ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Π.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


0
(0)

Το καθαρισμό των τζακιών και των καμινάδων, για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών, ζητά από τους δημότες της ευρύτερης περιοχής του Λασιθιώτικου Νότου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Ιεράπετρας, αντιπύραρχος Παναγιώτης Καράμπελλας.

Ο χειμώνας άργησε αλλά έφτασε τελικά και στην Ιεράπετρα στα τέλη του Νοέμβρη, με τη θερμοκρασία να πέφτει σταδιακά και τα τζάκια να ανάβουν το ένα μετά το άλλο στην πόλη και τα χωριά.

Στα νεανικά στέκια, στα μεζεδοπωλεία, στις ταβέρνες και στα ρακάδικα της Ιεράπετρας, οι παρέες μόλις κρυώσει ο καιρός,  μαζεύονται γύρω από το τζάκι η την ξυλόσομπα  και οι βραδιές περνούν πιο ευχάριστα με το κρασάκι, τη ρακή  και τα μεζεδάκια να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Το φαινόμενο ωστόσο της ανάφλεξης των ασυντήρητων καμινάδων στα τζάκια των καταστημάτων εστίασης και κυρίως των οβελιστηρίων, είναι πολύ συχνό  τα τελευταία χρόνια, με τις υλικές ζημιές στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι πάρα πολύ μεγάλες.

«Οι επαγγελματίες του χώρου των καφέ και της εστίασης, θα πρέπει να κάνουν τακτικότατα συντήρηση στα τζάκια  και τις καμινάδες των οβελιστηρίων ειδικά, όταν δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο. Στις επαγγελματικές καμινάδες θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα μια φορά το μήνα καθαρισμός και συντήρηση της καμινάδας για να αποφεύγονται οι δύσκολες καταστάσεις, που  προκαλούνται από την ανάφλεξη του λίπους, το οποίο συγκεντρώνεται στο εσωτερικό τους.

Στα οικιακά τζάκια επίσης, θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα συντήρηση και καθαρισμός των καμινάδων στην αρχή και στο τέλος του χειμώνα. Ειδικά όταν ξεκινούμε να καίμε τα πρώτα ξύλα του χειμώνα στο τζάκι μας και βλέπομε ότι η καμινάδα δεν τραβά και μας γυρίζει τον καπνό μέσα στο σπίτι μας, σημαίνει ότι πρέπει να σβήσουμε αμέσως τη ξύλα και να φωνάξουμε τον ειδικό συντηρητή να μας κάνει με ένα μικρό κόστος την απαραίτητη συντήρηση για να μη βάλουμε σε κίνδυνο την ζωή των  δικών μας ανθρώπων και την  περιουσία μας», τονίζει ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας, αντιπύραρχος Παναγιώτης Καράμπελλας.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να καίνε στα τζάκια τους ότι βρουν, διότι και στο περιβάλλον δημιουργούν πρόβλημα, αλλά και οι ίδιοι μπορεί από τις ουσίες που εκλύονται, να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

«Ζητάμε από τους συμπολίτες μας  να δείξουν  μεγαλύτερη προσοχή με τα τζάκια, γιατί από εκεί έχουμε και τα περισσότερα συμβάντα. Θα πρέπει επίσης να γίνεται άμεση ειδοποίηση της Π.Υ. με την παραμικρή υποψία ότι υπάρχει καπνός ή φωτιά. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας κάνουν την προβλεπόμενη συντήρηση στα τζάκια και τις καμινάδες τους. Τα χρήματα του κόστους της συντήρησης είναι πολύ  λίγα και δεν αξίζει τον κόπο να μας συμβεί κάτι κακό. Κάποιοι προσπαθούν μόνοι τους να τις καθαρίσουν, έστω κι αυτό όμως καλό είναι, αρκεί να γίνεται τακτικά και σωστά  ο καθαρισμός», συμπληρώνει ο κ Παναγιώτης Καράμπελλας.

Εκεί που  πρέπει όλοι να προσέχουμε ιδιαίτερα , είναι  να μην αφήνουμε ανοιχτές σόμπες ή το τζάκι αναμμένο, καθώς και οποιοδήποτε άλλο θερμαντικό σώμα, ακόμη και τα καλοριφέρ, όταν κοιμόμαστε ή όταν λείπουμε από το σπίτι.

Δεν πρέπει επίσης να βάζουμε πάνω σε χαλιά κανενός είδους θερμαντικά σώματα, να μην τα πλησιάζουμε πολύ κοντά σε καναπέδες και κρεββάτια και φυσικά να μην αφήνουμε πάνω τους κανένα ύφασμα η άλλο εύφλεκτο αντικείμενο γιατί κινδυνεύουμε με πυρκαγιά.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε επίσης στα σπίτια όπου μένουν μόνοι τους ηλικιωμένοι, καθώς είναι συνηθισμένο να ξεχνούν αναμμένα τα τζάκια και να πέφτουν για ύπνο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

 

πηγη:radiovereniki.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *