Τραπέζι Σαρακοστής: Που κυμαίνονται οι φετινές τιμές

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Σε ποια προϊόντα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές – Η κίνηση στις αγορές

Στα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας κυμαίνονται οι τιμές στη θαλασσινή αγορά του Ηρακλείου, ενώ στα οπωροκηπευτικά έχουμε αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι σε ορισμένα είδη, λόγω ελλείψεων. Η “Νέα Κρήτη” κατέγραψε τιμές στα θαλασσινά και τα οπωροκηπευτικά σε επικοινωνία μας με τους εκπροσώπους των δύο χώρων.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση – σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν – είναι αντιστρόφως ανάλογη. Ενώ δηλαδή στα θαλασσινά είναι ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι αλλά διατηρείται και σε σταθερά επίπεδα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στα οπωροκηπευτικά είναι μειωμένη σε ποσοστό που υπερβαίνει το 20%.

«Εμείς και πέρυσι και φέτος και με βάση πάντα τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, είμαστε ικανοποιημένοι», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοπωλών Ν. Ηρακλείου Αντώνης Κανέλλος, αναφορικά με τον κλάδο του, που αποτελείται από 16 καταστήματα στη λιανική και 6 καταστήματα στη χονδρική πώληση.

«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, εκτός από το να έχουμε τιμές προσιτές στον κόσμο, να κρατάμε και σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα. Και οι τιμές στα θαλασσινά μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι είναι τουλάχιστον μία δεκαετία σταθερές, ενώ όλα τα πάγια των αλιευτικών σκαφών έχουν αυξήσεις μέσα σε αυτή τη δεκαετία που υπερβαίνουν το 25%. Εμείς όμως προσπαθούμε και απορροφούμε ως κλάδος όλες αυτές τις αυξήσεις για να μπορούμε να προσφέρουμε στον καταναλωτή σε λογικές τιμές φρέσκα θαλασσινά και ψάρια».

Έτσι, στη φρέσκια γαρίδα, αναλόγως του μεγέθους, η τιμή είναι γύρω στα 7 ευρώ η ντόπια, η σκούρα στα 19 ευρώ και η πιο χοντρή γαρίδα από τη Βόρεια Ελλάδα, που την ψαρεύουν οι τράτες στα 24 ευρώ το κιλό.

Το γνήσιο καλαμάρι πουλιέται από 16 έως 18 ευρώ το κιλό, αναλόγως το μέγεθος και το καλαμάρι-θράψαλο γύρω στα 10 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος. Το φρέσκο χταπόδι είναι στα 18 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα οστρακοειδή, τα μύδια είναι στα 6 ευρώ το κιλό και τα κυδώνια (άσπρα όστρακα) όπως και τα κόκκινα όστρακα είναι στα 18 ευρώ το κιλό.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κανέλλος μας είπε χαρακτηριστικά ότι, με αυτές τις τιμές, θα πάρει όστρακα ο καταναλωτής όλο τον χρόνο. Και συνέχισε λέγοντας πως όλα αυτά τα θαλασσινά είναι εγχώριας παραγωγής.

«Είμαστε αυτάρκεις. Ειδικά Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη έχουμε μεγάλη παραγωγή. Φανταστείτε ότι κάνουμε και εξαγωγές. Δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη θαλάσσια ζωή πια, διότι πλέον έχουν καθαρίσει πάρα πολύ οι θάλασσές μας, αφού έχουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς. Και στη Βόρεια Ελλάδα ειδικά έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Όπως γίνεται κι εδώ που έχουμε και τις γαλάζιες σημαίες. Προσπαθούμε για το καλύτερο όλοι. Κυρίως, δε, τα όστρακα για να επιβιώσουν θέλουν πολύ καθαρό νερό», κατέληξε ο Αντώνης Κανέλλος.

Στα οπωροκηπευτικά

Τι γίνεται όμως με τα οπωροκηπευτικά; Το στέλεχος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης είπε στη “Νέα Κρήτη” ότι η Καθαρά Δευτέρα έδειξε μια πάρα πολύ περιορισμένη κίνηση στην τοπική φρουταγορά του Ηρακλείου.

«Τα έθιμα ξεχνιούνται μπροστά στην αφραγκία. Διότι, ειδικά τα σαρακοστιανά είναι και από τη φύση τους πιο ακριβά. Αλλά ειδικά φέτος η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική. Φέτος είχαμε και τη μεγάλη κρίση στην αγορά του ελαιολάδου, την ώρα που τα έξοδα “τρέχουν”. Ήταν μια χρονιά “τρελή” για τον νομό Ηρακλείου. Δεν έγιναν σχεδόν καθόλου εξαγωγές στα επιτραπέζια σταφύλια και ήρθε και το θέμα του ελαιολάδου να “αποτελειώσει” τον κόσμο», τόνισε ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Για τις τιμές και τις ελλείψεις είπε στην εφημερίδα μας ότι «σε ορισμένα είδη έχουμε κάποια έλλειψη, λόγω του χιονιά που είχαμε». Και εξηγεί ότι αυτές οι ελλείψεις, με επακόλουθη την άνοδο των τιμών, ήταν χαρακτηριστικές στα κουκκιά, όπου η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 3 με 3,5 ευρώ το κιλό (με την τιμή πέρυσι να είναι κάτω κατά ένα ευρώ περίπου), και στις αγκινάρες με τιμές στα 4,5 ευρώ το κιλό, με ένα ευρώ φτηνότερα κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στα μαρούλια, οι τιμές έχουν φτάσει μέχρι και 1 ευρώ φέτος, ενώ πέρυσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 60 λεπτά, ενώ στις πατάτες είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Η μεσαρίτικη πατάτα πουλιέται γύρω στα 80 λεπτά το κιλό και η λασιθιώτικη γύρω στα 60 λεπτά το κιλό. Σήμερα οι αιγυπτιακές πατάτες είναι στα ίδια επίπεδα. Έτσι δεν “ευνοούνται” τα γνωστά παιχνίδια σήμερα με τις αιγυπτιακές πατάτες, αλλά σε δέκα με δεκαπέντε μέρες αναμένεται να είναι πιο φτηνές και έτσι να υπάρχουν πάλι οι γνωστές “ελληνοποιήσεις”…

Στα λαχανοειδή, οι τιμές είναι: στο λάχανο στα 80 λεπτά το κιλό, όπως και πέρυσι, στο μπρόκολο η τιμή έφτασε στα 2 ευρώ το κιλό, από 1 έως 1,5 ευρώ πέρυσι, και στο κουνουπίδι η τιμή έφτασε στα 2,5 ευρώ το κιλό πριν από λίγες μέρες και σήμερα είναι γύρω στο 1,5 ευρώ, από 1 ευρώ το κιλό περίπου πέρυσι.

Συμβουλές – Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ στους καταναλωτές

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη σαρακοστιανή αγορά. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«* Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές):

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

– Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

– Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

– Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

– Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

– Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

* Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια):

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

– Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

– Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

– Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

* Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια):

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει:

– Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

– Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

– Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

– Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

– Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.