Τρέχουν να προλάβουν το νόμο Κατσέλη και να σώσουν το σπίτι τους


Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Η κοσμοσυρροή αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, αύριο, αλλά και μεθαύριο

Συνωστισμός παρατηρείται στα Ειρηνοδικεία, εξ ου και γεννάται ζήτημα πλέον εάν οι ενδιαφερόμενοι θα προλάβουν να λάβουν αντίγραφο αίτησης με ημερομηνία έως 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή έως μεθαύριο, οπόταν λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, για να μπορούν να προστατευτούν.

Η κοσμοσυρροή αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, αύριο, αλλά και μεθαύριο, τελευταία ημέρα της προθεσμίας πριν την εφαρμογή του νέου νόμου, που θέτει πιο αυστηρά κριτήρια για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Μεθαύριο Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, οι διατάξεις του άρθρου 9, παράγραφος 2, του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας παύουν να ισχύουν. Το σενάριο παράτασης ξορκίζεται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους Θεσμούς, με το παζάρι να συνεχίζεται.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, έως το τέλος του εννεαμήνου 2018, 137.840 ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία για τον νόμο Κατσέλη, ενώ στο ίδιο διάστημα εισήχθησαν 5.405 νέες αιτήσεις, με τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια που είναι σε καθεστώς νομικής προστασίας να αντιπροσωπεύουν το 31% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2016 τα “κόκκινα” είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ σήμερα είναι 85 δισ. ευρώ, με στόχο να υποχωρήσουν 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις στις εποπτικές Αρχές.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, θέλει μέσα στην εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, η κυβέρνηση φαίνεται να συγκρότησε “κοινό μέτωπο” με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο ρύθμισης θα συμβάλει στην ταχεία αποκλιμάκωση του αποθέματος των “κόκκινων” δανείων.

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Και ενώ το θέμα των “κόκκινων” δανείων αποτελεί τη βασική εκκρεμότητα της κυβέρνησης, αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα την έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Μεθαύριο Πέμπτη θα βρεθεί ξανά στην Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Forum των Δελφών, αλλά πριν το συνέδριο αναμένεται να έχει επαφές στην Αθήνα.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.