Το μεγάλο πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων θέτει στην ΚΕΔΕ ο Αργύρης Πανταζής


0
(0)

Το τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα των ανεπιτήρητων κοπαδιών παραγωγικών ζώων καταθέτει με εισήγηση του ο Αργύρης Πανταζής στην επιτροπή της ΚΕΔΕ, της οποίας είναι μέλος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβούλου Ιεράπετρας.

Αναλυτικά το κείμενο της εισήγησης:

Αλλαγή θα πρέπει να επέλθει στο νομοθετικό  πλαίσιο που ισχύει σήμερα για την διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων στου ορεινούς όγκους της Ελληνικής επικράτειας. Τεράστιο και διαχρονικό το πρόβλημα των ανεπιτήρητων κοπαδιών παραγωγικών ζώων σε ορεινούς και ημιορεινούς δήμους της χώρας.

Οι δήμοι σήμερα έχουν την ευθύνη της σύλληψης των ανεπιτήρητων ζώων αλλά και την φύλαξη αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και την οργάνωση της σφαγής των ζώων που έχουν συλληφθεί, σε περίπτωση που δεν τα αναζητήσει ο ιδιοκτήτης τους.

Η επίπονη, δύσκολη και σε πολλές φορές ακατόρθωτη διαδικασία της σύλληψης, μεταφοράς, φύλαξης και σφαγής αυτών των ζώων είναι κατά την άποψη μου το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα σε αρκετούς δήμους της χώρας, με τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στη φυτική παραγωγή.

Οι δήμοι έχουν ‘’φορτωθεί’’ στις πλάτες τους μια διαδικασία την οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εκτελέσουν. Στους δήμους δεν υπάρχει το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό που θα κληθεί να συμμετέχει στην σύλληψη των ζώων. Η μεταφορά των ζώων που έχουν συλληφθεί από την ύπαιθρο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, απαιτεί την ύπαρξη αδειοδοτημένου ειδικού οχήματος που ελάχιστοι δήμοι το διαθέτουν σήμερα. Η φύλαξη των ζώων δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε αδειοδοτημένους, ειδικούς  χώρους διαβίωσης παραγωγικών ζώων που κανένας δήμος δεν διαθέτει.

Η διαδικασία για την σφαγή των ζώων απαιτεί την εκ νέου φόρτωση και μεταφορά τους από τον χώρο του δήμου στα σφαγεία, που συνήθως απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου. Τεράστιο είναι το πρόβλημα από την σφαγή των ζώων και μετά, όπου απαιτείται η μεταφορά των σφάγιων  με άλλου είδους όχημα (ψυγείο ) που κανένας δήμος δεν έχει στην διάθεση του.

Το κόστος για την σφαγή τους ακολουθεί μια ατέρμονη διαδικασία που ταλαιπωρεί τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων μιας και τα χρήματα για την σφαγή οι ιδιοκτήτες των σφαγείων τα  θέλουν άμεσα και μετρητά. Μετά τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι όπως είναι σήμερα το νομοθετικό  πλαίσιο, οι δήμοι αδυνατούν να το εφαρμόσουν με αποτέλεσμα να είναι  καθημερινό φαινόμενο τα ανεπιτήρητα παραγωγικά  ζώα να καταστρέφουν υπαίθριες δενδρώδης και θαμνώδης καλλιέργειες όπως αυτές της ελιάς, αμπέλων, καρποφόρων δένδρων, λαχανικών, κηπευτικών και άλλων. Βλέπουμε δηλαδή τον ζωικό κλάδο να επιφέρει τεράστιες καταστροφές στον περιβάλλον και στον  κλάδο της φυτικής παραγωγής.

Κρίνεται άμεσα απαιτητή η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να εξεταστεί  εκ νέου το  θέμα της ανεξέλεγκτης και ανεπιτήρητης βόσκησης. Μέλημα της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ πρέπει να είναι η εισήγηση για την δημιουργία νέου  νομοθετικού πλαισίου με την εξέταση όλων των παραμέτρων,  είναι αυτό που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να  μην λειτουργεί ο κλάδος του ζωικού κεφαλαίου σε βάρος του φυτικού. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα όταν τέτοιου είδους βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα διαχρονικά και κρατάνε μακριά τους ανθρώπους της υπαίθρου από το χωράφι τους.

Το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ

Δημοτικός Σύμβουλος
ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.