ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΝΕΠΑΡΚΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


0
(0)

Δυστυχώς η Κυβέρνηση έρχεται με μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά. Έχουμε μιλήσει για το πως πρέπει να στηριχθεί ο τουρισμός και οι σημαντικότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας για να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγική βάση της χώρας,. Γιατί αν τώρα καταρρεύσουν, το κόστος της ανόρθωσης θα είναι πολύ δύσκολο, θα είναι πολύ βαρύ. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολο να μαζέψουμε ότι μπορούμε, να το σταθεροποιήσουμε τώρα παρά να χτίζουμε μετά σε ερείπια. Να επισημάνω πριν μπούμε σε λεπτομέρειες ότι η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, που είναι σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη και απολύτως κοστολογημένη πρόταση για την εργασία. Τι κάνει τώρα η Κυβέρνηση; Το πρόγραμμά της έχει πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί. Η επιδότηση εργασίας έτσι όπως την προτείνει η Κυβέρνηση συνοδεύεται από μείωση αποδοχών για τους εργαζομένους κατά 20% και συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό είναι σε βάρος των εργαζομένων και έρχεται να καθιερώσει μέσα στην πανδημία τη μερική απασχόληση. Στην πραγματικότητα το κόστος της κρίσης μεταβιβάζεται στους εργαζόμενους με διπλό τρόπο.

Το SURE είναι κοινοτικό πρόγραμμα, αλλά δεν παύει να είναι δάνειο. Που σημαίνει ότι επιβαρύνεται η χώρα από αυτό το δάνειο. Άρα στο τέλος της ημέρας επιβαρύνεται και ο εργαζόμενος. Δεν είναι δυνατόν να δίνει η κυβέρνηση κίνητρα για την μερική απασχόληση. Θα έπρεπε να διασφαλίσουμε, όπως λέει το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής όχι μόνο να μην υπάρξουν απολύσεις στις επιχειρήσεις που επιδοτούνται αλλά και να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στους όρους των συμβάσεων των εργαζομένων.

Δεν φτάνει η μείωση του ΦΠΑ που εξαντλείται στους καφέδες και τις πορτοκαλάδες. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται πιο γενναία μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση . Μείωση για τη διαμονή και την εστίαση στο 6% για να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ύψος της ύφεσης εξαρτάται από το τι θα σώσουμε στον τουρισμό. Δεν επαρκούν οι εξαγγελίες τις Κυβέρνησης, δεν δίνουν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να υπάρχουν έσοδα. Επίσης στην μείωση της προκαταβολής φόρου, πρέπει να είναι μηδενική η προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε τη θέση της και παραπέμπεται για τον Ιούλιο η απόφασή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάει ο Πρωθυπουργός και να μην ξέρουν οι επιχειρηματίες -και μετά το διάγγελμα- ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα γιατί μόνο έτσι ένας επιχειρηματίας θα πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη δουλειά του.

Άλλο θέμα για το οποίο φωνάζουμε εδώ και καιρό είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είχα στείλει επιτολή στο Σοσιαλιστικό κόμμα για ένα ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο στην Ευρώπη. Αφού δεν έχουμε ενιαίες κατευθύνσεις, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να διευκολύνει επιχειρηματίες να εφαρμόσουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός και έτσι πρέπει να παραμείνει, αλλά πως θα παραμείνει αν δεν πει πως θα λειτουργήσουν με ενιαίο τρόπο οι επιχειρήσεις για να νιώσουν όλοι ασφάλεια και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις και όσοι πρόκειται να μας επισκεφτούν. Για τις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να δώσει οξυγόνο ο κοινωνικός τουρισμός. Είναι μικρό το πακέτο, λίγο μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος όμως είναι άλλες οι ανάγκες στήριξης για τις επιχειρήσεις και τις μετακινήσεις ,τις μεταφορές αλλά και την ελληνική οικογένεια. Είμαστε σε ειδικές έκτακτες συνθήκες να αντιδράσουμε διαφορετικά με μη συμβατικές λύσεις.

Η Ευρώπη καθυστερεί και δεν παίρνει γενναίες αποφάσεις

Δυστυχώς όπως είπε η κα Λαγκάρντ και αργά και λίγα. Δείτε την Αμερική τι κάνει, τι ποσά δίνει για να στηρίξει την οικονομία της. Είναι ένα βήμα το ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά έχει γίνει ένα τεράστιος συμβιβασμός σε σχέση με το ποσό, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί πιο δυναμικά, να βγει μπροστά σε αυτή τη μάχη. Εμείς θέτουμε με πίεση και δυναμικά σε όλες τις συνεδριάσεις του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Δεν μου αρκεί ότι υπέγραψε μία φορά ο Πρωθυπουργός μαζί με άλλους οκτώ Προέδρους και Πρωθυπουργούς την επιστολή. Θέλω να τον ακούσω να θέτει τα θέματα και να διεκδικεί. Το σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να ανασταλεί μέχρι και το 2022. Είναι δυνατόν την επόμενη χρονιά η Ελλάδα να έχει τη θηλιά στο λαιμό; Το πρόγραμμα SURE είναι σημαντικό βήμα, αλλά δεν φτάνει. Υπάρχουν όμως και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα που θέλουν προσοχή. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσμοθετήσει ρήτρα που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που στηρίζονται να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να μην μπορούν να προχωρούν σε δυσμενείς αλλαγές στις συμβάσεις των όρων εργασίας αλλά και την μη ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν έδρα στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Μεγάλες επιχειρήσεις που ενισχύονται κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης με κρατικές ενισχύσεις από τις χώρες τους που έχουν δυνατότητα να διαθέσουν τεράστια ποσά για να τις στηρίξουν, να δεσμεύονται ότι δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν, αντί πινακίου φακής μάλιστα, αντίστοιχες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις άλλων χωρών, στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Να μην μπορεί π.χ η Lufthansa να πάρει μια τεράστια κρατική ενίσχυση από τη Γερμανία και στη συνέχεια να έλθει να εξαγοράσει την AEGEAN στην Ελλάδα. Να είναι επίσης ξεκάθαρο ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις που δίνεται ενίσχυση από τα κράτη θα έπρεπε να γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το κράτος, δηλαδή ο λαός, θα πάρει πίσω τα χρήματα όταν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Δεν ακούω τίποτα για τα θέματα αυτά από την κυβέρνηση, ούτε ο Πρωθυπουργός τα αναδεικνύει στην Ευρώπη. Εγώ κάθε μέρα θα αναδεικνύω τι πρέπει να κάνει και δεν το κάνει .Στην πρώτη φάση δείξαμε κατανόηση, στηρίξαμε τη χώρα και την κοινωνία να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Σήμερα πρέπει να παλέψουμε πως θα ζήσουν οι άνθρωποι κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες, όχι να μείνουμε αμίλητοι θεατές.

Οι παπαγάλοι που στοχοποιούν το Κίνημα Αλλαγής και εμένα προσωπικά, αποκτούν από σήμερα ονοματεπώνυμο.

Είναι φανερό πριν ακόμα από τις τελευταίες εκλογές ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει στοχοποιηθεί. Γιατί ενοχλούμε και φαίνεται πως ενοχλούμε πολύ. Ίσως επειδή λειτουργεί ως ένα ανάχωμα στην πόλωση και στο διχασμό. Στοχοποιείται η παράταξη μας και στο πλαίσιο αυτό βάλλομαι και εγώ προσωπικά. Έχω μιλήσει στο προηγούμενο διάστημα για παπαγάλους. Φαίνεται ότι αυτοί οι παπαγάλοι αποκτούν από σήμερα ονοματεπώνυμο. Φαίνεται ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που δίνουν την εντύπωση ότι εκτελούν κάποιο συμβόλαιο εις βάρος του Κινήματος Αλλαγής και μένα. Αναφέρομαι στα απολύτως αντιδεοντολογικά σχόλια που έκανε σήμερα ο κ. Πρετεντέρης σε βάρος μου και σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρέπει να σας πω ότι ξεπέρασαν κάθε όριο ευπρέπειας και δεοντολογίας και μάλιστα πρέπει να πω ότι ήταν σχόλια απολύτως φτηνά και σεξιστικά. .Αναρωτιέμαι τι εννοούσε ο κ. Πρετεντέρης όταν έλεγε ότι η κα Γεννηματά ίσως δεν πήγε στη Βουλή γιατί έπρεπε να πάει στο κομμωτήριο. Όλα αυτά τα 20 χρόνια στην πολιτική έχω ακούσει πολλά απαξιωτικά και σεξιστικά σχόλια. Δεν το βάζω κάτω γιατί θεωρώ ότι αυτό γίνεται σε βάρος και πολλών άλλων γυναικών στην Ελλάδα και όχι μόνο στην πολιτική αλλά στις επιχειρήσεις , στους χώρους δουλειάς. Δεν θα κουραστώ, λοιπόν, να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μας γιατί οι γυναίκες μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στους χώρους που βρισκόμαστε και στην πολιτική ζωή πρέπει όλοι να αποδεχθούν επιτέλους ότι μπορεί να υπάρξει γυναίκα πρόεδρος, η οποία μάλιστα έχει εκλεγεί απολύτως δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος της. Και φαντάζομαι ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα άλλα κόμματα της Βουλής και η ΕΣΗΕΑ γι’ αυτού του είδους τις τοποθετήσεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις. Και πρέπει να πω ότι δεν πήγα στη Βουλή γιατί ήμουν στο εξωτερικό, σε προσωπική, σοβαρή υποχρέωση και 14 ημέρες καραντίνα. Το γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία. Όσο για τη θέση μου και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ήταν απόλυτα ξεκάθαρη με δημόσιες τοποθετήσεις και δικές μου και του Κινήματος και προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, όλων όσων δεν ήμασταν εκείνη την ώρα στην ψηφοφορία. Αλλά προφανώς δεν ήταν εκεί το θέμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: ΝΕΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aνακοινώθηκαν στην προσωπική ιστοσελίδα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, τα ονόματα των 32 Διευθυντών των Δομών Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, όπως και στην περίπτωση των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιλέγει την αδιαφάνεια και δημιουργεί σκιές γύρω από τη στελέχωση κομβικών θέσεων στο δημόσιο. Το Υπουργείο θεώρησε περιττό να συνοδεύσει την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων διοικητών με τα βιογραφικά τους. Με μια απλή διαδικτυακή έρευνα, όμως, βρίσκει κανείς προέδρους τοπικών κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, πρώην συνεργάτες γαλάζιων Υπουργών, υποψήφιους τοπικούς περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Ελάχιστοι οι μόνιμοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Θυμίζουμε πως ανεξάρτητα από το μέγεθος της δομής, οι διοικητές θα αμείβονται με 3.000 ευρώ το μήνα. Θα μπορούν να εισηγούνται τη διάθεση «μυστικών κονδυλίων», μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ, που θα διαχειρίζονται χωρίς έλεγχο και λογοδοσία. Θα μπορούν να εκτελούν απόρρητες συμβάσεις κάθε είδους και να συνεργάζονται με την επίσης μετακλητή Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Ω του θαύματος, σε αυτές ακριβώς τις θέσεις τοποθετούνται ως επί το πλείστον κομματικοί φίλοι και υποστηρικτές. Η κυβέρνηση συνεχίζει με “άριστα” τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου να δημοσιεύσει αμέσως τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των νέων διοικητών, καθώς και τα βιογραφικά τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α] ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ

Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε έγκαιρα ένα απόλυτα στοχευμένο και ρεαλιστικό Πρόγραμμα Άμεσων Παρεμβάσεων, για να μείνει Ζωντανή η Οικονομία και όρθια η Κοινωνία. Ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας για να βαδίσουμε προς το μέλλον με σιγουριά και χωρίς περιπέτειες.

Β] ΤΙ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση κάποια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού, της εργασίας. Κινήθηκε με βάση το δικό μας ενδιάμεσο πρόγραμμα. Όμως με μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα. Και το χειρότερο, με στρεβλώσεις που αναδεικνύουν και προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ.

Γ] ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

 1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

(α) Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

 • Επιδότηση εργασίας για 1 εκατ. Εργαζόμενους.
  Το κράτος με απλό και διαφανή τόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.
 • Με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και όρους εργασίας.
 • Κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας έως το τέλος του χρόνου. Και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
 • Για τους εργαζόμενους στα εποχιακά ξενοδοχεία που λειτουργήσουν, χορήγηση επιδόματος ανεργίας το φθινόπωρο χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων (λόγω μικρής χρονικής λειτουργίας)

(β) Οι Κυβερνητικές ανακοινώσεις

 • Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ -ΜΙΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Το Πρόγραμμα προβλέπει ότι όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, θα μπορούν για 4-5 μήνες να θέτουν το Προσωπικό τους σε μειωμένη απασχόληση (έως 50%), με μισό μισθό. Το κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς.

Το Κυβερνητικό μέτρο:

 • Οδηγεί σε μείωση του μισθού των εργαζομένων. Θα πληρώσουν αυτοί και πάλι το μάρμαρο.
  Εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, θα παίρνει 500 ευρώ από την επιχείρηση και 300 ευρώ από το κράτος. Απώλεια 200 ευρώ, 20% του μισθού του.
 • Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης γενικεύονται.
  Μένει να δούμε αν η Κυβέρνηση καταστήσει υποχρεωτική με Νόμο την επαναφορά των συμβάσεων σε πλήρη απασχόληση, μετά το 5μηνο. Ως τώρα μόνο γενικολογίες αναφέρουν.
 • Μετά την πίεση μας.
  Προτείνει παράταση για το επίδομα ανεργίας μόνο για δύο μήνες.
  Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δεν θα προσληφθούν, η επιδότηση ανεργίας ισχύει μόνο ως τον Σεπτέμβριο. Οι άνεργοι που αδυνατούν να βρουν δουλειά μέσα στην κρίση, στην συνέχεια εγκαταλείπονται πλήρως.
 • Δίνει δυνατότητα στις επιχειρήσεις του τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού να θέτουν σε «αναστολή εργασίας» το σύνολο του προσωπικού τους ως και τον Ιούλιο. Το κράτος θα τους καλύπτει με μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ. Απλώς μεταθέτει το πρόβλημα για 2 μήνες.

2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

(α) Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

 • Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
 • Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ.
 • Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.
 • Μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
 • Παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 για προστασία της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους.
 • Σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης για τους οικονομικά ασθενέστερους

(β) Τα Κυβερνητικά μέτρα

 • Η μείωση της Προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο και βλέπουμε ….Με άγνωστο σε τι ποσοστό θα ανέλθει.
 • Είναι ανεπαρκής η αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής (κατά 1 δις). Δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.
 • Και πάλι αόριστες εξαγγελίες για επιδότηση των δανείων όσων πλήττονται. Χωρίς ποσά, χωρίς χρονική διάρκεια. Και ο κίνδυνος πλειστηριασμών προ των πυλών.
 • Παρακάλια προς τις Τράπεζες για την χορήγηση δανείων.
  Οι οποίες επιμένουν να εξαιρούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων από την χορήγηση δανείων, επιμένοντας σε τραπεζική ενημερότητα, εμπράγματες εγγυήσεις κλπ. Παρά την ενεργή στήριξη της ΕΚΤ. Παρά τις εγγυήσεις του Δημοσίου. Και η Κυβέρνηση εξαντλείται σε εκκλήσεις, αντί να τις υποχρεώσει.
 • Η μείωση των επαγγελματικών μισθωμάτων για τον τουρισμό-εστίαση.
  Ισχύει μόνο ως τον Αύγουστο. Χωρίς ακόμη να είναι σαφές το πώς ακριβώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.
 • Η αναστολή δόσεων και οφειλών ισχύει για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, μόνο ως τον Ιούνιο.

3. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

(α) Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση

 • Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωτόκολλα και υποδομές για την προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.
 • Μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές.
  Αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 χρόνια.
 • Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ύψους 750 εκατ. Ευρώ), με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών. Με δυνατότητα αξιοποίησης ως 3 εκατομμύρια πολιτών.
 • Ειδικά μέτρα στήριξης των μεταφορών και της ακτοπλοΐας.

(β) Τα Κυβερνητικά μέτρα

 • «Απελευθερώνεται η είσοδος» τουριστών αλλά…
  Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών στα νησιά (μόνο διακήρυξη προθέσεων υπάρχει).
 • Ανεπαρκέστατη η στήριξη της ανταγωνιστικότητας.
  Οι μειώσεις του ΦΠΑ αφορούν τον καφέ και την πορτοκαλάδα και τις μεταφορές. Και επί πλέον μια μικρή μείωση στο «τουριστικό πακέτο».
 • Ελάχιστο και άτολμο το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.
  Το νέο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού φθάνει τα 30 εκ. ευρώ. Και το voucher διακοπών είναι 120 ευρώ.

4. Όσο για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δις ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΦΡΑΓΓΙΔΗ – Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: ΜΗ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ “ΣΧΕΔΙΟ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κοινή δήλωση Γ. Φραγγίδη, Υπεύθυνου της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για τον τουρισμό και Γ. Νικητιάδη, Γραμματέα του Τομέα Τουρισμού σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τουρισμό.

Το πολυαναμενόμενο από την Κυβέρνηση σχέδιο για την διάσωση του τουρισμού από την πανδημία, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού του, αποδεικνύεται μία απλή παράθεση ευχών και ελπίδων χωρίς κανένα σοβαρό προσανατολισμό, χωρίς καμία συγκεκριμένη στόχευση.

Η απουσία σημαντικών μέτρων, όπως η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, η μείωση των τελών προσγείωσης, η δυναμική ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η αξιοπρεπής κατοχύρωση των εργαζομένων και η κατάρτιση έστω και μίας συμφωνίας με χώρα από αυτές που αναμένουμε τουρισμό, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση, ή δεν μελέτησε σωστά, ή δεν έχει θέσει ως προτεραιότητα της την ενίσχυση του τουρισμού για το 2020.

Η σύγχυση στην τουριστική αγορά δυστυχώς επιτείνεται αφού από το περίφημο ευρωπαϊκό υγειονομικό τεστ προ 72 ωρών που ζήτησε για κάθε επισκέπτη από την Ε.Ε. ο κ. Θεοχάρης, σήμερα οδηγούμαστε στην ελεύθερη χωρίς έλεγχο προσέλευση τουριστών με δειγματοληπτικούς ελέγχους, που δεν γνωρίζει κανείς πως θα γίνονται και πως θα χρησιμοποιηθούν. Είναι προφανές, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι «μη σχέδιο».

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, όπως κάναμε στις 4 Μαϊου όταν πρώτοι απ’ όλα τα κόμματα καταθέσαμε Εθνικό Σχέδιο του Τουρισμού από την κρίση, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε θετικές προτάσεις για την διάσωση του τουρισμού μας, ευελπιστώντας ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα από την πλευρά της κυβέρνησης, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.