ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ


Τελευταία ενημέρωση 1 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Μετά την επίσκεψη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με ιδιαίτερη συγκίνηση επισκεπτόμαστε για άλλη μια φορά αυτόν τον ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά χώρο και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Δημάρχου και του Δήμου για την αξιοποίησή του, για την ανάδειξή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από εδώ, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το παγκόσμιο σύμβολο του αντιναζιστικού αγώνα, στέλνουμε το μήνυμα ότι η μάχη κατά του φασισμού είναι διαρκής. Καμία ανοχή στη βία. Η εμφάνιση φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών στο σχολείο της Σταυρούπολης είναι άκρως ανησυχητική. Αυτά τα φαινόμενα απαιτούν άμεση αντίδραση. Χωρίς τις καθυστερήσεις που χαρακτήρισαν τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟ

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον Τ/Σ ACTION 24 και την εκπομπή «Βrainstorming» με τους δημοσιογράφους Σταμάτη Ζαχαρό και Κατερίνα Δούκα.

Για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης:

Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι αποκρουστικές. Όμως, δεν μπορούν να έχουν πολιτική ουδετερότητα. Μιλάμε για ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως φασίστες, νεοναζί, στοιχείο που επιβεβαιώνει πως, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ένα χρόνο πριν, δεν τελειώσαμε με το μόρφωμα αυτό και με τις ρίζες που δυστυχώς διατηρεί στην ελληνική κοινωνία.

Η στάση του πολιτικού συστήματος θα πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να είναι ενιαία και οριζόντια. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας άργησε και έδειξε αμηχανία στη διαχείριση ενός θέματος που δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Η παρέμβαση έπρεπε να ήταν έγκαιρη και αποφασιστική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επιτρέπουμε σε τέτοιες εκφράσεις να συνεχίζουν να ρίχνουν το δηλητήριο τους σε μία κοινωνία που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ.

Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να είμαστε όλοι απόλυτα καθαροί στα ζητήματα αυτά.

Για τη συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες Belh@ra:

Σε τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας, δεν υπάρχει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Τουλάχιστον όχι από εμάς.

Είναι αυτονόητα σημαντική η στρατηγική συνεργασία μας με τη Γαλλία για πάρα πολλούς λόγους ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκονται σήμερα τα εθνικά μας θέματα και στη διαχρονικά δύσκολη γειτονιά που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα.

Είναι αυτονόητα σημαντική η ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής μας δυναμικής ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Το τι είναι απαραίτητο (να λάβουμε ως εξοπλισμούς, όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χατζηγιαννάκη) δεν το ξέρουμε εμείς. Το ξέρουν τα αρμόδια επιτελεία τα οποία εμπιστευόμαστε, τα οποία εισηγούνται και εμείς οφείλουμε να τα ακολουθούμε, χωρίς ίχνος μικροπολιτικής διαχείρισης ή εργαλειοποίησης.

Περιμένουμε να έρθει την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία στη Βουλή για να δούμε και τις λεπτομέρειες. Υποβάλαμε όμως ένα ερώτημα που ξεκινάει από πέρυσι και έχει να κάνει με το γεγονός, ότι τότε υπήρχε μία υπαναχώρηση από την κυβέρνηση, όταν ανακοινώθηκε ότι λόγω κόστους, θα προμηθευόμασταν μόνο τα Rafale και όχι τις φρεγάτες. Εμείς τότε, θεσμικά, μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα αίτια της υπαναχώρησης αυτής, με απαντήσεις που δεν ήταν επαρκείς.

Από τη δική μας πλευρά, έχουμε προτείνει ένα τμήμα από τους πόρους που θα εξασφαλιστούν από τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων να κατευθυνθεί στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Και χρειάζεται προσοχή και ένα επιπλέον θέμα. Ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας υπάρχει γίνεται αναφορά σε ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής των δύο χωρών σε περίπτωση που βρεθεί υπό επίθεση η «επικράτεια» της μίας ή της άλλης χώρας. Η διατύπωση αυτή, παραλείπει ουσιαστικά τα κρίσιμα θέματα που είναι και τα βασικά μας σημεία διαφωνίας με την Τουρκία και αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, που προφανώς δεν αποτελούν σημεία επικράτειας ή κυριαρχίας ενός κράτους, αλλά άσκησης ειδικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΣΥΡΙΓΟΥ

Σχόλιο Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

για τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου

Ο κ. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας, επιχείρησε σήμερα να εξισώσει τους φασίστες στην Θεσσαλονίκη, με τις αντιφασιστικές διαμαρτυρίες.

Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική αντίληψη της Ν.Δ., και οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Η στροφή του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και Μπογδάνο αποτυπώνεται πλέον και στην πολιτική του.

Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: ΜΕ ΕΜΒΑΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

«Με εμβαλωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί ανεπαρκή και ελλιπή μέτρα για την κοινωνική προστασία.

Το κοινωνικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται σε διακηρύξεις καλών προθέσεων.»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας, τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία, επιλέγει μια εμβαλωματική νομοθετική προσπάθεια για την κοινωνική προστασία, η οποία απέχει παρασάγγας σε μέγεθος, σε διαθέσιμους πόρους και στην προσέγγιση από το κράτος πρόνοιας που οραματίζεται και προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι με το νομοθέτημά της, η Νέα Δημοκρατία:

  • Εισάγει κατ’ αρχήν θετικές προβλέψεις και σημαντικούς θεσμούς στην έννομη τάξη της χώρας, δυστυχώς όμως με σοβαρά κενά στη νομοθέτηση και υστέρηση στη χρηματοδότηση των νομοθετικών παρεμβάσεων.
  • Θεσμοθετεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, χωρίς να το εντάσσει σε μια συνολική πολιτική προστασίας της οικογένειας.
  • Το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος «ΚΥΨΕΛΗ» για την προσχολική αγωγή, δεν συζητείται και ψηφίζεται από τη Βουλή, αλλά θα καθοριστεί με πέντε (5) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση περιφρονεί τη Βουλή και μας ζητάει να δώσουμε λευκή επιταγή στον Υπουργό Εργασίας!
  • Θεσμοθετεί τον απαραίτητο θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, αλλά, στην πιλοτική εφαρμογή του (2022-2024), ο νέος θεσμός θα καλύψει μόλις 2.000 ΑμεΑ σε σύνολο 1 εκ. ΑμεΑ. Επιπλέον, στην καθολική του εφαρμογή, δεν ορίζονται στο νομοσχέδιο οι πόροι που θα διοχετευθούν για τη στήριξη του θεσμού. Άγνωστο αν είναι επαρκείς οι πόροι ή ο νέος θεσμός θα αποδειχθεί «πουκάμισο αδειανό».
  • Αντί της κατ’ οίκον υποστήριξης στη φύλαξη βρεφονηπιακής και παιδικής ηλικίας, στα πρότυπα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με πρώτο ρόλο και συντονισμό από την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, επιλέγει τις «Νταντάδες της γειτονιάς» (όρος σεξιστικός), χωρίς σαφή κριτήρια για τους ωφελούμενους και χωρίς κοστολόγηση του έργου.
  • Αποδεικνύει ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την καλή νομοθέτηση. Φέρνει νύχτα σωρεία τροπολογιών με δεκάδες άρθρα, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ την ίδια ώρα τις συζητά και τις προπαγανδίζει στα φίλια μέσα ενημέρωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής, παρά την κακή νομοθέτηση της Κυβέρνησης, ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση: καταψηφίζει όσα άρθρα θεωρεί προβληματικά, υπερψηφίζει τα θετικά και καταθέτει προτάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, κατέθεσε δέσμη έξι τροπολογιών για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία, τις οποίες αρνήθηκε η Κυβέρνηση.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει το κράτος πρόνοιας ως πυρήνα της πολιτικής του:

«Το ισχυρό κράτος πρόνοιας, για εμάς, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη. Και στην κατεύθυνση αυτή, η βασική μας πρόταση είναι η υιοθέτηση ρήτρας κοινωνικού πλεονάσματος σε όλα τα έργα και όλους τους άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο όσον αφορά στην απασχόληση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα έργα, όσο και στην εξασφάλιση κονδυλίων για τα έργα κοινωνικής υποδομής».

Στηρίζουμε με τρόφιμα τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Με πρωτοβουλία της Ν.Ε. Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων και το Δίκτυο Νεολαίας Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακρά διάρκειας (ρύζι, όσπρια, νερά, κ.λπ.) τα οποία θα προσφερθούν στους υπεύθυνους σίτισης στο Αρκαλοχώρι (Δήμο Μίνωα Πεδιάδος, Εθελοντικές οργανώσεις) για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων, το συντομότερο δυνατό.

Όσοι πολίτες, μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ενδιαφέρονται, μπορούν να φέρουν τα ανάλογα είδη τις εργάσιμες ημέρες και ώρα 17:30-20:30, στα γραφεία της Ν.Ε. Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής στην οδό Ατλαντίδος 5 («Παναγίτσα» Μασταμπά).

 

Ο Γραμματέας της ΠΝΕ

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Πολιτικού Προγραμματισμού

Μανόλης ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ TOY ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 10.00)

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, στις 10.00 π.μ, θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής με θέματα:

Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις
Έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής
Την συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:

Η μάχη κατά του φασισμού πρέπει και είναι διαρκής. Καμία ανοχή στη βία. Η εμφάνιση ταγμάτων εφόδου και στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης είναι άκρως ανησυχητική και χρήζει άμεσης αντίδρασης.

Το αβγό του φιδιού επωάζεται ξανά και η βία όπως και ο διχασμός, το εκτρέφουν.

Αυτά τα χρυσαυγίτικα φαινόμενα απαιτούν αντανακλαστικά, χωρίς τις καθυστερήσεις που χαρακτήρισαν τις κινήσεις της κυβέρνησης.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής για τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων της Κρήτης

Σήμερα, δεν μιλώ μόνο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ή ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

Μιλώ κυρίως ως ένας Αρκαλοχωρίτης, που γεννήθηκα, μεγάλωσα και βίωσα τον καθημερινό μόχθο, τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις λύπες αλλά και τις χαρές των συγχωριανών μου.

Είναι απλοί άνθρωποι, υπερήφανοι, φιλόξενοι, άνθρωποι της δημιουργίας και της προόδου.

Οι αναμνήσεις μου είναι πάντα ζωντανές, φάρος πορείας και δεν μπορούν να τις σβήσουν τα συντρίμμια που προκάλεσε ο φονικός σεισμός.

Τα συναισθήματα και οι ιδέες μου εκκινούν από το χωριό μου

Οι Αρκαλοχωρίτες δεν είμαστε πορφυρογέννητοι και ιδιαίτερα όσοι είμαστε παιδιά και εγγόνια προσφύγων, δεν γεννηθήκαμε με το ασημένιο κουταλάκι στο στόμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν διαπνεόμαστε από αρχές, αξίες και ήθος.

Πορευτήκαμε με όραμα και έχουμε όνειρα και στόχους για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του

Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις του εγκέλαδου 4 μήνες τώρα υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλά και πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει, όπως η εκπαίδευση, βάση των σχεδίων και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εξαίρεση, η εκπαίδευση των μαθητών που οδήγησε στην οργανωμένη εκκένωση των σχολείων και συγχαρητήρια στον ΟΑΣΠ που την πραγματοποίησε.

Δυστυχώς όχι μόνο υπήρξε ο σεισμός των 6 ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου αλλά προκάλεσε, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και ετοιμότητας, πρωτοφανή και ολέθρια καταστροφή.

Η επιτάχυνση του σεισμού ήταν πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, το έδαφος υποχώρησε 14 εκατοστά και ο σεισμός ήταν επιφανειακός κάτω από τον πολεοδομικό ιστό του Αρκαλοχωρίου.

Ίσως να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το Ηράκλειο, στο οποίο κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Σήμερα που μιλάμε στους οικισμούς που επλήγησαν, το 85% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, πάνω από 1400 κτίρια, καταστήματα, σχολεία και υπηρεσίες είναι λαβωμένα.

Οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί ολοκληρώνουν το καταστροφικό έργο του αρχικού σεισμού.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω, με τα χθεσινά δεδομένα, από τις 995 κατοικίες, οι 772 κρίνονται μη κατοικήσιμες, ενώ το 1/3 των σχολικών αιθουσών κρίθηκε ακατάλληλο

Ανάλογες ζημιές υπάρχουν στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και μεμονωμένα σε όλη την ευρύτερη περιοχή μέχρι και τον Δήμο Χερσονήσου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, εργαζόμενοι, εθελοντές, αιρετοί και απλοί πολίτες καταβάλουν αγόγγυστα, μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια.

Οι προσφορές φορέων, επιχειρήσεων, συνανθρώπων, εθελοντικών ομάδων είναι σημαντικές και συγκινητικές για αυτό και θέλω από το βήμα της βουλής να τους εκφράσω μέσα από την καρδιά μου ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες.

Σήμερα προτεραιότητα έχει η στήριξη των πληγέντων και των αστέγων, τόσο σε επίπεδο υλικής παροχής όσο και στο επίπεδο κάλυψης υπηρεσιών υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και τήρησης των κανόνων για την covid.

Οι άνθρωποι που επλήγησαν δικαιούνται αξιοπρεπή διαβίωση, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.

Εκτός από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία, απαιτείται μεγάλος αριθμός οικίσκων

Δεν μας ικανοποιεί η εξαγγελία του Υπουργείου ότι προωθούνται 33 οικίσκοι που θα συμπληρωθούν με 90 ακόμη, δηλαδή σύνολο 123 οικισμών

Απ’ ότι γνωρίζω ο Δήμος έχει ζητήσει 420 οικίσκους

Πρέπει να επιταχυνθούν οι έλεγχοι στα σπίτια και στα κτίρια ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατεία.

Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος στα δημόσια κτίρια και τα καταστήματα, ώστε να λειτουργήσει η τροφοδοσία και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.

Τα σχολεία είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν άμεσα σε προσωρινές αίθουσες με δεδομένο ότι πολλά σχολικά κτίρια είναι ακατάλληλα.

Δεν με ικανοποιεί η απάντηση του Υφυπουργού ότι δεν γνωρίζει ακόμη τις ανάγκες σε σχολικές αίθουσες.

Για την στοιχειώδη λειτουργία του αστυνομικού τμήματος Αρκαλοχωρίου και του Γραφείου Συγκοινωνιών απαιτείται η άμεση εγκατάσταση οικίσκων-γραφείων.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση και νομοθετούνται με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών κινούνται στη σωστή κατεύθυνσή αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια το πρόβλημα.

Επιπλέον υπάρχουν γκρίζες διατάξεις και ρήτρες που μπορεί να ακυρώνουν τα μέτρα στη πράξη.

Κε Υπουργέ,

Πρέπει να διευκρινίσετε τώρα αν η ρήτρα που αναφέρεται στην παράγραφο 3, του άρθρου 2 και συγκεκριμένα ότι το πλαφόν 80% επί του ποσού βάση του οποίου γίνεται ο υπολογισμός ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο την προκαταβολή ή το σύνολο της στεγαστική συνδρομής.

Ξεκαθαρίζω:

Αν αφορά στην προκαταβολή ψηφίζουμε ΝΑΙ στη τροπολογία

Αν αφορά στο σύνολο, ψηφίζουμε ΟΧΙ γιατί οι άνθρωποι θα λάβουν ψίχουλα.

Επιπλέον προβλήματα της τροπολογίας:

-Πρέπει να συμπληρωθεί στην 4η παράγραφο του άρθρου 2, στις δευτερεύουσες κατοικίες που προβλέπεται όταν ιδιοχρησιμοποιούνται ή εκμισθώνονται σε τρίτους αλλά δεν προβλέπεται όταν παραχωρούνται δωρεάν ή φιλοξενούνται συγγενικά πρόσωπα.

-Ο χαρακτηρισμός εγκαταλελειμμένο δεν μπορεί να είναι υποκειμενικός.

-Δεν προβλέπεται τίποτα ως προς την απώλεια εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ενοικιάζουν επαγγελματική στέγη, η οποία καταστράφηκαν και θα μείνουν εκτός δραστηριότητας για μεγάλο διάστημα

-Η τροπολογία για να υλοποιηθεί παραπέμπει σε τρεις κοινές αποφάσεις διαφόρων Υπουργείων που πρέπει να εκδοθούν άμεσα.

-Επιπλέον δεν βρήκα πουθενά την διάταξη για τρίχρονη απαλλαγή από το ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων ακινήτων, αλλά εμπιστεύομαι τον Υφυπουργό, κ.Βεσυρόπουλο που με διαβεβαίωσε ότι θα το φέρει στις επόμενες μέρες.

Επιπλέον τονίζω ότι ήταν αρνητική εξέλιξη η κατάργηση της καταβολής του άμεσου βοηθήματος των 600 Ευρώ που τους έλλειψε αυτή τη πρώτη εβδομάδα.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να υπάρξει ανακούφιση των πληγέντων.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αλλά και οικισμοί του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για οργανωμένη ανασυγκρότηση, με αναπτυξιακή προοπτική και τους καλύτερους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους, όπως επεσήμανε η πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά από το Αρκαλοχώρι.

Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει αν η Κυβέρνηση δεν συνεργαστεί με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς και αν δεν τους παράσχει κάθε οικονομική και τεχνική βοήθεια για να επιτελέσουν το έργο τους.

Συγκεκριμένα για την οργανωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής απαιτείται:

1.Τάχιστη εκπόνηση του Ειδικού χωρικού σχεδίου με προτεραιότητα τους οικισμούς που επλήγησαν.

2.Μετεγκατάσταση ορισμένων οικισμών που καταστράφηκαν ολοσχερώς και οπωσδήποτε των Ρουσοχωρίων λόγω και της τεράστιας επιβάρυνσης του οικισμού από το νέο αεροδρόμιο. Το πρότεινα στον Π/Θ και κατ΄ αρχήν το αποδέχθηκε

3. Άμεση δημοσίευση, του Πολεοδομικού σχεδίου Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί για μια υπογραφή και προώθηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Καστελίου.

4.Μικροζωνική μελέτη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα με έκθεση ΟΑΣΠ και όλων των επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων

5.Απαλλαγή των οικοδομικών αδειών από κάθε είδους παράβολο και κόστος

6.Ελάφρυνση της ενεργειακής δαπάνης των σεισμόπληκτων της ευρύτερης περιοχής μέσω του virtual net metering με επιδότηση έργων της ΜΙΝΟΑ Ενεργειακής που καλύπτει την περιοχή

7.Κατά προτεραιότητα ένταξη των σεισμόπληκτων αλλά και πυρόπληκτων περιοχών στο νέο εξοικονομώ κατ΄οικον

8. Άμεση έκδοση της Κ.Υ.Α. του άρθρου 123 του Ν. 4674/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει που αφορά στην απαλοιφή τόκων και προσαυξήσεων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας

9. Μετά την μετεγκατάσταση, δημιουργία πρότυπου οικισμού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το επιτελικό κράτος της Κυβέρνησης δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να αποκτήσει αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μεμονωμένες ενέργειες Υπουργείων υπήρξαν.

Απουσιάζουν η ενιαία πολιτική και κυρίως η συνέργεια.

Μήδεια, Κορωνοϊός, σεισμοί στην Ελασσόνα, Ιανός, πυρκαγιές, καταστροφικές πλημμύρες, σεισμός στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες και να αποδείξει ότι με την συγκρότηση του νέου Υπουργείου θα είναι αποτελεσματική στον τομέα της πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

Εμείς είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ στον τόπο μας, δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και βιώνουν τα δύσκολα.

Η πρόεδρος μας και το Κίνημα Αλλαγής συνολικά, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και με παρεμβάσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, θα πράξουμε το χρέος προς όφελος των πολιτών και της χώρας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΑΝΑΚΡΟΥΣΕΙ ΠΡΥΜΝΑΝ» ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΥ

Ο Ανδρέας Πουλάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου: «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα εδώ και επιμένει.

Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί και αναμένεται να γίνει πιο απειλητική ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών ως συνέπεια του ανοίγματος των σχολείων.

Για άλλη μια φορά, η κατάσταση ξεφεύγει στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Κιλκίς, στη Χαλκιδική, στη Δράμα και σε άλλες περιοχές – όπως ακριβώς πριν από ένα χρόνο, που η Βόρεια Ελλάδα ήταν το επίκεντρο της έξαρσης του ιού.

Περιοχές της Χώρας μπαίνουν σε mini lockdown και ακόμα δεν έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος στα νησιά μας, ούτε φυσικά έχει ξεκινήσει ο χειμώνας που ευνοεί τον συγχρωτισμό και την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα μέρα με την ημέρα γίνεται πολύ πιο δύσκολη.

Η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών είτε σε απλές κλίνες είτε σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έπρεπε να είχε προετοιμαστεί χθες.

Αντίθετα βλέπουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατάσταση η οποία έχει επιδεινωθεί από την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Μήπως πρέπει να υιοθετήσετε την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ για δύο rapid test την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους;

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα επισκεφτήκατε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας τη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να δείτε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Δεν μας ενημερώσατε όμως ποιο είναι το σχέδιο σας προκειμένου οι περιοχές που προανέφερα να ξεπεράσουν την δύσκολη αυτή περίοδο.

Είναι γνωστό ότι οι περιοχές αυτές έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει.

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να λάβετε μέτρα προφύλαξης γενικού χαρακτήρα όπως να αποφασίσετε τι θα γίνει με τις παρελάσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου αλλά και μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η 28η Οκτωβρίου ήταν ο καταλύτης του μαύρου Νοέμβρη που ζήσαμε. Επιπλέον, πώς σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας;

Πληροφορούμαστε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών σε καίριες ειδικότητες. Πέρυσι είδαμε το φαινόμενο των πολλών μετακινήσεων προσωπικού από δομή σε δομή, είτε υποχρεωτικά είτε εθελοντικά, γεγονός που αποδυνάμωνε κατά τόπους τις δομές υγείας αλλά και οδηγούσε το προσωπικό σε σωματική και ψυχική εξουθένωση.

Αυτή τη φορά η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι ουσιαστική και με οργανωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματική και επιλεκτική.

Δεν μπορούμε να ξεχασουμε ότι πέρυσι οι ιδιωτικές μοναδες υγείας που είχαν επιλεγεί να ενταχθουν στη μάχη κατά την πανδημίας δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα.

Στις συνθήκες αυτές, έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας: έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διασωληνωμένων στην Ευρώπη και μεγάλο αριθμό θανάτων ασθενών με Covid αναλογικά με τον πληθυσμό μας – στοιχεία που είναι ενδεικτικά της ποιότητας του συστήματος υγείας που διαθέτει η χωρα μας.

Ένα στα τέσσερα κρούσματα πλέον είναι παιδιά, τα οποία ασθενούν συχνότερα και βαρύτερα με στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα.

Το 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά και νέοι.

Ποιο είναι ακριβώς το σχέδιό σας για την ενίσχυση των παιδιατρικών δομών της χώρας που διαβάζουμε και ακούμε ότι έχετε το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε και για την Περιφέρεια.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας στο ενδεχόμενο της αύξησης των νοσηλειών παιδιών γιατί αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνετε είναι κατόπιν εορτής.

Θέλουμε να σας αφυπνίσουμε γιατί αν αυξηθούν οι νοσηλείες παιδιών με κορονοϊό οι παιδιατρικές κλίνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν θα είναι αρκετές και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά.

Το σχέδιο χρήσης του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στην Αθήνα και με δυσκολία στη Θεσσαλονική και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί στην Περιφέρεια, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ιδιωτικές παιδιατρικές κλινικές.

Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε αυτό;

Κύριε Υπουργέ,

Όσον αφορά τώρα στο θέμα των εμβολιασμών το Κίνημα Αλλαγής δεν σας κάνει κριτική για το πώς στήθηκε το πρόγραμμα Ελευθερία.

Αντίθετα θεωρούμε ότι ήταν ένα πρόγραμμα πετυχημένο στην οργάνωσή του.

Το πρόβλημα δεν ήταν ο τρόπος που κλείνονταν τα ραντεβού και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το πρόβλημα ήταν και είναι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι ο πολίτης να πειστεί και να κλείσει το ραντεβού.

Σε αυτο σας κάνουμε κριτική.

Θεωρούμε ότι δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από τότε που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και η σύγκρισή μας με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Δανία είναι απογοητευτική.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Το έχετε ερευνήσει;

Τι κάνετε πια για πείσετε τους 600.000 ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας μας προκειμένου να εμβολιαστούν και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα;

Ο αριθμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας δεν φαίνεται να μειώνεται καθώς στους δύσπιστους και στους πρόθυμους να ενστερνιστούν θεωρίες συνωμοσίας έρχονται να προστεθούν εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνησή σας και αρνούνται συνειδητά να αποδεχθούν την υποχρεωτικότητα που επιβάλλατε, χωρίς να προηγηθεί καμία προσπάθεια πειθούς.

Ως προς τα παιδιά και τους εφήβους 12 με 17 ετών τι έχετε κάνει για να τα πείσετε;

Πως έχετε ενισχύσει το αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης της νεολαίας να εμβολιαστεί για να προστατέψει τους ηλικιωμένους;

Που είναι οι ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία για τα οφέλη του εμβολιασμού, τις οποίες έχετε εξαγγείλει;

Που πήγαν τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για μία ενημερωτική εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, που κανένας δεν αντιλήφθηκε;

Οι επιστήμονες επιμένουν πως με ανεμβολίαστα παιδιά τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά μετά τις γιορτές.

Προς το παρόν όμως, εσείς διαχειρίζεστε την κατάσταση με το «βλέποντας και κάνοντας» χωρίς κανέναν σχεδιασμό για την τηλεκπαίδευση, την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την προσθήκη αιθουσών περιμένοντας με απάθεια την κατάσταση να κορυφωθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι το ζήτημα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Θεωρούμε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν αποτελούν τη λύση στη μάχη κατά του κορονοϊού αλλά μέρος αυτής.

Το εμβόλιο είναι αυτό που έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρολά αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι ρυθμίζετε το ζήτημα της εισαγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας.

Και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας κύριε Υπουργέ στην κατεύθυνση της σωστής χρήσης τους με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από τους επιστήμονες.

Η χρήση τους δεν απευθυνεται σε όλες τις περιπτώσεις των ασθενών με COVID-19. Για να δούμε αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει λελογισμένη χρήση.

Κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με τις δωρεές η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου υγείας απέφευγε να φέρει στοιχεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την αξιοποίηση τους.

Πέραν από ένα καλοστημένο φυλλάδιο που είχε διανείμει ο προηγούμενος υπουργός υγείας πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, δεν γνωρίζουμε το είδος των δωρεών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, το ύψος τους, τι είδους υλικό και εξοπλισμός αγοράστηκαν και σε ποια δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διατέθηκαν.

Γιατί μας κρατάτε στο σκοτάδι για αυτό το θέμα;

Ζητάμε άμεσα τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να μας ενημερώσετε τι δωρεές έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, πού και πώς έχουν χρησιμοποιηθεί.

Κάτω από αυτήν τη λογική επιλέγετε να τροποποιηθεί η από 3.6.2018 αρχική σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με το κοινωφελές ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αφαιρώντας -μετά την προμήθεια του ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ- και την υποχρέωση του δημοσίου να εκπονήσει τεχνικές μελέτες στα τέσσερα νοσοκομεία όπου θα τοποθετούν τα PET/CT.

Θυμίζουμε ότι οι μελέτες αυτές θα γίνονταν μέσω της ανώνυμης εταιρίας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η οποία έχει διαδεχθεί τον ΟΣΚ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ.

Πρόκειται για οργανισμούς που έχτιζαν σχολεία, νοσοκομεία και δικαστικά μέγαρα με έμπειρα και ικανότατα στελέχη.

Ποια αξιολόγηση τους έκρινε μη ικανούς να εκπονήσουν εγκαίρως τις απαραίτητες τεχνικές ενέργειες για την εγκατάσταση των μηχανημάτων PET/CT;

Είναι φανερό ότι δεν εμπιστεύεστε τις δομές και τα στελέχη του δημοσίου.

Αυτούς δηλαδή που στήριζαν και στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας, των τεχνικών υποδομών, των ελεγκτών κάθε αυθαιρεσίας και ανεπάρκειας του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο έχετε θεοποιήσει.

Με τον τρόπο αυτό κάνετε άλμα στο παρελθόν καθώς θρέφετε έναν κρατικοδίαιτο εσωστρεφές ιδιωτικό τομέα, που απομυζά το δημόσιο και μόνο απαιτεί όπως οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας, που αποδείχθηκαν πολύ λίγοι μπροστά στις μεγάλες και αιφνίδιες απαιτήσεις της πανδημίας.

Κατά τα λοιπά το σχέδιο νόμου που φέρνετε, για μία ακόμα φορά δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών.

Δεν συνεπάγεται καμία τομή, καμία μεταρρύθμιση, κανένα όραμα.

Απλώς παρατείνει -για τρίτη ή και τέταρτη φορά- έκτακτες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πλέον μόνο έκτακτες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μετά από 18 μήνες κορωνοϊού.

Με τον Covid-19 πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι παράλογο να διατηρείτε εν ισχύ προσωρινής φύσεως διατάξεις όπως για την στελέχωση του ΕΣΥ, που καθημερινά αποψιλώνεται με τις συνταξιοδοτήσεις, τις λήξεις συμβάσεων και τις αναστολές εργασίας.

Την ίδια ώρα δε, που μπαίνουν με φόρα ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και επιστρέφουν οι εργολάβοι στη σίτιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των νοσοκομείων, οι προκηρύξεις για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων προχωράνε αργά.

Τελικά κύριε Υπουργέ γνωρίζετε πόσες θέσεις νοσηλευτών είναι κενές και πόσοι γιατροί χρειάζονται ακόμη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βάση τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων;

Τα χρόνια της κρίσης πάρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Οι νέοι γιατροί γνωρίζετε πολύ καλά ότι φεύγουν στο εξωτερικό γιατί βρίσκουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και χρηματικές απολάβες.

Εάν πραγματικά θέλετε να ανακοπεί το brain drain των γιατρών θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το μισθολόγιό τους και ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών και η ένταξή τους στα ΒΑΕ και να χαρακτηριστεί η νόσος Covid ως επαγγελματική νόσος και κατ’ επέκταση ο θάνατος από COVID ως εργατικό ατύχημα.

Επίσης θα πρέπει να δείτε και το ζήτημα της αστικής ευθύνης των γιατρών γιατί τελευταία πληθαίνουν οι μηνύσεις ενάντια σε γιατρούς.

Φέρατε τροπολογία στην οποία περιλαμβάνεται και η υποτιθέμενη λύση που δίνετε στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων από τα Νοσοκομεία της χώρας.

Πράγματι αναγνωρίζω ότι δεν επιλέγουν πολλοί γιατροί την ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η έλλειψη τους ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς έχουν τον σημαντικό ρόλο στο να αναλάβουν την διασωλήνωση ασθενών COVID όταν επιδεινώνεται η αναπνευστική τους λειτουργία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι άλλες ειδικότητες των γιατρών που είχαν εμπλοκή με τον COVID-19 δεν είχαν σημαντική συμβολή στη θεραπεία των περιστατικών.

Άρα το οικονομικό κίνητρο που δίνετε στους αναισθησιολόγους δεν αποτελεί κάποιου είδους αδικία για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων;

Τι απαντάτε για αυτό στους εντατικολόγους, τους πνευμονολόγους, τους παθολόγους, τους καρδιολόγους που όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν στην πρώτη γραμμή;

Και το βασικότερο τι απαντάτε στα νέα παιδιά που είναι ειδικευόμενοι και είναι όλη την ημέρα μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις κλινικές COVID-19 με 10 εφημέρειες στην πλάτη τους κάθε μήνα και λαμβάνουν 50 ευρώ την εφημερία καθαρά;

Τι θα πείτε σε αυτούς τους γιατρούς; Πώς θα τους πείσετε να μείνουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα;

Θα σας παρακαλούσα το συγκεκριμένο ζήτημα να το δείτε με μεγαλύτερη προσοχή γιατί κινδυνεύετε να δημιουργήσετε ειδικότητες 2 ταχυτήτων μέσα στα Νοσοκομεια.

Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει.

Κύριε Υπουργέ,

Αν και όλοι οι επιστήμονες τονίζουν ότι μία ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα είναι ασπίδα στη διάδοση του ιού, εσείς επιλέγετε να μην ακούτε, πίσω από την αυταρέσκεια του συγκεντρωτικού Επιτελικού σας Κράτους.

Όπως όταν το Κίνημα Αλλαγής σας καλούσε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας να βάλετε στη μάχη την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς μόνο οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού μπορούν να γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας, τις υγειονομικές ανάγκες των τοπικών πληθυσμών, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κάθε περιοχής και μπορεί να συντονίσει και να οργανώσει αποτελεσματικά τη διεξαγωγή τεστ, αλλά και τον εμβολιασμό με την συμμετοχή των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, των τοπικών ιατρικών συλλόγων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Κάνατε 18 μήνες για να ακούσετε τη φωνή της λογικής και πάλι όμως χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα.

Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παραμένει ανεμβολίαστο (Ρομά, μετανάστες, άστεγοι). Όμως η Πολιτεία είναι εκείνη που οφείλει να βρεθεί στους καταυλισμούς, στις κλειστές δομές και στους δρόμους, να τους πλησιάσει με κινητές μονάδες, να τους δείξει ενδιαφέρον και να τους πείσει να εμβολιαστούν και όχι να τους προτρέπει να πάνε μόνοι τους -το δόγμα της ατομικής ευθύνης βλέπετε- να αναζητήσουν το εμβόλιο.

Για εσάς οι αδύναμοι αυτοί συμπολίτες μας είναι «αόρατοι» και περιθωριοποιημένοι.

Γι’ αυτούς προαναγγέλλετε μέτρα χωρίς να ξέρετε εάν και πως τελικά θα υλοποιηθούν – εάν υλοποιηθούν.

Για παράδειγμα ποιος θα συντονίσει, ποιος θα επιτηρεί και με ποια μέσα τον εμβολιασμό τους από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών;

Για τον ίδιο λόγο διατηρείτε τις κατά παρέκκλιση διατάξεις για τις προμήθειες ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και ατομικών μέσων προστασίας.

Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί σε κατά παρέκκλιση προμήθειες;

Και κυρίως πόσα από αυτά έχουν φθάσει στα δημόσια νοσοκομεία και έχουν δαπανηθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας;

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση πρέπει να «ανακρούσει πρύμναν» όσον αφορά στον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, αλλά και συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σας καλούμε για μία ακόμα φορά σε εθνικό διάλογο για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία που θέλουμε και μας αξίζει τον 21ο αιώνα και να μην προβείτε σε μονομερείς ενέργειες περί ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών το ΕΣΥ έχει δικαιωθεί, έχει αποκατασταθεί και έχει αναδειχθεί στον κυρίαρχο πυλώνα στήριξης της δημόσιας υγείας.

Η προστασία της πρέπει να παραμείνει κρατική υπόθεση, ώστε να είναι διαθέσιμη για κάθε πολίτη ανεξάρτητα από οικονομική επιφάνεια και κοινωνική θέση.

Για το Κίνημα Αλλαγής η αρχή αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σας καλούμε λοιπόν, να πράξετε το αυτονόητο και να στηρίξετε το ΕΣΥ, με έργα και όχι με λόγια.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.