Υποχρεωτική η χρήση του myData και για τα τιμολόγια εσόδων και από αγρότες


0
(0)

Στη «νέα εποχή» των ηλεκτρονικών βιβλίων καλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να περάσουν οι αγρότες, ακολουθώντας τις υπόλοιπες επιχειρήσεις για τις οποίες, μετά από διαδοχικές αναβολές, αρχίζει από αυτόν τον μήνα να υφίσταται η σχετική υποχρέωση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η Αρχή, από 1/1/2022 υποχρεούνται να διαβιβάσουν στην πλατφόρμα myDATA τα παραστατικά εσόδων (προς το παρόν όχι εξόδων) που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά και οι αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, η διαβίβαση των παραστατικών εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης οι επιχειρήσεις, πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31/3/2022. Διευκρινίζεται ότι στον τζίρο συμπεριλαμβάνεται κάθε εισόδημα που λαμβάνει ο αγρότης, επομένως και οι επιδοτήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι, ειδικά για το 2021, η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων. Επίσης, η υποχρέωση βαραίνει τον εκδότη του παραστατικού, ενώ ο λήπτης διατηρεί την υποχρέωση για τυχόν παρακρατήσεις, αλλά και για την υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων.

Σε περιπτώσεις αυτοτιμολόγησης (οι οποίες δεν είναι καθόλου σπάνιες στον αγροτικό χώρο), την υποχρέωση διαβίβασης της σύνοψης έχει πάντα ο λήπτης των αγαθών-υπηρεσιών, που στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ως «Εκδότης» και διαβιβάζει και χαρακτηρισμούς συναλλαγών εξόδων. Η οντότητα «Λήπτης» (πωλητής αγαθών-υπηρεσιών) διαβιβάζει μόνο χαρακτηρισμούς εσόδων.

Για τα ζητήματα που προκύπτουν αλλά και το πως κάθε αγρότης μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης.

 

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

28

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.