ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΕΡΑΣΕ, Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής

Πρόκληση για τους παραγωγούς αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των μέτρων για την πανδημίας στον πρωτογενή τομέα. Μέτρα ανακοινώνονται καθημερινά αλλά όχι για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Για αυτούς μόνο συζητήσεις επί  συζητήσεων, αλλά χωρίς αποτελέσματα.

Στο τέλος θα επαληθευτεί αυτό που λέει ο λαός μας ότι «όποιος όταν δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει».

Ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ τονίσαμε από την πρώτη στιγμή την επιτακτική ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και καταθέσαμε σειρά προτάσεων για όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα.

Επανερχόμαστε σήμερα μετά και την περίοδο του Πάσχα για να τονίσουμε το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί συνολικά ο κτηνοτροφικός κλάδος. Σήμερα είναι  μονόδρομος η λήψη μέτρων για να μην αποδιοργανωθούν πλήρως χιλιάδες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αφού:

·      η αιγοπροβατοτροφία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα το Πάσχα. Οι κτηνοτρόφοι είτε  πούλησαν φθηνά είτε κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο αυξάνοντας την ζημιά τους, παρά το  ότι στην  αγορά εμφανίστηκαν ζητήματα επάρκειας και υψηλών τιμών καταναλωτή.

·         η χοιροτροφία αφού το χοίρειο κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίασης, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

·         η πτηνοτροφία αφού το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40% και ο κλάδος δεν λαμβάνει επίσης ενισχύσεις,  στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Ζητάμε και πάλι από την Κυβέρνηση

1.       Ένταξη των κτηνοτρόφων –πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ (πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς), ώστε να ενταχτούν στα μέτρα αναστολής πληρωμών των υποχρεώσεων (φορολογικές –ασφαλιστικές –τραπεζικές)

2.       Ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού DEMINIMIS, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, κλάδων της κτηνοτροφίας με ενισχύσεις που ζητούν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων: 1) αιγοπροβατοτροφία προτείνεται να δοθεί ενίσχυση 15€ / θηλυκό ζώο 2) χοιροτροφία να δοθεί ενίσχυση 100€ ανά χοιρομητέρα 3) πτηνοτροφία, η ενίσχυση των παραγωγών κρέατος πουλερικών να δοθεί σύμφωνα με τη δυναμικότητα παραγωγής κάθε εκμετάλλευσης 4) ειδική φροντίδα για τις σπάνιες φυλές ανάλογα με την περίπτωση για την αποφυγή εξαφάνισή τους 

3.       Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοπτηνοτρόφων.

4.       Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

5.       Ρύθμιση των εγγυημένων και μη δανείων

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για το σ/ν του Υπουργείου Υγείας

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το Συμβούλιο Κορυφής πάλι δεν πήρε αποφάσεις.

Οι χθεσινές συζητήσεις αφήνουν όλα τα θέματα ανοιχτά και όλα τα ερωτήματα αναπάντητα.

Χάνουμε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες. Και αργά και λίγα όπως είπε και η Λαγκάρντ.

Με δισταγμούς όμως και διχασμούς δεν πάει η ένωση μπροστά, ας το καταλάβουν. Υπονομεύει το μέλλον της. Με τον κάθε μορφής λαϊκισμό και ευρωσκεπτικιμό να παραμονεύουν.

Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες.

Η επανεκκίνηση των οικονομιών και μάλιστα των υπερχρεωμένων χωρών δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Θέλει γενναία και μη συμβατικά μέτρα. Θέλει νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ένα ειδικό ομόλογο, επιχορηγήσεις κρατών και όχι δάνεια.

Χθες στην προσύνοδο του PES είχα την ευκαιρία να αναφερθώ αναλυτικά. Η Ισπανική πρόταση περιλαμβάνει πολλές από τις εισηγήσεις μας και μπορεί να στηριχθεί. Ήταν μια λύση.

Ο λόγος τώρα ανήκει στις Κυβερνήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μάχη, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του Κόντε, του Σάντσεθ και του Μακρόν.

Στον πόλεμο κατά της πανδημίας πρώτο μας μέλημα και πρώτη μας μάχη είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αιχμή η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλη και κρίσιμη μάχη, να μείνει ΖΩΝΤΑΝΗ η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΟΡΘΙΑ η ΚΟΙΝΩΝΙΑ μέσα στην κρίση.

Γι’ αυτό παρεμβαίνουμε και συμβάλλουμε για το τώρα και σχεδιάζουμε για το μετά.

Υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση στην πράξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και προπάντων απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν τις τελευταίες ημέρες στο σκάνδαλο με τα voucher.

Χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιστημόνων για να μοιραστούν 36 εκατομμύρια στις εταιρείες με τις «ειδικές πλατφόρμες», που ουσιαστικά ελέγχονται από 3-4 φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση πρόσωπα. Συνολικά 88 εκ. σε πάσης φύσεως μεσάζοντες για προγράμματα μαϊμού.

Αυτό αποκαλύφθηκε και η Κυβέρνηση άρον άρον μάζεψε τα άπλυτα της.

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι μένουν παντελώς ακάλυπτοι.
Εμείς θα επιμείνουμε να διερευνηθεί η υπόθεση και να βγει όλη η αλήθεια στο φως.

Γιατί ακόμη και το επιχείρημα για άντληση χρημάτων -εκ των υστέρων -από το ΕΣΠΑ αποδείχθηκε σαθρό.

Έγγραφο της ΕΕ αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας οι αυτοαπασχολούμενοι, με βάση τα νέα δεδομένα της κρίσης.

Δεν το ζήτησε καν η Κυβέρνηση.

Και πονηριές και ψέματα.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Πρώτοι καταγγείλαμε από τις 27 Μαρτίου το στήσιμο της κομπίνας.

Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις. Δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα στο χώρο της εργασίας, είναι η εφαρμογή μιας ατζέντας.

Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον Πρωθυπουργό.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλωστε συμφωνήθηκε και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Εργασίας παραμένει ακόμη στην θέση του, την ώρα που τον αδειάζουν οι πάντες.

Και η απάντηση του στη Βουλή χθες ποια ήταν; Προσέξτε! Ότι τα ίδια περίπου είχε κάνει, τους ίδιους είχε ευνοήσει και η Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχαρητήρια και στους δυο λοιπόν για τα ίδια κόλπα!!
Και με την ευκαιρία να επισημάνω ότι δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί το πρόσχημα για αδιαφάνεια. Όπως γίνεται με τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχουν καμία σχέση με επείγουσες ανάγκες.

Στο μέτωπο της διασποράς του κορωνοιού είχαμε και χθες ανησυχητικά φαινόμενα.

Αποδεικνύεται ότι όπου αρκεί η ατομική ευθύνη των πολιτών που πειθαρχούν στις οδηγίες των επιστημόνων, τα πράγματα πάνε καλά.

Τα προβλήματα υπάρχουν σε περιπτώσεις με υψηλή επικινδυνότητα διάδοσης, όπως κλειστές και άλλες δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Εκεί όπου η Κυβέρνηση έπρεπε να ενεργήσει πιο γρήγορα και προληπτικά.

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για την ανάγκη ελέγχων και τεστ σε δομές που βρίσκονται ευάλωτες κοινωνικά και ευπαθείς ομάδες.
Σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία, καταυλισμούς Ρομά, φυλακές, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όπως αποδείχθηκε εκδόθηκαν πρωτόκολλα με οδηγίες και δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος εφαρμογής τους.

Ούτε και κανείς μπήκε στον κόπο να γίνουν έγκαιρα τα απαραίτητα τεστ, εκεί που υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα.

Τώρα εμφανίζονται τα προβλήματα στη Λάρισα, στη Νέα Μάκρη, στη Ριτσώνα στο Κρανίδι. Χθες στο Περιστέρι και στα Νότια της Αθήνας όπου αναδεικνύεται και θέμα πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Η Κυβέρνηση τρέχει εκ των υστέρων να προλάβει και ελπίζουμε τα προβλήματα να περιοριστούν εδώ.

Κάποιοι όμως έχουν την ευθύνη γι’ αυτό.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Δεν μηδενίσαμε ποτέ τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, είναι όμως ανεπαρκή.

Παρά τις διορθωτικές κινήσεις και την πίεση μας υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους.

Υπάρχουν όμως και παραλήψεις και αρνητικές ενέργειες από την Κυβέρνηση, μερικές από τις οποίες επισημαίνω για άλλη μια φορά:

  1. Η κατηγορηματική άρνηση της Κυβέρνησης να αναγνωρίσει έμπρακτα -όχι με λόγια του αέρα- το έργο των υγειονομικών του ΕΣΥ, με την ένταξή τους στα Βαρέα-ανθυγιεινά.
  2. Η άρνηση της Κυβέρνησης να καλύψει με το ειδικό επίδομα τους 300.000 άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ , τους 110.000 συνταξιούχους που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους και πολλές χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  3. Η προσπάθεια να καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, με το 50% του μισθού για τους εργαζόμενους με το περιβόητο άρθρο 9 της ΠΝΠ.
  4. Η συνειδητή καθυστέρηση να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση του επισιτισμού.

Δεν είναι ο φόρτος εργασίας του Υπουργού που τον εμποδίζει, αλλά αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζει με τις εντολές και την έγκριση του Πρωθυπουργού.

Άφησαν ακάλυπτους τους πιο αδύναμους.

Εμείς θα σταθούμε μαχητικά απέναντι σε κάθε σχέδιο της κυβέρνησης να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο οι εργαζόμενοι.

Δίπλα στον κόσμο της εργασίας ως αντίβαρο απέναντι στην προσπάθεια να γίνει η νέα κρίση, νέα ευκαιρία για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η σημερινή συζήτηση, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και για άλλα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όσο και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Οι Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Οικονομίας και γι’ αυτό, οφείλει η πολιτεία να σταθεί πλάι τους, έμπρακτα, τώρα που δοκιμάζονται από την κρίση και τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων.

Για να αντέξουν, να μην έχουμε πάλι λουκέτα και να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Θέλω να σταθώ σε τρία ιδιαίτερα προβλήματα.

ΠρώτονΤο θέμα του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι όροι των Τραπεζών δεν τους εξυπηρετούν.

Η κακή εμπειρία από την απαράδεκτη στάση των τραπεζών είναι αποτρεπτική. Στάση που συνεχίζεται, όταν υπάρχει εμμονή σε αυστηρά τραπεζικά κριτήρια που αγνοούν τόσο την πραγματικότητα, όσο και τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΚΤ.

Γιατί δεν μπορεί η ΕΚΤ να δανείζει τις Τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο, οι εγγυήσεις του κράτους να μειώνουν τον κίνδυνο και αυτές να συνεχίζουν τον χαβά τους.

Η αποκατάσταση της ρευστότητας πρέπει να γίνει με κύριο κριτήριο την προοπτική της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

ΔεύτερονΗ λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι δάνειο που υποτίθεται ότι δίνει το κράτος για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

Και εδώ η Κυβέρνηση έθεσε απαγορευτικούς όρους για τους περισσότερους. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλό.

Και Τρίτον: Επιμένει το κράτος στην προκαταβολή φόρου για το 2020, με βάση τα εισοδήματα του 2019.

Ποια σχέση έχουν τα δεδομένα του 2019, με αυτά που δημιούργησε η κρίση;

Γι’ αυτό καταθέσαμε τρεις τροπολογίες:

Α) Ειδικά για εφέτος η Προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθεί, τουλάχιστον στο 50%. Και γι’ αυτές που είναι κλειστές ή πλήττονται να είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ.

Β) Αναστολή των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.

Αφορά τους ασθενέστερους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και βέβαια πολλούς μικρομεσαίους.

Από 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας απελευθερώνονται πλήρως. Είναι δυνατόν να πετούν τα funds, έξω από τα σπίτια τους ιδιοκτήτες μέσα σε αυτές τις συνθήκες;

Ανακοινώσατε το άνοιγμα τμημάτων των δικαστηρίων μόνο και μόνο για να μπορούν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Μόνο οι Τράπεζες κερδίζουν από αυτό.

Γ) Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού στο ΕΣΥ και των εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μετράω μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης σιωπά δυο μήνες σχεδόν. Πότε θα δείξει έμπρακτα την αναγνώριση στους υγειονομικούς; Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια.

Επέκταση της χορήγησης του Επιδόματος Πάσχα σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, στους αστυνομικούς, στα στελέχη των Ε.Δ., των κοινωνικών δομών, στο Βοήθεια στο σπίτι, στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Καταθέτω και τις τρεις τροπολογίες για τα πρακτικά.

Σας καλώ να τις αποδεχθείτε.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία, θα είναι διαφορετική για όλο τον κόσμο, για τα κράτη και τις κοινωνίες, για τους πολίτες και την πολιτική.

Εμείς, η παράταξη της Αλλαγής θα είμαστε εδώ για να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Νέα πορεία που αφορά όχι τα κέρδη μιας ελίτ, αλλά τη ζωή των πολλών.

Σας ευχαριστώ πολύ!

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΠ

Τα περιοριστικά μέτρα είχαν αρνητικές επιπτώσεις και στην λειτουργία του πολιτεύματος, δημιουργώντας ένα μοντέλο αντεστραμμένης δημοκρατίας, όπου η εκτελεστική εξουσία μετατρέπεται σε νομοθετική και αποφασίζει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκ των υστέρων καλείται να κυρώσει η Βουλή
Αυτή η έκτακτη κατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις έχει αγγίξει τα όρια της κατάχρησης ή του ευτελισμού των διαδικασιών, όπως στην περίπτωση των περιβόητων σεμιναρίων κατάρτισης που κατέληξε σε φιάσκο. Είναι θλιβερό για την κυβέρνηση να γίνεται χλεύη εκείνων που απέτυχαν στο πεδίο της «αριστείας» και να μην υπάρχουν παραιτήσεις.
Ως Κίνημα Αλλαγής ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις. Ψηφίσαμε μέτρα της κυβέρνησης που δίνουν λύσεις, αλλά δεν συναινούμε σε όλες τις επιλογές, εφόσον υπάρχει κίνδυνος οι αποφάσεις της να δημιουργήσουν τους νέους προνομιούχους και μη προνομιούχους του αύριο, να οδηγήσουν σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και νέες στρατιές ανέργων. Οι αποφάσεις της από την αρχή της κρίσης είχαν χαρακτηριστικά πελατειακής πολιτικής, κοινωνικής αναλγησίας και αδικίας, προκατάληψης και ιδεοληψίας.
Είναι πελατειακή πολιτική η κυβέρνηση να επιλέγει ποιους θα στηρίξει και ποιους όχι, αφήνοντας έξω επαγγελματικές κατηγορίες που θα έπρεπε να ενταχθούν κατά προτεραιότητα, για να αλλάξει την απόφασή της μετά από λίγο

Είναι κοινωνική αναλγησία, όταν προσφέρει επίδομα μόνο σε 150.000 από τους 470.000 μακροχρόνια άνεργους ή όταν με γραφειοκρατικά προσχήματα αφήνει εκτός στήριξης κατηγορίες ωρομίσθιων, χαμηλόμισθων ή υποαπασχολούμενων.

Είναι αδικία και προκατάληψη, να αφήνει εκτός των μέτρων στήριξης αγρότες και κτηνοτρόφους, υπονομεύοντας τη διατροφική επάρκεια της χώρας

Είναι νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η άποψη της κυβέρνησης ότι όποιος δεν μπορεί στην κρίση να κολυμπήσει, τότε ας πνιγεί. Με αυτή τη λογική και υιοθετώντας τις εντολές των τραπεζών αφήνει έξω από τις ευκαιρίες στήριξης τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να μείνουν ανοιχτές, ακόμα και με τα τραύματα της προηγούμενης δεκαετούς κρίσης, ακόμα και με την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στην πλάτη τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για έκδοση ευρωομολόγου εγκαταλείφθηκε νωρίς και τώρα στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης ζητώντας άμεσες ενισχύσεις. Να ξεκαθαρίσει εάν θα μας οδηγήσει στον ESM και σε νέο μνημόνιο.
Εμείς καταθέτουμε τρεις τροπολογίες που υπηρετούν το στόχο να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία:
Η πρώτη προβλέπει μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2020 στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις και πλήρη απαλλαγή για τις άμεσα πληττόμενες. Είναι μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση.

Η δεύτερη αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και προβλέπει α) επαναφορά των διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με βάση τα σημερινά δεδομένα, β) διασφάλιση μέρους της γεωργικής περιουσίας από την εκποίηση, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, γ) διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων του 4605/19 με υποχρέωση των τραπεζών να απαντούν εντός μηνός στις αιτήσεις όσων πληρούν τα κριτήρια επιλογής

Η τρίτη αφορά την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων του ΕΣΥ και όλων όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου απέναντι στον κορωνοϊό, α) με την υπαγωγή των εργαζομένων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, των προνοιακών δομών και δομών υγείας, του «Βοήθεια στο Σπίτι» και των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και β) με τη χορήγηση επιδόματος έκτακτων συνθηκών στους ανθρώπους που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Συμφωνούμε στην επιβράβευση των εργαζομένων στις δομές υγείας και την πολιτική προστασία με την καταβολή μισού μισθού.
Συμφωνούμε με την ένταξη στην 3μηνη αναστολή δόσεων όλων όσοι εξυπηρετούν ρυθμίσεις βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κάτι που είχαμε ζητήσει με ερώτησή μας στις 26/3.
Συμφωνούμε με την τροπολογία για μείωση κατά 40% των φοιτητικών ενοικίων. Το είχαμε ζητήσει με ερώτησή μας την 1/4.
Είναι θετικό ότι διευρύνεται ο σκοπός και η λειτουργία του ΕΚΕΑ και δικαιώνεται η θέση του Κινήματος Αλλαγής για ανάγκη αύξησης των τεστ, ειδικά σε υγειονομικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, φιλοξενούμενους σε γηροκομεία και δομές ΑμεΑ.
Συμφωνούμε με τις ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων στο ΕΣΥ. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση κάλυψη κενών θέσεων. Να υπάρχει έλεγχος του ιδιωτικού τομέα στην τήρηση πρωτοκόλλων πρόληψης και διαχείρισης του κορωνοϊού.
Συμφωνούμε με την στήριξη των ΜΜΕ για την πληροφόρηση των πολιτών, αλλά με κριτήρια. Να αφορά και τα περιφερειακά ΜΜΕ και να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των απόψεων

ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Α. ΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Ερώτηση Νάντιας Γιαννακοπούλου και Ανδρέα Πουλά για την ελλιπή λήψη μέτρων προστασίας από τον Covid-19 σε ιδιωτικές ιατρικές δομές

«Ελλιπής λήψη μέτρων προστασίας από τον Covid-19 σε ιδιωτικές ιατρικές δομές»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας απηύθυναν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου και Ανδρέας Πουλάς εκφράζοντας τις ανησυχίες τους πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχο της διασποράς του Covid-19, μία νέα εστία κρουσμάτων και θανάτων προέκυψε, αυτή τη φορά σε ιδιωτικές δομές υγείας στο Περιστέρι και στα Νότια Προάστια Αττικής, διακινδυνεύοντας τα καλά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα

Συγκεκριμένα, αναφέρουν οι βουλευτές, πως «Τα συμβάντα αυτά δημιουργούν εύλογη ανησυχία και τροφοδοτούν ερωτήματα σχετικά με την έγκαιρη πρόληψη παρόμοιων φαινομένων σε κλειστές δομές. Προφανώς μετά τα τελευταία γεγονότα υπάρχει φόβος και προβληματισμός εάν και σε άλλες ιατρικές δομές στο Περιστέρι, στη Δυτική Αττική αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο ελλοχεύει κίνδυνος κρουσμάτων Κορωνοϊού ».

Προς τούτο οι βουλευτές ερωτούν «Τι συνέβη και τι πήγε λάθος στις συγκεκριμένες κλινικές και για ποιο λόγο εντοπίστηκαν τόσα κρούσματα; Είχαν δοθεί ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στις συγκεκριμένες ιδιωτικές ιατρικές δομές, όπου το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό όφειλε να λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας εξ αντικειμένου και έτη περαιτέρω λόγω της ευπαθούς ομάδας των αιμοκαθαρόμενων που εξυπηρετεί η μία εξ αυτών;»

Τέλος οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής διερωτώνται: «Ποια αυξημένα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία ασθενών και προσωπικού στις ιδιωτικές κλινικές και λοιπές κλειστές δομές, ιδίως τώρα που ανακοινώνετε την άρση των μέτρων καραντίνας και επανένταξης επιχειρήσεων στην προτέρα κατάσταση λειτουργίας τους;»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ελλιπής λήψη μέτρων προστασίας από τον Covid-19 σε ιδιωτικές ιατρικές δομές»

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχο της διασποράς του Covid-19, μία νέα εστία κρουσμάτων και θανάτων προέκυψε, αυτή τη φορά σε ιδιωτικές δομές υγείας στο Περιστέρι και στα Νότια Προάστια Αττικής, διακινδυνεύοντας τα καλά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, από δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς και μέλη του προσωπικού της ιδιωτικής γενικής κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 28 κρούσματα στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 11 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, 13 αιμοκαθαρόμενους και 5 νοσηλευόμενους. Ήδη 2 εξ αυτών κατέληξαν και συγκαταλέγονται στα θύματα της επιδημίας. Ας σημειωθεί ότι οι νεφροπαθείς και ιδίως οι αιμοκαθαρόμενοι, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού και συνεπώς, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας γι’ αυτούς έπρεπε να είναι αυξημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και στα σχετικά πρωτόκολλα.

Ανάλογο περιστατικό παρουσιάστηκε σε κλινική των νοτίων προαστίων της Αττικής, όπουεργάζονται 170 άτομα και φιλοξενούνται 300 τρόφιμοι, εκ των οποίων ήδη ένας έχει καταλήξει.

Κατόπιν αυτών των περιστατικών, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων και ειδικότερα, εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Τα συμβάντα αυτά δημιουργούν εύλογη ανησυχίακαι τροφοδοτούν ερωτήματα σχετικά με την έγκαιρη πρόληψη παρόμοιων φαινομένων σε κλειστές δομές.Θυμίζουμε ότι ήδη το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει από 28.3.2020 με ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας κ.Ανδρέα Πουλά την επείγουσα ανάγκη ελέγχου των φιλοξενούμενων σε κλειστές δομές όπως τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι δομές φιλοξενίας ατόμων ΑΜΕΑ.

Προφανώς μετά τα τελευταία γεγονότα υπάρχει φόβος και προβληματισμός εάν και σε κ άλλες ιατρικές δομές στο Περιστέρι, στη Δυτική Αττική αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο ελλοχεύει κίνδυνος κρουσμάτων Κορωνοϊού.

Κατόπιν των παραπάνω εκτεθέντων κ Υπουργέ ερωτάσθε:

1) Εφόσον παρατηρείται το τελευταίο διάστημα πως τα κρούσματα εμφανίζονται σε κλειστές ιατρικές δομές, σε δομές προσφύγων και σε μέρη που συγκεντρώνονται ευπαθείς ομάδες, ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την πρόληψη τους και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων; Υπάρχει πρόγραμμα ελέγχου του συνόλου τέτοιων χώρων σε όλη την Επικράτεια;

2) Ποια απαιτητά μέτρα πρόληψης έχετε λάβει και για τις υπόλοιπες ιδιωτικές και δημόσιες κλειστές δομές, όπως γηροκομεία, στέγες διαβίωσης, δομές που είναι μέσα ευπαθείς ομάδες και παιδιά;Διενεργείται έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για την εφαρμογή τους και την επαρκή προστασία των τροφίμων και του προσωπικού τους;

3) Τι συνέβη και τι πήγε λάθος στις συγκεκριμένες κλινικές και για ποιο λόγο εντοπίστηκαν τόσα κρούσματα; Είχαν δοθεί ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στις συγκεκριμένες ιδιωτικές ιατρικές δομές, όπου το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό όφειλε να λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας εξ αντικειμένου και έτη περαιτέρω λόγω της ευπαθούς ομάδας των αιμοκαθαρόμενων που εξυπηρετεί η μία εξ αυτών;

4) Ποια αυξημένα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία ασθενών και προσωπικού στις ιδιωτικές κλινικές και λοιπές κλειστές δομές, ιδίως τώρα που ανακοινώνετε την άρση των μέτρων καραντίνας και επανένταξης επιχειρήσεων στην προτέρα κατάσταση λειτουργίας τους; Πως σκοπεύετε να διασφαλίσετε την τήρηση αυτών των μέτρων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνα( Νάντια) Γιαννακοπούλου

Ανδρέας Πουλάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε εν μέσω επιδημίας και διακοπών Πάσχα να καταθέσει πολυνομοσχέδιο με ποικίλες παρεμβάσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Για άλλη μια φορά απουσιάζει το όραμα και η συνολική στρατηγική. Το νομοσχέδιο έχει τη μορφή διακηρύξεων, παραμένει ατελές με ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά.

Τελικά η αναφορά και η επίκληση τίτλων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως Εθνικό Απολυτήριο, Τράπεζα Θεμάτων, εισαγωγή καινοτομιών, επιμόρφωση, πρότυπα και πειραματικά σχολεία κλπ., αποδομούν την ουσία των εκπαιδευτικών πολιτικών και δράσεων.

Επισημαίνουμε ότι :

  • Δεν μπορεί να υπάρχει εκπαιδευτική πολιτική στο Λύκειο, χωρίς ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονη αναφορά σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
  • Δεν μπορεί να συντηρείται το αποτυχημένο μοντέλο Δημοτικού σχολείου του ΣΥΡΙΖΑ
  • Δεν μπορεί να συνεχίζεται η συντεχνιακή πολιτική στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό
  • Δεν μπορεί να ζει και να βασιλεύει ο νόμος του κ.Γαβρόγλου για τις δομές και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών

και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να διακηρύσσει μια κενή περιεχομένου εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Καλούμε την Υπουργό, να «παγώσει» αυτή τη διαδικασία. Να ξεκινήσει άμεσα ένα ουσιαστικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης και να καταθέσει ολοκληρωμένη πρότασης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 25/04, ΩΡΑ 09:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Σάββατο 25 Απριλίου και ώρα 09:00 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: VOUCHER: Η ΝΔ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Astra TV και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη

ΟΛΟΙ ΠΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

Στη νέα εποχή που θα έχουμε μετά τον κορωναϊό, θα πρέπει να υιοθετήσουμε και ένα διαφορετικό ύφος και ένα διαφορετικό ήθος στον τρόπο με τον οποίο πορευόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ έχει μακρά ιστορία στο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ έχει τη σφραγίδα του και το γεγονός ότι σήμερα και η ΝΔ η οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες έλεγε ότι οι γιατροί είναι υπεράριθμοι αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τεσσεράμισι χρόνια ήταν κυβέρνηση και δεν έκανε τίποτα, αναγνωρίζουν τη συνεισφορά του ΕΣΥ, όπως και το «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο επίσης έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Είναι αδιανόητο, χωρίς καν να έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα τα οποία βάζουν οι δικηγόροι, να σπεύδει η κυβέρνηση να ανοίξει 27 του μηνός δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία. Ειδικά τα υποθηκοφυλακεία είναι χαρακτηριστική περίπτωση, διότι έτσι μπορούν να τρέξουν οι πλειστηριασμοί.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απόφαση. Το γεγονός ότι βγαίνουν υπουργοί εδώ και δυο-τρεις μήνες και λένε ότι δε θα γίνουν πλειστηριασμοί δεν εγγυάται τα σπίτια των πολιτών.

Υπήρχαν υπουργοί που έλεγαν να πάει όποιος θέλει μέχρι 30 Απριλίου αλλά δεν ήξεραν μετά τί θα γίνει. Θυμόμαστε όλοι πολύ καλά ότι το έλεγε ο κ. Γεωργιάδης αυτό. Επομένως, να είναι προσεκτική η κυβέρνηση. Εμείς, τη συναίνεση την οποία δώσαμε απλόχερα και για το καλό κάθε Έλληνα πολίτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν θα τη δώσουμε σε λάθη, παραλείψεις και σκάνδαλα τα οποία βλέπουμε να γίνονται σε διάφορα επίπεδα. Εν μέσω της κρίσης το 2010 το ΠΑΣΟΚ έκανε το νόμο 3869/2010, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε, στη συνέχεια έγιναν διαπραγματεύσεις, η προστασία της Α’ κατοικίας ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αν και πήγαινε προς το χειρότερο μετά την διαπραγμάτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η ΝΔ οφείλει να μας πει τί θα κάνει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ FITCH ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΥΦΕΣΗ 8%

Δεν γίνονται θαύματα και όποιος βγαίνει στις τηλεοράσεις και στη Βουλή και υπόσχεται θαύματα, θα διαψευστεί όπως διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι θα βγούμε από τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο ή ότι θα σκίσουν τα μνημόνια από τα Ζάππεια. Χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ειδικά η δική μας γενιά, έχει χτυπηθεί πολύ την τελευταία δεκαετία και από την οικονομική κρίση και τώρα από την κρίση του κορωναϊού και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους έτσι ώστε να μην έχουμε μετακύληση του κόστους της κρίσης του κορωναϊού στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις ομάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να ανοίξει μια κουβέντα για το από ποιους πρέπει να πάρουμε χρήματα και σε ποιους πρέπει να δώσουμε γιατί το έχουν ανάγκη. Αυτό θα γίνει κατά την άποψη μας με δύο τρόπους:

1) Η ΕΕ πρέπει να ανοίξει την κάνουλα με ευρωομόλογο.

2) Πρόγραμμα ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να αφήσουν τα πολλά λόγια και τις υποσχέσεις και να δουλέψουν για να στηρίξουν όσους το έχουν ανάγκη. Αυτό στο δικό μας πρόγραμμα έχει κυρίαρχη θέση και μετά το τελευταίο πολιτικό συμβούλιο το οποίο κάναμε θα αφορά και τη συνδιάσκεψη που θα γίνει τους επόμενους μήνες για την Ελλάδα και την Ευρώπη μετά την κρίση του κορωναϊού.

Η ΝΔ πανηγυρίζει επειδή τα ίδια λάθη τα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος από την πρώτη στιγμή της επιλογής της κυβέρνησης για να εμπλέξει τα ΚΕΚ στην διαδικασία που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους. Εμείς είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι είναι λάθος διαδικασία, είναι μια διαδικασία χωρίς προετοιμασία, μια διαδικασία που βρήκε απροετοίμαστους ακόμα και τους ανθρώπους στα ΚΕΚ και είναι και κάτι το οποίο το είδαμε και ένα μήνα μετά να προκύπτει. Είναι επίσης σαφές ότι αν υπάρχει οποιαδήποτε οσμή σκανδάλου γιατί διαβάζουμε συγκεκριμένα ονόματα παντού στο ρεπορτάζ, πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη και να φτάσει όσο πιο βαθιά γίνεται σε όλες τις ευθύνες, Ακούμε τη ΝΔ να χρησιμοποιεί το εξής απίθανο επιχείρημα: «τα ΚΕΚ που χρησιμοποιήσαμε εμείς, είναι τα ίδια ΚΕΚ που έδωσε λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως». Αυτό είναι φοβερό και είναι και μια αντίληψη η οποία παραπέμπει σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε. Το γεγονός ότι η ΝΔ κάνει τα ίδια λάθη με τον ΣΥΡΙΖΑ το βλέπει ο κόσμος. Το ζήτημα είναι ότι θέλουμε να τα διορθώσει. Πρέπει να είναι και πολύ προσεκτικοί οι υπουργοί οι οποίοι μέχρι προχθές το μεσημέρι όπως ο κ. Βρούτσης και ο κ. Γεωργιάδης έβγαιναν κάθε μέρα για να μην πούμε κάθε ώρα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και έλεγαν προς όλους τους αυτοαπασχολούμενους ότι η καλύτερη επιλογή όλων είναι αυτά τα βάουτσερ και 48 ώρες μετά βγαίνουν και λένε ότι η καλύτερη επιλογή είναι ότι τα πήραν πίσω. Πού ήταν η αλήθεια; Τότε ή τώρα; Και αν ήταν τόσο καλά τότε γιατί τα πήραν πίσω; Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η ευθύνη φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν γνώριζε τί κάνει το αρμόδιο υπουργείο και για ποιο λόγο τώρα, που το πήρε πίσω, κρατά τον κ. Βρούτση στην θέση του.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΚΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ

Σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας δεν μπορεί να συζητάμε για πιθανότητα εκλογών. Είναι ύβρις απέναντι στην προσπάθεια όλων των ανθρώπων που αγωνιούν για τις ζωές των δικών τους ανθρώπων, ύβρις απέναντι στις ζωές και τις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών. Αν η ΝΔ, από την οποία εκπορεύονται όλα τα σενάρια των εκλογών, θέλει να πάει σε εκλογές με αυτό το διακύβευμα, ας πάει και θα μετρηθούμε τότε με βάση το σχέδιο που θα βγάλει και αυτή και εμείς και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα για το ότι η Ελλάδα μπορεί και πρωταγωνιστεί. Να τελειώσουν όλα αυτά και να συζητήσουμε τα πολιτικά κόμματα στη συνέχεια. Μη βάζουμε διαρκώς διαχωρισμούς και κομματικά χρώματα στην κουβέντα.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.04.2020

Θέματα: Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Πλειστηριασμοί, Τηλεκατάρτιση, Δέσμη Τροπολογιών Κινήματος

Φώφη Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: γενναία, αντισυμβατικά και καινοτόμα μέτρα κατά της πανδημίας
Στην Σύνοδο Κορυφής χρειάζεται να ληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καινοτόμα, μη συμβατικά και γενναία μέτρα. Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών η Πρόεδρος του Κινήματος κατέθεσε έξι προτάσεις και κάλεσε να τις υποστηρίξουν:

Νέο χρήμα με ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά χωρίς οικονομικά βάρη για τα κράτη μέλη, με ειδικό ομόλογο
Αναστολή Συμφώνου Σταθερότητας ως το 2022
Αύξηση Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στο 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε δημόσιες επενδύσεις για υγεία και κοινωνική προστασία
Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, και κοινό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας για ασφαλή μετακίνηση από χώρα σε χώρα
Μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο εναντίον της ανεργίας
Ευρωπαϊκή bad bank χρηματοδοτούμενη από την ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ανοιχτά δικαστήρια: Η Κυβέρνηση δρομολογεί τους πλειστηριασμούς
Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα δικαστήρια εξυπηρετεί τις τράπεζες και όσους θέλουν να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Βιάζονται τόσο πολύ που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι όροι λειτουργίας τους για υπαλλήλους και δικηγόρους. Η Νέα Δημοκρατία σπεύδει εν μέσω κρίσης να ανοίξει το δρόμο σε διαδικασίες εγγραφής προσημειώσεων, αλλά και επιβολής συντηρητικών κατασχέσεων.

Τηλεκατάρτιση: η κυβερνητική “φούσκα” έσκασε
Το Κίνημα Αλλαγής δημοσιεύει σήμερα βίντεο για τις κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. Θυμίζουμε ότι πρώτο το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από τις 27 Μαρτίου με ανακοίνωση του Τομέα Επιστημόνων και με επανειλημμένες παρεμβάσεις της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για όσα τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Πρωθυπουργός. Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή για το θέμα του σκανδάλου της τηλεκατάρτισης, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία και υπέβαλε κρίσιμα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, προαναγγέλοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Καλούμε εκ νέου τον υπεύθυνο για την “φούσκα”, υπουργό Εργασίας, να παραιτηθεί.

Δείτε το σχετικό βίντεο και την παρέμβαση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου

Κίνημα στη Βουλή: Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, προστασία Α’ κατοικίας και ζωντανή οικονομία
Συνεχίζοντας την υπεύθυνη στάση μας απέναντι στην πανδημία και στις μεγάλες ανάγκες που αυτή δημιούργησε, καταθέσαμε δέσμη τριών τροπολογιών στη Βουλή. Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία περιλαμβάνει: ✓ Προστασία A’ κατοικίας ✓ Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για όλους, πλήρης απαλλαγή για πληττόμενες από τον COVID-19 επιχειρήσεις ✓ Έκτακτο επίδομα & ένταξη υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν θα κουραστούμε να επανακαταθέτουμε και να επιμένουμε στις προτάσεις μας, όσο η Κυβέρνηση κωφεύει και δεν ανταποκρίνεται σε δίκαια και κρίσιμα κοινωνικά αιτήματα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.