Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 9 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Ένα βήμα πιο κοντά στην πανεπιστημιοποίησή του βρίσκεται πλέον και το ΤΕΙ Κρήτης

«Ναι» στην αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είπε χθες η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση. Ο λόγος για την επιτροπή στην οποία ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έχει αναθέσει τη διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης.

Αναλυτικότερα, σε συνέχεια και του προηγούμενου δελτίου Τύπου (18/12/2018), τα πορίσματα της χθεσινής συνεδρίασης της Επιστημονικής Επιτροπής ανακοινώθηκαν ως εξής:
– «Η προγραμματισμένη, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ακρόαση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόλυτου ακαδημαϊκού αλληλοσεβασμού και θεσμικής συνεργασίας. Οι πρυτανικές Αρχές των ανωτέρω Ιδρυμάτων επέμειναν στην ανάγκη να διατηρήσουν τις διακριτές πανεπιστημιακές τους ταυτότητες, τονίζοντας όμως παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό Ίδρυμα που θα έλθει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.
– Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, καίτοι θεωρούν ότι σε αυτήν την κρίσιμη φάση χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών, που θα μετέτρεπαν την περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας, επιβεβαιώνουν τον σεβασμό και την προσήλωσή τους στην αυταξία του αυτοδιοίκητου των δημόσιων πανεπιστημίων. Υπό την έννοια αυτή, θα μεριμνήσουν με περίσκεψη και ανιδιοτέλεια ώστε η τελική προτεινόμενη μορφή του τρίτου πανεπιστημίου, που σύντομα θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις γόνιμων μελλοντικών συνεργειών – πράγμα που άλλωστε αποτελεί κοινό οραματικό στόχο όλων των εμπλεκομένων, ακόμη κι αν τούτο στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι εφικτό.
– Μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέτασε την υποψηφιότητα του ΤΕΙ Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια: την ακαδημαϊκή ποιότητα του Ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό, τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης και, τέλος, τη βιωσιμότητα ενός τρίτου πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην Κρήτη. Η θετική αποτίμηση της Επιτροπής σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια θα συμπεριληφθεί στις τελικές προτάσεις που θα περιέχει το πόρισμα που θα κατατεθεί στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου».

Την αντίθεσή της ως προς την αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό Ίδρυμα εξέφρασε η καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή όχι ως προς τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του ΤΕΙ Κρήτης και την ικανοποίηση των κριτηρίων που εκ των προτέρων είχε θέσει η Επιτροπή, αλλά διότι το μέλος προτάσσει σε κάθε περίπτωση την επιδίωξη συνεργειών με ήδη υφιστάμενο πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Κρήτης.

Τέλος, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή θερμής ευχαριστήριας επιστολής προς την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, καθώς και στα μέλη της Συγκλήτου των οποίων το γνήσιο και πηγαίο ενδιαφέρον για τη μελλοντική προοπτική του ΤΕΙ Κρήτης τιμά τόσο το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης, όσο και την Επιτροπή. Ωστόσο, η μέριμνα των μελών της Επιτροπής για την αποτροπή ενδεχόμενης χωροταξικής διασποράς σε τρεις νησιωτικές περιφέρειες, κάτι που άλλωστε είχε ήδη συζητηθεί διεξοδικά κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν επέτρεψε την περαιτέρω συζήτηση μιας καθ’ όλα τιμητικής ακαδημαϊκής πρότασης.

Νέα συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη της Επιτροπής Ηλίας Γεωργαντάς, Ελένη Βογιατζή, Μανόλης Δρακάκης, Νικόλαος Κατσαράκης, Θρασύβουλος Μανιός, Γεώργιος Παναγιωτάκης, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Ιωάννης Σαριδάκης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, Αναστάσιος Τσίνας και Χρήστος Φλώρος.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.