Τσιόδρας – τα γάντια και οι μάσκες δεν συστήνονται ως μέσο πρόληψης

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ειδική αναφορά στη χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης  έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά στις μάσκες τόνισε ότι η χρήση από το ευρύ κοινό συστήνεται μόνο σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού και ανάλογα την πορεία εξέλιξης της

επιδημίας.

Στην παρούσα φάση ΔΕΝ συστήνεται η γενική χρήση της μάσκας από το ευρύ κοινό. Ιδιαίτερα οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες σχολιάζοντας μάλιστα ότι είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού. Οι μάσκες αυτού του τύπου είναι μόνο για τους υγειονομικούς , τους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και τους Αναισθησιολόγους.

Όσον αφορά στα γάντια μιας χρήσης, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολίτες ανέφερε ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η χρήση τους προστατεύει.

Η αδιάκριτή χρήση που γίνεται στην Ελλάδα, σε δημόσιους χώρους, είναι μάταιη. Είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη από ότι να προστατέψουν από τον ιό.

Τα γάντια μιας χρήσης δεν είναι κατασκευασμένα για εκτεταμένη χρήση. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν σχισμές, μικρές τρύπες , που ο χρήστης δεν θα έχει δει και έτσι έχοντας την ψευδή αίσθηση ότι είναι προστατευμένος, να εκτεθεί αναπάντεχα στον ιό. Τα γάντια δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και οδηγούν σε εφησυχασμό. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες τα πετούν όπου βρουν, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης.

Τα γάντια είναι επικίνδυνά όπως σχολίασε ο κ. Τσιόδρας ακόμη και όταν τα βγάζουμε. Αν το κάνουμε με λάθος τρόπο, είναι πιθανό να επιμολυνθούμε, εφόσον ο ιός υπάρχει πάνω στο γάντι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε απαράβατα κάθε φορά που βγάζουμε τα γάντια είναι να πλένουμε τα χέρια μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας δεν συστήνει τα γάντια ως μέσο πρόληψης.

Ας αφήσουμε τα γάντια στους υγειονομικούς που τα χρειάζονται περισσότερο και γνωρίζουν πολύ καλά πως θα κάνουν σωστή χρήση ώστε να είναι ασφαλείς και οι ίδιοι αλλά και όσοι είναι στο ίδιο περιβάλλον με αυτούς. Η καλύτερη επιλογή που έχουμε για να προστατευθούμε είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι. Συχνά και σχολαστικά.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.