ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: «900.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ»


Reading time: 18 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 27 Ιανουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

«900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους»

Με την καταβολή των συντάξεων, 900.000 και πλέον συνταξιούχοι, δηλαδή το 30% του συνόλου που έχουν προσωπική διαφορά, δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους.

Μετά από 12 χρόνια διαδοχικών μειώσεων και ενώ ο πληθωρισμός και η καλπάζουσα ακρίβεια ροκανίζει το πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων, η Κυβέρνηση με επικοινωνιακό μπαράζ με αναληθή και επίπλαστα στοιχεία παραπλανούσε εξαγγέλοντας ότι το 94,6% των συνταξιούχων από 1.1.2023 θα πάρουν αυξήσεις.

Ενέπαιζε τους συνταξιούχους γιατί έντεχνα απέκρυβε ότι το 30% των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά όχι μόνο δεν θα πάρουν καμιά αύξηση αλλά θα παραμείνουν εισοδηματικά καθηλωμένοι έως και 7 χρόνια για να απαλειφθεί η προσωπική τους διαφορά.

Ενέπαιζε τους συνταξιούχους γιατί ενώ προεκλογικά δεσμευόταν ο κύριος Μητσοτάκης ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και την αθλιότητα της προσωπικής διαφοράς που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα κυνικά και ανερυθρίαστα την επικύρωσε με το νόμο Βρούτση.

Περιφρονεί η Κυβέρνηση τους χαμηλοσυνταξιούχους αντιμετωπίζοντάς τους ως επαίτες με εφάπαξ επίδομα-αντίδωρο, αντί της υλοποίησης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για μια στοιχειώδη θεσμική σταθερή μηνιαία ενίσχυσή τους, με επαναφορά του καταργηθέντος ΕΚΑΣ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφρονεί τους συνταξιούχους η Κυβέρνηση αρνούμενη με ερμηνευτικά τερτίπια των αποφάσεων του ΣτΕ να αποδώσει με καθολικότητα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών του 11μηνου.

Ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους με τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς για έκδοση κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, προπαγανδίζοντας τους πειραματισμούς fast track εκδόσεων συντάξεων που οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και κλωτσούν το πρόβλημα στο μέλλον.

Καθημερινά αποκαλύπτεται η συντηρητική πολιτική της Κυβέρνησης στην κοινωνική ασφάλιση που σταθερά αποσκοπεί στην εκχώρηση τμημάτων της στα ιδιωτικά συμφέροντα και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Καλούμε και τώρα την κυβέρνηση να υιοθετήσει την προγραμματική μας θέση για αυξήσεις στους συνταξιούχους από το 2023, ώστε να αντιμετωπιστούν οι απώλειες λόγω του πληθωρισμού.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ

Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής χθες στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας:

Αναφορικά με την υποκρισία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πολιτικό πολιτισμό. Είναι αλήθεια ότι αυτές τις μέρες πρέπει να αναμετρηθούμε με το μπόι μας, τη συμπεριφορά μας και όσα συμβαίνουν στη Βουλή. Κι όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κάνουν λόγο για «γκάνγκστερ» και «συμμορίες». Ο τρόπος που χειρίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα και πολιτικές είναι απόλυτα υποκριτικός. Θέλω να σας θυμίζω ότι παλιότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξηγήσει το ρόλο που έπαιξαν οι κουκουλοφόροι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis. Τότε η ΝΔ ήταν πάρα πολύ χαρούμενη με τον κ.Βενιζέλο λέγοντας πόσο καλός συνταγματολόγος είναι. Σήμερα που ο ίδιος τοποθετείται για τις υποκλοπές και το παρακράτος που έχει στηθεί, η ΝΔ τον χρίζει ως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πώς και οι δύο προσπαθούν -και ευτυχώς αποκαλύπτονται – να χρησιμοποιούν τα πρόσωπα κατά πώς τους συμφέρει». Το ΠΑΣΟΚ είναι μαθημένο από μάρτυρες – κουκουλοφόρους, ήδη από το 1989 που τους χρησιμοποιούσαν πάλι μαζί –η ΝΔ και ο Συνασπισμός- για να διαλύσουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι ο τότε μάρτυρας δύο χρόνια μετά την κατάθεση του, συνελήφθη ομολογώντας ότι στο Ειδικό Δικαστήριο είχε πει ψέματα που του είχαν υποδείξει βουλευτές της ΝΔ αφού είχε δωροδοκηθεί.

Για το σκάνδαλο: «Το θέμα των υποκλοπών θα μπορούσε να είχε λυθεί σήμερα αν το ήθελε η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να είχε κληθεί ο κ. Ράμμος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να έρθει να ενημερώσει για αυτά που ήθελε και να ερωτηθεί σχετικά. Αναρωτιέμαι αν τα πρόσωπα της κυβέρνησης που πρότειναν στον κ. Ανδρουλάκη να πάει να ενημερωθεί «στο αφτί» πρότειναν κάτι αντίστοιχο και στον Υπουργό της κυβέρνησης που παρακολουθήθηκε, τον κ. Χατζηδάκη».

Για τις πολιτικές ανεπάρκειες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Και οι δύο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τοξικό κλίμα που φυσικά αντιλαμβάνεται ο λαός. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν το ΠΑΣΟΚ για κρύψουν τις πολιτικές τους ανεπάρκειες. Αλλά πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για τα ζητήματα της επόμενης μέρας των εκλογών. Πρέπει να μιλήσουμε για την κατάργηση του άρθρου 10 του τελευταίου νόμου της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ έκαναν, την κατάργηση το νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο η ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει και τώρα ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι είναι άδικος. Πρέπει να μιλήσουμε για το πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας και τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών –των φίλων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ- που κερδοσκοπούν. Να μιλήσουμε για την κοινωνική κατοικία στη στέγαση νέων ζευγαριών και φοιτητών που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το θέμα, να μιλήσουμε για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Να μιλήσουμε, δηλαδή, για τους «Πάτσηδες» που χρησιμοποιούν νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και παίρνουν με 4 εκατ. δάνεια αξίας 106 εκατ. Για όλα αυτά όμως, ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συζητήσουν. Ο κ. Τσίπρας έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της ΝΔ και έπεσε στην παγίδα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεραπετρίτη : αντί να μιλάμε στη Βουλή για τα έξι ονόματα που παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλάμε για τον κ. Καλογρίτσα, τις σακούλες και τα SMS. Αλλά εμείς δεν πρόκειται γίνουμε πελάτες της ΝΔ.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΑΓΚΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ…ΩΣ ΝΗΣΙ»

Κοινή Ανακοίνωση Υπευθύνου Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής &Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη
& Γραμματέα Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,
κ. Νικηφόρου Παπανικόλα

«για την αναγνώριση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. της Κρήτης…ως νησί»

“…Η Κρήτη και θεσμικά πλέον, αναγνωρίστηκε ως νησί, μέσα από το νέο πλαίσιο του ν.4770/21 για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο…”. Αυτό έγραψε, σε ανάρτησή του στο facebook ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κ. Μανώλης Κουτουλάκης. Προφανώς τόσο ο ίδιος, όσο και ο προϊστάμενός του υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καθώς και άλλοι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. με καταγωγή από τη μεγαλόνησο θα μπορούν να αισθάνονται και αυτοί και θεσμικά πλέον… νησιώτες.

Η παραπάνω δήλωση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με απαξίωση ή ως μία ακόμη φαιδρότητα από πλευράς στελέχους της σημερινής κυβέρνησης, αν αφενός δεν προερχόταν από το άμεσα υπεύθυνο κυβερνητικό στέλεχος για τη χάραξη της εθνικής νησιωτικής στρατηγικής και αφετέρου δεν έθιγε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την νησιωτική συνοχή και τα εθνικά μας συμφέροντα, προσβάλλοντας ευθέως και τον Κρητικό λαό στο σύνολό του. Η όποια δε αναφορά για κυβερνητικό έργο σε επίπεδο νησιωτικής πολιτικής, ειδικότερα με την επίκληση του νόμου 4770/21, μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί πλέον, καθώς 2 χρόνια από την ψήφισή του και σχεδόν μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. ούτε καν οι προβλεπόμενες από αυτόν υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ενώ ακόμη και οι ελλιπείς και αποσπασματικές δήθεν νησιωτικές πολιτικές της κυβέρνησης παραμένουν ακόμη εξαγγελίες.

Την αδυναμία και ανικανότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ., ιδιαίτερα στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής την γνωρίζουν οι δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδυνάμου που συστηματικά απαξιώνεται από την κυβέρνηση, τη γνωρίζουν οι κάτοικοι των νησιών τη χώρας που φυσικά δεν περιμένουν από την Ελληνική Πολιτεία να τους αναγνωρίσει και θεσμικά … ως νησιώτες, αλλά αναμένουν το αυτονόητο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να εγγυηθεί. Δικαιούνται οι νησιώτες μας την εφαρμογή των αυτονόητων πολιτικών για την άρση των περιορισμών της νησιωτικότητας, για την παροχή ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, για την νησιωτική κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή. Όλα όσα δηλαδή εφάρμοσε για πρώτη φορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως κυβέρνηση, όλα όσα συνεχίζει και σήμερα να διεκδικεί για το μέλλον των νησιών μας, για την Ελλάδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να συνεχίσουν. Έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Αποτελούν, πλέον, παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας. Συνιστούν απειλή για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών.

Η κυβέρνηση έχει απολέσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Έχει σταματήσει να λειτουργεί ως μια κυβέρνηση που υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και λειτουργεί ως καθεστώς. Με εμφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Με κυνικές μεθόδους συσκότισης και συγκάλυψης υπαρκτών σκανδάλων. Με κατάλυση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου.’’ τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ούτε το 1% των όσων συνέβησαν, τονίζοντας ότι υπάρχει πραγματικά ένα ρυπαρό δίκτυο με τη διαφορά ότι το ρυπαρό αυτό δίκτυο και στήθηκε και οργανώθηκε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τόνισε ότι το τέλος αυτής της υπόθεσης θα έρθει μόνο μέσα από την κάθαρση, μέσα από την αποκάλυψη της αλήθειας, μέσα από την τιμωρία των ενόχων.

Ο κ. Κατρίνης στηλίτευσε το επίπεδο αντιπαράθεσης και την τεχνητή οξύτητα που δημιουργούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ .

‘’Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει φαίνεται ανάγκη αυτός ο αδύναμος δικομματισμός. Τη χρησιμοποιεί για να εγκλωβίσει τους πολίτες στην επιλογή είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχει, όμως, σίγουρα ανάγκη ο τόπος.’’ ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσανεξία απέναντι στη διαφορετική άποψη και στην προστασία των θεσμών, του κράτους δικαίου από καθεστωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , ως κυβέρνηση, βαρύνεται με εξόχως αντιθεσμικές στάσεις, επιλογές και παρεμβάσεις που συμπυκνώνονται στον διατυπωμένο στόχο για την ανάγκη ‘’ελέγχου των αρμών της εξουσίας’’, αναφέροντας μάλιστα και χαρακτηριστικά παραδείγματα και περιστατικά.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το πρόβλημα της αμφισβήτησης και κατάλυσης του Κράτους Δικαίου.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε με έμφαση ότι ‘’ το ΠΑΣΟΚ, για να το πάρετε απόφαση κύριε Μητσοτάκη, δεν πρόκειται ούτε να υπηρετήσει ούτε να υποταχθεί στο αφήγημα σας.’’

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης που δεν θα έχει πάτρωνες ή ιδιοκτήτες. Μιας νέας κυβέρνησης που θα παίρνει αποφάσεις και θα εφαρμόζει πολιτικές για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Μιας νέας κυβέρνηση που θα εγγυάται τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εφαρμογή των κανόνων, το σεβασμό του κράτους δικαίου, την εμπιστοσύνη όλων απέναντι στους θεσμούς.

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας:

‘’ Η αυτόνομη πορεία μας είναι στρατηγική επιλογή. Και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, αφού δεν κατάφερε πρώτα να μας εξοντώσει, όπως επιχείρησε.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, η λαϊκή ετυμηγορία εμπεριέχει πάντα και το μήνυμα και κυρίως τη λύση.

Το ΠΑΣΟΚ θα δείξει σεβασμό απέναντι στην ψήφο των πολιτών, που είναι βέβαιο ότι θα εμπεριέχει και τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Θα διαχειριστεί με όρους σύνεσης, ευθύνης και εθνικού συμφέροντος τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες στην κάλπη.

Και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η δύναμη, τόσο πιο κοντά θα έρθει η χώρα σε αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη: ένα νέο ξεκίνημα, μια συνολική επανεκκίνηση.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, στις εκλογές που έρχονται, να ανακόψει με την απόφαση και την ψήφο του τη φθορά και την παρακμή που απειλεί, πλέον, ευθέως τη χώρα και το μέλλον της.΄΄

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ»;

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Οι Πρώην Πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, θα Ψηφίσουν Υπέρ ή Κατά της «Θεσμικής Εκτροπής»;

Θα ήθελα μόνο μια λέξη να πω για τη σημερινή επέτειο και για την ανθρώπινη θηριωδία και τον εξανδραποδισμό του ανθρώπινου γένους που αποτελεί το μεγαλύτερο καρφί στον πολιτισμό του 20ου αιώνα και που ήταν ουσιαστικά το Ολοκαύτωμα, που ακόμα και σήμερα οι περιγραφές ανατριχιάζουν. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πού μπορεί να καταντήσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την κυριαρχία του επί των πάντων.

Aυτές τις μέρες έγινε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το περιβόητο θέμα «Μένουμε Ευρώπη» με ένα ερωτηματικό σε ένα επιστημονικό φόρουμ, που έστω κι αν ήταν καθοδηγούμενο κάπως πολιτικά ήθελε να συζητήσει το θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα υπό το φως της θεσμικής εκτροπής που εξελίσσεται με βάση την υπόθεση των υποκλοπών.

Ένα ερωτηματικό απλό, φυσιολογικό, προεκτείνεται και καταγγέλλεται ως δίκη προθέσεων, όχι μόνο γιατί κάποια στελέχη έθεσαν το ερωτηματικό στη λάθος μεριά για κάποιους ιδιαίτερους δικούς τους λόγους ή επιδιώξεις, αλλά γιατί έγινε θέμα αναλύσεων, εξαγωγή συμπερασμάτων, άγονων αντιπαραθέσεων περί όνου σκιάς, άλλη μια δίκη προθέσεων στις τόσες που ζούμε πολλά χρόνια τώρα και που καθημερινά μας κατακλύζουν.

Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δεμένες πλέον με όλους τους θεσμούς και τώρα και στο μέλλον. Το ερώτημα είναι: γιατί το ερωτηματικό; Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Προφανώς υπάρχει. Δεν υπάρχει, όμως, θέμα δημοκρατίας με τα lobby, με την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Είναι εύκολη και βολική για όλους μας η αντιπαράθεση ανάμεσα στο δημοκρατικό κοινοβουλευτικό καθεστώς της Δύσης και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ανελεύθερα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα. Κρύβει, όμως, κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα και η δημοκρατία μπορεί να μην κινδυνεύει, διολισθαίνει όμως συνεχώς και μπαίνει σε μια κρίση, η οποία θα έπρεπε να αφυπνίσει τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχει θέμα δημοκρατίας στην Ελλάδα; Προφανώς και υπάρχει όταν οι θεσμοί χειραγωγούνται, υποτάσσονται, γίνονται άθυρμα στα χέρια μιας εκτελεστικής εξουσίας που δεν οδηγεί μπροστά σε τίποτα, όταν η εκτελεστική εξουσία κυριολεκτικά καταπίνει τη νομοθετική και τη δικαστική, τους επιβάλλεται, τις κατευθύνει.

Ποια από τις δύο παρατάξεις που κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι αθώα του αίματος; Ποια από τις δύο παρατάξεις μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα να γίνει ο αδέκαστος κριτής όταν τα ίδια ακριβώς μέσα μετήλθαν, τις ίδιες ακριβώς δουλείες και τους ίδιους στόχους υπηρέτησαν; Τις πταίει, λοιπόν;

Παρακολουθώ ενεός το πολιτικό ήθος, τον διεξοδικό διάλογο, τον λόγο και τον αντίλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μια κορυφαία διαδικασία όπως αυτή μιας πρότασης δυσπιστίας. Λόγος απόλυτος, σκληρός, καταγγελτικός, καταφεύγει σε αδιανόητους χαρακτηρισμούς, σπιλώνει προσωπικές συνειδήσεις και διαδρομές, δεν απευθύνεται στη λογική, φανατίζει το οπαδικό συναίσθημα ενόψει των εκλογών, στέλνει τους πολίτες στην αποχή, στην απόρριψη συνολικά της πολιτικής και αυτό δεν αφορά μονάχα την Κυβέρνηση ή την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αφορά την ίδια τη δημοκρατία.

Όλα υποτάσσονται στην εκλογική σκοπιμότητα. Δεν μπαίνουν, όμως, στην ίδια ζυγαριά. Δεν μιλάμε σήμερα για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη τετραετία. Μιλάμε για τα συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ευκαιρία των υποκλοπών και τη συμπεριφορά αυτής της Κυβέρνησης.

Μου έκανε πραγματικά αλγεινή εντύπωση ο τρόπος που επέλεξε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να δικαιολογήσει τη θεσμική εκτροπή που εξελίσσεται και μεγαλώνει στο θέμα των υποκλοπών και κορυφώνεται. Αφού αφαίρεσε κάθε ζωτικό κύτταρο στη λειτουργία της ΑΔΑΕ, αφού την περιφρόνησε αρχικά, αφού την αποδυνάμωσε θεσμικά με τον πρόσφατο νόμο, αφού προσπάθησε να της επιβάλει σιωπητήριο, όπως έκανε και με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και τις διαδικασίες, κατέφυγε από την πρώτη στιγμή της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην προσωπική επίθεση εναντίον ενός δικαστή, του κ. Ράμμου, με άψογη θητεία και ανεπίληπτο ήθος, καταγγέλλοντας προθέσεις και μάλιστα με αδιανόητους χαρακτηρισμούς από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση αυτή.

Αλήθεια, τι σημασία έχουν τα πολιτικά φρονήματα ενός δημόσιου λειτουργού όποια και αν είναι αυτά; Δεν με ενδιαφέρει εμένα όταν τη θητεία και τη διαδρομή του δεν την σκιάζει τίποτε. Θα πάψουμε να προσωποποιούμε τις λειτουργίες και να ταυτίζουμε τις πρακτικές ονομαστικά, χωρίς λόγο, απλά για να ξεφύγουμε, να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα;

Υπάρχει μία «ταμπακιέρα», για την οποία θα έπρεπε να μας απαντήσει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Οι πρώτες δύο περιπτώσεις των υποκλοπών, του δημοσιογράφου και του κ. Ανδρουλάκη, έχουν αποδειχτεί και ερευνώνται δικαστικά και εδώ και στα ευρωπαϊκά όργανα. Αν δεν το κατάλαβε, όμως, η Κυβέρνηση, το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις για να μπορεί να το αντιμετωπίζει με το ίδιο σιωπητήριο όπως μέχρι τώρα.

Γιατί; Γιατί η ΑΔΑΕ, ως είχε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, ερεύνησε τις υποθέσεις και κατέληξε, σύμφωνα με τα συνταγματικά της θέσμια, ότι παρακολουθούνται επί μεγάλο χρονικό διάστημα ένας κορυφαίος Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και τέσσερα ανώτατα στελέχη τους.

Αυτές οι αποδεδειγμένες πια παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες ή παράνομες; Αν ήταν νόμιμες, έπρεπε ήδη να έχουν φύγει τουλάχιστον οι ανώτατοι αξιωματικοί από το στράτευμα. Ποιος κίνησε τη διαδικασία, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά την ηγεσία του στρατεύματος; Ποιος έδωσε την εντολή, με ποιον σκοπό και γιατί; Πώς η Εισαγγελέας της ΕΥΠ θα μπορούσε να κρίνει αυτούς που χαράζουν την πολιτική της εθνικής ασφάλειας;

Και, όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ποιος άκουσε ή διάβασε το υλικό των παρακολουθήσεων; Ποιος ήταν ο αποδέκτης των ενημερωτικών δελτίων; Ποιος έδωσε και ποιες εξηγήσεις στα πρόσωπα αυτά; Ποιο ήταν το κίνητρο και το ζητούμενο της μακράς παρακολούθησης και γιατί;

Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να δηλώνει άγνοια για ένα τέτοιο μείζον εθνικό θέμα; Να επεκτείνει το σιωπητήριο και να βάζει τους Βουλευτές του να φωνάζουν και να υβρίζουν, για να μην υπάρξει ουσιαστική συζήτηση επί του πραγματικού τεράστιου σκανδάλου και προβλήματος της θεσμικής εκτροπής;

Το θέμα της θεσμικής εκτροπής είναι, και με στοιχεία πια ατράνταχτα, αποδεδειγμένο και κραυγάζει. Ούτε τώρα θα το απαντήσει ο κύριος Πρωθυπουργός; Δεν θέλει να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτει η αντιπολίτευση. Ας απαντήσει στο ερώτημα που εύλογα έθεσαν, χωρίς καμία υπεκφυγή, εδώ και τόσο καιρό οι πρώην Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Είπαν τότε ότι είναι αδιανόητη και να υπάρχει καν οποιαδήποτε αίσθηση. Ότι θα ήταν θεσμική εκτροπή, είπαν και οι δύο με μία λέξη.

Το ερώτημα που απευθύνεται με όλο τον σεβασμό στους δύο πρώην Πρωθυπουργούς είναι αν μέχρι τις 15.00 η ώρα τα πράγματα μείνουν ως έχουν, θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της θεσμικής εκτροπής;

Σήμερα δεν εγκαλείται η Κυβέρνηση για όλο της το έργο, που και γι’ αυτό θα ήμασταν απολύτως αρνητικοί. Εγκαλείται για ένα συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα δημοκρατίας, το οποίο αποδέχτηκαν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και πρέπει να μας πουν το ίδιο φωναχτά, όπως μίλησαν τότε, γιατί θα αλλάξουν σήμερα τη θέση τους, αν δεν έχουν ενημερωθεί και δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις. Και δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι έχει άγνοια ο Πρωθυπουργός για το ότι παρακολουθούσαν τις πέντε κεφαλές του στρατεύματος. Αυτό είναι λίγο «παραμύθι» για μικρά παιδιά. Δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρει ο Πρωθυπουργός. Αν δεν το ξέρει, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα και δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο να το παρακάμψετε.

Θέλω να θυμηθούμε τη στάση του κινήματός μας και του Προέδρου του, του Νίκου Ανδρουλάκη από την αρχή ως τώρα. Τη στάση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Την επιμονή σε μια απολύτως θεσμική για τη δημοκρατία και τις λειτουργίες της συμπεριφορά, με μόνο γνώμονα την αλήθεια, που έπρεπε να φωτίσει το μεγάλο σκάνδαλο, για να μπορέσει η δημοκρατία να αμυνθεί απέναντι στις θεσμικές εκτροπές.

Δεν έχουμε υποκύψει στον πειρασμό να αλλάξουμε, να φωνάξουμε, να συγκρίνουμε, να μιλήσουμε για το παρελθόν, για το οποίο είμαστε εμείς πιο περήφανοι από όλους εσάς.

Θα πούμε ξανά ότι την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με τη δική μας κυβέρνηση, το 2001, που έβαλε τα θεσμικά αντίβαρα, ακολούθησαν στα είκοσι χρόνια άλλες δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις περί όνου σκιάς, περί τίποτα. Και δεν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, ούτε στη μια ούτε στην άλλη. Ήταν άλλα κόμματα. Και μάλιστα, με μια διαδικασία που, ενώ η δημοκρατία μας είχε εμφανίσει τα κενά της, ενώ η δημοκρατία μας είχε τη δυνατότητα να βάλει επί τάπητος ξανά κάποια θέματα -γιατί προχωράνε τα θέματα, προχωράει η τεχνολογία, προχωράνε τα δικαιώματα των πολιτών, προχωράνε τόσα πράγματα- ασχοληθήκαμε τη μια με το ασυμβίβαστο της εργασίας των Βουλευτών μόνο και την άλλη με κάτι φληναφήματα, μικρά πράγματα, για την ανάγκη ενός σύγχρονου Συντάγματος που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είναι τυχαία όλα αυτά;

Τελειώνοντας, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κάνει ένα μεγάλο λάθος. Οδηγεί τη χώρα στις εκλογές και, εκμεταλλευόμενος τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων, βάζει στην ίδια «ζυγαριά» τρία θέματα και μας ρωτά τι θέλει ο ελληνικός λαός περισσότερο. Βάζει την οικονομία, την εξωτερική απειλή, τα εθνικά θέματα και τη δημοκρατία, τις υποκλοπές. Και φυσικά ο ελληνικός λαός, ο μοναχικός ιδιώτης, που τον καταντήσαμε στο σπίτι του να μην βλέπει στον ήλιο μοίρα και να μην μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ να πάρει ένα μπουκάλι γάλα για το παιδί του, λέει «με ενδιαφέρει περισσότερο η οικονομία».

Αυτό, όμως, δεν βοηθά τη δημοκρατία. Διότι χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ευημερία. Διότι τα θέματα αυτά είναι αυτούσια. Και τα τρία είναι η βασική ατζέντα των επόμενων εκλογών. Και θα πρέπει κάθε κόμμα να πει τη δική του αφήγηση, να δώσει το δικό του πρόγραμμα, να πει τις δικές του προτάσεις για το καθένα από αυτά και να γίνει ένας νηφάλιος πολιτικός διάλογος, όχι μέσα από εκλογικές ατραξιόν, αλλά μέσα από μια πραγματική και ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη μέρα της χώρας.

Γιατί ξέρετε, είναι πολύ απλό να συζητάει κανείς με ποιους θα κυβερνήσουμε, πώς θα κυβερνήσουμε, ποιοι θα συνεργαστούν κ.λπ., όταν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πάνε σε μια εκλογή με αυτό το τοξικό κλίμα με αυτούς τους μονολόγους εις ώτα μη ακουόντων και σε θέματα που έχουν σχέση περισσότερο να ξυπνήσουν το οπαδικό συναίσθημα και λιγότερο να δώσουν πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας.

Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτό. Έχουμε μια μεγάλη ελπίδα, ότι το «παιχνίδι» μετά τις εκλογές δεν θα είναι για δύο, αλλά θα είναι για τρεις, και με εμάς πρωταγωνιστές.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο κ. Πρωθυπουργός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Ζουν με τον εφιάλτη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με μια ανιστόρητη αναφορά, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε σήμερα μια ακόμη επικίνδυνη ακροβασία να καλύψει τις δικές του ενοχές.

Ο λαός όμως έχει μνήμη.

Θυμάται αυτό που αποκλήθηκε «βρώμικο ‘89».

Θυμάται την επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης του Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Θυμάται και την πανηγυρική του αθώωση.

Η ιστορία, κύριε Μητσοτάκη, δεν ξαναγράφεται και δεν παραγράφεται.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είχε την ύστατη ευκαιρία να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, λίγο πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Όμως επέλεξε το σιωπητήριο, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τις βαρύτατες ευθύνες του για τη θεσμική εκτροπή, που έχει εκθέσει διεθνώς της χώρα μας.

Το βεβαρημένο ιστορικό της υπονόμευσης των θεσμών κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν τον αθωώνει για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και την οργάνωση του παρακρατικού δικτύου παρακολουθήσεων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε ένοχος για την συγκάλυψη του σκανδάλου, για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, για την προστασία των επιχειρηματιών, που σχετίζονται με τα παράνομα λογισμικά.

Ποια είναι τελικά τα ρυπαρά δίκτυα; Μήπως οι μέχρι πρότινος συνεργοί του Μεγάρου Μαξίμου, είναι οι σημερινοί πληροφοριοδότες του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι μας αφορά, δεν θα αφήσουμε να μετατραπούν σε δημόσια πολιτική, πρακτικές εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Τελικά τι είδους φιλελευθερισμό εκπροσωπείτε, όταν με την υπογραφή της κυβέρνησης σας πουλήθηκε το predator σε αυταρχικά καθεστώτα;

Όλα αυτά οδηγούν το πολιτικό σύστημα σε απαξίωση και κρίση εμπιστοσύνης.

Το δίλημμα, λοιπόν, των επόμενων εθνικών εκλογών είναι καθαρό:

Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι διατεθειμένοι να τα θυσιάσουν όλα για να εξασφαλίσουν στην πατρίδα μας κοινωνική ειρήνη, προοπτική και ευημερία.

Tέλος, μια υπενθύμιση: Δημοκρατική Παράταξη με αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν υπάρχει, κύριε Τσίπρα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ K.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του κόμματος.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Divani Caravel θα συνεδριάσει η Κ.Π.Ε. με αντικείμενο την έγκριση των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βασίστηκε στην οικουμενικότητα και το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ακροδεξιά, ο αντισημιτισμός και η ξενοφοβία απειλούν ξανά την Ευρώπη και η ανάμνηση του Ολοκαυτώματος και της αντισημιτικής προπαγάνδας θα πρέπει να μας αφυπνίζει διαρκώς.

Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από νέες μορφές μισαλλοδοξίας, μακριά από κάθε είδους διακρίσεις. Ποτέ ξανά.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.