Τουρισμός Κρήτη: Ψυχραιμία, ενημέρωση, ευθύνη – Το τρίπτυχο για τη μετά COVID-19 εποχή


0
(0)

Οι προτεραιότητες για μια αισιόδοξη επανεκκίνηση

«Ας αφήσουμε όλο αυτό τον φόβο και ας δουλέψει η φιλοσοφία της ατομικής και εταιρικής ευθύνης. Ο καθένας να γίνει “γιατρός” του εαυτού του και κάθε εταιρεία να ακολουθεί τους όρους υγιεινής που απαιτούνται όπως ορίζουν οι κανόνες» Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

Με τη δυσκολότερη πρόκληση βρίσκεται αντιμέτωπος ο παγκόσμιος τουρισμός λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με την Ελλάδα και την Κρήτη να προσπαθούν να “βάλουν μπροστά τις μηχανές” έχοντας ως στόχο το συντομότερο δυνατόν να γίνει μια δυναμική επανεκκίνηση που θα βασίζεται σε σταθερά και υπεύθυνα βήματα. Στοίχημα που γίνεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς αυτή τη φορά δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά από το διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται, και κυρίως γιατί βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όπως άλλωστε και στο ξεκίνημα αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης του CΟVID-19.

«Θα πρέπει να ξεφοβηθούμε λίγο και να προσπαθήσουμε νε επανεκκινήσουμε τον τουρισμό με ρεαλιστικά πρωτόκολλα», τονίζει εύστοχα στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση και ευθύνη, ένα σωστό διακριτικό πρωτόκολλο υγιεινής, ένα πλαίσιο αστικής ευθύνης και να γίνουν τα σωστά βήματα το συντομότερο δυνατόν και σε ψυχολογικό επίπεδο, που είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ας αφήσουμε όλο αυτό τον φόβο και ας δουλέψει η φιλοσοφία της ατομικής και εταιρικής ευθύνης. Ο καθένας να γίνει “γιατρός” του εαυτού του και κάθε εταιρεία να ακολουθεί τους όρους υγιεινής που απαιτούνται όπως ορίζουν οι κανόνες. Κανόνες που θα πρέπει ωστόσο να έχουν τη μορφή σύστασης και όχι επιβολής».

Γνώστης της τουριστικής αγοράς για πολλές δεκαετίες, ο κ. Βλατάκης αναγνωρίζει τις δυσκολίες, ωστόσο είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. «Θα πρέπει να πάρουμε το σχετικό ρίσκο και να το αντιμετωπίσουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά, δίνοντας το παράδειγμα ότι καταστάσεις σαν κι αυτές πρέπει να χειρίζονται «πότε “με γκάζι” και πότε “με φρένο”. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά αποτελούν ακόμα και για εμάς τους έμπειρους αχαρτογράφητα νερά». Και αυτό το οποίο επισημαίνει ο κ. Βλατάκης έχει ξεχωριστή σημασία, με δεδομένο ότι όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι φορείς της παγκόσμιας αγοράς το έχουν ομολογήσει με τον πλέον σαφή τρόπο.

Τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται, πάντως, κυρίως από αεροπορικές εταιρείες, τα οποία πυκνώνουν, αποτελούν μια “ανάσα”, με δεδομένο ότι προορισμοί όπως η Κρήτη δεν είναι απλώς δελεαστικοί για τους “διψασμένους” για λίγο ήλιο και θάλασσα κλεισμένους για τόσο καιρό στα σπίτια τους Ευρωπαίους, αλλά και ασφαλείς προορισμοί, επιχείρημα που αυτονόητα πρέπει να αξιοποιηθεί με δεδομένη την πορεία του κορωνοϊού στο νησί μας, κάτι που ψυχολογικά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό άλμα προς την κατεύθυνση αναστροφής της κατάστασης. Αυτό ωστόσο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ο ρεαλισμός στη σύνταξη των όποιων σχετικών πρωτοκόλλων, καθώς «δεν μπορείς να μετατρέψεις τα ξενοδοχεία και τα αεροπλάνα σε νοσοκομεία», όπως σημειώνει ο κ. Βλατάκης.

Το όλο ζήτημα δεν είναι κομβικής σημασίας μόνο για το παρόν με δεδομένη την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας και κυρίως της Κρήτης σε ποσοστό πάνω από 50% από τον τουρισμό, αλλά ενδεχομένως και για το μέλλον. Η συζήτηση για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δεν έχει αυτή τη φορά τον χαρακτήρα μιας μονότονης επανάληψης της ίδιας – εδώ και χρόνια – ιστορίας, αλλά ίσως αποτελεί ένα επιβεβλημένο βήμα για την κάλυψη των όποιων απωλειών. «Ίσως είναι μια ευκαιρία, αλλά όχι επί του παρόντος», εκτιμά πάντως ο κ. Βλατάκης, εξηγώντας ότι προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουμε και μετά το βλέπουμε.

Ήδη πάντως, για πρώτη φορά το κράτος κάνει κάποια βήματα μπροστά σε αυτή την κατεύθυνση συζητώντας την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, τη μείωση φορολογικών συντελεστών ώστε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί τουριστικά, και άλλες προτάσεις που έχουν πέσει εδώ και χρόνια στο τραπέζι. «Μπορούμε να επιμηκύνουμε όσο μπορούμε, να είναι ένα πείραμα για το μέλλον ώστε να μπαίνουμε σιγά-σιγά σε αυτή τη φιλοσοφία», εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης. «Εβδομάδα την εβδομάδα και αργότερα μήνα τον μήνα να γίνουν τα βήματα σωστά και οργανωμένα. Και αν και εφόσον δουλέψει αυτό το μοντέλο να προχωρήσουμε έχοντας υπόψη ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια πενταετία για να καθιερωθείς, και με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι σε θέση να στηρίξει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο»

Αισιόδοξα μηνύματα από το εξωτερικό

Αισιοδοξία γεννάει το έντονο ενδιαφέρον πολλών λαών, όπως έχουν καταδείξει έρευνες και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ανάμεσά τους και των Ισραηλινών, να επισκεφτούν την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, όπως αυτό αποτυπώνεται σε μελέτη που δημοσιοποίησε το Γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ. «Οι Ισραηλινοί τουριστικοί φορείς και υποψήφιοι επισκέπτες έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και αναμένουν την έναρξη πτήσεων και πλαισίου αναφορικά με υγειονομικά πιστοποιητικά», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη μελέτη. Μια μέρα πριν, ο επικεφαλής της TUI, Φρίντριχ Γιούσεν, δήλωνε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Δανία περιλαμβάνονται στους προορισμούς οι οποίοι είναι «καλά προετοιμασμένοι» για τη θερινή τουριστική περίοδο. Σημείο αναφοράς είναι, πάντως, το άνοιγμα των συνόρων.

Για τον λόγο αυτό είναι κομβικής σημασίας το σχέδιο που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο τη στήριξη του τουριστικού τομέα, το οποίο και θα συμβουλεύσει τις χώρες της Ε.Ε. να ανοίξουν τα σύνορά τους σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση ως προς την εξέλιξη της επιδημίας CΟVID-19, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της εφημερίδας “The Guardian” στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα προσέγγιση τριών φάσεων για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών-μελών που έχουν «αντίστοιχα επιδημιολογικά προφίλ», σύμφωνα με το σχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Euractiv. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Κομισιόν θα υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας «τουριστικών διαδρόμων», με τη σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε χώρες-μέλη που θα ανοίγουν αμοιβαία για τους τουρίστες τους τα σύνορά τους.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.