ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ FORUM ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ: ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ


Τελευταία ενημέρωση 14 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Κανένας δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό να χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα

Απέναντι στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και στην προσπάθειά της να εδραιωθεί ως μια περιφερειακή δύναμη, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιοριστεί σε κινήσεις τακτικής. Χρειάζεται αναβάθμιση του ρόλου της, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική μας θέση στα σύνορα της ΕΕ, τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και βεβαίως ενισχύοντας τις συμμαχίες μας. Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για την εθνική στρατηγική, αυτό που έχω χαρακτηρίσει εθνική γραμμή. Αλλά λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, Άλλες εκτιμήσεις κάνει ο καθένας. Αυτό φαίνεται και προς τα έξω, προς τους συμμάχους μας, το μήνυμα μας είναι θολό.

Γι’ αυτό έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Δυστυχώς το αρνείται ο κ. Μητσοτάκης και κάποιοι συνεργάτες του προσπαθούν να το διακωμωδήσουν. Είναι φανερό ότι δεν θέλει να δεσμευθεί. Θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα. Στη Βουλή ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του και επέλεξε να αποχωρήσει από την αίθουσα. Το προηγούμενο διάστημα όταν ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει να έχει «τα χέρια του λυμένα» υποχώρησε και έκλεισε τη συμφωνία των Πρεσπών όπως- όπως.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς τον Πρωθυπουργό ότι κανείς δεν του έχει δώσει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα.

Εμείς είμαστε η παράταξη που μιλάμε για ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες μας. Αυτό όμως, προϋποθέτει να σέβονται και οι γείτονες τους κανόνες καλής γειτονίας. Όταν η Τουρκία προχωρά σε παράνομες ενέργειες όπως η συμφωνία με τη Λιβύη και ετοιμάζεται να κατεβάσει πλοία για γεωτρήσεις, τι σημαίνει η άποψη που κυκλοφορεί και μου λέτε να τα βρούμε; Θα κάνουμε παραχωρήσεις; Είπα από την πρώτη στιγμή ότι αν η Τουρκία περάσει από τα λόγια στις πράξεις πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, αποφασιστικά και να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας αποτελεσματικά. Και πρέπει αυτό να το κατανοήσουν οι σύμμαχοί και οι εταίροι μας , ότι είμαστε αποφασισμένοι.

Το εμπάργκο στη Λιβύη δεν τηρείται . Η Τουρκία το αξιοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της. Σωστά προχωρούν οι συμφωνίες με τις όμορες χώρες, είναι θετική εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία. Προφανώς θα δούμε το κείμενο, θα το μελετήσουμε. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι συμφωνίες και με την Αλβανία και με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση όμως κανένας εφησυχασμός από την πλευρά μας.

Θα αισθανόμουν περισσότερο ασφαλής αν γνώριζα τα όρια πάνω στα οποία κινείται η Κυβέρνηση μέσα από μία κοινή γραμμή των περισσότερων δυνάμεων του Κοινοβουλίου. Δεν θα ήταν ασφάλεια μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά θα ήταν και μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι δεν θα είμαστε το βολικό παιδί. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόταση να χαράξουμε εθνική γραμμή , να πετύχουμε ομοψυχία γύρω από τα εθνικά θέματα. Τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με επιθετικές ενέργειες.

Η Ελλάδα δεν αντέχει νέο lockdown, θα είναι καταστροφή

Να ξεκαθαρίσω ότι η χώρα μας δεν αντέχει νέο lockdown θα είναι καταστροφή. Δεν το αντέχει η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία. Στην πρώτη φάση όπως είπε και ο κ.Τσιόδρας αποφύγαμε το κακό, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Από την αρχή της δεύτερης φάσης είχα επισημάνει την αυξημένη πλέον ευθύνη της Κυβέρνησης να μας κρατήσει ασφαλείς, με επιχειρησιακό σχέδιο και αποτελεσματική υλοποίηση του. Δυστυχώς το μήνυμα της χαλάρωσης το έδωσε η ίδια η κυβέρνηση. Είδαμε τον Πρωθυπουργό να συμμετέχει σε συναυλία με δεκάδες κόσμου έξω από το Μαξίμου χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Είδαμε το δήμαρχο της Αθήνας να κάνει με εκατοντάδες ανθρώπους εκδήλωση στην Ομόνοια χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Είδαμε Υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά να συνωστίζονται χωρίς προστασία. Σχεδόν σφύριξαν τη λήξη του αγώνα, σα να λένε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το πρόβλημα. Έπρεπε το άνοιγμα να γίνει οργανωμένα, να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας και η κυβέρνηση πρέπει πρώτη να δώσει το παράδειγμα . Άνοιξαν ξενοδοχεία χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στην υγειονομική θωράκιση υπάρχουν καθυστερήσεις και κενά

Η υγειονομική θωράκιση της χώρας έπρεπε να γίνει χθες. Δεν έγιναν όσα μπορούσαν, παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να αξιοποιήσουν και τις τόσες δωρεές που έγιναν υπέρ του ΕΣΥ. Ανακήρυξαν τις τρεις υγειονομικές ζώνες που ήταν η απόλυτη καταστροφή. Έτσι θα καταδικάζονταν οι περιοχές της Β και Γ ζώνης σε οικονομικό αποκλεισμό και μαρασμό. Στιγματίστηκαν ακόμα και νησιά που συνδέονται άμεσα με τον Τουρισμό και αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά το θόρυβο που κάναμε να το πάρει πίσω. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα μέτρα. Τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας με επισκέψεις σε σπίτια έπρεπε να δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Γίνεται με αργούς ρυθμούς. Θα έπρεπε να υπάρχουν μέτρα στα αεροδρόμια με τη θερμομέτρηση και τα τεστ. Να υπάρχει αποτελεσματική ιχνηλάτηση για να ξέρουμε τι γίνεται και στα νησιά και παντού για να μην μπαίνουν ολόκληρες περιοχές σε καραντίνα. Πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε γηροκομεία, ψυχιατρικές δομές, σε δομές προσφύγων και καταυλισμούς Ρομά. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και παράλληλα προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

Η Κυβέρνηση καθιερώνει το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός

Παρουσιάσαμε πολύ έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα για το τι πρέπει να γίνει στην οικονομία. Είναι στοχευμένο και απολύτως κοστολογημένο. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι κρατά εφεδρείες. Οι παρεμβάσεις της είναι εντελώς ανεπαρκείς. Τα μέτρα που ανακοινώνει είναι καθυστερημένα και τα προβλήματα είναι ήδη ορατά, λουκέτα, εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Στις πρώτες 15 ημέρες του lockdown πήγαμε από την αναιμική ανάπτυξη στην ύφεση και μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δημιουργήθηκαν 260.000 νέες θέσεις εργασίας. Εμείς παρουσιάσαμε πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας που προστατεύει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας με την κάλυψη του 40% του μισθού από το κράτος. Αυτό γίνεται από το πρόγραμμα SURE και αδιάθετους πόρους από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Ποια ήταν η προϋπόθεση; Να μην υπάρξουν απολύσεις και δυσμενείς αλλαγές στους όρους εργασίας. Τι κάνει η κυβέρνηση; Δίνει κίνητρα για μερική απασχόληση. Για όσους δουλέψουν εκ περιτροπής, για να καθιερωθεί το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Αυτό το πρόγραμμα δεν το αγκάλιασαν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι εργοδότες.

Τώρα να στηρίξουμε την παραγωγική βάση γιατί αλλιώς θα πρέπει να χτίσουμε μετά σε ερείπια

Στο εύλογο ερώτημα πως μία επιχείρηση αν δεν τα καταφέρνει θα κρατήσει και τους εργαζόμενους , η απάντησή μας είναι πρόγραμμα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , των αγροτών και του τουρισμού. Τώρα να στηρίξουμε την παραγωγική βάση γιατί αλλιώς θα χτίσουμε μετά σε ερείπια. Αντί να χρησιμοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και την ανόρθωση της οικονομίας, απλά θα κλείνουμε τρύπες.

Για να καταστίσουμε ανταγωνιστικό το προϊόν του τουρισμού, έπρεπε να κατέβει ο ΦΠΑ για την εστίαση και τη διαμονή στο 6%. Το έκανε μόνο για τους καφέδες και τις πορτοκαλάδες. Εξαίρεσε η Κυβέρνηση και το κρασί, ενώ θα μπορούσε να στηρίξει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Δεν μπορεί να ανακάμψει ο τουρισμός αν δεν υπάρξει μείωση ΦΠΑ. Προκαταβολή φόρου, θα έπρεπε να είναι μηδενική για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και στο 5ο% για τις υπόλοιπες , στο τέλος τους έτους θα γίνει η εκκαθάριση. Τι έκαναν; Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά παραπέμπεται για τον Ιούλιο η εξειδίκευση. Πως θα αποφασίσει μία επιχείρηση αν θα λειτουργήσει αν δεν γνωρίζει το πλαίσιο; Όλα αυτά που σας λέω μπορούν να γίνουν με κοινοτικούς πόρους. Δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είναι πόροι από τον προϋπολογισμό και από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Δεν χρειάζονται όλα τα μέτρα οικονομική στήριξη, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση να φέρει τις τράπεζες προ των ευθυνών τους

Η ρευστότητα είναι το κλειδί για όλες τις επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση λέει εγγυημένα δάνεια. Οι τράπεζες βάζουν φρένο ζητώντας εμπράγματες εγγυήσεις και δεν δίνουν τα δάνεια με βάση αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, αλλά αν η επιχείρηση ήταν ενήμερη στο τέλος του 2019 και με όρους κερδοφορίας της τράπεζας. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν φτάνει η ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Η Κυβέρνηση να καλέσει τις τράπεζες να τις φέρει προ των ευθηνών τους. Οι τράπεζες αναχρηματοδοτήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού.

Οι πόροι του Ταμείου Ανασυγκρότησης ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που δεν πρέπει να πάει χαμένη

Η Κυβέρνηση φτιάχνει επιτροπή με τεχνοκράτες για να διαχειριστεί τα 32 δις. Τους χρειαζόμαστε, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση. Οι αποφάσεις να υποστηρίζονται από τα δεδομένα και την τεκμηρίωση που δίνουν οι τεχνοκράτες. Αλλά χρειάζεται διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και με τους κοινωνικούς εταίρους. Να μιλήσουμε για το νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι κατευθύνσεις της Κομισιόν είναι η πράσινη συμφωνία και η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις για την πράσινη συμφωνία και πως μπορούμε να συνδέσουμε κλάδους με τον τουρισμό, για να κάνουμε τη στροφή που θα χρειαστούμε από τη μονοκαλλιέργεια μαζί με τον τουρισμό. Να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις, να γίνει επανάσταση στο κράτος, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία με την τεχνολογία και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Να ενισχύουμε τις υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές και στην παιδεία. Να επενδύσουμε στη γνώση και τη νέα γενιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει, ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος

Για αυτά που είπε ο κ.Τσίπρας εδώ στο Forum των Δελφών μάλλον χρειάζεται και η βοήθεια της Πυθίας. Επειδή όμως τον ξέρουμε πια καλά σας λέω ότι όσα είπε είναι για κατανάλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει. Ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος. Πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια προσπαθώντας να λεηλατήσει τη δημοκρατική παράταξη. Πολέμησε το ΠΑΣΟΚ, χτυπώντας και κάτω από τη μέση με απίστευτα ψέματα. Συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά και έγινε ο πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον ανακαλύψει. Γι αυτό κάνει ότι μπορεί για να τον συντηρήσει. Όσοι θέλουν το δίπολο αυτό, ενοχλούνται από την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Η αυτόνομη πορεία μας έχει ουσία και υπεραξία για την μεσαία τάξη που την χτύπησαν Τσίπρας, Μητσοτάκης. Ενοχλεί η αυτόνομή πορεία αλλά έτσι θα συνεχίσουμε.

Ο λαϊκισμός καλά κρατεί και τίποτα δεν αλλάζει. Εγώ δεν είδα αλλαγές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 14Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου για να τιμήσει διεθνώς τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την αλληλέγγυα και ανιδιοτελή πράξη του να προσφέρει αίμα χαρίζοντας ζωή στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Τιμούμε ιδιαίτερα τους χιλιάδες συμπολίτες μας εθελοντές αιμοδότες που μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες της πανδημίας του COVID-19 με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλτρουισμού, προσέφεραν στους συνανθρώπους μας ζωή απο τη ζωή τους δίχως αντάλαγμα.

Με δεδομένο οτι στη χώρα μας μόνο το 60% του αίματος που συλλέγεται προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες, αναγκαίος στόχος θα πρέπει να είναι η κάλυψη του συνόλου των αναγκών απο εθελοντές δότες, προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή ροή συλλογής και επάρκειας αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας.

Αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας πολιτικής για τη φροντίδα της υγείας μεταξύ άλλων θα πρέπει να αποτελεί η παροχή ασφαλούς και επαρκούς αίματος μέσω καλά οργανωμένων εθνικών συστημάτων αιμοδοσίας. Επισημαίνουμε ότι πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στους εθελοντές μη αμοιβόμενους αιμοδότες ως τον πλέον ασφαλή τρόπο συλλογής αίματος.

Το ΠΑΣΟΚ – Kίνημα Αλλαγής με πρωτοβουλία της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων έχει ιδρύσει την Τράπεζα Αίματος ‘Σταγόνες Ζωής’.

Στόχος μας είναι όχι μόνο να συμβάλουμε στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, του φόβου και της άγνοιας γύρω από την αιμοδοσία με συνεχή και συστηματική ενημέρωση, αλλά και με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και με τον εθελοντισμό ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς, να μπορέσουμε να πετύχουμε την κάλυψη όλων των αναγκών του κράτους μας σε αίμα μόνο από εθελοντική αιμοδοσία.

Με σύνθημα ‘Δώσε αίμα για ένα κόσμο πιό υγιή’ και με επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο, κάνουμε προσκλητήριο ζωής καλώντας κάθε μέλος μας, φίλο μας, κάθε κοινωνικά ευαίσθητο άτομο και ιδιαίτερα τη νεολαία μας να προσφέρει αίμα σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Αιμοδοσίας της χώρας μας.

Η Γραμματέας του Τομέα

Μαρία Δημητρακοπούλου – Σιούνα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ: «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ»

1)Κύριε Όθωνα, η κυβέρνηση σε έναν περίπου μήνα ολοκληρώνει έναν χρόνο από τις εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη. Μέσα σε αυτό το χρόνο είχε να διαχειριστεί ζητήματα όπως είναι το προσφυγικό, ο κορονοϊός και η τουρκική προκλητικότητα με αποκορύφωμα τα τέλη Φεβρουαρίου στον Έβρο. Πως την αξιολογείτε; Τι βαθμό βάζετε;

Όλους μας αξιολογούν και μας βαθμολογούν οι πολίτες. Όταν όμως έλθει η ώρα και έχουμε δώσει τις τελικές εξετάσεις και όχι αποσπασματικά και συγκυριακά. Σε μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση πήρε επιβεβλημένες αποφάσεις τις οποίες και εμείς στηρίξαμε, παίρνοντας άμεσα σαφή θέση χωρίς δισταγμούς και μισόλογα. Η συνολική όμως εικόνα που βλέπουν οι πολίτες, είναι φτιασιδωμένη από το καθημερινό επικοινωνιακό ρετούς, που ενορχηστρωμένα και με το αζημίωτο παρουσιάζουν πολλά ΜΜΕ. Η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Πίσω από τα φώτα των προβολέων, κρύβεται μια κυβέρνηση βαθιά συντηρητική που επιδίδεται συστηματικά στην οικοδόμηση ενός πελατειακού κράτους με παλαιοκομματικούς όρους, εξυπηρετεί τους λίγους και είναι αναποτελεσματική σε κρίσιμους τομείς. Τα δείγματα και τα παραδείγματα είναι ήδη πολλά και δεν μπορούν να μείνουν για πολύ ακόμη στη σκιά.

2)Ως ΚΙΝΑΛ κατηγορείτε την κυβέρνηση για καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις για απουσία βούλησης την ώρα που έχουν υιοθετηθεί πολλές από τις προτάσεις σας.

Πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αναγκαία δεν είναι όμως και ικανά για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Πράγματι πολλές από τις προτάσεις που καταθέσαμε υιοθετήθηκαν εκ των υστέρων από την κυβέρνησης. Σημασία όμως δεν έχει μόνο τι μέτρα παίρνεις αλλά πως και πόσο αποτελεσματικά τα εφαρμόζεις. Για να μείνει η κοινωνία όρθια δεν μπορεί να αφήνονται παντελώς ακάλυπτες ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, εποχικά απασχολούμενοι με λίγα ένσημα, οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν καθόλου σύνταξη και αρκετές άλλες περιπτώσεις που αναδείξαμε με τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες. Για να μείνει η οικονομία ζωντανή πρέπει να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην καταρρεύσουν κρίσιμοι κλάδοι της επιχειρηματικής και παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα λοιπόν και όχι αύριο πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα. Γιατί αν καταρρεύσουν τότε και το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Στο πλαίσιο αυτό εμείς παρουσιάσαμε πλαίσιο προτάσεων με τεκμηρίωση και ιεράρχηση με βάση τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Εμείς ποτέ δεν υποκύψαμε στον πειρασμό των «Ζαππείων» που πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.

3)Πως «βλέπετε» το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν και τα 32 δις για την Ελλάδα;

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο βαθμό που θα γίνουν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς αστερίσκους, προϋποθέσεις και πρόσθετες επιτροπείες, είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα. Δίνει μία μεγάλη ευκαιρία στη χώρα μας, για να προχωρήσει και στην στήριξη των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας αλλά και σε ένα συνολικό σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε νέα βάση. Σε αυτό το σημείο, θέλω να θυμίσω ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που σήμερα δίνει αυτή τη δυνατότητα στη χώρα μας, είναι κάτι που πέρασε τα τελευταία χρόνια από σαράντα κύματα. Υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα που δεν το θεωρούσαν σημαντικό, να θυμηθούμε φράσεις”η συμμετοχή στην Ε.Ε δεν είναι αυτοσκοπός”, «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» κ.α. Να προχωράμε μπροστά λοιπόν αλλά να μην ξεχνάμε ότι η δική μας παράταξη έδωσε μάχη με πολιτικό κόστος, για να μπει η χώρα στην Νομισματική Ένωση αλλά και για να μην βρεθούμε εκτός Ε.Ε το 2010-2012. Σήμερα, λοιπόν, ως μέλη της Ε.Ε έχουμε αυτό το πρόγραμμα που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Το πακέτο αυτό υπερβαίνει τους πολιτικούς εκλογικούς κύκλους και τις κυβερνητικές θητείες. Χρειάζεται ένας ευρύτατος διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών δυνάμεων, των πολιτικών κομμάτων. Είναι μία ευκαιρία που, σε ό, τι μας αφορά, θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, για να μην πάει χαμένη.

4)Επίσημα το ΚΙΝΑΛ δια της προέδρου του αλλά και με απόφαση Συνεδρίου επιμένει στην αυτόνομη πορεία. Υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου; Όταν η κ. Γεννηματά λέει «Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα μας για διάλογο σε κανένα δημοκρατικό κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» τι ακριβώς εννοεί, διάλογος με ποιον και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η διαρκής επανάληψη σεναρίων και ευσεβών αλλά ανεκπλήρωτων πόθων παρά την δική μας σαφή και κατηγορηματική απάντηση και θέση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Για μας δεν υπάρχουν διλήμματα. Η αυτόνομη ύπαρξη και πορεία μιας γνήσια προοδευτικής παράταξης με ιδεολογικό, αξιακό και προγραμματικό πλαίσιο με βάση τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, είναι δική μας επιλογή και δέσμευση αλλά και ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Αυτό το δρόμο ακολουθούμε και είναι μονόδρομος. Όσο πιο διακριτά γίνονται τα προοδευτικά χαρακτηριστικά της δικής μας ταυτότητας τόσο πιο διακριτή γίνεται η διαφορά μας από την συντήρηση και το λαϊκισμό. Παράλληλα εμείς, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, επιμείναμε στην ανάγκη διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων και της εθνικής συνεννόησης για τα κρίσιμα θέματα της χώρας. Μακριά από τακτικισμούς και μικρουπολογισμούς που δεν μας αφορούν.

5)Επί ημερών Παπουτσή και δικών σας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, με έναν γείτονα που μας προκαλεί καθημερινά, αισθάνεστε δικαιωμένος, δεδομένων των αντιδράσεων που τότε αλλά και τώρα (από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ) υπήρχαν και υπάρχουν;

Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που είχε η ύπαρξη του φράχτη στην ανάσχεση των απειλούμενων ανεξέλεγκτων ροών και την αποτροπή των σχεδίων του Ερντογάν. Όμως τότε, το 2011, μόνοι μας πήραμε και αυτό το βάρος εν μέσω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί βλέπαμε πιο μακριά απ’ ότι έβλεπαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Και μακάρι να μην είχε υπάρξει αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν και να μπορούσαν κάποιοι να εξακολουθούν να μιλάνε ακόμα για «τείχος της ντροπής», για «το νέο τείχος του Βερολίνου», για τους «σοσιαλφασίστες που χτίζουν συρματοπλέγματα αντί να χτίζουν γέφυρες ειρήνης» κι όλα τα σχετικά που ακούσαμε τότε. Όμως η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε ότι ήταν ένα έργο που η χώρα το είχε απόλυτη ανάγκη. Και ήταν η πρώτη πράξη ισχυρού συμβολισμού που δήλωνε ότι η χώρα σταματάει να είναι ξέφραγο αμπέλι, λειτούργησε επί σειρά ετών και λειτουργεί και σήμερα αποτρεπτικά.

6)Πιστεύετε πως η Τουρκία θα δημιουργήσει επεισόδιο;

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Είναι μία στρατηγική επιλογή, η οποία υπηρετεί μια πολιτική αναθεώρησης του υφιστάμενου status και των διεθνών συνθηκών που το διέπουν. Κλιμακώνεται και αποκλιμακώνεται με τακτικές κινήσεις ανά περίοδο αλλά είναι και θα είναι παρούσα διαχρονικά για τη χώρα μας. Επομένως, πρέπει να έχουμε πάντα την ανάλογη ετοιμότητα και προετοιμασία. Η συμφωνία, όμως, των πολιτικών δυνάμεων στα αυτονόητα δεν αρκεί. Η χώρα χρειάζεται μια εθνική γραμμή και ένα αρραγές μέτωπο, συμφωνημένο από τις πολιτικές δυνάμεις. Για να ορίσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές για να γνωρίζουν όλοι – φίλοι και εχθροί – ποια είναι τα όρια. Οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους δηλαδή. Γι’ αυτό και είναι ακατανόητη η άρνηση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στην σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση αυτού του εθνικού σχεδίου και μετώπου. Η αποφυγή δέσμευσης σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο δεν δίνει ευελιξία αλλά αφήνει περιθώρια ανεπίτρεπτων υποχωρήσεων και παραχωρήσεων. Λευκή επιταγή για το χειρισμό θεμάτων που αφορούν την εθνική κυριαρχία ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει σε κανέναν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Ο Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης συμμετείχε χθες στο μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν βιώσιμη λύση για την ΛΑΡΚΟ, διατήρηση των θέσεων και συνθηκών εργασίας και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να την αντιμετωπίσει με την αντίστοιχη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Οι όποιες διαφορετικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, που αφορούν την ΛΑΡΚΟ είναι καταστροφικές για την κοινωνία, για την οικονομία, για τη χώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ: ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Επίσκεψη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη Ρόδο

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 περιοδεία στη Ρόδο, όπου παρέστη στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενώ συναντήθηκε με το Δήμαρχο της Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη. Η κα Γεννηματά συναντάται αυτή την ώρα με φορείς της Ρόδου. Κατά την προσέλευση της στη συνάντηση δήλωσε τα εξής:

Για τον ελληνικό τουρισμό:

Ο ελληνικός τουρισμός δοκιμάζεται. Χρέος μας να σταθούμε με πράξεις στο πλάι επιχειρήσεων και εργαζομένων. Αυτό περιμένουν από εμάς τους πολιτικούς.
Και όχι ανούσιους και ντροπιαστικός καυγάδες, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έστησαν και πάλι προχθές στη Βουλή. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, κοστολογημένες, στοχευμένες, αποτελεσματικές. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους ανθρώπους του τουρισμού για να μπορούν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά, για να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας Δυστυχώς τα όσα έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση είναι πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό διεκδικούμε, μαζί με τους ανθρώπους της αγοράς και τους εργαζόμενους γιατί ο στόχος είναι να μείνει όρθια η κοινωνία,¨ ζωντανή¨ η οικονομία μας. Τώρα, όχι να χτίζουμε αύριο πάνω σε ερείπια. Για αυτό πιέζουμε την Κυβέρνηση.

Για τα ελληνοτουρκικά:

Το πιο ηχηρό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι το μήνυμα ομοψυχίας που χρειάζεται αυτή την ώρα ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις. Έχω κατ’ επανάληψη ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών γιατί απέναντι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας η χώρα μας χρειάζεται εθνική γραμμή. Χρειάζεται να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτελεσματικής υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων. Γι’ αυτό και θα επισκεφτώ αύριο το Καστελόριζο για να φτάσει το μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Για το Δημήτρη Κρεμαστινό:

Ο Δημήτρης Κρεμαστινος θα μείνει για πάντα στον νου και στην καρδιά μας.
Ένας λαμπρός επιστήμονας και ακαδημαϊκός, που πορεύτηκε πάντα με τις αξίες του ανθρωπισμού. Ένας νηφάλιος και υπεύθυνος πολιτικός. Αγωνιστής με πίστη στις αρχές της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης . O δικός μας γιατρός, ο αγωνιστής Δημήτρης. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, στον πολιτικό χώρο που αγάπησε και υπηρέτησε, θα τον τιμούμε πάντα και θα τον θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη και σεβασμό.

*Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τοπικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μεταβεί στο Καστελόριζο, όπου θα συναντηθεί με τις τοπικές και στρατιωτικές αρχές.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟY

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόγραμμα που ανακοινώσε ο κ. Μητσοτακης στη Σαντορίνη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:

«Ο ρόλος μας είναι να αναδεικνύουμε τα σωστά και να στιγματίζουμε τα λάθη. Προφανώς το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Επομένως η επικοινωνία είναι μία κίνηση που έχει την ουσία της. Το βασικό, όμως, είναι ότι τουρισμός δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ούτε στη Σαντορίνη, ούτε στη Ρόδο, όπου βρισκόμαστε με τη Φώφη Γεννηματά για να συζητήσουμε με τους φορείς του τουρισμού τα προβλήματα που έχει ο τουρισμός μετά την υγειονομική κρίση. Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Εάν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει είτε στην ανάγκη των υγειονομικών πρωτοκόλλων είτε στον τρόπο με τον οποίο θα επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι για να υπάρξει η στήριξη του καλύτερου προϊόντος που έχει η χώρα μαζί με την ιστορία και τον πολιτισμό της, που είναι ο τουρισμός».

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ «ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!»

Δήλωση Υπευθύνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κινήματος Αλλαγής, Χαράς Κεφαλίδου για Πανελλήνιες Εξετάσεις

Με αφορμή την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και να θυμάστε ότι η εκπλήρωση των ονείρων σας είναι ένα μακρύ πανέμορφο προσωπικό ταξίδι . Σήμερα μόλις ξεκίνησε. Να είναι ασφαλές, συναρπαστικό και να χαίρεστε πάντα τη διαδρομή!

Μέσα από την καρδιά μου ‘Καλή Επιτυχία’».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «Δημοκρατική» και στη δημοσιογράφο Μαίρη Φώτη.

1) Κυρία πρόεδρε θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τους λόγους που σας φέρνουν στα Δωδεκάνησα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Είμαι εδώ για την απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού ενός αγαπημένου φίλου, εξαίρετου επιστήμονα, και μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης. Μια δυσαναπλήρωτη απώλεια. Οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, μας στέρησε τη δυνατότητα να τον αποχαιρετίσουμε όπως του άξιζε. Οικογενειακές ρίζες, μνήμες, φιλίες, πολιτικοί αγώνες , οδηγούν συχνά τα βήματα μου στα Δωδεκάνησα. Κατά την παραμονή μου θα έχω μια σειρά επαφών με τους εκπροσώπους φορέων του νησιού,σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την τοπική οικονομία. Αλλά είμαι εδώ και για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

2) Θα διαπιστώσατε κι εσείς, ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ρόδος, τα νησιά μας γενικότερα, είναι τουλάχιστον απογοητευτική με τις ξενοδοχειακές και τις τουριστικές επιχειρήσεις κλειστές και χωρίς επισκέπτες ακόμα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό, έχουν -τρόπον τινά- κοινά ζητούμενα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν φαίνεται να ικανοποιούν καμία πλευρά. Ποια είναι η δική σας θέση;

Τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητικά γιατί υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών. Είναι εμφανής ή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου. Τόσο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού. Ο κλάδος με βάση τον οποίον θα κριθεί το βάθος της ύφεσης, είναι αδύνατον να στηριχθεί μόνο με μείωση του ΦΠΑ στην πορτοκαλάδα και τον καφέ. Είναι επιβεβλημένη η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στην εστίαση και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ενώ οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από οξυγόνο ρευστότητας, οι Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται, η επιστρεπτέα προκαταβολή υστερεί, η απόφαση για την προκαταβολή φόρου μετατίθεται. Οι εργαζόμενοι συνθλίβονται στην ανασφάλεια της μερικής απασχόλησης, της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας, βάσει του Κυβερνητικού δόγματος “μισή δουλειά – μισός μισθός”. Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι περιορισμένο.

Εμείς εγκαίρως επεξεργαστήκαμε ενδιάμεσο Πρόγραμμα, με μέτρα για τα νησιά, για να διατηρηθεί η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή. Τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, με αξιοποίηση των άμεσα διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και την στήριξη της εργασίας χωρίς απολύσεις και αλλαγές στους όρους των συμβάσεων.

3) Πριν από λίγες ημέρες πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση από τη Ρόδο, να υιοθετήσει το «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κρίση έδειξε το πραγματικό ανάστημα όλων μας. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να έχουν αποτελεσματικό «αντίδοτο» για την κρίση συνεχίζουν να σκορπίζουν το δηλητήριο της πόλωσης και του διχασμού. Με θορυβώδεις κοκορομαχίες προσπαθούν να καλύψουν την ανυπαρξία αξιόπιστων προτάσεων και αποτελεσματικών λύσεων στα οξυμένα προβλήματα του κόσμου. Τι και αν αυτό διχάζει την ώρα που χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση, τι και αν αυτό εντείνει την ανασφάλεια ενός λαού που αγωνιά και πασχίζει να μην πισωγυρίσει μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Ενώ όλοι γνωρίζουν πια πόσο ακριβά κόστισαν τα παλιά και νέα Ζάππεια δεν διστάζουν να τα επαναλάβουν. Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν και βλέπουν και τις απομιμήσεις και τις αντιγραφές. Έχουν πικρή πείρα από όσους πουλάνε ξανά εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις ενώ είναι νωπές οι ευθύνες τους για την υπερφορολόγηση, τον ΦΠΑ στα νησιά, το χτύπημα της μεσαίας τάξης. Εμείς έχουμε επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Της δυναμικής αλλά τεκμηριωμένης και προγραμματικής αντιπολίτευσης. Με την κριτική και την διαφωνία μας να συνοδεύει πάντα η εναλλακτική, ρεαλιστική αντι- πρόταση αλλά και ένα συνολικά επεξεργασμένο σχέδιο. Με πυξίδα τις αρχές μιας έξυπνης, σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, που η πρόσφατη κρίση επιβεβαίωσε ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.

4) Θα αντέξουμε ένα δεύτερο lockdown κυρία πρόεδρε; Πολλοί εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτο.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει δεύτερο lockdown. Θα ήταν η χαριστική βολή για την οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε. Στην πρώτη φάση εισακούστηκαν οι υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, κατεύθυνση στην οποία και εμείς συμβάλλαμε θετικά χωρίς αστερίσκους και μισόλογα. Είχαμε όμως επισημάνει ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση είναι μεγαλύτερη η ευθύνη της Κυβέρνησης για να μείνουμε ασφαλείς. Δυστυχώς εικόνες και αντιφάσεις κυβερνητικών στελεχών έστειλαν μήνυμα χαλάρωσης οδηγώντας ουσιαστικά από το ένα άκρο στο άλλο. Χρειάζεται σοβαρότητα, ξεκάθαρες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα. Συνεχής επιφυλακή και οργανωμένο σχέδιο για να θωρακιστεί η Χώρα, ιδίως οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Να προστατευτούν οι ευπαθείς πολίτες , να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ. Μόνον έτσι θα πορευτούμε με ασφάλεια, χωρίς επικίνδυνα πισωγυρίσματα.

5) Πέρα από το πλήγμα του κορωνοϊού στα νησιά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις τουρκικές προκλήσεις που επηρεάζουν και το τουριστικό ρεύμα. Στην πρόσφατη συνάντησή σας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επαναλάβατε την πρότασή σας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η οποία δεν έχει βρει ανταπόκριση ακόμα. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μήνες πριν, ζήτησα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Η πρότασή μου στηρίζεται στην ανάγκηνα αποφασιστεί μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή. Να χαραχθούν οι δικές μας κόκκινες γραμμές,μετη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, στέλνοντας δυναμικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ο Πρωθυπουργός επιμένει να αρνείται, ενώ συνεργάτες του απαξιώνουν τη διαδικασία. Αυτή η τακτική δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να δεσμευτεί για τίποτα και αυτό εντείνει την ανησυχία. Κανείς, δεν έχει λευκή επιταγή για τα εθνικά ζητήματα. Είναι ακόμα νωπό το παράδειγμα όσων “κατάφερε” ο κ.Τσίπρας, ενεργώντας μόνος του και εν κρυπτώ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας απαιτεί εθνική ομοψυχία, αποφασιστικότητα και απόλυτη ετοιμότητα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, χωρίς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Η συμφωνία με την Ιταλία αποτελεί θετική εξέλιξη. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε γρήγορα με Αλβανία και Αίγυπτο, όπως άλλωστε εμείς είχαμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό. Να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι η πατρίδα μας επιλέγει να ενεργεί μεθοδικά και αποφασιστικά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου για την κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων.

6) Κλείνοντας, θα ήθελα το σχόλιό σας για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών όπως εντόνως φημολογείται και μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο -με αφορμή αυτό το ενδεχόμενο- για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η φημολογία περί εκλογών, τροφοδοτείται από κυβερνητικές πηγές. Αποτελεί ύβρη μπροστά στην ανασφάλεια ενός λαού που παλεύει να ξαναβρεί το βηματισμό του μετά το σοκ της υγειονομικής κρίσης. Ξεπερνά ακόμα και τη φαντασία μια εκλογική διαδικασία με μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και τις ευπαθείς ομάδες σε περιορισμό. Είναι τυχοδιωκτισμός. Η Κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και έχει χρέος να προσηλωθεί στα καθήκοντά της με σοβαρότητα. Για μας δεν υπάρχουν διλήμματα. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην αυτόνομη πορεία μας, που αποτελεί συλλογική μας απόφαση και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση. Δεν είναι σύνθημα ή μια τακτική ίσων αποστάσεων αλλά στρατηγική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο. Που δίνει προστιθέμενη αξία στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον συνταξιούχο, στον αγρότη, στον επιστήμονα, στον επαγγελματία, στον νέο και τη μεσαία τάξη. Μια διακριτή προοδευτική πρόταση μακριά από τη συντήρηση και το λαϊκισμό. Που διαμορφώνουμε σε ανοιχτή γραμμή με τους προοδευτικούς πολίτες. Απευθύνουμε δημοκρατικό, προοδευτικό προσκλητήριο. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους. Ζητάμε να συμπορευτούμε στο δρόμο της πολιτικής με αρχές και αξίες. Να προχωρήσουμε σε μια νέα κοινωνική συμφωνία, που θα στηρίξει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας , ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ένα πρόγραμμα Νέας Αλλαγής.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.