«Τσουνάμι» πλειστηριασμών: «Στο σφυρί» ξενοδοχεία της Κρήτης


0
(0)

Στο «σφυρί» μέχρι το τέλος του φθινοπώρου δεκάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη

“Τσουνάμι” πλειστηριασμών φέρνει το φετινό φθινόπωρο, και σε αυτό “πρωταγωνιστεί” ο ξενοδοχειακός κλάδος, με πολλά ξενοδοχεία ανά τη χώρα, αλλά και εδώ στην Κρήτη, να βγαίνουν προσεχώς στο… “σφυρί”!

Η εκποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων γίνεται λόγω συσσωρευμένων χρεών, ενώ και στο νησί μας, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι πλειστηριασμοί έχουν ξεκινήσει ήδη από το α’ εξάμηνο του 2018, για να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση τώρα προς το τέλος της χρονιάς.

Σίγουρα η είδηση, που προξενεί αίσθηση και βαρύ προβληματισμό, αποτυπώνει το βαρύ τίμημα της κρίσης και στη λεγόμενη “βαριά μας βιομηχανία”, στον τουρισμό!

Ως βασικές αιτίες μάλιστα για τη “βροχή” πλειστηριασμών ξενοδοχειακών μονάδων ελέω χρεών εκτιμώνται από παράγοντες της τουριστικής αγοράς η ολοένα αυξανόμενη επέλαση του φαινομένου εκμίσθωσης κατοικιών μέσω της Airbnb, o διεθνής ανταγωνισμός και η ενδυνάμωση γειτονικών τουριστικών προορισμών, η οικονομική αστάθεια και η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στους σχετικούς πίνακες, οι πλειστηριασμοί που αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, αποκλειστικά ή εν μέρει, στον ξενοδοχειακό κλάδο φτάνουν τους 101, από τους οποίους 73 έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 40 μέρες (μέχρι 31 Οκτωβρίου).

Όπως προκύπτει από την αναγωγή των σχετικών στοιχείων, οι πλειστηριασμοί αφορούν συνολικά 41 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες πρόκειται να βγουν “στο σφυρί” μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η αναφορά γίνεται με βάση τους πλειστηριασμούς που είχαν αναρτηθεί μέχρι 18 Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή μέχρι προχθές Τρίτη, ενώ οι σχετικοί πίνακες επικαιροποιούνται διαρκώς.

“Στο σφυρί” βγαίνουν ακίνητα με τιμές πρώτης προσφοράς που φτάνουν τα 6,7 εκατ. ευρώ, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία που προσφέρονται με αρχική τιμή ακόμα και 6 ευρώ. Βεβαίως οι περιπτώσεις ακινήτων με τιμή εκκίνησης για την εκποίηση άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι ελάχιστες.

Από το “κάδρο” των πλειστηριασμών, που είναι προγραμματισμένοι μέχρι την εκπνοή του 2018, δε λείπει και το νησί μας.

Στη λίστα, που έβγαλε στη δημοσιότητα το euro2day.gr, φιγουράρουν δύο περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου.

Η μία περίπτωση αφορά στο παραλιακό ακίνητο στην περιοχή Βλυχάδα, στη Χερσόνησο, που ανήκει στην εταιρεία “Αφοί Αλεξ. Δαριβιανάκη Α.Ε. Ξενοδοχειακές Τουριστικές-Εμπορικές Επιχειρήσεις”. Στο συγκεκριμένο ακίνητο συμπεριλαμβάνεται το ξενοδοχείο “Διογένης Παλάς”, δυναμικότητας 200 κλινών, και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Στον Λιμένα Χερσονήσου βρίσκεται το ακίνητο της εταιρείας “Πανόραμα Βίλας Ξενοδοχειακαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις Α.Ε.”, το οποίο οδηγείται σε πλειστηριασμό. Στο ακίνητο συμπεριλαμβάνονται τρία κτήρια ενοικιαζόμενων δωματίων και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μπαράζ πλειστηριασμών που αφορούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, παρά τη νέα φετινή αύξηση μεγεθών του ελληνικού τουρισμού, αποτυπώνει – σύμφωνα με παράγοντες του χώρου – τις ραγδαίες ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Ανακατατάξεις οι οποίες συνδέονται, αφενός, με την οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδας και, αφετέρου, την εντεινόμενη προσπάθεια των τραπεζών να… πρασινίσουν όσο γίνεται περισσότερα “κόκκινα” ξενοδοχειακά δάνεια, αξιοποιώντας και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ισχυρά επενδυτικά funds για τον κλάδο.

Ξενοδοχειακοί παράγοντες εξηγούν πως οι πλειστηριασμοί αποτυπώνουν το γεγονός πως η παρατεταμένη άνοιξη του ελληνικού τουρισμού δεν αντανακλά στο σύνολο της αγοράς, με αποτέλεσμα οι πιο αδύναμοι “κρίκοι” να οδηγούνται σε ασφυξία. Ασφυξία η οποία αποδίδεται από τους ίδιους και στο δυσμενές φορολογικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις του κλάδου έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους. Η φετινή επάνοδος της Τουρκίας στην αγορά διακοπών της Μεσογείου, σε συνδυασμό με την ολική επαναφορά της Αιγύπτου αλλά και την άνοδο των προορισμών της Βόρειας Αφρικής, μάλιστα, εκτιμάται πως ενίσχυσε την πίεση που δέχονται ακόμα και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θεωρούνται υγιείς.

Η επιστροφή των ανταγωνιστών της Μεσογείου, αλλά και η αλματώδης διείσδυση της Airbnb στην ελληνική αγορά, όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, είχαν ως αποτέλεσμα να δεχτούν μεγάλη πίεση ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών (τεσσάρων και πέντε αστέρων) σε περιοχές όπως τη Ρόδο και την Κρήτη. Αυτό οδήγησε τους ξενοδόχους σε προσφορές για να αναθερμάνουν τις κρατήσεις. Μέτρο που, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, ίσως αποδειχτεί εξαιρετικά οδυνηρό για τα ταμεία αρκετών από τις θεωρούμενες ως εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Έτσι, οι παράγοντες του χώρου αναμένουν τα στοιχεία Οκτωβρίου της ΤτΕ για τα ταξιδιωτικά έσοδα του Αυγούστου, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημίας. Η απόσυρση από την αγορά των πιο ευάλωτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ωστόσο, συνδέεται και με την αναδιανομή της ταξιδιωτικής πίτας μεταξύ των ελληνικών προορισμών, με κερδισμένα φέτος τα νησιά του Ιονίου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)