ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Ο Κ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Ο υπουργός επικρατείας της κυβέρνησης κ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πορτοσάλτε σχετικά με το θέμα της ραγδαίας αύξησης των μετακλητών, που ανέδειξε το Κίνημα Αλλαγής, είπε ότι «είναι εύκολο να παρουσιάζεις στοιχεία, αλλά είναι δύσκολο να τα ερμηνεύεις». Τουλάχιστον δεν διέψευΑνακοίνωση Τομέα Δημόσιας Διοίκησηςσε τα στοιχεία που παρουσιάσαμε, τα οποία δείχνουν αλματώδεις ρυθμούς πρόσληψης μετακλητών μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης από την ΝΔ. Πάλι καλά που το ΠΑΣΟΚ και ο Γεώργιος Παπανδρέου δημιούργησαν την ανοικτή βάση δεδομένων προσωπικού του Δημόσιου Τομέα (apografi.gov.gr) ώστε να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ενημερώνονται για τις προσλήψεις που κάνει κάθε κυβέρνηση.

Στην ουσία του θέματος των μετακλητών, ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε λέγοντας ανερυθρίαστα ψέματα, ότι με τον νόμο για το επιτελικό κράτος (Ν4622/2019) μπήκαν απαράβατα όρια στον αριθμό των μετακλητών που μπορεί να έχει κάθε υπουργός. Εκείνο που αριστοτεχνικά αποσιώπησε ο κ. υπουργός, είναι το γεγονός ότι μια παράγραφο παρακάτω, στο άρθρο 46 παράγραφος 6 του ίδιου νόμου της ΝΔ που υποτίθεται ότι έθεσε όρια στον αριθμό των μετακλητών, αναφέρεται ότι «Ο αριθμός των θέσεων συνεργατών που προβλέπονται στην παράγραφο 2 μπορεί να αυξάνει κατά κατηγορία και γραφείο ανάλογα με τις ανάγκες του κατά περίπτωση μέλους της Κυβέρνησης ή Υφυπουργού…». Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανένα όριο στον αριθμό των μετακλητών που μπορεί να έχει ένας υπουργός, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του κ. Γεραπετρίτη.

Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να σέβεται τον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου κυβερνά, και όχι να τον αντιμετωπίζει σκαιά ψευδόμενος ασύστολα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, απαιτώντας την λογοδοσία και διαφάνεια την οποία η κυβέρνηση οφείλει στον ελληνικό λαό. Έχουμε δώσει μάχες και έχουμε κάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις-σταθμούς για να υπερασπιστούμε την διαφάνεια του Δημόσιου βίου. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Θέλει θράσος να επιβάλλετε μέτρα ανεπεξέργαστα, έωλα κρυβόμενοι πίσω από την εσχάτως φορεμένη μάσκα σας, για να καλύψετε τη σοβαρή ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του Υπουργείου. Είχατε 70 ημέρες να δουλέψετε, να συζητήσετε, να επεξεργαστείτε και να προετοιμάσετε ένα ΣΧΕΔΙΟ. Και τι έκανε το Υπουργείο; Σπατάλησε δυο πολύτιμους καλοκαιρινούς μήνες για να διορίσει δικούς του, κομματικούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Σε όλη την Ευρώπη αποφασίζονται και εφαρμόζονται συνδυαστικά μέτρα με τήρηση αποστάσεων, μικρότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, περισσότερες σχολικές αίθουσες, εκ περιτροπής διδασκαλία, προσλήψεις εκπαιδευτικών, επιμορφώσεις γονέων και εκπαιδευτικών, προσαρμοσμένα μέτρα ανά Περιφέρεια και όχι μόνο οριζόντια, επαναληπτικά διαγνωστικά τεστ για την παρακολουθηση της εξελιξης της νόσου, τήρηση αυστηρών υγειονομικών προδιαγραφών κ.α. Δυστυχώς, η Ελλάδα, το παγκόσμιο παράδειγμα, έχει ένα Υπουργείο Παιδείας που αυτοσχεδιάζει.

Η ηγεσία του βρίσκεται σε σύγχυση, ανίκανη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της. Περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα, μεγαλύτερη ευαισθησία και στοιχειώδη υπευθυνότητα. Έστω και τώρα βρείτε το θάρρος και απαντήστε με αλήθειες και ειλικρίνεια στα θέματα που βάζει η συγκυρία.

Α. ΠΟΥΛΑΣ: «ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την Ενημέρωση από τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της β΄φάσης της πανδημίας, επισήμανε τα διαχειριστικά και οργανωτικά λάθη της και παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης:

«Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εμείς ως Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε καμία πρόθεση να μηδενίσουμε το έργο της κυβέρνησης και ούτε έχουμε την πρόθεση να κάνουμε κριτική για την κριτική. Παρόλα αυτά είναι φανερό ότι στην δεύτερη φάση της πανδημίας βγήκατε εντελώς εκτός στόχων, πέφτοντας σε σωρεία οργανωτικών και διαχειριστικών λαθών, με κίνδυνο να υποστούμε τα χειρότερα, που μέχρι σήμερα αποφύγαμε.

Ισχυρίζετε η κυβέρνησή σας ακόμη και τώρα με την έξαρση του ιού ότι λαμβάνει τα καλύτερα μέτρα παρότι αυτά είναι αποσπασματικά και καθυστερημένα και ενδεχομένως το αποτέλεσμά τους να είναι αβέβαιο.

Ας δούμε τα διαχειριστικά σας λάθη:

ΠΡΩΤΟΝ: ΤΟ ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ

Υπό την πίεση του να περιορίσετε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας – ιδίως στον τουρισμό- αποδεχθήκατε τους όρους μεγάλων τουριστικών εταιρειών του εξωτερικού για την είσοδο των τουριστών στην Χώρα μας. Έτσι αντί υγειονομικού πιστοποιητικού, αποδεχθήκατε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Από τους 2.600.000 τουρίστες που εισήλθαν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου ελέγξατε μόνο τους 315.000, αλλά ισχυρίζεστε ότι δεν φταίει ο τουρισμός.Επίσης, δεν ελέγχθηκαν εξ αρχής όλοι όσοι εισέρχονταν οδικώς από τις χώρες της Βαλκανικής, με αποτέλεσμα να υπαρξει διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ

Διαπιστώθηκε σωρεία επικοινωνιακών λαθών, που έδωσαν στους πολίτες την λανθασμένη εντύπωση της λήξης συναγερμού. Για παράδειγμα, υπουργοί σε επίσημες εκδηλώσεις δεν φορούσαν μάσκα, ενώ έγινε ανεκτό το αντιφατικό μήνυμα που έστειλε και η Εκκλησία της Ελλάδος στους πιστούς. Από τη μία ο Αρχιεπίσκοπος συντασσόταν με τις οδηγίες των επιστημόνων και από την άλλη παρατηρήθηκαν φαινόμενα συγχρωτισμού σε ενορίες.

Η ίδια η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της σε επιμέρους θέματα διαχείρισης της πανδημίας έδινε αντιφατικό μήνυμα. Από τη μία η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και από την άλλη δεν προέβαινε σε αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού των επιβατών. Επίσης, αυξήθηκε η χωρητικότητα των πλοίων από 65% σε 80% που στην πράξη ήταν 150%. Δεν υπήρξαν μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού σε κοινωνικές εκδηλώσεις (πάρτι, γάμοι, βαφτίσεις, κέντρα διασκέδασης). Επίσης, μειώθηκαν οι έλεγχοι σε μέρη με υψηλό συγχρωτισμό, όπως τα εμπορικά κέντρα και καταργήθηκε το όριο ατόμων στην εστίαση. Στην αντιφατικότητα αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι δεν υπήρχε σταθερή κυβερνητική γραμμή ως προς τη χρήση της μάσκας. Στην αρχή της πανδημίας θεωρήθηκε ότι δεν προσέφερε σημαντική προστασία, ενώ στη συνέχεια υπήρξε αμφιγνωμία ως προς την υποχρεωτικότητά της σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Όλα αυτά δημιούργησαν σύγχυση στους πολίτες, έδωσαν τροφή σε θεωρίες συνομωσίας και κλόνισαν την συλλογική υπευθυνότητα που είχε αναπτυχθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Τώρα στη δεύτερη φάση της πανδημίας επικαλείστε την ατομική ευθύνη, το εθνικό φιλότιμο και καλείτε τους νέους να συμμορφωθούν με τα μέτρα ενώ οι ευθύνες παραμένουν σε εσάς και στον τρόπο που διαχειρίζεστε την πανδημία.

ΤΡΙΤΟΝ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Από την καθημερινή ενημέρωση από επιστήμονα αναγνωρισμένου κύρους όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, που έγινε ευρέως αποδεκτός από την κοινή γνώμη, περάσαμε στην καθόλου ενημέρωση όπου ο COVID-19 ήταν δευτερεύουσα είδηση στα δελτία ειδήσεων. Όταν πια αναγκαστήκατε να επαναφέρετε την ενημέρωση, την ανέλαβε αποκλειστικά πολιτικό πρόσωπο. Η απουσία δε, εκπροσώπου του επιστημονικού κόσμου, στον οποίο στηριχθήκατε επικοινωνιακά στην πρώτη φάση, σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη και περιορισμένη πληροφόρηση που παρέχετε ως προς την πορεία της πανδημίας στην χώρα, δημιούργησαν έλλειμα αξιοπιστίας της ενημέρωσης και ενδιαφέροντος από τους πολίτες και έδωσαν την λανθασμένη εικόνα ότι η πανδημία είχε τελειώσει. Ιδίως η νεολαία αφέθηκε στην προ COVID-19 κανονικότητα.

Εξίσου σημαντικά ήταν και τα οργανωτικά λάθη σας:

Παρότι το lockdown και οι περιορισμοί της πρώτης φάσης της πανδημίας έγιναν προκειμένου να προετοιμαστεί το ΕΣΥ για την επόμενη φάση της, δεν κάνατε αυτά που οφείλατε.

Ειδικότερα:

Δεν έγιναν διορισμοί μόνιμου προσωπικού.
Καλύψατε μόνο 4729 θέσεις επικουρικού προσωπικού και όχι 6000 όπως υποστηρίζετε. Εξ αυτών μόλις 451 είναι επικουρικοί γιατροί, μόλις 1901 είναι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι 2377 είναι παραιατρικό και διοικητικό προσωπικό μέσω των ευέλικτων και αδιαφανών διαδικασιών πρόσληψης του ΕΟΔΥ.
Αντί να αυξήσετε την επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεχίζετε στη λογική της μειωμένης χρηματοδότησης.
Τα νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν και συνεχίζουν να υπολειτουργούν, πάσχοντας από αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και λήξης συμβάσεων.
Δεν προστατεύθηκαν οι υγειονομικοί με την υποχρεωτική και συχνή υποβολή τους σε τεστ.
Δεν αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία. Αναγκαστήκατε να χαρακτηρίσετε ως νοσοκομεία αναφοράς, νοσοκομεία ιδίως στην περιφέρεια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Για παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας που μετατράπηκε εν μία νυκτί σε νοσοκομείο αναφοράς είχε και έχει μόλις 5 κλίνες ΜΕΘ και κανένα θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Ας σημειωθεί ότι εδώ και έξι μήνες που ξέσπασε η πανδημία, δεν έχει ενισχυθεί ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων με αποτέλεσμα οι ελλείψεις και οι βλάβες να καλύπτονται με τρόπο πρόχειρο, αποψιλώνοντας άλλα νοσοκομεία. Από τις απαντήσεις σας σε κοινοβουλευτικές μας ερωτήσεις –γιατί θυμίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει επιμείνει πολύ στο θέμα των δωρεών για την ενίσχυση του ΕΣΥ- προέκυψε ότι μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λογαριασμό για το που και πως έχουν διοχετευθεί τα χρήματα αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση ως προς την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών, παρόλες τις προτάσεις που έχουμε κάνει ως Κίνημα Αλλαγής, δείχνουν ένα άνευ προηγουμένου χάσιμο χρόνου. Δυστυχώς, πορεύεστε «βλέποντας και κάνοντας». Οι ευθύνες της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού αφορούν αφενός στο Επιτελικό Κράτος που έχετε δομήσει με εκατοντάδες μετακλητούς, που όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην κρίσιμη αυτή υγειονομική κατάσταση και αφετέρου στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ.

Μετράμε λάθη:

Δεν υπάρχει συντονισμός δράσης μεταξύ του Υπουργείου, του ΕΟΔΥ, των ΥΠΕ, των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και των κατά τόπους ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων.
Οι οδηγίες προς στις ΥΠΕ για την προετοιμασία των νοσοκομείων είναι ανεπαρκείς. Οι διοικητές των Νοσοκομείων δίνουν εντολή για διενέργεια τεστ κατά το δοκούν και όχι με βάση συγκεκριμένες οδηγίες.
Δεν γίνονται ευρέως τεστ στον πληθυσμό ώστε να γνωρίζουμε το βαθμό της διασποράς σε κάθε περιοχή και να γίνεται η αντίστοιχη υγειονομική διαχείριση.
Αυτή η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού και διακριτών ρόλων στη διαχείριση της πανδημίας καθώς και η αφωνία σας ως προς την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που μπορεί και πρέπει να αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες στον τομέα αυτό, επέτρεψαν την άναρχη και χωρίς στόχευση εμπλοκή και άλλων φορέων στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ (πχ. Περιφέρειες, δήμοι, ιατρικοί σύλλογοι), δίνοντας στους πολίτες την εντύπωση της ανεπάρκειας του κράτους να πράξει τα αυτονόητα.

Σε αυτό ας προστεθεί ότι δεν αξιοποιήσατε τα ερευνητικά κέντρα της χώρας για την παραγωγή εγχώριων τεστ, όπως είχατε δεσμευθεί από τις 20 Μαρτίου. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο εάν αυξηθούν τα τεστ σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό ώστε να ελεγχθεί και η διασπορά, θα μπορέσετε να οργανώσετε αποτελεσματικά το σύστημα, δημιουργώντας τις υποδομές και τις προδιαγραφές που θα το ενισχύσουνε σε μόνιμη βάση και όχι μόνο πρόσκαιρα. Αλήθεια σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εμβληματική δράση για τον COVID-19 που με τόσες τυμπανοκρουσίες είχατε παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2020. Δεν έχετε δώσει κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα για την πορεία των μελετών και τα αποτελέσματα. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στην ανάλυση των δειγμάτων των τεστ με αποτέλεσμα να επιτείνετε η διασπορά του ιού από κρούσματα που δεν γνωρίζουν εάν φέρουν τον ιό ή όχι. Σας αναφέρω σαν παραδειγμα τη μεγάλη διασπορά του ιού στους υγειονομικούς.

Το Κίνημα Αλλαγής για μία ακόμα φορά, στέκεται υπεύθυνα απέναντι στην πανδημία και καταθέτει ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις:

Επιτέλους να πραγματοποιηθούν περισσότερα προληπτικά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό για την διαπίστωση της διασποράς.
Εντατικοποίηση των ελέγχων με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και διασφάλιση ότι τα αποτελέσματα θα εξάγονται γρήγορα.
Προτεραιότητα στους ελέγχους να έχουν οι ευάλωτες ομάδες των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας.
Η ανάθεση στα ερευνητικά κέντρα της χώρας της ευθύνης παρασκευής εγχώριων διαγνωστικών τεστ ώστε να έχουμε πληρότητα και αυτάρκεια και παράλληλα, να δώσουμε ώθηση στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Να γίνει συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, ΥΠΕ, Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας).
Δημιουργία Κινητών Μονάδων Υγείας με όλους τους παραπάνω εμπλεκόμενους φορείς.
Να προχωρήσετε άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, κυρίως στις ειδικότητες των πνευμονολόγων, παθολόγων και εντατικολόγων και σε νοσηλευτές.
Να διασφαλίσετε ότι τα νοσοκομεία αναφοράς θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαχειριστούν περιστατικά με κορωνοϊό.
Να δραστηριοποιηθούν μόνιμα και συντονισμένα οι ΚΟΜΥ ιδίως στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές.
Να δώσετε σαφείς οδηγίες και πρωτόκολλα σε όλα τα νοσοκομεία για τη διαχείριση των περιστατικών.
Να συμπεριλάβετε στην καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία στοιχεία σχετικά με τον ημερήσιο αριθμό των διεξαγόμενων τεστ, πόσα κρούσματα προκύπτουν από αυτά και που.
Λόγω της αύξησης των διασωλημένων ασθενών θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το πόσα κρεβάτια ΜΕΘ είναι ακόμα διαθέσιμα και σε ποια Νοσοκομεία.
Μέτρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Συνταγογράφηση των τεστ και κάλυψη κόστους από τον ΕΟΠΥΥ (Πλαφόν τιμής τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια)
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της δωρεάν διάθεσης των εμβολίων κατά του COVID-19. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, όπως παρουσιάζετε το θέμα

Και οι λόγοι είναι οι εξής:

Α) Όλα τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν στη χώρα μας με βάση την εθνική εμβολιαστική πολιτική.

Β) Μιλάμε για εμβόλιο και εμβόλιο στην ουσία ακόμη δεν υπάρχει

Γ) Η χώρα μας θα συμμετέχει ούτως ή άλλως στην προμήθεια και αγορά των εμβολίων μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.

Δ) Δίνεται λάθος εντύπωση στον κόσμο ότι η πανδημία θα τελειώσει επειδή θα υπάρξει εμβόλιο.

Ε) Δεν γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ανοσία του πληθυσμού.

ΣΤ) Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσες δόσεις θα χρειαστούν από το εμβόλιο

Είναι πρόωρη και καθαρά επικοινωνιακή κάθε συζήτηση για το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή προέχει η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και των κανόνων υγιεινής, η θωράκιση του ΕΣΥ, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και η αντιμετώπιση των περιστατικών που θα νοσήσουν. Αυτά θα πρέπει να κάνει ένα σοβαρό κράτος, με σοβαρούς πολιτικούς και όχι επικοινωνιολόγους.»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
στον Ρ/Σ «Πρώτο Πρόγραμμα» και την εκπομπή «Απολύτως Σχετικό»
με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου

• Έναρξη σχολικής χρονιάς:

– Δυστυχώς το άνοιγμα των σχολείων εξελίσσεται σε σήριαλ. Αρχικά ανακοινώθηκε με αυτοπεποίθηση, ότι ξεκινάμε στις 7 Σεπτεμβρίου και τελικά χθες όλοι ακούσαμε ότι θα γνωρίζουμε τι θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.

– Αναφορικά με τις μάσκες είναι εμφανής η σύγχυση της ίδιας της κυβέρνησης. Η αρμόδια Υπουργός στις 20/8 να λέει ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης και ο κάθε γονιός πρέπει να παρέχει τη μάσκα μόνος του, απαντώντας και στη δική μας πρόταση για ποιο λόγο να μην είναι δωρεάν, και την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός, ορθώς, να ανακοινώνει πως οι μάσκες θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.

– Η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο. Στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν ένα οργανωμένο σχέδιο και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία συνδυαστικά μέτρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουν τα σχολεία με το λιγότερο δυνατό κόστος σε ότι αφορά τα κρούσματα και τη διασπορά τους. Όπως για παράδειγμα, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, δημιουργία επιπλέον σχολικών αιθουσών, σπάσιμο τμημάτων με λιγότερους μαθητές, αυστηρή τήρηση των αποστάσεων, διαγνωστικά τεστ για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου.

– Παράλληλα όμως δεν γίνεται να μην ερωτούνται και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Να μην έχει υπάρξει ένας στοιχειώδης διάλογος, για το πλαίσιο της συνεργασίας και των μέτρων που χρειάζονται, καθώς είναι εκείνοι που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν και όχι υπό εύκολες συνθήκες.

– Στο θέμα της πανδημίας δεν χωράει μικροπολιτική διαχείριση. Φαίνεται, όμως, δυστυχώς, ότι η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της χάνει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αλλάζοντας διαρκώς γνώμη και θέσεις.

• Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο:

– Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει και τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Φυσικά και υπάρχουν ενστάσεις, οι οποίες και θα διατυπωθούν. Όμως με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης θα συμβάλλουμε στην ενιαία στάση του πολιτικού συστήματος στα κρίσιμα αυτά θέματα.

– Έχουμε περιγράψει σαφώς τη δική μας στάση ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη υπευθυνότητας και κοινής συντεταγμένης κατεύθυνσης, του πολιτικού συστήματος αλλά και της χώρας. Αλλά υπάρχει όμως το ζήτημα, πώς αντιλαμβάνεται το ίδιο το πολιτικό σύστημα την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης.

– Ζούμε σε μία πολύ ιδιαίτερη συγκυρία και αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνει μόνο η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και χρειάζεται συνεννόηση. Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ένα ζήτημα που έχει βάλει η Φ. Γεννηματά από τον περασμένο Νοέμβριο και δυστυχώς δεν έχει γίνει αποδεκτό μέχρι τώρα από τον Πρωθυπουργό. Για να επαναδιατυπωθεί η εθνική μας στρατηγική, απέναντι στη συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας. Στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν παίζουμε με τα εθνικά μας θέματα, και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

• Επίσκεψη Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών:

– Προφανώς κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε τόσο δύσκολες συνθήκες, με όλα αυτά τα στοιχεία των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι αρνητική.

– Όμως δεν θέλουμε έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ίσων αποστάσεων. Περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει απόλυτα τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Είδαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αρκετές χώρες μεταξύ αυτών και η Γερμανία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικές. Δείχνει ότι δεν είναι όλοι αποφασισμένοι να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι αν δεν σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου θα έχει τις αντίστοιχες συνέπειες. Αυτό είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς κάποιοι αντιλαμβάνονται τον ενιαίο και συντεταγμένο χαρακτήρα που πρέπει να έχει, και ειδικά σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.