Φαβορί η Κατερίνα Σπυριδάκη για την βουλευτική έδρα στο Λασίθι στις δεύτερες εκλογές


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 22 Μαΐου 2023 by manos (ceo)-admin

Με σαφές προβάδισμα της Κατερίνας Σπυριδάκη για την κατάληψη της μιας από τις δύο βουλευτικές έδρες του νομού Λασιθίου, αναμένεται να ξεκινήσει η «μάχη» για τις δεύτερες κάλπες οι οποίες αναμένονται στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Με καταμετρημένο το 96.59% των σταυρών σε επίπεδο νομού η Κατερίνα Σπυριδάκη καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή την έδρα που κερδίζει το ΠΑΣΟΚ στο Λασίθι (και θα εκλεγόταν βουλευτής εφόσον σχηματιζόταν κυβέρνηση) αφού προηγείται σε σταυρούς έναντι του Μανώλη Κλώντζα και έτσι γίνεται το μεγάλο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης στο νέο ψηφοδέλτιο με λίστα που αποφασίζει και καταρτίζει σε κεντρικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές.

Στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό νόμο και ενισχυμένη αναλογική, θα υπάρξει νέα πανελλαδική κατανομή των εδρών και τότε, εφόσον προκύψει κυβέρνηση, θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι βουλευτές όλης της χώρας.

Σε επίπεδο νομού με τη διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στις 1.597 ψήφους, δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο να ανατραπεί το αποτέλεσμα της δεύτερης θέσης και έτσι, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα πανελλαδικά αποτελέσματα, η έδρα να καταλήξει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μανόλης Θραψανιώτης και Μανώλης Καλαϊτζάκης με την ενσωμάτωση στο 96.59% έχουν διαφορά μόλις 6 ψήφων χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών. Έτσι ένας εκ των δύο θα είναι δυνητικά υποψήφιος για την δεύτερη έδρα στο Λασίθι, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήσει πολύ τα ποσοστά του στις επόμενες κάλπες.

Πως γίνεται η κατανομή των εδρών

Η αποχή, ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή και οι αδιάθετες έδρες μετά την κατανομή στις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, κρίνουν τη κατανομή των εδρών.

Στην Α΄ κατανομή των εδρών όλα τα κόμματα λαμβάνουν έδρες μόνον όσες φορές το εκλογικό μέτρο κάθε περιφέρειας «χωράει» ακέραια στο ποσοστό τους. Στις μονοεδρικές περιφέρειες την έδρα παίρνει το πρώτο σε ψήφους κόμμα. Στις διεδρικές περιφέρειες, το εκλογικό μέτρο είναι 100% / 2 = 50%. Αν κανένα κόμμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε όλα τα ποσοστά περνούν στη Β’ κατανομή ως αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

Η κατανομή των αδιάθετων εδρών σε όλη την Ελλάδα ξεκινά από το μικρότερο κόμμα που δικαιούται έδρες. Το μικρότερο θα τις λάβει στις περιφέρειες, όπου έχει τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων και η κατανομή συνεχίζει με το αμέσως μεγαλύτερο κόμμα.

Πέτρος Νικολάου

radiolasithi.gr

11

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.