Τριχοτόμηση, παλινωδίες και καθυστερήσεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Δεκεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Επίκαιρη ερώτηση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής» και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι παλινωδίες των Κυβερνήσεων και των αρμόδιων Υπουργών τόσο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της Ν.Δ, σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, έχουν οδηγήσει σε ροκάνισμα του «χρόνου», αφού είναι χαρακτηριστικό ότι 8 χρόνια τώρα (από το 2012) έχει να δημοπρατηθεί η κατασκευή κάποιου νέου τμήματος και με αποτέλεσμα περίπου μόνο 60 χιλιόμετρα να έχουν παραδεκτές προδιαγραφές σύγχρονου οδικού άξονα (4 λωρίδες, στηθαίο ασφαλείας κλπ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ασχοληθεί περισσότερο με τον τρόπο ανάθεσης και επιλογής του συστήματος κατασκευής και λιγότερο με την ουσία του έργου, μελέτη, δημοπράτηση ή κατασκευή, και στο πλαίσιο αυτό είχε προχωρήσει στοιχειώδες κάποιες διαδικασίες με την τριχοτόμηση του έργου.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του  2019, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ και όπως φαίνεται απο τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ.Κεφαλογιάννη, τα έργα θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2023, αν και εφόσον υποβληθούν και εγκριθούν οι προσφορές, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι προσυμβατικοί έλεγχοι και χωρίς να υπάρχουν ενστάσεις.

Επειδή τελικά φαίνεται ότι δεν υπήρξε κανένας νέος σχεδιασμός αλλά ακολουθείτε το σύστημα της τριχοτόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη του τμήματος Κίσαμος-Χανίων και την παντελή απουσία του Νομού Λασίθιου.

Επειδή ανακοινώσατε ότι το έργο τελικά θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο που προέκυψε λόγω πανδημίας και φαίνεται ότι κατά την Ν.Δ δεν αφορά τον Νομό Λασιθίου και τον Νομό Ηρακλείου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Ποιος είναι τελικά ο διαφορετικός σας σχεδιασμός για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο από την Κίσσαμο έως τη Σητεία, αφού δεν το διακηρύσσετε ως ενιαίο έργο, με τις κάθετες διασυνδέσεις προς Ιεράπετρα κλπ αλλά ουσιαστικά διακηρύσσετε μόνο το τμήμα από Κίσσαμο έως Λινοπεράματα Ηρακλείου;

-Η χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης θα είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων ή των δανείων;».

Βασίλης Κεγκέρογλου: Έχει χάσει την μπάλα ο Λευτέρης Αυγενάκης

Απόσπασμα από την ομιλία του Βασίλη Κεγκέρογλου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για να μην έχουμε οδυνηρές συνέπειες γενικότερα στον αθλητισμό.

«Κάθε τρεις και λίγο ο Υφυπουργός Αθλητισμού φέρνει μια τροπολογία σε άλλα νομοσχέδια, συνεχίζοντας το αδιέξοδο για το Μητρώο Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, με έναν νόμο μάλιστα που ψήφισε πρόσφατα. Το αδιέξοδο επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη του πολυδιαφημισμένου Μητρώου. Μόνο χίλια εννιακόσια εξήντα επτά σωματεία έχουν εγγραφεί, μόνο το 37%, παρότι έχει περάσει τόσο σημαντικό διάστημα. Διοικήσεις, σωματεία, ομοσπονδίες ταλαιπωρούνται, ο αθλητισμός ασφυκτιά.

Αντί να αφήσει ανοιχτό το Μητρώο, δίνοντας παράταση μέχρι την 31-12-2021 και να απλοποιήσει ορισμένες διαδικασίες που φάνηκαν εντελώς άχρηστες και γραφειοκρατικές, αντί να λάβει υπ’ όψιν το κλίμα της πανδημίας, το οποίο υπάρχει και σε άλλους τομείς, η Κυβέρνηση δίνει παρατάσεις, δίνει αναβολές, γιατί αναγνωρίζει το δύσκολο εκ των πραγμάτων. Αντί να δώσει ανάσα στα σωματεία κλείνει το Μητρώο στις 31-12-2020 και έτσι κάνει ακατόρθωτη την εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο. Είναι ο ίδιος Υπουργός που συζητούσε για άνοιγμα των κερκίδων και μαζική προσέλευση των φιλάθλων την ώρα που τα στοιχεία και οι γνώμες των επιστημόνων έλεγαν άλλα. Δυστυχώς, με επινόηση ενός ακόμα τερτιπιού δεν μπορεί να δοθεί λύση.

Τι κάνει με την τροπολογία; Κουτοπονηριά. Θέτει ως προϋπόθεση η προκήρυξη των εκλογών να γίνει μετά την 1-1-2021 και όποια Διοίκηση έχει προκηρύξει ή θα προκηρύξει τις επόμενες μέρες, να αποκλειστεί. Είναι προφανές ότι το τελευταίο τερτίπι αφορά τον ΣΕΓΑΣ, τον οποίο θέλει να ελέγξει κομματικά  -αυτό έγινε φανερό από δημοσιεύματα- και η οποία Συνομοσπονδία έχει προκηρύξει εκλογές για τις 16 και 17 Γενάρη. Μπορεί να χρειαστεί να αναβληθούν, δεν λέω, αλλά τα νομοθετικά τερτίπια δεν έχουν θέση εδώ. Εδώ έχει θέση η συνεννόηση, έχει θέση η επιστημονική άποψη και γνώμη και το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της κοινωνίας.

Έχει αποτύχει αυτή η προσπάθεια με τον τρόπο που γίνεται. Έχει χάσει τη μπάλα -μια και πρόκειται για τον Υφυπουργό Αθλητισμού- ο κ. Αυγενάκης. Δεν το λέω εγώ. Το λένε πλείστα όσα στελέχη του αθλητισμού και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας με ανοιχτή αρθρογραφία για αυτά τα θέματα. Δεν είναι θέμα προσωπικό. Δεν είναι αν είναι καλός ή κακός ο Υφυπουργός ή ο Λευτέρης Αυγενάκης. Οι επιλογές αυτές είναι αντίθετες με το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον και πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό τον τομέα, για να μην έχουμε οδυνηρές συνέπειες γενικότερα στον αθλητισμό»

Σχετικό απόσπασμα από την ομιλία στην Ολομέλεια:

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.