ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Απριλίου 2021 by manos (seo)-admin

Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για τον τουρισμό

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και το ΕΣΥ έφτασε στο όριό του, όπως και οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια παρά την προπαγάνδα.

Απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις Κυβερνητικών στελεχών, δίχασε την επιτροπή των επιστημόνων και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τώρα μπροστά στα δύσκολα ουσιαστικά παραιτείται από την ευθύνη της να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας.

Κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού.

Μόνο εμπόριο ελπίδας που δεν δίνει λύσεις.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η επερώτηση μας έχει στόχο να προλάβουμε φέτος στον Τουρισμό, τα Κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις του 2020.

Να πάρουμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην χάσουμε και πάλι τα 14δις που απωλέσαμε πέρυσι σε σχέση με τα έσοδα του 2019.

Να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε αυτό που έγινε στα Βόρεια σύνορα μας το καλοκαίρι, όπου δεν υπήρξε κανένας υγειονομικός έλεγχος, με τα γνωστά τραγικά αποτέλεσμα στην Β. Ελλάδα.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα προβλήματα της πανδημίας θα έφερναν πτώση στο τουριστικό ρεύμα και στα έσοδα του.

Εσείς όμως τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε την δύσκολη κατάσταση; Τίποτε το θετικό. Μόνο επικοινωνία, με τις «ανέμελες» δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Προβλέψατε 8 δις ευρώ έσοδα και φθάσαμε μόνο στα 4 δις.

Λάθη επί λαθών. Να σας τα θυμίσουμε Κύριοι της κυβέρνησης;

Άνοιγμα άνευ όρων των χερσαίων συνόρων

• έλλειψη συμφωνιών με τρίτες χώρες

• Συγκεχυμένα και καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα

• Διάκριση των τουριστικών περιοχών σε «δήθεν επικίνδυνες» και «μη επικίνδυνες» καταδικάζοντας έτσι πολλές από αυτές

• Παλινωδίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπου την μια μέρα μιλούσατε για υποχρεωτικούς κανόνες, και την ακριβώς επόμενη οδηγούσατε σε συνωστισμό, αυξάνοντας τον ανώτατο αριθμό επιβατών

• Ένα αποτυχημένο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Ενώ σας είχαμε καταθέσει αναλυτική πρόταση, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι Τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να πάνε διακοπές οι πολίτες που έπληξε οικονομικά η κρίση. Μια πρόταση 750 εκατ. Ευρώ με 3 εκατομμύρια ωφελούμενους με 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Με προτεραιότητες τους ανέργους, τους εργαζόμενους σε αναστολή, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Και βεβαίως

• Ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου

Σας προτείνουμε να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα μειώνοντας το ΦΠΑ σε εστίαση και σε ίδιο τον Τουρισμό στο 6% . Και εσείς τον μειώσατε στον καφέ και στην πορτοκαλάδα(!!)

Σας προτείναμε επιδότηση εργασίας ίση με το 40% του μισθού των εργαζομένων, ως κίνητρό για δουλέψουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Εσείς προτιμήσατε τα επιδόματα των 534 ευρώ -και όχι για όλους- και το πλήρως αποτυχημένο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

• ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ.

• ΕΠΙΔΕΙΞΑΤΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη και για την «φετινή χρονιά» με δεδομένες και τις καθυστερήσεις σε όλη την Ευρώπη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Εξήγγειλε η Κυβέρνηση το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ερωτώ: Υπάρχει σχεδιασμός;

Υπάρχει προετοιμασία;

Είναι έτοιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν;

Υπάρχουν εκτιμήσεις για την ροή του τουρισμού στην χώρα μας για τον Μάιο και Ιούνιο ;

Πόσο κόσμο για παράδειγμα περιμένουμε στους δυο πρώτες μήνες;

Έχετε λάβει μέτρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν;

Θα επιδοτήσετε τα πάγια έξοδα τους , θα στηρίξετε την ρευστότητα τους;

Περιμένουμε απαντήσεις. Εάν υπάρχουν βέβαια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Όπως γνωρίζετε εμείς δεν μένουμε στην κριτική.

Πρώτο μέλημα μας είναι να κρατήσουμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες όρθια την κοινωνία και ζωντανές τις επιχειρήσεις. Ειδικά στον Τουρισμό που είναι σημαντικός παράγοντας για το ΑΕΠ και την απασχόληση.

Γι’ αυτό καταθέτω 5 συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσης εφαρμογής .

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να κάνουν χωρίς περιορισμούς τη δουλειά τους.

Αλλά ώστε να αισθάνονται και ασφαλείς οι επισκέπτες μας.

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια (το έχουμε προτείνει από τον Ιανουάριο). Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, όπως λέτε ότι έγινε μετά το Ισραήλ. Αλήθεια τι έχετε κάνει με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και τον Ηνωμένο Βασίλειο; Υπάρχουν συμφωνίες; Είναι σε εξέλιξη; Είστε κοντά στο να κλείσετε κάποιες συμφωνίες; Ποιος είναι ο ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας;

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.

Οι Συλλογικές του Συμβάσεις είναι στον αέρα, αφού το Υπουργείο Εργασίας αρνείται –με απαράδεκτο τρόπο- τη κήρυξη τους ως υποχρεωτικές.

Απαιτούμε να αντιμετωπισθεί άμεσα το θέμα. Δεν μπορεί να επικροτείτε την στάση των ασύδοτων εργοδοτών. Είναι και σε βάρος των εργαζομένων, αλλά δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Πάρτε θέση επιτέλους με συγκεκριμένες προτάσεις.

Ακόμη:

• Για τους εργαζομένους σε μονομερή αναστολή σύμβασης το 2020, ακόμη το κράτος δεν έχει εμφανίσει τα ένσημα με αποτέλεσμα να χάνονται επιδόματα, όπως αυτό της λοχείας. Και να οδηγούνται οι εργαζόμενοι αύριο Τρίτη σε κινητοποιήσεις.

• Οι εποχιακοί εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης τον Απρίλιο και ακόμη δεν έχει πληρωθεί το «έκτακτο επίδομα» Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

• Βλέπουμε εκατοντάδες απολύσεις με τα κλειστά ξενοδοχεία, αλλά και άρνηση των εργοδοτών να καταβάλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020.

Έρχομαι τώρα συνοπτικά στο θέμα της αντιμετώπισης του Τουρισμού, στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπάρχουν προτάσεις για γενικότερου χαρακτήρα έργα όπως η ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων και η προώθηση της “πράσινης ενέργειας”, που θα επηρεάσει θετικά το τουριστικό μας προϊόν.

Όμως οι προβλεπόμενες άμεσες παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και πολύ κατώτερες της σημασίας που έχει ο Τουρισμός για την Οικονομία και την Απασχόληση.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα μεγάλο και ταυτόχρονα εμβληματικό και αναγκαίο έργο σε κάθε περιφέρεια, πχ ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στην Αθήνα ή η όπως έχει προτείνει ο ΣΕΤΕ το 2020 μετατροπή της Ρόδου σε αειφόρο προορισμό.

Περιλαμβάνονται βέβαια αυτονόητες δράσεις όπως για το Τατόι, τα περιφερειακά αεροδρόμια, την προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τις Κυβερνητικές προτάσεις δεν υπάρχει απάντηση στα δύο μεγαλύτερα ερωτήματα που τίθενται για τον Ελληνικό Τουρισμό σήμερα.

Πώς θα επεκταθεί η μικρή μας τουριστική περίοδος, και πως θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Σημεία για τα οποία στο δικό μας εναλλακτικό σχέδιο αποδίδουμε ιδιαίτερο βάρος προτείνοντας:

• Την παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για δικτυώσεις και συμπράξεις μικρών “ποιοτικών” επιχειρήσεων, και την προώθηση τους στην Διεθνή τουριστική αγορά.

• Την ενίσχυση προγραμμάτων “Δουλεύουμε έξω, μένουμε Ελλάδα” σε κάθε Περιφέρεια. Πρόγραμμα με τηλεργασία επισκεπτών που απαιτεί δίκτυα υψηλής ταχύτητας, υποδομές μεταφορών και υγείας όλο το χρόνο.

Ακόμη και τα προβλεπόμενα κονδύλια για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος είτε αφήνουν “έξω” ορισμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (πχ θρησκευτικό, πολιτιστικό, ολιστικό), είτε μένουν σε αεροστολογίες για τον αγροτουρισμό όταν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, όταν δεν έχουν προσχωρήσει τα αναγκαία τοπικά σύμφωνα.

Τέλος 2 ερωτήματα:

1ον Υπάρχουν μελέτες για την “προστασία από την κλιματική αλλαγή” του Δίου, των Δελφών, της Κνωσού, των Φιλίππων, του Μυστρά και άλλων μνημείων που ονομαστικά αναφέρονται στο σχέδιο σας, ή είναι όλα στον αέρα;

2ον Προβλέπονται κονδύλια για “βελτίωση της οδικής ασφάλειας” σε τουριστικές περιοχές.

Υπάρχουν μελέτες ή τουλάχιστον καταγραφή των πραγματικών αναγκών και προτεραιοτήτων;

Ή θα γίνει κατανομή με βάση άλλου τύπου «εξυπηρετήσεις»;

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με υπευθυνότητα και συναίσθηση της σημασίας του για την Οικονομία και την Κοινωνία μας, επαναφέρουμε τις προτάσεις μας για μια πιο πετυχημένη, ουσιαστική χρονιά για τον Τουρισμό.

Αν η Κυβέρνηση ακολουθήσει τις προτάσεις μας, οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν θα είμαστε εμείς ως κόμμα, θα είναι ο Τουρισμός, η απασχόληση, η πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: «ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕÎ A4ΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ;»

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

Προς Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: «Ποιοι κερδοσκόπησαν από τις αποφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με την ανοχή της Κυβέρνησης και ποιοι θα αποκτήσουν το έλεγχό της μετά την αύξηση μετοχικό κεφαλαίου;»

Η Κυβέρνηση, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, επέτρεψε να ζημιωθεί το Δημόσιο κατά πολύ πάνω από 2 δις ευρώ μετά την μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos)σε μετοχές της πρώην Τράπεζας Πειραιώς A.E. -από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε.- που είχαν καλυφθεί και διακρατούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα επέτρεψε να διεξαχθεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ)της εταιρείας με τρόπο που όχι μόνο αυξάνει περισσότερο το κόστος για τη δημόσια περιουσία αλλά εξανεμίζει και κάθε πιθανότητα να μπορέσει να μετριαστεί ένα μέρος της ζημίας, αφού στην ουσία «κονιορτοποιεί»ένα μεγάλο μέρος του αριθμού των μετοχών της εταιρείας που διακρατά το ΤΧΣ και αντιστοιχούν στο 61,34% του συνόλου των μετοχών της.

Ωστόσο, πέρα από της σκανδαλώδεις επιπτώσεις για το δημόσιο συμφέρον, οι επιλογές και η επικοινωνία της διοίκησης της εταιρείας με την ανοχή του ΤΧΣ και της Κυβέρνησης πιθανώς έδωσαν το χώρο σε «επενδυτές» να κερδοσκοπήσουν με αθέμιτο τρόπο και μάλιστα μετά και την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς Financial Holdings, να έχουν τη δυνατότητα, έναντι πινακίου φακής, να πάρουν τον έλεγχο της Τράπεζας και να διαχειριστούν ενεργητικό ύψους70 δις ευρώ.

Στις 26/10/2020 οπότε και η αξία της μετοχής υποτιμήθηκε σε μία μόνο συνεδρίαση κατά -24,26% (από 0,9480 σε 0,7180 ευρώ) η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ενημέρωσε την επενδυτική κοινότητα «σε συνέχεια δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου … ότι η Τράπεζα Πειραιώς σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της» και λίγο αργότερα ότι «σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές … ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Επιπλέον στις 27/10/2021, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε «το επενδυτικό κοινό, μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ) και ότι η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%» και ότι «δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο».

Λίγες όμως μέρες αργότερα, στις 13/11/2020, δημοσιοποιείται η σύσταση της ΕΚΤ κατόπιν αιτήματος της εταιρείας να μην καταβάλει το τοκοχρεολύσιο των CoCos ενώ στις 19 Νοεμβρίου 2020 ανακοινώνεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς για τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 10/12/2020 με βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση της διάσπασης της Τράπεζας, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος. Στις 30/12/2020 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει την έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στις 16/3/2021 και αφού αυξήθηκε κατά 26,17% σε μία μόνο συνεδρίαση η τιμή της μετοχής, εν όψει της προγραμματισμένης ανακοίνωσης των θετικών αποτελεσμάτων χρήσης 2020 και του Στρατηγικού Σχεδιασμού της, η διοίκηση της εταιρείας ταυτόχρονα ανακοίνωσε «την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings κατά περίπου €1,0 δισ. μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης» και στη συνέχεια συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 7/4/2021 με θέματα την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε υφιστάμενης κοινής ονομαστικής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Εταιρείας δια της συνένωσής τους (reversesplit) και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας δια μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών, με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού.

Αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης υπήρξε μια ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής της μετοχής αφού οι υφιστάμενοι μέτοχοι άρχισαν να μειώνουν τη συμμετοχή τους εν όψει μιας ΑΜΚ που δυνητικά θα μηδένιζε την αξία των μετοχών τους. Αυτή μάλιστα η καθοδική πορεία δεν μπόρεσε να ανακοπεί ούτε μετά στις 26/3/2021 οπότε σε απάντηση δημοσιευμάτων, αλλά «και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» η εταιρεία εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο χορηγούσε πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την ΑΜΚ. Μάλιστα επισημαίνεται ότι από τις έξι ημέρες συναλλαγών από τις 16 Μαρτίου έως τις 23 Μαρτίου οι τέσσερις ημέρες είναι αυτές κατά τις οποίες σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στη χρηματιστηριακή ιστορία της Τράπεζας, βάσει των δημόσιων διαθέσιμων στοιχείων, ενώ πριν την αναστολή της διακύμανσης της μετοχής εν όψει του reversesplit αυτή σημείωσε ιστορικό χαμηλό.

Η ανωτέρω πορεία συνδεδεμένη με συγκεκριμένα γεγονότα προφανώς παρουσιάζει πολλά γνωρίσματα που αποπνέουν έντονα την υποψία τόσο της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας ή χειραγώγησης της αγοράς. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται και η δικαστική προσφυγή επενδυτών απέναντι στις αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι:

 • η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες φορολογούμενους, που στήριξαν με δικά τους χρήματα την Τράπεζα Πειραιώς.
 • η Κυβέρνηση πρέπει να ερευνήσει και να απαντήσει αν επενδυτές κερδοσκόπησαν εκμεταλλευόμενοι τις αποφάσεις της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, του ΤΧΣ και της ίδιας.
 • η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αποκτήσουν είτε παλιοί είτε νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς τη διοίκησή της και του τεράστιου ενεργητικού της έναντι πινακίου φακής.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Οι έως σήμερα ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιορίστηκαν τελικά μόνο στο ερώτημα που αναφέρεται στο δελτίο της εταιρείας; Αν ναι, προτίθεται να ερευνήσει εις βάθος το ενδεχόμενο οι ακραίες διακυμάνσεις να υποκρύπτουν την κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας ή χειραγώγησης της αγοράς από την οποίο ευνοήθηκαν με αθέμιτο τρόπο συγκεκριμένοι επενδυτές; Θα διερευνήσετε επισταμένα τον ρόλο της Διοίκησης της Εταιρείας και του ΤΧΣ σε ενδεχόμενες τέτοιες πρακτικές;
 2. Υπήρξαν μειώσεις σημαντικών συμμετοχών κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν.3556/2007 τους τελευταίους έξι μήνες και ποιες; Ποια ήταν η εξέλιξη αυτών των συμμετοχών μετά τη μείωσή τους και οι μέτοχοι που τις κατείχαν απέκτησαν ανάλογα μερίδια της τράπεζας μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;
 3. Σκοπεύετε να αποκλείσετε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κερδοσκόπους που με πιθανά αθέμιτα υπερκέρδη από την πορεία της τιμής του προηγούμενους μήνες σκοπεύουν να αναλάβουν σημαντικά μερίδια του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς;
 4. Από τα ιστορικά δεδομένα πόσες ΑΜΚ έχουν διενεργηθεί σε εθνικό επίπεδο-πέραν της 3ηςανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων το 2015- και σε διεθνές επίπεδο κατά τις οποίες οι παλαιοί μέτοχοι αποκλείστηκαν πλήρως από την ΑΜΚ;
 5. Προτίθεστε έστω και τώρα να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες που θα προφυλάξουν το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των μικρομετόχων της Τράπεζας Πειραιώς;

Και καλείσθε, προς ενημέρωση της Βουλής και δι’ αυτής των Ελλήνωνπολιτών, να καταθέσετε:

 1. Το προαναφερθέν ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και κάθε άλλη πράξη την οποία έχει εκδώσει προς διερεύνηση των προαναφερθέντων.
 2. Αναλυτικά, τα στοιχεία με σημαντικής αξίας τοποθετήσεις σε μετοχές της εταιρείας ή σε παράγωγα που αναφέρονται στη μετοχή καθώς και το ποια φυσικά η νομικά πρόσωπα τις διενήργησαν καθώς και μέσω ποιων φορέων επενδυτικών υπηρεσιών από την 1η Ιουνίου 2020.
 3. Αξιολόγηση βάσει των μεθοδολογικών εργαλείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ποιες από τις παραπάνω συναλλαγές θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους κανόνες περί κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας ή χειραγώγησης της αγοράς και το ποιες ενέργειες θα διενεργήσει για τη διερεύνησή τους.
 4. Όλα τα τεκμηριωτικά στοιχεία περί μείωσης σημαντικών συμμετοχών κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν.3556/2007 από την 1η Ιουνίου 2020.
 5. Την εξέλιξη αυτών των συμμετοχών μετά την ως άνω μείωση τους έως και την πρόσφατη άρση διαπραγμάτευσης της μετοχής εν όψει του reversesplit.
 6. Τη λίστα όλων των μετόχων με σημαντικές συμμετοχές που θα προκύψουν μετά την ΑΜΚ.
 7. Ιστορικά στοιχεία από πόσες και ποιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν γίνει με αποκλεισμό ή περιορισμό του δικαιώματος των παλαιών μετόχων:
  1. σε εθνικό επίπεδο πέραν της 3ηςανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων το 2015.
  2. σε διεθνές επίπεδο πιθανώς σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, τις κεφαλαιαγορές και τις οργανωμένες αγορές άλλων χωρών με τις οποίες συνεργάζεται η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, αντίστοιχα.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Απόστολος Πάνας

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΣΗΦΗ ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

– Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ Γ. Πλακιωτάκη

– Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

– Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα

ΘΕΜΑ: «Η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του».

Κύριοι Υπουργοί,

Στις 24 Ιανουαρίου 2021, με οδύνη αποχαιρετήσαμε τον Σήφη Βαλυράκη, τον γενναίο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, τον συνεπή δημοκράτη, τον ακέραιο άνθρωπο, τον αγαπητό σύντροφο και φίλο.

Όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, τότε από βήματος Βουλής, ο Σήφης Βαλυράκης στη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή τίμησε την Κρήτη και την Ελλάδα. Υπηρέτησε την πατρίδα και το ΠΑΣΟΚ ως Βουλευτής επί τριάντα χρόνια αλλά και ως Υπουργός, αναπτύσσοντας σπουδαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό έργο. Από πλευράς μας, μέσω του Β. Κεγκέρογλου, ζητήσαμε επίσης το προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού Ναυτιλίας για τη διαλεύκανσή των αιτιών του θανάτου του, εισπράττοντας τότε καταφατική απάντηση.

Η πρόσφατη ανατρεπτική μαρτυρία για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης γύρω από το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει τους ισχυρισμούς της οικογένειας του εκλιπόντος, ότι ο θάνατός του δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος αλλά ανθρωποκτονίας.

Ειδικότερα, ο αυτόπτης μάρτυρας κάνει λόγο για δύο ψαράδες οι οποίοι με το αλιευτικό τους σκάφος πλησίασαν τον Σήφη Βαλυράκη, λογομάχησαν και ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με ένα κοντάρι. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές (NEWS 24/7), πρόκειται για άτομα που ήταν οργανωμένοι στη «Χρυσή Αυγή», στοιχείο που ενδεχομένως να δίνει και άλλη διάσταση στην επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με την έντονη αντιδικτατορική δράση.

Επειδή τα όσα υποστήριξε ο ως άνω μάρτυρας είναι συγκλονιστικά.

Επειδή το θέμα αναδεικνύεται σήμερα στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στη στήλη «Στίγμα» του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου,

Επειδή, όπως αναφέρει το έγκυρο site flashnews.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Φωτάκης κάνει λόγο για τρομερή προσπάθεια κουκουλώματος,

Επειδή η οικογένεια του πρώην Υπουργού δίνει αγώνα προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν αυτοί στη Δικαιοσύνη και

Επειδή έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αφού υπάρχουν, όπως υποστηρίζεται, σοβαρές ολιγωρίες και παραλείψεις.

Επειδή η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τόσο η διενέργεια της προανάκρισης από το Λιμενικό Σώμα όσο και η συνέχιση της υπόθεσης στην Ποινική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη;

– Για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποβληθεί ακόμη η τεχνική έκθεση που έχει ζητηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο;

– Έχετε διασφαλίσει και με ποιο τρόπο την προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης;

Παρακαλείσθε δε για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε όλα τα σχετικά έγγραφα καθώς και την αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Δημήτρης Μπιάγκης

Γιώργος Καμίνης

Νάντια Γιαννακοπούλου

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: 4 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν σήμερα την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες η υπεύθυνη Παιδείας της Κ.Ο. Χαρά Κεφαλίδου και ο Γραμματέας του Τομέα Νίκος Τσούλιας.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δήλωση Φώφης Γεννηματά

Ένα χρόνο τώρα η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Με την πολιτική της διεύρυνε το μαθησιακό χάσμα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Στη σκιά της πανδημίας ακολούθησε μια πολιτική αντιμεταρρυθμίσεων, από την υπόθεση των κολλεγίων, την αποδόμηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως την εισαγωγή της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με αλαζονεία και αυταρχισμό.

Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από την μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών των μαθητών.

Τώρα με στόχο την κατά το δυνατόν ομαλή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, αλλά και την σοβαρή προετοιμασία για την νέα περίοδο καταθέτουμε τις εξής 4 προτάσεις:

[1] Είναι αναγκαίο μετά το Πάσχα ν’ ανοίξουν με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό στις τάξεις όλα τα σχολεία.

• Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αλλά να περιληφθεί σ’ αυτόν και το σύνολο των εργαζομένων στα σχολεία (και οι καθαρίστριες).

• Πέραν των self tests για εκπαιδευτικούς – μαθητές είναι αναγκαίο ο ΕΟΔΥ, να προχωρήσει σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests.

Το κράτος δεν επιτρέπεται να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 19.4.2021

Φ. Γεννηματά: Κανένα μέτρο για συνωστισμούς – Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό

Κατά την σημερινή συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής για τον τουρισμό, η Φώφη Γεννηματά τόνισε τα εξής:

 • Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και το ΕΣΥ έφτασε στο όριό του, όπως και οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια παρά την προπαγάνδα. Απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις Κυβερνητικών στελεχών, δίχασε την επιτροπή των επιστημόνων και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τώρα μπροστά στα δύσκολα ουσιαστικά παραιτείται από την ευθύνη της να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού. Μόνο εμπόριο ελπίδας που δεν δίνει λύσεις.
 • Η επερώτηση μας έχει στόχο να προλάβουμε φέτος στον Τουρισμό, τα Κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις του 2020. Να πάρουμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην χάσουμε και πάλι τα 14 δις που απωλέσαμε πέρυσι σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε αυτό που έγινε στα Βόρεια σύνορα μας το καλοκαίρι, όπου δεν υπήρξε κανένας υγειονομικός έλεγχος, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα στην Β. Ελλάδα.
 • Προβλέψατε 8 δις ευρώ έσοδα και φτάσαμε μόνο στα 4 δις. Άνοιγμα άνευ όρων των χερσαίων συνόρων. Ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου. Εξήγγειλε η Κυβέρνηση το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου.
 • Ερωτώ: Υπάρχει σχεδιασμός; Υπάρχει προετοιμασία; Είναι έτοιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν; Υπάρχουν εκτιμήσεις για την ροή του τουρισμού στην χώρα μας για τον Μάιο και Ιούνιο ; Πόσο κόσμο για παράδειγμα περιμένουμε στους δύο πρώτες μήνες; Έχετε λάβει μέτρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν; Θα επιδοτήσετε τα πάγια έξοδα τους , θα στηρίξετε την ρευστότητα τους;
 • Καταθέτω πέντε συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσης εφαρμογής:

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό, 2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια & για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ, 3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021 & Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, 4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, 5. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.

 • Όπως γνωρίζετε εμείς δεν μένουμε στην κριτική. Πρώτο μέλημα μας είναι να κρατήσουμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες όρθια την κοινωνία και ζωντανές τις επιχειρήσεις. Ειδικά στον Τουρισμό που είναι σημαντικός παράγοντας για το ΑΕΠ και την απασχόληση. Αν η Κυβέρνηση ακολουθήσει τις προτάσεις μας, οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν θα είμαστε εμείς ως κόμμα, θα είναι ο Τουρισμός, η απασχόληση, η πατρίδα μας».

Περισσότερα ΕΔΩ και βίντεο ΕΔΩ.

«Η κυβέρνηση με την πολιτική της διεύρυνε το μαθησιακό χάσμα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες» σημείωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν σήμερα την εκπαιδευτική διαδικασία. Πιο αναλυτικά:

«Ένα χρόνο τώρα η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Με την πολιτική της διεύρυνε το μαθησιακό χάσμα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Στη σκιά της πανδημίας ακολούθησε μια πολιτική αντιμεταρρυθμίσεων, από την υπόθεση των κολλεγίων, την αποδόμηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως την εισαγωγή της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με αλαζονεία και αυταρχισμό. Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από την μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών των μαθητών. Τώρα με στόχο την κατά το δυνατόν ομαλή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, αλλά και την σοβαρή προετοιμασία για την νέα περίοδο καταθέτουμε τις εξής 4 προτάσεις:

 • Είναι αναγκαίο μετά το Πάσχα ν’ ανοίξουν με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό στις τάξεις όλα τα σχολεία.
 • Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αλλά να περιληφθεί σ’ αυτόν και το σύνολο των εργαζομένων στα σχολεία (και οι καθαρίστριες).
 • Πέραν των self tests για εκπαιδευτικούς – μαθητές είναι αναγκαίο ο ΕΟΔΥ, να προχωρήσει σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests.
 • Το κράτος δεν επιτρέπεται να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες».

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι κερδοσκόπησαν και ποιοι θα αποκτήσουν έλεγχο;

Χωρίς σύνταξη χιλιάδες ασφαλισμένοι λόγω οφειλών

Η κυβέρνηση, ενώ η χώρα εδώ κι έναν χρόνο βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού μετά την ήδη δύσκολη δεκαετή οικονομική κρίση, δεν φαίνεται πρόθυμη να βοηθήσει τους χιλιάδες ασφαλισμένους -μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοτελώς απασχολούμενους)- οι οποίοι παρόλο που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους λόγω οφειλών, έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 25-30 χρόνια εισφορών στο Ταμείο τους καθώς και το 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ αποδεδειγμένα πια ένα μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων που θεσμοθετούνται, τελικά χάνεται. Η κυβέρνηση θα μπορούσε πέραν άλλων, να μεριμνήσει επί αυτού και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την πρόβλεψη δημιουργίας προγράμματος για υποβοήθηση όσων έχουν συμπληρώσει τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότηση. Περισσότερα ΕΔΩ.

Υποχρέωση της Πολιτείας η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του Σ. Βαλυράκη

Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν την πλήρη διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, του γενναίου αγωνιστή, του ακέραιου και συνεπούς δημοκράτη που με οδύνη αποχαιρετήσαμε στις 24 Ιανουαρίου 2021. Με ερώτησή τους, επισημαίνουν ότι η πρόσφατη ανατρεπτική μαρτυρία για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης γύρω από το θάνατο του αγαπητού συντρόφου, αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει τους ισχυρισμούς της οικογένειας του εκλιπόντος, ότι ο θάνατός του δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος αλλά ανθρωποκτονίας. Μάλιστα, στοιχείο που ενδεχομένως να δίνει νέα διάσταση στην επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με την έντονη αντιδικτατορική δράση, είναι ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, εκείνοι που του επιτέθηκαν είναι άτομα που ήταν οργανωμένοι στη «Χρυσή Αυγή». Περισσότερα ΕΔΩ.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην ψηφιακή περιοδεία στη Θεσσαλονίκη

Βασικά σημεία

1.Η Κυβέρνηση ξεκινά με το εργασιακό νομοσχέδιο που προαναγγέλλει την επίθεση στους εργαζομένους.

Αφαιρεί πια την συλλογική διαπραγμάτευση, οδηγεί απροστάτευτο τον εργαζόμενο σε ωράριο-λάστιχο και στην ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες.

Ο κ Μητσοτάκης εξοφλεί τα γραμμάτια που προεκλογικά ανέλαβε, για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει πράξη το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και αποτυπώνει ανάγλυφα τη συντηρητική της αντίληψη ,θα συναντήσει την καθολική αντίδραση μας, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από την Βουλή.

2.Ο κίνδυνος για ένα ντόμινο στην οικονομία από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, είναι ορατός.

Αυτή η εξέλιξη θα είναι καταστροφική.

Γι αυτό προτείνουμε:

Πρώτα και κύρια να υπάρξει κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.

Έχουμε προτείνει 120 δόσεις και 30% κούρεμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν.

Δεύτερο να υπάρξει πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες για τέσσερις με έξι μήνες αλλά και υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων προς τις τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τρίτο και σημαντικό είναι η ρευστότητα. Επιστρεπτέα με 70% ενίσχυση και βεβαίως επιδότηση 100% των ασφαλιστικών

3.Το δημόσιο χρέος των χωρών του νότου που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπάρχει η δυνατότητα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης να δοθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας Το πλαίσιο αυτό διεκδικείται και από τον κ. Ντράγκι και τον κ. Μακρόν. Η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει σε αυτή την διεκδίκηση.

Βασικός στόχος είναι να συνεχιστεί ως μόνιμο εργαλείο το ταμείο ανάκαμψης γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη και της ελληνικής οικονομίας.

4.Πιστεύω ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της (Α+Β Περιφέρειες Θεσσαλονίκης), έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να ξεπεράσουν τις δοκιμασίες από την δεκαετή κρίση, και την κρίση του κορωνοϊού.

Γιατί έχουν δυνάμεις σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας, και ιδιαίτερα της «πράσινης» οικονομίας, που στηρίζεται στην γνώση και την καινοτομία. Έχουν τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Εκείνο που δεν έχουν ανάγκη, είναι από υποσχέσεις, που εκτοξεύονται και μετά ξεχνιούνται.

Από χαμένες ευκαιρίες και πεταμένα λεφτά, που σπέρνουν την απογοήτευση στους πολίτες.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σε μια δύσκολη για την επικοινωνία μας εποχή, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα του σήμερα και του αύριο, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Είμαστε πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, συνδιαμορφώνουμε μέσα από τον διάλογο τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας και ιεραρχούμε τις ανάγκες των περιφερειών και των νομών.

Θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας.

Φίλες και Φίλοι,

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και το ΕΣΥ έφτασε στο όριό του, όπως και οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια παρά την προπαγάνδα.

Απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις Κυβερνητικών στελεχών, δίχασε την επιτροπή των επιστημόνων και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τώρα μπροστά στα δύσκολα ουσιαστικά παραιτείται από την ευθύνη της να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα.

Κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού.

Μόνο εμπόριο ελπίδας που δεν δίνει λύσεις.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει από την αρχή της πανδημίας συγκεκριμένες προτάσεις. Προτείναμε σχέδιο για να προστατέψουμε την ζωή των πολιτών, ζητήσαμε την διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου με συνεννόηση.

Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Δεν αξιοποίησε ούτε καν την μαύρη εμπειρία στη Βόρειο Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.

Φίλες και Φίλοι,

Στην Οικονομία τα προβλήματα εντείνονται και οι προβλέψεις μας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έχουν επιβεβαιωθεί.

Έγκαιρα έχουμε επισημάνει ότι τα μέτρα στήριξης που παίρνει η Κυβέρνηση, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, όχι μόνο δεν επικεντρώθηκαν στους μικρομεσαίους, στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και όσους έχουν ανάγκη, αλλά και δεν προσφέρουν αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τώρα ξεκινούν με το εργασιακό νομοσχέδιο που προαναγγέλλουν την επίθεση στους εργαζομένους.

Αφαιρεί πια την συλλογική διαπραγμάτευση, οδηγεί απροστάτευτο τον εργαζόμενο σε ωράριο-λάστιχο και στην ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου,και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες.

Ο κ Μητσοτάκης εξοφλεί τα γραμμάτια που προεκλογικά ανέλαβε, για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει πράξη το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και αποτυπώνει ανάγλυφα τη συντηρητική της αντίληψη ,θα συναντήσει την καθολική αντίδραση μας, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από την Βουλή.

Ο κίνδυνος για ένα ντόμινο στην οικονομία από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, είναι ορατός.

Αυτή η εξέλιξη θα είναι καταστροφική.

Γι αυτό προτείνουμε:

Πρώτα και κύρια να υπάρξει κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.

Έχουμε προτείνει 120 δόσεις και 30% κούρεμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν.

Δεύτερο να υπάρξει πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες για τέσσερις με έξι μήνες αλλά και υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων προς τις τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τρίτο και σημαντικό είναι η ρευστότητα. Επιστρεπτέα με 70% ενίσχυση και βεβαίως επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού νόμου.

Αυτό είναι ένα πλαίσιο που μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά την επανεκκίνηση της οικονομίας και να μην γίνουν ζόμπι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που είναι μέχρι σήμερα βιώσιμες και έχουν αντέξει μετά την δεκαετή οικονομική κρίση.

Παράλληλα είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε το τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και στους δημοσιονομικούς περιορισμούς για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το δημόσιο χρέος των χωρών του νότου που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπάρχει η δυνατότητα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης να δοθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας Το πλαίσιο αυτό διεκδικείται και από τον κ. Ντράγκι και τον κ. Μακρόν. Η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει σε αυτή την διεκδίκηση.

Βασικός στόχος είναι να συνεχιστεί ως μόνιμο εργαλείο το ταμείο ανάκαμψης γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη και της ελληνικής οικονομίας.

Οι Προτάσεις που και σήμερα καταθέτουμε είναι απαραίτητες για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

Όλο και πιο πολλοί διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές, προειδοποιούν ότι το δίδυμο «μείωση της ανάπτυξης και διεύρυνση των ανισοτήτων» που είχε ως αποτέλεσμα η πανδημία, μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο κοινωνικής κρίσης.

Αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο με μια τολμηρή εφαρμογή, αποτελεσματικών δημοσιονομικών πολιτικών.

Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες δίδεται πλέον βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, γιατί είναι ο μοχλός για την ανάκαμψη. Φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των πολυεθνικών. Μια πολιτική, η οποία στηρίζεται στην κρατική παρέμβαση με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η ατζέντα της Σοσιαλδημοκρατίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο διεθνώς και αναδεικνύεται στο μεγάλο όπλο για να ξεφύγουμε από την διπλή κρίση, οικονομική και υγειονομική.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.

Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

• Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει επενδύσεις-έργα χωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα ποιος είναι ο στόχος του.

Λείπει ο στόχος αλλαγής του οικονομικού μοντέλου και αναβάθμισης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

• Απουσιάζει κάθε σύνδεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τους άλλους διαθέσιμους πόρους, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

• Δεν συνοδεύονται τα έργα που προβλέπονται, με δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για ανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, για την στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Ακόμη και για την Εθνική Άμυνα σε μια κρίσιμη περίοδο, μένουμε μόνο στις παραγγελίες από τις άλλες χώρες.

• Απουσιάζει κάθε αναφορά για την στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα για τον Τουρισμό, υπάρχει έλλειμμα για την βιώσιμη στροφή του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ είναι πολύ μικρές οι επενδύσεις για την έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.

• Εκεί που πλήρως αποκαλύπτεται το συντηρητικό ιδεολογικό πρόσημο της Κυβέρνησης και του προγράμματος της είναι τα θέματα της Εργασίας και της Υγείας.

Για το εργασιακό Σ/Ν αναφέρθηκα ήδη.

Για το ΕΣΥ προβλέπονται μόνο 317 εκατομμύρια για 120 Νοσοκομεία σε βάθος 6ετίας και 273 εκατ. για την ΠΦΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Από ένα συνολικό ύψος 70 δις ευρώ από όλα τα Ταμεία. Πολύ λίγα, ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή. Καμία σχέση με την προοπτική ενός νέου ΕΣΥ.

• Τέλος σε μια εποχή κρίσης στο δημογραφικό, απουσιάζει κάθε πρόβλεψη, κάθε μέτρο, την ώρα που είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν όχι μόνο οι αναγκαίες υποδομές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις για την στήριξη των νέων ζευγαριών.

Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.

Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση.

Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.

Το μότο μας είναι «Παράγουμε και εξάγουμε».

Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.

Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.

Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς.

Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.

Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

· Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

· Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους

· Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.

Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, τη μεταποίηση ,το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι τώρα σε ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Πιστεύω ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της (Α+Β Περιφέρειες Θεσσαλονίκης), έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να ξεπεράσουν τις δοκιμασίες από την δεκαετή κρίση, και την κρίση του κορωνοϊού.

Γιατί έχουν δυνάμεις σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας, και ιδιαίτερα της «πράσινης» οικονομίας, που στηρίζεται στην γνώση και την καινοτομία. Έχουν τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Εκείνο που δεν έχουν ανάγκη, είναι από υποσχέσεις, που εκτοξεύονται και μετά ξεχνιούνται.

Από χαμένες ευκαιρίες και πεταμένα λεφτά, που σπέρνουν την απογοήτευση στους πολίτες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ΜΕΤΡΟ.

Μια εμβληματική υποδομή, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Για το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση μας έλεγε ότι θα λειτουργεί φέτος …το 2021 και ζήσαμε την εικονική πραγματικότητα με τους μουσαμάδες.

Αλλά και τώρα η ΝΔ δεσμεύεται για το 2023. Τα χρονοδιαγράμματα δεν δικαιολογούν αυτή την αισιοδοξία.

Δυστυχώς από το 2012 και μετά λείπει η συνεννόηση και η μετριοπάθεια, περισσεύει η κομματικοποίηση και τίποτε ακόμη.

Το έργο πρέπει να προχωρήσει να δρομολογηθούν οι επεκτάσεις του, προς Αμπελόκηπους, Εύοσμο, Σταυρούπολη, Μενεμένη και να μελετηθεί η διασύνδεση με δίκτυο προαστιακού και τις γραμμές του ΟΑΣΘ.

Και πρέπει να συνδεθεί με μέσο σταθερής τροχιάς η βιομηχανική ζώνη της ΒΙΠΕΘ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στα Δυτικά.

Δεύτερο σοβαρό ζήτημα η υπόθεση του ΟΑΣΘ.

Συνεχίζεται δυστυχώς η ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Θεσσαλονίκη έχει τις χειρότερες αστικές συγκοινωνίες.

Έπρεπε κανονικά να κυκλοφορούσαν 500 καινούργια λεωφορεία. Αλλά εντάχθηκαν μόνο κάποια μεταχειρισμένα και από τα ΚΤΕΛ. Και μόλις τώρα ακούμε για διαγωνισμό που θα διεξαχθεί τον Μάιο, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί. Αλλά ως τότε ο συνωστισμός καλά θα κρατεί, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Έρχομαι τώρα στα κατ’ εξοχήν αναπτυξιακά θέματα.

1ο ΔΕΘ-Διπλή ανάπλαση Θεσσαλονίκης.

Είναι γνωστή η πρόταση της Διοίκησης της ΔΕΘ, για την παραμονή του εκθεσιακού κέντρου στον ίδιο χώρο.

Οδηγώντας σε επιφάνεια συνολικής δόμησης 16% μεγαλύτερη από την σημερινή, στο 50% της έκτασης του οικοπέδου της ΔΕΘ.

Είχαμε πριν 2 χρόνια συζητήσει κατ’ αρχήν αυτό το σχέδιο με την Διοίκηση της ΔΕΘ.

Όμως μετά τις εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης, και την δυνατότητα εξεύρεσης πόρων, έχει αναπτυχθεί μια άλλη, τελείως διαφορετική λογική.

Για μια ΑΛΛΗ ΔΕΘ, στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή των εκθέσεων.

Με ένα σχέδιο που προβλέπει να παραμείνει ο ψηφιακός εγκέφαλος της ΔΕΘ στο κέντρο και να μεταφερθεί το «σώμα της» στα Δυτικά. Για τις θεματικές και τις μεγάλες εκθέσεις.

Με παράλληλη μετατροπή της στην πρώτη, μηδενικών ρύπων, έκθεση στην Ελλάδα.

Και να αναπτυχθεί στον σημερινό χώρο της πάρκο πρασίνου, με ήπιες αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο για να «αναπνεύσει» η πόλη, όσο και για την ύπαρξη διεξόδου για την Πανεπιστημιούπολη.

Ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Οι βουλευτές μας ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, έχουν φέρει ήδη το θέμα στη Βουλή και στη συνέχεια θα συμβάλλουν με τις παρεμβάσεις τους σε αυτόν το σημαντικό για το μέλλον της Θεσσαλονίκης διάλογο.

2ον Αστικές αναπλάσεις.

Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι, ως το Καλοχώρι.

Με την εξυγίανση και αποκατάσταση της δυτικής ακτής, την ανάπλαση της παλαιάς παραλίας και την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Θερμαϊκό.

Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει κατά προτεραιότητα.

Όπως και η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει το λιμάνι (υπό την διαχείριση του ΟΛΘ) και η αξιοποίηση πρώην στρατοπέδων και βιομηχανικών ακινήτων στην περιοχή.

3ον Μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού)

Η Κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί μια βεβιασμένη παραχώρηση σε ιδιώτες της Μαρίνας Καλαμαριάς, με την πρόβλεψη για ανάπτυξη ξενοδοχείων και πολυώροφων κατοικιών.

Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις κυρίως για τους όρους της αυξημένης δόμησης στην περιοχή και για το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που υποβαθμίζει το περιβάλλον και ανατρέπει τον σχεδιασμό για υποστήριξη της μαρίνας και ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού.

Είναι αναγκαίο να αποσυρθεί αυτή η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» του ΤΑΙΠΕΔ και να εξασφαλιστούν διαφορετικοί όροι παραχώρησης, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή με αιχμή τις τουριστικές δραστηριότητες.

4ον Οδικοί άξονες.

Α) Θέλω να αναφερθώ στο δίκτυο του Αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού, του πιο μεγάλου σύγχρονου δημόσιου έργου στην χώρα μας που κατασκευάστηκε με Κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Ένα έργο συγκοινωνιακό, με πολλαπλά πλεονεκτήματα. Έργο που υποστηρίχτηκε από όλες της κυβερνήσεις, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι το έργο ξεκίνησε και κατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έργο κινδυνεύει να ακυρωθεί από τα πολλά και ακριβά διόδια που συμφώνησε η κυβέρνηση του Σύριζα και συνεχίζει η σημερινή.

Β) Πρέπει επίσης να προχωρήσουν οι οδικοί άξονες «Θεσσαλονίκης Έδεσσας» και «Εγνατία -Σκυδρα..»

Το έργο έπρεπε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν αυτό δεν γίνει είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει με χρήματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 του προγράμματος της Περιφέρειας.

Τέλος, θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ στο κοινό αίτημα του Μητροπολίτη Βαρνάβα και των Δημάρχων Σίμου Δανιηλίδη, Ιγν. Καϊταζίδη και Δ. Δεμουρτζίδη για την γρήγορη κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Φιλυρου και τις δράσεις -παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους οδικούς άξονες (διαπλατύνσεις-δημιουργία κόμβων) για να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό.

Φίλες και Φίλοι,

Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης:

Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.

Πρώτα και κυρία στο κράτος.

Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.

Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του.

Την ουσιαστική αποκέντρωση του.

Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων.

Επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.

Και αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Στρατηγικός μας Στόχος είναι η Πλήρης Απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fasttrack διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.

Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει.

Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα, που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει πράξη.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.