Υπογράφηκε η απόφαση για απαγόρευσης αποβίβασης επισκεπτών φέτος στη Χρύση – Τι θα ισχύσει το φετινό καλοκαίρι

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Μαρτίου 2022 by energinews (admin)

Νέα δεδομένα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι στη Νήσο Χρυσή αφού εκδόθηκε και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σχετικά με τον περιορισμό προσβασιμότητας στη Νήσο Χρυσή στα πλαίσια εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μια μέρα πριν την 5η κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του σχεδίου δράσης δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ το οποίο υπογράφει η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη και στο οποίο περιγράφεται το πλαίσιο με το οποίο θα πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι οι επισκέψεις.

Τελικά η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής γίνεται δεκτή και απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών πάνω στη νήσο Χρυσή ενώ επιτρέπεται στα σκάφη να κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις κοντά σε παραλίες ώστε να κάνουν μπάνιο οι επισκέπτες.

Αναλυτικά η απόφαση:

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2022 και συγκεκριμένα από 1η Μαίου 2022 έως 31 η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίού:

1. Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγό τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγό τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (αγκυροβολιά) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α” 92)].

2. Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοι-χεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ” 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

3. Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.

Ο έλεγχος της τήρησης των ανωτέρω και η βεβαίωση τυχόν παραβάσεων για την επιβολή κυρώσεων ασκού-νται βάσει των όσων ορίζονται στους όρους 41, 42 και 43 της υπό στοιχεία 2548 Π.Ε./10-03-2016 απόφασης Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρω-μένης Διοίκησης Κρήτης (Β” 1655), σε συνδυασμό με το άρθρο 5 «Ελεγχος-Κυρώσεις» της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης,
της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης» (Δ” 617).

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί που αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της νήσου Χρυσή [υπό στοιχεία 2548 ΓΙΕ/10-03-2016 απόφαση Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Β” 1655)].

17

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.