ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΗ


0
(0)

Ανακοίνωση του Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής

Η πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή βρήκε άνθρωπο και περιβάλλον στη χώρα μας να πορεύονται στην ίδια τραγική μοίρα.

Η Κυβέρνηση με την αποτυχημένη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έγινε η ιδία «χορηγός» της κλιματικής αλλαγής.

-Με τις γιγαντιαίες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών στοιχείων που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις φωτιές.

Με την αποτέφρωση εκατομμυρίων δέντρων και άλλων φυτικών οργανισμών που απορροφούσαν το «αέριο του θερμοκηπίου» και τα ρυπογόνα μικροσωματίδια.
-Με την αρνητική επίδραση στο μικροκλίμα από την εξάλειψη της χλωρίδας που λειτουργεί ως φυσικό κλιματιστικό.

-Με τη μείωση της ποσότητας και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που προκαλούνται από την εξαφάνιση των δασών και τη ρύπανση των εδαφών.

-Με την εξόντωση της βιοποικιλότητας και τις βλάβες στο οικοσύστημα που θα κάνουν δεκαετίες για να επουλωθούν.

-Με την εξαφάνιση παραδοσιακών επαγγελμάτων συνυφασμένων με το δάσος και την επακόλουθη απασχόληση των ανέργων σε τομείς με μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

-Με τις συνέπειες που θα προκληθούν από αναμενόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν ξεχνάμε φυσικά τον ανείπωτο πόνο που προκλήθηκε στο «ζωικό βασίλειο». Προειδοποιούμε ότι το Κίνημα Αλλαγής, ως το μόνο κοινοβουλευτικό πράσινο Κόμμα είναι αντίθετο σε κάθε υποκριτική προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του δασικού χαρακτήρα των περιοχών που επλήγεισαν, σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης αντιπεριβαλλοντικών έργων στις καμένες εκτάσεις και σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης της φυσικής δασικής αναγέννησης με νεοφιλελεύθερες «πατέντες».

Η «επόμενη μέρα» μπορεί να είναι μόνο πράσινη!

ΜΗΝΥΜΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Μήνυμα Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η Παναγιά είναι η μάνα, η πίστη, η ελπίδα.

Σήμερα, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για τον ελληνικό λαό, κοιτάμε μπροστά στο δρόμο που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Με πίστη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Με αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, στους πυρόπληκτους, σε όσους νοσούν. Χρόνια πολλά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ

Άρθρο Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Είναι αρχές Αυγούστου και πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχει γίνει στάχτη. Μαζί ξεσπιτώθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας, κυρίως στην πολύπαθη Εύβοια. Η δοκιμασία τους αποτυπώθηκε στα μάτια όλου του πλανήτη. Η φρίκη τους ήρθε μαζί με καταγγελίες για εγκατάλειψη από την Πολιτεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πύρινη λαίλαπα από το 2007, με μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά και ένα δυσμενέστερο κλιματικό πλαίσιο.

Όμως η κλιματική αλλαγή δεν είναι δικαιολογία. Ούτε για την προηγούμενη ούτε για τη σημερινή κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί “χλεύαζαν” το ΠΑΣΟΚ όταν 15 χρόνια πριν έβαζε στις ράγες την “πράσινη ανάπτυξη”. Ούτε γιατί στη φετινή κοινοβουλευτική συζήτηση για τη νέα κλιματική νομοθεσία, επιδόθηκαν στη μικροπολιτική. Αλλά γιατί “χάζευαν”, όταν αυτή συνέβαινε εδώ και χρόνια. Γιατί απέτυχαν και καθυστέρησαν στην οργάνωση και αποκέντρωση της πολιτικής προστασίας. Την αντιμετώπιση της οικιστικής αυθαιρεσίας. Tην ενεργειακή δημοκρατία. Tην απολιγνιτοποίηση με δίκαιη μετάβαση. Τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων και μέσων πυρόσβεσης, όπως έμμεσα παραδέχθηκε και ο κ. Χαρδαλιάς.

Γιατί είναι πολλά που πρέπει να συμβούν ταυτόχρονα και σήμερα. Οι λυρισμοί των υπουργών, το μίγμα αλαζονείας και συγγνώμης, οι επιτροπές σοφών και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αρκούν. Επιτελικό κράτος δεν σημαίνει “αποφασίζω και διατάζω”. Σημαίνει σαφήνεια αρμοδιοτήτων, διοικητική και λειτουργική συνοχή με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, ώστε η αποτελεσματικότητα να συνυπάρχει με την δημοκρατία και τη λογοδοσία.

Δυο χρόνια μετά την ψήφισή του, ο νόμος για την Πολιτική Προστασία παραμένει σε σημαντικό μέρος του ανενεργός. Είναι άγνωστο ποιές τοπικές και περιφερειακές δομές λειτουργούν, ποιά σχέδια αντιπυρικής προστασίας εκπονήθηκαν, ποιος παρακολουθεί και αξιολογεί τους καθαρισμούς, τα μέτρα πρόληψης, φύλαξης και διαχείρισης των δασών. Το ίδιο ισχύει και για τις πλημμύρες και τις υπόλοιπες φυσικές απειλές, καθώς το χειμώνα θρηνήσαμε θύματα και ζήσαμε την κατάρρευση δημόσιων υποδομών.

Συνεπώς χρειαζόμαστε μια πράσινη ασπίδα για το δυσοίωνο μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται στον κυκλώνα μιας κρίσης που σοβεί εδώ και χρόνια. Ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, ο πολιτισμός, το δικαίωμα σε μια ποιοτική ζωή, η ίδια μας η συνύπαρξη εξαρτώνται άμεσα από νέες πολιτικές για το περιβάλλον. Μελέτες παλαιότερες (Τράπεζα της Ελλάδας) αλλά και πρόσφατες (Αστεροσκοπείο Αθήνας) αναφέρονται σε τακτικούς καύσωνες, μείωση βροχοπτώσεων, ερημοποίηση, συχνές πυρκαγιές, καταιγίδες, λειψυδρία, που θα πλήξουν τοπικές οικονομίες, θέσεις εργασίας, αλυσίδες προϊόντων. Περιφέρειες όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος χρειάζονται προγράμματα προσαρμογής με αντιπλημμυρικά έργα, προστασία βιοποικιλότητας, νέες μεθόδους καλλιέργειας.

Η ενεργειακή μετάβαση για να είναι “πράσινη”, πρέπει να είναι δίκαιη. Η πρόοδος στην αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν πρέπει να αφορά μόνο τους μεγάλους παραγωγούς, όπως νομοθέτησε πρόσφατα η Κυβέρνηση. Χρειάζονται μεγάλα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και υποδομών, νέα συστήματα θέρμανσης για όλους, ώστε να χτυπηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Καλύτερα μαζικά μέσα μεταφοράς, αστικές αναπλάσεις, μείωση χρήσης των ΙΧ, έξυπνες βιομηχανικές μονάδες με μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, νέα πρότυπα κατανάλωσης. Η Ελλάδα δε μπορεί να παρακολουθεί, αλλά να μπει αποφασιστικά στην παραγωγή νέων “πράσινων” προϊόντων, από οικοδομικά υλικά μέχρι ανταλλακτικά ηλεκτροκίνησης, αξιοποιώντας πόρους και γνώση με τη συμπόρευση κράτους και αγοράς.

Κάθε πτυχή της ζωής μας πλέον συνδέεται με το περιβάλλον στο οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Αν υποθέσουμε ότι τα χρήματα βρεθούν, όλα τα παραπάνω θα απαιτήσουν νέους κανόνες, μια νέα κλιματική νομοθεσία, για την οποία το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί. Νέες συμμαχίες στην κοινωνία, ιδιαίτερα με την ευαισθητοποιημένη νέα γενιά που πληρώνει το κόστος της κλιματικής κρίσης, αλλά και στην πολιτική, με τις δυνάμεις της Οικολογίας. Εξάλλου, η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο. Το ζητούμενο πια δεν είναι η αναστροφή της κρίσης, αλλά η επιβίωση του πλανήτη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΓΕΤΑΙ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών Α. Λοβέρδος για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τους αβοήθητους Αφγανούς διερμηνείς που στήριζαν τους Έλληνες που υπηρέτησαν εκεί

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν μίλησε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία δεν εξάγεται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Αφγανούς διερμηνείς που στήριζαν τους Έλληνες που υπηρέτησαν εκεί και είχαν ζητήσει βίζα από την Ελλάδα.

«Εδώ και μέρες γνωρίζουμε πως οι διερμηνείς που έχουν πλέον εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν είχαν απευθυνθεί στην Ελλάδα. Τί έχει πράξει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα; Ποιος ή ποιοι είναι εκείνοι που αδιαφόρησαν; Γιατί οι διερμηνείς δεν βοηθήθηκαν; Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα» δηλώνει ο Βουλευτής.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *