους αγγίζει το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μετά από πολύχρονες συζητήσεις της ΟΝΕΧ Shipyards με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας να κατέχει το 53% των μετοχών της εταιρείας που ήταν και προϋπόθεση για τις περαιτέρω ενέργειες με πρώτο βήμα την προώθηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Τον Ιούλιο 2020, o κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Geoffrey Pyatt και τον Πρόεδρο της ΟΝΕΧ, μεταξύ των άλλων δήλωνε στους εργαζόμενους:

“Το Business Plan της ΟΝΕΧ έχει κριθεί θετικό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αμερικανικού Κυβερνητικού Οργανισμού (DFC) για να χρηματοδοτήσει την ΟΝΕΧ, έχουμε θετικά μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και μένει η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων, όπου απαιτείται να υποβληθεί από την εταιρεία το σχέδιο εξυγίανσης στο ειδικό δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 106 παράγραφοι (β) & (δ) του πτωχευτικού κώδικα για τα περαιτέρω, ενώ δεσμεύτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης για τη χορήγηση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.”

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα οφείλουν περίπου 420 εκ. ευρώ η τύχη τους φαίνεται ότι συνδέεται με την προοπτική της ναυπήγησης των τεσσάρων (4) νέων φρεγατών αλλά και την αναβάθμιση των Φ/Γ MEKO.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης «… τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αν δεν εμπλακούν στις φρεγάτες, θα αναγκασθούμε να τα οδηγήσουμε σε εκκαθάριση. Δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης επενδυτής που θα έρθει να τοποθετήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση και να επωμισθεί χρέη ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να λάβει μια σοβαρή παραγγελία από το ελληνικό κράτος …»

Δεδομένου ότι:

 • Δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ναυπηγική βιομηχανία η κατάσταση φαίνεται ότι έχει αφεθεί από την κυβέρνηση στην τύχη της με την αβεβαιότητα να αυξάνεται για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, και των εργαζομένων τους.
 • Η συμβολή των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και κυρίως στην επιτυχή ολοκλήρωση του αμυντικού εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας μας είναι αποφασιστικής σημασίας,
 • Ο τρόπος με τον οποίο εκποιούνται ο χώρος, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και τη συνέχιση λειτουργίας του τουλάχιστον ως ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, αλλά ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας και των δεδουλευμένων τους, ενώ εκκρεμούν ακόμη τα ένσημα και οι αποζημιώσεις του 18μηνου
 • Αφενός μεγάλο μέρος του επικείμενου προγράμματος ναυπήγησης πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας δύναται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικά ναυπηγεία και αφετέρου ότι σύντομα επίκειται η άρση περιορισμού ναυπήγησης εμπορικών πλοίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., αυξάνουν την προσδοκώμενη αξία και προοπτική τους, πολλαπλάσια τουλάχιστον σε σχέση με την κυβερνητική αντίληψη, όπως έχει μετουσιωθεί μέσω των εν εξελίξει διαγωνισμών,
 • Δεν έχει κατατεθεί έως σήμερα το σχέδιο εξυγίανσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και δεν υπάρχει δεσμευτικός προγραμματισμός για τον χρόνο υποβολής του, για να προχωρήσει η πορεία στο ειδικό δικαστήριο, σύμφωνα με τα άρθρο 106 των παρ. (β) και (δ) του πτωχευτικού κώδικα. Η αβεβαιότητα συνεχίζεται και εντείνεται προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διαπιστωθεί η βούληση των πιστωτών να συμφωνήσουν με το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και κυρίως η βούληση του ΥΕΘΑ και της Κυβέρνησης συνολικά για να συμμετάσχει σε «κούρεμα» του χρέους των Ναυπηγείων προς το δημόσιο ώστε να ρυθμιστεί τελικά το χρέος
 • Ήδη οφείλονται πάνω από 34 εκ. € δεδουλευμένα προς τους 600 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας και συνεχίζεται η συσσώρευση οφειλόμενων προς αυτούς λόγω της μη καταβολής του 30% σύμφωνα με τη συμφωνία 2016.

Ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1. Γιατί δύο (2) χρόνια τώρα, δεν έχετε εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης της ανάπτυξης της ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας μας όπως είχατε δεσμευτεί προεκλογικά;

2. Ποια είναι η βούληση σας ώστε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά να επανακινήσουν, με δραστηριότητες τόσο στον εμπορικό τομέα, όσο και στην εμπλοκή τους στα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού; Υπάρχει σκέψη για ενσωμάτωση των δύο Ναυπηγείων σε ένα, σε συνδυασμό και με την προμήθεια των νέων Φ/Γ;

3. Προτίθεστε να προσθέσετε στους όρους πώλησης των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. και σε ποιο στάδιο, αφού δεν το πράξατε μέχρι τώρα, συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στη διασφάλιση λειτουργίας τους, ως ναυπηγική Βιομηχανία, και για τα τρία τμήματα των Ναυπηγείων, θέτοντας ελάχιστο εύλογο τίμημα, εχέγγυα τεχνογνωσίας, αξιοπιστίας και πιστοληπτικής ικανότητας των υποψήφιων αγοραστών, διασφαλίζοντας παράλληλα την συνέχιση της συνεργασίας του νέου ιδιοκτήτη με τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα τους και την καταβολή των οφειλόμενων και δεδουλευμένων τους;

4. Με δεδομένη την αποτυχία του αρχικού διαγωνισμού εξετάζετε την διατήρηση του τμήματος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. που ασχολείται αποκλειστικά με την κατασκευή και συντήρηση πολεμικών πλοίων και εξοπλισμού με ειδικό φορέα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο (όπως συμβαίνει σε μεγάλα ναυπηγεία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη και το πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα ναυπήγησης υποβρυχίων υπό τη διαχείριση του Πολεμικού Ναυτικού;

5. Πότε θα κατατεθεί τελικά το σχέδιο εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας; Έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις υποβολής του, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Α. Γεωργιάδη; Θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της εργασίας και τη πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους; Η απόφαση της κυβέρνησης ως προς την προμήθεια των νέων Φ/Γ για ανάληψη κατασκευαστικού έργου από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συνδέεται με τον χρόνο υποβολής του σχεδίου εξυγίανσης από το νέο επενδυτή;

Η σύμπραξη των Ναυπηγείων με την DFC, μέσω χρηματοδότησης, είχε υπολογιστεί, ως προϋπόθεση, με βάση την επιλογή των Αμερικανικών Φ/Γ; ή προτίθεστε να προωθήσετε την συμμετοχή των Ναυπηγείων στην κατασκευή τους και με Φ/Γ άλλης προέλευσης εφόσον αυτές επιλεγούν;

6. Το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων) προτίθεται να συμμετέχει θετικά στο σχέδιο εξυγίανσης με αποδοχή κουρέματος ενός ποσοστού ή κάποιο από τα Υπουργεία επικαλείται κωλύματα και ποια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φώφη Γεννηματά

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μιχάλης Κατρίνης

Γιώργος Μουλκιώτης

Δημήτρης Μπιάγκης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Κώστας Σκανδαλίδης

Ρυθμός Επικαιρότητας | 1.7.2021

Φ. Γεννηματά για κινδύνους μετάλλαξης του ιού: Αρκετά με το θέαμα, χρειάζεται δουλειά

«Η Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει επιτέλους τα επικοινωνιακά show, που έχουν αρχίσει και εκθέτουν τη χώρα» υπογράμμισε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Πιο αναλυτικά: «Η σοβαρότητα του κινδύνου με την μετάλλαξη, απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση. Οι ανεφάρμοστες εξαγγελίες και οι απειλές των Υπουργών δεν είναι λύση. Χρειάζεται συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς, αλλά και επιτάχυνση των εμβολιασμών με ενημέρωση, υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κινητές μονάδες. Αρκετά με το θέαμα, χρειάζεται δουλειά».

Δείτε ΕΔΩ.

Φ. Γεννηματά: Κρίσιμο να έχουμε τα Ναυπηγεία ζωντανά, ενεργά, δημιουργικά με μέλλον και προοπτική

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά επισκέφθηκε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τους τόνισε ότι θα καταθέσει προσωπικά ερώτηση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να υπάρξουν επιτέλους απαντήσεις και δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση, «για την προοπτική των ναυπηγείων, για την προοπτική της εξασφάλισης των θέσεών τους, των δεδουλευμένων τους και όλων όσων δικαιούνται και οφείλει η κυβέρνηση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει». Ειδικότερα, η κ. Γεννηματά δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε δίπλα σας. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση μέχρι να έχουμε επιτέλους αποτελέσματα. Έτσι όπως γίνεται ο διαγωνισμός, που δεν έβγαλαν κανένα συμπέρασμα από ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση, δεν εξασφαλίζεται ότι μετά την αγορά θα συνεχίσουν αυτές οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν ως ναυπηγική βιομηχανία. Παράλληλα, δεν έχει κάνει τίποτα η κυβέρνηση, ενώ το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, για να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Εμείς πιστεύουμε βαθύτατα στην αξία των ναυπηγείων, στη συμβολή που μπορεί να έχουν και στην ανάπτυξη και στην οικονομία και στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων. Η τεράστια συμβολή που μπορεί να έχουν στην αμυντική μας βιομηχανία σε μία κρίσιμη στιγμή με όλη αυτή την επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας».

Βίντεο ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ.

Διαβάστε την Ερώτηση ΕΔΩ.

Μεσοπρόθεσμο: Ωραιοποιημένες προβλέψεις και επιμονή στο νεοσυντηρισμό

Με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τις επιθυμίες της σε εκτιμήσεις, αφού υποτιμά κρίσιμα δεδομένα, έχει υπεραισιόδοξες προβλέψεις και κρύβει το plan b που σίγουρα υπάρχει. Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία και ένα πολύ μεγάλο πακέτο οικονομικών πόρων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για τα επόμενα χρόνια, (2022 – 2025) να μονιμοποιείται το άδικο μείγμα φορολογικής πολιτικής, κυρίως, για τα λαϊκά νοικοκυριά που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή, δηλαδή την αύξηση της αναλογίας μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων. Η πραγματικότητα όσο κι αν την ωραιοποιεί η κυβέρνηση, είναι διαφορετική και σίγουρα πολύ μακριά από τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο, αφού η ελληνική οικονομία πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία, είχε μπει σε ύφεση, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται και σε λίγο καιρό θα εκτοξευθούν! Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Προανακριτική: Με τις “κοκορομαχίες” ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνονται λύσεις

Σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να διαχωρίζονται από τους πολίτες, κινούνται για ακόμη μία φορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που πια είναι σαφές ότι δεν θέλουν να χυθεί άπλετο φως σε μια σειρά υποθέσεων, ειδικά για την περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών. Όσο οι δυο τους αναμένουν αλληλοσυγγνώμες, θυμίζουμε τι έλεγαν για τους Πινοσέτ, και όλα τα «κοσμητικά επίθετα» που στόλιζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τα ψέματα που διέσπειραν την περίοδο 2009-2011 όταν επένδυσαν στο αντιμνημόνιο και δημιούργησαν ζητήματα διχασμού στην πατρίδα. Ακόμη, επισημαίνουμε την περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησαν ως το πρόσωπο που διόγκωσε το έλλειμμα και ο άνθρωπος ταλαιπωρείται και λοιδορείται εξευτελιζόμενος, μόνο στην Ελλάδα από συγκεκριμένους κύκλους, ενώ διεθνώς έχει αναγνωριστεί η συμβολή και ο ρόλος στην αντιμετώπιση της κρίσης και έχει και σήμερα θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Η ΝΔ τώρα κλείνει άρον -άρον την επιτροπή χωρίς να έχουν κληθεί εξαιρετικά σημαντικοί μάρτυρες και ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία που το προηγούμενο χρονικό διάστημα έλεγε ότι είχε στην διάθεσή του. Περισσότερα ΕΔΩ.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.