Φυλλάδιο του ΚΚΕ – Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας:

Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού

Είµαστε µάρτυρες µιας πρωτοφανούς κατάστασης. Το ξέσπασµα της πανδηµίας και οι συνέπειές της συγκλονίζουν. Οι εικόνες από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα, παρά τους χαµηλούς δείκτες, είναι τραγικές.

 

Σε όλο τον προηγµένο καπιταλιστικό κόσµο τα συστήµατα υγείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή έως ανίκανα να αντιµετωπίσουν µια αναµενόµενη πανδηµία.

Είτε κατέρρευσαν µε τους χιλιάδες νεκρούς, είτε “άντεξαν” όπως στην Ελλάδα, γιατί “ξεφορτώθηκαν” την περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις. Μετατράπηκαν σε “σύστηµατα υγείας της µιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειµένο το λαό από τις επιπτώσεις όλων των άλλων αναγκών για την υγεία του.

Αντί να µπει στη µάχη για την υγεία του λαού, µε κρατικό σχεδιασµό, το σύνολο των δοµών και των υγειονοµικών -δηµόσιου κι ιδιωτικού τοµέα- ένα µεγάλο µέρος του µε ευθύνη της κυβέρνησης παροπλίστηκε.

Σήµερα η κυβέρνηση, συνεπικουρούµενη από τα άλλα αστικά κόµµατα, “παίζει” στο χρηµατιστήριο των κερδών των επιχειρηµατιών στον τουρισµό και στις µεταφορές ό,τι κερδήθηκε από το λαό την περίοδο της πανδηµίας.

Από τη µια περιορισµός στο ελάχιστο κάθε προληπτικού µέτρου που θα απέτρεπε τους τουρίστες – πελάτες, αυξάνοντας την πιθανότητα ακόµα και µαζικών κρουσµάτων και από την άλλη “νουθεσίες” προς το λαό για την τήρηση των προληπτικών µέτρων.

Η διαχρονική ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων Υγείας:

Είναι το αποτέλεσµα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδηµοκρατικές κυβερνήσεις, που θεωρεί τη λαϊκή υγεία “κόστος” και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηµατικής δράσης.

Από τη µια οι µεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υποδοµών και τεχνολογίας, οι πολύµηνες λίστες αναµονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία κ.λπ., η αποψιλωµένη από υποδοµές, τεχνολογικό εξοπλισµό και βασικές ειδικότητες Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας….

Από την άλλη η διαρκής ενίσχυση των επιχειρηµατικών οµίλων στην υγεία, όπου και η πανδηµία αξιοποιήθηκε για κερδοσκοπία, όπως φάνηκε µε τα διαγνωστικά τεστ, τον διπλασιασµό στην αποζηµίωση των κλινών ΜΕΘ…

Αυτός ο υποβαθµισµένος και εµπορευµατοποιηµένος δηµόσιος τοµέας και ο “εύρωστος” ιδιωτικός επιχειρηµατικός τοµέας αποτελούν τις δυο όψεις της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία. Στη χώρα µας, αυτή την πολιτική ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν και τα νέα σχέδια της κυβέρνησης με σκοπό τη βαθύτερη εµπλοκή του ιδιωτικού τοµέα στο δηµόσιο, µε τις Συµπράξεις Δηµόσιου – Ιδιωτικού Τοµέα.

Είναι το αποτέλεσµα της πολιτικής στήριξης των µονοπωλιακών οµίλων, που δεν µπορεί να έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Παράδειγµα, η τραγωδία του ιταλικού λαού, όπου οι γιατροί εξαναγκάζονταν να επιλέξουν ποιος ασθενής θα διεκδικήσει τη ζωή του σε κρεβάτι ΜΕΘ. Εκεί, κυβέρνηση και βιοµήχανοι αρνήθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία των εργοστασίων στη Β. Ιταλία, παρά τις συστάσεις των επιστηµόνων από τις αρχές Μάρτη. Στη “Μέκκα” του καπιταλισµού, στις ΗΠΑ, είχαν κλείσει νοσοκοµεία µε χιλιάδες κρεβάτια γιατί “δεν ήταν κερδοφόρα” ενώ, παρά την τεράστια παραγωγική δυνατότητα, δεν υπήρχε εφεδρεία σε αναπνευστήρες για τους ασθενείς, αφού σε συνθήκες µη πανδηµίας θεωρείται “σπατάλη”.  Μάλιστα, τα µεγαλύτερα θύµατα του εµπορευµατοποιηµένου συστήµατος Υγείας είναι τα µικρά παιδιά, που δεν τα δέχονται τα νοσοκοµεία επειδή είναι ανασφάλιστα.

Και στη χώρα µας, όµως, δεν δουλεύουν -και µάλιστα µε πιο εντατικούς ρυθµούς- εργοστάσια χωρίς µέτρα προστασίας;

Ταυτόχρονα, η προµήθεια βασικών φαρµάκων αλλά και η έρευνα για το εµβόλιο αποτελεί αιτία «πόλεµου» ανάµεσα στους επιχειρηµατικούς οµίλους, αντί να υπάρχει αρµονική συνεργασία των επιστηµόνων ώστε γρήγορα να ολοκληρωθεί η µελέτη και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Μας λένε: «η χώρα μας δεν έγινε Ιταλία

γιατί η ελληνική κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα»

Είναι όμως έτσι;

Η κυβέρνηση “πήρε έγκαιρα µέτρα εγκλεισµού του λαού στα σπίτια για να µην καταρρεύσει το δηµόσιο σύστηµα υγείας”. Το δηµόσιο σύστηµα όµως θα κατέρρεε γιατί τα προηγούµενα χρόνια έκλεισαν 10.000 κλίνες. Σήµερα αντί για 3.500 κλίνες Μoνάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν 685. Η αναµονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ σε «κανονικές» συνθήκες φτάνει µέχρι και τους 50 ασθενείς τη µέρα. Τον χειµώνα, µε την έξαρση της γρίπης, ξεπερνά τους 100, αφού οι ελάχιστες δηµόσιες κλίνες έχουν µονίµως πληρότητα 100% καλύπτοντας µόλις το 1/6 των αναγκών.

Κι όλα αυτά όταν ο ασθενής που χρήζει Εντατικής Θεραπείας πρέπει να νοσηλεύεται άµεσα, αφού κάθε ώρα καθυστέρησης µπορεί να του κοστίσει τη ζωή. Πολλοί εγκαυµατίες της πυρκαγιάς στο Μάτι δε βρήκαν ειδική µονάδα για τη νοσηλεία τους, γιατί δεν υπήρχε.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΚΕΙ;

Η πολιτική, που “µετράει” την υγεία και τη ζωή του λαού µε τη µεζούρα του “κόστους” υπονοµεύει την ανάγκη να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και υποδοµές για να αντιµετωπίζονται οι τρέχουσες, αλλά και οι έκτακτες περιπτώσεις.

Το ίδιο συµβαίνει και µε τις “προσλήψεις” της κυβέρνησης λόγω πανδηµίας. Ελάχιστες και ορισµένου χρόνου, όπως και τα προηγούµενα χρόνια. Αυτές ούτε τις σηµερινές “τρέχουσες” ανάγκες ικανοποιούν ούτε κι αυτές που µπορεί να προκύψουν σε ένα πιθανό νέο κύµα πανδηµίας.

Λένε ότι “το κράτος δεν έχει λεφτά”, όµως δίνουν 4,2 δισεκατοµµύρια ευρώ στο δολοφονικό µηχανισµό του ΝΑΤΟ, επιδοτούν µε ζεστό χρήµα τους επιχειρηµατικούς οµίλους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, µε την αποθέωση της «ατοµικής ευθύνης», θέλει να κρύψει τις διαχρονικές κρατικές ευθύνες για το σµπαράλιασµα του Δηµόσιου Συστήµατος Υγείας.

Πρόκειται για τον ορισµό του “ανορθολογισµού” στην πολιτική και την επιστηµονική σκέψη. Αντί το δηµόσιο σύστηµα υγείας να προσαρµόζεται στις λαϊκές ανάγκες, συµβαίνει το αντίθετο. Οι ανάγκες προσαρµόζονται στο υποβαθµισµένο δηµόσιο σύστηµα. Αυτός είναι ο ρεαλισµός τους!

Οι αντιεπιστηµονικές θεωρίες για τη «διάγνωση από το τηλέφωνο» ή την «αυτοδιάγνωση» επιδιώκουν να συµβιβαστεί ο λαός µε τη µιζέρια του Δηµόσιου Συστήµατος Υγείας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, µε αφορµή την πανδηµία, εξαπολύει µαζί µε το κεφάλαιο νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώµατα των εργαζοµένων, µε το βλέµµα στραµµένο στην καπιταλιστική κρίση. Εφαρµόζει αλα κάρτ τις επιστηµονικές συστάσεις, “κλείνει τα µάτια” στην έλλειψη µέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στο συνωστισµό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενθαρρύνει το ξεσάλωµα της εργοδοσίας!

Αντί ο χρόνος που κερδήθηκε να αξιοποιηθεί για τη στελέχωση των δηµόσιων µονάδων υγείας µε µόνιµες προσλήψεις υγειονοµικών, εφαρµόζεται η πολιτική των µετακινήσεων από µονάδα σε µονάδα, δηλαδή να µισοκλείνει µια “τρύπα” και να ανοίγουν πολλές άλλες.

Ήδη στο δήθεν “θωρακισµένο” δηµόσιο σύστηµα υγείας ξαναεµφανίστηκε ο “συνωστισµός” των ράντζων στις εφηµερίες.

Η προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:

 • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηµατοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισµό για τη στήριξη όλων των δηµόσιων µονάδων υγείας για τις “τρέχουσες” και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωµή και συµµετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρµακα.
 • Να γίνουν µαζικά προσλήψεις µε µόνιµη σχέση εργασίας υγειονοµικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκοµεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”.
 • Να µονιµοποιηθούν όλοι οι εργαζόµενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται µε παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
 • Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δηµόσιες µονάδες υγείας, τα εργαστήρια κλπ., που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.
 • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
 • Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δηµόσια νοσοκοµεία.
 • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και σε ποιότητα προστατευτικών µέσων, υγειονοµικό υλικό κλπ.
 • Να εφαρµοστούν µέτρα προληπτικού ελέγχου µαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα καθώς και πλήρη εφαρµογή των µέτρων προστασίας των εργαζοµένων όπως και διαγνωστικά τεστ.
 • Να καταργηθεί κάθε εκχώρηση και εµπλοκή του ιδιωτικού τοµέα στη δηµόσια υγεία.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ για να φύγουμε οριστικά από αυτή τη βαρβαρότητα

Το ΚΚΕ παλεύει για µια κοινωνία µε τέτοια οργάνωση της παραγωγής & των υπηρεσιών, όλης της οικονοµίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται µε αποκλειστικό γνώµονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία.

Με υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωµένες, που θα διασφαλίζει το λαϊκό κράτος µε πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήµη και στην τεχνολογία. Αυτός είναι ο σοσιαλισµός!

Στον σοσιαλισµό καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστηµα Υγείας και Πρόνοιας.

Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.

  Παρχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωµατικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευµατικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δηµόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.

Ο επιστηµονικός κεντρικός σχεδιασµός εξασφαλίζει:

 • Tην εκπαίδευση-εξειδίκευση του αναγκαίου τεχνικού και επιστηµονικού προσωπικού και την κατανοµή τους για τη στελέχωση όλων των µονάδων

υγείας.

 • Τη συστηµατική και καθολική περιοδική µετεκπαίδευση στη νέα γνώση και τεχνικές.
 • Tην επαρκή παραγωγή υγειονοµικού υλικού, φαρµάκων, εµβολίων.
 • Tην αναλογική συσχέτιση λαϊκής Παιδείας-Έρευνας, Υγείας και βιοµηχανικής παραγωγής, υποδοµών στέγασης, µεταφορών, πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών.

Ο αναγκαίος επιστηµονικός κεντρικός σχεδιασµός µπορεί να πραγµατοποιηθεί, γιατί η γη, τα σύγχρονα µέσα παραγωγής, ο φυσικός πλούτος ανήκουν στην κοινωνία και όχι στους καπιταλιστές

Σήµερα, στη χώρα µας, υπάρχει ένα πολυάριθµο επιστηµονικό δυναµικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρµάκων, εµβολίων, υγειονοµικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας µπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα.

 • Σε µια κεντρικά σχεδιασµένη παραγωγή, κανείς υγειονοµικός δεν «περισσεύει», δε θα µένει «εκτός µάχης». Αντίθετα, το σύνολο του επιστηµονικού δυναµικού θα είναι µε τέτοιο τρόπο ενταγµένο στο κρατικό σύστηµα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόληψη του γενικού πληθυσµού, αλλά και η σταθερή παρακολούθηση και νοσηλεία όσων νοσούν.
 • Η έρευνα για την πρόληψη και την αντιµετώπιση των ασθενειών θα βασίζεται στη διεπιστηµονική συνεργασία Νοσοκοµείων – Πανεπιστηµίων – Ερευνητικών Κέντρων – Κρατικής Βιοµηχανίας Φαρµάκου, µε κριτήριο όχι το κέρδος της κάθε επιχείρησης και την κατοχύρωση της πατέντας, αλλά την άµεση αντιµετώπιση των αναγκών.

 

 • Ταυτόχρονα, η κοινωνικοποιηµένη βιοµηχανία θα προσφέρει τη δυνατότητα άµεσης κάλυψης των έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύπτουν. Θα µπορούσαµε σήµερα στην Ελλάδα να έχουµε τέτοια παραγωγή υγειονοµικού υλικού (µάσκες όλων των τύπων, γάντια κ.λπ.) που να µπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Θα µπορούσε η κοινωνικοποιηµένη βιοµηχανία φαρµάκου να προάγει την έρευνα, τη µελέτη, την παραγωγή φαρµάκων και εµβολίων για την όσο το δυνατόν επαρκή και αυτάρκη κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

 

 • Μπροστά στην αντιµετώπιση µιας πανδηµίας, το εργατικό κράτος θα έχει από πριν πάρει τα αναγκαία µέτρα. Με αντιστοίχιση των αναγκαίων ΜΕΘ και την ανάλογη διαθεσιµότητα υγειονοµικού προσωπικού µε τον πληθυσµό ανά περιοχή, µε την εξασφάλιση εξοπλισµού και κλινών στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές. Θα υπάρχει εφεδρεία προκειµένου να µην εµφανιστούν ελλείψεις.

 

 • Ο εργατικός έλεγχος θα εξασφαλίζει την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών.

Η πείρα από τις χώρες που αποπειράθηκαν για πρώτη φορά να οικοδοµήσουν τον σοσιαλισµό είναι πολύτιµη, γιατί αντιµετώπισε αποτελεσµατικά τέτοια προβλήµατα, αν και ξεκινούσε από χαµηλότερες υλικές, τεχνικές, επιστηµονικές δυνατότητες.

«Γιατρειά» η εργατική τάξη, η νεολαία µπορούν να βρουν όχι «γιατροπορεύοντας» το σάπιο εκµεταλλευτικό σύστηµα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούµενοι να δεχτούν την “καραντίνα” στα εργατικά δικαιώµατα και τις διεκδικήσεις.

Δε μένουμε σιωπηλοί!

Σηµαδεύουµε τον ορατό εχθρό µας, τον καπιταλισµό. Αντιπαλεύουµε την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόµµατα. Οπλιζόµαστε µε ανοσία απέναντι στα µολυσµατικά ιδεολογήµατα του “ανθρώπινου” καπιταλισµού.

Δίνουµε µια µάχη «τώρα» µε την προοπτική «του αύριο», µε την προοπτική µιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονοµίας, µε αποκλειστικό γνώµονα τις σύγχρονες ανάγκες. Τον σοσιαλισµό – κοµµουνισµό.

ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ

ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Download (PDF, 921KB)

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ & ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Οι “σκληρές διαπραγματεύσεις” για το Ταμείο Ανάκαμψης και οι συμβιβαστικές λύσεις που προωθούνται, έχουν στα σίγουρα χαμένο το λαό της Ελλάδας, τους λαούς όλης της Ευρώπης. Στην ουσία πρόκειται για αντιθέσεις που αφορούν το ποιοι όμιλοι και ποια λόμπι θα καρπωθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι λαοί είναι αυτοί που θα κληθούν να “πληρώσουν το μάρμαρο” μέσα από τους μόνιμους μηχανισμούς της ΕΕ, τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την αύξηση φόρων και χαρατσιών.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.