ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Ιουλίου 2021 by energinews (admin)

Τρία χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα.

Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ κυριαρχεί, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί και το κυριότερο φαίνεται ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών.

Η πολιτική προστασία εξαντλείται στην κατάσβεση της φωτιάς, μόνο δηλαδή με δράση εκ των υστέρων. Έτσι οι καταστροφές θα συνεχίζονται.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΙΝΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συναντιόμαστε σήμερα στον Σχίνο Κορινθίας, σε μια περιοχή με ισχυρό συμβολισμό, σε μια βεβαρημένη περιβαλλοντικά και οικολογικά περίοδο για τον Τόπο . Τον περασμένο Μάιο, 2 μήνες μόλις πριν, εδώ, στην απείρου φυσικού κάλλους οροσειρά των Γερανείων, σε περιοχή που προστατεύεται και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura, έγινε μια καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε 52.000 στρέμματα δασικής έκτασης και συνολικά 71.000 στρέμματα γης

Λόγω της έκτασής της, έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πυρκαγιά της τελευταίας 10ετίας. Τα νούμερα είναι θλιβερά: συνολικά, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.

Είμαστε εδώ με τους Οικολόγους Πράσινους, στην πρώτη από τις πολλές, ελπίζουμε, κοινές δράσεις για το περιβάλλον. Για να σηματοδοτήσουμε την θέλησή μας ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα «Γεράνεια», ώστε να βάλουμε στο πολιτικό λεξιλόγιό μας βροντερά τη λέξη πρόληψη. Ώστε να μιλήσουμε για αντιπυρικές ζώνες, για χρηματοδότηση της ασφάλειας των δασών και της προστασίας τους, ώστε να γίνει το «ποτέ ξανά» προοπτική για την χώρα.

Τρία χρόνια μετά την βιβλική καταστροφή στο Μάτι και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, φαίνεται πως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας: στην οροσειρά των 1000 περίπου ειδών φυτών και των δεκάδων ειδών ζώων δεν υπήρχε καμία μέριμνα για αντιπυρικές ζώνες, δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ καμία ελεγχόμενη καύση επικίνδυνων σημείων τον χειμώνα, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για τη διαχείριση των δασών, ούτε φυσικά είχε υπάρξει κάποιο σχέδιο συνολικού σχεδιασμού. Η μόνη «λύση» που παρουσιάζεται από Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήταν και είναι αποκλειστικά αυτή της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Της δράσης εκ των υστέρων.

Όσο , όμως, «τρέχουμε» πίσω από τις εξελίξεις και τις καταστροφές, χωρίς πρόληψη, χωρίς προγραμματισμό, το περιβάλλον θα πληγώνεται ανεπανόρθωτα, περιουσίες θα χάνονται, κοινωνικές δομές θα καταστρέφονται και πολλές φορές θα κινδυνεύουν ή θα χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Εμείς θεωρούμε πολύτιμη την αξία της οικολογικής προστασίας, την διασφάλιση των περιβαλλοντικής ισορροπίας, την βιώσιμη συνύπαρξη των οικοσυστημάτων με τους κατοίκους της περιοχής και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως, 2 μήνες μετά την καταστροφή, δεν έχει γίνει καμία κίνηση ανακούφισης, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τις υποδομές.

Να θυμηθούμε τα μέτρα, έκτακτα μέτρα, που προανήγγειλε τότε η κυβέρνηση:

Μίλησε για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ,

Ακόμη η κυβέρνηση, τότε, εξήγγειλε:

• επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων,

• αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,

• αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων,

• απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ,

• ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ρύθμιση και καμία νομοθετική πρωτοβουλία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την απόλυτη απουσία σχεδιασμού αλλά και διάθεσης να «γυρίσει , έστω, σελίδα» ο τόπος την «επόμενη μέρα»: Δεν υπήρξε καμία διάθεση αυτοκριτικής για τον τρόπο που χειρίστηκε το Αρμόδιο Υπουργείο την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αλλά και δεν έγινε καμία περαιτέρω συζήτηση για τη διάβρωση που θα έρθει αναπόφευκτα τον επόμενο χειμώνα, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν σήμερα κιόλας, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα. Η πολιτεία οφείλει να διαθέσει γρήγορα χρηματοδότηση και να κινητοποιηθεί ώστε να ανατεθούν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις.

Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να δράσει, δυστυχώς θα γίνουμε μάρτυρες νέων καταστροφών.

Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε την αδυναμία διαχείρισης του «πριν» αλλά και του «μετά». Είμαστε εδώ για να γίνουμε η φωνή των ανθρώπων του Σχίνου και όλων των πληγέντων. Είμαστε εδώ για να πούμε πως νοιαζόμαστε και πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εφιαλτική και η επόμενη μέρα.

Είμαστε εδώ, μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους, για να σας ακούσουμε και για να ακουστείτε. Για να παρέμβουμε κοινοβουλευτικά αλλά και θεσμικά για όλα τα παραπάνω. Για να αναλάβουμε δράση.

Για να υπάρξει επόμενη μέρα για τα Γεράνεια. Και για να έχουμε επιστρέψει στο Περιβάλλον ένα μερίδιο ευθύνης, από αυτό που μας αναλογεί. Για να αναστρέψουμε το κακό και να προχωρήσουμε μπροστά.

Με σχέδιο.

Και όραμα για το Περιβάλλον και την Προστασία του.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: ΤΟ ΜΑΤΙ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΕΛΑΝΟ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δήλωση του κοινοβουλευτικού Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη

Η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί ένα διαρκές μελανό στίγμα για την Ελληνική Πολιτεία και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα. Μια απερίγραπτη καταστροφή με δυσβάσταχτο κόστος, πάνω απ’ όλα σε ανθρώπινες ζωές, που τραυμάτισε βαθιά την κοινωνία μας και φανέρωσε, με τον πλέον σκληρό τρόπο, τις ανεπίτρεπτες ελλείψεις σε επίπεδο σχεδιασμού, πρόληψης και οργάνωσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τέτοιας σφοδρότητας. Δυστυχώς, όπως επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει το Κίνημα Αλλαγής, πολλές από αυτές τις ελλείψεις παραμένουν, παρότι η κλιματική κρίση ήδη θα έπρεπε να μας έχει αφυπνίσει.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά από εκείνη την οδυνηρή ημέρα, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα: Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε τα 102 θύματα της φωτιάς, τους ανθρώπους που ακόμη προσπαθούν να θεραπευτούν από τα εγκαύματα, εκείνους που έμειναν άστεγοι, με τις περιουσίες τους κατεστραμμένες.

Η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει διαρκώς ώστε, την απευκταία επόμενη φορά, να είναι σε θέση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το Μάτι θα μας θυμίζει ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής

Οι Έλληνες πολίτες, καθημερινά, βλέπουν να αυξάνονται οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής αλλά και σε μια σειρά άλλων προϊόντων.

Μετά από πολλά χρόνια, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις κάνουν ξανά την εμφάνιση τους στην Ελλάδα, πλήττοντας τους ασθενέστερους οικονομικά συνανθρώπους μας.

Απευθύναμε, εγκαίρως, προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση ζητώντας τη λήψη μέτρων και τη διενέργεια ελέγχων.

Η κυβέρνηση όμως του κ. Μητσοτάκη έχει επιλέξει το ρόλο του αδιάφορου και παθητικού θεατή.

Όταν δεν αποδίδει την αύξηση των βασικών ειδών διατροφής στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και του μεταφορικού κόστους, αναμένει από την αγορά να αυτορυθμιστεί.

Δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για στοχευμένους ελέγχους στην αγορά απέναντι σε υπαρκτά πλέον ζητήματα αισχροκέρδειας και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων.

Η αδράνεια και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχουν κόστος για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.7.2021

Φ. Γεννηματά για την τραγωδία στο Μάτι: Δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας
«Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί  και το κυριότερο φαίνεται ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών» επισημαίνει σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για τη συμπλήρωση τριών ετών από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, το 2018. Ειδικότερα η κ. Γεννηματά αναφέρει: «Τρία χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή στο  Μάτι δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα.  Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ κυριαρχεί, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί  και το κυριότερο φαίνεται  ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών. Η πολιτική προστασία εξαντλείται στην κατάσβεση της φωτιάς, μόνο δηλαδή με δράση εκ των υστέρων. Έτσι οι καταστροφές θα συνεχίζονται».

Φ. Γεννηματά από Σχίνο Κορινθίας: Είμαστε εδώ, μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους, για να αναλάβουμε δράση για το περιβάλλον

«Όσο, “τρέχουμε” πίσω από τις εξελίξεις και τις καταστροφές, χωρίς πρόληψη, χωρίς προγραμματισμό, το περιβάλλον θα πληγώνεται ανεπανόρθωτα, περιουσίες θα χάνονται, κοινωνικές δομές θα καταστρέφονται και πολλές φορές θα κινδυνεύουν ή θα χάνονται ανθρώπινες ζωές» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην εκδήλωση του Δικτύου «Πράσινος Κόσμος» και της περιφερειακής παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος» στο Κέντρο  Ελληνισμού  Ιδρύματος  Δαμιανού στο Σχίνο Κορινθίας, για το περιβάλλον και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τα Γεράνεια Όρη. Πιο αναλυτικά: «Είμαστε εδώ με τους Οικολόγους Πράσινους, στην πρώτη από τις πολλές, ελπίζουμε, κοινές δράσεις για το περιβάλλον. Για να σηματοδοτήσουμε την θέλησή μας ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα «Γεράνεια», ώστε να βάλουμε στο πολιτικό λεξιλόγιό μας βροντερά τη λέξη πρόληψη. Ώστε να μιλήσουμε για αντιπυρικές ζώνες, για χρηματοδότηση της ασφάλειας των δασών και της προστασίας τους, ώστε να γίνει το «ποτέ ξανά» προοπτική για την χώρα. Τρία χρόνια μετά την βιβλική καταστροφή στο Μάτι και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, φαίνεται πως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας: στην οροσειρά των 1000 περίπου ειδών φυτών και των δεκάδων ειδών ζώων δεν υπήρχε καμία μέριμνα για αντιπυρικές ζώνες, δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ καμία ελεγχόμενη καύση επικίνδυνων σημείων τον χειμώνα, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για τη διαχείριση των δασών, ούτε φυσικά είχε υπάρξει κάποιο σχέδιο συνολικού σχεδιασμού. Να θυμηθούμε τα μέτρα, έκτακτα μέτρα, που προανήγγειλε τότε η κυβέρνηση: Μίλησε για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ. Δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ. Δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ρύθμιση και καμία νομοθετική πρωτοβουλία. Είμαστε εδώ για να πούμε πως νοιαζόμαστε και πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εφιαλτική και η επόμενη μέρα. Είμαστε εδώ, μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους, για να σας ακούσουμε και για να ακουστείτε. Για να παρέμβουμε κοινοβουλευτικά αλλά και θεσμικά για όλα τα παραπάνω. Για να αναλάβουμε δράση».

Βίντεο ΕΔΩ.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το Σύνταγμα ορίζει ότι η ζωή έχει απόλυτη προστασία

Παρόλο που η κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει και έχει διαχειριστεί λάθος μία σειρά ζητημάτων για την πανδημία με παλινωδίες, αντιφάσεις και επικίνδυνη πολυγλωσσία, εντούτοις ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση. Όσοι διαδήλωσαν δε, υποστηρίζουν ένα δικαίωμα που συνταγματικά είναι ανύπαρκτο, καθώς με βάση το άρθρο 5 του Συντάγματος η ζωή έχει απόλυτη προστασία. Έτσι, δικαίωμα που θέτει σε άμεσο, κίνδυνο τις ζωές άλλων, δεν είναι νοητό στην έννομη τάξη μας. Γι’ αυτό, σε δομές όπου συνυπάρχουν άνθρωποι των οποίων διακυβεύεται η ζωή, ιδίως σε χώρους πρόνοιας, σε υγειονομικές δομές, σε παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, δεν είναι νοητό να αντιτάσσει κάποιος ότι έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί. Όποιος επικαλείται τέτοιο δικαίωμα, είναι υποχρεωμένος να υποστεί τις συνέπειες.

Οικονομία: Οι καταναλωτές αβοήθητοι μπροστά στο νέο κύμα ακρίβειας

Η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά απέναντι στα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές σε βασικά είδη διατροφής αλλά και σε μια σειρά άλλων προϊόντων. Μετά από πολλά χρόνια, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις κάνουν ξανά την εμφάνιση τους στην Ελλάδα, πλήττοντας τους ασθενέστερους οικονομικά συνανθρώπους μας. Το Κίνημα Αλλαγής έχει απευθύνει εγκαίρως, προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση ζητώντας τη λήψη μέτρων και τη διενέργεια ελέγχων ωστόσο για ακόμη μία φορά εκείνη έχει έχει αναλάβει τον ρόλο του αδιάφορου και παθητικού θεατή. Όταν δεν αποδίδει την αύξηση των βασικών ειδών διατροφής στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και του μεταφορικού κόστους, αναμένει από την αγορά να αυτορυθμιστεί. Δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για στοχευμένους ελέγχους στην αγορά απέναντι σε υπαρκτά πλέον ζητήματα αισχροκέρδειας και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Η αδράνεια και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχουν κόστος για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή.

Κτηματολόγιο: Χωρίς δασικούς χάρτες δεν υφίσταται εκσυγχρονισμός

Όσο κι αν βαυκαλίζεται η κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο στη διαδικασία κτηματογράφησης, αυτό δεν πρόκειται να φέρει ούτε επιτάχυνση, ούτε απλούστευση, ούτε ασφάλεια, καθώς δεν βρίσκει λύσεις πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος, που μπλοκάρουν μέχρι σήμερα μία ολοκληρωμένη κτηματογράφηση. Αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να κλείσει άρον-άρον τις περιοχές υπό κτηματογράφηση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των ενστάσεων, θα έπρεπε να μεριμνά ώστε να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών που σήμερα παραπαίει, εξαιτίας των επιλογών της. Είναι σαφές ότι όλην αυτήν την εικόνα επιτάχυνσης την καλλιεργεί προς χάριν του Ταμείου Ανάκαμψης,  αλλά και για να δικαιολογήσετε την απόσπαση του δημόσιου φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Οφείλει όμως, και να εξηγήσει πώς το έργο για την ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας για το Εθνικό Κτηματολόγιο, που εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, έχει σήμερα προϋπολογισμό 242 εκατ. Ευρώ όταν το ίδιο έργο μόλις τέσσερα χρόνια πριν, το 2016, είχε προϋπολογισμό 90 εκατ. Ευρώ. Περισσότερα ΕΔΩ.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.