Υπέγραψαν συμφωνία για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Υπέγραψαν συμφωνία για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την υπογραφή του συμφωνητικού παραχώρησης

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η παραχώρηση του στρατοπέδου στον δήμο και στην κοινωνία των Χανίων ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης τον Νοέμβριο του 2017 και όπως επισημάνθηκε σήμερα, κατά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, το στρατόπεδο θα αξιοποιηθεί σε όλη του την έκταση για την κάλυψη των αναγκών σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής και για άλλες δράσεις.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας έγινε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη των βουλευτών Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη και εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων.

«Η λογική είναι ό,τι δεν χρησιμοποιείται επιχειρησιακά και δεν έχει επιχειρησιακή αξία για τις Ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Αυτό γίνεται εδώ στα Χανιά, αυτό θα γίνει και στο Ηράκλειο και παράλληλα γίνονται ενέργειες για τη Λάρισα και την Κοζάνη» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, που παράλληλα εκτίμησε ότι σε έναν χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να «περάσει» στο Δήμο.

«Γύρω από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων της πόλης αναπτύχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην πόλη των Χανίων. Είναι μια μεγάλη στιγμή σήμερα, διότι ένα αίτημα το οποίο είχε διεκδικηθεί από τα κινήματα και τους πολίτες αυτής της πόλης φθάνει στο σημείο να επιτυγχάνει τον στόχο του. Η παρούσα κυβέρνηση κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του χώρου του στρατοπέδου στην κοινωνία. Είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα, γιατί ο αγώνας δικαιώνεται και θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος υπέρ των πολιτών των Χανίων», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

«Εγώ χαίρομαι που σήμερα πατάμε τα πόδια μας σε έναν δημόσιο ελεύθερο χώρο που με την παραχώρηση από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας θα τον «γεύονται» οι επόμενες γενιές της χανιώτικης κοινωνίας. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Για νίκη της κοινωνίας και του κινήματος των πολιτών έκαναν λόγο οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας των Χανίων ικανοποιείται», επεσήμανε η κ Βαγιωνάκη, ενώ ο κ Μπαλωμενάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση με μεγάλη προσπάθεια και συντονισμό ικανοποίησε ένα παλλαϊκό αίτημα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε:

«Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για τα Χανιά μας. Μια διεκδίκηση πολλών δεκαετιών του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας υλοποιείται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του δήμου Χανίων, για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον δήμο μας σε 15 μήνες από σήμερα, όπως εκτιμάται.

Με τη σημαντική αυτή για τον δήμο μας παραχώρηση, καλύπτουμε μεγάλες ανάγκες σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2017.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, που είχαμε και που έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τους προκατόχους του, τους δύο Χανιώτες υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη, τους βουλευτές μας, το δημοτικό μας συμβούλιο, που ενέκρινε τις ενέργειές μας, καθώς και όλους όσοι συνετέλεσαν, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το αίτημα της κοινωνίας των Χανίων».

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας, οι τρεις υπουργοί, συνοδευόμενοι από τους τοπικούς βουλευτές και τον δήμαρχο, επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Η ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

«Ένας μακρόχρονος διεκδικητικός αγώνας της Χανιώτικης κοινωνίας είχε σήμερα θετική κατάληξη με την υπογραφή του συμφωνητικού παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, για μια υπόθεση που απασχολεί χρόνια την τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Είναι, πρώτα’ απ’ όλα, μια νίκη των ατόμων και των συλλογικοτήτων που οραματίστηκαν μια διαφορετική, επωφελή για την κοινωνία, χρήση του χώρου του στρατοπέδου. Που δεν συμφώνησαν με τις «λογικές» οικοπεδοποίησης του χώρου.

Η Κυβέρνηση με συντονισμένες κινήσεις και αποφάσεις έθεσε τα θεμέλια για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου σε έκταση και αξία σκοπού. Στο άμεσο μέλλον όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για τη βέλτιστη αξιοποίηση του στρατοπέδου με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας». 

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.