Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ποιοι απειλούνται με αυξημένο φόρο 22%;


0
(0)

Οι ομάδες που εξαιρούνται από τις φορολογικές πληρωμές για το αφορολόγητο

«Βραχνάς» είναι για τους λογιστές η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων, το ίδιο ισχύει όμως και για τους πολίτες οι οποίοι καλούνται να τις φτιάξουν εντός της προθεσμίας που δίνεται κάθε χρόνο.

Όσοι ανήκουν, λοιπόν, στις κατηγορίες που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για το χτίσιμο του αφορολόγητου, κινδυνεύουν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος της τάξεως του 22%.

Να σημειωθεί, όμως, πως αυτό αφορά και εκείνους που πρέπει να εμφανίσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στο απαιτούμενο ποσό.

Ποιοι εξαιρούνται από τις φορολογικές πληρωμές για το αφορολόγητο

Στο ΦΕΚ με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το αφορολόγητο γίνεται ξεκάθαρο πως εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πολιτών από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4172/2013:

οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω.

άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου.

Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, η οποία φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει πως υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση να πληρώνουν με κάρτα.

Αυτές οι ομάδες είναι οι εξής:

Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, οι παραπάνω ομάδες όφειλαν τόσο καιρό να έχουν συλλέξει χάρτινες αποδείξεις των συναλλαγών του. Αν δεν τις έχουν συγκεντρώσει, τότε κινδυνεύουν με το «χαράτσι» του 22% που αναφέρθηκε και στην αρχή.

Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου ανάλογα με το εισόδημα:

10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.

15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

(Με πληροφορίες από iefimerida.gr)

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.