ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ


0
(0)

Κύριε Υπουργέ, μιας και είστε εδώ, θα ήθελα να ξεκινήσω την παρέμβασή μου από τα θέματα της εγκληματικότητας. Η βαριά εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και εσείς περιορίζεστε ως τώρα στις εκ των υστέρων εξαγγελίες για αυστηροποίηση των νόμων και του ποινικού κώδικα.

Είδαμε μάλιστα, χθες, τον αρμόδιο υπουργό να κάνει ένα σόου με φακέλους. Στην ουσία, παραδέχθηκε την αδυναμία του να λύσει το πρόβλημα, ομολόγησε ουσιαστικά την αποτυχία των διωκτικών αρχών και προσπάθησε να μεταφέρει όλη την ευθύνη στην δικαιοσύνη. Ένα απαράδεκτο επικοινωνιακό παιχνίδι για το ποιος θα κρατήσει τελικά τον μουτζούρη.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη προτιμούν να ασχολούνται με τις διαδηλώσεις και τα πανεπιστήμια, παρά με την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων στις γειτονιές. Όμως, οι πολίτες απαιτούν να αισθανθούν επιτέλους ασφαλείς, για τη ζωή τους, για την περιουσία τους, για τη δυνατότητά τους να εργάζονται με ασφάλεια, όπου κι αν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σας καταθέσαμε, χθες, 10 πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Επιτέλους αξιοποιήστε τες και αφήστε στην άκρη τα επικοινωνιακά τρικ.

Κι ένα δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα. Ακούμε κάθε μέρα για εξαφανίσεις ανηλίκων. Θα θέλαμε, με την πρώτη ευκαιρία, να μας ενημερώσετε και να μας δώσετε στοιχεία σε βάθος πενταετίας για το αν εκτιμάτε ότι υπάρχει οργανωμένο δίκτυο trafficking στη χώρα μας, αλλά και στοιχεία σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, διότι ξέρουμε σίγουρα ότι έχει αυξηθεί μετά τον ενάμιση χρόνο καραντίνας και σίγουρα είναι ένα στοιχείο που οδηγεί ανήλικα παιδιά στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία από εσάς.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Στο θέμα του οικογενειακού Δικαίου στηριζόμαστε σε δυο βασικές αρχές.

Την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ισότητα των δύο φύλων.

Το συμφέρον και η ανάπτυξη του παιδιού σχετίζεται με το περιβάλλον που ζει.

Αυτό διαμορφώνεται τόσο από τους γονείς, όσο όμως και από τους νόμους της πολιτείας.

Της πολιτείας που οφείλει να δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο όπου τα παιδιά και ο κάθε ένας από τους γονείς, δεν θα αποκλείονται ούτε θα κακοποιούνται.

Η παράταξη μας υπήρξε πρωτοπόρα. Κινήθηκε πάντα με αυτές τις βασικές αρχές.

Είμαστε εμείς που προχωρήσαμε στις μεγάλες τομές, στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Πρώτα με τον Νόμο 1329/1983 με τον οποίο αντικαταστάθηκε η «πατρική εξουσία» με την γονική μέριμνα. Ήρθε επιτέλους το παιδί στο προσκήνιο. Από «περιουσιακό στοιχείο» των γονιών και ιδίως του πατέρα, αναγορεύτηκε σε κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας της νομοθεσίας και έτσι πρέπει να παραμείνει, για να μην υπάρξει τεράστια οπισθοδρόμησή αν δεν αλλάξει ο νόμος που έχετε φέρει.

Στην συνέχεια με τον Ν.2247/1996 που εισήγαγε σε ειδικά τμήματα των Δικαστηρίων τις υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου, προσπάθεια που δεν ολοκληρώθηκε, με ευθύνη και της ίδιας της Δικαιοσύνης, αφού δεν στελεχώθηκαν αυτά με ειδικά εκπαιδευμένους δικαστές.

Μεταρρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Όλες οι πτέρυγες της Βουλής σήμερα τις αναγνωρίζουν ως «κεκτημένο» της κοινωνίας μας.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν σήμερα υπάρχει ανάγκη αλλαγών στο Οικογενειακό Δίκαιο και αν ναι σε ποια κατεύθυνση;

Ποια είναι τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα νομικού πλαισίου; Υπάρχουν προβλήματα στην πράξη;

Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη.

1ον) Το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο, είναι από τα πλέον προοδευτικά στην Ευρώπη ακόμη και σήμερα .

Με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και υπέρ της ισότητας των φύλων.

Είναι απόλυτα σύμφωνο με το Σύνταγμα μας και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των γονιών σε από κοινού επιμέλεια των παιδιών, μετά από δική τους συμφωνία.

2ον) Απαιτείται όμως να συμπληρωθεί το δίκαιο για τις περιπτώσεις διαφωνίας του ζευγαριού σε σχέση με το παιδί.

Για να αποφευχθούν αδικίες, συγκρούσεις, αποκλεισμοί και δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα. Υπάρχουν ανεπιεικείς ή και εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις που επιτείνουν, αντί να απαλύνουν τα προβλήματα μεταξύ των γονέων.Που πάντα στο τέλος έχουν αρνητικό αντίκτυπο και επιπτώσεις στο παιδί

Για αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ένας έμπειρος και αξιόπιστος κριτής.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, προτείνουμε την καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες που ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται. Όπως στις ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Ιαπωνία.

Τα δικαστήρια αυτά επιβάλλεται να στελεχωθούν με δικαστές εξειδικευμένους σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα γίνονται σε συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με τις Νομικές σχολές της χώρας.

Και θα λειτουργούν με την συμβολή πιστοποιημένου επιτελείου ειδικών (ψυχολόγους, γιατρούς, παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους). Θα έχουν δηλαδή όλα τα εχέγγυα για να εφαρμόζουν το Νόμο με τρόπο τεκμηριωμένο, στηριγμένο στα πορίσματα ειδικών, πάντοτε προς το συμφέρον του παιδιού.

Εμείς αυτό προτείνουμε. Η Κυβέρνηση το απορρίπτει. Επιμένουμε, Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το θέμα αυτό.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ικανοποιούνται αυτές οι ανάγκες με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο;

Η απάντηση είναι ένα σαφές ΟΧΙ.

Αντίθετα χάνουμε μια ακόμα ευκαιρία.

Οι ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες αλλά κατάφερε με αυτές να προκαλέσει συγκρούσεις και να διχάσει την Ελληνική κοινωνία. Αυτό το Νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει.

Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες (και δικαστικές) διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αγνόησε προκλητικά ακόμη και το σχέδιο που ετοίμασε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που είχε συστήσει ο ίδιος (!!) με έγκριτους νομικούς και καθηγητές, υπό τον Πρόεδρο κ. Τέντε.Γιατί την κάνατε την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αφού πετάξατε στον κάλαθο των άχρηστων όλες τις προτάσεις της.

Υιοθέτησε απαράδεκτες ρυθμίσεις που είχαν απορριφθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή.

Δεν προχώρησε στον αναγκαίο διάλογο και με τις γυναικείες οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Οι ρυθμίσεις δημιουργούν νέους σοβαρούς κινδύνους, γιατί αφήνουν εκτεθειμένο το παιδί και την μητέρα ακόμα και σε ενδοοικογενειακή βία.

Δεν παγιδευόμαστε στο ψεύτικο δίλημμα που η Κυβέρνηση δημιούργησε «με τις μαμάδες ή τους μπαμπάδες».

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του παιδιού.

Τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να εργαλειοποιηθούν, ούτε από τις μανάδες, ούτε από τους πατεράδες τους.

Τέλος επισημαίνω ότι:

1ον) Θεωρώ απόλυτα λανθασμένες τις ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου

Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές «φασόν».

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.

2ον) Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου εισάγουν «από το παράθυρο» την λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας». Διαφωνούμε. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Γιατί αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κάνει το παιδί τουρίστα.

3ον) Εισάγετε το οριζόντιο τεκμήριο το 1/3 του χρόνου για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά.

Στην ουσία θέλετε να ασκήσετε επιρροή για τυχόν δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφωνίας των γονέων.

Αναρωτιέμαι. Έχετε άραγε σκεφθεί πως ορίζεται αυτό το 1/3;

Με βάση την ημέρα, την εβδομάδα, ή το μήνα;

Ακόμη και τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο σχολείο του;

Ακόμη και το χρόνο του ύπνου του;

Οι σχέσεις του γονέα με το παιδί, δεν μπορεί να ορίζονται με την μεζούρα.

4ονΤέλος παντελώς απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη «οριστικής δικαστικής απόφασης» ώστε να ληφθούν μέτρα-σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού-κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία.

Όλοι κατανοούμε ότι η διάταξη αυτή εκθέτει το παιδί και τη γυναίκα απροστάτευτους για πολλά χρόνια, σε φαινόμενα κάθε είδους βίας.Με τη δική σας υπογραφή και την ψήφο των βουλευτών σας. Σας παρακαλώ να το ξανασκεφτείτε. Δεν είναι θέμα γυναικών μόνο. Είναι θέμα όλων μας. Έχουμε τεράστια ευθύνη.

Ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τις σχετικές προβλέψεις των Διεθνών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε το Σχέδιο Νόμου που έφερε η Κυβέρνηση.

Το σχέδιο σας δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού.

Παραμερίζει το συμφέρον του, που ως σήμερα είναι και πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου.

Σε αυτή στείρα κι αναποτελεσματική προσέγγιση εμείς αντιπαραβάλλουμε τη δική μας θετική, μεταρρυθμιστική πρόταση, για ένα Οικογενειακό Δίκαιο σύγχρονο και δίκαιο, με εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Με το παιδί στο επίκεντρο.

ΑΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, πριν από 3 εβδομάδες, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση και την πολιτική προστασία για τις τραγικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η κυβερνητική αβελτηρία: Κανένα έργο πρόληψης δεν είχε γίνει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο. Ούτε και στο Σχίνο. Ούτε ζώνες πυρόσβεσης υπήρχαν ούτε καθαρισμοί έγιναν.

Η Δασική Υπηρεσία παραλείπει να ενεργήσει και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών παρακολουθούν απαθή.

Ακόμη περιμένουμε την αποκάθαρση αρμοδιοτήτων που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός μετά τον χιονιά και τις καταστροφές της «Μήδειας».

Οι Δήμαρχοι προσπαθούν με ελάχιστα ή ανύπαρκτα μέσα να συμπαρασταθούν στους κατοίκους της περιοχής που παρατηρούν αβοήθητοι τις περιουσίες τους να καίγονται.

Το πολυ-διαφημισμένο 112, για μια ακόμη φορά, δεν λειτούργησε. Έχουμε τονίσει, κατ’ επανάληψη, ότι μέτρα βιτρίνας χωρίς την απαραίτητη υποδομή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να αποδώσουν.

Οι δασικοί χάρτες που θα ξεκαθάριζαν τις ιδιοκτησίες και θα αποκαθιστούσαν τη νομιμότητα εντός και γύρω από το δάσος έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Άβουλοι και μοιραίοι, οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της πρόληψης της καταστροφής παρακολουθούν τις ρίψεις των εναέριων μέσων. Ακόμη μια φορά απαράσκευοι, ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕ “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της οργάνωσης “Χαμόγελο του Παιδιού”, κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, παρουσία και του Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνου Σκανδάμη. Όπως ειπώθηκε, το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει το αίτημα της οργάνωσης για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις εξαφανίσεις των ανηλίκων και προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πολυεπίπεδη διαχείριση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε και σχετική αναφορά η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το βήμα της Ολομέλειας, απευθυνομενη προς την Κυβέρνηση: “Ακούμε κάθε μέρα για εξαφανίσεις ανηλίκων. Θα θέλαμε, με την πρώτη ευκαιρία, να μας ενημερώσετε και να μας δώσετε στοιχεία σε βάθος πενταετίας για το αν εκτιμάτε ότι υπάρχει οργανωμένο δίκτυο trafficking στη χώρα μας, αλλά και στοιχεία σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, διότι γνωρίζουμε ότι (το φαινόμενο) έχει αυξηθεί μετά από ενάμιση χρόνο καραντίνας και σίγουρα είναι ένα στοιχείο που οδηγεί ανήλικα παιδιά στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.”

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ

Σχόλιο Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής σε όσα είπε σήμερα στη βουλή ο κ. Γιάννης Λόβερδος, Βουλευτής της ΝΔ

Πατέρας που κακοποιεί οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι καλός γονιός.

Η σιωπή της ΝΔ σε όσα είπε ο κ. Γιάννης Λόβερδος στη Βουλή, είναι εκκωφαντική.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 20.5.2021

Φ. Γεννηματά για νέο Oικογενειακό Δίκαιο: Καταψηφίζουμε & καταθέτουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις υπερ του παιδιού

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες και δικαστικές διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει» επεσήμανε από το βήμα της Ολομέλειας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρει αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο με αιχμή τις νέες διατάξεις για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών. Πιο αναλυτικά:

«Στο θέμα του οικογενειακού Δικαίου στηριζόμαστε σε δύο βασικές αρχές. Την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ισότητα των δύο φύλων. Η παράταξη μας υπήρξε πρωτοπόρα. Κινήθηκε πάντα με αυτές τις βασικές αρχές. Είμαστε εμείς που προχωρήσαμε στις μεγάλες τομές, στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.

  1. Θεωρώ απόλυτα λανθασμένες τις ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου. Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές φασόν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.
  2. Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου εισάγουν «από το παράθυρο» τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας. Διαφωνούμε. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Γιατί αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής.
  3. Εισάγετε το οριζόντιο τεκμήριο το 1/3 του χρόνου για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά. Στην ουσία θέλετε να ασκήσετε επιρροή για τυχόν δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφωνίας των γονέων.
  4. Παντελώς απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη οριστικής δικαστικής απόφασης ώστε να ληφθούν μέτρα-σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού-κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία».

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε το Σχέδιο Νόμου που έφερε η Κυβέρνηση. Σε αυτή τη στείρα κι αναποτελεσματική προσέγγιση εμείς αντιπαραβάλλουμε τη δική μας θετική, μεταρρυθμιστική πρόταση, για ένα Οικογενειακό Δίκαιο σύγχρονο και δίκαιο, με εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Με το παιδί στο επίκεντρο».

Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Είπαμε όχι στον ευτελισμό της Βουλής

Όταν τέθηκε στη Βουλή το θέμα της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απέχει από τις ψηφοφορίες. Σήμερα όμως απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία που η ίδια η Κοινοβουλευτική της ομάδα προκάλεσε, με το αιτιολογικό ότι η Βουλή δεν θα ανατρέψει την αρχική της απόφαση, δηλαδή να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία. Πρόκειται για εκχυδαϊσμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Γι ‘αυτό και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην το πράξουν και να σεβαστούν τη συζήτηση για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που αφορά στο μέλλον των παιδιών.

Σε ότι αφορά στη δική μας θέση, επί της ουσίας και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση καταψηφίσαμε με παρρησία και επί της αρχής τα άρθρα 7 και 13 που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία. Και αποχωρήσαμε, αρνούμενοι να συμπράξουμε σε μια παρωδία που ακυρώνει κάθε έννοια κοινοβουλευτικής διαδικασίας και προσβάλει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό.

Περισσότερα ΕΔΩ

Φωτιά στον Σχίνο: Ξανά κατώτεροι των περιστάσεων

Παρά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθηνε στην κυβέρνηση και την πολιτική προστασία μόλις πριν λίγες εβδομάδες η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σήμερα οι πολίτες γίνονται ξανά μάρτυρες της κυβερνητικής αβελτηρίας. Η δασική πυρκαγιά που μαίνεται από χθες το βράδυ στον Σχίνο Κορινθίας και επεκτείνεται επικίνδυνα με τους πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο πρόληψης: Ούτε ζώνες πυρόσβεσης υπήρχαν ούτε καθαρισμοί έγιναν ενώ ούτε το πολυ-διαφημισμένο 112 λειτούργησε σωστά, για ακόμη μία φορά. Η αποκάθαρση αρμοδιοτήτων που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός μετά τον χιονιά και τις καταστροφές της «Μήδειας», ακόμη δεν έχει γίνει, ενώ οι Δήμαρχοι προσπαθούν με ελάχιστα ή ανύπαρκτα μέσα να συμπαρασταθούν στους κατοίκους. Η κυβέρνηση, ξανά κατώτερη των περιστάσεων επιμένει σε μέτρα βιτρίνας, που χωρίς την απαραίτητη υποδομή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δεν μπορούν να αποδώσουν. Περισσότερα ΕΔΩ.

Κακοποιητής πατέρας είναι αδύνατον να είναι καλός γονιός κ. Γιάννη Λοβέρδο

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος επικαλέστηκε από το βήμα της Βουλής, ανεκδιήγητα επιχειρήματα προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι ακόμη κι αν ένας πατέρας έχει κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον της μητέρας δεν αναιρείται το δικαίωμά του στην ανατροφή του παιδιού, καθώς «μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός(!)» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πατέρας που κακοποιεί οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι καλός γονιός. Η σιωπή της ΝΔ σε όσα είπε ο κ. Γιάννης Λόβερδος στη Βουλή, είναι εκκωφαντική» σημειώνει σε σχόλιό του επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Συνάντηση Φ. Γεννηματά με «Χαμόγελο του Παιδιού»: Ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο για τις εξαφανίσεις ανηλίκων

Την πρόθεση του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξει το αίτημα του «Χαμόγελου του Παιδιού» για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις εξαφανίσεις των ανηλίκων και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διαχείριση του φαινομένου, εξέφρασε η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση που είχε σήμερα στη Βουλή με τον Πρόεδρο της οργάνωσης κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. Νωρίτερα, είχε προχωρήσει και από το βήμα της Βουλής σε σχετική αναφορά απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Ακούμε κάθε μέρα για εξαφανίσεις ανηλίκων. Θα θέλαμε, με την πρώτη ευκαιρία, να μας ενημερώσετε και να μας δώσετε στοιχεία σε βάθος πενταετίας για το αν εκτιμάτε ότι υπάρχει οργανωμένο δίκτυο trafficking στη χώρα μας, αλλά και στοιχεία σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, διότι γνωρίζουμε ότι (το φαινόμενο) έχει αυξηθεί μετά από ενάμιση χρόνο καραντίνας και σίγουρα είναι ένα στοιχείο που οδηγεί ανήλικα παιδιά στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΗ ΤΟΥ

Θα ήθελα να τοποθετηθώ για τη σκηνή που ζήσαμε για άλλη μια φορά στο Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι ξαναγυρίσαμε στο ίδιο έργο θεατές. Σε μια αντιπαράθεση μονομάχων. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα που επανειλημμένα και με ένταση θέτουμε εμείς σχεδόν σε καθημερινή βάση, τόσο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής όσο και εγώ σε κάθε πολιτική μου τοποθέτηση. Το μεγάλο ζήτημα της Δημοκρατίας που βιώνει η χώρα, που είναι ευρύτερο και μέγιστο. Και πως αυτό αποτυπώνεται στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Η Κυβέρνηση πράγματι, νομοθετεί κακότροπα. Εκμεταλλεύεται τη συγκυρία, φέρνει γονατογραφήματα, εμφανίζει συρροή κρίσιμων νομοσχεδίων που συζητιούνται ελάχιστες ώρες και σε ελάχιστες μέρες. Έχει γενικά μια τακτική να περάσει κάθε θέμα που έχει σχέση με τις βασικές της επιλογές χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συνδιαμόρφωση από τα κόμματα στη βάση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Υπάρχει πράγματι μέγα ζήτημα υποβάθμισης του Κοινοβουλίου με την πρακτική της Κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας.

Δυστυχώς, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που είναι η διακωμώδηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εξίσου βλαβερή για την πορεία των θεσμών και της Δημοκρατίας. Όταν τέθηκε στη Βουλή το θέμα της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια απόφαση, μέσα από τις κατοχυρωμένες διαδικασίες της, να απέχει από τις ψηφοφορίες. Είναι μια δικαιολογημένη κατά την κρίση της απόφαση αντίστασης στην κακή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Είναι δικαίωμά της.

Σήμερα όμως απειλεί να απόσχει από την ονομαστική ψηφοφορία που η ίδια η Κοινοβουλευτική ομάδα προκάλεσε με το αιτιολογικό ότι η βουλή δε θα ανατρέψει την αρχική της απόφαση, δηλαδή να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία.

Ελπίζω ότι η απειλή σας δε θα εφαρμοστεί. Γιατί θα πρόκειται για μια πράξη που εκχυδαΐζει την κοινοβουλευτική διαδικασία, που προσβάλει το Εθνικό Κοινοβούλιο, το οποίο ισχυρίζεστε ότι θέλετε να αναβαθμίσετε. Και θέλω να σας παρακαλέσω αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να το ξανασκεφτείτε και να μην το πράξετε. Γιατί θα περιμένουμε να δούμε πόσο θα υποστηρίξετε στην πράξη την ευαισθησία τη δικαιολογημένη που έχετε για το συμφέρον του παιδιού. Το ζήτημα που συζητάμε σήμερα είναι εξίσου κρίσιμο τόσο για αυτή τη γενιά όσο και για τις επόμενες και αφορά την ομαλή διεξαγωγή του κοινωνικού μας βίου. Επαναλαμβάνω, ξανασκεφτείτε πριν το πράξετε.

Σε ότι αφορά τη δική μας θέση, επί της ουσίας και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση: Καταψηφίζουμε όπως ευθαρσώς και με παρρησία αναφέραμε όλοι μας με πρώτη την εισηγήτριά μας τα άρθρα 7 και 13 που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία.

Θέλω να σας πω όμως ότι αρνούμαστε να συμμετάσχουμε και να συμπράξουμε σε μια παρωδία που ακυρώνει κάθε έννοια κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Γιατί θα πρόκειται για ένα τραγέλαφο κυριολεκτικά που προσβάλλει τη Βουλή και τη λειτουργία της.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *