Φοιτητής βρήκε στον Ψηλορείτη «θησαυρό»


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 6 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Το “ευχαριστώ” του Δημάρχου Ανωγείων

Βρήκε Μινωικό (πιθανόν) ειδώλιο που αναπαριστά ένα μικρό ταύρο, προερχόμενο από τη γη του Ψηλορείτη και δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να το κρατήσει αλλά ευθύς αμέσως το παρέδωσε , παραδιδοντας την ίδια ώρα μαθήματα ήθους και ανθρωπιάς.

Ο λόγος για τον φοιτητή του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννη Πασπαράκη που δώρισε το συγκεκριμένο αντικείμενο μήκους 6 εκατοστών, στην Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης Αναστασία Τζιγκουνάκη, δηλώνοντας ότι προέρχεται από την περιοχή του Ψηλορείτη που ανήκει στην κτηματική Περιφέρεια Ανωγείων όπου και θα καταλήξει το σπουδαίο αυτό εύρημα.

Το ειδώλιο που αναπαριστά ένα μικρό ταύρο αποτελεί ένα μέρος της σπουδαίας Πολιτιστικής κληρονομιάς του Ψηλορείτη.

Για μια “σπουδαία πράξη που αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση του βάρους της ιστορικής μας συνείδησης”, μίλησε ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης σε επιστολή του προς την “ΑΝΩΓΗ”.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

Ήταν ιδιαίτερη η χαρά ταυτόχρονα με την ευθύνη όταν ο Ανωγειανός φοιτητής του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Πασπαράκης δώρισε πριν λίγο καιρό στο Δήμο Ανωγείων το ζωόμορφο μινωικό (πιθανόν) ειδώλιο ενός μικρού ταύρου, προερχόμενο από τη γη του Ψηλορείτη. Η πράξη του Γιάννη αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση του βάρους της ιστορικής μας συνείδησης, του χρέους προς τον τόπο και της σημασίας διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Τον ευχαριστούμε γιατί η πράξη του αποτελεί κίνητρο συλλογικής ευθύνης για τον πολιτισμό του βουνού με την ελπίδα να βρει άξιους μιμητές και συνεχιστές μιας διαρκούς προσπάθειας.

Σε έναν τραυματισμένο από λαθραίες ανασκαφές Ψηλορείτη, ο αρχαίος ταύρος που περνάει σταδιακά στη νόμιμη προστασία του Δήμου Ανωγείων, μετά τη διαδικασία νομιμοποίησης  και καταχώρησης στο μητρώο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, προσβλέπουμε να αποτελέσει το έμβλημα της επιστροφής κειμηλίων στη γη και στον τόπο από τον οποίο προέρχονται.

Η αμέριστη στήριξη και βοήθεια από την διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κα Αναστασία Τζιγκουνάκη και το σύνολο των υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, δρομολόγησαν με τον πλέον υπεύθυνο, σοβαρό και διαφανή τρόπο τις παραπάνω διαδικασίες και για αυτό τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ο ταύρος του Ψηλορείτη πρέπει να συνεχίσει τη παράδοση των ανθρώπων του τόπου μας να συμβάλλουν με την προσφορά τους στην ανασύνθεση της ιστορίας του βουνού μας που ξεκινάει από καταβολής πολιτισμού στο νησί. Αυτή η προσφορά γεννιέται από την αγάπη για τον τόπο και τη βαθιά αίσθηση της συλλογικής ευθύνης και συμμετοχής στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της περιοχής.

 Έχει σημασία να καταλάβουμε πως από αυτές τις ψηφίδες προσφοράς και παράδοσης χτίζεται η μνήμη καθώς μέσα από τα συλλογικά αγαθά γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στο μύθο και την αλήθεια. Την αλήθεια του βουνού της Ίδης που αντιστέκεται, σφυρηλατεί κουλτούρα και δημιουργεί, γιατί δεν έμαθε να ξεχνά..” ολοκληρώνει ο δήμαρχος Ανωγείων.

πηγη:www.neakirti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.