Τουρκικές εκλογές: Νικητής ο Ερντογάν, εξασφάλισε τρίτη προεδρική θητεία


Τελευταία ενημέρωση 4 μήνες by manos (ceo)-admin

Τρίτη προεδρική θητεία εξασφάλισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών που διεξήχθη σήμερα.

Με καταμετρημένο το 98,06% ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την επανεκλογή του με ποσοστό 52,12% και περίπου 2,2 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που εξασφαλίζει ποσοστό 47,88%.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το Turkish Elections 2023 o Ερντογάν με καταμετρημένο το 99% επανεκλέγεται με ποσοστό 51,8% έναντι 48,2% του Κιλιτσντάρογλου.

Παρά τις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε ο Τούρκος πρόεδρος, από την οικονομική κρίση και το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και την πανδημία, κατάφερε να βγει και πάλι νικητής, ενώ το κόμμα του, αν και έχασε ψήφους, διατήρησε την υπεροχή του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το αποτέλεσμα θα είναι κομβικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, και μάλιστα για την τουρκική οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ξένο χρήμα πλημμύρισε τις αγορές μετοχών και χρέους της Τουρκίας κατά την πρώτη δεκαετία στην εξουσία του Ερντογάν, αλλά οι επενδυτές αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια καθώς η κυβέρνησή του ακολούθησε μια οικονομική πολιτική ανάπτυξης με κάθε κόστος που ακρωτηρίασε το εθνικό νόμισμα. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες. Ο 69χρονος Ερντογάν, έχει υποσχεθεί να τηρήσει την ανορθόδοξη προσέγγισή του μεταξύ άλλων με χαμηλά επιτόκια παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου, είχε πει ότι θα επιστρέψει σε μια πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, αλλά οι ψηφοφόροι έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στον Ερντογάν.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.