ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΠΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΝΔ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ Κ. ΤΣΙΠΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Σημεία από τη συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV CRETA

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως ένα μαγαζί, με πελάτες και παραμάγαζα
Οι αποκαλύψεις είναι πραγματικά συγκλονιστικές, διότι αναδεικνύουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως ένα μαγαζί, με πελάτες, αλλά και με παραμάγαζα που έρχονταν από το βαθύ κράτος της δεξιάς. Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν έτσι και να δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Έχουμε ζητήσει να παρέμβει η δικαιοσύνη και ήδη εστάλησαν τα στοιχεία από τη Βουλή. Η δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες και βεβαίως να σταλεί φάκελος στη Βουλή για τυχόν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως μαγαζί και τα λέει αυτά ο κ. Παππάς, ο οποίος ήταν ο εκ δεξιών του Πρωθυπουργού, του κ Τσίπρα. Λέει λοιπόν ο κ. Παππάς, στο ηχητικό που ακούστηκε στην επιτροπή της Βουλής, ότι υπήρχε παραμάγαζο του κ. Παπαγγελόπουλου μέσα στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κάποιες φορές μάλιστα δημιουργούσε προβλήματα στο κεντρικό μαγαζί.

Έτσι αντιμετώπιζε ο κ. Παππάς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως ένα κεντρικό μαγαζί. Και εγώ σας λέω γιατί δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Εδώ έχουμε τον εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού να μιλάει για την κυβέρνηση -μαγαζί και για το παραμάγαζο του κ. Παπαγγελόπουλου. Υπάρχουν αποκαλύψεις για το παρακράτος μέσα στο οποίο ήταν μπλεγμένος ο συγκυβερνήτης, ο κ. Καμμένος , το οποίο είχε πλοκάμια στην αστυνομία και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το γνώριζε από το 2016. Και ο κ. Τσίπρας που είναι ο επικεφαλής, το «αφεντικό» του μαγαζιού, τα γνωρίζει όλα αυτά και δεν κάνει τίποτα.

Γιατί συνέχισε ο κ. Τσίπρας να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο ενώ γνώριζε από το 2016 όλη αυτή τη δράση; Εκβιαζόταν; Εκβίαζε;

Γιατί ανεχόταν το παραμάγαζο του κ. Παπαγγελόπουλου, το οποίο μάλιστα έρχεται από τα σπλάχνα της δεξιάς; Από το βαθύ κράτος της δεξιάς, που ξεκίνησε τη δράση του πολύ νωρίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε και επί ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν γνώριζε τη δράση του κ. Παππά, ο οποίος αντιλαμβανόταν την Κυβέρνηση ως μαγαζί; Τι έκανε για όλα αυτά; Ο κ. Παπαδημούλης, για τον οποίο προέκυψε μείζον ηθικό ζήτημα με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του, κρατά τη θέση του μια χαρά και μία συγγνώμη φαίνεται ότι είναι αρκετή.

Γιατί πασχίζει τόσο πολύ η ΝΔ να βγάλει τον κ. Τσίπρα έξω από το κάδρο;

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση και ερωτώ: Γιατί η ΝΔ δείχνει μόνο τον ενδιάμεσο, τον κ. Παππά και απαλλάσσει πλήρως από τις ευθύνες του τον κ. Τσίπρα, που είναι το «αφεντικό» στο μαγαζί; Τι γίνεται εδώ; Γιατί πασχίζει τόσο πολύ η ΝΔ να βγάλει τον κ. Τσίπρα έξω από το κάδρο, ενώ είναι ολοφάνερο ότι τα γνώριζε όλα αυτά και για κάποιο λόγο τα ανεχόταν;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ μιλώ για πολιτικές ευθύνες. Μακριά από το Κίνημα Αλλαγής η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Μιλάμε για τις πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα. Είναι ολοφάνερο ότι σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει αξιοπιστία για να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο. Έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα αυτή την ώρα στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε, τα εθνικά θέματα, την πανδημία, τις επιπτώσεις στην οικονομία, τα προβλήματα στην κοινωνία και είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να σταθούν ανάχωμα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Παριστάνει τώρα τον εκφραστή της προοδευτικής παράταξης. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την προοδευτική παράταξη, τις αρχές και της αξίες της σοσιαλδημοκρατίας;

Μοναδικό ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είναι το Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα την αφήσουμε ανενόχλητη να συνεχίσει τις επιθέσεις της στα εργασιακά δικαιώματα, στους μικρομεσαίους, στον ελληνικό λαό.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Τροπολογία Κινήματος Αλλαγής για την επαναφορά του προνομίου των εργαζομένων στις πτωχεύσεις και για την άρση του αδιεξόδου των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί για πλήθος εργαζομένων που διεκδικούν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους έναντι επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή εις βάρος των οποίων εκκρεμεί αναγκαστική εκτέλεση. Όπως έχει αναδειχθεί με αφορμή την υπόθεση των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 2015 και το 2018 έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, που βλέπουν τις απαιτήσεις τους να τίθενται σε αμφιβολία λόγω των αξιώσεων κυρίως των τραπεζών.

Με την τροπολογία που αποσκοπεί στην άρση της κοινωνικής αδικίας εις βάρος των εργαζομένων, των ίδιων δηλαδή ανθρώπων που στήριξαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, το Κίνημα Αλλαγής ζητά την πλήρη επαναφορά του προνομίου των εργαζομένων στον πλειστηριασμό και την πτώχευση, καθώς και την πλήρη αποσαφήνιση του ισχύοντος δικαίου για τις πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν πριν την έναρξη εφαρμογής των τροποποιήσεων.

Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην «κανονικότητα», χωρίς την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος. Είναι για εμάς ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και πραγματικής ανθρωποκεντρικής προόδου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης»

Θέμα: Προνομιακή κατάταξη εργαζομένων στη διανομή πτωχευτικής περιουσίας

Αιτιολογική Έκθεση

Ι. Όπως έχει αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση, με αφορμή και την πτώχευση σημαντικών επιχειρήσεων, λ.χ. από το πεδίο των ΜΜΕ («Ελευθεροτυπία» κ.α.), οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών συμμετέχουν πλέον στη διανομή του προϊόντος εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας χωρίς να διατηρούν προνόμιο, επόμενοι της κατάταξης των τραπεζών.

Επισημαίνεται ότι η θέσπιση του εν λόγω προνομίου είχε γίνει προς υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που μετατρέπονται σε δανειστές της επιχείρησης. Ο κοινωνικός σκοπός που υπηρετεί το προνόμιο αυτό έγκειται στην ισχυρή, αλλά δίκαιη προστασία εκείνων που με την προσωπική τους εργασία βοηθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Στην έννοια δε των εργατικών απαιτήσεων εμπεριέχονται όχι μόνο οι απαιτήσεις για τις δεδουλευμένες αποδοχές αλλά και κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές, προσαυξήσεις και επιδόματα. Πριν από το 2015, οι απαιτήσεις αυτές (άρθρο 975 παρ. 3 ΚΠολΔ) θεωρούνταν ανέκαθεν «υπερπρονομιακές» και ικανοποιούνταν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από το πλειστηρίασμα, έναντι ιδίως των τυχόν συντρεχουσών απαιτήσεων τραπεζών.

Η ευεργετική αυτή λειτουργία του προνομίου των εργαζομένων δανειστών της πτώχευσης, δυστυχώς, καταργήθηκε ύστερα από την τροποποίηση του άρθρου 977 ΚΠολΔ με το άρθρο όγδοο του άρθρου 1 του ν. 4335/2015 (Α΄ 87). Με ευθύνη της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της Χώρας και του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου, έπαψε να ισχύει μία διαχρονική και κοινωνικά δίκαιη αρχή που προέτασσε τις απαιτήσεις των εργαζομένων έναντι των τραπεζών και λοιπών δανειστών (ακόμη και με απαιτήσεις εξασφαλισμένες με υποθήκες, προσημειώσεις κ.α.).

Με την πρώτη παράγραφο της προτεινόμενης τροπολογίας σκοπείται η επαναφορά της προϊσχύουσας διάταξης του άρθρου 977 ΚΠολΔ που ρυθμίζει όχι μόνο τις περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και τη διανομή του προϊόντος εκποίησης στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας στην περίπτωση π.χ. επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και των οποίων οι εργαζόμενοι διατηρούν νόμιμες και ενεργές αξιώσεις από την εργασία τους. Η επιλογή αυτή είναι απολύτως συμβατή τόσο με την πραγματική νομική αποστολή της πτωχευτικής διαδικασίας όσο και με τη γενικότερη πολιτική θεώρηση για ανθρωποκεντρική πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΙΙ. Περαιτέρω, η εταιρεία «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.», που εξέδιδε επί διάστημα δεκαετιών την ιστορική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», κηρύχθηκε στις 30.05.2014, σε χρόνο δηλαδή προγενέστερο της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τους ν. 4335/2015 (Α΄ 80) και του Πτωχευτικού Κώδικα με τον ν. 4336/2015 (Α΄ 94). Πολλώ δε μάλλον οι απαιτήσεις αυτές είχαν γεννηθεί πριν από την εισαγωγή του άρθρου 156Α του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007) με το άρθρο 177 ν. 4512/2018 (Α΄ 5). Οι δε εργαζόμενοι της επιχείρησης (περί τα 850 άτομα, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, τεχνικοί, πιεστές κι εργάτες ένθεσης) έχουν κατά Νόμο αναγγείλει τις απαιτήσεις τους, οι οποίες ήταν εξασφαλισμένες με προνόμιο (ως απαιτήσεις από εξαρτημένη εργασία), και έχουν επαληθευθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2015, επίσης πριν την έναρξη ισχύος των ως άνω τροποποιήσεων.

Έκτοτε και μετά την πρόοδο των εργασιών της πτώχευσης, έλαβε χώρα εκποίηση κτιρίου της ανωτέρω εταιρείας επί της οδού Μίνωος στην Αθήνα, σε συνέχεια της οποίας -στις 17.07.2020- οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάμβαναν έστω το 25% των απαιτήσεών τους (λόγω μη επάρκειας του εκπλειστηριάσματος), με βάση τον πίνακα κατάταξης που έχει ήδη κηρυχθεί εκτελεστός με απόφαση του αρμόδιου Εισηγητή Δικαστή. Πλην όμως δύο Τράπεζες κατέθεσαν ανακοπές κατά του πίνακα, επικαλούμενες τις ως άνω νέες διατάξεις που πλέον παρέχουν στις ίδιες προνομιακή πρόσβαση στο προϊόν της εκποίησης, καταργώντας κατ’ ουσίαν το προνόμιο των εργαζομένων. Επισημαίνεται δε ότι με τις ίδιες ανακοπές, οι Τράπεζες προσέβαλαν και την κατάταξη του Ελληνικού Δημοσίου για τον ΦΠΑ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, σημαντικού ύψους άνω του 1,5 εκ €.

Πρόκειται για μια πρόδηλη κοινωνική αδικία που αποβαίνει εις βάρος των εργαζομένων -που κράτησαν όρθια την επιχείρηση και την εφημερίδα όλα αυτά τα χρόνια- και των οικογενειών τους και, ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Κατά συνέπεια, όπως αποτυπώνεται στη δεύτερη παράγραφο της προτεινόμενης τροπολογίας, είναι αναγκαίο και δικαιοπολιτικά σκόπιμο να αποσαφηνισθεί ότι οι νέες διατάξεις για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων θα εφαρμοστούν μόνο για όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 01η.01.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης»

προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

«1. Το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Αν εκτός από τις απαιτήσεις του άρθρου 975 υπάρχουν και οι απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 3, προτιμώνται οι πρώτες. Αν υπάρχουν και απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 1 και 2, τότε οι απαιτήσεις του άρθρου 975 ικανοποιούνται έως το ένα τρίτο του ποσού του πλειστηριάσματος που πρέπει να διανεμηθεί στους πιστωτές και τα δύο τρίτα διατίθενται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 1 και 2. Από τα υπόλοιπα που απόμειναν από το ένα τρίτο ή τα δύο τρίτα, μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των άρθρων 975 και 976 αριθ. και 2, κατά το προηγούμενο εδάφιο, κατατάσσονται, ώσπου να καλυφθούν, οι απαιτήσεις της άλλης από τις προαναφερόμενες δύο κατηγορίες που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

2. Αν υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις από αυτές που αναφέρονται στα άρθρα 975 ή 976,η απαίτηση της προηγούμενης τάξης προτιμάται από την απαίτηση της επόμενης τάξης και αν είναι της ίδιας τάξης ικανοποιούνται συμμέτρως. Αν συντρέχουν περισσότερες απαιτήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 976 αριθ. 2, ακολουθείται η κατά το ουσιαστικό δίκαιο σειρά.

3. Το ποσό που απομένει μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των άρθρων 975 και 976 διανέμεται συμμέτρως στους υπόλοιπους δανειστές που έχουν αναγγελθεί”

2. Η διάταξη του άρθρου 156 ν. 3588/2007 (Α΄ 153) αντικαθίσταται ως εξής:

“Επί διανομής προϊόντος εκποίησης πράγματος ή χρηματικής ποσότητας, εφαρμόζεται το άρθρο 977 Κ.Πολ.Δ.”.

3. Οι διατάξεις της υποπαραγράφου Γ3 της παραγράφου 19 του άρθρου 2 του ν. 4336/2015, όπως ισχύει, και του άρθρου 8 του άρθρου 1 του ν. 4335/2015 δεν έχουν εφαρμογή σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη και σε πτωχεύσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων».

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Μιχάλης Κατρίνης

Γεώργιος Μουλκιώτης

Χάρης Καστανίδης

Γεώργιος Καμίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Αρβανιτίδης Γιώργος

Αχμέτ Ιλχάν

Γκόκας Χρήστος

Κεφαλίδου Χαρά

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης

Λοβέρδος Ανδρέας

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτρης

Πάνας Απόστολος

Πουλάς Ανδρέας

Σκανδαλίδης Κώστας

Φραγγίδης Γιώργος

4Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ;» (ΤΕΤΑΡΤΗ 24/6 ΣΤΙΣ 18:00)

Στο δρόμο για την Ιδεολογική και Πολιτική μας Συνδιάσκεψη, την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί η 4η ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής με θέμα:
«Τηλεργασία: Δυνατότητα ή εργασιακό ατύχημα;»

Παρακολουθήστε την εκδήλωση live μέσα από το protothema.gr και τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής στο Facebook και στο Youtube, στους ακόλουθους συνδέσμους:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Φώφη Γεννηματά – Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής (εισαγωγική τοποθέτηση)

Ομιλητές:

  • Άρης Καζάκος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ
  • Ματίνα Γιαννακούρου, καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Αλέξανδρος Μπρέγιανης, στέλεχος επιχείρησης τηλεπικοινωνιών
  • Χρήστος Γούλας, Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
  • Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής Κινήματος Αλλαγής

Συντονιστής: Χρήστος Μέγας, Γραμματέας Τομέα Εργασίας Κινήματος Αλλαγής-δημοσιογράφος

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΩΣ ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ

Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που πρέπει να τοποθετηθεί για όλα όσα έκανε ο κ. Παππάς και ήταν και ίδιος ενήμερος από την πρώτη στιγμή. Πρέπει επίσης να τοποθετηθεί και για αυτά που έκανε ο κ. Καμμένος και προκύπτουν από άλλες συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες. Γνώριζε πολύ καλά τις μεθοδεύσεις του κ. Καμμένου και συνέχιζε να συγκυβερνά μαζί του.

Προφανώς πρέπει να μας πει τι συνέβη με τον κ.Παππά και τι προτίθεται να κάνει. Φαίνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξουσία ήταν ένα μαγαζί γωνία και αυτό ήταν κάτι που τα προηγούμενα 4,5 χρόνια εγκλώβισε πολλούς ανθρώπους.

Κάποιος που εμπιστεύτηκε και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε να ξέρει ποτέ, τι θα έκανε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τις συγκεκριμένες αντιλήψεις που είδαμε να εξελίσσονται.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, ως αποτέλεσμα της κρίσης, του διχασμού και μιας ρητορικής μίσους που καλλιεργήθηκε, τώρα που η κρίση του 2010 μένει πίσω, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει αφήγημα. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται με τα σποτ που κάνει, με την παπαδημούπολη κτλ ότι κάνει business, ακόμα και με το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Αποδεικνύεται πως δεν είχαν καμία σχέση με ένα αξιακό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα έπρεπε να σηματοδοτεί η Αριστερά και η Κεντοαριστερά.

Με το που ολοκληρωθεί η έρευνα στη δικαιοσύνη για τον κ .Καμμένο, προφανώς θα έρθουν κάποιοι φάκελοι στη βουλή και αναλόγως θα αποφασίσουν οι Έλληνες βουλευτές τι θα πράξουν από κει και μπρος.

Σε κάθε περίπτωση προκύπτει πως υπάρχουν μια σειρά ευθυνών, για τις οποίες η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστα. Εμείς είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, όταν ξέσπασε η συζήτηση περί σκανδάλων και σκευωρίας και προέκυψαν τα ζητήματα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι πίσω από όλη αυτή τη συζήτηση υπάρχει μεγάλο παραδικαστικό κύκλωμα και κάθε φορά που κάποιος θα καταθέτει θα προκύπτουν νέα στοιχεία.

Ο κ.Τσίπρας πρέπει να τοποθετηθεί. Όσο καλύπτει και τον κ. Παππά και τον κ. Καμμένο η ευθύνη πηγαίνει στον ίδιο ο οποίος τους επέλεξε.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΕΑΣ) ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Επίσκεψη κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο εργοστάσιο του Αιγίου

“Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) & ζητάει από την Κυβέρνηση ένα Συνολικό Παραγωγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εξυγίανσης και Ανάπτυξης”

Τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο εργοστάσιο του Αιγίου επισκέφτηκε κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον πρώην Πρωθυπουργό και Βουλευτή Αχαΐας, Γεώργιο Παπανδρέου, από τον Γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Γραμματέα του Τομέα Άμυνας, Θωμά Χατζηαθανασίου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα, Τάκη Μοσχολιό, τον Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας, Γιώργο Αθανασόπουλο, καθώς και άλλα στελέχη.

Το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής ενημερώθηκε τόσο από τον Διευθυντή του εργοστασίου, όσο και από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων των ΕΑΣ Αιγίου επί των εργασιακών προβλημάτων τους.

Η επίσκεψη ήταν εποικοδομητική και οι συζητήσεις εστιάστηκαν στη ρευστότητα της εταιρείας, στην εξέλιξη των συμβατικών προγραμμάτων και στα ενδεχόμενα νέα, στην κατοχύρωση νομοθετικά του επιδόματος της επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων, στο θέμα της γήρανσης των εργαζομένων και της τεχνογνωσίας που χάνεται σταδιακά, στο θέμα των άδικων απολύσεων, στο νέο “εθνικό” όπλο και γενικώς στην απαίτηση ενός συνολικού από την κυβέρνηση σχεδίου εξυγίανσης και ανάπτυξης της εταιρείας προκειμένου να συνεχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην άμυνα όσο και στην οικονομία της χώρας.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα γενικότερα, αλλά και το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο ιδιαίτερα αποτελούν έναν σημαντικότερο εθνικό, τεχνολογικό και εργοστασιακό πυλώνα υποστήριξης των ΕΔ της Χώρας και η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία τους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσιμες, όπως την τρέχουσα χρονική περίοδο, εν μέσω της επαχθούς τουρκικής προκλητικότητας και της οικονομικής κρίσης, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθίσταται επιβεβλημένη. Τόνισε επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρμαχο της διάσωσης, της εξυγίανσης και της ανάπτυξης της εταιρίας. Υποστηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας, με ενιαίο μισθολόγιο, αλλά ταυτόχρονα με ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας) με βάση τις ιδιαιτερότητες της εταιρίας και χρειάζεται άμεσα ένα συνολικό εφαρμόσιμο επιχειρησιακό σχέδιο που θα δώσει νέα ώθηση αναπτυξιακής τροχιάς προκειμένου να συνεισφέρει παραγωγικά στην οικονομία, στο έργο των ΕΔ και να διαλύσει τα σύννεφα της ανασφάλειας των εργαζομένων έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητά τους.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται αρωγός στο έργο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, όπως το έχει πράξει μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει εμπράκτως, παρακολουθώντας και εντείνοντας τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κυβέρνησης με άμεσες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για το σύνολο των ζητημάτων.

 

Π.ΒΛΑΧΟΣ: ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ

Σε πάνελ της εκπομπής “10” της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανασίου και Νικόλ Λειβαδάρη συμμετείχε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, την Τρίτη 23.06.2020. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Έχουμε η οσμή δυσωδίας στο πολιτικό σύστημα με ευθύνη της τότε διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τη μετεωρική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ακολουθεί η ηθική κατάπτωση. Μετά την πολιτική ήττα, έρχεται η ηθική ήττα, που έχει δύο πυλώνες: από τη μία το βαθύ δεξιό καραμανλικό κράτος του κ. Παπαγγέλοπουλου και από την άλλη η ακροδεξιά του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. Και οι δύο ήταν επιλογές του κ. Τσίπρα. Όταν μπορούσε ο κ. Τσίπρας να επιλέξει κυβερνητικό εταίρο, διάλεξε τον κ. Καμμένο.”

“Είναι ξεκάθαρες οι πολιτικές ευθύνες: στήθηκε ένα μαγαζί στο Μαξίμου με συνέταιρο τον Καμμένο και ένα άλλο μαγαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο με στόχο την καταστροφή των πολιτικών τους αντιπάλων, τον διασυρμό των θεσμών και της Δημοκρατίας.”

“Χρέος του πολιτικού συστήματος είναι να κινηθεί το συντομότερο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Συμφωνήσαμε να σταλεί γρήγορα ο φάκελος στον Εισαγγελέα και εφόσον υπάρχουν ευθύνες η Βουλή να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες”.

“Προκαλεί εντύπωση η σημερινή στάση της ΝΔ: ενώ μιλά για παρακράτος, ζητά την διαγραφή του κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ λες και φταίει ο μεσάζοντας και όχι το αφεντικό. Να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της η ΝΔ και να μην χρησιμοποιεί την υπόθεση για να καλύψει τις δικές της ευθύνες, όπως για τις δαπάνες προς τα ΜΜΕ, την κρίση στην οικονομία.”

“Η Δεξιά έχει παρελθόν με τη διαφθορά και το παρακράτος: δεν πάνε πολλά χρόνια που γενικοί γραμματείς πηδούσαν από τα παράθυρα, είχαμε κουμπάρους, δομημένα ομόλογα και την Vodafone. Ας μην κουνάνε λοιπόν το χέρι στους άλλους, γιατί η δική τους ηθική και πολιτική χρεοκοπία οδήγησε τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία του 2009”.

“Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι “δεν θα πάθουμε πολιτική αμνησία, δεν θα πάθουμε πολιτική αναισθησία”. Είναι ντροπή να οικειοποιούνται τη μνήμη του μεγάλου ηγέτη αυτοί που τον οδήγησαν στο Ειδικό Δικαστήριο μαζί με την Δεξιά το 1989. Αυτό το στίγμα θα το κουβαλά για πάντα η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ”.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΦΛΩΡΙΝΑ (25-26/06)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου την Κοζάνη και την Παρασκευή 26 Ιουνίου την Καστοριά και τη Φλώρινα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Πέμπτη 25 Ιουνίου

14:00 Επίσκεψη στην 5η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

14:45 Επίσκεψη στην πανεπιστημιούπολη και συνάντηση με τον Πρύτανη

15:00 Συνάντηση με φορείς στην Αίθουσα συνεδριάσεών του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ» (Μούκα 1-7 1ος όροφος)

16:30 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Μαλούτα Λάζαρο

Παρασκευή 26 Ιουνίου

11:00 Σύσκεψη με κομματικά στελέχη και φορείς της Καστοριάς στο «LIMNEON»

14:00 Σύσκεψη με κομματικά στελέχη και φορείς της Φλώρινας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΩΡΑ ΠΟΥ «ΣΚΑΝΕ ΟΙ ΦΟΥΣΚΕΣ», ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

– Πολιτικές προεκτάσεις από τις αποκαλύψεις για Καμμένο και Παππά

Θέλω να εστιάσω σε 3 σημεία από τις πρόσφατες αποκαλύψεις:

1. Η ρητορική Παππά για την κα Τουλουπάκη, δείχνει ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, που αποτελεί κορυφαίο πυλώνας του πολιτεύματος μας.

2. Παρουσιάζονται στοιχεία για την ύπαρξη οργανωμένου παρακράτους επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με εμπλοκή του τότε Υπουργού Εθνικής Άμνας και συγκυβερήτη Πάνου Καμμένου, με παρακολουθήσεις, με την εμπλοκή ενεργών και ένα αποστρατεία αξιωματικών, και όλα αυτά εν γνώσει του Πρωθυπουργού από το 2016. Και το ερώτημα είναι: αφού ο κ. Τσίπρας γνώριζε τα στοιχεία αυτά για τον κ. Καμμένο, γιατί συνέχιζε να συγκυβερνά μαζί του μέχρι το 2019;

3. Υπάρχει μία σοβαρή πολιτική διάσταση με τη λογική του κ. Παππά ότι υπήρχαν μαγαζιά και παραμάγαζα που έκαναν «business», όπως αυτό του κ. Παπαγγελόπουλου, και έβγαζαν λεφτά, «πολλά λεφτά». Η αντίληψη, για αυτούς, της «αριστεράς» ως μαγαζί που κάνει «business» είναι θέμα πολιτικού συμβολισμού. Αυτοί που στο όνομα της αριστεράς κατέλαβαν την εξουσία και τελικά εκφύλισαν την πομπώδη ρητορική τους στον απόλυτο καθεστωτισμό, μιλούσαν για δήθεν ηθικά πλεονεκτήματα, όταν τελικά οι ίδιοι απαξίωσαν με τον χειρότερο κυνικό τρόπο οποιεσδήποτε προοδευτικές αρχές και αξίες.

Και αναρωτιέμαι… υπάρχει έστω ένας πραγματικός αριστερός σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να βγει και να πει «εμένα παιδιά η μετατροπή της αριστεράς και της ιδεολογίας μου σε μαγαζί δεν με εκφράζει»; Ή απλά συνεχίζουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

– Για τη ΝΔ και τα κονδύλια στα ΜΜΕ

Να μην ξεχνάμε όμως με όλα αυτά, και το θέμα που αφορά στη διαχείριση ενός κονδυλίου ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο διανεμήθηκε στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ως Κίνημα Αλλαγής πρώτοι ζητήσαμε να μάθουμε πού και με τι τρόπο μοιράστηκαν τα λεφτά αυτά και ακόμα δεν έχουμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση και από τον κ. Πέτσα.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμό στο πολιτικό μας σύστημα. Και δυστυχώς έχει χάσει οποιαδήποτε αξιοπιστία να μπορεί να ορθώσει ανάστημα και να αρθρώσει σοβαρό, αξιόπιστο και τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στη ΝΔ. Όσο και αν η ίδια η ΝΔ αφήνει πολλά περιθώρια προοδευτικής αντιπολίτευσης με τη βαθιά συντηρητική της ατζέντα, στα εργασιακά, στην παιδεία, στην υγεία, στο περιβάλλον και σε πάρα πολλά άλλα. Υπάρχει μια φωνή αυθεντική, αυτή του Κινήματος Αλλαγής που μπορεί να εφράσει τους προοδευτικούς πολίτες απέναντι στη ΝΔ, ειδικά τώρα που αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν μπορεί, τώρα που το «ηθικό του πλεονέκτημα» μετατράπηκε σε «ηθικό μειονέκτημα» αυτών που καπηλεύτηκαν την εξουσία με τη χειρότερη μορφή του καθεστωτισμού.

Προσωπικά πιστεύω ότι η δική μας στάση, μία στάση συνέπειας, επιμονής, υπομονής, μαχητικής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης, με προτάσεις και αντιπροτάσεις πάντα τεκμηριωμένες, κοστολογημένες, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών σιγά-σιγά θα αρχίσει να επιβραβεύεται από την ελληνική κοινωνία. Και φυσικά, αυτό να αποτυπώνεται και στους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν δημιουργήσει ξανά ένα πολύ ρευστό πολιτικό σκηνικό. Καταρρέουν οι μύθοι και σκάνε οι φούσκες με το χειρότερο δυνατό τρόπο αλλά τουλάχιστον δίνουν μια ευκαιρία για τον κόσμο που πίστευε, που ήλπιζε σε κάτι και παραπλανήθηκε, να μπορέσει πλέον να κάνει επιλογές από την αρχή. Εμείς είμαστε εδώ, ξανά, για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, Ο κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

H προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός, αποτελούν πλέον τα κύρια και μόνιμα χαρακτηριστικά με τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργεί ο κίνδυνος του κορωνοϊού για τον τουρισμό της χώρας.

Στην αρχή δήλωσαν ότι θα διασφάλιζαν ξενοδοχεία απομόνωσης κρουσμάτων σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς με τροπολογία στη Βουλή του κ. Θεοχάρη. Αφού είδαν ότι οι προτάσεις τους δεν έβρισκαν ανταπόκριση από τους ξενοδόχους, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής ανά κλίνη, προχώρησαν σε νέες πρόχειρες και απαράδεκτες κινήσεις που όπως είναι φυσικό δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ανθρώπους του τουρισμού.

Προχώρησαν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία κάθε ξενοδοχείο, αναλόγως της δυναμικότητας του θα υποχρεούται να διαθέτει δωμάτια απομόνωσης για τυχόν κρούσματα. Στη ΚΥΑ αυτή των Υπουργών Οικονομίας – Υγείας και Τουρισμού προβλέπεται και ο αριθμός των δωματίων που θα πρέπει να έχει κάθε κατάλυμα. Αφού είδαν τις αντιδράσεις της τουριστικής αγοράς, ο Υπουργός Τουρισμού έφθασε στο ανεπανάληπτο να απειλεί ότι θα «αναγκαστεί» να επιτάξει ξενοδοχεία για τυχόν κρούσματα. Έχουμε δηλαδή φθάσει στα όρια της πλήρους παραφροσύνης στα οποία έχει οδηγηθεί η Κυβέρνηση με την ανερμάτιστη , χωρίς σχέδιο, χωρίς επαγγελματισμό , χωρίς γνώση, πολιτική της.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Ο κ. Θεοχάρης και ο κάθε Θεοχάρης είναι δικές σας επιλογές. Το δήθεν επιτελικό αλλά στην πράξη ανίκανο σας κράτος, είναι δική σας επιλογή. Επιτέλους ενεργείστε με στοιχειώδη σοβαρότητα. Επιτέλους αποδείξτε ότι δεν είναι αληθείς οι χαρακτηρισμοί που επισήμως πλέον ακούγονται στην τουριστική αγορά για «γελοίους» υπουργού σας.

Ο Γραμματέας,
Γιώργος Νικητιάδης

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ «ΕΧΘΡΟ»

Φίλες και Φίλοι,

Η πανδημία διαμόρφωσε και στην Ελλάδα μια νέα πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας, την τηλεργασία.

Πριν από το lockdown δούλευε εξ’ αποστάσεως το 5% του εργατικού δυναμικού. Εξ’ ολοκλήρου ή σε μερική μορφή.

– Σήμερα-όπως διαπιστώνει η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ-και μάλιστα μετά την «επανεκκίνηση», φθάνουμε στο 19% των εργαζομένων. Σχεδόν τέσσερις φορές πάνω.

Και προφανώς στο μέλλον το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Μετά λοιπόν την πράσινη ανάπτυξη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την πολιτική προστασία, ανοίγουμε το διάλογο σε ένα ακόμη μεγάλο θέμα της εποχής μας.

Επιλέξαμε ως τίτλο: Δυνατότητα ή ….εργασιακό ατύχημα. Για να τονίσουμε ότι υπάρχουν δύο όψεις στο θέμα.

Φίλες και Φίλοι.

Πριν αναφερθούμε στα συν και τα πλην της τηλεργασίας, χρειάζεται μια αρχική επισήμανση.

Ότι η ψηφιακή εποχή απαιτεί μια βαθιά αλλαγή στα συστήματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Προχθές μιλώντας με εκπαιδευτικούς αναφέρθηκα στην ανάγκη του «Ψηφιακού Διαφωτισμού». Οι νέοι μας πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά για να αξιοποιήσουν τις νέες συνθήκες.

Ώστε να μην οδηγήσουν αυτές σε νέα διεύρυνση των ανισοτήτων.

Το Σύστημα Δια Βίου Μάθησης θα πρέπει να συμβάλλει στην δυνατότητα του εργαζόμενου να ανταποκρίνεται στις αλλαγές και να βελτιώνει τις δεξιότητες του.

Γιατί ακόμη και στην τηλεργασία οι γνώσεις δημιουργούν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Είναι άλλα τα δεδομένα που δημιουργούνται για τα στελέχη, τους τεχνικούς υψηλής εξειδίκευσης, τους υπεύθυνους για τις πωλήσεις και το διαδικτυακό marketing και άλλα για εργαζόμενους στην καταχώρηση δεδομένων, στις μεταφράσεις και στην γραμματειακή υποστήριξη. Με τον κίνδυνο για τους δεύτερους να μείνουν εσαεί σε θέσεις «φθηνής» εργασίας.

Αναμφίβολα η τηλεργασία μπορεί να ωφελήσει και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Στις επιχειρήσεις:

– Γιατί οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας.

– Γιατί μειώνονται οι ανάγκες για γραφεία, χώρους, υποδομές.

– Γιατί μειώνονται οι απουσίες και τα λειτουργικά έξοδα.

Στους εργαζόμενους:

– Γιατί έχουν μεγαλύτερη επαφή με την οικογένειά τους.

– Γιατί δεν θέλουν να χάνουν χρόνο ανάπαυσης και δημιουργικότητας με τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα αν μένουν μακριά από την εργασία τους. Ο περιορισμός των μετακινήσεων σίγουρα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

– Γιατί εξυπηρετεί περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία.

Υπάρχει όμως και η άλλη «όψη».

Ο κίνδυνος της υπερεκμετάλλευσης. Γι’ αυτό χρειάζονται όροι και κανόνες .

Πρώτον πρέπει να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία.

Δεύτερον, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Υπάρχει μείζον ζήτημα με το ωράριο εργασίας. Στην έρευνα της ΓΣΕΕ το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως στη διάρκεια του lockdown , δούλεψε περισσότερες ώρες με τηλεργασία από το νόμιμο ωράριο, χωρίς όμως να αναγνωρισθούν υπερωρίες.

Τρίτον, ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα μέσα και να καλύπτει το κόστος της επικοινωνίας. Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο.

Τέταρτον: πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου που μπορεί να δημιουργήσει η «Απουσία» του από το γραφείο.

Πέμπτον. Να δημιουργηθεί ένα «Παρατηρητήριο τηλεργασίας» ως προέκταση της Επιθεώρησης Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων. Που θα μπορεί να «ελέγχει» τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση των συμβάσεων, με την πρόβλεψη βέβαια ότι κάθε τηλεργαζόμενος θα έχει εφοδιαστεί με ειδικό κωδικό (κλείδα) σύνδεσης με τη βάση της εταιρείας (όπου θα καταγράφονται οι ώρες εργασίας κλπ).

Έκτο. Να προβλέπεται ένα υβριδικό μοντέλο με την φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

Έβδομο. Με ευθύνη των συνδικάτων-ή στήριξη των συνεπών εργοδοτών-να προωθούνται εκδηλώσεις «Εργασιακής συναδέλφωσης» με τους τηλεργαζόμενους. Εκδρομές, παραθεριστικά κέντρα, σεμινάρια κλπ.

Ο εγκλεισμός και η απομόνωση μπορεί να οδηγήσουν προβλήματα κοινωνικοποίησης στους εργαζόμενους, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.

Είναι θετικό ότι ορισμένες από τις προβλέψεις αυτές αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο που κυρώθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας του 2006-2007.

Όπως και ότι ο Νόμος του ΠΑΣΟΚ ο 3846/2010, περιλαμβάνει εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια των τηλεργαζομένων.

Όμως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την πιστή εφαρμογή τους και την κάλυψη των νέων κενών και προβλημάτων που δημιουργούν οι εξελίξεις.

Δεν πρέπει η ραγδαία αύξηση των εργαζομένων με τηλεργασία να οδηγήσει σε πλήρη υπονόμευση των διεκδικήσεων των συνδικάτων, ώστε να υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης της προστασίας του εργατικού δικαίου.

Και εδώ φαίνεται η αξία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων που ανοιχτά πια υπονομεύει η Κυβέρνηση της ΝΔ, ευνοώντας μάλιστα μόνο τους κακόπιστους εργοδότες.

Εμείς καλούμε και σήμερα την νέα Διοίκηση του ΣΕΒ, αλλά και τις άλλες μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις, τους Κοινωνικούς Εταίρους, να προχωρήσουν με τόλμη στον διάλογο αυτό, με την ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα.

Αποδεχόμενοι το αυτονόητο, ότι η πλήρης απορρύθμιση της εργασίας, η επικράτηση της εργασιακής ανασφάλειας, θα αποδυναμώσουν την εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Οικονομίας, και τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Φίλες και Φίλοι,

Η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε «ατύχημα», «εχθρό» του εργαζόμενου.

Αρκεί να τηρηθούν οι όροι και οι κανόνες και να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν σήμερα στην ψηφιακή εποχή, οι παμπάλαιες λογικές της εργασίας με το κομμάτι.

Εδώ είναι ο δικός μας ρόλος. Εδώ αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η προοδευτική αντίληψη που συνδυάζει την πρόοδο της οικονομίας, με την βελτίωση, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια της εργασίας.

Σας ευχαριστώ και περιμένω να ακούσω τις απόψεις σας και να διαμορφώσουμε τις τελικές μας προτάσεις.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΜΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (PES)

Ο Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Δάλμας, κατά τη συνεδρίαση του Δικτύου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε πως η Ε.Ε οφείλει να καθορίσει άμεσα κοινή θέση για την Τουρκία, η οποία να περιλαμβάνει στοχευμένες κυρώσεις σε περιπτώσεις μελλοντικών καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσβολής του κράτους δικαίου και έκνομων ενεργειών απέναντι σε τρίτες χώρες.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, σοσιαλιστή Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ελλάδα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είτε πρόκειται για τις παράνομες γεωτρήσεις, είτε για το σπάσιμο του εμπάργκο, είτε για την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Πηγαίνοντας προς τις εκλογές ο Ερντογάν θα δείχνει όλο και πιο εχθρικές διαθέσεις προς Ελλάδα και Κύπρο. Στην κατεύθυνση αυτή, καμία επιθετική δράση της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την ΕΕ.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.