ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΥΡ. ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ


Τελευταία ενημέρωση 19 Αυγούστου 2022 by manos (ceo)-admin

Στη Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την ανυπαρξία ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για τις παρακολουθήσεις στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, που υπογράφουν ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλιδης και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα ψηφιακής διακυβέρνησης Ιλχάν Αχμέτ και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισημαίνουν δημοσιογραφικά ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο πλαίσιο της έρευνας της απευθύνθηκε στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβεβλημένο το κινητό του κ. Ανδρουλάκη για να ελέγξει την ύπαρξη διάταξης για παρακολούθηση του από το σύστημα «νόμιμης συνακρόασης της ΕΥΠ » δεδομένου ότι η ΑΔΑΕ τηρεί χειρόγραφο αρχείο, συνεπώς είναι αδύνατον να ανατρέξει έγκαιρα σε αυτό.

Η Αρχή κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε αποφασίσει τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των διατάξεων παρακολούθησης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει, αφού εκκρεμεί ΚΥΑ την οποία θα έπρεπε να συνυπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρρακάκης.

* Ακολουθεί η ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα

Θέμα: «Η ανυπαρξία ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για παρακολουθήσεις από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών οδηγεί το κράτος δικαίου της χώρας σε διασυρμό»

Στο πλαίσιο όσων έχουν βγει στο φως αναφορικά με την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, έγινε γνωστό ότι κατόπιν συνεδρίασης της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και σύστασης σχετικής επιτροπής, η Αρχή απευθύνθηκε στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβεβλημένο το κινητό του κ. Ανδρουλάκη για να ελέγξει την ύπαρξη διάταξης για παρακολούθησή του από το σύστημα «νόμιμης συνακρόασης».

Προκύπτει το πολύ εύλογο ερώτημα «γιατί η ΑΔΑΕ απευθύνθηκε στον πάροχο για να συλλέξει στοιχεία. Δεν έχει δικό της αρχείο με τις διατάξεις που παίρνει από τις υπηρεσίες ασφαλείας;»

Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση, είναι ότι το αρχείο που έχει στα χέρια της η Αρχή είναι χειρόγραφο, κατά συνέπεια είναι και αμφιβόλου εγκυρότητας, με συνέπεια την αδυναμία της ουσιαστικής και αξιόπιστης παρακολούθησης των περιπτώσεων ύπαρξης διάταξης.

Δεδομένων των παραπάνω, ο έλεγχος για τα πρόσωπα που παρακολουθούνται επαφίεται στους παρόχους, την ΕΥΠ ή την αστυνομία, μια πρακτική που απέχει πολύ από τις πρακτικές που αντιστοιχούν σε ένα υπεύθυνο κράτος και αξιόπιστους θεσμούς.

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός πως η αρμόδια Αρχή είχε πάρει απόφαση τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των διατάξεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει, εξαιτίας μιας ΚΥΑ που εκκρεμεί και την οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα έπρεπε να είχε συνυπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρρακάκης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Γιατί δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου, που θα διασφάλιζε τη διαφάνεια, θα διευκόλυνε τη διερεύνηση των υποθέσεων και θα προστάτευε δημόσια πρόσωπα και πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Χαράλαμπος Καστανίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»

Αναφορικά με τη σκανδαλώδη παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ: ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ένας δημοσιογράφος ή ένας επιχειρηματίας, είναι ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό, ο λόγος της παρακολούθησής του θα πρέπει να ειπωθεί δημόσια. Αφού το τρίτο κόμμα παίρνει εντολή για να κάνει πράξη το πρόγραμμά του, δεν γίνεται να μένουν σκιές γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού του. Η κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει δημοσίως για τα αίτια της παρακολούθησης, αλλιώς θα είναι σαν να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την παράταξη, αυτό άλλωστε προσπάθησε εξαρχής. Αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι πράκτορας, όπως υπονοήθηκε, τότε πρέπει να το μάθουν οι πολίτες για να μην τον ψηφίσουν στις εκλογές.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές προτάσεις για Εξεταστική επιτροπή σε βάθος δεκαετίας: Εμείς έχουμε μια καθαρή πρόταση για την εξεταστική, καθώς υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν σε αυτήν. Πρώτον, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, πρέπει να εξακριβωθεί αν παρακολουθούνται άλλοι πολίτες και πόσοι. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί τι γίνεται με το predator, ποιοι το έχουν και το διαθέτουν, ποια είναι η εταιρεία και ποιες είναι οι συμβατικές σχέσεις της με το ελληνικό δημόσιο. Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε έτσι αυτό το θέμα. Μιλάμε για ένα λογισμικό που είναι παράνομο, ρομποροτοποιεί το κινητό, το παγιδεύει, υποκλέπτει τα δεδομένα, μπορεί να κρατήσει προσωπικές μας στιγμές και συνομιλίες καθιστώντας μας ευάλωτους σε εκβιασμούς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας, δεν μπορούμε να μείνουμε έκθετοι απέναντι σε αυτό το λογισμικό. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και κανένα φόβο να μάθουμε αν αυτές οι πρακτικές υπήρχαν και παλιότερα. Αλλά δεν θα πάμε σε έναν συμψηφισμό χωρίς στοιχεία. Αν η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τη διερεύνηση του θέματος από το 2012, τότε που ήταν πολιτικά υπεύθυνοι οι κ.κ. Δένδιας και Κικίλιας για την ΕΥΠ, απαιτείται να προσκομίσει τα αντίστοιχα στοιχεία και φυσικά να μάθουμε τι έγινε την περίοδο Τσίπρα – Καμμένου.

Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η Εξεταστική να μη δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση πρέπει να πιεί το πικρό ποτήρι και να εξηγήσει δημοσίως γιατί παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο Πρωθυπουργό. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχουμε συγκεκριμένες απόψεις για τους θεσμούς και τη Διαφάνεια. Το θέμα, όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι να φύγει ο κ. Αθανασίου για να έρθει η Θάνου, αλλά το ΠΑΣΟΚ που θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Επιμένουμε στη σταθερή μας θέση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βάλουμε από την πίσω πόρτα ως Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα. Θα συζητήσουμε μόνο πάνω στο πολιτικό μας πρόγραμμα, το οποίο πρωτίστως θα καταθέσουμε στον ελληνικό λαό και θα του ζητήσουμε να μας εμπιστευτεί για να το υλοποιήσουμε.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Θερμά συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη, ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης στο άλμα επί κοντώ, στους κολυμβητές μας Απόστολο Χρήστου και Κριστιάν Γκολομέεβ για τις σπουδαίες διακρίσεις τους. Μας έκαναν υπερήφανους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ‘Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Νικήτα Κορωνάκη και Βελίκα Καραβάλτσιου παραχώρησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Αναφορικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Μάντζος έθεσε τρία ερωτήματα προς απάντηση:

«Πρώτον, πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι αυτοί οι άνθρωποι στη νησίδα, καθώς και ποιες είναι οι ακριβείς συντεταγμένες της νησίδας;

Δεύτερον, κάτω από ποιες συνθήκες χάθηκε η ζωή του 5χρονου κοριτσιού; Πού βρίσκεται και τι θα απογίνει η σορός και πώς πρέπει να αποδοθούν οι τιμές σε έναν άνθρωπο που πέθανε στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής μακριά από τους πολέμους της πατρίδας του;

Και, τρίτον, ποιος είναι ο ρόλος των τουρκικών αρχών επιτέλους σε αυτήν την ιστορία; Αλλά και ποιος είναι ο ρόλος και οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν και από την ελληνική πλευρά;».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το ζήτημα των υποκλοπών, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πριν από οποιοδήποτε άλλο όργανο, ώστε «αυτήν τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια στη Βουλή και στους πολίτες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και όλων των υπολοίπων προσώπων από την ΕΥΠ και την παγίδευση με το Predator».

Επανέλαβε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόσκληση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής αρχής προς τον κ. Ανδρουλάκη, το γραφείο του ή τους νομικούς του παραστάτες προς παροχή ενημέρωσης. Υπενθυμίζω ότι μια τέτοια πρόσκληση θα ήταν και εντελώς εκτός θεσμικού πλαισίου, διότι, πρώτον, δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος και, δεύτερον, θα έπρεπε αυτό να μη γίνει στο αυτί ή στα κλειστά γραφεία αλλά στη Βουλή των Ελλήνων».

Ο κ. Μάντζος επεσήμανε για ακόμη μία φορά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα κινηθεί θεσμικά, προτάσσοντας το αίτημα για τη σύσταση και συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών και των πραγματικών περιστατικών που άπτονται της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Εάν υπάρχουν εξίσου χειροπιαστές ενδείξεις από τη ΝΔ φέρ’ ειπείν για αντίστοιχα αδικήματα στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή για αντίστοιχα αδικήματα στην περίπτωση της διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά που τότε η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, να τις φέρει στη Βουλή. Καμία όμως συσκότιση ή απόπειρα συμψηφισμού δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το πραγματικό ζήτημα που είναι η παρακολούθηση και η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ενώ η γερμανική κυβέρνηση προχωρά στη δραστική μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να αρνείται κάθε μείωση στη φορολογία στα καύσιμα, που στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Το κυβερνητικό επιτελείο, αντί να αξιοποιήσει προς όφελος του πολίτη τα φορολογικά υπερέσοδα των 5,1 δισ. το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την υπεραπόδοση των έμμεσων φόρων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αναπαράγει φτηνούς ισχυρισμούς, όπως ότι η «η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα δεν είναι ρεαλιστική ούτε δίκαιη ως λύση» καθώς οι «φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητα».

Από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχε επιμείνει στην προσωρινή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, όπως επίσης και στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Τότε η ΝΔ μας λοιδορούσε, σήμερα η απόφαση του καγκελαρίου Σολτς δείχνει ότι είχαμε δίκιο.

 

9

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.