ΤΟ S&D ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Δελτίο Τύπου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το S&D ζητάει Συζήτηση και Ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και θα ζητήσει συζήτηση και ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εβδομάδες.

Η Kati Piri Αντιπρόεδρος του S&D για τις Εξωτερικές Υποθέσεις δήλωσε:

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα από τη στιγμή που υπεράκτια έργα φυσικού αερίου άρχισαν να υλοποιούνται σε περιοχές πλησίον των γειτονικών χωρών. Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τα επικίνδυνα συμβάντα έχουν πλέον αυξηθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδο».

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Josep Borrell και η Γερμανική Προεδρία επιδίωξαν το διάλογο με την Τουρκία και απαίτησαν από την Άγκυρα να αποφύγει μονομερής ενέργειες που πυροδοτούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην συνάντησή τους στο Gymnich την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου».

«Η Ομάδα S&D υποστηρίζει πλήρως αυτά τα βήματα και καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να συμφωνήσουν στην πρότασή μας για Συζήτηση και Ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εβδομάδες».

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και μέλος του S&D, Nacho Sánchez Amor, προσέθεσε:

«Η ΕΕ δεν είναι ένα απλώς τρίτο μέρος, που μπορεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής σε αυτό το ζήτημα, όπως συχνά ζητούν οι τουρκικές αρχές. Η ΕΕ είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και επομένως τα Ελληνικά και Κυπριακά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ».

«Η τρέχουσα Τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο εμποδίζει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία απομακρύνεται συνεχώς από την ΕΕ σε όλο το φάσμα των πολιτικών, τόσο στα εσωτερικά ζητήματα όσο και στα εξωτερικά».

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”: ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

10 χρόνια κρίσης στη χώρα μας, κρίσης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, ηθικής, κρίσης θεσμών και αξιών. Κρίση με ονοματεπώνυμα, και αναφορές. Στην πρόκληση της, αλλά και αντιπολιτευτικές και διαχειριστικές ευθύνες των «άλλων δρόμων». Κρίση που μπέρδεψε τους θύτες με τα θύματα, τους εμπρηστές με τους πυροσβέστες. Που ανέδειξε τα όρνια που περιτριγύριζαν το πτώμα μιας ημιχρεοκοπημένης χώρας, για να τα αναγάγει σε δυνητικούς σωτήρες, σε περήφανους διαπραγματευτές, κυνικούς δημαγωγούς στην αλλοίωση των ιδεολογικών οριοθετήσεων, με μοναδικό σκοπό την εξουσία και τη διατήρηση της.

Τα όπλα τους μας έμειναν και ως βασικά παράγωγα της κρίσης. Ένα πολιτικό σύστημα που επένδυσε στην κατασκευή εχθρών, που έμαθε σε διχασμούς και διαιρέσεις, και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι που έμαθαν να επιβιώνουν επί αυτών. Στο βωμό της κοινωνικής συνοχής, οι «φωτεινές» ηγεσίες υιοθετούν και υποθάλπουν εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα και «ριζοσπαστικές» νεολαίες αναζητούν το λόγο ύπαρξης τους στο μίσος του Γράμμου.

Αυτά συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό, σήμερα, για μία Ελλάδα μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει και σε μία εποχή μεταβατική. Μεταβατική για το συσχετισμό ισχύος στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Μεταβατική για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία, η αυτοματοποίηση, η 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλάζουν ριζικά το κόσμο της οικονομίας, το χώρο της εργασίας, τον τρόπο οργάνωσης της πολιτείας και των δομών της, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον εντεινόμενων αλληλοσυσχετίσεων. Ένα περιβάλλον, όπου και τα «μη κανονικά» φαινόμενα όπως αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, πιθανώς να βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην «κανονικότητα» που θα περιγράφει την επόμενη εποχή.

Και η προσδοκία της επιτυχίας απέναντι στις προκλήσεις που αυτή θα μας φέρει, μας κάνει να κοιτάμε πίσω, στο δικό μας ιστορικό παρελθόν, για να διδαχθούμε, για το πώς μπορούμε να πετύχουμε ξανά. Να θυμηθούμε ότι ο ελληνικός λαός κέρδιζε, και παρά τις δυσκολίες, μόνο όταν ένωνε δυνάμεις. Και αυτό είναι και το ιστορικό φορτίο της δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, και της φυσικής συνέχειας του, του Κινήματος Αλλαγής. Αλλά και ο επόμενος στόχος της. Η οικοδόμηση της νέας εθνικής ενότητας. Που θα κάνει σαφές ότι εμείς δεν ερχόμαστε για να διχάσουμε, δεν ερχόμαστε για να διαιρέσουμε, αλλά για να συνθέσουμε. Δεν ερχόμαστε για να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έναντι άλλων, αλλά μία νέα κοινωνική συμφωνία που θα στηρίζει την παραγωγή και τη δίκαιη αναδιανομή, θα εγγυάται την ευημερία για όλους. Δεν ερχόμαστε για να συνεχίσουμε ή να διαχειριστούμε, αλλά για να αλλάξουμε. Δεν δίνουμε διαπιστευτήρια στις κοινωνικές και οικονομικές ελίτ, αλλά λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό.

Εθνική ενότητα με περιεχόμενο, που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της πατρίδας μας, για τη νέα αυτή εποχή. Που θα επαναφέρει το πρόταγμα της εθνικής ανεξαρτησίας, τόσο στην ανάγκη αποκατάστασης της οικονομικής και δημιοσιονομικής μας αυτοδυναμίας, όσο και στην ουσιαστική, αποφασιστική και αποτελεσματική θωράκιση και υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, στην οικοδόμηση της εθνικής μας υπερηφάνειας.

Εθνική ενότητα στη βάση της αναπροσαρμογής των στόχων για την οικονομική ανάπτυξη, με έμφαση στην ευημερία των πολιτών και όχι στους δείκτες. Που θα θέτει νέες προτεραιότητες για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, μακριά από μονοκαλλιέργειες όπως αυτή του τριτογενούς τομέα και του τουρισμού, που θα αναδεικνύει την τεχνολογική καινοτομία, τις ευκαιρίες για μικρή ή μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα σε τομείς συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως η ναυπηγική, ακόμα και στην ανασυγκρότηση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Που θα βασίζεται στην αποκέντρωση, με νέα κίνητρα στέγης και γης, επιδοτώντας την παραγωγή και τη δημιουργική οικονομία, στοχεύοντας στην αυτάρκεια και με όπλο την αναδιάρθρωση των συνεταιριστικών κινημάτων, την οργάνωση σε επιχειρηματική βάση. Που θα κάνει επιτέλους τα γενναία βήματα – όχι μόνο επικοινωνιακά και διαχειριστικά – για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία και τη φυσική επαφή, με μοντέλα διαλειτουργικότητας που θα αξιοποιούν τα δεδομένα και την αξία της πληροφορίας σήμερα.

Εθνική ενότητα όμως, που εγγυάται πρωτίστως ένα αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες, αξιοπρέπεια στη ζωή τους. Ένα αίσθημα δικαιοσύνης, δίνοντας μάχη απέναντι στις νέες κοινωνικές ανισότητες, αναγεννώντας τις δομές που προστατεύουν αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την ποιότητα της εργασίας, υιοθετώντας μοντέλα εξ αποστάσεως άσκησης της, αλλά με διασφάλιση των εργασιακών όρων και δικαιωμάτων. Όχι με αναχρονιστική συνθηματολογία, αλλά εκσυγχρονίζοντας εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τρόπο που θα απαντά στις πραγματικές προκλήσεις και τις ανάγκες της οικογένειας στη σημερινή εποχή. Ένα αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτεία και το πολιτικό σύστημα, με αλλαγές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη θωράκιση των θεμελιωδών αρχών ανεξαρτησίας των εξουσιών της, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχικότητα.

Αντί γενέθλιας δοξολογίας, λοιπόν, η επιλογή μας είναι η μάτια στο μέλλον. Όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί όσοι εμπνευστήκαμε πραγματικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το κάναμε για το ριζοσπαστισμό της σκέψης που έφερνε το αύριο σήμερα, με τρόπο που ένωνε και έκανε την ελπίδα πράξη. Αυτό θα ήθελε να κάνουμε και εμείς σήμερα, αντί να αναφέρουμε το όνομα του συχνά, για ένα εύκολο χειροκρότημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Έφυγε πρόωρα, μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο Τάσος Μπάνος.

Άνθρωπος με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα.

Πέρα από την νομική του ευρυμάθεια, είχε μια παιδεία ξεχωριστή. Τον διέκρινε η προσήλωση του σε αρχές και ιδανικά. Ευφυής, χαμηλών τόνων, ευγενής, πάντοτε με άποψη που ποτέ δεν δίσταζε να διατυπώσει. Αγαπούσε την πατρίδα και αγωνιούσε για το ποια χώρα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον γιό του και στους οικείους του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Οι προβλέψεις για την διόγκωση της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στην κοινωνία, δυστυχώς επαληθεύονται από την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ύφεση 15,2% για το β’ τρίμηνο του 2020.

Τα μεγέθη της παραγωγής μας γυρίζουν 22 χρόνια πίσω.

Είχαμε προειδοποιήσει από το δ’ τρίμηνο του 2019 για την αρνητική πορεία στην οικονομία.

Μέσα στην πανδημία και στην όξυνση της κρίσης, προτείναμε γενναία και στοχευμένα μέτρα ανάσχεσης, και πολιτικές που έδιναν λύσεις.

Η Κυβέρνηση δεν άκουσε, δεν ήθελε, δεν μπόρεσε.

Τώρα τα μεγάλα προβλήματα, οι απειλές είναι μπροστά μας.

Η ανεργία διογκώνεται, τα λουκέτα απειλούν τους μικρομεσαίους, ο τουρισμός χάνει την χρονιά, οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε «μισή δουλειά-μισό μισθό» , και στα επιδόματα φτώχειας.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνεχίζουν στον «κόσμο τους», σα να μη συμβαίνει τίποτε, με τις ίδιες συντηρητικές λογικές, και προαναγγέλλουν μέτρα-ασπιρίνες για την συνέχεια.

Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει τη μάχη με τις δικές του προτάσεις, μαζί με την κοινωνία και τους φορείς, για να ανακόψει την σημερινή καταστροφική πορεία.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.