ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


Τελευταία ενημέρωση 29 Σεπτεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης. Κατά την επίσκεψη της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε, θέλω να τονίσω τα εξής: μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η στήριξη των αστέγων, η σίτισή τους και η στέγασή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει να ζήσουν άμεσα από τις επόμενες μέρες με αξιοπρέπεια. Χρειάζονται containers σε όλα τα χωριά. Ο κόσμος δεν θα εγκαταλείψει τα χωριά του και τα σπίτια του τα κατεστραμμένα. Επομένως, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση αυτή τη λογική.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τα σχολεία, τα παιδιά και τον ψυχικό τους κόσμο. Είναι πάρα πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία.Επομένως, χρειάζεται προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στο να βρεθούν οι αίθουσες και να στηριχθούν ψυχολογικά τα παιδιά για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα οποία καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούν να γίνουν έξω στην ύπαιθρο, εξ αποστάσεως. Πρέπει οπωσδήποτε να στεγαστούν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από μεμονωμένα, οικονομικά μέτρα τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω όμως να τονίσω ότι πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους, όμως ακόμα και αν τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλα αυτά δεν αρκούν. Αφορούν μόνο την πρώτη φάση αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής με το βλέμμα μπροστά, με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωρικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα αεροδρομίου. Και βεβαίως να τελειώσουμε με το πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για μία και μόνο υπογραφή.

Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να μπουν σε μία σειρά. Εδώ βλέπω ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας, όμως θα πρέπει να δοθούν οι λύσεις και οι απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί από μόνη της η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζει την τεράστια καταστροφή.

Γι’ αυτό είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρακολουθεί, να πιέζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και θέλω να δεσμευτώ ότι η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα, αντίθετα θα συνεχίσουμε ακόμα και όταν οι κάμερες θα έχουν φύγει και τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δεν θα κοιτούν πια από όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι και τους γύρω οικισμούς. Εμείς θα είμαστε εδώ, πλάι στον κόσμο που υποφέρει.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΠΑΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

Πάγια στήριξη των ενόπλων δυνάμεων μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων

Είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με την Γαλλία και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ενισχύει την άμυνα της χώρας αναμφισβήτητα. Να θυμίσουμε βέβαια ότι από τον Ιούλιο του 2020 ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση και είχε προσδιορίσει τότε ότι αυτή η αγορά των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε μόνο τα Rafal. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άρα πρέπει ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος. Εμείς συμφωνούμε με ότι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν το πρώτο λόγο. Είναι σημαντικό ότι έχουμε, έστω και τώρα, τέτοιου είδους στρατηγικές επιλογές. Στηρίξαμε την επιλογή των Rafale όπως στηρίζουμε και την επιλογή για τις γαλλικές φρεγάτες, γιατί η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει τις δυνατότητές της. Είναι πατριωτικό και εθνικό μας πρόταγμα η ενίσχυση της αμυντικής μας δυναμικής. Οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και η στρατηγική μας πρέπει να είναι πολύπλευρη και αποτελεσματική στις επιλογές των συμμαχιών της, και αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιλογή που κάνουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Ευρώπη και στον Μακρόν, ο οποίος έχει πλατφόρμα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μετά από 50 χρόνια, η ΕΕ δεν παίζει κανέναν ρόλο στα όσα διαδραματίζονται στη διεθνή σκακιέρα και αυτό είναι λυπηρό. Αυτή η συμμαχία μπορεί να δώσει σημαντική πνοή στην ΕΕ, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή με προοδευτικό πρόσημο. Εμείς στο Κίνημα υποστηρίζουμε χρόνια τώρα την στρατηγική αναβάθμιση της ΕΕ με τη δημιουργία Ευρωστρατού, όσο και την ολοκλήρωση της πολιτικής ενοποίηση της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες νοιώθουν ότι η ΕΕ τους στερεί πράγματα αντί να τους δίνει, και αυτό είναι άδικο για την Ευρώπη. Η Φώφη Γεννηματά έχει προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητά τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται και τέτοια ζητήματα είναι καθοριστικής σημασίας για την εθνική μας ανεξαρτησία και την αποτρεπτική μας αμυντική στρατηγική.

Για τις εσωτερικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής

Ομόφωνη απόφαση να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου έλαβε η ΕΔΕΚΑΠ. Στις 3 Οκτώβρη έχουμε την Κεντρική μας επιτροπή για να εγκρίνουμε την εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ. Για κάθε υποψηφιότητα καταστατικά απαιτούνται 5.000 υπογραφές μελών/φίλων ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Όλα θα γίνουν με βάση το καταστατικό, όπως έχει κάνει πάντοτε η Φώφη Γεννηματά. Ο κόσμος της παράταξης περιμένει να ακούσει και θα ακούσει προτάσεις και θέσεις για το μέλλον και την νικηφόρα πορεία του Κινήματος. Αυτό είναι το διακύβευμα. Όλα θα διεξαχθούν όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξέρει να κάνει πάντα, με διαφάνεια, συνέπεια και πιστή τήρηση των καταστατικών διαδικασιών είτε αυτό αρέσει, είτε ενοχλεί κάποιους.

Για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση άργησε να παρέμβει στο περιστατικό, ενώ ο διχαστικός της λόγος εκκολάπτει τύφλες αντιδράσεις. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όσα ζήσαμε με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στον Παύλο Φύσσα.

ΔΗΛΩΣΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας και η αντίστοιχη Ελλάδας-Εμιράτων ολοκληρώνονταν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο. Με τα Εμιράτα την υπογράψαμε, με τη Γαλλία ξαφνικά η διαδικασία σταμάτησε. Προφανώς και η αιτία ήταν η επίσης ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να μην εξοπλιστεί η Ελλάδα με τις γαλλικές φρεγάτες. Όχι μόνο όλα ήταν έτοιμα τότε για τη συγκεκριμένη αγορά αλλά και κάτι παραπάνω.
Η αιτία αυτής της υπαναχώρησης αναζητήθηκε από εμάς στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκείς.
Η επιστροφή της κυβέρνησης στις αρχικές αποφάσεις είναι σωστή, όταν μάλιστα συνδυάζεται με το πρόσφατο AUKUS και την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Οι σχετικές συζητήσεις στη Βουλή θα δώσουν την ευκαιρία να παρασχεθούν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις.

«ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ»

«Λανθασμένες Κυβερνητικές αποφάσεις για τον Πειραιά & το Λιμάνι Του»

► Η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, όπως ψηφίστηκε και λειτούργησε την τελευταία 5ετία δημιούργησε ένα καθεστώς ιδιότυπου ιδιωτικού μονοπωλίου, χωρίς ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο της λειτουργίας του. Συνεπεία αυτού, στο τέλος της πρώτης επενδυτικής περιόδου, με ευθύνη των πρόσφατων Κυβερνήσεων και κυρίως της Ν.Δ. διαπιστώνεται ότι ο ανάδοχος δεν έχει υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, όπως την ολοκλήρωση βασικών επενδύσεων υποδομών αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

► Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Cosco δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, θα μπορούσε η Κυβέρνηση έστω και στο κατ’ ελάχιστο να διαπραγματευτεί στους όρους μεταβίβασης, την διατήρηση της μίας επιπλέον θέσης του εκπροσώπου στο ΔΣ του ΟΛΠ, την οποία όμως να την καταλαμβάνει ο Δήμαρχος Πειραιά. Όλα τα παραπάνω τελούν επίσης υπό την επιφύλαξη ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κοινοποιήσει στο Κοινοβούλιο τους ειδικούς όρους για την παραπάνω μεταβίβαση του προαναφερθέντος ποσοστού των μετοχών.

► Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός ότι από την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται τουλάχιστον η ασφαλιστική δικλείδα των αναβλητικών αιρέσεων για τη μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ, λόγω μη υλοποίησης των συγκεκριμένων επενδύσεων, και ενώ από την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής των προβλεπομένων οικονομικών ρητρών της τάξης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις, η κυβέρνηση της Ν.Δ., όχι μόνον δεν το εκμεταλλεύεται, αλλά προχωρά σε μία προφανώς αντίθετη, με τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, σκανδαλώδη ρύθμιση.

► Τροποποιεί την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης μονομερώς υπέρ των συμφερόντων του αναδόχου και χωρίς κανένα απολύτως κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο. Με την εν λόγω τροποποίηση το ελληνικό δημόσιο απεμπολά τα ελάχιστα διαπραγματευτικά όπλα του, όπως η μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ. Χωρίς τουλάχιστον να εξασφαλίζει ότι οι οφειλόμενες, εδώ και πέντε έτη, από την COSCO επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν όχι στα επόμενα 5 αλλά ούτε καν σε 15 χρόνιαπαρέχοντας τη δυνατότητα να δικαιολογούνται συμβατικά πλέον περαιτέρω καθυστερήσεις εκτέλεσης των έργων.

► Και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διεκδικήσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου από την μονομερή αθέτηση βασικότατων όρων της σύμβασης από τον ανάδοχο, προχωράει περαιτέρω σε σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ των συμφερόντων του ιδίου, υπονομεύοντας το μέλλον του μεγάλου λιμανιού, του Πειραιά και των όμορων δήμων, της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

► Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση. Να διαπραγματευτεί έστω και στο και πέντε τυχόν τροποποίηση της σύμβασης, λαμβάνοντας υπόψη, τα όποια διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Είναι πολιτικό «έγκλημα» πια να περνάνε Νομοσχέδια για τόσο κρίσιμα ζητήματα από την «πίσω πόρτα», με μηδενική «κοινωνική ανοχή».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.