Τ. Θεοδωρικάκος: Θα καταργήσουμε την απλή αναλογική


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 13 Ιουλίου 2019 by energinews (admin)

Αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας στους δήμους και στις περιφέρειες είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πεποίθησή του είναι ότι η απλή αναλογική διαλύει την ουσιαστική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει στην κατάργησή της όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά. Έως τότε όμως θα στηρίξει την αυτοδιοίκηση με νομοθετική παρέμβαση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας.

Ήδη ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με Δημάρχους και Περιφερειάρχες, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη με τους 13 εκλεγμένους Περιφερειάρχες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν με επηρεάζει η πολιτική ταυτότητα των δημάρχων. Με καθοδηγεί η αρχή ότι τώρα όλοι οι Έλληνες ενωμένοι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν υπάρχουν γαλάζιοι, κόκκινοι, πράσινοι δήμαρχοι. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

Στις επόμενες μέρες θα καταλήξουμε στις βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέπουν την λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, την αντιμετώπιση των διαλυτικών προβλημάτων που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Οι κεντρικές ιδέες είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε Δημάρχου ή Περιφερειάρχη τουλάχιστον στην σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ Οικονομική Επιτροπή και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων».

Σχετικά με επικείμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη» σημειώνει:

«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα επεκταθεί και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Θα αποτυπώνει την απόφαση μας να αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης.

Σήμερα κυριαρχεί μια απίστευτη πολυνομία που οδηγεί σε χαοτικές καταστάσεις γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας και να ενισχυθεί περαιτέρω η αυτοδιοίκηση, δίνοντάς της πνοή ανάπτυξης, λειτουργικότητας και διαφάνειας.

Και επειδή ο «Κλεισθένης» περιλαμβάνει πολλές εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις, θα γίνει μια συνολικότερη ρύθμιση για την αυτοδιοίκηση, που θα αποκαθιστά τις στρεβλώσεις».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναγγέλλει και την υλοποίηση της δέσμευσης της ΝΔ για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση:

«Είναι επίσης δέσμευση της ΝΔ να αποδοθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, κάτι που βέβαια δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από το 2021. Θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προεργασία ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να εφαρμοστεί με λειτουργικό τρόπο».

Στο πρώτο διάστημα της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωρικάκος θα φέρει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση μας για κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί σε ακυβερνησία. Ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει στο πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας.

Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι θα δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να ψηφίζουν στην χώρα που κατοικούν. Σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά και τον εκλογικό νόμο στόχος μας είναι οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις».

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Δημόσιο τονίζει:

«Η αξιολόγηση είναι προς όφελος και των πολιτών και του Δημοσίου. Μόνον έτσι θα βελτιωθεί η Δημόσια Διοίκηση επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Και αυτή είναι μια σημαντική ιδεολογική αξιακή επιτυχία του σημερινού Πρωθυπουργού, που έπεισε τους περισσότερους πολίτες ότι η αξιολόγηση είναι εργαλείο για την βελτίωση της καθημερινότητας τους, και όχι ένας «μπαμπούλας» που κοστίζει στους εργαζόμενους».

Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου:

«Τέλος, είναι πολύ βασική μας προτεραιότητα η απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου με σκοπό την ταχύτερη και δίκαιη εκδίκαση των πειθαρχικών διαφορών. Απλοποίηση που χωρίς καμιά αμφιβολία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση κάθε είδους διαφθοράς».

Σε ερώτηση για τα «κλειδιά» που οδήγησαν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει:

«Στις εκλογές της 7 Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε σε ποσοστά αντίστοιχα με τα υψηλά ποσοστά του κόμματος την περίοδο προ κρίσης αγγίζοντας το 40%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε τρία μόλις χρόνια υλοποίησε πολύ πετυχημένα την στρατηγική της ενότητας της ανανέωσης και της διεύρυνσης της παράταξης. Η στρατηγική αυτή αποδείχτηκε συμπαγής και νικηφόρα επαναφέροντας την αυτοπεποίθηση και την δυναμική στο χώρο της νέας Δημοκρατίας.

Η προγραμματική λύση που προτείναμε ήταν η μόνη αξιόπιστη που έδινε προοπτική και στέρεη ελπίδα στους πολίτες. Γι’ αυτό, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μετά από τεσσεράμισι χρόνια τοξικότητας και διχασμού επέλεξαν τη ΝΔ, τη μόνη πατριωτική δύναμη που μπορεί να τους εξασφαλίσει δουλειές και ασφάλεια . Επομένως και μια καλύτερη ζωή.

Καθοριστική σημασία στην εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης είχε η σταθερή υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στον Αλ. Τσίπρα στους δείκτες που αφορούν τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Στην μάχη αυτή, η ελπίδα νίκησε το φόβο και η αλήθεια το ψέμα. Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η αναμέτρηση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

πηγη:real.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.