«Υψηλές οι χρεώσεις» στα νέα τραπεζικά τιμολόγια

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Οκτωβρίου 2019 by energinews (admin)

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Αντικίνητρο» για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν οι εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις που εφαρμόζουν πλέον οι τράπεζες: Αυτό είναι το συμπέρασμα της ερώτησης των 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το φλέγον θέμα της υπέρμετρης αύξησης του κόστους στην οποία προχώρησαν οι τράπεζες. Η ερώτηση, με θέμα “Υψηλό κόστος συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και μέτρα για την αποκλιμάκωσή του”, κατατέθηκε από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρωτοβουλία των Πάνου Σκουρλέτη, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Ραλλίας Χρηστίδου.

Στην ερώτηση αναφέρεται πως «στο δεύτερο κεφάλαιο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, μεταξύ των προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ως του αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικού μέτρου. Ειδικότερα, προβλέπεται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής – ανάμεσα σε αυτά και οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες».

Και η ερώτηση συνεχίζει: «Με την πρωτοβουλία αυτή η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρχει αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα. Οι συναλλαγές αυτές, ωστόσο, συνεπάγονται κόστος τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι – ανάλογα με το μέσο που επιλέγουν – επιβαρύνονται με τόκους επί των συναλλαγών, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι επιβαρύνονται για τη λήψη υπηρεσιών αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τραπεζών, το ΣΕΠΠΕ των πιστωτικών καρτών (Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης, που περιλαμβάνει το επιτόκιο για αγορές με πιστωτικές κάρτες) κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, από 12,13% έως 19,2%, ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα. Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο ονομαστικό επιτόκιο για καταθέσεις βρίσκεται στο 0,26%.

Ταυτόχρονα οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα συνεπάγονται κόστος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προκύπτει από τις παρεχόμενες από τα πιστωτικά ιδρύματα υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), οι μεσοσταθμικές τραπεζικές χρεώσεις για τη χρήση τερματικών POS από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,6%-0,8% για το έτος 2018».

Η ερώτηση επισημαίνει πως «οι τράπεζες χρεώνουν 3 ευρώ για την επανέκδοση του PIN, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, ακόμη και αν αυτή οφείλεται σε κλοπή! Σε βάθος δε τριετίας οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν καταφέρει μέχρι και τον διπλασιασμό της κερδοφορίας από τη χρέωση τραπεζικών συναλλαγών (ως ποσοστό των συνολικών λειτουργικών τους εσόδων), συναλλαγών που αφορούν και τη χρήση εκ μέρους των πολιτών ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγής».

Στο πλαίσιο αυτό, οι 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβούν τα υπουργεία Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών και την ΤτΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και του κόστους παροχής υπηρεσιών συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά και να απαλλαχθούν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από υπερβολικές επιβαρύνσεις;

Θα ληφθούν μέτρα έναντι της “εναρμόνισης” των τραπεζών στην ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπονομεύει κάθε έννοια ανταγωνισμού, σε βάρος των κατόχων καρτών των ελληνικών τραπεζών;».

Ως προς το ερώτημα της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των πιστωτικών χώρων, στους ερωτηθέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και οι τρεις βουλευτές του νομού Ηρακλείου (Στ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης, Χ. Μαμουλάκης).

Ο κ. Χάρης Μαμουλάκης προέβη και σε δηλώσεις, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε τη νέα πρακτική των τραπεζών, οι οποίες πλέον χρεώνουν ακόμα και τις τραπεζικές υπηρεσίες που μέχρι πρόσφατα παρείχαν δωρεάν. Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και να μειωθεί το κόστος παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός θα ενισχυθούν οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και αφετέρου θα απαλλαχθούν οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις υπερβολικές επιβαρύνσεις».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.