«Υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας πλέον, η κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπάλληλων και η στήριξη γενικότερα του Επισιτισμού – Τουρισμού».


0
(0)

«Υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας πλέον, η κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπάλληλων και η στήριξη γενικότερα του Επισιτισμού – Τουρισμού».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς τα Υπουργεία  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού με την οποία επισημαίνουν ότι είναι Υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας πλέον, η κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπάλληλων και η στήριξη γενικότερα του Επισιτισμού – Τουρισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), με ανακοίνωσή της – θέτει το Υπουργείο Εργασίας προ της υποχρέωσής του να κηρύξει σύμφωνα με το νόμο, ως γενικώς υποχρεωτικής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Επιπλέον ενημερώνει ότι  κατέθεσε με την βοήθεια του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ  την απαραίτητη από τη σχετική νομοθεσία αιτιολογική έκθεση τεκμηρίωσης των επιπτώσεων της επέκτασης  της συλλογικής σύμβασης του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην ανταγωνιστικότητα, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η αντίστοιχη σύμβαση του Επισιτισμού – Τουρισμού, η οποία είχε υπογραφεί 12/12/2019, έληξε 21/2/2021 και ουδέποτε το υπουργείο την κήρυξε υποχρεωτική.

Επειδή η μη ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή η μη επέκτασή τους οδηγεί στην υπονόμευση και παραβίαση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων που δεν προστατεύονται από αυτές, αυξάνει την ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια και την αβεβαιότητα αλλά και τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας,

Επειδή οι συνέπειες από την μη επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επηρεάζουν αρνητικά και τη λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε πρακτικές κοινωνικού ντάμπινγκ και αθέμιτου ανταγωνισμού,

Επειδή η εργασιακή ειρήνη στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή του

Επειδή ο Επισιτισμός – Τουρισμός είναι από τους πλέον πληττόμενους κλάδους

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να κηρυχθεί ως υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων;

2.Τι θα πράξετε για να μην οδηγηθούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού και να μην τιμωρηθούν τόσο οι συνεπείς εργοδότες όσο και οι 400 χιλιάδες εργαζόμενοι (διανομείς, σερβιτόροι κ.α.), που περιμένουν από την Κυβέρνηση να συμβάλει έμπρακτα στην αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου;

3.Το αίτημα για κήρυξη της Συλλογικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού και του Τουρισμού (που λήγει αυτές τις μέρες) έχει υποβληθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας; Αν ναι, ποιο είναι το πόρισμα;

4.Τι άλλα συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε για την στήριξη της εργασίας και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων Επισιτισμού – Τουρισμού;

5.Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι του τουρισμού (οδηγοί λεωφορείων, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, εργαζόμενοι στα αφορολόγητα σε λιμάνια – αεροδρόμια, εργαζόμενοι σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων) που λόγω των κριτηρίων της εποχικότητας δεν τους έχει καταβληθεί επίδομα ανεργίας και αν ναι, πότε;

6.Σκοπεύετε να επεκτείνετε το πρόγραμμα στήριξης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και καταβολή επιδόματος και στους ξεναγούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Γιώργος Φραγγίδης, Δημήτρης Μπιάγκης.

«Στη Βουλή η επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για την ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων».

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με την οποία, ζητούν από την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και τα παρατεταμένα lockdowns.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Η τεράστια οικονομική κρίση που ταλανίζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσει λόγω της πανδημίας είναι γνωστό ότι αποτελεί μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Ηδη το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν με βάση τις υποχρεώσεις τους και την εικόνα της αγοράς όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί. Ανύπαρκτοι καταναλωτές, ελάχιστοι τζίροι, τεράστιο στοκ απούλητων εποχιακών εμπορευμάτων, ανυπαρξία ρευστότητας κλπ.

Στο τέλος αυτής της ιστορίας, το εμπόριο έχει υποστεί μεγάλο κόστος χωρίς να έχει αποσβεστεί και το κράτος αδυνατεί να το αναλάβει.

Τώρα χρειάζονται οι αγορές αν έχουν κάποια ελπίδα επιβίωσης για το μέλλον, να δοθούν κινήσεις δομικού και στρατηγικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της απομείωσης επιχειρήσεων-κράτους-τραπεζών για να διαμορφωθεί το επίπεδο βάσης, πάνω στο οποίο θα πάμε για επιβίωση και ένα βήμα μπροστά.

Σε αυτή τη βάση και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που δεν φαντάζει ευοίωνο και στο συνεχώς αναβαλλόμενο άνοιγμα της αγοράς που επιτείνει τα προβλήματα και την ανασφάλεια, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας και τις κάτωθι συμπληρωματικές προτάσεις μας στην κατεύθυνση της ανακούφισης των επιχειρήσεων.

Η νέα πραγματικότητα με τον εκμηδενισμό της ταμειακής ρευστότητας των επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του προγραμματισμού αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων με αποτέλεσμα, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ακόμα και υγιείς εταιρίες που ουδέποτε αντιμετώπισαν προβλήματα δανεισμού, να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση αδυναμίας. Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων με νομοθετικές πρωτοβουλίες της πολιτείας ως εξής:

  • Αναστολή πληρωμής δόσεων τόκων και κεφαλαίου στα δάνεια επιχειρήσεων σε όσους δανειολήπτες κατάφερναν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους, πριν υποστούν τις όποιες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης του COVID 19 αλλά και σε όσους αντιμετώπιζαν δυσκολίες αποπληρωμής και η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά (μείωση τζίρου > 20%).

Η αναστολή θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς.

  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με μείωση της αξίας των δόσεων τόκων – κεφαλαίου κατά 50% που θα πρέπει να λάβει υπόψη της το χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας.
  • Δραστική μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα euribor με επανυπολογισμό τόκων από την 01.03.2020 και κρατική επιδότηση των τόκων μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς.
  • Κούρεμα τόκων κεφαλαίου ανάλογη με τη μείωση του τζίρου λόγω της πανδημίας
  • Αναστολής ενημέρωσης του Τειρεσία για όσες επιχειρήσεις μπήκαν ή θα μπουν στο κόκκινο, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
  • Μέτρων πρόσβασης των ΜΜΕ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και κρατικές εγγυήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το 70% των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό.

1)Μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με την μείωση των μισθωμάτων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε οικόπεδα – ακίνητα που δεν παράγουν εισόδημα (νομικά πρόσωπα).

2)Μείωση ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής από 70% – 100%, ανάλογα με την μείωση του τζίρου και της  ζημιάς των επιχειρήσεων.

3)Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και προσωπικού

4)Αναστολή ρυθμισμένων υποχρεώσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κλπ. Μετά την ομαλοποίηση της αγοράς, ριζική αναδιάρθρωση χρεών με κούρεμα οφειλών και νέες μακροχρόνιες ρυθμίσεις με μικρότερα ποσά και περισσότερες δόσεις, με στόχο την ομαλή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

5)Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διότι επιβαρύνει υπέρμετρα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη στο κόκκινο.

6)Κατάργηση της προκαταβολής φόρου που εκ των πραγμάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι με τα πολύ μειωμένα οικονομικά δεδομένα λόγω της πανδημίας, οι φόροι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.

7)Υιοθέτηση αναβαλλόμενου φόρου, για τις χρήσεις 2020, 2021, για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου > 20%, (ανάλογος με αυτό των τραπεζών).

8)Αφορολόγητο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3000€ για κάθε ανήλικο παιδί, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

9)Άμεση υιοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού

10)Μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχα δραματική κατάσταση την περίοδο 2009 – 2015 της οικονομικής ύφεσης, για τις οποίες τότε δεν υπήρξε κανένα μέτρο στήριξης όπως αυτά που λαμβάνονται σήμερα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κλείσουν ή να διακόψουν την λειτουργία τους ή να τεθούν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις αυτές, πρέπει να στηριχτούν και να τους δοθεί μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης δεδομένου οτι, όπως και σήμερα έτσι και τότε, το πρόβλημα που τους οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο δεν οφειλόταν στις δικές τους εσφαλμένες επιλογές και αδυναμίες, αλλά οφειλόταν αποκλειστικά σε μια εξωτερική οικονομική – τραπεζική κρίση ήταν δηλαδή συστημικό.

Τα μέτρα για την ανακούφιση αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι αντίστοιχα με τα μέτρα που σήμερα λαμβάνονται, επιπλέον όμως θα πρέπει γι’ αυτές όπως βέβαια και για όσες πλήττονται σήμερα, να υιοθετηθεί άμεσα ο ακατάσχετος επαγγελματικός τραπεζικός λογαριασμός, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και από τις πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών που αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου που διακινείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

11)Τέλος σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και να επιδιώξετε επιτακτικά, σε επίπεδο Ευρωζώνης, πολιτικές για τη διαγραφή (δημόσιου) χρέους που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το άνοιγμα της αγοράς.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ».

«Στον αέρα ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ);».

«Στον αέρα ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ);».

Για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), κατέθεσε ερώτηση ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο  Υποδομών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι παλινωδίες των Κυβερνήσεων και των αρμόδιων Υπουργών τόσο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της Ν.Δ είναι γνωστές, σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, έχουν οδηγήσει σε ροκάνισμα του «χρόνου», αφού είναι χαρακτηριστικό ότι 8 χρόνια τώρα (από το 2012) έχει να δημοπρατηθεί η κατασκευή κάποιου νέου τμήματος και με αποτέλεσμα περίπου μόνο 60 χιλιόμετρα να έχουν παραδεκτές προδιαγραφές σύγχρονου οδικού άξονα (4 λωρίδες, στηθαίο ασφαλείας κλπ).

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του  2019, ανακοίνωσε ότι είναι πανέτοιμη και θα προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ και σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της, τα έργα θα ξεκινήσουν το αργότερο στα μέσα του 2023, αν και εφόσον υποβληθούν και εγκριθούν οι προσφορές, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι προσυμβατικοί έλεγχοι και χωρίς να υπάρχουν ενστάσεις.

Σε αυτό τον σχεδιασμό, πριν την πανδημία η πηγή χρηματοδότησης του έργου, παρ’ ότι η Κυβέρνηση παρουσιαζόταν ως πανέτοιμη, δεν είχε ξεκαθαριστεί ενώ μετά τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πρότεινε να ενταχθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης μου στις 18 Δεκέμβρη 2020 είχαμε επισημάνει τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και το ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί το έργο μέσα σε έναν σχεδιασμό παραχώρησης που δεν θα προχωρήσει.

Όπως φαίνεται από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για χρηματοδότηση του έργου από το πολυσυζητημένο ταμείο ανάκαμψης είναι στον αέρα, παρά τη βεβαιότητα του Υπουργείου Υποδομών, αφού δεν εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Επειδή δεν υπάρχει καμία επίσημη Κυβερνητική ανακοίνωση σχετικά με την μη ένταξη του ΒΟΑΚ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Αληθεύει η απόρριψη της Κυβερνητικής πρότασης για  χρηματοδότηση του έργου του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης; Θα εμείνει η Κυβέρνηση στην πρόταση της;

-Ποια εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης του έργου υπάρχουν και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να σταματήσουν οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις για  τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ);».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)