ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΛΕΙ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Οι μετακλητοί ερεθίζουν παγίως το κοινό αίσθημα γιατί πρόκειται για προσλήψεις στο Δημόσιο που καταπατούν κάθε αρχή αξιοκρατίας και διαφάνειας. Η ΝΔ που, δικαίως, ασκούσε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των μετακλητών, κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε έναν μόλις χρόνο. Τον Μάιο του 2020 ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 2.817 (τον Μάιο 2019 ήταν 2.716, τον Μάιο 2018 ήταν 2.522 και, για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρισης,  τον Μάιο 2013 ήταν 1.768). Να σημειωθεί δε, ότι κάθε φορά που γίνονται εκλογές το κοντέρ των μετακλητών μηδενίζει αφού οι μετακλητοί αποχωρούν αυτοδίκαια όταν φύγει το πολιτικό πρόσωπο που τους προσέλαβε. Άρα, η ΝΔ  ξεπέρασε το ρεκόρ μετακλητών του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ πιο γοργό ρυθμό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό των ψεμάτων που λέει η κυβέρνηση για τους μετακλητούς, το γεγονός ότι ενώ διαφήμιζε τον περιορισμό των μετακλητών με τον νόμο για το επιτελικό κράτος, στον ίδιο νόμο (άρθρο 46 παρ. 6) εισάγει διάταξη που λέει ότι ο αριθμός των μετακλητών κάθε υπουργού, υφυπουργού κλπ μπορεί να αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες!

Εκτός από την αύξηση του αριθμού τους η ΝΔ έχει προχωρήσει σε μια πολύ πιο επικίνδυνη μετάλλαξη των μετακλητών: Τοποθετεί μετακλητούς σε θέσεις ευθύνης, υπεύθυνους να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα κι εξουσία. Η ΝΔ τοποθετεί μετακλητούς διευθυντές τεχνικών έργων και νομικών υπηρεσιών σε υπουργεία, κατεδαφίζοντας κάθε ασφαλιστική δικλείδα προστασίας των δημόσιων αγαθών. Ποια είναι η ευθύνη ενός μετακλητού που λογοδοτεί μόνο στον πολιτικό που τον προσέλαβε, σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, της δημόσιας ασφάλειας ή της υγείας; Καμία! Η ΝΔ διαλύει την δημόσια διοίκηση, ακυρώνοντας τα στελέχη της και καταπατώντας κάθε αρχή αξιοκρατίας και σωστής οργάνωσης. Όμως τα υπουργεία δεν είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης να διορίζουν όποιον θέλουν. Στην Ελλάδα αυτό το είχαμε μάθει κι είχε μπει φρένο στις πρακτικές ρουσφετιού με το ΑΣΕΠ που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα η δεξιά κυβέρνηση ξαναφέρνει το εκτεταμένο ρουσφέτι στο Δημόσιο από την κερκόπορτα που λέγεται «μετακλητοί».

Για τον Τομέα Δημόσιας Διοίκησης,

η Γραμματέας Έφη Στεφοπούλου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: ΤΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Άρθρο Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Το ρέκβιεμ ενός φιλοκοινωνικού νόμου

Από 1η Αυγούστου παύει η προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως την ξέραμε. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, ο εμβληματικός νόμος του ΠΑΣΟΚ 3869/2010 που προέβλεψε και συγκράτησε το τσουνάμι της υπερχρέωσης δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και δεν μετέτρεψε την Ελλάδα σε Ισπανία, δίνει τη θέση του οριστικά στο ν. 4605/2019, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Από 1η Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα δικαστήρια, οι πλειστηριασμοί «απελευθερώνονται» και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds.

Ο ν. 3869/2010, που ήταν προεκλογική δέσμευση, αποτέλεσε μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, το πιο σημαντικό εργαλείο των αδύναμων δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες και να προστατεύσουν την κατοικία τους. Τότε, που οι τράπεζες εμφανίζονταν απρόθυμες να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις και αναπροσαρμογές των χρεών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στήριξε την εφαρμογή του Ν. 3869/2010 αλλά κατήργησε τις διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας. Στη θέση τους εισήγαγε τον Ν. 4605/2019, ουσιαστικά ένα πρόγραμμα ρύθμισης ορισμένων, ενυπόθηκα εξασφαλισμένων, τραπεζικών πιστώσεων, το οποίο ανανεωνόταν διαδοχικά μέχρι σήμερα από την ΝΔ. Γεμάτο προϋποθέσεις που απέκλειαν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ήταν σε πρόσκαιρη ή μόνιμη αδυναμία, το νομοθέτημα Τσακαλώτου έχει πρόσκαιρη ισχύ, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνολικές οφειλές, δεν προβλέπει τη συλλογική τους ρύθμιση, ενώ δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα, καθώς μεταφέρει στο απώτερο μέλλον το σύνολο των υποχρεώσεων του οφειλέτη ή τα τυχόν περιορισμένα ευεργετήματα διαγραφής χρέους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού αρνήθηκε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας- πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα- βάζει την υπογραφή της σε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Μολονότι όψιμος “σοσιαλδημοκράτης,” ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, εκμηδενίζουν την αξία της προστασίας της κύριας κατοικίας και θέτουν σε εφαρμογή έναν πτωχευτικό κώδικα που θα μετατρέψει και επισήμως χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους.

Ικανοποιούν έτσι ένα πάγιο αίτημα των δανειστών και των τραπεζών, που παρά την κρίση εξακολουθούν να κινούνται σε ένα διαφορετικό σύμπαν από την πραγματική οικονομία, να μεταβιβάζουν μεταξύ τους δάνεια και να κρύβονται πίσω από εφήμερες συμφωνίες κυρίων με την Κυβέρνηση. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται πλέον και από τις εταιρείες που αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει παραγάγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι η τέταρτη φορά που το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη βελτίωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών. Ζητήσαμε την αναπροσαρμογή των ορίων του νόμου – στο πνεύμα του ν. 3869, ώστε να καλύπτονται ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να αξιοποιείται η συνεισφορά του Δημοσίου για τη βελτίωση της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη, αλλά και την ικανοποίηση των πιστωτών. Το ίδιο ζητήσαμε να εφαρμοστεί και για την αγροτική ακίνητη περιουσία. Ενώ η αποτυχημένη πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης αποπληρωμής, που συγκέντρωσε μόλις 2.000 αιτήσεις χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο και παράταση μέχρι το τέλος του έτους αλλά και πιο ελαστικά κριτήρια. Για παράδειγμα, η ύπαρξη άλλης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ να περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο του οφειλέτη, ενώ να εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή εισοδηματική κατάσταση και σε ρύθμιση να υπάγονται δάνεια με συνολική ανά πιστωτή οφειλή μέχρι 200.000 (αντί για 130.000) ευρώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΖΙ» με τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.

Η ΝΔ με ιδεοληψία ιδιωτικοποιεί τον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ

Η μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις σε σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη. Θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν αναλυτικά από εμάς.

Η λογική όμως της ιδιωτικοποίησης του δευτέρου πυλώνα της ασφάλισης -όπως προτείνεται στη μελέτη- καθώς και μια σειρά ακόμα μέτρων για παράδειγμα η απουσία μηχανισμών στήριξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μάλιστα έχει χτυπηθεί σφοδρά από την οικονομική κρίση, κρύβουν μια ιδεοληψία την οποία έχει δείξει η ΝΔ τους τελευταίους 12 μήνες που κυβερνά τη χώρα. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τους προβληματισμούς μας και σε αυτό θα είμαστε απέναντι. Τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνουν χώρα πουθενά στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ένωση και αυτό είναι κάτι που δεν εξυπηρετεί αυτούς που είναι τα μεγάλα θύματα των ανισοτήτων και έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την δεκαετή οικονομική κρίση και την παρελκόμενη κρίση της πανδημίας και προφανώς αυτό έρχεται να αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα σε μια σειρά μεγάλων αδικιών που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση στα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους.

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι, για παράδειγμα, δείγμα της παραπάνω ασυναρτησίας και ιδεοληψίας που ανέφερα. Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί πριν από μια εβδομάδα υποσχέθηκαν σε 2.500.000 συνταξιούχους επιστροφή των αναδρομικών τους. Στο τέλος της ημέρας, όμως, βλέπουμε να παίρνουν αναδρομικά κάτω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Άρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ και αυτό έχει τη σφραγίδα της ΝΔ.

Αυτό είναι μια λάθος επιλογή που θα τη βρει μπροστά της η κυβέρνηση αλλά και η πραγματική οικονομία και θα σωρευτεί μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που δυστυχώς έπονται, όπως η δύσκολη τουριστική σεζόν που διανύουμε, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που καρκινοβατεί και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για γενναία επιχορήγηση και άλλα δύσκολα ζητήματα που οδηγούν 250.000 ανθρώπους στην ανεργία και στον οικονομικό μαρασμό.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το γεγονός ότι αποκλιμακώθηκε η ένταση στο Καστελόριζο, δεν σημαίνει πως δεν παρακολουθούμε σχολαστικά τα επικίνδυνα τερτίπια που κάνει ο κ. Ερντογάν τώρα στην Κύπρο. Ξεκάθαρα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αυτό που αποδεικνύεται είναι πως η Τουρκία είναι ο παγκόσμιος ταραχοποιός και νταής της ευρύτερης περιοχής, παραβιάζοντας διαρκώς και συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες.

Η πατρίδα μας δεν έχει να φοβάται τίποτα. Οι αξιόμαχες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ο περήφανος ελληνικός στρατός στο σύνολό του, έχουν αποδείξει πως στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Το θέμα είναι πως ο κ. Ερντογάν έχει και υλοποιεί συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους. Η στάση και η στρατηγική της Τουρκίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρηνική γειτνίαση και συμβίωση των λαών στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι σαφές πια σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος του κ. Ερντογάν είναι το ιστορικό ορόσημο του 2023, όταν θα συμπληρώνει 100 το σύγχρονο τουρκικό κράτος, να μπορεί να παρουσιάσει την τουρκία με μεγαλύτερα σύνορα , από αυτά τα οποία παρέλαβε όταν ανέλαβε πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος. Αυτό που κάνει και εξελίσσει το τελευταίο διάστημα και στη Συρία και στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι κάτι που μας βρίσκει όλους αποφασισμένους και με εθνική στρατηγική.

Δυστυχώς η συνεννόηση και η χάραξη εθνικής στρατηγική ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας συνολικά ήταν κατώτερη των περιστάσεων και αυτό μας στοίχησε και στην οικονομία και σε όλες τις εθνικές μας στρατηγικές. Δεν θα πρέπει να μας στοιχήσει και αλλού.

Για το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να μπει σε διάλογο με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, η χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, και αυτό είναι η διαχρονική εθνική μας γραμμή.

ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ «ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Βαθιά συντηρητική επιλογή κάνει η Κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό «Σκυλακάκη» και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα.

Φρόντισε βέβαια να αναβαθμίσει τους δικούς του ανθρώπους, για να ελέγξει απόλυτα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Βλέπει την οικονομία μόνο από την σκοπιά των ισχυρών, μιλά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, ενώ απουσιάζουν οι πολιτικές για τους πολλούς, τους μικρομεσαίους, τα ασθενέστερα στρώματα, το κοινωνικό κράτος.

Στο τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες αγνοούνται, οι ανισότητες θα μεγαλώσουν.

Οι πολιτικές για την κοινωνική συνοχή εξαντλούνται σε «κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα», τονίζουν μάλιστα ότι θα φορολογείται.

Για τους εργαζομένους επιφυλάσσει πλήρη ευελιξία στις απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, καμμία ενίσχυση των Δημοσίων Νοσοκομείων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος τον συντηρητικό δρόμο του, που δημιουργεί ερείπια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Με τους εκλεκτούς του μακριά από την κοινωνία και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου.

Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει τη δίκη μας εναλλακτική πρόταση για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Είμαστε ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές, ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία.

ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Κοινή Ανακοίνωση Τομέα Περιβάλλοντος και Τομέα Ενέργειας Κινήματος Αλλαγής

ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Αφού έθεσε τις βάσεις με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει ακάθεκτη τον οικολογικό κατήφορο.

Ο Υμηττός είναι ένα πολύπαθο βουνό. Κατά καιρούς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από πυρκαγιές, παράνομη υλοτόμηση, καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές, λατομεία, δρόμους και οικιστική πίεση.

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε επανειλημμένα να προστατέψει το βουνό, σεβόμενο όχι μόνο τη μεγάλη ιστορία που το συνδέει με την πόλη της Αθήνας αλλά και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που φιλοξενεί, την αξιόλογη πανίδα, τα σημαντικά σπήλαια, τα αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία, τις πηγές νερού και τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού, κατασκευάστηκε με πολλές σήραγγες ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση της πανίδας στο δάσος.

Το 2011 μάλιστα, «λόγω των αυξημένων πιέσεων και διαμορφωμένων καταστάσεων», κρίθηκε «απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση του καθεστώτος προστασίας, μέσα από την επέκταση και επί το αυστηρότερον προστασία της ζώνης Α΄ και τον ορισμό περιφερειακών ζωνών με σαφείς ρυθμίσεις προστασίας» όπως αναφερόταν και στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε.

Σήμερα ωστόσο, η Κυβέρνηση οδεύει σε παρεμβάσεις δια νέου Διατάγματος το οποίο ελπίζουμε να μην ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το βουνό.

Προθέσεις όπως η εκ νέου «ζωνοποίηση» της περιοχής προστασίας και η αναβάθμιση ισχύος του Κέντρου Υψηλής Τάσης-ΚΥΤ Αργυρούπολης, αφήνοντας μάλιστα «θολό» το ενδεχόμενο υπογειοποίησης, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες.

«Εκεί ψηλά στον Υμηττό, υπάρχει κάποιο μυστικό» έλεγε το γνωστό τραγούδι.

Εμείς απαιτούμε από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κρύβει κανένα μυστικό για το μέλλον του ιστορικού βουνού και των όμορων Δήμων.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.