ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:«ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΩ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΟ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ»


0
(0)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ “MEETING POINT” ΤΟΥ NEWSBOMB ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ

Σημεία

Για την «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ

 • Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει επειδή υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα υπάρχει και είναι κοινοβουλευτικό κόμμα επειδή υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής. Απλά πράγματα. Και όλοι ξέρουν ποιοι είμαστε και όλοι ξέρουν ποιες είναι οι ρίζες μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για κατανάλωση. Είναι παιχνίδια γύρω από συναισθήματα και αναμνήσεις. Όσο με αφορά, τα δικά μου συναισθήματα και οι δικές μου αναμνήσεις για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι για πούλημα.
 • Το ΠΑΣΟΚ είναι ορθάνοιχτο και είναι ορθάνοιχτο γιατί έγιναν προσπάθειες και έκανα προσπάθειες προσωπικά. Το προστάτευσα. Όλο αυτό το διάστημα θεώρησα προσωπικό μου χρέος να αποκαταστήσω και την ιστορική του διαδρομή και να αναδείξω τις αδικίες σε βάρος του και από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ και να θυμίσω στη μεγάλη πλειοψηφία των παλαιότερων προοδευτικών πολιτών, ότι έζησαν καλύτερα σε αυτή τη χώρα με το ΠΑΣΟΚ.
 • Για τις εσωκομματικές εκλογές
 • Είναι κρίσιμο θέμα και δεν κρίνονται απλώς πρόσωπα. Κρίνονται πολιτικές επιλογές. Πολιτικά διλήμματα, πολύ σημαντικά για την πορεία από εδώ και πέρα του Κινήματος Αλλαγής. Εγώ, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να δω το Κίνημα Αλλαγής ως ένα συμπλήρωμα σε δευτερεύοντα ρόλο. Και όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνω ορντινάτσα κανενός.
 • Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία και προοδευτική ταυτότητα. Αυτό είναι το δικό μου τρίπτυχο.
 • Για τις προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής

Έχουμε σταθερά ανοδική πορεία . Περάσαμε πέτρινα χρόνια με προσπάθεια απαξίωσης της παράταξής μου, προσπάθεια περιθωριοποίησης, δεν ήταν απλά και εύκολα όλα. Και σήμερα θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε πια να κάνουμε και το άλμα προς τα μπρος. Διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας, μάλιστα τα υπερδιπλασιάσαμε θα έλεγα, γιατί ξεκινήσαμε δημοσκοπικά με ποσοστά εξωκοινοβουλευτικά.

Η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν το ’15 ήταν μα πιστεύετε ότι θα μπει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κυρία Γεννηματά; Μια ντροπιαστική ερώτηση για την ιστορία μας. Θεωρώ ότι σήμερα μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Μπορούμε να διπλασιάσουμε και πάλι τα ποσοστά μας. Μπορώ να το εγγυηθώ. Και εγώ τουλάχιστον το έχω αποδείξει στην πράξη.

 • Για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ
 • Τσίπρας και Μητσοτάκης δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν από τον τρόπο που διακυβέρνησαν και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαλλαγεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ, να απεγκλωβιστεί από αυτές τις δυο σκουριασμένες άγκυρες, γιατί τον κρατάνε καθηλωμένο σε λιμνάζοντα νερά.
 • Ο κ. Μητσοτάκης στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους
 • Ο κ. Τσίπρας είχε δυο ευκαιρίες να κυβερνήσει. Πήρε δυο φορές εντολή από τον ελληνικό λαό. Παρουσιάστηκε ως μια προοδευτική δύναμη και τι έκανε; Την πρώτη την εξάντλησε με τις αυταπάτες και τη δεύτερη εντολή την εξάντλησε για να συνεχίσει να κυβερνά με τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ηττήθηκε η πρότασή του.
 • Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή. Αυτό δεν είναι όρος είναι προϋπόθεση.
 • Για τον διχασμό με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
 • Έχουμε μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων σε κρίσιμες ηλικίες που μπορεί να τους στοιχίσει ακόμη και την ίδια τους τη ζωή και βεβαίως αυτός ο διχασμός είναι τρομερά επικίνδυνος για την ίδια την πολιτική σκηνή του τόπου και αν θέλετε και την ίδια τη δημοκρατία. Το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο και έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
 • Για τις προκλήσεις Ερντογάν
 • Προερχόμαστε από μια παράταξη η οποία έχει γράψει ιστορία πατριωτική. Έχουμε να διεκδικούμε για τη χώρα μας, να κερδίζουμε για τη χώρα μας και εγώ τουλάχιστον δεν ανέχομαι αυτή την παθητική και αμυντική πολιτική που διαρκώς υποχωρούμε απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας, χωρίς να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας και χωρίς να διεκδικούμε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Για το αν πρέπει να ασκηθεί τώρα βέτο
 • Κατά την άποψή μου ναι. Εμείς θα ήμασταν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης εάν αποφασίσει επιτέλους να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται η Ελλάδα.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρίες και κύριοι γεια σας. Είναι η διαδικτυακή εκπομπή Meeting point του Newsbomb με καλεσμένη μας την κυρία Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Του ΚΙΝΑΛ. Δεν το είπα επίτηδες, σας βεβαιώ. Καλώς ήρθατε.

Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα ήθελα να το κουβεντιάσουμε στην πορεία της συζήτησής μας. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από ένα άλλο θέμα που αφορά στην παράταξή σας.

Ακούω από διάφορες πλευρές και από ορισμένα στελέχη σας, ότι βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής με την έννοια ότι εάν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν κατορθώσει να αυξήσει δυναμικά το ποσοστό του, κινδυνεύει στη συνέχεια να μπει σε μια διαδικασία διαρκούς φθοράς. Πόσο σας απασχολεί ένα τέτοιο θέμα και εν πάση περιπτώσει ποια είναι η εκτίμησή σας γι’ αυτό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ αρχήν να ξεκινήσω από το ότι είναι μεγάλη μου χαρά το γεγονός ότι είμαι Πρόεδρος και του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ κυρία Τρέμη. Και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουμε μόνο άνοδο για το Κίνημα Αλλαγής, διότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για να το πετύχουμε αυτό.

Έχουμε κάνει πάρα πολύ δουλειά για να πατήσει ο χώρος μας σε ένα σταθερό έδαφος και να μπορεί να κάνει τώρα το άλμα προς τα εμπρός. Αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνονται κοινωνικές συνθήκες από τις πολιτικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη που αναζητούν έκφραση. Και εμείς είμαστε εδώ για να τις εκφράσουμε.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πιστεύετε όμως παρά ταύτα, αντιλαμβάνομαι ότι έχετε μια προσέγγιση που τη βασίζετε σε κάποια πολιτικά δεδομένα και σε μια αισιοδοξία που διακρίνω. Πιστεύετε παρά ταύτα ότι είναι κρίσιμο στοιχείο αυτό; Ότι δηλαδή εάν δεν συμβεί θα μπει το ΚΙΝΑΛ σε περιπέτειες;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάζω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Σχεδιάζω την επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη και αυτό που είναι κρίσιμο τούτη την ώρα είναι ότι στις εσωκομματικές διαδικασίες που έχουμε μπροστά μας, να μην ανακοπεί αυτή η πορεία που έχουμε ξεκινήσει.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πώς θα μπορούσε να ανακοπεί; Μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε. Τι εννοείτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Πιστεύω ότι για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί αυτό θέλουμε ως Κίνημα Αλλαγής, είμαστε μια μεγάλη παράταξη, με ιστορία, χρειάζεται να υπηρετήσουμε ένα τρίπτυχο. Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία και προοδευτική ταυτότητα. Αυτό είναι το δικό μου τρίπτυχο.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό πώς θα μπορούσε να ανακοπεί δηλαδή, λόγω των εσωκομματικών εκλογών;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, από το διάλογο που θα αναπτυχθεί, από τα πολιτικά διλήμματα που πρέπει να απαντηθούν.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ένα λεπτό. Δηλαδή υπονοείτε ότι κατ’ αρχάς αυτό καθ’ εαυτό το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκλογής Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ από τη μία πλευρά, αλλά ενδεχομένως και το κλίμα που θα επικρατήσει και ίσως και το γεγονός ότι υπάρχουν και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και σε σχέση με την πορεία που περιγράφετε για να ανακτήσετε το ποσοστό που θεωρείτε ότι είναι εφικτό, αλλά και σε σχέση με το κλίμα ενότητας στην παράταξή σας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως είναι πολύ κρίσιμο θέμα. Είναι κρίσιμο θέμα και δεν κρίνονται απλώς πρόσωπα. Κρίνονται πολιτικές επιλογές. Πολιτικά διλήμματα, πολύ σημαντικά για την πορεία από εδώ και πέρα του Κινήματος Αλλαγής.

Εγώ, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να δω το Κίνημα Αλλαγής ως ένα συμπλήρωμα σε δευτερεύοντα ρόλο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να γίνω ορντινάτσα κανενός.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ένα λεπτό. Υπάρχουν δηλαδή άλλοι υποψήφιοι οι οποίοι θα μπορούσαν να το δούνε το θέμα από μια τέτοια οπτική γωνία; Όχι με τον τρόπο που εσείς το θέτετε, ότι δηλαδή να γίνουν ορντινάτσες, αλλά να σκεφτούν ενδεχομένως συμμαχίες και συνεργασίες; Αυτό δηλαδή κατά τη γνώμη σας είναι αρνητικό; Υπάρχει κατ’ αρχάς ως ενδεχόμενο και είναι και αρνητικό; Και για ποιο λόγο;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Συζητιούνται αυτά κυρία Τρέμη στο δημόσιο διάλογο. Στην εσωκομματική διαδικασία θα έχουμε όλο το χρόνο όποιος είναι υποψήφιος να ξεδιπλώσει την πρότασή του, να δείξει, να μας πει τι σκέφτεται για την πορεία του κόμματος, ποια είναι η δική του πολιτική πρόταση και νομίζω ότι θα έχουμε όλο το χρόνο να τα κουβεντιάσουμε και οι προοδευτικοί πολίτες να ψηφίσουν και να κρίνουν με βάση αυτό.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό το οποίο συζητείται για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι ότι ο ένας εκ των τριών υποψηφίων, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, θεωρήθηκε – ενδεχομένως αυτό να είναι και αυθαίρετο – από κάποιες πλευρές, ανάμεσα σε αυτές είναι και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σε αυτή εδώ την εκπομπή μας είπε αυτή τη συγκεκριμένη άποψη, θεωρήθηκε ότι έχει ως στόχο το να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Το λέω όσο πιο κομψά μπορώ. Αυτό είναι ένα θέμα, κατά τη γνώμη σας, σημαντικό; Κρίσιμο; Είναι κάτι για το οποίο εσείς ευθέως θα τον ρωτήσετε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν είναι έτσι και ξεκαθαρίσει μια τέτοια πρόταση, είμαι απόλυτα αντίθετη. Θεωρώ καταστροφική για την πορεία του κόμματος, δεν μπορεί να ταιριάξει με το DNA της παράταξής μας. Δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία μας και τη διαδρομή μας. Οδηγεί στην πλήρη εξαφάνισή μας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Έχει βάση αυτή η κριτική που ασκείται; Ή μάλλον, δεν είναι κριτική, είναι μια άποψη που διατυπώνεται. Έχει βάση κατά τη γνώμη σας; Παρακολουθείτε τα πράγματα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα ξεκαθαρίσουν όλα αυτά στην πορεία κυρία Τρέμη. Εδώ είμαστε για να τα ξεκαθαρίσουμε.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εγώ ξεκαθαρίζω τη δική μου θέση. Η δική μου θέση είναι απέναντι σε όλες αυτές τις λογικές, θεωρώ ότι αυτό βάζει ένα τέλος στην παράταξη. Είμαστε μια ιστορική παράταξη και δεν θέλω να το δω αυτό. Έχω κάνει τα πάντα για να μπορέσουμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Πιστεύω στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Κίνημα Αλλαγής και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας, είναι η ευθύνη μας αυτή τη στιγμή.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τώρα ανοίξατε ένα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να επανέλθουμε στη διάρκεια αυτής της συζήτησης. Ας κάνουμε όμως ένα time out και ας πάμε λίγο σε όλα αυτά τα θέματα της καθημερινότητας που μας ταλανίζουν όλους. Και ξεκινώ από αυτό που εμένα ομολογώ ότι με έχει λίγο προβληματίσει.

Σε αυτή τη χώρα ήμασταν με φανατισμό δεξιοί αριστεροί, Ολυμπιακοί Παναθηναϊκοί. Τώρα ξαφνικά γίναμε και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Και μάλιστα με ένα τρόπο που δεν έχει να κάνει με την αναγκαιότητα του εμβολίου. Αλλά έχει να κάνει με ένα διχαστικό κλίμα που νομίζω ότι αρχίζει να δημιουργείται.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι αλήθεια κυρία Τρέμη ότι σε αυτή τη χώρα το διχασμό τον έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Και θέλω να πω με λύπη ότι αυτό που διαπιστώνω είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης συμμετέχουν, διαμορφώνουν αυτό το διχαστικό κλίμα με τις τοποθετήσεις τους, με το λόγο τους, με τον τρόπο που προσέγγισαν το θέμα του εμβολιασμού αυτό το τελευταίο διάστημα.

Επέμενα εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι το πρόβλημα ήταν με τον εμβολιασμό. Ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για να πειστούν όσοι είχαν προβληματισμούς, όσοι είχαν αγωνίες, ερωτηματικά. Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα για όσους ήθελαν να πάνε να εμβολιαστούν όμως ήμασταν και παραμένουμε πίσω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Χτυπούσαμε αυτό το καμπανάκι εδώ και πάρα πολλούς μήνες και η ίδια προσωπικά και τα στελέχη μας στο Κίνημα Αλλαγής και δεν άκουγε κανείς. Αντίθετα καλλιέργησαν στην αρχή τον εφησυχασμό. Ανακοίνωναν νούμερα, τόσοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν. Πάμε μια χαρά στην Ελλάδα, ενώ ήμασταν στο κόκκινο.

Ήμασταν στο κόκκινο μέχρι πριν από λίγους μήνες. Καλλιέργησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα. Γιατί από τη μια μεριά έχουμε την έξαρση της πανδημίας και από την άλλη μεριά έχουμε ένα διχασμό τρομερά επικίνδυνο. Τρομερά επικίνδυνο για την προοπτική της χώρας μας, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία από εδώ και πέρα, πόσο έντονο θα είναι αυτό το κύμα που έρχεται. Ποιους θα πλήξει. Έχουμε μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων σε κρίσιμες ηλικίες που μπορεί να τους στοιχίσει ακόμη και την ίδια τους τη ζωή και βεβαίως αυτός ο διχασμός είναι τρομερά επικίνδυνος για την ίδια την πολιτική σκηνή του τόπου και αν θέλετε και την ίδια τη δημοκρατία.

Το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο και έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εάν σας ζητούσα μια γνώμη για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης και το λέω αυτό, διότι έδωσε την εντύπωση, είναι η αλήθεια, ότι δεν είναι σίγουροι για κάποιες επιλογές, γι’ αυτό είχαμε και μερικά μπρος πίσω, μερικά πισωγυρίσματα και ενδεχομένως αυτό να είχε και κάποιο πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Ποια είναι σε σχέση με τη γενική εικόνα η δική σας η άποψη και εάν θα μπορούσατε να μου πείτε αν υποθέσουμε ότι έγιναν λάθη, ποιο κατά τη γνώμη σας ήταν το πιο βαρύ από όλα αυτά, με την έννοια των επιπτώσεων;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ενώ ξεκινήσαμε καλά ως χώρα και μάλιστα σε ένα πνεύμα συνεννόησης όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, δυστυχώς από πέρσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο. Άρχισε να κάνει απανωτά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και στο υγειονομικό σκέλος και στο οικονομικό, αλλά μιας και μιλάμε για το υγειονομικό …..

Ο. ΤΡΕΜΗ: Το οικονομικό ας το κρατήσουμε να το πούμε στη συνέχεια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για το υγειονομικό που είναι κρίσιμο για τη ζωή των ανθρώπων, γιατί χάθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας και άλλοι δοκιμάστηκαν σκληρά και έχουν ακόμα συνέπειες από τον κορωνοϊό, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση είναι φανερό ότι έχασε τον έλεγχο, ότι απέτυχε στη διαχείριση. Δεν κατάφερε να ενισχύσει αποτελεσματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έξω από μονάδες εντατικής θεραπείας γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια για να νοσηλευτούν, ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα στη Βόρειο Ελλάδας.

Άνθρωποι που δεν είχαν αρκετό οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Δεν δημιουργήθηκαν ποτέ τα κινητά κλιμάκια για τα οποία φωνάζαμε από την αρχή. Δηλαδή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Και επιλέχθηκε ένα οριζόντιο lockdown ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Διαφωνήσατε με αυτό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως διαφώνησα πάρα πολλές φορές. Εμείς μιλήσαμε για ένα ευέλικτο σχέδιο, για ασφαλές άνοιγμα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και δεν εισακουστήκαμε.

Ζητούσαμε περισσότερα τεστ από την αρχή και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Ιχνηλάτηση δεν αποκτήσαμε ποτέ αποτελεσματική στην Ελλάδα. Γίνεται κεντρικά από την Πολιτική Προστασία χωρίς ένα απλωμένο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και τα τεστ έγιναν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην έχει πραγματική εικόνα του τι συνέβαινε και έτσι έτρεχε συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις.

Και αυτό το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη στοίχισε πάρα πολύ στη χώρα και στη λειτουργία των νοσοκομείων και στη λειτουργία της οικονομίας και στην αντοχή τελικά της κοινωνίας και κλόνισε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Άρα αυτό θεωρείτε ότι ήταν ίσως το μεγαλύτερο λάθος από κυβερνητικής πλευράς, το παρατεταμένο lockdown.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το οποίο δεν στηριζόταν σε πραγματικά δεδομένα, αλλά στο βλέποντας και κάνοντας, όπως έχω πει πολλές φορές στον κ. Μητσοτάκη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό επέτεινε το οικονομικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά συνολικά από ότι ξέρουμε από τα νούμερα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί περίπου 41 δις και υπάρχει μια πρόβλεψη και για άλλα 5. Η γνώμη η δική σας ποια είναι; Ότι θα έπρεπε να έχουν δοθεί περισσότερα; Ή ότι θα έπρεπε να έχει γίνει μια διαφορετική διαχείριση αυτών των ποσών;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς κυρία Τρέμη. Δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα, αλλά δεν δόθηκαν εκεί που έπρεπε.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή πού έπρεπε κατά τη γνώμη σας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω αμέσως πού έπρεπε. Έπρεπε να πάνε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που αγωνιούσαν για το οξυγόνο της ρευστότητας και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν κατάφερε να πλησιάσει τη ρευστότητα. Οι τράπεζες έδωσαν τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις του δημοσίου στους μεγάλους και ισχυρούς πελάτες.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό δεν αλλάζει όμως λόγω του covid. Αυτό είναι πάγια τακτική.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι πάγια τακτική.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εσείς θεωρείτε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση στις τράπεζες φερ’ ειπείν από κυβερνητικής πλευράς;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι πάγια τακτική. Βεβαίως έπρεπε να υπάρχει.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι πολλά χρόνια που είναι εκτός βοήθειας από το τραπεζικό σύστημα οι μικρομεσαίοι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση της κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα. Βεβαίως έπρεπε να δοθούν στοχευμένα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εννοώ στις τράπεζες. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει πιέσει τις τράπεζες να είναι πιο ελαστικές στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση στις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες. Δεν μιλάω για επιχειρήσεις που είναι ζόμπι. Κανένας δεν θέλει να δίνονται χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν προοπτική.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Με κάποια κριτήρια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας. Το είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή και δεν έγινε ποτέ. Και ήταν μια τεράστια αδικία. Και είναι ολοφάνερο και εάν δεις τι έγινε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, θα δεις ότι με λιγότερα χρήματα άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα για τη βελτίωση της οικονομίας τους και για τη στήριξη των επιχειρήσεών τους.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι και άλλη η δομή της οικονομικής δραστηριότητας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς που ερχόμαστε από μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και έχουμε επιχειρήσεις που άντεξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι δυνατόν σήμερα να κλείνουμε τα μάτια και να τους δίνει η κυβέρνηση τη χαριστική βολή; Το θεωρώ αδιανόητο.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Προκειμένου να ολοκληρώσουμε και το τρίπτυχο πανδημία – οικονομία – διπλωματία. Το θέμα σήμερα είναι η κίνηση Ερντογάν, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και ό,τι αυτό σημαίνει, διότι στην πραγματικότητα είναι ένας Δούρειος ίππος προκειμένου να καταφέρει, έστω και ντε φάκτο, να πετύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Μιλήσατε για πολιτική κατευνασμού κάνοντας κριτική στην κυβέρνησης. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση; Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια απροθυμία και από την πλευρά της Ευρώπης και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για να κάνουν κάτι περισσότερο από μια σκληρή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας. Και εκεί σταματάνε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν λέω ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Αλλά η ελληνική πλευρά πορεύεται εδώ και 1,5 χρόνο περίπου χωρίς εθνική στρατηγική. Διαρκώς υποχωρώντας απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία είναι φανερό ότι έχει αλλάξει στρατηγική.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή τι δεν έκανε; Δηλαδή όταν ήταν το Oruc Reis στο Αιγαίο, θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό εμείς; Πιο επιθετικό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω ζητήσει πάρα πολλές φορές από τον κ. Μητσοτάκη να συνεδριάσει επιτέλους το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να εκτιμήσουμε τη νέα κατάσταση με την Τουρκία και να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική, γιατί η Τουρκία είναι πλέον μια δύναμη αναθεωρητική, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη εκφραστής των μουσουλμάνων της περιοχής και αυτό είναι μια διαφορετική στάση από ότι είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, που θα έπρεπε ως χώρα να έχουμε εκτιμήσει και να έχουμε αποφασίσει πώς θα το διαχειριστούμε.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω εισηγηθεί ότι θα έπρεπε ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Η Ευρώπη είναι πολύ διστακτική κυρία Γεννηματά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως είναι πολύ διστακτική.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι πολύ διστακτική και το χορό τον σύρει η Γερμανία που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποια είναι η θέση της και η στάση της ως προς την Τουρκία. Μέχρι και υποβρύχια της δίνει.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτάξει και εκείνες τα δικά τους συμφέροντα. Άρα ποιοι είναι οι σύμμαχοι εκείνοι που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε πιο επιθετικές κινήσεις στη σκακιέρα, χωρίς να κινδυνεύσουμε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε και εμείς πλεονεκτήματα από τη θέση μας, που θα έπρεπε να έχουμε αξιοποιήσει όλο αυτό το διάστημα και κυρίως έπρεπε να έχουμε αξιοποιήσει το γεγονός ότι ξεκινάει μια συζήτηση για θετική ατζέντα μέτρων υπέρ της Τουρκίας και είχαμε μια τεράστια ευκαιρία να διεκδικήσουμε ένα νέο Ελσίνκι.

Ξέρετε προερχόμαστε από μια παράταξη η οποία έχει γράψει ιστορία πατριωτική. Έχουμε μάθει να διεκδικούμε για τη χώρα μας, να κερδίζουμε για τη χώρα μας και εγώ τουλάχιστον δεν ανέχομαι αυτή την παθητική και αμυντική πολιτική που διαρκώς υποχωρούμε απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας, χωρίς να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας και χωρίς να διεκδικούμε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή ποιες συμμαχίες δεν έχουμε ενισχύσει; Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα μπορούσαμε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουμε διεκδικήσει για να συζητηθεί η θετική ατζέντα, να υπάρξουν προϋποθέσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας …..

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τον Μακρόν είχαμε και αυτόν τον πήρε η Μέρκελ, του έκανε κεφαλοκλείδωμα και τον ψιλοχάσαμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω κυρία Τρέμη το εξής: είχα προτείνει στον κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής εάν χρειαστεί να ασκήσει ακόμη και βέτο. Και ότι εμείς θα ήμασταν στο πλευρό του και θα το στηρίζαμε σε μια τέτοια επιλογή.

Δεν μπορεί να υπάρχει θετική ατζέντα για την Τουρκία και να μην έχει δεσμευτεί ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τώρα πρέπει να ασκηθεί βέτο με βάση την τελευταία κίνηση του Ερντογάν;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατά την άποψή μου ναι. Εμείς θα ήμασταν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης εάν αποφασίσει επιτέλους να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται η Ελλάδα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Να επανέλθουμε στο ΚΙΝΑΛ. Διαβάζω στην έρευνα της MRB ότι το 52,9% των ψηφοφόρων σας των τελευταίων εκλογών λέει να ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ και υπάρχει και ένα 43,8% που λέει όχι έτσι καλά είμαστε. Οι άλλοι δυο υποψήφιοι με ένα τρόπο έχουν τοποθετηθεί. Μιλούν πολύ για ΠΑΣΟΚ. Εσείς σκέφτεστε; Ελπίζετε; Μπορείτε; Ενδιαφέρεστε να ξανακάνετε το ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τι ποσοστό είπατε; 56%;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι 52,9%.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κι εγώ σε αυτό το 52,9% είμαι κυρία Τρέμη. Αλλά είμαι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να σκεφτώ την παράταξη. Και προσωπικά δεν παίζω με το ΠΑΣΟΚ. Και για να λέμε τα πράγματα καθαρά. Ακούστε με. Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει επειδή υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα υπάρχει και είναι κοινοβουλευτικό κόμμα επειδή υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής. Απλά πράγματα. Και όλοι ξέρουν ποιοι είμαστε και όλοι ξέρουν ποιες είναι οι ρίζες μας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Γεννηματά εσείς ειδικά και καλά είπατε ότι είσαστε στο 52% ….

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλα τα υπόλοιπα κυρία Τρέμη ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εσείς ειδικά μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει ισχυρό brand. Δεν είναι μόνο το ισχυρό brand. Δηλαδή εάν τριγυρίσετε γύρω – γύρω που δεν κάνετε και άλλη δουλειά, θα ακούσετε από πάρα πολύ κόσμο να λέει επί ΠΑΣΟΚ αυτό, επί ΠΑΣΟΚ εκείνο και εάν ήταν το ΠΑΣΟΚ τώρα το άλλο.

Θέλω να πω ότι δεν είναι ένα θέμα το οποίο ….

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στον αυτόματο πιλότο έγινε αυτό;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί κανένας να το κλείσει εύκολα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στον αυτόματο πιλότο έγινε αυτό κυρία Τρέμη;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, γι’ αυτό σας λέω ότι είναι πολύ ισχυρό brand. Γιατί το κλείνετε το θέμα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ορθάνοιχτο και είναι ορθάνοιχτο γιατί έγιναν προσπάθειες και έκανα προσπάθειες προσωπικά. Το προστάτευσα. Όλο αυτό το διάστημα θεώρησα προσωπικό μου χρέος να αποκαταστήσω και την ιστορική του διαδρομή και να αναδείξω τις αδικίες σε βάρος του και από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ και να θυμίσω στη μεγάλη πλειοψηφία των παλαιότερων προοδευτικών πολιτών, ότι έζησαν καλύτερα σε αυτή τη χώρα με το ΠΑΣΟΚ.

Και σήμερα ο στόχος μου είναι να πείσω και τη νέα γενιά της χώρας, ότι θα ζήσει καλύτερα με το Κίνημα Αλλαγής που κινητήριος μοχλός του και δύναμή του είναι το ΠΑΣΟΚ, οι άνθρωποί του, η ιστορία του. Είναι οι ρίζες του.

Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για κατανάλωση. Είναι παιχνίδια γύρω από το ΠΑΣΟΚ

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τώρα αναφέρεστε σε αυτά που λένε οι ανθυποψήφιοί σας υποθέτω.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι προσπάθεια να εκμεταλλευτούν κάποιοι τη νοσταλγία και τα συναισθήματα γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αναφέρεστε σε κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μιλάω πάντα για τον εαυτό μου κυρία Τρέμη, όπως και στην αρχή της συζήτησής μας. Θα σας πω λοιπόν ότι όσο με αφορά, τα δικά μου συναισθήματα και οι δικές μου αναμνήσεις για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι για πούλημα. Δεν είναι για πούλημα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά κάποιοι πάνε να το εκμεταλλευτούν. Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι; Είναι εκείνοι που είναι στη μάχη της προεδρίας ή όχι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όσοι ανέξοδα ανοίγουν συζητήσεις για δήθεν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ που δεν φύγαμε ποτέ από αυτό.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μια και μιλάμε για ΠΑΣΟΚ, τώρα ο συνειρμός ο απολύτως προβλέψιμος είναι Ανδρέας Παπανδρέου. Έχει κατ’ επανάληψη λεχθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμπνέεται πολύ από το στυλ του Ανδρέα Παπανδρέου και ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι αισθάνεται ότι είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Brand που λέγαμε πριν. Τελικά σε ποιον ανήκει ο Ανδρέας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο Ανδρέας ανήκει στην προοδευτική παράταξη, στους ανθρώπους που τον λάτρεψαν, που τον στήριξαν και που τον αγαπούν ακόμα και η συνέχεια της προοδευτικής παράταξης είμαστε εμείς. Το Κίνημα Αλλαγής. Είμαστε το πρωτότυπο, όπως μας είπε κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, το πρωτότυπο πάντα επικρατεί. Και είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφώνησα μαζί του στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Που τα έριξε στον κ. Τσίπρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά τα έριξε και σε εσάς που σας είπε κακέκτυπο του κ. Τσίπρα όμως. Επ’ αυτού τι λέτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η διαφορά είναι ότι εμείς είμαστε το πρωτότυπο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τώρα όλα τα υπόλοιπα που μου είπατε για τον κ. Τσίπρα απλώς αναδεικνύουν την κρίση ταυτότητας που έχει.

Ο κ. Τσίπρας είχε δυο ευκαιρίες να κυβερνήσει. Πήρε δυο φορές εντολή από τον ελληνικό λαό. Παρουσιάστηκε ως μια προοδευτική δύναμη και τι έκανε; Την πρώτη την εξάντλησε με τις αυταπάτες και τη δεύτερη εντολή την εξάντλησε για να συνεχίσει να κυβερνά με τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ηττήθηκε η πρότασή του. Δεν έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση σε όλα αυτά που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και μάλιστα θέλω να τονίσω ότι δεν στέκεται όπως θα έπρεπε στο θεσμικό του ρόλο αυτή τη στιγμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Για ποιο λόγο το λέτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Διότι δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση. Κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση φροντίζει με ένα πυροτέχνημα να πηγαίνει αλλού τη συζήτηση. Και το έχουμε δει …

Ο. ΤΡΕΜΗ: Νομίζετε ότι το κάνει εσκεμμένα; Γιατί να αβαντάρει το Μητσοτάκη;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το έχουμε δει και τις τελευταίες φορές στη Βουλή. Ήταν πάρα πολύ χαρακτηριστικό, ακόμα και στο εργασιακό νομοσχέδιο που είχαμε αποδομήσει πλήρως ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Γιατί να αβαντάρει το Μητσοτάκη; Για ποιο λόγο; Τι έχει να κερδίσει;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί νομίζω ότι τους βολεύει και τους δύο αυτός ο τοξικός δικομματισμός που οδηγεί σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Βολεύονται με την προοπτική ότι ο ένας μπορεί να διαδέχεται ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Και γιατί κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν κάνει δυναμική αντιπολίτευση; Τι κερδίζει; Σας αφήνει εσάς χώρο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνει αφήνοντας σε εσάς χώρο;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σίγουρα μας αφήνει χώρο, γιατί αξιωματική αντιπολίτευση στην πραγματικότητα σήμερα είμαστε εμείς κυρία Τρέμη. Όμως βρίσκεται σε ένα μεγάλο αδιέξοδο αυτή τη στιγμή.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μεγάλη κουβέντα αυτή πάντως.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τεκμηριωμένη, προγραμματική, πάντα με αντιπρόταση. Υπεύθυνη και σοβαρή για τις κρίσιμες ώρες που ζούμε με την πανδημία όλο αυτό το διάστημα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πάμε πάλι στις εκλογές κυρία Γεννηματά. Ξεκινώντας κατ’ αρχάς από το αν θα υπάρξει ή όχι θέμα συμμαχιών, συνεργασιών. Θα έχουμε σίγουρα την πρώτη κάλπη και κάποιο από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα είναι πρώτο. Αποκλείσατε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. και μάλιστα με πολύ κατηγορηματικό και έντονο τρόπο.

Από τα όσα μου έχετε ήδη πει, αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχει παρουσιάσει κάτι διαφορετικό μέχρι σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από όλα όσα δοκιμάστηκαν και αμφισβητήθηκαν από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, διότι έχασε τις εκλογές. Δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική, εγώ δεν έχω δει καμία αλλαγή. Καμία απολύτως αλλαγή.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά ενώ στην πρώτη περίπτωση είστε κατηγορηματική, τώρα όπως σας ακούω, θέτετε κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες δεν εκπληρούνται φυσικά σε αυτή τη φάση κατά την άποψή σας. Εάν υποθέσουμε ότι αυτές οι προϋποθέσεις που θέτετε, εκπληρούντο, θα άνοιγε ενδεχομένως ένα παράθυρο συζήτησης ή όχι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με το αν δεν γράφεται ιστορία.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Σύμφωνοι, αλλά θέλω να πω ότι το ένα αποκλείεται κατηγορηματικά και το άλλο είναι τι να κάνουμε δεν πληροί τις προδιαγραφές. Γι’ αυτό σας ρώτησα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είμαι υποχρεωμένη να πορευτώ και να σας απαντώ με βάση την πραγματικότητα, τα συγκεκριμένα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής δύναμης. Δεν έχει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση ο κ. Τσίπρας. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτά που δοκιμάστηκαν και ακυρώθηκαν.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά εάν είχε θα τη βλέπατε. Θα τη συζητούσατε. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης φαντάζομαι ό,τι πρόταση και να σας έδινε, εκ προοιμίου θα ήσασταν αρνητική.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν με ρωτάτε κυρία Τρέμη και οι δυο δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν από τον τρόπο που διακυβέρνησαν και θα έλεγα ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαλλαγεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ και να απεγκλωβιστεί, να απεξαρτηθεί από αυτές τις δυο σκουριασμένες άγκυρες, γιατί τον κρατάνε καθηλωμένο σε λιμνάζοντα νερά.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά πώς θα κυβερνηθεί η χώρα; Η χώρα δεν χρειάζεται ή μονοκομματικές ή συμμαχικές κυβερνήσεις για να κυβερνηθεί;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, και αυτό μπορεί να το φέρει η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Και αυτό που λέτε είναι ένα αν. Και είπαμε ότι με τα αν δεν μπορεί κανένας να διατυπώσει πολιτική …..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω γιατί αυτό έρχεται πιο κοντά. Έρχεται πιο κοντά διότι οι πολύ συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη θα είναι πολύ ορατές τους επόμενους μήνες όταν θα καταλαγιάσει η αγωνία και ο φόβος για την πανδημία, για τη ζωή, για το θάνατο.

Δημιουργούνται κοινωνικές αλλαγές οι οποίες θα ζητήσουν έκφραση και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Και το βλέπει αυτό ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και έχουμε όλα τα σενάρια που βγαίνουν από το Μαξίμου για πρόωρες εκλογές.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Γεννηματά παρατήρησα στην αρχή της συζήτησής μας περιγράψατε μια θετική προοπτική για το ΠΑΣΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανακοπεί από την εσωκομματική διαδικασία. Κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει μια κάλπη.

Κατά συνέπεια εάν υποθέσουμε ότι η ψηφοφορία δεν αναδεικνύει εσάς εκ νέου Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύει μια άλλη πολιτική πρόταση, δεν θα μπω σε ονοματολογία γιατί δεν είναι και σωστό, που είναι αρκετά μακριά από τη δική σας, εσείς θα επανεξετάζατε τη θέση σας μέσα στο Κίνημα Αλλαγής;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ξεκινάω έναν αγώνα πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής και δεν θα ξεκινήσω κάνοντας σενάρια ήττας. Ξεκινώ με την προοπτική και την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι θα είμαι ξανα Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ για να μη σταματήσει αυτή η πορεία, για να δουλέψουμε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να κάνουμε το αφήγημά μας για το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο να το κάνουμε πράξη κάποια στιγμή. Και να μπορέσουμε να έχουμε τη δύναμη να υλοποιήσουμε τη νέα αλλαγή που θα χρειαστεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η δική μας προοπτική και ευθύνη. Είναι ο νέος μας ρόλος. Το βλέπω, το βλέπω ότι είναι μια ανάγκη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Σας βλέπω που το λέτε και ξέρετε το πιστεύετε και σας συνεπαίρνει. Λένε κάποιοι ότι η Φώφη τελικά είναι παλικάρι γιατί πήρε το ΠΑΣΟΚ και τέλος πάντων το βοήθησε να σταθεί στα πόδια του, αλλά παρά ταύτα το ποσοστό του παραμένει οριακό και το ερώτημα είναι η Φώφη έχει τις δυνάμεις για να μπορέσει να κάνει το ΚΙΝΑΛ το άλμα που όλοι οραματίζονται, δηλαδή να πάει σε διψήφια ποσοστά εντέλει; Ή δεν τις έχει αυτές τις δυνάμεις; Γιατί δεν το έδειξε μέχρι τώρα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε σταθερά ανοδική πορεία κυρία Τρέμη. Περάσαμε πέτρινα χρόνια με προσπάθεια απαξίωσης της παράταξής μου, προσπάθεια περιθωριοποίησης, δεν ήταν απλά και εύκολα όλα. Και σήμερα θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε πια να κάνουμε και το άλμα προς τα μπρος. Διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας, γιατί ξεκινήσαμε, μάλιστα τα υπερδιπλασιάσαμε, θα έλεγα, γιατί ξεκινήσαμε δημοσκοπικά με ποσοστά εξωκοινοβουλευτικά.

Η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν το ’15 ήταν μα πιστεύετε ότι θα μπει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κυρία Γεννηματά; Μια ντροπιαστική ερώτηση για την ιστορία μας. Θεωρώ ότι σήμερα μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Μπορούμε να διπλασιάσουμε και πάλι τα ποσοστά μας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μπορείτε να εγγυηθείτε δηλαδή αυτούς τους στόχους;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα, γι’ αυτό και είμαι υποψήφια. Γιατί πιστεύω ότι μπορώ να το εγγυηθώ. Και εγώ τουλάχιστον το έχω αποδείξει στην πράξη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Και όπως προαναγγείλαμε κυρία Γεννηματά, κυρία Πρόεδρε, σενάρια πρόωρων εκλογών. Ποια είναι η δική σας ανάλυση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είπα και πριν ότι όλα τα σενάρια των πρόωρων εκλογών πηγάζουν από το Μαξίμου, γιατί βλέπουν ότι τα πράγματα όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν. Βεβαίως οι εξελίξεις στην πανδημία λειτουργούν ίσως ανασταλτικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου. Αυτό είναι βέβαιο όμως κυρία Τρέμη είναι ότι οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη φέρνουν τις εθνικές εκλογές πιο κοντά.

Και το λέω αυτό γιατί όλο αυτό το διάστημα της διετίας που κυβερνά, στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι αναγκαιότητα να φτάσουμε επιτέλους σε μια προοδευτική διακυβέρνηση με πρωταγωνιστή το Κίνημα Αλλαγής που δεν το θέτω ως όρο, αλλά το θεωρώ ως βασική προϋπόθεση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή όταν λέτε με πρωταγωνιστή το Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ενδεχομένως ένα κυβερνητικό σχήμα με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εννοώ με επικεφαλής το Κίνημα Αλλαγής, με ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, με ενδυνάμωσή του για να μπορέσει ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Και ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε γι’ αυτά κυρία Τρέμη. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να υλοποιηθεί η νέα αλλαγή. Με ενδιαφέρει να απαντήσουμε στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους νέους, στους συνταξιούχους, στις γυναίκες, σε όλους αυτούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, όχι από την πανδημία μόνο, αλλά από τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίστηκε τα ζητήματα της πανδημίας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Στο παλιό πυρήνα του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ εννοείτε. Απευθύνεστε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως. Εγώ δεν απαρνιέμαι τις ρίζες μου. Όλοι ξέρουν ότι προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ, ότι είμαι ΠΑΣΟΚ, ότι έχω αγωνιστεί για να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι όπως η Ελλάδα έζησε καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ, να ζήσει καλύτερες μέρες πια με το Κίνημα Αλλαγής, γιατί το έχουν ανάγκη, γιατί το αξίζει ο ελληνικός λαός αυτό.

Γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλο το γαλάζιο κράτος να αντικαθιστά το ροζ. Γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλο να μεγαλώνει ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Το γαλάζιο αντικατέστησε το πράσινο. Δηλαδή το έχουμε χούι στην Ελλάδα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς τα διορθώσαμε αυτά. Φτιάξαμε θεσμούς για να προστατεύσουμε από όλα αυτά τα φαινόμενα γιατί κάναμε τα λάθη μας και μάθαμε από αυτά. Αυτή είναι η δική μας διαφορά.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Γεννηματά σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την – νομίζω – ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ευχαριστώ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ – ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Με χαρά βρίσκομαι στην πατρίδα μου και ξεκινώ τις συναντήσεις μου με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος δημόσια πήρε θέση υπέρ του εμβολιασμού. Είναι θετικό που η Εκκλησία έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικού φυλλαδίου. Η πανδημία καλπάζει. Καλώ όλους τους πολίτες να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης, τη φωνή της λογικής και να εμβολιαστούν. Σήμερα ξεκινά και η καμπάνια του Κινήματος Αλλαγής. Το μήνυμα μας είναι: Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε. Θέλουμε να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Λέμε ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό».

Σημειώνεται ότι με την καμπάνια για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού, με κεντρικό μήνυμα «Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε» που ξεκίνησε σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής προτρέπει τους πολίτες κάθε ηλικίας να αντιληφθούν το εμβόλιο ως μια πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Την καμπάνια υποστηρίζουν γραφιστικές εφαρμογές και βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ραδιοφωνικό σποτ, ειδικό πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη 50 και ειδικό έντυπο σε τρεις παραλλαγές, που θα διανεμηθεί στις νομαρχιακές επιτροπές και κατόπιν στους πολίτες.

Το υλικό της καμπάνιας θα αναρτάται σταδιακά εδώ: Νοιαζόμαστε-Εμβολιαζόμαστε – Κίνημα Αλλαγής (kinimaallagis.gr)

Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ

Τοποθέτηση Νάντιας Γιαννακοπούλου, Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, επί της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Επί της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον οργανικό νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων και στην απόσταση από τον προβλεπόμενο στόχο ώστε να υπάρξει ασπίδα προστασίας απέναντι στην πανδημία, αλλά και στην ανάγκη στοχευμένης προσπάθειας ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού απ’ όλους με την ευθύνη της κυβέρνησης.

Η κ. Γιαννακοπούλου επεσήμανε για την τροπολογία: «Καθυστερήσατε χαρακτηριστικά. Στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για νοσοκομειακούς έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένο. Εσείς και καθυστερήσατε και δεν φέρνετε το σύνολο των επαγγελματικών κατηγοριών που συζητούνται και φαίνεται να το σκέφτεστε ακόμα. Φέρνετε μόνο για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, σε δομές ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων. Είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες. Είναι επιβεβλημένο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και την ζωή αυτών που δουλειά του είναι να τους υπηρετεί. Και βέβαια υποχρεωτικότητα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν υπακούσουν. Διαφορετικά ας κάναμε μια ακόμα έκκληση. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας ή ηλικιωμένων….. ως Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να συμβάλουμε στην εκπομπή ενός καθαρού μηνύματος: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην περιπέτεια που περνάμε ενάμιση χρόνο.»

Άσκησε δε κριτική προς όσους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αρνούνται την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ακόμα και σ΄αυτές τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικά τόνισε: « Ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι φορέας θανάτου. Όσοι συμφωνούν από τα κόμματα για την υποχρεωτικότητα, ας το πουν καθαρά. Στάση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση, απολίτικη θέση δίχως ευθύνη που πατάει σε δύο βάρκες.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ξεκινήσω την ομιλία με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες και που αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα σε δομές υγείας, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.

Ορισμένες εντελώς απαραίτητες παρατηρήσεις:

1. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και καθυστερεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, απέχουμε πολύ από τον στόχο του 80%-85% που θεωρείται από τους επιστήμονες εντελώς απαραίτητο για να υπάρχει ασπίδα προστασίας της κοινωνίας απέναντι σε μια πανδημία που μέσω της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί την υγεία μας, απειλεί την τουριστική και οικονομική δραστηριότητα, την κατάσταση μέσα στην οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

2. Δεν είμαστε της λογικής άσπρο – μαύρο, ούτε θεωρούμε το πεδίο της πανδημίας κατάλληλο για στείρα αντιπολίτευση. Έχουν εμβολιαστεί κοντά 5,5 εκατομ. πολίτες και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 4,47 εκατομ. Έχουμε όμως φτάσει σε πιο δύσκολα τμήματα του πληθυσμού και φαίνεται μια αδυναμία πειθούς. Δεν αναφέρομαι σε ένα 15%-20% που είναι απ΄ότι φαίνεται σκληροί αντιεμβολιαστές. Αναφέρομαι σε ένα 15%-20% που έχει ερωτήματα, που έχει ακούσει διάφορα ακόμα και από γιατρούς, που αμφιβάλει. Θα χρειαζόταν επομένως μια πιο στοχευμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα εκατοντάδες fake news που αναπαράγονται ανεύθυνα. Θα χρειαζόταν μια συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από όλες τις δυνάμεις και τους χώρους (ιατρικοί σύλλογοι, οικογενειακοί γιατροί, Εκκλησία , κόμματα κ.λ.π) με την ευθύνη της Κυβέρνησης ασφαλώς. Καθυστερείτε όμως και σ΄αυτό, όπως και σε άλλα. Για παράδειγμα είχαμε προτείνει ως ΚΙΝΑΛ τις εξωτερικές μονάδες εμβολιασμού. Βγήκαν και είναι θετικό, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.

3. Το ίδιο ισχύει και με την τροπολογία που φέρατε. Καθυστερήσατε χαρακτηριστικά. Στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για νοσοκομειακούς έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένο. Εσείς και καθυστερήσατε και δεν φέρνετε το σύνολο των επαγγελματικών κατηγοριών που συζητιούνται και φαίνεται να το σκέφτεστε ακόμα. Φέρνετε μόνο για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, σε δομές ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων. Θα ψηφίσουμε την υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες. Είναι επιβεβλημένο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και την ζωή αυτών που δουλειά του είναι να τους υπηρετεί. Και βέβαια υποχρεωτικότητα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν υπακούσουν. Διαφορετικά ας κάναμε μια ακόμα έκκληση. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας ή ηλικιωμένων. Αυτό λέει η απλή λογική και ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι φορέας θανάτου. Επίσης όσοι συμφωνούν από τα κόμματα ας το πουν καθαρά. Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση, απολίτικη θέση δίχως ευθύνη που πατάει σε δύο βάρκες.

Θα ψηφίσουμε λοιπόν τις προτάσεις, αν και θα μπορούσαμε να καταθέσουμε σειρά προτάσεων και κριτικών. Ωστόσο ως Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να συμβάλουμε στην εκπομπή ενός καθαρού μηνύματος: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην περιπέτεια που περνάμε ενάμιση χρόνο.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις».

Θέμα: Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αιτιολογική έκθεση

Επί του άρθρου 1

Υπαγωγή εργαζομένων στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δοκιμάζει την αντοχή της κοινωνίας μας, απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της απειλής αυτής έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, το Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, κ.λ.π. που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση «φυλάττουν Θερμοπύλας» υπό δυσχερέστατες συνθήκες, συχνά διακινδυνεύοντας την ίδια τους την υγεία. Ως πραγματικά ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου έργου των λειτουργών υγείας που επιδεικνύουν ύψιστη προσήλωση στο έργο προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και των λειτουργών της προστασίας, της ασφάλειας των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας προτείνεται η παρακάτω διάταξη, αφού η διαφορετική αντιμετώπιση στην ασφάλιση και στις παροχές μεταξύ των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά και των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από διαφορετικά ταμεία πριν το 2016 είναι μια παθογένεια, η οποία αντιβαίνει την αρχή της ισότητας.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν εργαζόμενοι ως νοσηλευτές σε νοσηλευτικά ιδρύματα: όσοι από αυτούς υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάγονται και στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αντίθετα, νοσηλευτές που ασκούν την ίδια εργασία με τα ίδια καθήκοντα ακόμη και στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου δεν υπάγονται στα ΒΑΕ. Η παθογένεια αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα έντονα σήμερα που οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους

Με το άρθρο αυτό προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και Νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λ.π., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

 

Επί του άρθρου 2

Αυτοτελής φορολόγηση Ιατρικού Προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Η αυτοτελής φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες του ιατρικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει τεθεί από καιρό ως αίτημα, αλλά η κρίση του Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί καθώς έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι απαιτήσεις από το Ιατρικό Προσωπικό που εργάζεται σε όλα τα επίπεδα και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αύξηση όμως των εφημεριών και της υπερωριακής απασχόλησης του Ιατρικού Προσωπικού και των σχετικών αμοιβών προκαλεί υπέρμετρη φορολόγηση του εισοδήματος του αν αυτό φορολογηθεί βάσει των πάγιων διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όπως έχει θεσμοθετηθεί με το άρθρο 15 του ν.4172/2013 όπως ισχύει. Η υπέρμετρη φορολόγηση, πέραν των παραπάνω, προκύπτει και από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από την κατάργηση της οποίας η κυβέρνηση με μία εντελώς άδικη και αναιτιολόγητη απόφαση εξαίρεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο, μεταξύ των οποίων και οι ιατροί του ΕΣΥ.

Ως πράξη δίκαιης φορολόγησης αλλά και ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, με την προτεινόμενη διάταξη προτείνεται η αυτοτελής φορολόγηση της εφημεριακής απασχόλησης του αποκλειστικά για τα έτη 2020 και 2021.

Επί του άρθρου 3

Ένταξη της COVID-19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012)

Παρά τη μεγάλη έκταση της πανδημίας και των κινδύνων που αυτή ενέχει, η Κυβέρνηση , μέχρι στιγμής, περιορίστηκε στην έκδοση του π.δ. 102/2020 (ΦΕΚ244Α/7-12-2020), ενσωματώνοντας την Οδηγία 2020/739 της Επιτροπής της 3ης Ιουνίου 2020, για την τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας 2000/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τη συμπερίληψη του ιού SARS-CoV-2 στον κατάλογο των βιολογικών παραγόντων για τους οποίους είναι γνωστό ότι προσβάλλουν τον άνθρωπο, χωρίς να αναγνωρίσει τη νόσο COVID-19 ως επαγγελματική ασθένεια.

Με το παρόν άρθρο, η νόσος COVID-19 εντάσσεται στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012) και επιτυγχάνεται η αντιμετώπισή της ως παράγοντας επαγγελματικού κινδύνου, εξαιτίας του οποίου χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες.

Επί του άρθρου 4

Απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας και θανάτου από τη νόσο COVID-19

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας έχουν βρεθεί οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, ανεξαρτήτως της υπηρεσίας στην οποία εργάζονται. Δίπλα τους, το τεχνικό, διοικητικό και υγειονομικό και κάθε είδους άλλο προσωπικό των μονάδων του Ε.Σ.Υ. και των μονάδων υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Σ.Κ.Φ), στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κ.Η.Φ.Η. Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων. Κοντά σε αυτούς, οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στα super market, στις δημόσιες υπηρεσίες και αλλού.

Ο αγώνας των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επί μακρό χρονικό διάστημα, δυστυχώς, έχει επιφέρει μεγάλες απώλειες. Μέχρι σήμερα, μόνο στα νοσοκομεία μας, έχουμε χάσει πολλούς ανθρώπους, ενώ αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας μας.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων αυτών και των οικογενειών τους, δυστυχώς, παραμένει κατακερματισμένο αλλά και ασαφές. Η συνταξιοδοτική αντιμετώπιση, σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας από COVID -19, ως αποτέλεσμα της εργασίας, επιφυλάσσει σοβαρές διαφοροποιήσεις και ανισότητες σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις και το ύψος της σύνταξης αναπηρίας και θανάτου, διαφοροποιήσεις που εξαρτώνται : α) από την ημερομηνία πρόσληψής τους στο Δημόσιο, β) από το αν εργάζονταν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα!

Για τη θεραπεία αυτής της απαράδεκτης για σύγχρονο Κράτος Δικαίου στρέβλωσης, προτείνεται η παρούσα τροπολογία με την οποία αφενός αίρεται η ανασφάλεια Δικαίου που προκαλείται από τον κατακερματισμό που διέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αφετέρου καθορίζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης λόγω θανάτου και αναπηρίας καθώς και αυξημένο ελάχιστο ποσό σύνταξης των ανωτέρω προσώπων και των οικογενειών τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις» προστίθεται άρθρα ως εξής:

Άρθρο 1

Υπαγωγή εργαζομένων στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

1.Στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε) του άρθρου 17 του ν. 3863/2010 υπάγονται, ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης τους μέχρι 31.12.2016 που στην συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ:

α) Οι απασχολούμενοι ως νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στις Μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Σ.Κ.Φ) στο Βοήθεια στο Σπίτι και σε όλες τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων.

β) Τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

γ) Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας που λαμβάνουν το επίδομα επικινδυνότητας.

2. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού και προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες δομές και υπηρεσίες των παραγράφων α), β) και γ) των οποίων οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και τεχνικοί εντάσσονται στις παραπάνω προβλέψεις.

Ομοίως, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι ειδικότητες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος αναλογικής εφαρμογής του άρθρου αυτού για τους εργαζόμενους στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 2

Αυτοτελής φορολόγηση Ιατρικού Προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 15 του ν.4172/2013, προστίθεται περίπτωση ε) ως εξής:

«ε) Οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών που εργάζονται σε όλα τα επίπεδα και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποκλειστικά για τα φορoλογικά έτη 2020 και 2021 φορολογούνται αυτοτελώς, με φορολογικό συντελεστή 15%. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας καθορίζονται λεπτομέρειες σχετικά με την παρακράτηση του φόρους και λοιπών θεμάτων για την εφαρμογή της προηγούμενου εδαφίου.»

Άρθρο 3

Ένταξη της COVID-19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012)

Η νόσος COVID-19 εντάσσεται στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012).Σε περίπτωση εκδήλωσης της νόσου πριν τη θέση σε ισχύ του παρόντος αντιμετωπίζεται ως επαγγελματική ασθένεια , σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Άρθρο 4

Απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας και θανάτου από τη νόσο COVID-19

1.Οι εργαζόμενοι σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, στον Ε.Ο.Δ.Υ., στο Ε.Κ.Α.Β., στις κοινωνικές δομές , υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στα Κ.Η.Φ.Η., ανεξαρτήτως ειδικότητας, σύμβασης εργασίας, χρόνου απασχόλησης, ημερομηνίας πρόσληψης στο Δημόσιο και πρώην ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχονται, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα, σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας από τη νόσο COVID-19 κατά την εργασία ή εξαιτίας αυτής, δικαιώνονται σύνταξης λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου.

2. Το δικαίωμα της παρ. 1 έχει εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη μισθωτούς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως της σχέσης ή της σύμβασης εργασίας, του χρόνου απασχόλησης, της ημερομηνίας πρόσληψης στο Δημόσιο και του πρώην ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχονται, εφόσον η αναπηρία ή ο θάνατος από τη νόσο COVID-19 προήλθαν πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της εργασίας ή της υπηρεσίας τους.

3. Για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, απαιτείται ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 25%. Αρμόδιες για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας και τη συσχέτιση της αναπηρίας ή του θανάτου των προσώπων των παρ. 1 και 2 του παρόντος με τη νόσο COVID-19 είναι, κατά περίπτωση, τα ΚΕ.ΠΑ. και οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων.

4. Η σύνταξη αναπηρίας και θανάτου των προσώπων των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου υπολογίζεται με βάση 35 πλήρη έτη ασφάλισης, εκτός αν έχουν πραγματοποιήσει περισσότερο χρόνο ασφάλισης, οπότε υπολογίζεται με βάση αυτόν τον χρόνο ασφάλισης. Το ποσό της σύνταξης, όπως προκύπτει από το προηγούμενο εδάφιο, προσαυξάνεται κατά 20% και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της σύνταξης αναπηρίας επί εργατικού ατυχήματος, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 31 παρ. 2 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α85), προσαυξημένου κατά 20%.

5. Η προσωρινή και οριστική σύνταξη καταβάλλεται στα ανωτέρω πρόσωπα ή τους δικαιούχους της σύνταξης λόγω θανάτου κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

6. Τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις και πρόσθετες παροχές σε εργαζόμενους του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα και στις οικογένειές τους λόγω της αναπηρίας ή του θανάτου από τη νόσο COVID-19 εξαιτίας της εργασίας ή της υπηρεσίας τους, εξακολουθούν να ισχύουν.

7. Με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας δύναται να καθορίζεται κάθε άλλο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Αθήνα, 22-07-2021

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Νάντια Γιαννακοπούλου

Γιώργος Καμίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Μουλκιώτης

Κώστας Σκανδαλίδης

Ρυθμός Επικαιρότητας | 22.7.2021

Φ. Γεννηματά: Μπορώ να εγγυηθώ το διπλασιασμό των ποσοστών μας, το έχω αποδείξει στην πράξη

«Μπορούμε να διπλασιάσουμε και πάλι τα ποσοστά μας. Μπορώ να το εγγυηθώ. Και εγώ τουλάχιστον το έχω αποδείξει στην πράξη» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την διάρκεια συνέντευξής της στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» του Newsbomb και στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη. Πιο αναλυτικά:

Για την «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ

«Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει επειδή υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα υπάρχει και είναι κοινοβουλευτικό κόμμα επειδή υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής. Απλά πράγματα. Και όλοι ξέρουν ποιοι είμαστε και όλοι ξέρουν ποιες είναι οι ρίζες μας.  Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για κατανάλωση. Είναι παιχνίδια γύρω από συναισθήματα και αναμνήσεις. Όσο με αφορά, τα δικά μου συναισθήματα και οι δικές μου αναμνήσεις για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι για πούλημα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ορθάνοιχτο και είναι ορθάνοιχτο γιατί έγιναν προσπάθειες και έκανα προσπάθειες προσωπικά».

Για τις προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής

«Έχουμε σταθερά ανοδική πορεία. Περάσαμε πέτρινα χρόνια με προσπάθεια απαξίωσης της παράταξής μου, προσπάθεια περιθωριοποίησης, δεν ήταν απλά και εύκολα όλα. Και σήμερα θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε πια να κάνουμε και το άλμα προς τα μπρος. Διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας, μάλιστα τα υπερδιπλασιάσαμε θα έλεγα, γιατί ξεκινήσαμε δημοσκοπικά με ποσοστά εξωκοινοβουλευτικά».

Για τις προκλήσεις Ερντογάν

«Προερχόμαστε από μια παράταξη η οποία έχει γράψει ιστορία πατριωτική. Έχουμε να διεκδικούμε για τη χώρα μας, να κερδίζουμε για τη χώρα μας και εγώ τουλάχιστον δεν ανέχομαι αυτή την παθητική και αμυντική πολιτική που διαρκώς υποχωρούμε απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας, χωρίς να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας και χωρίς να διεκδικούμε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θα ήμασταν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης εάν αποφασίσει επιτέλους να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται η Ελλάδα».

Βίντεο ΕΔΩ.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της κ. Γεννηματά ΕΔΩ.

Φ. Γεννηματά: Καλώ όλους τους πολίτες να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης, τη φωνή της λογικής και να εμβολιαστούν

«Σήμερα ξεκινά  και η καμπάνια του Κινήματος Αλλαγής. Το μήνυμα μας είναι:  Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε» δήλωσε σήμερα εγκαινιάζοντας την εμβολιαστική εκστρατεία του Κινήματος Αλλαγής, η Πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά στα πλαίσια της περιοδείας της στη Μεσσηνία. Ειδικότερα, η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Με χαρά βρίσκομαι στην πατρίδα μου και ξεκινώ τις συναντήσεις μου με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος δημόσια πήρε θέση υπέρ του εμβολιασμού. Είναι θετικό που η Εκκλησία έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικού φυλλαδίου. Η πανδημία καλπάζει. Καλώ όλους τους πολίτες να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης, τη φωνή της λογικής και να εμβολιαστούν. Σήμερα ξεκινά  και η καμπάνια του Κινήματος Αλλαγής. Το μήνυμα μας είναι:  Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε. Θέλουμε να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Λέμε ναι στον εμβολιασμό,  όχι στον διχασμό». Η καμπάνια «Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε» του Κινήματος Αλλαγής θέτει ως στόχο ο εμβολιασμός να θεωρείται από τους πολίτες όλων των ηλικιών ως μια πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Δείτε το αναρτημένο υλικό της καμπάνιας «Νοιαζόμαστε-Εμβολιαζόμαστε» ΕΔΩ.

Παρέμβαση Κινήματος Αλλαγής για την έμπρακτη αναγνώριση του έργου των υγειονομικών

Μη χάσετε

Αύριο, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, ζωντανά από τις σελίδες Facebook της Προέδρου και του Κινήματος Αλλαγής, η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Δίκτυο «Πράσινος Κόσμος» και η περιφερειακή παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος» στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στον Σχίνο Κορινθίας, για το περιβάλλον και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τα Γεράνεια Όρη.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.